40
Ruční mixér (viz str. 3, obr. B)
Ruční mixér je vynikajícím pomocníkem pro přípravu pomazá-
nek, omáček, polévek, majonézy a dětské stravy a rovněž pro
míchání nápojů nebo mléčných koktejlů.
Doporučujeme mixovat co nejvyšší rychlostí.
• Motorový díl (4) nasaďte na mixovací nástavec (6).
• Ruční mixér ponořte dostatečně hluboko do misky nebo
odměrné nádobky. Zařízení zapněte podle výše uvedeného
postupu.
• Po použití přístroj odpojte od elektrické zásuvky a stisknu-
tím uvolňovacích tlačítek (5) oddělte motorový díl.
Při mixování přímo v hrnci během vaření vždy nejprve sundejte
hrnec ze sporáku. V opačném případě může dojít k rozstříknutí
horké kapaliny (nebezpečí opaření).
Příklad receptu: Majonéza
250 g oleje (např. slunečnicového),
1 vejce a 1 žloutek,
1–2 polévkové lžíce octa (přibližně 15 g),
sůl a pepř dle chuti
Všechny přísady vložte v uvedeném pořadí do odměrné
nádobky. Ponořte ruční mixér až ke dnu nádobky. Spusťte
mixér na nejvyšší rychlost a udržujte jej v této poloze, dokud
olej nezačne emulgovat. Mixér ponechte zapnutý a pomalu
zvedejte nástavec k povrchu směsi a zase jej spusťte ke dnu,
aby se rozptýlily zbytky oleje. Doba přípravy: 1 minuta (do
salátu) až 2 minuty pro vytvoření tužší směsi (např. pro dip).
Šlehací metla (viz str. 3, obr. B)
Šlehací metlu používejte pouze k přípravě šlehačky, sněhu
z bílků, piškotového těsta a dezertů z hotových směsí.
• Šlehací metlu (8b) zasuňte do převodovky (8a) a poté na
převodovku nasaďte motorový díl (4).
• Šlehací metlu vložte do misky a zařízení zapněte.
• Po použití přístroj odpojte od elektrické zásuvky a stisknutím
uvolňovacích tlačítek (5) oddělte motorový díl. Poté vytáhněte
šlehací metlu z převodovky.
Užitečné rady
• Používejte misku střední velikosti.
• Šlehací metlu držte mírně nakloněnou a pohybujte s ní ve
směru hodinových ruček.
• Zpracovávejte nejvýše 400 ml vychlazené smetany ke
šlehání (min. obsah tuku 30 %, teplota 4–8 °C): Začnete
pomalu (spínač stiskněte jen mírně) a postupně rychlost
zvyšujte (spínač stiskněte větší silou).
• Sníh z bílků (max. 4 vejce): Začnete střední rychlostí (spínač
stiskněte z poloviny) a postupně rychlost zvyšujte (spínač
stiskněte větší silou).
Sekací nástavce (viz str. 4, obr. D)
Sekací nástavce (9) a (10) jsou vhodné k sekání masa, tvrdého
sýru, bylinek, česneku, mrkve, ořechů, mandlí atd.
Tvrdé potraviny (např. parmezán, čokoládu) mixujte vždy
nejvyšší rychlostí. Na kostky ledu používejte sekací nástavec
«bc» s čepelí na drcení ledu (10c).
Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud budete dodržovat
údaje uvedené v tabulce E. Maximální doba chodu sekacího
nástavce v provedení «hc»: 2 minuty (velká množství vlhkých
přísad) / 30 sekund (suché nebo tvrdé přísady nebo množství
< 100g / 100 ml). Zastavte ihned zpracovávání, pokud výkon
motoru klesá anebo dochází k silným vibracím.
Nástavec nepoužívejte k sekání mimořádně tvrdých potravin,
jako například muškátových ořechů, kávových zrn nebo obilnin.
Před použitím sekacího nástavce …
• Maso, sýr, cibuli, česnek nebo mrkev předem nakrájejte.
• Z bylinek odstraňte stonky, ořechy vyloupejte ze skořápek.
• Z masa odstraňte kosti, šlachy a chrupavky.
• Vždy zkontrolujte, zda je na sekacím nástavci připevněn
protiskluzový kroužek (9d, 10e).
Pozor: Nůž je velmi ostrý! Vždy jej držte za plastovou část a
manipulujte s ním opatrně.
1. Z nože opatrně sejměte plastový kryt.
2. Nůž nasaďte na středový čep misky sekacího nástavce (9c,
10d). Zatlačte na něj a otočte jím, dokud nedojde k jeho
zajištění.
3. Do sekacího nástavce vložte zpracovávané potraviny a
uzavřete jej víkem (9a/10a).
4. Na víko nasaďte motorový díl.
5. Zařízení zapněte. Během zpracování přidržujte jednou rukou
motorový díl a druhou rukou misku.
6. Po použití přístroj odpojte od elektrické zásuvky a stisknutím
uvolňovacích tlačítek (5) oddělte motorový díl.
7. Sejměte víčko.
8 Před vyjmutím zpracované potraviny z misky opatrně
vytáhněte nůž. Nůž je před vytažením třeba mírně pootočit.
Příklad receptu: Sušené švestky s vanilkou a medem
(jako náplň do palačinek nebo jako pomazánka):
• Do misky «hc» vložte 70 g tekutého medu a 50 g sušených
švestek.
• Přísady sekejte 4 sekund nejvyšší možnou rychlostí
(inteligentní ovladač rychlosti stiskněte naplno).
• Přidejte 10 ml vody (ochucené vanilkou).
• Přísady sekejte další 1,5 sekundy.
Další způsoby použití sekacího
nástavce «bc» (10)
Sekacího nástavec «bc» můžete využít také k přípravě
míchaných nápojů nebo koktejlů, zpracovávání třeného těsta
nebo drcení kostek ledu.
Míchání palačinkového těsta
Do misky nejprve nalijte 375 ml mléka, poté přidejte 250 g
mouky a na závěr přidejte 2 vejce. Těsto rozmixujte nejvyšší
rychlostí tak, aby neobsahovalo hrudky.
Drcení kostek ledu
• Čepel na drcení ledu (10c) nasaďte na střední čep misky
tak, aby byl řádně zajištěn.
• Do misky vložte 7 kostek ledu. Nasaďte víko, připojte
motorový díl a spusťte mixování plnou rychlostí.
• Po zpracování zařízení odpojte od elektrické sítě, stisknutím
uvolňovacích tlačítek (5) odpojte motorový díl, zvedněte
víko a vyjměte čepel na drcení ledu.
• Drcený led vysypte nebo do misky nalijte nápoj a servírujte
takto přímo na stůl.
Čištění (viz str. 3, obr. C)
Motorový díl (4) a převodovku šlehací metly (8a) čistěte pouze
navlhčenou tkaninou. Víko (10a) sekacího nástavce «bc»
čistěte pouze pod tekoucí vodou. Neumývejte ho v myčce
na nádobí.
5722111854_MQ745_INT_S6-80.indd 40 29.09.15 13:13