58
VOD K POUŽITÍ TROUBY
U ELEKTRICKÉHO PŘIPOJENÍ SE ŘIĎTE POKYNY V ČÁSTI O INSTALACI.
1. Ovládací panel
2. Dveře trouby
3. Držadlo trouby
4. Kontrolka termostatu
5. Provozní kontrolka trouby
PŘILOŽENÉ PŘÍSLUŠENST
Obr. A Obr. B Obr. C Obr. D
A. ROŠT: rošt lze použít ke grilování jídel nebo jako podložku pod pekáče, dortové formy a jiné nádobí
vhodné do trouby.
B. HLUBOKÝ PLECH: hluboký plech je určen k zachycování tuku nebo kousků jídla a používá se pod rošt
nebo jako talíř, např. při pečení masa, drůbeže nebo ryb se zeleninou nebo bez ní. Na hluboký plech
nalijte trochu vody, abyste omezili výpary a stříkání tuku.
C. OTOČNÝ ROŽEŇ: pro grilování drůbeže a pečení.
D. POSUVNÉ DRÁŽKY: usnadňují vkládání a vyjímání příslušenství.
Počet příslušenství se může lišit v závislosti na modelu, který jste zakoupili.
PŘÍSLUŠENSTVÍ, KTERÉ NENÍ SOUČÁSTÍ VYBAVENÍ
Další příslušenství lze zakoupit samostatně v poprodejním servisu.
3 2
4
5
1
59
ZASUNUTÍ ROŠTU A DALŠÍHO PŘÍSLUŠENSTVÍ DO TROUBY
Rošt i další příslušenství má pojistku, která brání jeho neúmyslnému vytažení.
Obr. 1
1. Zasuňte rošt vodorovně s vyvýšenou částí „A“ směrem nahoru (obr. 1).
2. Jakmile rošt dosáhne blokovací polohy „B“, nakloňte ho (obr. 2).
Obr. 2 Obr. 3
3. Opět ho vyrovnejte do vodorovné polohy a úplně ho zasuňte do „C“ (obr. 3).
4. Při vytahování roštu postupujte opačně.
Další příslušenství, jako hluboký plech se vkládá přesně stejným způsobem. Výstupek na jinak rovné části
umožňuje jejich zablokování.
POSUVNÉ DRÁŽKY
Použití otočného rožně
Tyčku otočného rožně A zasuňte do pohonné jednotky a drážky B v
ohybu C.
Otočte plastovou rukojetí D proti směru hodinových ručiček.
Zasuňte rošt do drážek trouby, tyčka musí zapadnout do otvoru F.
Rošt otočného rožně musí být vždy umístěn uprostřed trouby (druhá
poloha zdola).
60
POPIS OVLÁDACÍHO PANELU
A. Volič teploty termostatu
Pomocí termostatu nastavte požadovanou teplotu pečení. Termostat lze
nastavit od 50 °C do 250 °C.
B. Dotykové ovládání
Používá se pro nastavení:
- hodin,
- minutky,
- doby pečení,
- konce doby pečení,
- programování automatického pečení,
- úpravu zvukového signálu.
C. Volič funkce, otáčí se ve směru hodinových ručiček.
l VYP
- Osvětlení trouby
- Klasický ohřev
- Konvekční pečení
- Spodní ohřev+ventilátor
- Gril
- Turbogril
- Horký vzduch
Poznámka: Rozmrazování je možné u všech funkcí s ventilátorem s
ponecháním voliče teploty termostatu na 0 °C.
SEZNAM FUNK
l
VYPNUTO
Osvětlení v troubě (svítí, když je trouba v provozu).
Horní a dolní topné články. Nastavení termostatu od 50 °C do MAX.
Horní a dolní topné články s ventilátorem. Nastavení termostatu od 50 °C do MAX.
Dolní topný článek s ventilátorem. Nastavení termostatu od 50 °C do MAX.
Horní topné články (malý, gril s nízkým výkonem). Nastavení termostatu od 50 °C do 200 °C.
Dvojitý horní topný článek s ventilátorem (velkoplošný gril).
Nastavení termostatu od 50 °C do 200 °C.
Kruhový topný článek s ventilátorem. Nastavení termostatu od 50 °C do MAX.
A
B
C
61
DOTYKOVÉ OVLÁDÁNÍ ČASOVÉHO SPÍNAČE
Nastavení hodin
Obrázek 1
Při prvním zapnutí spotřebiče začnou blikat „Auto“„ a „0:00“. Chcete-li nastavit hodiny, stiskněte prostřední
tlačítko cca na 3 sekundy. Když se objeví , nastavte správný čas stisknutím „+“ nebo „-“.
Počkejte, dokud vám pípnutí neoznámí, že hodiny byly nastaveny (obr. 1).
