Aeg-Electrolux 41005GR-WN Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
Návod k použití Kombinovaný Sporák
Návod na používanie
CZ
Vítejte ve světě Electroluxu
Vybrali jste si prvotřídní výrobek Electrolux, který si, jak
věříme, v budoucnu velmi oblíbíte. Electrolux si klade za
cíl nabízet široký sortiment výrobků, které mohou váš
život učinit pohodlnějším. Některé z nich vidíte na
obálce tohoto návodu. Najděte si několik minut a
prostudujte si tento návod, abyste mohli začít nový
spotřebič používat a využívat všech výhod, které nabízí.
Slibujeme vám vysokou uživatelskou spokojenost,
přinášející pohodu při jeho používání. Hodně štěstí!
SK
Vitajte vo svete Electrolux
Ďakujeme vám za výber prvotriedneho výrobku
spoločnosti Electrolux, ktorý vám prinesie veľa radosti v
budúcnosti. Cieľom našej spoločnosti je ponuka širokej
palety kvalitných spotrebičov, ktoré zabezpečia väčšie
pohodlie pre váš život. Niekoľko príkladov nájdete aj na
obálke tohto návodu. Nájdite si pár minút a preštudujte
si ho, aby ste mohli využiť všetky výhody vášho nového
spotrebiča. Sľubujeme vám vysokú spokojnosť a
pôžitok pri jeho používaní. Veľa úspechov!
2
3
Obsah
Pokyny pro instalační techniky
Technické parametry
Instalace
Umístě
Elektrické zapojení
Pravidla pro připojení různých druhů plynu
Pokyny pro uživatele
Použití sporáku a péče o něj
Použití sporáku
- Před prvním použitím
- Bezpečnost dě
Elektrická trouba
- Ovladač funkcí trouby
- Ovladač termostatu
Praktické použití
Tabulka pečení
Použití varné desky
Údržba a čiště
Výměna žárovky v prostoru trouby
Co dělat, když něco nefunguje
Záruční podmínky
6
6
7
7
8
11
13
13
14
14
15
15
15
16
19
22
25
27
29
30
32
Jak používat tento návod k použití
Následující symboly vás budou provázet celým tímto návodem k
použití
Bezpečnostní informace
Pracovní postup (krok po kroku)
Rady a doporučení
Ekologické informace
4
Důležité bezpečnostní pokyny
Je velice důležité zajistit, aby tento návod k použití byl uživateli vždy dostupný. Toto
pravidlo je nutné dodržet i v případech, kdy bude sporák přestěhován nebo prodán
jinému majiteli. Je nutné tak zajistit, aby i nový majitel měl možnost se seznámit s
tímto návodem a bezpečnostními předpisy. Tyto bezpečnostní pokyny byly vydány v
zájmu bezpečnosti vaší i vašeho okolí. Je NUTNÉ, aby jste se s nimi seznámil ještě
před vlastní instalací resp. použitím.
Instalace
Sporák musí být instalován kvalifikovaným pracovníkem a ve shodě s tímto
návodem.
Tento sporák je těžký. Při manipulaci s ním dbejte zvýšené pozornosti.
Před použitím ze sporáku odstraňte veškerý obalový materiál.
Před instalací se ujistěte, že parametry zemního plynu a jeho tlak odpovídají
nastavení sporáku.
Parametry nastavení sporáku jsou uvedené na štítku.
Tento sporák není připojen na zařízení odvádějící plynové spaliny. Mělo by být
instalováno a zapojeno dle platných předpisů. Zvláštní pozornost musí být
věnována předpisu o dostatečném větrání.
Tento sporák je urč
en pro připojení do elektrické sítě o napětí 230V a frekvenci 50Hz.
Ujistěte se, že elektrické připojení odpovídá hodnotám uvedeným na typovém
štítku.
Nepokoušejte se v žádném případě provádět jakékoliv úpravy vašeho sporáku.
Bezpečnost dě
Tento sporák je uzpůsoben pro obsluhu dospělými osobami. Nedovolte dětem,
aby si mohli hrát v blízkosti sporáku nebo se sporákem samotným.
Sporák se při provozu ohřívá na vysokou teplotu a zůstává horký ještě dlouhou
dobu po vypnutí. Dokud není sporák dostatečně ochlazen, děti se nesmí v jeho
blízkosti pohybovat.
Děti se mohou poranit i při manipulaci s použitým nádobím.
Během provozu
Tento sporák je určen pro přípravu pokrmů v domácnostech a není určen pro
komerční nebo průmyslové použití.
Za provozu sporáku se uvolňuje teplo a vlhkost. Zajistěte dobré větrání buď
př
irozeným odvětráváním místnosti nebo za pomoci přídavného ventilátoru.
