Zanussi ZC600G Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
PLYNOVÝ SPORÁK
ZC 600 G
NÁVOD K POUITÍ
2
PouûitÌ tohoto novÈho spot¯ebiËe je snadnÈ, avöak
pro zÌsk·nÌ nejlepöÌch v˝sledk˘ je d˘leûitÈ p¯eËÌst si
tuto p¯ÌruËku p¯ed prvnÌm pouûitÌm a vöechny pokyny
dodrûovat. Tato p¯ÌruËka obsahuje nezbytnÈ
informace t˝kajÌcÌ se instalace, pouûitÌ a ˙drûby, a
poskytuje uûiteËnÈ rady.
Jakmile bude spot¯ebiË nainstalov·n kvalifikovan˝m instalatÈrem v souladu s platn˝mi p¯edpisy a doporuËenÌmi
obsaûen˝mi ve druhÈ Ë·sti tÈto p¯ÌruËky, û·d·me v·s, abyste si p¯eËetli n·sledujÌcÌ str·nky a mÏli tak moûnost
vyuûÌt ze svÈho kuchyÚskÈho spot¯ebiËe to nejlepöÌ.
Tato upozornÏnÌ platÌ pouze pro zemÏ, jejichû identifikaËnÌ symboly jsou uvedeny na vnit¯nÌ stranÏ
ob·lky tÈto informaËnÌ broûurky a na samotnÈm spot¯ebiËi.
Tento spot¯ebiË vyhovuje n·sledujÌcÌm direktiv·m EEC:
ï 73/23 - 90/683 (Direktiva pro za¯ÌzenÌ nÌzkÈho napÏtÌ);
ï 89/336 (Direktiva o elektromagnetickÈ kompatibilitÏ);
ï 90/396 (Direktiva pro plynovÈ spot¯ebiËe);
ï 93/68 (VöeobecnÈ direktivy);
a jejich n·sledujÌcÌm doplÚk˘m a ˙prav·m.
TATO PÿÕRU»KA OBSAHUJE NÃKTER… INFORMACE, RELEVANTNÕ PRO MODEL
PLYNOV…HO SPOR¡KU ZC 600G V »¡STECH, KTER… SE T›KAJÕ:
TECHNICK›CH ⁄DAJŸ, PÿIZPŸSOBENÕ PRO RŸZN… DRUHY PLYNU.
PROSÕM, POUéIJTE TYTO INFORMACE Z PŸVODNÕ MAœARSK… PÿÕRU»KY.
3
UPOZORNÃNÕ - PLYNOV› SPOR¡K
Je velice d˘leûitÈ, aby tato p¯ÌruËka byla bezpeËnÏ uloûena a uûivateli vûdy po ruce pro budoucÌ
informace. V p¯ÌpadÏ prodeje spot¯ebiËe nebo jeho p¯evodu na jinÈho vlastnÌka vûdy zajistÏte, aby
p¯ÌruËka byla p¯ed·na se spot¯ebiËem, aby se nov˝ vlastnÌk mohl obezn·mit s jeho funkcemi a tÏmito
bezpeËnostnÌmi upozornÏnÌmi.
Tato upozornÏnÌ jsou vyd·v·na v z·jmu vaöÌ bezpeËnosti. é·d·me v·s proto, abyste si pokyny pro
instalaci a pouûÌv·nÌ spot¯ebiËe peËlivÏ prostudovali.
ï Tento spot¯ebiË je navrûen pro obsluhu jen
dospÏl˝mi osobami. Dbejte proto, aby se dÏti
nemohly pokouöet se spot¯ebiËem si hr·t.
ï Tento v˝robek je urËen pro tepelnou p¯Ìpravu
pokrm˘ a nesmÌ se pouûÌvat pro jinÈ ˙Ëely.
ï JakÈkoli instalaËnÌ pr·ce musÌ prov·dÏt pouze
kompetentnÌ a kvalifikovanÌ instalatȯi podle
platn˝ch p¯edpis˘.
ï Je nebezpeËnÈ mÏnit technickÈ vlastnosti
spot¯ebiËe nebo se pokouöet o jakoukoli jeho
zmÏnu.
ï Na ho¯·ky by se nemÏly stavÏt û·dnÈ n·doby s
nerovn˝m nebo deformovan˝m dnem, aby nedoölo
k ˙raz˘m zp˘soben˝m p¯evrhnutÌm n·dob nebo
p¯eteËenÌm p¯es okraj.
ï Zvl·ötnÌ pozornost je t¯eba vÏnovat p¯ÌpravÏ pokrm˘
na tuku nebo oleji.
ï Spot¯ebiË je jeötÏ dlouho po vypnutÌ hork˝. D·vejte
st·le pozor na dÏti, aby nep¯ich·zely do styku se
spot¯ebiËem ani nez˘st·valy v jeho blÌzkosti, dokud
nenÌ vypnut˝ a vychladl˝.
ï Jestliûe je spot¯ebiË opat¯en hornÌm krytem, jeho
funkcÌ v zav¯enÈ poloze je chr·nit spot¯ebiË p¯ed
prachem a v otev¯enÈ poloze zachycovat st¯Ìk·nÌ
oleje a tuku. NepouûÌvejte hornÌ kryt pro nic
jinÈho.
ï P¯ed zav¯enÌm hornÌ kryt vûdy vyËistÏte.
ï Nechte ho¯·ky a/nebo plot˝nky vychladnout p¯ed
zakrytÌm hornÌm krytem.
ï Vöechny kryty, sklenÏnÈ Ëi smaltovanÈ, jsou pro
snazöÌ ËiötÏnÌ snÌmatelnÈ.
ï UjistÏte se, ûe vûdy, kdyû se spot¯ebiË nepouûÌv·,
knoflÌky jsou nastaveny do polohy "ï" (Stop)
ï Kdyû pouûÌv·te gril nebo kdyû peËete maso na
roötu, vûdy pod nÏj postavte odkap·vacÌ pek·Ë.
Nalijte do nÏj trochu vody, aby se kapajÌcÌ tuk
nep¯ipÈkal a nevznikal tak nep¯Ìjemn˝ z·pach.
ï P¯i manipulaci s n·dobÌm vûdy pouûÌvejte ochrannÈ
rukavice.
ï P¯ÌsluöenstvÌ (roöt a odkap·vacÌ pek·Ë) by se p¯ed
prvnÌm pouûitÌm mÏly om˝t.
ï Kdyû pouûÌv·te ËisticÌ prost¯edky ve spreji, buÔte
opatrnÌ: nikdy nest¯Ìkejte p¯Ìmo na Ëidlo termostatu.
ï Kdyû vkl·d·te do trouby nebo z nÌ vytahujete pokrmy
a dojde k pot¯ÌsnÏnÌ dna trouby tukem nebo öù·vou,
vûdy p¯ed peËenÌm troubu vyt¯ete, aby se tyto
skvrny nep¯ipalovaly a nevznikal nep¯Ìjemn˝ z·pach,
nebo dokonce doölo ke vznÌcenÌ.
ï P¯esvÏdËte se, ûe kolem plynovÈho spot¯ebiËe
m˘ûe volnÏ proudit vzduch. äpatnÈ vÏtr·nÌ m˘ûe
zp˘sobit nedostatek kyslÌku v mÌstnosti.
ï V˝straha: P¯i pouûitÌ plynov˝ch spot¯ebiˢ k
peËenÌ se do mÌstnosti, kde je instalov·n,
dost·v· znaËnÈ mnoûstvÌ tepla a vlhkosti.
ZajistÏte dobrÈ vÏtr·nÌ mÌstnosti a nechte
p¯irozenÈ vÏtracÌ otvory volnÈ, nebo nainstalujte
odsavaË par s odvodem par. V p¯ÌpadÏ
pochybnostÌ poû·dejte instalatÈra o radu.
ï Z hygienick˝ch d˘vod˘ a pro bezpeËnost se
spot¯ebiË musÌ udrûovat v ËistotÏ. Tvorba tukovÈho
n·nosu nebo zbytky z jÌdla mohou zp˘sobit poû·r.
ï Spot¯ebiË neinstalujte v blÌzkosti ho¯lav˝ch materi·l˘
jako jsou z·clony, utÏrky, atp..
ï Ve spot¯ebiËi pouûÌvejte jen takov˝ plyn, jak˝ je
oznaËen na p¯ÌsluönÈm ötÌtku v blÌzkosti p¯ipojovacÌ
trubky plynu.
ï Plynov· trouba se oh¯Ìv· proudÏnÌm vzduchu.
Otvory ve dnÏ trouby se nikdy nesmÌ zakr˝vat.
Nezakr˝vejte boËnÌ stÏny trouby fÛliÌ, zejmÈna
spodnÌ Ë·st.
ï Tento spot¯ebiË je tÏûk˝. P¯emisùov·nÌ spot¯ebiËe
vyûaduje opatrnost.
ï P¯ed ËiötÏnÌm a ˙drûbou spot¯ebiË vypnÏte a nechte
vychladnout.
ï Aby se zapalov·nÌ usnadnilo, zapalujte ho¯·ky
tehdy, dokud na m¯Ìûk·ch nejsou postaveny
n·doby. Po zap·lenÌ ho¯·k˘ zkontrolujte, zda je
plamen pravideln˝.
ï P¯ed odebÌr·nÌm n·doby z ho¯·ku plamen st·hnÏte.
ï UjistÏte se, ûe roöty trouby jsou vloûeny spr·vnÏ
(viz pokyny).
ï Do z·suvky pod troubou by se mÏly vkl·dat jen
tepelnÏ odolnÈ podnosy. Nevkl·dejte sem ho¯lavÈ
materi·ly.
ï Nepokouöejte se opravovat spot¯ebiË sami. Opravy
prov·dÏnÈ nekvalifikovanou osobou mohou
zp˘sobit poökozenÌ spot¯ebiËe. Kontaktujte svoje
mÌstnÌ servisnÌ st¯edisko. Vûdy trvejte na origin·lnÌch
n·hradnÌch dÌlech.
4
ROZMÃRY SPOTÿEBI»E
Celkov˝ jmenovit˝ v˝kon a dalöÌ technickÈ ˙daje jsou uvedeny na identifikaËnÌm ötÌtku, p¯ipevnÏnÈm na spodnÌ
stranÏ r·mu trouby.
BÏhem peËenÌ v troubÏ se mohou dv̯ka a sklo
trouby zah¯·t na dosti vysokou teplotu. D·vejte
proto pozor, aby se v blÌzkosti nepohybovaly
dÏti.
Kdyû v blÌzkosti tohoto spor·ku p¯ipojujete nÏjak˝
dom·cÌ spot¯ebiË do z·suvky, dbejte, aby nep¯iöly
û·dnou Ë·stÌ do styku s plamenem a dv̯ky trouby.
5
POKYNY PRO UéIVATELE
INSTALACE
Je d˘leûitÈ, aby veökerÈ operace prov·dÏl kvalifikovan˝
person·l dle platn˝ch p¯edpis˘. KonkrÈtnÌ pokyny jsou
uvedeny v kapitole o instalaci.
POUéITÕ
KnoflÌky pro ovl·d·nÌ plynovÈho spor·ku jsou umÌstÏny
na ovl·dacÌm panelu. RegulaËnÌ knoflÌky by se mÏly
ot·Ëet proti smÏru ot·ËenÌ hodinov˝ch ruËiËek aû k
malÈmu symbolu plamene a naopak aû k vÏtöÌmu
symbolu.
ï NenÌ p¯Ìvod plynu
Maxim·lnÌ p¯Ìvod plynu
Minim·lnÌ p¯Ìvod plynu
ZAPALOV¡NÕ VAÿI»OV›CH HOÿ¡KŸ
Kdyû chcete zap·lit ho¯·k, p¯iloûte plamen nebo jisk¯iË,
stlaËte p¯Ìsluön˝ knoflÌk a natoËte ho proti smÏru
ot·ËenÌ hodinov˝ch ruËiËek do krajnÌ polohy.
Va¯iËovÈ ho¯·ky jsou vybaveny bezpeËnostnÌm
za¯ÌzenÌm. Ovl·dacÌ knoflÌk musÌ b˝t p¯ibliûnÏ na
5 sekund stlaËen, dokud bezpeËnostnÌ pojistka
automaticky neudrûÌ plamen zap·len˝.
P¯i zapalov·nÌ plamen nastavte podle pot¯eby.
Jestliûe se po nÏkolika pokusech nepoda¯Ì ho¯·k zap·lit,
zkontrolujte, zda r˘ûice ho¯·ku a jejÌ vÌËko jsou spr·vnÏ
nasazeny. (Obr. 1).
Kdyû chcete p¯Ìvod plynu do ho¯·ku p¯eruöit,
natoËte knoflÌk ve smÏru ot·ËenÌ hodinov˝ch ruËiËek
do polohy "ï".
BÏhem p¯Ìpravy pokrm˘ na tuku nebo oleji jim
vÏnujte zvl·ötnÌ pozornost, protoûe p¯eh¯·t˝ tuk a
olej se snadno vznÌtÌ.
Obr. 1
1. VÌËko (kryt) ho¯·ku
2. R˘ûice ho¯·ku
3. TermoËl·nek (bezpeËnostnÌ pojistka)
6
N¡DOBY
NezapomeÚte, ûe n·doba se öirok˝m dnem umoûÚuje
rychlejöÌ peËenÌ nebo va¯enÌ, neû n·doba s mal˝m
dnem.
Vûdy pouûÌvejte n·doby, kterÈ se pro p¯Ìpravu danÈho
pokrmu skuteËnÏ hodÌ. ZejmÈna se vûdy p¯esvÏdËte,
ûe n·doby pro tekutÈ pokrmy nemajÌ p¯Ìliö malÈ dno,
protoûe by snadno p¯etekly. N·doby by takÈ nemÏly
b˝t p¯Ìliö velkÈ, aby p¯Ìprava netrvala p¯Ìliö dlouho.
KromÏ toho dbejte, aby dna byla Ëist·, protoûe tuk a
öù·vy na dnÏ se snadno vznÌtÌ.
Pro peËenÌ peËiva je lepöÌ pouûÌvat uzav¯enÈ formy.
Z otev¯en˝ch forem m˘ûe snadno unikat cukr a öù·vy
a po dopadu na dno trouby se snadno mohou vznÌtit.
Jejich odstranÏnÌ je pak obtÌûnÈ.
Do trouby nevkl·dejte n·doby s drûadly z plastickÈ
hmoty, protoûe nesnesou teplo.
Vûdy pouûÌvejte n·doby s takov˝m pr˘mÏrem dna,
jak˝ odpovÌd· pouûitÈmu ho¯·ku. TÌm ho¯·k nejlÈpe
vyuûijete a snÌûÌte spot¯ebu plynu - viz Obr. 2.
DoporuËuje se takÈ zakr˝t varnÈ n·doby, jakmile se
obsah zaËne va¯it a snÌûit plamen tak, aby se obsah
udrûel ve varu.
Obr. 2
7
PLYNOV¡ TROUBA
ZAPALOV¡NÕ
ï Otev¯ete dv̯ka trouby a v blÌzkosti otvoru ve dnÏ
trouby p¯idrûte plamen, jak zn·zorÚuje Obr. 3.
ï StlaËte knoflÌk trouby (Obr. 4) a natoËte ho proti
smÏru ot·ËenÌ hodinov˝ch ruËiËek aû do polohy
maxim·lnÌ teploty.
ï Asi na 10-15 sekund p¯idrûte knoflÌk trouby stlaËen˝,
dokud bezpeËnostnÌ ventil automaticky neudrûÌ
plamen zap·len˝.
Jestliûe se ho¯·k napoprvÈ nezap·lÌ, nechte dv̯ka
trouby otev¯en· a p¯ed dalöÌm pokusem nejmÈnÏ 1
minutu poËkejte. Jakmile se poda¯Ì troubu zap·lit,
nastavte plamen podle pot¯eby.
Pro automatickÈ nastavenÌ plamenu natoËte knoflÌk
trouby po nÏkolika minut·ch do polohy odpovÌdajÌcÌ
û·danÈ teplotÏ.
Kdyû pouûÌv·te troubu, pokrm by nemÏl b˝t zakryt˝
pokliËkou, aby nedoch·zelo k p¯eh¯·tÌ.
ï P¯i prvnÌch minut·ch prvnÌho pouûitÌ je tepeln·
izolace trouby a spolu se zbytky mastnoty z v˝roby
zdrojem kou¯e a nep¯ÌjemnÈho z·pachu. Proto p¯i
prvnÌm pouûitÌ nejprve zapnÏte troubu pr·zdnou a
nechte asi 45 minut zapnutou. Pak ji nechte
vychladnout a vnit¯ek vyËistÏte teplou vodou s
neagresivnÌm sapon·tem.
Trouba je vybavena smaltovan˝m odkap·vacÌm
pek·Ëem (Obr. 5-A), kter˝ m· za ˙kol zachycovat
öù·vy odkap·vajÌcÌ z masa na grilu nebo roûni, a
roötem (Obr. 5-B) pro p¯Ìpravu pokrm˘ na grilu nebo v
n·dobÏ.
Obr. 3
Obr. 4
Obr. 5
8
DOPORU»ENÕ PRO PLYNOV… HOÿ¡KY
ZaËÌnejte va¯it s velk˝m plamenem natoËenÌm knoflÌku
do polohy oznaËenÈ symbolem (maxim·lnÌ plamen).
Pak plamen nastavte podle pot¯eby.
VnÏjöÌ Ë·st plamene je mnohem teplejöÌ neû vnit¯nÌ
(j·dro). Proto by öpiËka plamene mÏla dno n·doby
olizovat. NadmÏrnÏ velkÈ plameny jsou jen pl˝tv·nÌm
plynem.
Ve srovn·nÌ s elektrick˝m spor·ky, plynovÈ ho¯·ky
nevyûadujÌ n·doby s rovn˝m dnem. Plameny olizujÌ
dno a öÌ¯Ì teplo po celÈm povrchu. Pro plynovÈ ho¯·ky
nejsou nutnÈ û·dnÈ speci·lnÌ n·doby. Avöak platÌ, ûe
n·doby s tenËÌmi stÏnami p¯en·öejÌ teplo do pokrmu
rychleji neû n·doby silnostÏnnÈ. Protoûe se teplo na
dnÏ n·dob nerozloûÌ rovnomÏrnÏ, pokrm m˘ûe b˝t
oh¯·t jen Ë·steËnÏ. Proto se doporuËuje pokrm Ëasto
promÌch·vat. N·doby se siln˝m dnem zabraÚujÌ dÌlËÌmu
p¯eh¯·tÌ, protoûe p¯enosu tepla dod·vajÌ dostateËnou
tepelnou kompenzaci a ËinÌ ho rovnomÏrnÏjöÌm.
NepouûÌvejte p¯Ìliö malÈ n·doby. äirokÈ a mÏlkÈ n·doby
jsou vhodnÏjöÌ neû ˙zkÈ a hlubokÈ, protoûe p¯Ìprava
pokrm˘ je v nich rychlejöÌ. Va¯enÌ se neurychlÌ, ani kdyû
n·dobu s mal˝m dnem postavÌte na velk˝ ho¯·k.
V˝sledkem je jen pl˝tv·nÌ plynem. Pro spr·vnÈ
pouûÌv·nÌ malÈ n·doby stavte na malÈ ho¯·ky a velkÈ
n·doby na velkÈ ho¯·ky.
NezapomÌnejte n·doby zakr˝vat pokliËkou, aby
spot¯eba tepla a tÌm plynu byla menöÌ.
DOPORU»ENÕ PRO POUéÕV¡NÕ TROUBY
TradiËnÌ peËenÌ
Teplo se öÌ¯Ì shora a ode dna. Proto je v˝hodnÏjöÌ
postavit n·doby do vodÌtek ve st¯ednÌ poloze. Kdyû
danÈ peËenÌ vyûaduje vÌce tepla ode dna neû shora
nebo obr·cenÏ, je lÈpe postavit n·dobu nÌûe, respektive
v˝öe.
RADA PRO POUéÕV¡NÕ TRADI»NÕ TROUBY
PeËenÌ peËiva
Troubu vyh¯Ìvejte, pokud p¯edpis nevyûaduje jinak,
nejmÈnÏ 10 minut p¯ed pouûitÌm. Kdyû peËete peËivo,
kterÈ nab˝v· (nap¯. jemnÈ peËivo a n·kypy),
nenech·vejte dv̯ka trouby otev¯en·. Proud studenÈho
vzduchu by kyp¯enÌ peËiva zabr·nil. Kdyû chcete zjistit,
jestli je peËivo upeËenÈ, pÌchnÏte do nÏj öpejlÌ: kdyû ji
vyt·hnete Ëistou, peËivo je upeËenÈ. Neprov·dÏjte
tuto kontrolu d¯Ìve neû po uplynutÌ 3/4 doby peËenÌ.
ObecnÏ platÌ tyto z·sady:
peËivo, kterÈ je dob¯e upeËenÈ na povrchu, ale nikoli
uvnit¯, by pot¯ebovalo niûöÌ teplotu a delöÌ dobu peËenÌ.
Naopak "such·" struktura napovÌd·, ûe by se peËivo
mÏlo pÈci kratöÌ dobu p¯i vyööÌ teplotÏ.
PeËenÌ masa
Maso, kterÈ se m· pÈci v troubÏ, by mÏlo v·ûit alespoÚ
1 kg, aby pokrm nebyl p¯Ìliö such˝. Kdyû chcete roûnit
na spr·vnou barvu, pouûijte trochu oleje. Kdyû je maso
libovÈ, pouûijte trochu oleje, tuku nebo m·sla.
Jejich pouûitÌ je zbyteËnÈ, kdyû maso m· tuËn˝ pruh.
Kdyû je tuËnÈ jen na jednÈ stranÏ, vkl·dejte ho do
trouby tuËnou stranou nahoru; p¯i peËenÌ bude mÌt
spodnÌ strana dostateËnÈ mnoûstvÌ tuku tavenÈho
shora.
KrvavÈ maso je t¯eba vzÌt z ledniËky 1 hodinu p¯ed
peËenÌm, jinak by zmÏnou teploty z˘stalo tuhÈ.
RoötÏn·, zejmÈna z krvavÈho masa, se nesmÌ solit na
zaË·tku peËenÌ, protoûe s˘l zp˘sobuje vytÈk·nÌ krve a
öù·vy a br·nÌ tvorbÏ spr·vnÏ hnÏdÈ k˘rky.
DoporuËuje se solit maso vnÏ aû po uplynutÌ poloviny
doby peËenÌ.
PeËeni vloûte do trouby na p·nvi s nÌzk˝m okrajem,
neboù hlubok· n·doba maso p¯ed p˘sobenÌm tepla
stÌnÌ.
Maso se m˘ûe pokl·dat na û·ruvzdornou p·nev nebo
p¯Ìmo na gril, pod kter˝ se postavÌ odkap·vacÌ pek·Ë
na zachycov·nÌ öù·vy. P¯Ìsady do vypeËenÈ öù·vy by
se mÏly do p·nve p¯id·vat hned jen tehdy, kdyû je
doba peËenÌ kr·tk·, jinak by se mÏly p¯id·vat v poslednÌ
p˘lhodinÏ.
ZadnÌ maso zaËÌnejte pÈci p¯i vyööÌ teplotÏ a pak
sniûujte, aby se dopeklo uvnit¯.
U bÌlÈho masa m˘ûe b˝t teplota peËenÌ celou dobu
mÌrn·.
StupeÚ peËenÌ masa se m˘ûe kontrolovat pÌchnutÌm
vidliËkou; kdyû se maso nepodd·, je hotovÈ.
Na konci peËenÌ je vhodnÈ p¯ed prvnÌm kr·jenÌm
alespoÚ 15 minut poËkat, aby neztratilo öù·vu.
P¯ed pod·v·nÌm se mohou tal̯e p¯edeh¯·t v troubÏ na
minim·lnÌ teplotu.
Pro peËenÌ ryb
MalÈ ryby peËte od zaË·tku do konce p¯i vyööÌ teplotÏ.
St¯ednÏ velkÈ ryby peËte nejprve p¯i vyööÌ teplotÏ a
pak ji postupnÏ sniûujte. VelkÈ ryby peËte p¯i mÌrnÈ
teplotÏ od zaË·tku do konce.
Zkontrolujte, zda jsou ryby upeËenÈ, opatrn˝m
zvednutÌm po stranÏ b¯icha; maso musÌ b˝t bÌlÈ a celÈ
nepr˘svitnÈ, s v˝jimkou lososa, pstruha a podobn˝ch
druh˘ ryb.
9
Doby peËenÌ
Doby peËenÌ se mohou liöit podle druhu pokrmu, jeho
konzistence a objemu. DoporuËuje se p¯i prvnÌm peËenÌ
d·vat pozor a zkontrolovat v˝sledky, protoûe pozdÏji
p¯i p¯ÌpravÏ stejn˝ch pokrm˘ se za stejn˝ch podmÌnek
dos·hnou podobnÈ v˝sledky.
"TABULKA DOB PE»ENÕ", kter· se t˝k· peËenÌ v
troubÏ a na grilu, je uvedena jen jako vodÌtko.
Vaöe vlastnÌ zkuöenosti v·m uk·ûou moûnÈ obmÏny
hodnot, uveden˝ch v tabulce.
NicmÈnÏ peËlivÏ dodrûujte pokyny uvedenÈ v
p¯edpisech konkrÈtnÌch pokrm˘, kterÈ chcete
pouûÌt.
UpozornÏnÌ: Nepokl·dejte û·dnÈ n·dobÌ, jako jsou
odkap·vacÌ pek·Ëe, formy na peËenÌ, pek·Ëe, pyrexovÈ
n·doby, hlinÌkovou fÛlii nebo jinÈ n·doby na dno
trouby, kdyû se trouba pouûÌv·. Doölo by k zadrûenÌ
tepla, kterÈ by mÏlo za n·sledek zhoröenÈ v˝sledky
peËenÌ a poökozenÌ smaltu.
Obr. 6
10
DOBY PE»ENÕ
Druh pokrmu Teplota Pouûit· vodÌtka (liöty) * Doba peËenÌ
∞C v minut·ch
Plynov· trouba
PeËivo ze ölehanÈho tÏsta ve formÏ
PeËivo z ËernÈ a bÌlÈ mouky 175 2 60-70
Kr·lovsk˝ chlebÌËek 175 2 60-70
PiökotovÈ peËivo 175 3 35-40
JemnÈ peËivo
DortovÈ korpusy 200 3 15-20
TvarohovÈ kol·Ëe 200 2 35-40
OvocnÈ kol·Ëe 200 2 35-40
KynutÈ tÏsto do formy
Brioöky 200 2 35-40
DrobnÈ peËivo
LÌstkovÈ peËivo 170 3 10-15
LÌstkovÈ peËivo plnÏnÈ krÈmem 200 3 30-40
SnÏhovÈ peËivo 140 3 120
TÏstoviny 225 2 40-50
Maso (doba na kaûd˝ cm tlouöùky)
Dlouho peËen· peËenÏ 175 2 12-15
Kr·tce peËen· peËenÏ 200 2 10-12
äpalÌËek masa 200 2 30-40
Dr˘beû
Kachna 1 1/2 - 2 kg 200 2 120-180
Husa 3 kg 200 2 150-210
Ku¯e 200 2 60-90
Krocan 5 kg 175 2 asi 240
Zvϯina
ZajÌc 200 2 60-90
SrnËÌ h¯bet 200 2 90-150
JelenÌ bok 175 2 90-180
Zelenina
Va¯enÈ zeleninovÈ korpusy 200 2 40-45
Ryby 200 2 40-50
Pizza 240 2 20-25
* »Ìsla vodÌtek (vodicÌch liöt) se vztahujÌ k nejniûöÌ poloze (s v˝jimkou polohy na dnÏ trouby, protoûe nelze vkl·dat
odkap·vacÌ pek·Ë).
11
⁄DRéBA
P¯ed kaûdou operacÌ spot¯ebiË vypnÏte.
»iötÏnÌ spor·ku
Kapky om·Ëky, ovocnÈ öù·vy apod. by se mÏly odstranit
mÏkk˝m had¯Ìkem namoËen˝m do teplÈ vody se
sapon·tem co nejd¯Ìve. Nesnaûte se ökraloupy
odstraÚovat ocelovou vlnou nebo noûem. ObtÌûnÏ
odstraniteln· pot¯ÌsnÏnÌ odstraÚujte neopot¯ebovanou
houbiËkou namoËenou do m˝dlovÈ vody, ale musÌte
d·vat pozor, aby se nepoökr·bal smalt. SmaltovanÈ
roöty om˝vejte vodou se sapon·tem; mohou se rovnÏû
m˝t v myËce n·dobÌ.
SejmÏte vÌËka ho¯·k˘ a roöty a omyjte je opatrnÏ
teplou vodou se sapon·tem. P¯ed vloûenÌm zpÏt na
mÌsto je dob¯e osuöte.
Zkontrolujte je jeötÏ na mÌstÏ, zda dob¯e sedÌ. Ho¯·k se
m˘ûe vydrhnout ocelovou vlnou nebo mÌrnÏ abrazivnÌm
had¯Ìkem.
VyËistÏte dv̯ka trouby a sklenÏn˝ poklop. U model˘
kde jsou osazeny, pouûÌvejte jen teplou vodu.
NepouûÌvejte drsnÈ hadry nebo abrazivnÌ prost¯edky;
u spor·k˘ s automatick˝m zapalov·nÌm by se
zapalovacÌ hlavice mÏla pravidelnÏ a p¯esnÏ Ëistit, aby
nevznikaly problÈmy p¯i zapalov·nÌ. KromÏ toho
zkontrolujte, ûe otvory ho¯·ku jsou volnÈ.
»iötÏnÌ trouby
Princip:
»iötÏnÌ hladk˝ch a leskl˝ch stÏn trouby by se mÏlo
prov·dÏt ruËnÏ.
Pravideln· ˙drûba:
Po tepelnÈ ˙pravÏ masov˝ch pokrm˘ by se stÏny
trouby mÏly Ëistit houbiËkou s pouûitÌm sapon·tu, aby
se odstranily p¯ÌpadnÈ stopy tuku. Po takovÈm ËiötÏnÌ
se ze stÏn p¯i dalöÌm pouûitÌ trouby zaËne uvolÚovat
trochu p·ry. StÏny z˘stanou delöÌ dobu ËistÈ. Skvrny
vzniklÈ p¯etekl˝m obsahem n·dob na dno trouby se
snadno odstranÌ, kdyû se dno vyjme z trouby.
Dlouhodob· ˙drûba:
PouûÌvejte jen vhodnÈ doporuËenÈ prost¯edky,
dostupnÈ na trhu. Nest¯Ìkejte sprejem p¯Ìmo na matov˝
povrch ocelov˝ch Ë·stÌ, protoûe by se tÌm mohly
poökodit. Vûdy dodrûujte postupy doporuËovanÈ
v˝robcem.
»iötÏnÌ dv̯ek trouby:
Pro zevrubnÏjöÌ ËiötÏnÌ dv̯ek je vhodnÈ je odmontovat.
Postupujte n·sledujÌcÌm zp˘sobem (viz Obr. 11).
1) Dv̯ka naplno otev¯ete.
2) NatoËte dva kryty na ramÈnk·ch z·vÏsu o 180∞
(viz Obr. 7).
3) Dv̯ka Ë·steËnÏ zav¯ete pod ˙hlem 30∞ (viz Obr. 8).
4) Dv̯ka nadzvednÏte a vyt·hnÏte je smÏrem
dop¯edu.
Dv̯ka nasaÔte zpÏt opaËn˝m postupem neû p¯i
demont·ûi.
»iötÏnÌ hornÌho vÌka
HornÌ vÌko spor·ku se m˘ûe demontovat, aby ËiötÏnÌ
bylo snazöÌ.
SmaltovanÈ hornÌ vÌko se m˘ûe demontovat zp˘sobem
zn·zornÏn˝m na Obr. 9. Po ¯·dnÈm vyËiötÏnÌ vÌko
nasaÔte zpÏt do z·vÏs˘.
Obr. 7
Obr. 8
Obr. 9
12
POKYNY PRO INSTALAT…RA
D·le uvedenÈ pokyny jsou urËeny pro kvalifikovanÈho
instalatÈra, aby se ˙kony instalace, se¯izov·nÌ a servisu
prov·dÏly podle st·vajÌcÌch p¯edpis˘.
P¯i prov·dÏnÌ jak˝chkoli zmÏn, p¯i kter˝ch se spot¯ebiË
odpojuje, je nutnÈ postupovat s maxim·lnÌ opatrnostÌ.
V›ROBCE SPOTÿEBI»E ODMÕT¡
JAKOUKOLI ODPOVÃDNOST ZA MOéN…
äKODY VZNIKL… V DŸSLEDKU INSTALACE,
KTER¡ NENÕ V SOULADU S PLATN›MI
PÿEDPISY.
PROSTÿEDÕ INSTALACE
V˝straha - Tuto jednotku lze instalovat a pouûÌvat jen
v dob¯e a neust·le vÏtran˝ch mÌstnostech podle
platn˝ch p¯edpis˘.
Aby plynov˝ spot¯ebiË ¯·dnÏ fungoval, je nutnÈ, aby
do mÌstnosti mohlo p¯irozen˝m zp˘sobem proudit
dostateËnÈ mnoûstvÌ spalovacÌho vzduchu. (InstalatÈr
musÌ dodrûovat platnÈ p¯edpisy).
Vzduch musÌ do mÌstnosti proudit p¯Ìmo otvory ve
stÏn·ch. Tyto otvory by mÏly b˝t provedenÈ tak, aby
nebyly z û·dnÈ strany uzav¯enÈ.
Instalaci a ˙drûbu musÌ prov·dÏt kvalifikovan˝ technik
v souladu s platn˝mi p¯edpisy.
ODVOD PRODUKTŸ HOÿENÕ
PlynovÈ kuchyÚskÈ spot¯ebiËe musÌ odv·dÏt spaliny
pomocÌ odsavaˢ p¯Ìmo napojen˝ch na komÌn nebo
spojen˝ch s venkovnÌm prost¯edÌm p¯Ìmo.
UMÕSTÃNÕ
Tento spot¯ebiË spad· do t¯Ìdy "X".
Byl navrûen pro umÌstÏnÌ do blÌzkosti n·bytkov˝ch
jednotek, jejichû v˝öka nep¯esahuje v˝öku pracovnÌ
plochy.
VYROVN¡NÕ
Spot¯ebiË je opat¯en mal˝mi nastaviteln˝mi noûkami,
kterÈ jsou umÌstÏny v rozÌch podstavce spot¯ebiËe.
Nastavov·nÌm tÏchto noûek (Obr. 10) je moûnÈ mÏnit
v˝öku spot¯ebiËe a zajistit lepöÌ vyrovn·nÌ s ostatnÌmi
povrchy. TÌm se takÈ docÌlÌ rovnomÏrnÈ rozlÈv·nÌ
tekutin na p·nvÌch a v hrncÌch.
Obr. 10
13
PÿIPOJENÕ PLYNU
P¯ipojenÌ plynu musÌ b˝t provedeno v souladu s platn˝mi
p¯edpisy.
Z v˝roby spot¯ebiË odch·zÌ zkontrolov·n a nastaven
na druh plynu uveden˝ na typovÈm ötÌtku, kter˝ se
nalÈz· na zadnÌ stranÏ spot¯ebiËe, vedle p¯ipojovacÌ
trubky. UjistÏte se, ûe p¯ipojujete spot¯ebiË na stejn˝
druh plynu, jak˝ je uveden na tomto ötÌtku.
PÿIPOJENÕ PROVEDEN¡ PEVNOU TRUBKOU
NEBO OHEBNOU PANC…ÿOVANOU HADICÕ
Pro zajiötÏnÌ vyööÌ bezpeËnosti se doporuËuje provÈst
p¯ipojenÌ plynu na rozvod plynu pevn˝mi trubkami
(s v˝jimkou mÏdÏn˝ch) nebo s pouûitÌm ohebn˝ch
pancȯovan˝ch hadic, aby spot¯ebiË nebyl mechanicky
nam·h·n.
Armatura p¯Ìvodu plynu m· z·vit Gc 1/2.
U tohoto typu instalace se p¯Ìvod plynu m˘ûe p¯ipojovat
pouze ohebn˝mi pancȯovan˝mi hadicemi, vûdy v
souladu s platn˝mi p¯edpisy.
PÿIPOJENÕ NEKOVOV›MI OHEBN›MI HADICEMI
Kdyû je moûnÈ kontrolovat p¯ipojenÌ v celÈ dÈlce, je
moûnost pouûÌt v souladu s platn˝mi p¯edpisy ohebnou
hadici.
Ohebn· hadice musÌ b˝t pevnÏ p¯ichycena pomocÌ
sponek podle platn˝ch p¯edpis˘.
P¯ipojenÌ ohebnou hadicÌ by mÏlo b˝t provedeno
takov˝m zp˘sobem, aby
- se nikde nemohla oh¯·t o vÌce jak 30∞C nad teplotu
v mÌstnosti; jestliûe ohebn· hadice musÌ probÌhat
za spot¯ebiËem, musÌ b˝t nainstalov·na podle
Obr. 11;
- nebyla delöÌ neû 1500 mm;
- nikde nebyl p¯iökrcena;
- nebyla vystavena tahu ani krutu;
- nep¯ich·zela do styku s ostr˝mi hranami nebo
rohy;
- byla snadno v celÈ dÈlce p¯Ìstupn· a umoûÚovala
kontrolu stavu.
Kontrola stavu ohebnÈ hadice by mÏla zahrnovat
kontroly
- zda nevykazuje trhlinky, ökr·bance ani stopy
p¯ip·lenÌ na û·dnÈm konci ani nikde uprost¯ed;
- materi·l hadice neztvrdl, ale je st·le pruûn˝;
- p¯ipevÚujÌcÌ sponky nejsou zrezivÏlÈ;
- neproöla doba pouûitelnosti hadice.
Jestliûe se zjistÌ jak˝koli nenorm·lnÌ stav, hadici
neopravujte, ale vymÏÚte za novou.
DŸLEéIT…
Jakmile je instalace ukonËena, zkontrolujte perfektnÌ
tÏsnost tÏsnÏnÌ u kaûdÈ armatury s pouûitÌm m˝dlovÈho
roztoku, nikdy nepouûÌvejte plamen.
Obr. 11
PÿÕVOD
OHEBNOU
HADICÕ
ANO
NE
PÿÕVOD
OHEBNOU
HADICÕ
14
CO DÃLAT, KDYé SPOTÿEBI» NEFUNGUJE
Jestliûe spot¯ebiË nefunguje jak by mÏl, d¯Ìve neû
budete kontaktovat servisnÌ st¯edisko, zkontrolujte
n·sledujÌcÌ body:
Proud plynu se nezd· norm·lnÌ
P¯esvÏdËte se, ûe
- otvory r˘ûice, rozdÏlujÌcÌ plamen, nejsou zanesenÈ;
- regul·tor tlaku funguje;
- ventil na l·hvi nebo uzavÌracÌ kohout je plnÏ otev¯en.
V mÌstnosti je cÌtit plyn
P¯esvÏdËte se, ûe
- nenÌ otev¯en plynov˝ ventil;
- p¯ÌvodnÌ plynov· trubka Ëi hadice je dob¯e umÌstÏna
a je v dobrÈm stavu; nezapomeÚte ji pravidelnÏ
kontrolovat.
Nikdy nehledejte ˙nik plynu z·palkou; pouûÌvejte
m˝dlov˝ roztok.
P¯Ìprava pokrm˘ trv· p¯Ìliö dlouho
- Zkontrolujte, zda je pro dan˝ pokrm zvolena spr·vn·
teplota.
Spor·k kou¯Ì
- DoporuËujeme Ëistit troubu po kaûdÈm pouûitÌ.
BÏhem p¯Ìpravy masa se na stÏny m˘ûe nast¯Ìkat
tuk. Kdyû se trouba ¯·dnÏ neËistÌ, z tÏchto pot¯ÌsnÏnÌ
m˘ûe poch·zet kou¯ a nep¯Ìjemn˝ z·pach
(viz odstavec t˝kajÌcÌ se ËiötÏnÌ).
Jestliûe po provedenÌ v˝öe uveden˝ch kontrol spot¯ebiË
st·le nefunguje tak, jak by mÏl, zavolejte nejbliûöÌ
servisnÌ st¯edisko a poskytnÏte jeho pracovnÌk˘m
vöechny pot¯ebnÈ informace, jako model a sÈriovÈ
ËÌslo spot¯ebiËe.
⁄DRéBA - TECHNICK¡ POMOC
PlynovÈ spor·ky se musÌ pravidelnÏ mazat, aby byla
zajiötÏna spr·vn· funkce a bezpeËnost.
⁄drûba by se mÏla prov·dÏt n·sledujÌcÌm zp˘sobem:
ï Po odstranÏnÌ p¯ipevÚovacÌch öroub˘ sejmÏte
knoflÌky a panel;
ï UvolnÏte dva örouby na obou stran·ch osy kohoutu;
ï UvolnÏte kuûel a peËlivÏ ho vyËistÏte;
ï Pak naneste tenkou vrstvu tuku nerozpustnÈho ve
vodÏ, vhodnÈho pro plynovÈ spor·ky a va¯iËe.
Dbejte p¯itom, aby se nadbyteËn˝ tuk nedostal do
plynov˝ch kan·lk˘. Celou jednotku zase s nejvyööÌ
opatrnostÌ obr·cen˝m postupem sestavte.
ORIGIN¡LNÕ N¡HRADNÕ DÕLY
Tento spot¯ebiË byl p¯ed opuötÏnÌm tov·rny p¯ezkouöen
a mnoha experty a specialisty prohlÈdnut, aby jeho
uûivateli mohl poskytnout ty nejlepöÌ sluûby.
JakÈkoli ˙drûb·¯skÈ pr·ce, kterÈ je t¯eba prov·dÏt, by
se mÏly prov·dÏt s nejvyööÌ pÈËÌ a opatrnostÌ. Z tohoto
d˘vodu doporuËujeme, abyste v p¯ÌpadÏ jakÈhokoli
problÈmu kontaktovali prodejce, u kterÈho jste
spot¯ebiË koupili, nebo nejbliûöÌ autorizovanÈ servisnÌ
st¯edisko. Vûdy uv·dÏjte povahu problÈmu a zejmÈna
model, kter˝ vlastnÌte.
Origin·lnÌ n·hradnÌ dÌly, kterÈ majÌ osvÏdËenÌ v˝robce
spot¯ebiËe a jsou oznaËeny n·sledujÌcÌ znaËkou DISTRI
PARTS
lze zajistit jen v naöich autorizovan˝ch servisnÌch
st¯ediscÌch a v autorizovan˝ch obchodech n·hradnÌch
dÌl˘.
15
Z·ruka, servis a n·hradnÌ dÌly
P¯eËtÏte si tento n·vod k obsluze a dodrûujte v nÏm
uvedenÈ rady a pokyny. V mnoha p¯Ìpadech si budete
moci vyjasnit jakÈkoli pochybnosti sami a tudÌû vyhnout
se zbyteËn˝m vol·nÌm do servisu.
Jestliûe po tÏchto kontrol·ch z·vada st·le existuje,
zavolejte vaöe nejbliûöÌ autorizovanÈ servisnÌ st¯edisko
Zanussi.
UjistÏte se, ûe m˘ûete sdÏlit model, ËÌslo v˝robku
(Prod. No.) a v˝robnÌ ËÌslo (Ser. No.) spot¯ebiËe. Tyto
informace naleznete na datovÈm ötÌtku p¯Ìstroje.
Origin·lnÌ n·hradnÌ dÌly lze koupit od autorizovan˝ch
st¯edisek servisu Zanussi.
PodmÌnky z·ruky
My, v˝robce, zaruËujeme, ûe jestliûe bÏhem 12 mÏsÌc˘
od data zakoupenÌ tohoto spot¯ebiËe Zanussi se tento
spot¯ebiË nebo jak·koli jeho Ë·st uk·ûou jako vadnÈ
pouze z d˘vodu vadnÈho zpracov·nÌ nebo vadnÈho
materi·lu, provedeme podle naöeho uv·ûenÌ buÔ
opravu nebo v˝mÏnu tÈhoû bez placenÌ za pr·ci,
materi·l nebo p¯epravu za p¯edpokladu, ûe
- spot¯ebiË byl spr·vnÏ instalov·n a pouûÌv·n
pouze na napÏtÌ uvedenÈ na ötÌtku jmenovit˝ch
hodnot
- spot¯ebiË byl pouûÌv·n pouze pro norm·lnÌ
dom·cÌ ˙Ëely a v souladu s pokyny v˝robce pro
provoz a ˙drûbu
- na spot¯ebiËi neprov·dÏla servis, ˙drûbu ani
opravu jin· neû n·mi autorizovan· osoba
- vöechny servisnÌ pr·ce podle tÈto z·ruky musÌ
prov·dÏt servis Zanussi nebo jÌm autorizovanÈ
st¯edisko
- kaûd˝ vymÏnÏn˝ spot¯ebiË nebo vymÏnÏn·
vadn· souË·st se stanou naöÌm vlastnictvÌm
- tato z·ruka platÌ vedle vaöich z·konn˝ch nebo
jinak pr·vnÏ podloûen˝ch pr·v
V˝jimky - tato z·ruka se nevztahuje na:
- poökozenÌ nebo poûadavky vzniklÈ v d˘sledku
p¯epravy, nespr·vnÈho pouûitÌ nebo nedbalosti,
v˝mÏny û·rovek a snÌmateln˝ch Ë·stÌ ze skla
nebo plastick˝ch hmot
- n·klady spojenÈ s poûadavky na odstranÏnÌ
z·vad spot¯ebiËe, kter˝ je nespr·vnÏ instalov·n
- spot¯ebiËe, kterÈ jsou pouûÌv·ny v komerËnÌm
prost¯edÌ vËetnÏ pronajÌman˝ch
- zemÏ EvropskÈho spoleËenstvÌ. Lze pouûÌt
standardnÌ z·ruku, ale zajiötÏnÌ, ûe spot¯ebiË
splÚuje normy platnÈ v p¯ÌsluönÈ zemi, kam byl
spot¯ebiË dopraven, je na zodpovÏdnosti a na
n·klady vlastnÌka. M˘ûe b˝t vyûadov·n doklad o
koupi.
Model ...................................................
»Ìslo v˝robku (Prod. No.) .....................
SeriovÈ ËÌslo (Serial. No.)......................
BezpeËnost
P¯eËtÏte si d˘kladnÏ tento n·vod. V˝robce
nezodpovÌd· za vady zp˘sobenÈ nespr·vnÏ
pouûÌvan˝m v˝robkem nebo v˝robkem
pouûÌvan˝m pro jinÈ ˙Ëely neû jsou ˙Ëely
specifikovanÈ v tomto n·vodu.
V p¯ÌpadÏ technick˝ch problÈm˘ v·m bude i n·ö
znaËkov˝ servis kdykoliv k dispozici, volejte 02/6112
6112. Adresy:
ServisnÌ st¯edisko: ServisnÌ st¯edisko:
Hanusova ulice . Gener·la PÌky 3
140 21 Praha 4 613 00 Brno
Tel.: 02/6112 2621 Tel.: 05/5100 341
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Zanussi ZC600G Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál