Rotační kráječ na potraviny slouží
ke krájení a strouhání mrkve,
okurek, zelí, jablek, brambor a sýra.
Lis na ovoce slouží k lisování šťávy
z měkkého ovoce a bobulí.
před používání tohoto adaptéru
Kenwood
Přečtěte si pečlivě pokyny v této
příručce a uschovejte ji pro budoucí
použití.
Odstraňte veškeré obaly.
bezpečnost
Nikdy nevkládejte prsty do
podávací trubice. Používejte pouze
tlačku dodanou s adaptérem lisu na
ovoce.
Nepřeplňujte podávací trubici ani
nezatlačujte lisované potraviny do
podávací trubice nadměrnou silou
mohlo by dojít k poškození
adaptéru.
Před čištěním podávací trubici vždy
odpojte.
Nedotýkejte se pohyblivých částí.
Před nasazováním nebo snímáním
součástí nebo před čištěním
odpojte spotřebič od elektrické
zásuvky.
rotační kráječ
S bubny manipulujte opatrnê,
proto¥e jsou velmi ostré.
lis na ovoce
Nikdy nepoužívejte tento adaptér
bez nasazené násypky.
Nezpracovávejte zmrazené ovoce
nebo zeleninu. Před zpracováním je
nechte rozmrazit.
Nepoužívejte adaptér, pokud je
poškozený filtr.
Další bezpečnostní varování viz
návod na používání hlavního
kuchyňského spotřebiče.
Tento spotřebič splňuje požadavky
směrnice Evropského parlamentu a
Rady 2004/108/ES o
elektromagnetické kompatibilitě a
požadavky nařízení Evropského
parlamentu a Rady (ES) 1935/2004
ze dne 27.10.2004 o materiálech a
předmětech určených pro styk s
potravinami.
p¡ed prvním pou¥itím
1 Před prvním použitím omyjte části:
viz „Čištění“,
popis
rotační kráječ
tlačka rotačního kráječe
p¡ívodní trubice a têleso
upevñovaï bubnº
bubny
lis na ovoce
tlačka lisu na ovoce
násypka
podávací trubice a tělo
šroub
filtr
zajišťovací kroužek
odtok šťávy
kryt filtru
těsnící kroužek filtru
stavěcí tryska dřeně
DŮLEŽITÉ
Pro použití s oběma adaptéry je
dodáváno pouze jedno tělo a .
68
P¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
Ïesky
rotační kráječ
sestavení rotačního
kráječe
Sestavení
1 Vyberte buben. Bubny jsou na
zadní části označeny čísly a slouží
k následujícím účelům:
Buben č. 1 pro jemné strouhání:
- čokoláda, ořechy, mrkev a sýr.
Buben č. 2 pro hrubé strouhání: -
čokoláda, ořechy, mrkev a sýr.
Buben č. 3 pro jemné krájení: -
cibule, zelí, okurka, mrkev, jablka,
brambory a čokoláda.
Buben č. 4 pro hrubé krájení: -
cibule, zelí, okurka, mrkev, jablka,
brambory, čokoláda a řepa.
Buben č. 5 (strouhací) pro
strouhání parmezánu a brambor do
německých bramborových knedlíků.
2 Nasaďte buben do těla rotačního
kráječe.
3 Nasaõte upevñovaï bubnº a
otáïejte jím proti smêru pohybu
hodinkovƒch ruïiïek, dokud se
polohová ryska nedostane p¡ímo
pod znaïku (bod) na têlese viz
.
používání rotačního
kráječe
1 Stiskněte horní část krytu výstupu a
sejměte .
2 Vyhledejte výstup s rotačním
kráječem v poloze na obrázku .
Otočte rotační kráječ tak, aby
podávací trubice směřovala nahoru.
3 Pod vƒstup umístête sbêrnou
nádobku.
4 Do p¡ívodní trubice vlo¥te tolik
potravin, aby bêhem krouhání ïi
strouhání nevyklouzávaly po
stranách ven. Zapnête spot¡ebiï p¡i
rychlosti nastavené na hodnotu 3
4 a p¡ítlaïnƒm hranolem jemnê
posouvejte potraviny dovnit¡.
Poznámka: Tlačku lze zasunout
pouze jedním směrem.
Zelí p¡ed krouháním nejd¡íve
nakrájejte na •palíïky a odstrañte
ko•flál. ‡palíïek potom svisle
umístête do p¡ívodní trubice a
rovnomêrnê jej posouvejte dovnit¡
p¡ítlaïnƒm hranolem.