Nepoužívejte sporák v případě, že máte mokré ruce nebo sporák je v kontaktu s vodou.
Při delším a intenzivním vaření a pečení je vhodné otevřít okno nebo přidat další
ventilátor pro dosažení důkladnějšího větrání.
Při použití jiných elektrických spotřebičů se ujistěte, že žádná z přívodních šňůr
není v kontaktu s horkými díly sporáku.
5
Při přípravě pokrmů obsahující tuk nebo olej mějte vždy sporák pod dozorem.
Pro přípravu pokrmů nesmí být používáno nestabilní nebo vyduté nádobí. Mohlo by být
možnou příčinou zranění nebo poškození při převrácení a vylití horkého obsahu.
Grilovací pánev se při provozu ohřeje na vysokou teplotu, proto při jakékoliv
manipulaci s ní používejte ochranné rukavice.
Během provozu se sporák ohřeje na vysokou teplotu. Dbejte zvýšené pozornosti
při manipulaci, aby jste se nedotkli rozpálených topných těles uvnitř trouby.
V případech, kdy sporák není používán musí být všechny ovladače v poloze
vypnuto-"OFF".
Udržujte váš sporák vždy v čistotě. Usazené zbytky potravin a tuků mohou
způsobit požár.
Sporák čistěte pouze způsobem uvedeným v tomto návodu.
Nikdy nepoužívejte plastové nádobí jak na plotýnkách tak i v troubě. V žádném
případě prostor trouby nevykládejte hliníkovou fólií.
Nedovolte, aby ventilační otvor trouby, který je umístě
n ve středu zadní části
varné plochy, byl zablokován a tím znemožněna řádná ventilace trouby.
Nikdy netahejte sporák za madlo dveří.
Sporák je vybaven krycím víkem, které při zavření brání usazování nečistot na
plotně a při otevření brání předmětům, aby mohly zapadnout za sporák. Nikdy
víko nepoužívejte k jiným účelům.
Ještě než víko otevřete, tak z něj odstraňte zbytky usazených potravin. Před
uzavřením víka počkejte na kompletní vychladnutí sporáku.
Po použití sporáku vždy vyčkejte na jeho úplné ochlazení a teprve poté na něj
víko přiklopte.
Servis
Servis nebo opravy tohoto sporáku může provádět pouze autorizovaný servisní
technik. Vždy trvejte na montáži originálních náhradních dílů.
Ekologické informace
Všechny obaly uložte do odpadu ve shodě s místními předpisy a ohledem na
bezpečnost a životní prostředí.
Jestliže likvidujete starý spotřebič, nezapomeňte odříznout přívodní elektrický
kabel a tím znemožnit jeho provozování.
Symbol
na výrobku nebo jeho balení udává, že tento výrobek nepatří do
domácího odpadu. Je nutné odvézt ho do sběrného místa pro recyklaci elektrického
a elektronického zařízení. Zajištěním správné likvidace tohoto výrobku pomůžete
zabránit negativním důsledkům pro životní prostředí a lidské zdraví, které by jinak
byly způsobeny nevhodnou likvidací tohoto výrobku. Podrobnější informace o
recyklaci tohoto výrobku zjistíte u příslušného místního úřadu, služby pro likvidaci
domovního odpadu nebo v obchodě, kde jste výrobek zakoupili.
6
Pokyny pro instalatéra
Techniniai duomenys
41005GR
Rozměry Výška
Šířka
Hloubka
Objem trouby
858-868 mm
500 mm
600 mm
45 litrů
Varná deska Víko
Podložka pod nádobí
Přední pravý hořák
Zadní pravý hořák
Přední levý hořák
Zadní levý hořák
Zapalování
Lakované
Emailová
vrstva
Středně rychlý
Středně rychlý
Rychlý
Pomocný
Integrované
2000 W
2000 W
3000 W
1000 W
0,6 W
Celkový elektrický příkon varné
desky
0,6 W
Trouba Topná tělesa
- Těleso u dna trouby
- Těleso u stropu trouby
Grilovací těleso
Ventilátor trouby
Kruhové topné těleso
Osvětlení trouby
Hlasitost zvukové signalizace
Čiště
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
Žárovka 25 W, patice E14
45,7 dB
Manuální
Celkový elektrický příkon trouby 2925 W
Elektrické připojení Napětí sítě
Frekvence
230 V
50 Hz
Příslušenství Rošt do trouby
Plech na pečení masa
Plech na pečení těst
Emailová vrstva
Emailová vrstva
Celkový příkon sporáku 2925,6 W
Tento spotřebič splňuje požadavky těchto evropských norem
(EEC Direktivy):
95/2006 – 90/683; (Direktiva o nízkém napětí) včetně
následných revizí,
89/336 (Direktiva o elektromagnetické shodě),
93/68 (Obecná direktiva) včetně následných modifikací.
