obecné bezpečnostní zásady
Přečtěte si pečlivě pokyny v této příručce
a uschovejte ji pro budoucí použití.
Odstraňte veškerý obalový materiál a
nálepky.
Nedotýkejte se ostrých nožů. Nožovou
jednotku uchovávejte mimo dosah dětí.
Při manipulaci s nožovou jednotkou buďte
opatrní a při čištění se dotýkejte ostří
nožů.
Nádobu vždy používejte jen s dodávanou
základnou a nožovou jednotkou.
Nenasazujte nožovou jednotku na
přípojku, pokud není nasazena nádoba
mixéru.
Před vsunutím rukou nebo nástrojů do
nádoby přístroj vždy odpojte od napájení.
Vypněte a odpojte od napájení:
před připojením a odejmutím částí;
po použití;
před čištěním.
Chcete-li mixér sejmout z motoru:
počkejte, se nože zcela zastaví;
Dávejte pozor, abyste nechtěně
neodšroubovali nádobu od nožové
jednotky.
Při používání promíchávacího nástavce v
nádobě musí být nasazeno víko mixéru
Promíchávací nástavec používejte
pouze při mixování studených
ingrediencí. NEPOUŽÍVEJTE při
mixování horkých tekutin.
81
Ïesky
P
¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
NEBEZPEČÍ OPAŘENÍ: Horké
ingredience nechte před mixováním
vychladnout na pokojovou teplotu.
Nikdy mixér nespouštějte prázdný.
Mixér používejte pouze s nasazeným
víkem nádoby a víčkem plnicího hrdla.
Pokud je spotřebič v provozu, nikdy jej
nenechávejte bez dozoru.
Nesprávné používání mixéru může
způsobit zranění.
Nikdy nemixujte větší množství
ingrediencí, než je uvedeno v tabulce
doporučených rychlostí.
Nikdy mixér nezapínejte na déle než
jednu minutu – hrozí přehřátí. Jakmile
dosáhnete správné konzistence, mixér
vypněte.
Nedávejte do mixéru suché ingredience
před zapnutím. Nakrájejte je na kostky a
přidávejte je dovnitř plnicím hrdlem, když
je mixér zapnutý.
Nepoužívejte mixér jako skladovací
nádobu. Před a po použití jej nechávejte
prázdný.
Nemixujte více než 1600 ml studených
ingrediencí v případě pěnících tekutin,
jako jsou mléčné koktejly, ještě méně.
Příprava ovocných mléčných koktejlů
nikdy nemixujte zmrzlé ingredience, které
při zmrznutí vytvořily pevnou hmotu. Před
přidáním do mixéru je rozdělte na kousky.
Další bezpečnostní varování najdete v
návodu k obsluze hlavního kuchyňského
robota.
82
83
DŮLEŽITÉ: POKYNY PRO
MIXOVÁNÍ HORKÉHO
OBSAHU
Abyste minimalizovali možnost opaření při
mixování horkého obsahu, nepřibližujte k
víku ruce a jiné části těla s nechráněnou
kůží, abyste zabránili možnému popálení.
Je nutné dodržovat následující
bezpečnostní opatření:
POZOR: Při mixování velmi horkých
ingrediencí může kolem víka nádoby
nebo plnicího víčka prudce
uniknout horká tekutina a pára.
Doporučujeme, abyste horké
ingredience před mixováním nechali
vychladnout.
NIKDY při mixování horkých tekutin,
jako jsou polévky, nepřekračujte
kapacitu 1200 ml / 5 šálků (řiďte se
značkami na nádobě).
VŽDY začínejte mixovat na nízké
rychlosti a postupně rychlost zvyšujte.
NIKDY horké tekutiny nemixujte s
pulzním nastavením.
Množství tekutiny, která tvoří pěnu, jako
je mléko, by mělo být omezeno na
maximální kapacitu 1000 ml / 4 šálky.
Při manipulaci s mixérem buďte opatrní,
protože nádoba a její obsah budou
velmi horké.
Obzvláště opatrní buďte při odnímání
víka. Víko je navrženo tak, aby pevně
těsnilo a bránilo úniku tekutin. V
případě potřeby při manipulaci s víkem
chraňte ruce utěrkou nebo rukavicemi.
84
Zkontrolujte, zda je nádoba pevně
připojená k základně, a při odnímání ze
spotřebiče držte základnu a dávejte
pozor, abyste ji odejmuli spolu s nádobou.
Před každým použitím mixéru
zkontrolujte, zda jsou víko nádoby a
víčko plnicího hrdla pevně nasazeny.
Před každým použitím mixéru vždy
zkontrolujte, zda jsou otvory ve víčku
plnicího hrdla čisté .
Když nasazujete víko na nádobu, vždy
zkontrolujte, zda jsou víko a okraj
nádoby čisté a suché, aby víko dobře
těsnilo a nedocházelo k úniku tekutin.
Tento spotřebič splňuje
požadavky směrnice Evropského
parlamentu a Rady 2004/108/ES
o elektromagnetické kompatibilitě
a požadavky nařízení
Evropského parlamentu a Rady
(ES) 1935/2004 ze dne
27.10.2004 o materiálech a
předmětech určených pro styk s
potravinami.
Mixer můžete používat k přípravě
polévek, nápojů, paštik, majonéz,
strouhanky z pečiva a sucharů,
sekání ořechů a drcení ledu.
před prvním použitím
příslušenství Kenwood
Omyjte jednotlivé části: viz
„čištění“.
popis
víčko plnicího hrdla
víko
nádoba
nožová jednotka s těsnicím
kroužkem
základna
otvory
promíchávací nástavec
použití mixéru
1 Upevněte nožovou jednotku
do základny .
2 Našroubujte nádobu na základnu
tak, aby nožová jednotka byla
zcela utažená .
3 Vložte do nádoby přísady na
mixování.
4 Zatlačením nasaďte víko, dokud
nebude pevně držet. (Dbejte na
to, aby jeden z výčnělků na víku
zapadl do hubičky nádoby.)
5 Do víka nádoby vložte víčko
plnicího hrdla a zatlačením
upevněte.
6 Odejměte kryt vysokorychlostní
přípojky .
7 Umístěte nádobu na přípojku,
otočte ve směru hodinových
ručiček a současně tlačte dolů,
dokud se jednotka neuchytí .
Poté otočte dále ve směru
hodinových ručiček, dokud se
nástavec v pozici neuzamkne.
8 Nastavte požadovanou rychlost
(viz tabulka doporučeného
použití).
9 Jakmile dosáhnete požadované
konzistence, přístroj vypněte a
mixér pomocí obou rukou
odejměte.
p
oužívání promíchávacího
nástavce
1
Na nádobu nasaďte víko a
v
yjměte víčko plnicího hrdla.
NEPOUŽÍVEJTE promíchávací
n
ástavec v nádobě, pokud není
n
asazeno víko.
2 Zasuňte promíchávací nástavec
a pomalu s ním pohybujte
kolem nádoby, když je spuštěný
motor.
Promíchávací nástavec pomáhá
promíchat ingredience v nádobě a
zabraňuje zadrhnutí ingrediencí v
mixéru.
tipy
Zkontrolujte, zda je nádoba pevně
zajištěná na základně, aby
nedocházelo k úniku tekutin.
Při přípravě majonézy dejte do
mixéru všechny ingredience
kromě oleje. Pak mixér zapněte,
odejměte víčko plnicího hrdla a
pomalu a rovnoměrně přidávejte
olej.
Husté směsi, například paštiky a
pomazánky: použijte nízkou až
střední rychlost a v případě
potřeby obsah seškrabávejte.
Pokud je mixování obtížné,
přidejte tekutinu a použijte
dodávaný promíchávací nástavec.
Případně můžete použít pulzní
nastavení, aby se ingredience
kolem nožů promíchaly.
Při drcení ledu zpracovávejte
malá množství najednou a
použijte pulzní nastavení. Během
drcení doporučujeme víko nádoby
a víčko plnicího hrdla přidržovat
rukou.
čištění
P
řed čištěním vždy vypněte,
vytáhněte z elektrické zásuvky a
rozmontujte.
P
řed odšroubováním základny
vyprázdněte nádobu.
nožová jednotka
P
ři manipulaci s nožovou
jednotkou buďte opatrní a
nedotýkejte se ostří nožů.
1 Nože vydrhněte dočista pod
tekoucí vodou. Spodek jednotky
nenamáčejte.
2 Nechte oschnout.
ostatní části
Omyjte ručně v horké vodě se
saponátem a osušte. Nádobu,
víčko plnicího hrdla, víko nádoby
a základnu lze také mýt v myčce.
servis a údržba
Pokud potřebujete pomoc:
s používáním příslušenství
s jeho údržbou nebo s opravami,
obraťte se na tu prodejnu, kde
jste výrobek koupili.
Zkonstruováno a vyvinuto
společností Kenwood ve Velké
Británii.
Vyrobeno v Číně.
85
86
P
oužití/potraviny Doporučené Rychlost Doba
m
nožství mixování
S
tudené tekutiny Max 1,6 litru Max 30–60 s
Nápoje a koktejly
Smoothie 1 litr tekutin Max 60 s
Nejprve vložte čerstvé ovoce a
n
alijte tekutiny (zahrnuje jogurt,
mléko a ovocné šťávy).
Pak přidejte led nebo mražené
ingredience (zahrnuje mražené
ovoce, led nebo zmrzlinu).
Použijte promíchávací nástavec.
Polévky Vývary 1,2 litru Postupně 30 s
Polévky s mlékem 1 litr
zvyšujte
na Max
Při mixování horkých tekutin NEPOUŽÍVEJTE promíchávací
nástavec.
Doporučujeme, abyste horké tekutiny nechali před mixováním
vychladnout. Pokud ale chcete horké tekutiny mixovat, přečtěte
si Pokyny pro mixování horkého obsahu.
Drcení
Nejlepších výsledků
10 kostek ledu Pulzní 30 s
ledu dosáhnete, když (200 g)
budete střídavě
zapínat a vypínat
pulzní rychlost. Na
ovocné tříště použijte
ovocnou šťávu
zmraženou v
tvořítku na led.
Jemné Ořechy, strouhanka 100 g Max 30 s
sekání a podobné suché Nejlepších
ingredience. výsledků
Kávová zrnka dosáhnete,
když mixér
zastavíte v
okamžiku
dosažení
požadované
hrubosti.
Pyré z vařené zeleniny / dětská 300 g Min – 2 60 s
výživa
Pyré z měkkého/vařeného 300 g Max + 30 s
ovoce Pulzní
Majonéza/dresink Max. 3 vejce Max 30–60 s
Tabulka doporučeného použití
Časy mixování jsou jen orientační a mohou se lišit v závislosti na konkrétním
receptu a použitých ingrediencích.
/