pečení (v závislosti na době
pečení). Pečení nadále zajistí
zbytkové teplo uvnitř trouby.
– Zbytkové teplo můžete využít k
ohřevu jiného jídla.
• Horkovzdušné pečení - je-li to možné,
pro úsporu energie používejte funkce s
ventilátorem.
• Zbytkové teplo
– Je-li v rámci některých funkcí
trouby spuštěn program s volbou
času (Trvání, Ukončení, Odložený
start) a doba pečení je delší než 30
minut, topná tělesa se automaticky
vypnou po uplynutí 90 %
nastaveného času. Ventilátor a
osvětlení nadále pracují.
• Vaření s vypnutým osvětlením -
během pečení osvětlení vypněte a
zapínejte ho pouze v případě potřeby.
• Uchování teploty jídla - chcete-li
využít zbytkové teplo k uchování
teploty pokrmu, zvolte nejnižší možné
nastavení teploty. Na displeji se
zobrazí zbytková teplota.
• Eco funkce - viz „Funkce trouby“.
REŽIM MIKROVLNNÉ TROUBY
Mikrovlnná trouba
Obecné informace:
POZOR! Nezapínejte
spotřebič, nejsou-li v něm
vloženy potraviny.
• Po vypnutí spotřebiče nechte jídlo
několik minut odstát. Viz tabulky pro
vaření pomocí mikrovln: čas dojití.
• Před přípravou pokrmu sejměte obal z
hliníkové fólie, kovové nádoby atd.
• Při režimu mikrovlnné trouby se
nedoporučuje používat více než jednu
úroveň.
• Není-li uvedeno jinak, jídlo vložte na
talíři na dno trouby.
• Pokud je to možné, před podáváním
jídlo vždy zamíchejte.
Vaření:
• Pokud to je možné, vařte pokrm zakrytý
materiálem vhodným pro mikrovlnou
troubou. Nezakryté potraviny
připravujte pouze tehdy, chcete-li
uchovat kůrčičku.
• Neohřívejte potraviny příliš dlouho a na
příliš vysoký výkon. Potraviny by mohly
vyschnout, spálit se nebo se na
některých místech vznítit.
• Ve spotřebiči nepřipravujte vejce ve
skořápkách a šneky, protože mohou
prasknout. V případě smažených vajec
nejprve propíchněte žloutek.
• Potraviny se slupkou nebo kůžičkou -
např. brambory, rajčata, uzeniny a
podobně - před vařením propíchněte
několikrát vidličkou, aby nepraskly.
• Chlazené nebo zmrazené pokrmy
vyžadují delší dobu přípravy.
• Pokrmy obsahující omáčku by měly být
občas zamíchány.
• V polovině přípravy vždy větší kousky
otočte.
• Pokud to je možné, rozřízněte zeleninu
na podobně velké kusy.
• Použijte ploché, široké mísy.
• Nepoužívejte nádobí z porcelánu,
keramiky nebo hlíny s neglazovaným
dnem nebo malými dírkami, například
na rukojetích. Vlhkost pronikající do
otvorů může způsobit prasknutí nádobí
po jeho zahřátí.
Rozmrazování masa, ryb, drůbeže:
• Umístěte zmražené, rozbalené
potraviny na malý hluboký talíř s
nádobkou umístěnou vespodu nebo na
rozmrazovací rošt či plastové síto, aby
při rozmrazování mohla odtékat
tekutina.
• Asi v polovině času rozmrazování
potraviny obraťte. Pokud to je možné,
rozdělte a pak odeberte kusy, které se
již rozmrazily.
Rozmrazování másla, částí dortů,
tvarohu:
• Nerozmrazujte zcela ve spotřebiči, ale
nechte úplně dokončit rozmrazování při
pokojové teplotě. Dosáhnete tím
rovnoměrnějších výsledků. Před
12