7
Instalace
Je bezpodmínečně nutné, aby všechny instalační práce byly provedeny
KVALIFIKOVANÝM PRACOVNÍKEM a to dle platných postupů a předpisů.
Sporák musí být zapojen ve shodě se specifikací "Y" (EN60.335-2.6).
Ujistěte se, že provedená instalace v případě poruchy sporáku, neznemožní
servisnímu technikovi dobrý přístup ke sporáku.
Ještě před napojením sporáku na elektrickou síť se ujistěte, že napětí a frekvence
elektrického vedení odpovídá údajům uvedeným na typovém štítku sporáku.
Ještě před vlastní instalací se ujistěte, že parametry přiváděného plynu (druh a tlak)
odpovídají přednastaveným hodnotám z výroby.
Sporák nesmí být napojen na komín. Musí být nainstalován a připojen ve shodě s
platnými předpisy. Zvláštní pozornost musí být věnována dobrému větrání
pracovního prostoru.
Parametry nastavování jsou uvedeny na typovém štítku.
Připojení na plyn.
Zkontrolujte, zda průměr přívodní trubky a kapacita přiváděného plynu jsou
dostatečné pro dodávání plynu do celého systému sporáku.
Zkontrolujte těsnost všech plynových spojů.
Nainstalujte na viditelné a dobře dostupné místo přívodní kohout, kterým bude
možné kdykoliv sporák odpojit od přívodu plynu.
Umístě
Pastatymo vieta
Tento sporák je zařazen do "třídy Y" ve
shodě s požárními bezpečnostními
předpisy.
Sporák může být umístěn v kuchyni, v
kuchyňském koutě nebo v obývacím
pokoji. Nesmí být umístěn v ložnici nebo v
koupelně.
Minimální vzdálenost jakýchkoliv hořlavých
materiálů od horní plochy sporáku je 69 cm (viz obrázek)
Sporák musí být umístěn na podlaze, ale ne přímo na vlastní konstrukci.
62 cm
69cm
69cm
15 cm
8
Vyrovnání na podlaze
Sporák je vybaven malými nastavitelnými patkami,
které jsou umístěny v rozích přední a zadní části
spodku trouby.
Natavením patek lze dosáhnout změnu výšky sporáku
a tím i vyrovnání s okolními doléhajícími plochami.
Zároveň se tím zaručí rovnoměrné rozlití kapalin v
nádobí použitém pro přípravu pokrmů.
Elektrické zapojení
Veškeré elektrikářské práce spojené s instalací tohoto sporáku musí provádět
kvalifikovaný pracovník-elektrikář a to ve shodě s platnými normami a předpisy
SPORÁK MUSÍ BÝT UZEMNĚN.
Výrobce si vyhrazuje právo na odmítnutí jakékoliv odpovědnosti při nedodržení
těchto bezpečnostních předpisů.
Sporák je přizpůsoben na zapojení do 230V, 50 Hz
elektrické sítě.
Pro připojení do elektrické sítě použijte kabel typu
H05 RR-F.
Před vlastním připojením do sítě se přesvědčete,
že parametry elektrického rozvodu odpovídají
hodnotám uvedeným na typovém štítku.
Je-li přívodní kabel poškozený, tak je nutné
z bezpečnostních důvodů zajistit, aby jeho výměnu provedl pouze výrobce nebo
autorizovaný servisní technik.
Sporák je možno trvale připojit ve shodě s níže uvedeným schématem
Sporák je dodáván bez přívodního kabelu. Pro připojení je nutné použít ohebný a
pružný kabel dle odpovídající specifikace uvedené v tabulce číslo 1.
V případě přímého zapojení sporáku na síť je nutné mezi sporák a toto připojení
vložit odpovídající vypínač s minimální vzdáleností spínacích kontaktů 3 mm. v
souladu s podmínkami kategorie přepětí III.
Tento vypínač musí být umístěn nejdále 2 m od plotny sporáku a musí být po
instalaci dobře dostupný.
Zelenožlutý zemnící drát NESMÍ být tímto vypínačem přerušen.
L1 N(L2) PE
230V ~
hně
modrý
žlutozelený
9
POZNÁMKA: Zemnící drát musí být přibližně o
2cm delší než střední a fázový drát pod
napětím.
Zajistěte, aby přívodní kabel nebyl nikde v
kontaktu se šrafovanou plochou vyznačenou na
obrázku.
Je-li přívodní kabel poškozen, tak musí být
nahrazen pouze kvalifikovaným elektrikářem.
Před připojením na síť zkontrolujte:
domácí rozvod a pojistky odpovídají hodnotám uvedeným na typovém štítku.
Zásuvka nebo hlavní vypínač sporáku je po instalaci dobře dostupný
Jak postupovat?
Odšroubujte a odstraňte krycí díl ze zadní části sporáku.
Připojte elektrický kabel do svorkovnice dle tabulky č.1
Upevněte dráty pomocí svorek
Ujistěte se, že zapojení ve svorkovnici odpovídá parametrům elektrické sítě.
Přimontujte zpět krycí zadní díl.
Připojení plynu
Připojení plynu musí být provedeno dle platných předpisů.
Spotřebič byl ve výrobním závodě zkontrolován a přizpůsoben pro druh plynu, který
je uveden na typovém štítku. Typový štítek je umístěn na zadní stěně sporáku vedle
připojovací trubky. Ujistěte se, že sporák připojujete na druh plynu, který je na
typovém štítku uveden. V opačném případě postupujte dle instrukcí v kapitole
"Pravidla pro připojení různých druhů plynu".
Pro dosažení co možná nejvyšší účinnosti při co nejnižší spotřebě plynu, je nut
zajistit, aby hodnoty tlaku plynu na vstupu splňovali parametry uvedené v tabulce
"Specifikace jednotlivých trysek".
Připojení buď pomocí pevné trubky nebo pružné kovové hadice
Z důvodu zajištění co nejvyšší bezpečnosti a zamezení vzniku nežádoucího pnutí,
doporučujeme připojit sporák na rozvod plynu pomocí pevné trubky (ne měděné)
nebo pomocí pružné nerezové hadice.
Rozměr připojovacího prvku plynové trubky je 1/2''. Při tomto typu připojení na plyn
je možné použít pouze pružnou kovovou trubku a to ve shodě s platnými předpisy.
přívodní
kabel
připojení
pružné
hadice
10
Připojení pomocí pružné nekovové hadice
Bude-li celé připojení plynu volně přístupné v celé jeho délce, tak lze využít i
možnosti sporák připojit na plyn pomocí pruž nekovové hadice a to ve shodě s
platnými předpisy.
Použití pružné nekovové hadice je možné pouze za těchto dalších podmínek:
- v žádném místě se nesmí hadice dostat do kontaktu s teplotou vyšší než je teplota
v místnosti a ne vyšší než 30°C. Jestliže připojovací hadice musí být vedena za
sporákem, musí být nainstalována dle schématu.
- nesmí být delší než 1500mm
- nesmí být nikde přiškrcena
- nesmi být namáhána jak tahem nebo krutem
- nesmí se dostat do styku s ostrými hranami nebo rohy nábytku
- je možné vždy zkontrolovat její stav a to celé její délky.
Důležité
Po instalaci zkontrolujte těsnost spojů pomocí mýdlové vody. Nikdy nepoužívejte
otevřený plamen.
Připojení z levé strany (pohled zpředu)
Po instalaci na požadované místo zajistěte, aby
gumová hadice a přívodní elektrický kabel nebyly
nikde v kontaktu se šrafovanou plochou sporáku (viz
obrázek) a aby smyčka hadice neležela přímo na
podlaze.
Připojení z pravé strany (pohled zpředu)
Při tomto typu instalace je možné použít pro připojení
plynu pouze pevnou trubku ve shodě s platnými
předpisy.
přívodní
kabel
připojení
pružné
hadice
pevná trubka
přívodní
kabel
11
Pravidla pro připojení různých druhů plynu
Pro přizpůsobení plynového rozvodu použitému plynu postupujte dle následujících
pravidel.
Připojení na přívod plynu
Sporák lze připojit na plynový rozvod z pravé strany. Připojovací prvek sporáku je
1/2'' paralelní "samčí" plynová koncovka. Existují 3 možnosti připojení
pevná trubka s těsněním
trubka s mechanickou koncovkou.
gumová hadice
V případě použití gumové hadice našroubujte na
koncovku převlečnou matici s vloženým
těsněním odpovídající použitému plynu.
A – Přívod plynu
B – Matice 1/2"
C – Těsně
D – Převlečná matice
E – Koleno
Specifikace použitých trysek
Cat II
2H3B/P
SPOTŘE
BA
HOŘÁK
VÝKON
NOMIN.
(kW)
VÝKON
REDUK.