Pokud budete potřebovat nastavit hodiny později, stiskněte současně „+“ a „-“ na 3 sekundy a poté nastavte
hodiny tak, jak je popsáno výše.
Minutka
Obrázek 2
Vzhledem k tomu, že tato minutka neovládá troubu, trouba poběží i poté, co minutka přestane měřit čas.
Chcete-li minutku nastavit, stiskněte prostřední tlačítko na 3 sekundy, dokud se neobjeví (obr. 2).
Stisknutím „+“ a „-“ nastavte požadovaný čas.
Pokud budete potřebovat nastavit minutku později, stiskněte prostřední tlačítko na 3sekundy a nastavte
minutku postupem popsaným výše.
Když minutka přestane měřit čas, vydá zvukový signál ve formě pípnutí. Chcete-li ji vypnout, stiskněte
kterékoli tlačítko.
Doba pečení
Obrázek 3
Toto je poloautomatická funkce pečení. Lze ji použít pro nastavení doby pečení.
Stiskněte prostřední tlačítko na 3sekundy. Poté je stiskněte znovu, dokud se neobjeví „dur“ (obr. 3).
Stisknutím „+“ a „-“ nastavte požadovaný čas pečení.
Konec doby pečení
Obrázek 4
Na spotřebiči lze též nastavit konec doby pečení.
Stiskněte prostřední tlačítko na 3sekundy. Stiskněte prostřední tlačítko dvakrát za sebou a poté počkejte,
dokud se nezobrazí „End“ (obr. 4). Stisknutím „+“ a „-“ nastavte požadovaný čas konce pečení.
Trouba bude fungovat v nastaveném režimu a při nastavené teplotě až do konce doby pečení.
62
Programování automatického pečení
Obrázek 5
Funkce pečení s nastaveným časem.
Stiskněte prostřední tlačítko na 3sekundy. Poté je stiskněte znovu, dokud se neobjeví „dur. Stisknutím „+“ a
„-“ nastavte požadovaný čas pečení. Počkejte několik sekund, dokud se nastavení neuloží do paměti.
Stiskněte prostřední tlačítko na 3sekundy. Stiskněte je ještě dvakrát a poté počkejte, dokud se nezobrazí
„End“ (obr. 4). Stisknutím „+“ a „-“ nastavte požadovaný čas konce pečení.
Například:
Aktuální čas: 12:30
Doba pečení: 10 minut
Konec doby pečení: 14:00
Trouba začne péct ve 13:50 (14:00 mínus 10 minut) při nastavené teplotě a v nastaveném režimu, a vypne se
ve 14:00.
Jakmile trouba přestane péct, začne pípat. Chcete-li ji vypnout, stiskněte kterékoli tlačítko.
Úprava zvukového signálu
Chcete-li upravit hlasitost pípání, stiskněte současně „+“ a „-“. Poté stiskněte prostřední tlačítko a počkejte,
dokud nezačne blikat „ton1“ (vysoká hlasitost). Stisknutím „-“ vyberte „ton2“ (střední hlasitost) nebo „ton3“
(nízká hlasitost).
Stiskněte prostřední tlačítko, nastavíte tak zvolenou hlasitost.
63
POPIS FUNKCE
KLASICKÉ PEČENÍ
Klasické pečení využívá horní a spodní teplo k pečení
jednoho jídla.
Vložte jídlo do trouby, teprve až trouba dosáhne nastavené
teploty pečení, tj. když kontrola tepla zhasne.
Chcete-li zvýšit horní nebo dolní teplotu na konci
cyklu pečení, nastavte volič teploty do správné polohy.
Doporučujeme co nejméně otvírat dvířka trouby během
pečení.
HORKÝ VZDUCH
Při tomto druhu pečení umožňuje ventilátor umístěný na
zadní straně cirkulaci horkého vzduchu uvnitř trouby a
vytváří rovnoměrné teplo. Horkovzdušné pečení je proto
rychlejší než klasické pečení. Jedná se o vhodný způsob
pro přípravu jídel na více než jedné úrovni, a to zejména s
různými jídly (ryby, maso, atd.).
ROZMRAZOVÁNÍ
Výběrem jedné z funkcí pečení s ventilátorem a nastavením
termostatu na nulu umožní ventilátor cirkulaci umožňuje
studeného vzduchu uvnitř trouby. Tímto způsobem se
mohou rychle rozmrazovat mražené potraviny.
GRILOVÁNÍ
Gril používejte ke grilování nebo zhnědnutí potravin.
Některé trouby mohou být vybaveny elektrickým motorem,
rožněm a jehlicemi k točení na rožni.
Polici s jídlem, které chcete grilovat, zasuňte do první nebo
druhé polohy shora.
Nechte troubu na 5 minut předehřát.
Otočte termostat na teplotu mezi 50 °C a 200 °C.
CHLADICÍ VENTILÁTOR
Ventilátor je umístěn v horní části trouby a vytváří proud
chladicího vzduchu na vnitřní straně nábytku a přes dvířka
trouby.
Zapne se, když teplota vnějšího pláště trouby dosáhne 60 °C.
Po zapnutí trouby s termostatem na 200 °C začne ventilátor
fungovat po asi 10 min.
Vypne se, když teplota vnějšího pláště trouby klesne pod 60 °C.
Po vypnutí trouby s termostatem na 200 °C přestane
ventilátor fungovat po asi 30 min.
65
DOPORUČENÉ POUŽITÍ A TIPY
Jak používat tabulku pečení
Tabulka udává nejlepší funkci pro pečení daného jídla na jedné nebo více úrovních polic současně. Doby
pečení se počítají od okamžiku vložení jídel do trouby bez předehřátí (které je u některých receptů).
Teploty a doby pečení jsou pouze orientační, protože se mohou měnit podle množství jídla a použitého
příslušenství. Nastavte nejprve nejnižší doporučené hodnoty, a jestliže jídlo nebude dostatečně propečené,
zvyšte hodnoty nastavení. Použijte dodávané příslušenství a nejlépe tmavě zbarvené kovové dortové formy
a plechy na pečení. Můžete také použít nádoby a příslušenství z pyrexu nebo kameniny, ale uvědomte si,
že se doby pečení trochu prodlouží. Chcete-li mít jídlo dobře upečené, pečlivě dodržujte rady uvedené v
tabulce pečení pro volbu příslušenství (dodávané), a postavte ho na doporučenou úroveň drážek.
Pečení různých jídel současně
Pomocí funkce „HORKÝ VZDUCH“ můžete péct různá jídla, která vyžadují stejnou teplotu pečení ve stejnou
dobu, najednou (například: ryby a zeleninu) na různých úrovních polic. Jídlo, které vyžaduje kratší dobu
pečení, vyndejte dřív, a ponechte v troubě jídlo s delší dobou pečení.
Dezerty
- Jemné moučníky pečte s funkcí tradičního pečení jen na jedné úrovni. Použijte tmavě zbarvené
kovové dortové formy a vždy je položte na rošt trouby. Chcete-li péct na více než jedné úrovni, zvolte
funkci horkovzdušného ohřevu a uspořádejte formy na roštech tak, aby mohl horký vzduch co nejlépe
cirkulovat.
- Chcete-li zjistit, zda je kynutý koláč už propečený, zasuňte doprostřed párátko. Pokud ho z jídla
vytáhnete čisté, je koláč upečený.
- Jestliže použijete nepřilnavé dortové formy, nevymazávejte máslem okraje, protože koláč by se nemusel
na okrajích rovnoměrně zvednout.
- Jestliže koláč během pečení klesne, nastavte příště nižší teplotu; můžete také snížit množství tekutiny v
těstě a méně těsto míchat.
- Pro moučníky s velkým množstvím náplně (tvarohový koláč nebo ovocné koláče) použijte funkci
„KONVEKČNÍ PEČENÍ“. Jestliže je spodek koláče promáčený, snižte rošt a před vložením náplně do koláče
posypte dno koláče strouhankou nebo nadrobenými sušenkami.
Maso
- Použijte jakýkoli druh plechu do trouby nebo nádobu pyrex vhodné pro danou velikost masa. U pečení
doporučujeme přilít na dno nádoby trochu vývaru, aby maso během pečení získalo ještě lepší chuť. Po
upečení nechte maso v troubě na dalších 10-15 minut, nebo ho zabalte do alobalu.
- Chcete-li maso grilovat, vyberte stejně silné kusy, aby se stejnoměrně propekly. Velmi silné kusy masa
vyžadují delší dobu pečení. Zasuňte rošt do nižší polohy, aby bylo dále od grilu a nespálilo se na
povrchu. Ve dvou třetinách grilování maso obraťte.
Doporučujeme zasunout přímo pod grilovací rošt s masem hluboký plech s půl litrem vody. V případě
potřeby vodu dolijte.
Otočný rožeň (jen u některých modelů)
Maso nasuňte na tyčku rožně, kuře připevněte šňůrkou, a před vložením do trouby zkontrolujte, zda
nemůže spadnout. Tyčku zasuňte do jejího umístění na přední straně trouby a položte na příslušný držák.
Doporučujeme zasunout do první úrovně drážek hluboký plech s půl litrem vody, který zabrání vzniku kouře
v troubě a zachytí odkapávající tuk. Tyčka má plastové držadlo, které se musí před pečením odstranit, a zase
se použije na konci pečení k vytažení jídla z trouby, abyste se nespálili.
Pizza
Plechy trochu vymažte tukem, aby byl spodek pěkně křupavý. Ve dvou třetinách pečení posypte pizzu
mozarellou.
/