Electrolux EK662XCM Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
KOMBINOVANÝ SPORÁK
(elektrická trouba - plynová deska)
Model EK 662 XCM
VOD K OBSLUZE
2
DÙLEI
Tento nový spotøebiè je snadno ovladatelný.
Aby vám vak poskytoval nejlepí výsledky,
je dùleité si pøed prvním pouitím pøeèíst tuto
pøíruèku a dodrovat její pokyny.
Tato pøíruèka obsahuje nezbytné informace týkají
se instalace, pouívání a údrby, a poskytuje
uiteèné rady.
ZÁRUKA
Na vá nový sporák se poskytuje záruka.
Záruèní list najdete pøiloený ke spotøebièi.
Jestlie cokoli z dodávky budete postrádat, kontaktujte
svého prodejce a uveïte datum zakoupení, model a
výrobní èíslo, které je natitìno na identifikaèním títku.
Bìhem vaøení na grilu nebo v troubì má
spotøebiè v místech proti sklu ve dveøích a
sousedním èástem vysokou teplotu. Proto
buïte opatrní, aby si dìti v blízkosti sporáku
nehrály.
Kdy pøipojujete domácí spotøebièe do blízké
zásuvky, ujistìte se, e zásuvka nemùe být
ovlivnìna plamenem ani horkem sálajícím ze
dvíøek trouby.
VÝROBCE: ELECTROLUX ZANUSSI ELETTRODOMESTICI S.p.A.
VIALE BOLOGNA 298
471 00 - FORLÌ - ITÁLIE
3
UPOZORNÌNÍ - PLYNOVÉ SPORÁKY - KOMBINACE PLYN-ELEKTØINA
Je velice dùleité, aby tato pøíruèka byla bezpeènì uloena a uivateli vdy po ruce pro budoucí informace.
V pøípadì prodeje spotøebièe nebo jeho pøevodu na jiného vlastníka vdy zajistìte, aby pøíruèka byla
pøedána se spotøebièem, aby se nový vlastník mohl obeznámit s jeho funkcemi a tìmito bezpeènostními
upozornìními.
Tato upozornìní jsou vydávána v zájmu vaí bezpeènosti. ádáme vás proto, abyste si pokyny pro instalaci
a pouívání spotøebièe peèlivì prostudovali.
Tento spotøebiè je navren pro obsluhu jen dospìlými
osobami. Dbejte proto, aby se dìti nemohly pokouet
se spotøebièem si hrát.
Tento výrobek je urèen pro tepelnou pøípravu pokrmù
a nesmí se pouívat pro jiné úèely.
Jakékoli instalaèní práce musí provádìt pouze
kompetentní a kvalifikovaní instalatéøi podle platných
pøedpisù.
Jakékoli úpravy domovní elektrické instalace, které
mohou být pro instalaci spotøebièe nutné, by mìl
provádìt pouze kompetentní personál.
Je nebezpeèné mìnit technické vlastnosti spotøebièe,
nebo se pokouet o jakoukoli jeho zmìnu.
Na hoøáky by se nemìly stavìt ádné nádoby s
nerovným nebo deformovaným dnem, aby nedolo
k úrazùm zpùsobeným pøevrhnutím nádob nebo
pøeteèením pøes okraj.
Zvlátní pozornost je tøeba vìnovat pøípravì pokr
na tuku nebo oleji.
Spotøebiè je jetì dlouho po vypnutí horký. Dávejte
stále pozor na dìti, aby nepøicházely do styku se
spotøebièem ani nezùstávaly v jeho blízkosti, dokud
není vypnutý a vychladlý.
Jestlie je spotøebiè opatøen víkem, jeho funkcí v
zavøené poloze je chránit spotøebiè pøed prachem a
v otevøené poloze zachycovat støíkání oleje a tuku.
Nepouívejte víko pro nic jiného.
Pøed zavøením víko vdy vyèistìte.
Nechte hoøáky a/nebo plotýnky pøed zavøením
vychladnout.
Vechna víka, sklenìná èi smaltovaná, jsou pro
snazí èitìní snímatelná.
Ujistìte se, e vdy, kdy se spotøebiè nepouívá,
knoflíky jsou nastaveny do polohy «
» (Vypnuto).
Kdy pouíváte gril nebo kdy peèete maso na rotu,
vdy pod nìj postavte odkapávací pekáè. Nalijte do
nìj trochu vody, aby se kapající tuk nepøipékal a
nevznikal tak nepøíjemný zápach.
Pøi manipulaci s nádobím vdy pouívejte ochranné
rukavice.
V prvních minutách po prvním zapnutí se zaène po
chvíli íøit zápach z pøipalovaných zbytkù mastnoty z
výroby a z tepelné izolace trouby. Doporuèujeme pøi
prvním zapnutí nechat troubu asi na 45 minut
zapnutou s otevøenými dvíøky, pak ji nechat
vychladnout a vyèistit teplou vodou s neagresivním
saponátem.
Pøísluenství (rot a odkapávací pekáè) by se pøed
prvním pouitímly omýt.
Kdy pouíváte èisticí prostøedky ve spreji, buïte
opatrní: nikdy nestøíkejte pøímo na topná tìlesa nebo
èidlo termostatu.
Kdy vkládáte do trouby, nebo z ní vytahujete pokrmy
a dojde k potøísnìní dna trouby tukem nebo ávou,
vdy pøed peèením troubu vytøete, aby se tyto skvrny
nepøipalovaly a nevznikal nepøíjemný zápach nebo
dokonce dolo ke vznícení.
Pøesvìdète se, e kolem plynového spotøebièe mùe
volnì proudit vzduch. patné vìtrání mùe zpùsobit
nedostatek kyslíku v místnosti.
VÝSTRAHA: Pøi pouití plynového spotøebièe k
peèení v místnosti, kde je instalován, vzniká
znaèné mnoství tepla a vlhkosti. Zajistìte dobré
vìtrání místnosti a nechte pøirozené vìtrací otvory
volné nebo nainstalujte odsavaè par s odvodem
par. V pøípadì pochybností poádejte instalatéra
o radu.
Z hygienických dùvodù a pro bezpeènost se spotøebiè
musí udrovat v èistotì. Tvorba tukového nánosu
nebo zbytky z jídla mohou zpùsobit poár.
Spotøebiè neinstalujte v blízkosti hoølavých materiálù
jako jsou záclony, utìrky, atp.
Ve spotøebièi pouívejte jen takový plyn, jaký je
oznaèen na pøísluném títku v blízkosti pøipojovací
trubky plynu.
Tento spotøebiè je tìký. Pøemisování spotøebièe
vyaduje opatrnost.
Pøed èitìním a údrbou spotøebiè vypnìte a nechte
vychladnout.
Aby se zapalování usnadnilo, zapalujte hoøáky
tehdy, pokud na møíkách nejsou postaveny
nádoby. Po zapálení hoøákù zkontrolujte, zda je
plamen pravidelný.
Pøed odebíráním nádoby z hoøáku plamen vdy
stáhnìte.
Ujistìte se, e roty trouby jsou vloeny správnì
(viz pokyny).
Do zásuvky pod troubou by se mìly vkládat jen
tepelnì odolné podnosy. Nevkládejte sem hoølavé
materiály.
Nepokouejte se opravovat spotøebiè sami. Opravy
provádìné nekvalifikovanými osobami mohou
zpùsobit pokození spotøebièe. Kontaktujte
autorizované servisní støedisko a vdy trvejte na
originálních náhradních dílech.
4
OBSAH
strana
Upozornìní 3
Technické údaje 4
Popis spotøebièe 5
Pokyny pro uivatele 6
Instalace 6
Pouívání 6
Nádobí 7
Ochrana ovládacích prvkù pøi grilování 7
Elektrická trouba s pìti funkcemi 8
Elektronický programátor 9
Doporuèení k pouití plynových hoøákù 11
Doporuèení pro pouití trouby 12
Tipy k peèení v elektrické troubì s pìti funkcemi 13
Tabulky peèení 14
Údrba 15
Pokyny pro instalatéra 17
Elektrické pøipojení 17
Pøipojení plynu 18
Pøizpùsobení jiným druhùm plynu 19
Umístìní mezi nábytek 21
Co dìlat, kdy nìco nefunguje správnì 22
Technická pomoc a náhradní díly 22
Záruka a servis 23
TECHNICKÉ ÚDAJE
Model EK 662
Rozmìry spotøebièe (v x  x hl) mm 850 x 600 x 600
Výkon hoøákù (zemní plyn "H")
Rychlý W 3000
Støednì rychlý W 2000
Pomocný W 1000
Hoøák trouby W -
Výkon elektrické trouby
Horní topné tìleso W 1000
Spodní topné tìleso W 1200
Topné tìleso grilu W 1800
Osvìtlení trouby W 15
Motor pohonu otáèení grilu W -
Celkový elektrický výkon W 2215
Pøipojení plynu G 1/2"
Pøívod elektøiny 230 V stø., 50 Hz
Kategorie spotøebièe II
2
H3B/P
5
POPIS SPOTØEBIÈE
Tlaèítko
automatického
zapalování (hoøáky
varné desky)
Ovládací
knoflík
levého
zadního
hoøáku
Ovládací
knoflík
levého
pøedního
hoøáku
Ovládací
knoflík
pravého
zadního
hoøáku
Kontrolka
termostatu
Ovládací
knoflík
volièe
trouby
Ovládací
knoflík
pravého
pøedního
hoøáku
Ovládací
knoflík
termostatu
trouby
Elektronický
programátor
6
POKYNY PRO UIVATELE
INSTALACE
Je dùleité, aby vekeré operace související s instalací
provádìl kvalifikovaný personál normálním zpùsobem.
Konkrétní pokyny jsou uvedeny v kapitole o instalaci.
Pøed pouitím jednotky sejmìte speciální ochranný
povlak, který chrání nerezovou ocel a èásti z
pokoveného plechu.
- po vybalení spotøebièe obal odevzdejte do sbìru
- spotøebiè po skonèení ivotnosti odevzdejte do
sbìru
POUÍVÁNÍ
Ovládací knoflíky hoøákù varné desky (Obr. 1)
Knoflíky pro ovládání plynového sporáku jsou oznaèeny
následujícími symboly.
Není pøívod plynu (vypnuto)
Maximální pøívod plynu
Minimální pøívod plynu
Vechny modely jsou vybaveny bezpeènostním
ventilem. V pøípadì zhasnutí plamene je toto zaøízení
aktivováno a uzavøe pøívod plynu (napø. pøi pøeteèení
pokrmu, v dùsledku prùvanu).
ZAPALOVÁNÍ VAØIÈOVÝCH HOØÁKÙ
Kdy chcete zapálit hoøák, pøilote plamen, stlaète
knoflík zapalování oznaèený malou hvìzdièkou, úpl
stlaète knoflík pøísluného hoøáku a natoète ho proti
smìru otáèení hodinových ruèièek do krajní polohy.
Po zapálení nastavte plamen podle potøeby.
Ovládací knoflík musí být pøiblinì na 5 sekund stlaèen,
dokud bezpeènostní ventil automaticky neudrí plamen
zapálený.
Jestlie se po nìkolika pokusech nepodaøí hoøák
zapálit, zkontrolujte, zda rùice hoøáku a její víèko jsou
správnì nasazeny. (Obr. 2).
Kdy chcete pøívod plynu do hoøáku pøeruit, natoète
knoflík ve smìru otáèení hodinových ruèièek do
polohy "
".
Bìhem pøípravy pokrmù na tuku nebo oleji jim
vìnujte zvlátní pozornost, protoe pøehøátý tuk a
olej se snadno samy vznítí.
Obr. 1
Obr. 2
A - Víèko hoøáku
B - Rùice hoøáku
C - Zapalovací svíèka
D - Èidlo bezpeènostního ventilu
7
NÁDOBÍ
Nezapomeòte, e nádoba s irokým dnem umoòuje
rychlejí peèení nebo vaøení, ne nádoba s malým
dnem.
Vdy pouívejte nádoby, které se pro pøípravu daného
pokrmu skuteènì hodí.
Zejména se vdy pøesvìdète, e nádoby pro tekuté
pokrmy nemají pøíli malé dno, protoe by snadno
pøetekly. Nádoby by také nemìly být pøíli velké, aby
pøíprava netrvala pøíli dlouho. Kromì toho dbejte, aby
dna byla èistá, protoe tuk a ávy se na dnì snadno
vznítí.
Pro peèení peèiva je lepí pouívat uzavøené formy.
Z otevøených forem mùe volnì unikat cukr a ávy a
ty se po dopadu na dno trouby mohou snadno vznítit.
Jejich odstranìní je pak obtíné.
Do trouby nevkládejte nádoby s dradly z umìlé
hmoty, protoe nesnesou teplo.
Vdy pouívejte nádoby s takovým prùmìrem dna,
jaký odpovídá pouitému hoøáku. Tím hoøák nejlépe
vyuijete a snííte spotøebu plynu - viz Obr. 3.
Doporuèuje se také zakrýt varné nádoby, jakmile se
obsah zaène vaøit a sníit plamen tak, aby se obsah
udrel ve varu.
Obr. 4
Obr. 5
OCHRANA OVLÁDACH PRVKÙ PØI GRILOVÁNÍ
Tabulka 1
Tabulka maximálních a minimálních prùmìrù nádob
stavìných na hoøáky.
Hoøák Min. prùmìr Max. prùmìr
Rychlý (velký) 220 mm 260 mm
Støednì rychlý (støední) 120 mm 220 mm
Pomocný (malý) 80 mm 160 mm
Obr. 3
8
ELEKTRICKÁ TROUBA S PÌTI FUNKCEMI
Ovládací knoflík funkcí trouby (Obr. 6)
a ovládací knoflík termostatu (Obr. 7)
Ovládací knoflík funkcí trouby umoòuje nastavit troubu
na pøíslunou funkci podle ádaného pouití.
Natoèením knoflíku termostatu si pak mùete nastavit
ádanou teplotu trouby.
Význam symbolù:
Horní a spodní topné tìleso
(tradièní peèení)
Topné tìleso grilu
Pouze spodní topné tìleso
Horní a spodní topné tìleso plus ventilátor
(peèení konvekèním pøenosem tepla)
Rozmrazování
Tradièní peèení
Natoète knoflík trouby do polohy a knoflík termostatu
na ádanou teplotu.
Grilování
Natoète ovládací knoflík do polohy a knoflík
termostatu na ádanou teplotu.
Kdy peèete na grilu, dvíøka trouby musí zùstat napùl
otevøená a do rámu komory trouby musí být zavìen
ochranný kryt, jak znázoròují Obr. 4 a 5.
Peèení se spodním topným tìlesem
Natoète ovládací knoflík do polohy a knoflík
termostatu na ádanou teplotu.
Peèení s konvekèním pøenosem tepla
Natoète ovládací knoflík do polohy a knoflík
termostatu na ádanou teplotu.
Rozmrazování
Natoète ovládací knoflík do polohy a knoflík
termostatu do polohy VYP (
).
Kdy si zvolíte tuto funkci, ventilátor uvede vzduch
uvnitø trouby do cirkulujícího pohybu pøi pokojové
teplotì a bude tak pomáhat rozmrazení zmrazených
potravin.
Kdy peèete v troubì nebo na grilu, víko musí být
zvednuté, aby nedolo k pøehøátí.
Kontrolka termostatu trouby
Èas od èasu se kontrolka termostatu zapne a vypne,
podle toho, jak termostat právì spíná nebo vypíná.
Obr. 8
Tato trouba se dodává s rotem a smaltovaným
odkapávacím pekáèem na shromaïování áv,
které ukapávají z masa umístìného na rotu.
Kdy peèete na grilu, odkapávací pekáè (A - Obr. 8)
zasuòte do pøísluných vodicích lit (B - Obr. 8).
Tím se zabrání kapání ávy na dno trouby.
Jestlie pøi peèení potøebujete umístit odkapávací
pekáè nad rot, postavte ho tak, jak znázoròuje detail
na Obr. 8.
Obr. 7
Obr. 6
9
ELEKTRONICKÝ PROGRAMÁTOR
1. (-) Tlaèítko pro sniování a nastavení
minutového èasovaèe
2. (+) Tlaèítko pro zvyování
1. Nastavení denního èasu
Kdy se poprvé zapne elektrické napájení, na displeji
zaène blikat 0,00. Viz Obr. 9.1.
Stisknìte tlaèítko (1) a (2) spoleènì. Na displeji se na
okamik objeví 88.88. Viz Obr. 9.2. Uvolnìte tlaèítka a
objeví se 0.00, jak znázoròuje Obr. 9.3. Bìhem 5
sekund stisknìte tlaèítko (2) a displej bude zobrazovat
12.00, jak znázoròuje Obr. 9.4.
Bìhem 5 sekund stisknìte a pøidrte stisknuté buï
tlaèítko (1), kdy chcete hodnotu èasu sniovat, nebo
tlaèítko (2), kdy chcete hodnotu zvyovat, a se na
displeji zobrazí správný denní èas, napø. 14.30.
Viz Obr. 9.5.
Poznámka
Tlaèítka zvyování a sniování zpoèátku pùsobí
pomalu a teprve za okamik rychleji. Je tøeba
je stisknout oddìlenì.
Obr. 9.1
Obr. 9.2
Obr. 9.3
Obr. 9.4
Obr. 9.5
10
Obr. 9.6
Obr. 9.7
Obr. 9.8
Obr. 9.9
Obr. 9.10
Obr. 9.11
Obr. 9.12
2. Minutový èasovaè
DÙLEITÉ
Minutový èasovaè se mùe pouívat k naèasování
doby peèení. Na konci doby peèení tento èasovaè
automaticky vypne troubu, která je zapnutá.
Minutový èasovaè vydává zvukový signál na konci
kadé doby peèení a do 23 hodin a 59 minut.
Kdy chcete minutový èasovaè nastavit, stisknìte
tlaèítko (1) a na displeji se zobrazí , viz Obr. 9.6.
Uvolnìte tlaèítko (1) a stisknìte a pøidrte tlaèítko (2).
Na displeji uvidíte, jak se èas v minutových intervalech
nastavuje nahoru a na ádanou dobu, napø. 30 minut,
jak znázoròuje Obr. 9.7. Pokud je tøeba èas pøípravy
zkrátit, stisknìte a pøidrte tlaèítko (1).
Minutový èasovaè zaène odpoèítávat dolù hned,
jakmile se nastaví. Na konci nastavené doby èasovaè
zapnutou troubu vypne. Asi po dobu a 2 minut bude
znít akustický signál.
Zaène blikat symbol horkého hrnce a na displeji se
objeví denní èas. Viz Obr. 9.8.
Kdy chcete akustický signál odstavit, stisknìte tlaèítko
(1). Displej pøestane blikat a zaène ukazovat denní èas,
napø. 15.00. Symbol horkého hrnce zmizí.
Viz Obr. 9.9. Kdy se trouba pouívá, symbol se objeví
tehdy, jakmile se stiskne tlaèítko (1). Kdy je pøíprava
pokrmu ukonèena, vyjmìte ho z trouby a vypnìte
regulaci teploty trouby.
3. Kdy je tøeba minutový èasovaè zruit
Stisknìte a uvolnìte tlaèítko (1). Pak tlaèítko (1) stisknìte
a pøidrte, a displej zaène odpoèítávat dolù v
minutových intervalech a na . Viz Obr. 9.11.
Jestlie se trouba pouívá, za nìkolik sekund se vypne.
Kdy chcete stav èasovaèe vynulovat, stisknìte obì
tlaèítka (1) a (2) souèasnì. Viz Obr. 9.12.
4. Èeho je tøeba si vimnout
1. Denní èas musí být nastaven døíve, ne trouba
zaène pracovat. Pøed zapnutím trouby bude
nìkolikasekundová prodleva.
2. Funkce minutového èasovaèe ovládá pouze celkové
vypínání trouby a troubu vypne na konci nastavené
doby. Tato funkce je uiteèná, kdy v ní chcete
zaèít ihned péci a chcete, aby se automaticky
vypnula.
3. Jestlie pouíváte minutový èasovaè pro odmìøení
doby peèení v troubì, budete muset tento èasovaè
pøed dalím pouitím trouby vynulovat.
11
Zaènìte vaøení s nastavením na velký plamen a knoflík
natoète na symbol . Pak plamen upravte podle
potøeby.
Vnìjí èást plamene je mnohem teplejí ne vnitøní
(jádro). Proto by pièka plamene mìla olizovat dno
ohøívané nádoby. Nadmìrný plamen je jen plýtvání
plynem.
Na rozdíl od elektrických plotýnek plynové hoøáky
nevyadují nádoby s rovným dnem: plamen olizující
dno íøí teplo po celém jeho povrchu.
Pro plynové hoøáky není tøeba mít ádné speciální
nádobí. Avak platí, e nádobí s tenèími stìnami
pøenáí teplo do pokrmu rychleji ne nádobí
silnostìnné.
Protoe se teplo neíøí po dnì ohøívané nádoby zcela
rovnomìrnì, mùe dojít k nerovnomìrnému ohøevu
pokrmu. Proto se doporuèuje pokrm v nádobì èasto
míchat.
Silná dna nádobí zabraòují èásteènému pøehøátí,
protoe umoòují dostateènou tepelnou kompenzaci.
Nepouívejte velmi malé pánvièky. iroké a mìlké
pánve jsou mnohem vhodnìjí ne úzké a hluboké,
protoe umoòují rychlejí ohøev. Vaøení neurychlíte,
kdy na hoøák postavíte úzkou nádobu. Výsledkem by
bylo plýtvání plynem. Pøi správném pouití se malé
nádoby stavìjí na malý hoøák a velké pánve na velký
hoøák.
Nezapomínejte nádoby pøikrývat, abyste plyn pouívali
hospodárnì a nezvyovali jeho spotøebu.
DOPORUÈENÍ K POUI PLYNOVÝCH HOØÁKÙ VARNÉ DESKY
12
DOPORUÈENÍ PRO POUI TROUBY
Pro peèení peèiva
Troubu pøedehøejte, pokud pøedpis nevyaduje jinak,
nejménì 10 minut pøed vlastním peèením. Kdy peèete
peèivo, které musí nakynout (napø. jemné peèivo a
nákypy), nenechávejte dvíøka trouby otevøená. Proud
studeného vzduchu by procesu kynutí zabránil. Kdy
chcete zjistit, jestli je peèivo upeèené, píchnìte do nìj
pejlí. Kdy ho vytáhnete èisté, peèivo je upeèené.
Takovou kontrolu ale pouijte nejdøíve tehdy, kdy
uplynou 3/4 doby peèení.
Jako obecné pravidlo si pamatujte, e: peèivo, které je
na povrchu upeèeno velmi dobøe, ale uvni
nedostateènì, by potøebovalo delí dobu peèení pøi
nií teplotì. Naopak, peèivo "suché" struktury by
potøebovalo kratí dobu peèení pøi vyí teplotì.
Pro peèení masa
Maso, které se má péci v troubì, by mìlo váit alespoò
1 kg, aby pokrm pak nebyl pøíli suchý. Kdy chcete
ronit na správnou barvu, pouijte trochu oleje. Kdy
je maso libové, pouijte trochu oleje nebo másla nebo
obojí. Jejich pouití je zbyteèné, kdy maso má tuèný
pruh. Kdy je tuèné jen na jedné stranì, vkládejte ho
do trouby tuènou stranou nahoru; pøi peèení bude mít
spodní strana dostateèné mnoství tuku taveného
shora.
Krvavé maso je tøeba vzít z lednièky 1 hodinu pøed
peèením, jinak by vlivem náhlé zmìny teploty zùstalo
tuhé.
Rotìná, zejména z krvavého masa, se nesmí solit na
zaèátku peèení, protoe sùl zpùsobuje vytékání krve a
ávy a brání tvorbì správnì hnìdé kùrky.
Doporuèuje se solit maso vnì teprve a po uplynutí
poloviny doby peèení.
Peèeni vlote do trouby na pánvi s nízkým okrajem,
nebo hluboká nádoba maso pøed pùsobením tepla
stíní.
Maso se mùe pokládat na áruvzdornou pánev nebo
pøímo na gril, pod který se zasune odkapávací pekáè
na zachycování ávy. Pøísady do vypeèené ávy by
se mìly do pánve pøidávat hned, jen kdy je doba
peèení krátká, jinak by se mìly pøidávat v poslední
pùlhodinì.
Zadní maso zaèínejte péci pøi vyí teplotì a pak ji
sniujte, aby se maso dopeklo uvnitø.
U bílého masa mùe být teplota peèení celou dobu
mírná.
Stupeò peèení masa se mùe kontrolovat píchnutím
vidlièkou; kdy se maso nepoddá, je hotové.
Na konci peèení je vhodné pøed prvním krájením
alespoò 15 minut poèkat, aby maso neztratilo ávu.
Pøed podáváním se mohou talíøe pøedehøát v troubì na
minimál teplotu.
Pro peèení ryb
Malé ryby peète od zaèátku do konce pøi vyí teplotì.
Støednì velké ryby peète nejprve pøi vyí teplotì
a pak ji postupnì sniujte.
Velké ryby peète pøi mírné teplotì od zaèátku do
konce.
Zkontrolovat, zda jsou ryby upeèené, mùete opatrným
zvednutím jedné strany bøicha; maso musí být bílé
a celé neprùsvitné, s výjimkou lososa, pstruha a
podobných druhù ryb.
Grilování
Pro grilování se hodí následující druhy masa. Vìtinou
maso nebo droby krájené na plátky nebo kousky rùzné
velikosti, ale obvykle ne pøíli silné, drùbe krájená na
pùlky a naklepaná, ryby, nìkterá zelenina (napø. cukíny,
baklaán, rajská jablíèka, atp.), maso na pízu nebo
ryby a moøské ryby èi korýi.
Maso a ryby ke grilování by se mìly lehce potøít olejem
a vdy poloit na gril; maso by se mìlo solit a po
skonèení grilování, zatímco ryby by se mìly solit uvnitø
pøed grilováním. Gril by se mìl umístit do vodicích lit
nejblíe nebo nejdále od grilovacího tìlesa podle toho,
jak je maso silné, aby nedocházelo k popálení povrchu
a uvnitø bylo dostateènì peèené.
Kouøi, vznikajícímu pøi dopadu kapièek ávy a tuku na
teplý povrch, se zamezí nalitím 1 nebo 2 sklenic vody
do odkapávacího pekáèe.
Gril se také mùe pouít k zahnìdávání, toustování
chleba a grilování urèitých druhù ovoce, jako jsou
banány, pùlky grapefruitù, plátky ananasu atp.
Ovoce by se nemìlo klást pøíli blízko zdroji tepla.
Doby peèení
Doby peèení se mohou liit podle druhu pokrmu,
jeho konzistence a objemu. Doporuèuje se pøi prvním
peèení dávat pozor a zkontrolovat výsledky, protoe
pozdìji pøi pøípravì stejných pokrmù se za stejných
podmínek dosáhnou podobné výsledky.
"TABULKA DOB PEÈENÍ", která se týká peèení v
troubì a na grilu, je uvedena jen jako vodítko.
Vae vlastní zkuenosti vám ukáou moné odchylky
od hodnot, uvedených v tabulce.
Nicménì peèlivì dodrujte pokyny uvedené v
pøedpisech konkrétních pokrmù, které chcete
pouít.
Upozornìní: Nepokládejte ádné nádobí, jako jsou
odkapávací pekáèe, formy na peèení, pekáèe, pyrexové
nádoby, hliníkovou fólii nebo jiné nádoby na dno
trouby, kdy se trouba pouívá. Dolo by k zadrení
tepla, které by mìlo za následek zhorené výsledky
peèení a pokození smaltu.
13
TIPY K PEÈENÍ V ELEKTRICKÉ TROUBÌ S PÌTI FUNKCEMI
Tradièní peèení
Teplo se íøí shora a ode dna. Proto je výhodnìjí
postavit nádoby do vodicích lit ve støední poloze.
Kdy dané peèení vyaduje více tepla ode dna ne
shora nebo obrácenì, je lépe postavit nádobu níe,
respektive výe.
Peèení s konvekèním pøenosem tepla
Teplo se pøenáí na pokrm prostøednictvím ohøátého
vzduchu, který nucenì cirkuluje pùsobením ventilátoru,
umístìného na zadní stranì vlastní trouby. Tímto
zpùsobem se teplo dostane rychle a rovnomìrnì do
vech míst trouby a umoòuje péci souèasnì více
druhù pokrmù umístìných v rùzných úrovních trouby.
Pøi tomto zpùsobu ohøevu se ze vzduchu odstraòuje
vlhkost a suí prostøedí pak zabraòuje pøenáení a
mísení rùzných vùní a chutí.
Monost peèení na více úrovních umoòuje najednou
tepelnì zpracovávat více rùzných pokrmù nebo a tøi
plechy suenek nebo malé pizzy, které se pak mohou
hned zkonzumovat nebo zmrazovat. Trouba se vak
mùe pouít také k peèení jen na jedné úrovni.
V takovém pøípadì pouijte spodní vodicí lity, abyste
dosáhli lepích výsledkù peèení.
Tato trouba je obzvlátì vhodná pro rychlé
rozmrazování, sterilizaci demù, doma zavaøovaného
ovoce a sirupù, a koneènì k suení hub nebo ovoce.
Obr. 10
14
TABULKY PEÈENÍ
ELEKTRICKÁ TROUBA S PÌTI FUNKCEMI
Druh tepelné pøípravy Pouitá úroveò Teplota ve °C
odspodu
Mnoství Konvekèní Tradièní Konvekèní Tradièní Doba
v kg peèení v
minutách
Peèivo
Ze lehaného tìsta, do formy 1 1-3 2 175 200 60
Ze lehaného tìsta, do plechové formy 1 1-3 2 175 200 50
Lístkové peèivo na plechu 0,5 1-3 3 175 200 30
Lístkové peèivo s vlhkou nápl 1,5 1-3 2 175 200 70
Lístkové peèivo se suchou nápl 1 1-3 2 175 200 45
Z pøirozenì kynutého tìsta 1 1-3 1 175 200 50
Drobné peèivo 0,5 1-3 3 160 175 30
Maso
Telecí 1 2 2 180 200 60
Hovìzí 1 2 2 180 200 70
Anglický rostbíf 1 2 2 220 220 50
Vepøové 1 2 2 180 200 70
Kuøe 1 a 1,5 2 2 200 200 70
Jídla v rendlíku
Hovìzí 1 1 2 175 200 120
Telecí 1 1 2 175 200 110
Ryby
Filé z tresky, hejka, moøského jazyka 1 1-3 2 180 180 30
Makrela, kambala, losos 1 1-3 2 180 180 45
Ústøice 1-3 2 180 180 20
Dortové korpusy
Makarónový koláè 2 1-3 2 185 200 60
Zeleninové korpusy 2 1-3 2 185 200 50
Sladké nebo kyselé nákypy 0,75 1-3 2 180 200 50
Pizzy a calzone 0,5 1-3 2 200 220 30
Rozmrazování
Hotové pokrmy 1 2 200 45
Maso 0,5 2 50
Maso 0,75 2 70
Maso 1 2 110
1. Uvedené doby jsou urèeny pro peèení po pøiblinì 15 minut dlouhém pøedehøátí trouby.
2. Kdy se peèe na více ne jedné úrovni, uvedená úroveò vodicích lit je preferována.
3. Èasy se vztahují na peèení jen na jedné úrovni; pøi peèení na více úrovních dobu prodlute o 5 a 10 minut.
4. U hovìzí a telecí rotìné, vepøového nebo krocana s kostí nebo rolády èasy prodlute o 20 minut.
15
ÚDRBA
Pøed kadou operací odpojte spotøebiè od sítì.
Èitìní sporáku
Kapky omáèky, ovocné ávy a pod. by se mìly
odstranit mìkkým hadøíkem namoèeným do teplé
vody se saponátem co nejdøíve. Nesnate se kraloupy
odstraòovat ocelovou vlnou nebo noem. Obtínì
odstranitelná potøísnìní odstraòujte neopotøebovanou
houbièkou namoèenou do mýdlové vody, ale musíte
dávat pozor, abyste nepokrábali povrchovou úpravu.
Smaltované plechy omývejte vodou se saponátem;
mohou se rovnì mýt v myèce nádobí.
Sejmìte víèka hoøákù a roty a omyjte je opatrnì
teplou vodou se saponátem. Pøed vloením zpìt na
místo je dobøe osute.
Zkontrolujte je jetì na místì, zda dobøe sedí. Hoøák se
mùe vydrhnout ocelovou vlnou nebo mírnì abrazivním
hadøíkem.
Vyèistìte dvíøka trouby a sklenìné víko. U modelù, kde
jsou osazeny, pouívejte jen teplou vodu. Nepouívejte
drsné houbièky nebo abrazivní prostøedky; u sporákù
s automatickým zapalováním by se zapalovací hlavice
mìla pravidelnì a pøesnì èistit, aby nevznikaly
problémy pøi zapalování. Kromì toho zkontrolujte, zda
jsou volné otvory hoøáku.
Èitìní trouby
Komoru trouby peèlivì èistìte po pouití, dokud je
jetì teplá. V takovém okamiku je jetì moné snadno
odstranit vechny usazeniny tuku nebo jiných látek
jako jsou ovocné ávy, èásteèky cukru nebo tuku.
Mùete pouít teplou vodu se saponátem, nebo jeden
ze vhodných sprejových èistièù na trouby. Nestøíkejte
sprejem pøímo na matový povrch ocelových èástí,
protoe by se tím mohly pokodit. Vdy dodrujte
postupy doporuèované výrobcem. Pøísluenství trouby
(roty, møíky, atp.) èistìte teplou vodou se saponátem.
Pøípadné pøipáleniny odstraòte mírnì abrazivním
prákem.
Nikdy nezakrývejte ádnou èást trouby hliníkovou
fólií. Mìlo by to zasledek akumulaci tepla, které
by mohlo znièit výsledky vaeho peèení a také
smalt.
Kontroly - rùzné
Pravidelnì kontrolujte stav ohebné trubky pøipojení
plynu a jakmile zjistíte nìjaký abnormální stav, nechte
si ji kvalifikovaným technikem vymìnit. Doporuèuje se
výmìna s roèním intervalem.
Nechte si kvalifikovaným technikem pravidelnì mazat
ventily. V pøípadì nenormální funkce nechte vechny
ventily zkontrolovat kvalifikovaným technikem.
Výmìna árovky osvìtlení (Obr. 11)
Spotøebiè odpojte od sítì. Vyroubujte árovku a
nahraïte ji za jinou, urèenou pro vyí teplotu (300°C)
s následujícími technickými vlastnostmi:
Napìtí: 230 V, (50 Hz)
Výkon: 15 W
Závit: E14
Obr. 12
Obr. 11
Èitìní dvíøek trouby:
Pro zevrubnìjí èitìní dvíøek je vhodné je vyjmout
(Obr. 12) následujícím zpùsobem:
Dvíøka naplno otevøete.
Natoète dva kryty na raménkách závìsu o 180°.
Dvíøka èásteènì zavøete pod úhlem 30°.
Dvíøka nadzvednìte a vytáhnìte je smìrem
dopøedu.
Dvíøka nasaïte zpìt opaèným postupem ne pøi
demontái.
16
Èitìní víka
Vechna víka sporáku se mohou demontovat, aby
èitìní bylo snazí, jak znázoròuje Obr. 13.
Po øádném vyèitìní víko nasaïte zpìt do závìsù.
Vyváení víka
Modely opatøené sklenìným víkem jsou vybaveny
speciálními vyvaovacími pruinami, vloenými do
závìsù na zadní stranì spotøebièe, aby se víko hladce
a snadno uzavíralo.
K nastavování uzavírání víka mùete pouít roubovák.
Nutná síla pro otevírání / zavírání víka se mùe zvyovat
natáèením seøizovacího roubu o 2 nebo 3 otáèky,
jak znázoròuje Obr. 14.
Obr. 13
Obr. 14
17
POKYNY PRO INSTALATÉRA
Dále uvedené pokyny jsou urèeny pro kvalifikovaného
instalatéra, aby se úkony instalace, seøizování a servisu
provádìly podle stávajících pøedpisù.
VÝROBCE SPOTØEBIÈE ODMÍTÁ JAKOUKOLI
ODPOVÌDNOST ZA MONÉ KODY, VZNIKLÉ
V DÙSLEDKU INSTALACE, KTERÁ NENÍ V
SOULADU S PLATNÝMI PØEDPISY.
PROSEDÍ INSTALACE
Aby plynový spotøebiè øádnì fungoval, je nutné, aby
do místnosti mohlo pøirozeným zpùsobem proudit
dostateèné mnoství spalovacího vzduchu. (Instalatér
musí dodrovat platné pøedpisy).
ODVOD PRODUKTÙ HOØENÍ
Plynové kuchyòské spotøebièe musí odvádìt spaliny
pomocí odsavaèù pøímo napojených na komín
nebo pøímo spojených s venkovním prostøedím.
V pøípadì, e nelze odsavaè instalovat, doporuèuje se
pouití elektrického ventilátoru, pøipevnìného do
venkovní stìny nebo do okna místnosti,
za pøedpokladu, e místnost má dostateènou plochu
pro pøívod èerstvého vzduchu.
ELEKTRICKÉ PØIPOJENÍ
Spotøebiè je urèen k pøipojení na jednofázový pøívod
støídavého napìtí 230 V.
Pøed pøipojováním se ujistìte, e:
rozvod elektrické energie v domì je dostateènì
dimenzován pro normální napájení spotøebièe (údaje
viz typový títek);
spotøebiè je prostøednictvím elektrické zásuvky
øádnì pøipojen na ochranný vodiè tohoto
elektrického rozvodu, v souladu s platnými pøedpisy
zemì pouití spotøebièe.
Zásuvka nebo vícepólový vypínaè, pouité pro pøipojení
spotøebièe, musí být z místa instalace spotøebièe
snadno pøístupné. Spotøebiè se dodává bez
elektrického pøívodního kabelu. Proto musíte
nainstalovat kabel a zástrèku pro výkonové zatíení,
uvedené na typovém títku a odpovídající platným
pøedpisùm. Zástrèku lze pøipojovat jen do zásuvky
odpovídající platným pøedpisùm.
Jestlie chcete spotøebiè pøipojit pøímo na rozvod
elektrické energie, pak vodiè s hnìdou izolací
(vycházející ze svorkovnice sporáku) musí být vdy
pøipojen na fázový vodiè pøívodu sítì. V kadém pøípadì
pøívodní kabel musí být umístìn tak, aby se neohøál o
více jak 50 °C nad teplotu v místnosti.
Kdyby se pøívodní kabel musel vymìòovat, je nutné,
aby lutozelený vodiè byl ponechán asi o 2 cm delí
ne ostatní vodièe (Obr. 15).
Po pøipojení vyzkouejte topná tìlesa zapnutím asi na
3 minuty, aby bylo zaruèeno, e správnì fungují.
Obr. 15
fáze
lutozelený vodiè (ochranný)
nulový
pracovní
vodiè
Výrobce odmítá pøevzít jakoukoli odpovìdnost za
dùsledky nedodrení platných bezpeènostních
pøedpi
18
POKYNY PRO INSTALATÉRA
Obr. 16
UMÍSTÌNÍ
Tento spotøebiè spadá do tøídy "X".
Byl navren pro umístìní do blízkosti nábytkových
jednotek, jejich výka nepøesahuje výku pracovní
plochy (EN 60 335-2-6).
VYROVNÁNÍ
Spotøebiè je opatøen malými nastavitelnými nokami,
které jsou umístìny vpøedu a vzadu v rozích podstavce
spotøebièe.
Nastavováním tìchto noek (Obr. 16) je moné mìnit
výku spotøebièe a zajistit lepí vyrovnání s ostatními
povrchy. Tím se také docílí rovnomìrné rozlévání
tekutin na pánvích a v hrncích.
PØIPOJENÍ PLYNU
Pøipojení plynu musí být provedeno v souladu s platnými
pøedpisy.
Výrobce pøedává spotøebiè do prodeje zkontrolovaný
a nastavený na druh plynu, uvedený na typovém
títku, který se nalézá na zadní stranì spotøebièe,
vedle pøipojovací trubky. Ujistìte se, e pøipojujete
spotøebiè na stejný druh plynu, jaký je uveden na
tomto títku. Jinak postupujte podle pokynù v odstavci
"PØIZPÙSOBENÍ JINÝM DRUHÙM PLYNU".
Pro nejlepí úèinnost a nejnií spotøebu se ujistìte,
e tlak v rozvodu plynu odpovídá hodnotám uvedeným
v tabulce "Charakteristiky hoøákù".
Jestlie je tlak jiný ne jak má být (nebo kolísá), je tøeba
nainstalovat na pøívodní potrubí vhodný regulátor tlaku.
Pouití regulátorù tlaku pro tekuté plyny (LPG) je
povoleno za pøedpokladu, e jsou v souladu s platnými
pøedpisy.
PØIPOJENÍ PEVNOU TRUBKOU NEBO OHEBNOU
KOVOVOU HADI
Aby byla zajitìna nejvyí bezpeènost, doporuèuje
se provést pøipojení plynové soustavy s pouitím
pevných trubek (kromì trubek z mìdi) nebo pouít
ohebné trubky z nerezové oceli, aby spotøebiè nebyl
mechanicky namáhán.
Pøipojovací rozmìry pøívodní trubky jsou G 1/2".
19
Obr. 17
IPOJENÍ NEKOVOMI OHEBNÝMI
HADICEMI
Kdy je moné snadno kontrolovat pøipojení v celé
délce, je mono v souladu s platnými pøedpisy pouít
ohebnou hadici.
Ohebná hadice musí být pevnì pøichycena pomocí
sponek, v souladu s platnými pøedpisy.
Pøipojení ohebnou hadicí by mìlo být provedeno
takovým zpùsobem, aby:
- se hadice nikde nemohla ohøát o více jak 30°C nad
teplotu v místnosti; jestlie ohebná hadice musí
probíhat za spotøebièem, musí být nainstalována
podle Obr. 17;
- nebyla delí ne 1500 mm;
- nikde nebyla pøikrcena;
- nebyla vystavena namáhání v tahu ani krutu;
- nepøicházela do styku s ostrými hranami nebo
rohy;
- byla snadno v celé délce pøístupná a umoòovala
kontrolu stavu.
Kontrola stavu ohebné hadice by mìla zahrnovat
kontroly:
- zda nevykazuje trhlinky, krábance ani stopy
pøipálení na ádném konci ani nikde uprostøed;
- materiál hadice neztvrdl, ale je stále pruný;
- pøipevòující sponky nejsou zrezivìlé;
- neprola doba pouitelnosti hadice (5 let).
Jestlie se zjistí jakýkoli nenormální stav, hadici
neopravujte, ale vymìòte za novou.
DÙLEITÉ
Jakmile je instalace ukonèena, zkontrolujte perfektní
tìsnost tìsnìní u kadé armatury s pouitím mýdlového
roztoku, nikdy nepouívejte plamen.
PØIZPÙSOBENÍ JINÝM DRUHÙM PLYNU
Kdy je tøeba spotøebiè pøizpùsobit pro pouití s jiným
druhem plynu, ne na jaký byl spotøebiè nastaven v
továrnì, postupujte podle níe uvedených pokynù.
Výmìna nástavce gumové hadice (Obr. 18)
Pro pøizpùsobení sporáku LPG pouijte nástavec
gumové hadice, dodaný spolu se spotøebièem. Vdy
mezi pøívodní trubku, koleno a nástavec gumové hadice
vkládejte tìsnìní "C". (Obr. 18).
A = MATICE G 1/2"
B = PØÍVODNÍ TRUBKA PLYNU
C = TÌSNÌNÍ
D = KOLENO
E = NÁSTAVEC GUMOVÉ HADICE
Obr. 18
OHEBNÁ
HADICE
NA PLYN
ANO
ELEKTRICKÝ
KABEL
NE
ELEKTRICKÝ
KABEL
OHEBNÁ
HADICE NA
PLYN
20
Výmìna a seøízení trysek
Výmìna trysek:
- Vyjmìte podpìry varných nádob.
- Sejmìte víèka a rùice hoøákù.
- S pouitím nástrèkového klíèe 7 vyroubujte a
vyjmìte trysky (Obr. 19) a nahraïte je tryskami
potøebnými pro uvaovaný druh plynu (tabulka
specifikace hoøákù a injektorù).
Souèásti sestavte obráceným postupem.
Tyto hoøáky nepotøebují ádnou primární regulaci
vzduchu.
Trysky na LPG (propan, propan-butan) obdríte v
autorizovaném servisním støedisku.
Nastavení minimální úrovnì hoøákù varné desky
Kdy chcete nastavit minimální úroveò:
1. natoète knoflík do polohy minimálního plamene;
2. sejmìte knoflík (Obr. 20);
3. v pøípadì pøechodu ze zemního plynu "H" na LPG
utáhnìte obtokový roubek ventilù.
Souèásti sestavte obráceným postupem.
Zkontrolujte rychlým otoèením knoflíku z maximální
polohy do minimální, zda plamen nezhasne.
Obr. 19
Obr. 20
- na plynový spotøebiè a do vzdálenosti mení ne
bezpeèná vzdálenost od nìho nesmìjí být kladeny
pøedmìty z hoølavých hmot (nejmení vzdálenost
spotøebièe od hoølavých hmot je 100 mm);
- spotøebiè vyaduje obèasnou obsluhu a dozor;
- spotøebiè je zakázáno jakkoliv pøetìovat;
- plynový spotøebiè je nutné umístit tak, aby stál na
nehoølavém podkladu;
- pøed montáí plynového spotøebièe musí mít uivatel
od plynárny povolení k pøipojení plynového
spotøebièe na plynovou pøípojku;
- pøipojení plynového spotøebièe na plyn a el. sí smí
provádìt jen odbornì instalaèní závod;
- v pøípadì pouití P.B. nebo PB lahví je nutno
respektovat ustanovení ÈSN 38 6460.
- plynový spotøebiè obsluhujte dle pokynù v návodu
k obsluze;
- obsluhu plynového spotøebièe smí provádìt pouze
dospìlé osoby;
- plynový spotøebiè smí být bezpeènì pouíván v
obyèejném prostøedí dle ÈSN 33 2000-3. Za
okolností, vedoucích k nebezpeèí pøechodného
vzniku hoølavých plynù nebo par pøi pracích, pøi
nich by mohlo vzniknout pøechodné nebezpeèí
poáru nebo výbuchu (napøíklad lepení linolea, PVC
a podobnì) musí být plynový spotøebiè vèas pøed
vznikem nebezpeèí vyøazen z provozu;
plynová instalace musí být provedena v souladu s ÈSN 38 6441 a ÈSN 38 6460
elektrická instalace musí být provedena dle ÈSN 33 2180
pøi instalaci a uívání plynového spotøebièe musí být dodreny vechny pøedpisy ÈSN 06 1008 1997 èl. 12
zejména:
INSTALAÈNÍ PODMÍNKA PRO PLYNOVÉ SPOTØEBIÈE S VÝKONEM DO 50 kW
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Electrolux EK662XCM Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

v jiných jazycích