45
RECYKLACE
W
Aby nedocházelo k ničení životního prostředí a zdraví kvůli obsaženým nebezpečným
látkám, přístroje a dobíjecí i nedobíjecí baterie označené jedním z těchto symbolů
nesmějí být vyhazovány do směsného komunálního odpadu. Elektrické a elektronické
výrobky, a pokud to přísluší, i dobíjecí i nedobíjecí baterie, vždy likvidujte na oficiálním
recyklačním/sběrném místě.
Koblížky (Přibližně 24 kusů)
• 170 g hladké mouky
• 110 g cukru krupice
• 7 g prášku do pečiva
• 2 g soli
• 120 g nesoleného másla, změklého
• 1 velké vejce z volného výběhu
• 175 ml plnotučného mléka
1. Mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl smíchejte a pak prosejte do mísy.
2. Smíchejte máslo, vejce a mléko a potom přidejte suché ingredience. Vyšlehejte do jemna. Nejlepší je
tuto směs použít při pokojové teplotě.
Základní košíčky (Přibližně 25 kusů)
• 120 g cukru krupice
• 120 g nesoleného másla, změklého
• 2 velká vejce z volného chovu
• 7 ml vanilkového extraktu
• 120 g samokypřící mouka, prosívaná
1. Do mísy dejte máslo a cukr a vyšlehejte, dokud barva nebude bledší a objem takřka dvojnásobný.
Přidejte vanilku.
2. Vejce lehce promíchejte. Vejce přidávejte k máslu s cukrem postupně, a neustále šlehejte, aby bylo
vejce pokaždé dobře vmícháno. Pokračujte, dokud takto do směsi nepřidáte všechna vejce.
3. Do směsi s vejci jemně vmíchejte mouku a dobře promíchejte. Nepromíchejte příliš.
Variace
Čokoládová: Množství mouky snižte na 110 g a přidejte 20 g kakaového prášku.
Citronová: Vanilku nahraďte citronovou kůrou z jednoho citronu - jemně nastrouhanou.
Základní vafle (Přibližně 4 kusy)
• 170 g hladké mouka
• 15 g prášku do pečiva
• 2 g soli
• 30 g cukru krupice
• 2 velká vejce z volného chovu
• 250 ml plnotučného mléka
• 5 ml vanilkového extraktu
1. Do mísy prosejte mouku, sůl, prášek do pečiva a cukr.
2. Oddělte žloutky a bílky a v další míse smíchejte žloutky, mléko a vanilku. Tuto směs důkladně
přimíchejte k suchým ingrediencím.
3. Vaječné bílky šlehejte, dokud se nezačnou tvořit jemné špičky. Do směsi je vmíchejte opatrně, aby
ve směsi zůstalo co nejvíce vzduchu. Nejlepší je tuto směs použít při pokojové teplotě.
Bezlepkové vafle
(Přibližně 4 kusy)
• 280 g bezlepkové hladké mouky
• 15 g prášku do pečiva
• 2 g soli
• 60 g cukru krupice
• 2 velká vejce z volného chovu
• 200 ml plnotučného mléka
• 2,5 ml vanilkového extraktu
Postupujte jako při základních vaflích.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE