52
DO513FR
CZ
11. Pokud je potřeba, můžete fritézu kdykoli dříve vypnout (stiskem hlavního tlačítka on/o).
12. Přebytečný vypečený tuk z potravin bude odkapávat do fritovací nádoby.
Jakmile uplyne nastavený čas, ozve se zvukový signál. Fritéza se automaticky vypne.
Fritéza začne chladnout a po 25 vteřinách se vypne.
13. Vyjměte nádobu, postavte na teplu-vzdorný povrch. Bezpečné vyjmutí fritovacího
koše z pánve: uvolněte bezpečnostní pojistku nad tlačítkem, která brání nechtěnému
zmáčknutí, a poté tlačítkem koš uvolněte.
Důležité rady
· Při fritování je doporučeno každých 5-10 minut promíchat, aby se hranolky smažily/
opékaly rovnoměrně. To platí i pro jiné, menší suroviny, které se v košíku překrývají.
· Pokud chcete dosáhnout lepších, křupavějších výsledků, tak můžete přidat lžíci oleje
(olivový, slunečnicový, …). Olej přidávejte ještě do syrových surovin a důkladně obsah
promíchejte, tak aby se vše omastilo. Poté vše vložte do fritovacího koše. Suroviny můžete
také postříkat olejem ze spreje, nikdy však nelijte mnoho oleje do fritovací nádoby. Není to
klasická fritéza.
· Fritujte vždy čerstvé suroviny. Brambory/hranolky před fritování nechte alespoň 30 minut
ve vodě, škrob z brambor se vylouhujte. Brambory poté důkladně osušte a poté vložte do
fritovacího košíku.
· Ve fritéze nepřipravujte příliš mastná jídla.
· Pokud se připravují tučná jídla, je možné, že se lehce objeví bílý dým. To však nemá vliv
na průběh vaření ani na konečný výsledek. Pokud však není fritéza čistá, je možné, že se z
fritézy začne kouřit, to se přepalují nečistoty.
· Pokrmy, které jsou určeny pro přípravu v troubě, se lehce můžou připravit i zde.
· Menší množství se frituje rovnoměrněji než množství přeplněné.
· Tenčí hranolky jsou ve výsledku křupavější než hranolky silnější.
· Pokud v přístroji chcete připravovat koláč, můžete do nádoby vložit celou pečící formy
koláče do fritovací nádoby.
· Přístroj lze použít i pouze na rozehřívání potravin, nastavte 150 °C přibližně na 10 min.
· Suroviny, které se vaří na stejnou teplotu, se můžou vložit do přístroje najednou.
· Zmražené suroviny se nemusí předem rozmrazovat.
· Fritovací košík můžete vyložit pečícím papírem, ale buďte velmi opatrní. Nepřekrývejte
celý povrch košíku. Při pečení musí být zajištěna dobrá cirkulace vzduchu uvnitř přístroje.
V košíku s papírem musí být dostatek surovin, aby byl papír zatížený a nemohl se vznést
a dotknout se topného tělesa (to by mohlo způsobit požár). Ujistěte se, že je pečící papír
větší než plocha surovin. Papír však nesmí přesahovat přes okraje fritovacího koše.
· Potraviny určené pro přípravu v troubě jsou z této fritézy vždy chutnější. Ale mohou zde být
připravovány i potraviny určené pro klasické fritování.