17
2b Plnící otvor
2c Západka víčka
3 Nůž
4 Pracovní nádoba
5 Protiskluzná podložka (slouží také jako
víčko)
6 Držák pracovního nástroje
6a Krájecí vložka
6b Strouhací vložka pro hrubé strouhání
6c Strouhací vložka pro jemné strouhání
6d Krájecí nástavec Julienne (čtvercový)
6e Krájecí nástavec Julienne (trojúhelníkový)
Sekání
(viz obrázkovou sekci I s tabulkou zpracování
potravin j)
Nůž (3) se perfektně hodí pro sekání masa,
sýru, cibule, bylinek, česneku, karotky,
vlašských ořechů, lískových oříšků, mandlí
atd. Pro rozmělnění tvrdých potravin použijte
spínač turbo #.
POZNÁMKA: Nezpracovávejte extrémně tvrdé
potraviny, jako např. muškátový ořech, kávová
zrna a obilí.
Před sekáním …
• rozkrájejte maso, sýr, cibuli, česnek,
karotku, chilli,
• z bylinek odstraňte silné stonky, ořechy
vyloupejte,
• z masa odstraňte kosti, šlachy a chrupavky.
a) Opatrně sejměte umělohmotný kryt nože
(3). Pozor: Nůž je velmi ostrý! Vždy jej
držte za horní umělohmotnou část. Nůž
nasaďte na osu v pracovní nádobce (4)
a otočte jej, až se zajistí. Vždy postavte
pracovní nádobku na protiskluznou
podložku (5).
b) Do pracovní nádobky vložte potraviny.
c) Upevněte víčko (2) na pracovní nádobku
se západkou (2c) umístěnou vedle držadla
nádobky. Abyste víčko zajistili, otočte jím
ve směru hodinových ručiček tak, aby se
západka zajistila se «zacvaknutím» nad
držadlem.
d) Nasuňte motorovou jednotku
! do
spojovacího dílu (2a) tak, aby se zajistila.
Ujistěte se, že pěchovátko je na svém
místě.
e) Abyste přístroj zapnuli, stiskněte spínač ‚
nebo # na motorové jednotce a pracovní
nádobku přidržujte druhou rukou.
f) Po použití stiskněte tlačítka $, abyste
mohli motorovou jednotku sejmout.
g) Stiskněte západku víčka (2c) a otočte
víčkem (2) ve směru hodinových ručiček,
aby se odblokovalo a sejměte je.
h/i) Před vyjímáním zpracovaného pokrmu
opatrně vyjměte nůž tak, že jím otočíte a
vytáhnete jej.
Míchání lehkého těsta
S pomocí nože (3) můžete také míchat lehké
či lité těsto, jako např. na palačinky nebo
moučníky, až do 250 g mouky.
Pro přípravu těsta na palačinky nejprve nalijte
do pracovní nádoby tekutiny, pak přidejte
mouku a nakonec vejce. Stiskněte spínač
turbo „ a mixujte těsto, dokud není hladké.
Kráječe / struhadla
(viz obrázkovou sekci II s tabulkou zpracování
potravin j)
S použitím kráječe (6a) můžete krouhat např.
okurky, cibuli, houby, jablka, mrkev, ředkvičky,
syrové brambory, tykev, zelí. S pomocí
struhadla (6b, 6c) můžete strouhat např.
jablka, mrkev, syrové brambory, řepu, zelí, sýr
(najemno až středně). Příslušenství Julienne
(6d, 6e) krájí potraviny na nudličky. S nástavci
zacházejte velmi opatrně, aby nedošlo k
poranění.
a) Nasaďte krájecí nebo strouhací nástroj
(6a – 6e) do držáku (6) a zajistěte jej na
místě. Umístěte držák s nástrojem na
středový čep pracovní nádoby a otočením
zajistěte.
b) Nasaďte víčko (2) na pracovní nádobu tak,
že západka (2c) je vedle držadla nádobky.
Abyste víčko zajistili, otočte jím ve směru
hodinových ručiček, až se západka se
«zacvaknutím» zajistí nad držadlem.
c) Vložte motorovou jednotku
! do
spojovacího dílu (2a) tak, aby se zajistila.
Nastavte rychlost podle doporučení na
obrázku (j).
d) Potraviny, které chcete zpracovávat, vložte
plnícím otvorem do nádoby. Do plnícího
otvoru nikdy nesahejte, pokud je přístroj
zapnutý. Vždy použijte pěchovátko (1).
e) Stiskněte spínač ‚ nebo „ na motorové
jednotce, aby se přístroj zapnul.
f) Po použití stiskněte tlačítka $, abyste
mohli motorovou jednotku sejmout.
g) Stiskněte západku víčka (2c) a otočte
víčkem ve směru hodinových ručiček, aby
se odblokovalo a sejměte je.
h) Před vyjímáním zpracovaného pokrmu
vyjměte držák s nástrojem na krájení/
strouhání. Abyste nástroj sejmuli, stiskněte
jej nahoře na konci, který vyčnívá na
spodku držáku nástroje.
PouÏití nástavce s fiezacím
strojkem 4
1 Horní ãást
2 NÛÏ
3 Pracovní nádobka fiezacího strojku
4 Protiskluzná podloÏka/víãko
Řezací strojek je vynikající pro sekání masa,
s˘ru, cibule, bylinek, ãesneku, chili papriãek
(s vodou), karotky, vla‰sk˘ch i lískov˘ch
ofií‰kÛ, mandlí, su‰en˘ch ‰vestek atd.
Při sekání tvrdých potravin (např. tvrdého
sýru) použijte spínač turbo „.
POZOR: Nezpracovávejte extrémnû tvrdé
potraviny, jako napfi. kostky ledu, mu‰kátov˘
ofiech, kávová zrna a obilí.
Pred pouÏitím rezacího strojku ...
– rozkrájejte maso, s˘r, cibuli, cesnek,
karotku, chili papricky
– z bylinek odstraÀte silné stonky, ofiechy
vyloupejte
– z masa odstraÀte kosti, ‰lachy a
chrupavky.
Pro dosažení optimálních výsledků viz
doporučené rychlosti uvedené v tabulce (j).
Sekání
a) Opatrnû sejmûte umûlohmotn˘ kryt noÏe
(2). Upozornûní: NÛÏ je velmi ostr˘! VÏdy
jej drÏte za horní umûlohmotnou ãást. NÛÏ
nasaìte na osu v pracovní nádobce (3).
Zatlaãte nÛÏ dolÛ a otoãte jej o 90°, aÏ
se zaaretuje. VÏdy postavte pracovní
nádobku na protiskluznou podloÏku (4).
b) Do pracovní nádobky vloÏte potraviny.
c) Nasaìte horní ãást (1) na pracovní
nádobku fiezacího strojku.
d) NasuÀte motorovou jednotku ! do horní
ãásti (1), aÏ se zaaretuje.
e) Stisknûte spínaã ‚ nebo #, abyste fiezací
strojek zapnuli. Bûhem zpracovávání
92291005_MR550_S6-52.indd 1792291005_MR550_S6-52.indd 17 23.05.12 15:1723.05.12 15:17