(kW)
DRUH PLYNU
Obtok
(mm)
TLAK
(mbar)
PRŮMĚR
TRYSKY
(mm)
g/h
RYCHLÝ 3,00 0,72
Zemní plyn G 20
Propan-Butan
G30/G31
0,42
20
28-30
1,19
0,88
-
218.1
STŘEDNĚ
RYCHLÝ
2,00 0,43
Zemní plyn G 20
Propan-Butan G30/G31
0,32
20
28-30
0,96
0,71
-
145,4
POMOCN
Ý
1,00 0,35
Zemní plyn G 20
Propan-Butan G30/G31
0,29
20
28-30
0,70
0,50
-
72,7
Nalepte na spotřebič dodanou samolepku (použitá tryska, odpovídající typu
použitého plynu)
B A C E
C
D
12
Výměna trysky hořáku
Ke každému sporáku jsou dodány trysky pro každý druh plynu. Všechny jsou
označeny hodnotou v mm.
Před jakoukoliv úpravou nastavení sporáku danou použitým druhem plynu
MUSÍTE sporák odpojit od elektrické sítě a zajistit, že všechny ovládací prvky jsou v
poloze vypnuto (OFF) a že sporák je ochlazen na teplotu okolí.
Hořáky
Odstraňte podložky pod hrnce
Odstraňte korunku a mezikruží hořáku
Nástrčkovým klíčem č. 7 odšroubujte
postupně všechny trysky a nahraďte je
požadovaným typem (viz obrázek 1)
Sestavte hořáky obráceným postupem a nasaďte
podložky pod hrnce.
Tyto typy hořáků nepotřebují žádné základní
nastavení přívodu vzduchu.
Nastavení minimálního výkonu hořáku
Hořák je správně nastaven, když plamínek je stabilní a je bezhlučný.
Po výměně trysky zkontrolujte, zda je minimální výkon nastaven správně.
Správný přívod vzduchu je tehdy, když plamínek hoří asi do výše 4 mm.
Horní hořáky nepotřebují základní
nastavení vzduchu.
Zkontrolujte, rychlým ztlumením ovladače
z maximální na minimální výkon, zda
hořák nezhasne.
Hořáky
Nastavení minimálního výkonu:
Zapalte hořák
Otočte ovladač na minimální úroveň plamene.
Sundejte ovladač hořáku
Zašroubovávejte nebo vyšroubovávejte regulační šroubek umístěný pod hřídelí
ovladače dokud nebude plamínek pravidelný a klidný
Při užívání LPG (zkapalněný propan/butan)
šroubek kompletně zašroubujte.
Sestavte ovladač obráceným postupem.
Zkontrolujte, rychlým ztlumením ovladače z
maximální na minimální výkon, zda hořák
nezhasne.
bez vzduchu
správné
nastavení
přebytek
vzduchu
13
Pokyny pro uživatele
Použití sporáku a péče o něj
Ovládací panel
32 4
1
8
5 6 7
9
COMPETENCE
Ovladač zadního levého hořáku
Ovladač předního levého hořáku
Ovladač předního pravého hořáku
Ovladač zadního pravého hořáku
Ovladač minutky
Ovladač termostatu
Kontrolka funkce termostatu
Kontrolka zapnutí sporáku
Ovladač funkcí trouby
Deska
Zadní levý hořák (pomocný – 1000W)
Přední levý hořák (rychlý – 3000W)
. Přední pravý hořák (středně rychlý – 2000W)
Zadní pravý hořák (středně rychlý – 2000W)
Trouba
A. Vodící lišty
B. Rošt
C. Ventilátor
14
Použití sporáku
Před prvním použitím
Před použitím sporáku nezapomeňte, jak z vnitřku tak z vnějšku, odstranit
veškerý obalový materiál.
Před prvním použitím je nutno troubu rozpálit bez přítomnosti pokrmu. Během
tohoto procesu se mohou uvolňovat nepříjemné pachy. To je během tohoto
"záběhu” zcela přirozené.
1. Z trouby vyndejte veškeré příslušenství
2. Odstraňte všechny případné samolepící etikety a ochranné fólie
3. Nastavte termostat trouby na maximum a nechte teplo po dobu 45 minut
působit.
Vyčistěte příslušenství trouby pomocí neabrazivního mycího prostředku, dobře
opláchněte a pečlivě osušte.
Typový štítek
Číslo modelu vašeho sporáku naleznete na typovém štítku, který je připevněn na
spodní hraně skříně trouby a je viditelný při otevření dveří.
Sporák musí být chráněn vhodnou pojistkou nebo jističem. Jmenovité hodnoty
sporáku jsou uvedeny na tomto typovém štítku.
Něco o tvorbě páry a její kondenzaci
Stejně
jako konvice s horkou vodou, tak i tepelně upravovaný pokrm uvolňuje vodní
páru. Ventilační otvory sporáku umožňují, že větší část takto vzniklé páry z trouby
unikne. Přesto dveře trouby otevírejte opatrně, aby případně nahromadě pára
mohla volně uniknout a vyvarujte se možnému opaření.