69
lis na ovoce
sestavení lisu na ovoce
1 Vložte šroub do přístroje.
2 Nasaďte filtr na přístroj zarovnejte
polohovací výstupek se zářezem
na přístroji.
3 Zajistěte kryt filtru v poloze
přidržením zajišťovacího kroužku
a otáčením proti směru hodin,
dokud se polohovací čárka
nenachází přímo pod čárkou na
přístroji .
4 Nasaďte stavěcí trysku dřeně.
příprava potravin
Odstraňte pecky (švestky, broskve,
třešně atd.).
Odstraňte tuhé slupky (melouny,
ananasy, okurky atd.).
Ovoce s měkkou slupkou a ostatní
potraviny stačí omýt (jablka, hrušky,
špenát, hrozny, jahody atd.).
používání lisu na ovoce
1 Stiskněte horní část krytu výstupu a
sejměte .
2 Vyhledejte výstup s lisem na ovoce
v poloze na obrázku . Otočte lis
na ovoce tak, aby podávací trubice
směřovala nahoru.
3 Nasaďte násypku.
4 Pod odtok šťávy umístěte vhodnou
sběrnou nádobu na šťávu a pod
stavěcí trysku dřeně umístěte
vhodnou sběrnou nádobu na dřeň.
5 Nakrájejte potraviny na malé
kousky, které se vejdou do
podávací trubice.
6 Zapněte na rychlost 2 a pomocí
tlačky lehce stlačujte potraviny
rovnoměrně do trubice.
Když je podávací trubice přeplněná
nebo když jsou potraviny
stlačovány příliš silně, dojde k
ucpání.
Poznámka: dřeň nezačne
vystupovat ze stavěcí trysky dřeně
ihned, ale po chvíli to je
normální.
Během lisování šťávy lze
otáčením stavěcí trysky dřeně
nastavovat rychlost výstupu
dřeně otočením proti směru
hodin se proud zvýší a otočením
po směru hodin se proud sníží.
Tvrdé potraviny a potraviny s
větším množstvím vlákniny
obvykle vyžadují, aby byla
stavěcí tryska v otevřené poloze
a měkké potraviny vyžadují
zavřenou polohu.
7 Po vložení posledního kousku
nechte adaptér běžet, dokud z
odtoku nepřestane kapat šťáva.
pro nejlepší výsledky
Při odšťavování použijte stavěcí
trysku dřeně k řízení toku šťávy.
Vždy používejte čerstvé pevné
ovoce a zeleninu. Lisování
přezrálého ovoce a zeleniny je
obtížnější a šťáva z tohoto ovoce je
méně zdravá.
Abyste získali co nejvíce šťávy,
vkládejte potraviny pomalu.
Nezpracovávejte více než 500 g
materiálu najednou a během
lisování pravidelně čistěte filtr, aby
se udržoval optimální výkon a aby
se zabránilo ucpání filtru.
Příliš šťavnatou vylisovanou dřeň
lze vylisovat znovu použijte
maximální rychlost a nastavte
stavěcí trysku dřeně podle potřeby.
Lisování ukončete, jakmile začne z
adaptéru vystupovat suchá dřeň,
když se začne ucpávat filtr nebo
když šťáva přestane z odtoku
vytékat a začne pouze kapat.
Zabraňte, aby se dřeň příliš
vysušila, protože by to mohlo
způsobit ucpání šroubu a filtru
dohromady a obtížnou demontáž.
Pokud z odtoku nevytéká žádná
šťáva nebo pokud se filtr začne
ucpávat, zvyšte rychlost a otevřete
stavěcí trysku dřeně.
70
71
tabulka doporučeného používání
Ovoce/zelenina Doporučená Rady a tipy
rychlost
Měkké bobule Max Dobře omyjte a zpracujte
maliny, celé.
ostružiny atd.
Jahody 2 - Max Odstraňte listy a dobře
omyjte. Nakrájejte podle
velikosti podávací
trubice. Začněte na
rychlosti 2 a pokud se
zadní strana filtru začne
ucpávat, zvyšte na maximum.
Tvrdší bobule - 2 - Max Dobře omyjte a zpracujte
borůvky, celé. Začněte na rychlosti
brusinky atd. 2 a pokud se zadní
strana filtru začne
ucpávat, zvyšte na
maximum.
Poznámka: borůvky vytvářejí husté pyré
a nejlépe se lisují s dalším ovocem pro
zředění.
Hrozny bez pecek 2 Odstraňte stonky, dobře
omyjte a zpracujte celé.
Rajčata 2 Dobře omyjte a
nakrájejte na čtvrtky.
Poznámka: místo jemné
šťávy se spíše vytvoří
hustá dužnatá šťáva.
Jablka 2 Dobře omyjte a
nakrájejte na 8 kousků. Před vložením
dalšího kousku nechte každý kousek
dobře rozemlít šroubem.
Mango a ananas 2 Odstraňte tuhé slupky a
kamínky. Nakrájejte na malé kousky
nebo plátky.
Obilná tráva a 2 Nejvhodnější je zředit
tmavě zelená nebo smíchat s dalším
zelenina, ovocem vzhledem k silné
například špenát chuti a malému množství
vylisované šťávy.
Pomeranče 2 Max Oloupejte a nakrájejte na
čtvrtky. Začněte na
rychlosti 2 a pokud se
zadní strana filtru začne
ucpávat, zvyšte na
maximum.
Kiwi 2 - Max Oloupejte a rozkrojte na
polovinu. Nejvhodnější je
lisovat s dalším ovocem.
tipy
Úbytek vitamínů čím dříve šťávu
zkonzumujete, tím více vitamínů
získáte.
Potřebujete-li uchovat šťávu na
několik hodin, uložte ji do ledničky.
Uchová se lépe, když do přidáte
několik kapek citrónové šťávy.
Pokud nejste zvyklí, nepijte více
než tři sklenice 230 ml (8 fl oz)
šťávy denně.
Dětem nařeďte šťávu ve stejném
množství vody.
Šťáva z obilné trávy a tmavě zelené
(brokolice, špenát atd.) nebo tmavě
červené (červená řepa, červené zelí
atd.) zeleniny je velmi silná a proto
ji vždy nařeďte.
Ovocná šťáva obsahuje vysoké
množství fruktózy (ovocného
cukru), takže osoby s cukrovkou
nebo nízkou hladinou cukru v krvi
by neměly konzumovat příliš mnoho
ovocné šťávy.
čištění
Před odpojením adaptéru vždy
vypněte a odpojte kuchyňský
spotřebič od elektrické zásuvky.
Před čištěním adaptér zcela
rozložte.
Pro snadnější čištění vždy omyjte
díly ihned po použití.
Omyjte všechny díly v horké
mýdlové vodě a potom osušte.
Nemyjte v myčce na nádobí.
lis na ovoce
K čištění filtru použijte dodaný
kartáček. Filtr čistěte opatrně,
abyste nepoškodili sítko.
Při čištění krytu filtru stiskněte
těsnění těsnícího kroužku a
sejměte. Po čištění nezapomeňte
znovu nasadit těsnící kroužek v
opačném případě nebude stavěcí
tryska dřeně fungovat správně.
servis a údržba
Pokud by došlo k poškození
napájecího kabelu, tak je z
bezpečnostních důvodů nutné
nechat napájecí kabel vyměnit od
firmy KENWOOD nebo od
autorizovaného servisního technika
firmy KENWOOD.
Pokud potřebujete pomoc:
se způsobem použití výrobku,
s jeho údržbou nebo s opravami,
obraťte se na tu prodejnu, kde jste
výrobek koupili.
Zkonstruováno a vyvinuto
společností Kenwood ve Velké
Británii.
Vyrobeno v Číně.
INFORMACE KE SPRÁVNÉMU
ZPŮSOBU LIKVIDACE TOHOTO
VÝROBKU PODLE SMĚRNICE
EVROPSKÉHO PARLAMENTU A
RADY 2002/96/ES
Po ukončení doby provozní životnosti
se tento výrobek nesmí likvidovat
společně s domácím odpadem.
Výrobek se musí odevzdat na
specializovaném místě pro sběr
tříděného odpadu, zřizovaném
městskou správou anebo prodejcem,
kde se tato služba poskytuje.
Pomocí odděleného způsobu likvidace
elektrospotřebičů se předchází vzniku
negativních dopadů na životní
prostředí a na zdraví, ke kterým by
mohlo dojít v důsledku nevhodného
nakládání s odpadem, a umožňuje se
recyklace jednotlivých materiálů při
dosažení významné úspory energií a
surovin.
Pro zdůraznění povinnosti tříděného
sběru odpadu elektrospotřebičů je
výrobek označený symbolem
přeškrtnutého odpadkového koše.
72
/