Jestliže pára přijde do styku s vnějším chladným povrchem, tak na něm zkondenzuje
za tvorby kapek vody. Je to přirozený proces a na funkci sporáku to nemá žádný
vliv.
Aby jste zabránili případné změně odstínu, tak orosená a zašpiněná místa vždy
pečlivě očistěte.
Nádobí vhodné do trouby
Používejte pouze takové nádobí, u kterého všechny díly jsou vhodné pro použití do 290°C.
Nádobí nikdy nepokládejte přímo na dno trouby.
Během provozu trouby, jsou dveře trouby horké. Zamezte dětem, aby si u
nich při provozu hráli.
Během provozu trouby musí být víko otevřeno, aby se sporák nepřehříval.
15
Bezpečnost dĕti
Západka dveří
Západka dveří znesnadňuje dětem otevření dveří trouby.
Pro otevření dveří zdvihněte západku a zároveň
otevírejte dveře směrem k vám.
Elektrická trouba
Trouba
Trouba má na obou stranách odnímatelné postraní mřížky
s drážkami pro čtyři zásuvné úrovně a ventilátor s kruhovým
tělesem na zadní stěně trouby.
Funkce trouby
Kontrolka svítí pokud je v provozu ohřev a to při všech
funkcích trouby a zhasne jakmile je dosaženo nastavené
teploty (a dále se rozsvěcí a zhasíná tak, jak se zapíná a
vypíná termostat). Funkci trouby zvolíte otočením voliče
funkcí ve směru hodinových ručiček na symbol
odpovídající funkce (viz. níže).
Ovladač funkcí trouby
0 - Trouba je vypnuta
Osvětlení trouby
Standardní pečení – v provozu je horní a dolní topné těleso. Tato funkce vám
umožní přípravu pokrmů dle oblíbených receptů bez nutnosti měnit nastavenou
teplotu. Před vložením pokrmu nezapomeňte troubu
předehřát.
Spodní ohřev - umožňuje vám dokončit přípravu
pokrmu pouze ohřevem od spoda.
Pečení s ventilátorem - Používá se ventilátor a topné
těleso kolem ventilátoru.
Vaření s ventilátorem – tento systém umožňuje přípravu
více pokrmů na libovolných zásuvných úrovních, bez
nežádoucího vzájemného přenášení chutí a vůní pokrmů.
Gril - Používá grilovací a horní topné těleso najednou.
Turbo gril - Používá společně grilovací a horní topné těleso spolu s ventilátorem.
Pizza - Používá ventilátor (ventilátor a kruhové těleso) a spodní topné těleso.
Rozmrazování – (Toto NENÍ pozice, ve které je v provozu ohřev). Tato pozice
urychlí rozmrznutí nebo roztavení pokrmu.
16
Upozorně
Nikdy nepokládejte nádobí, pečící plechy nebo hliníkovou fólii přímo na dno trouby.
Porušení tohoto pravidla může vést k přehřátí trouby, které může změnit kvalitu
přípravy pokrmu nebo poškodit povrchovou úpravu sporáku.
Ovladač termostatu
Otáčením ovladačem směrem doprava volíte
požadovanou teplotu tepelné úpravy.
Teplotu lze nastavovat v rozsahu 50°C až přibližně
290°C a odpovídá teplotě ve středu trouby. Ovladač
termostatu lze nastavovat libovolně mezi krajními
hodnotami.
Maximální teplota je zvláště vhodná pro grilování
.
Pečení v troubě
Tradiční pečení
Tradiční pečení využívá přirozené proudění ohřátého vzduchu, který cirkuluje na principu
stoupajících a klesajících proudů.
Přitom je nutné troubu předehřát.
Pro pečení drobného pečiva, lístkového pečivo a pečiva ze šlehaného těsta ve formě:
- Předehřívejte troubu s termostatem v poloze zvolené pro pečení:
- asi 8 minut při poloze 50 ˚C až 150 ˚C;
- asi 15 minut při poloze 175 ˚C až 290 ˚C;
- Vložte do trouby pokrm k pečení.
Spodní ohřev
Tato funkce je vhodná pro pečení těst nebo pečení pizzy. Může být také použita
tam, kde je vyžadováno dobré propečení (plněné koláče, bábovky,ap.)
Předehřátí je nezbytné
- Předehřívejte troubu spodním ohřevem
asi po dobu 10 min.
- Vložte pokrm.
Tipy
Minimální vzdálenost mezi pokrmem a topným tělesem musí být 2,5cm. Je to ideální
vzdálenost pro správnou přípravu a umožňuje kynutým těstům nebo pokrmům
zvětšujícím objem volný prostor vyplnit.
Při pečení koláčů, vdolků, bábovek, chleba,ap. umístěte formu nebo pokrm
doprostřed trouby.
Zajistěte, aby kolem připravovaného pokrmu, který je umístěn ve středu trouby, mohl
volně proudit vzduch. Pomocí vhodných nádob zabezpečte, aby se pokrmy nerozlívali
na dno trouby.
17
Pečení s ventilátorem
Pečení s ventilátorem
Vzduch v troubě je ohříván pomocí topných těles kolem ventilátoru, který je umístěn
v zadní části trouby. Ventilátor rozhání vzduch uvnitř trouby a tím je dosaženo
rovnoměrného rozložení tepla v celé troubě.
Výhody tohoto druhu pečení jsou následující :
Rychlejší předehřátí
Za pomoci ventilátoru je možno dosáhnout požadovanou teplotu mnohem rychleji a
tak není nutné troubu předhřívat a bude-li to nutné tak přidejte 5-7 minut při přípravě
pokrmu. U pokrmů jako např. chleba, těsta, koláče a bábovky je vhodné troubu
předem předehřát.
Nižší teplota
Pečení s ventilátorem obecně vyžaduje nižší nastavenou teplotu než standardní
nastavení.
Pamatujte na to, aby jste při tomto typu přípravy snížili teplotu o 20-25°C než
normálně používáte bez ventilátoru.
Rovnoměrnější ohřev při pečení těst
Pečením s ventilátorem dosáhnete rovnoměrnějšího rozložení tepla v celém prostoru
trouby. To znamená, že lze pokrmy připravovat na více patrech najednou. Pokrm na
nejvyšším patře může být p
řesto o něco více propečen než na zbylých a je to zcela
přirozené. Při tomto druhu přípravy nedochází k vzájemnému senzorickému ovlivně
jednotlivých pokrmů.
Jak pečení s ventilátorem používat
1. Otočte ovladačem trouby do pozice
2. Nastavte termostat na požadovanou teplotu.
Tipy
Není důležité rozmístění roštů, ale zajistěte jejich rovnoměrné rozložení.
Připravujete-li více druhů pokrmů, raději je rozdělte do více pater a soustředně než
na jednom po celé ploše. Při zaplnění celé trouby je vhodné dobu přípravy o trochu
prodloužit.
Rošt může být umístěn na dno trouby. Pokrm položte až na tento rošt a ne přímo na
dno. Tím zabezpečíte dobrou cirkulaci vzduchu.
Tento druh tepelné úpravy je vhodný i pro přímou úpravu zmrzlých pokrmů (např.
ovocné koláče, pirohy, hot-dogy a ostatní malé druhy pečiva). Zvolte teplotu 190-
200°C po dobu 20-40 minut v závislosti na množství připravovaných pokrmů.
Pouze vaše vlastní zkušenosti vám nejlépe umožní poznat ty nejvhodnější parametry
příprav jednotlivých pokrmů odpovídající vašim požadavkům.
18
Grilování
Během grilování jsou dostupné části trouby ohřáté na vysokou teplotu a proto ji
nelze nechat bez dozoru. Zamezte dětem aby si mohli hrát v její blízkosti.
Při grilování musí zůstat dveře trouby zavřené.
Gril zapněte otočením ovladače funkcí do polohy GRILL a termostat otočte na
230°C.
Většina grilovaných pokrmů by měla být umístěna na mřížku grilovací pánve, aby se
tak zajistila maximální cirkulace vzduchu a aby tak pokrm nebyl ve styku
s uvolněným tukem a šťávami. Pokrmy jako ryby, játra a ledviny mohou být položeny
přímo do grilovací pánve.
Nastavte mřížku grilovací pánve tak, aby bylo možno umístit porce o různých
tloušťkách.
Před grilováním jednotlivé porce dobře osušte, snížíte tak nežádoucí rozstřikování
zbytků vody. Grilované porce libového masa nebo ryb potřete olejem nebo
rozpuštěným tukem, aby se zbytečně nevysušovali.
Přílohy jako např. brambory nebo houby můžete vložit pod mřížku s grilovaným
masem.
Při přípravě toastů doporučujeme nastavit horní pozici roštu.
Při grilování steaků nebo toastů troubu několik minut předehřejte při nejvyšší teplotě.
Během př
ípravy upravujte příkon tepla a pozici roštu pro dosažení požadované
kvality pokrmu.
Grilované pokrmy by se během přípravy měly dle potřeby obracet.
POZNÁMKA: Z bezpečnostních důvodů je grilovací těleso řízeno termostatem, aby
se nepřehřívalo.
Doba přípravy závisí na tloušťce porcí masa a ne na jejich hmotnosti.
Během provozu se trouba ohřeje. Vyvarujte se dotyku topných těles trouby.
Kontrolka zapnutí sporáku
Kontrolka se rozsvítí při nastavení ovladače trouby na zvolenou funkci nebo při
zapnutí některé varné zóny varné desky a bude svítít po celou dobu zapnutí.
19
Praktické použití
Nikdy nepokládejte alobal, pečící plechy nebo nádobí pro troubu přímo na
spodek trouby. Teplo nahromaděné na spodku trouby tak může poškodit smalt
vlivem přehřátí. Trouba je při používání horká: DĚTI V OKOLÍ MUSÍ BÝT POD
DOZOREM.
Pečící plech se může částečně deformovat, což je způsobeno kolísáním teploty,
nebo pokud pokrm (pizza atd.) je umístěn pouze na části plochy plechu. Plech se
opět srovná jakmile vychladne.
Jak zvolit vhodnou funkci trouby v různých situacích? Přečtěte si níže uvedené rady,
jak efektivně použít funkcí trouby pro různé
způsoby přípravy:
Pečení
Použijte špejle k zjištění stavu piškotů nebo koláčů
asi 5 minut před ukončením pečení. Potom můžete
čas pečení zkrátit nebo prodloužit. Materiál, barva,
tvar a velikost pečících forem stejně jako recept,
může ovlivnit výsledek pečení. HORNÍ/SPODNÍ
OHŘEV zajišťuje stejnoměrnou barvu.
Pečení s ventilátorem
TROUBA S VENTILÁTOREM snižuje pečící čas i
vzhledem k možnému pečení na dvou nebo třech
úrovních najednou. Naproti tomu, chléb nebo
buchty nemusí být dostatečně hnědé, pokud
nebylo těsto správně vykynuté.
Neodpovídá výsledek pečení vašim představám?
V kapitole “Praktické tipy a rady” naleznete několik
rad pro řešení problémů při pečení.
Vaření
HORNÍ/SPODNÍ OHŘEV je obvykle nejvhodnější
pro použití na jedné zásuvné úrovni.
20
Vaření s ventilátorem
TROUBU S VENTILÁTOREM použijte pro přípravu
pokrmů na více úrovních najednou, např. sekaná,
masové kuličky a hotová jídla (předkrm, hlav
chod, dezert). Nezapomeňte vybrat pokrmy které
potřebují stejnou teplotu přípravy. Pokrmy které
mají odlišnou dobu pečení, vložte do trouby až
podle toho, kdy je chcete mít hotové.
Pečení masa
Použití HORNÍHO/SPODNÍHO OHŘEVU i PEČENÍ S VENTILÁTOREM je pro pečení
masa praktické. Kusy hovězího masa jako je např. svíčková, zadržují svoji šťávu a je
vhodné je péci při teplotě 125°C. Naproti tomu se prodlužuje doba pečení oproti
přípravě při vyšších teplotách.
Používejte pečící nádobu, která má vhodný prostor
pro pečeni, takže se šťáva tolik nevysušuje. Pokud
pečete kýtu, používejte velkou pečící pánev nebo
nádobu vhodnou do trouby, protože se během
pečení uvolní mnoho šťávy. Buďte opatrní při
vyjímání pokrmů z trouby. Pokud používáte pečící
čky, vytvořte v jednom jeho rohu otvor, než jej
vložíte do trouby. Takto předejdete možnému
opaření párou, která by se mohla náhle uvolnit při otevírání sáčku.
Grilování
Velikost, tvar, množství, tučnost, marináda a také teplota masa, mohou ovlivnit
výsledek a čas grilování. Ryby, drůbež, telecí a vepřové maso nezhnědnou do takové
míry, jako tmavší masa jako hovězí a zvěřina. Rostlinný olej nebo dochucovací
prostředky ovlivní barvu, avšak také zvyšují riziko vzplanutí povrchu pokrmu.
Pro lepší výsledek se vyvarujte grilování masa
vyjmutého přímo z chladničky. Osušte povrch
masa, umístěte ho na zásuvnou pozici a dochuťte
kořením. Umístěte nádobu pro trouby, ideálně
s teflonovým povrchem, pod zásuvnou pozici kde
grilujete tak, aby se v ní zachytával odkapávající
tuk. Kousky vepřového masa, plátky masa a ryby
mohou být grilovány na horní zásuvné úrovni,
zatímco širší kusy je lépe grilovat níže.
Nastavte volič funkcí na symbol
a termostat na požadovanou teplotu (max.
230°C). Gril předehřívejte po dobu 3-5 minut. Kontrolujte maso během grilování a
alespoň jedenkrát ho otočte. Přílišná doba grilování maso vysuší, bude tuhé a
možná také spálené. Dveře trouby mají být během grilování zavřené.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68

Aeg-Electrolux 41005GR-WN Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál