91 92
bezpečnost
l
Přečtěte si pečlivě pokyny v této příručce
a uschovejte ji pro budoucí použití.
l
Odstraňte veškerý obalový materiál a
nálepky.
l
Pokud by došlo k poškození napájecího
kabelu, tak je z bezpečnostních důvodů
nutné nechat napájecí kabel vyměnit od
firmy KENWOOD nebo od autorizovaného
servisního technika firmy KENWOOD.
l
Nepoužívejte spotřebič bez přerušení
déle než po dobu uvedenou níže. Při
delším používání bez přerušení se
může spotřebič poškodit.
Funkce/
nástavec
Maximální
doba
provozu
Doba
odpočinku před
dalším použitím
Šlehače 6 minut
Odpojte
spotřebič a
nechte na
15 minut
vychladnout
Míchače
Husté těsta
na moučníky
Chlebová
těsta
3 minut
l
Před použitím ručního mixéru se ujistěte
se, že napájecí kabel je zcela odmotaný z
drážky na kabel.
l
Nikdy nevkládejte těleso ručního mixéru
do vody a zabraňte tomu, aby se kabel
nebo zástrčka namočily.
l
Prsty, vlasy, oblečení a nádobí
uchovávejte v dostatečné vzdálenosti od
pohyblivých částí.
P¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
Ïesky
91 92
před zapojením
l
Zkontrolujte, zda používáte
elektrické napájení se stejnými
parametry, jaké jsou uvedeny na
zadní straně ručního mixéru.
l
Tento spotřebič splňuje nařízení
ES č. 1935/2004 o materiálech
a výrobcích určených pro styk s
potravinami.
před prvním použitím ručního
mixéru
l
Všechny části umyjte (viz
„čištění“).
l
Kabel nenechávejte viset dolů, aby jej
nemohlo zachytit dítě.
l
Váš ruční mixér nepoužívejte, pokud je
poškozený. Nechejte jej zkontrolovat nebo
spravit: viz části „servis a údržba“.
l
Nikdy nepoužívejte nepovolené
příslušenství.
l
Pokud přístroj nepoužíváte, před montáží
a demontáží dílů nebo před čištěním jej
odpojte ze sítě.
l
Osoby se sníženými fyzickými,
smyslovými nebo mentálními schopnostmi
nebo s nedostatkem zkušeností a znalostí
mohou spotřebič používat v případě, že
jsou pod dozorem nebo byly poučeny
o bezpečném používání spotřebiče a
chápou rizika, která jsou s používáním
spojená.
l
Dohlédněte, aby si děti s přístrojem
nehrály.
l
Tento spotřebič nesmějí používat děti.
Spotřebič a jeho kabel musí být mimo
dosah dětí.
l
Toto zařízení je určeno pouze pro domácí
použití. Společnost Kenwood vylučuje
veškerou odpovědnost v případě, že
zařízení bylo nesprávně používáno nebo
pokud nebyly dodrženy tyto pokyny.
93 94
popis
a přepínač rychlosti
b tlačítko pro vyjmutí nástrojů
c mixér
d šlehače
e míchače
f stěrka
g kryt proti stříkání
h míchací nádoba
i tlačítko pro uvolnění mixéru
j držák kabelu
k tlačítko pro uvolnění kolébky
l kolébka
m podstavec
obsluha ručního
mixéru
l
Před použitím odmotejte držák
kabelu j.
1 Zasuňte mixér do kolébky a
zatlačením směrem dolů zajistěte
1.
l
Pokud chcete mixér vyjmout,
zmáčkněte tlačítko pro uvolnění
mixéru i a vytáhněte mixér z
kolébky.
2 Zmáčkněte tlačítko pro uvolnění
kolébky k a mixér na podstavci
vyklopte směrem nahoru 2.
3 Do míchací nádoby vložte
ingredience a pak nádobu
postavte na podstavec.
4 Do mixéru zasuňte šlehače nebo
míchače – otočte jimi, dokud
neuslyšíte cvaknutí 3.
l
Pokud používáte mixér s
podstavcem, zasuňte šlehač /
míchač s plastovým ozubením tak,
aby zapadlo do hnacího ozubení
na kolébce.
l
Pokud používáte mixér bez
stojanu, musí být šlehač / míchač
s plastovým ozubením zasunutý
do otvoru s kovovým kroužkem.
l
Šlehače / míchač lze vytáhnout
pouze tehdy, když je přepínač
rychlosti a ve vypnuté poloze „O“.
5 V případě potřeby nasaďte kryt
proti stříkání 4. Zvedněte kolébku
a zasuňte kryt do přední strany,
dokud zcela nezapadne.
6 Jednou rukou držte podstavec
a druhou sklopte kolébku/mixér.
Nepoužívejte tlačítko pro
uvolnění kolébky.
7 Zapojte do elektrické zásuvky.
8 Posunutím přepínače rychlosti
dozadu nastavte požadovanou
rychlost (první tečka na mixéru
označuje nejnižší rychlost). Tečku
na straně přepínače nastavte na
příslušnou rychlost.
l
Když směs zhoustne, zvyšte
rychlost.
l
Pokud přístroj začne zpomalovat
nebo se otáčet s obtížemi, zvyšte
rychlost.
l
Pokud chcete dosáhnout
maximální rychlosti motoru,
posuňte přepínač rychlosti
dopředu do polohy pulzního
mixování „P“. Motor bude
pracovat, dokud budete přepínač
držet v této poloze.
9 Když směs dosáhne požadované
konzistence, vraťte přepínač
rychlosti do vypnuté polohy „O“ a
zvedněte mixér/kolébku.
l
Možná bude nutné pravidelně
stírat stěnu a dno nádoby, abyste
mixování usnadnili.
10 Pokud chcete nástavce vytáhnout,
zkontrolujte, zda je přepínač
rychlosti ve vypnuté poloze „O“,
a mixér vytáhněte z elektrické
zásuvky. Uchopte nástavce za
hřídele a zmáčkněte tlačítko pro
vyjmutí nástrojů b.
tipy
l
Při přípravě krémů do moučníků
používejte máslo nebo margarín
při pokojové teplotě nebo je před
použitím nechte změknout
l
Při míchání malých množství
dosáhnete nejlepších výsledků,
když budete ruční mixér používat
bez podstavce.
l
Větší množství a husté směsi
mohou vyžadovat delší dobu
mixování.
l
Pokud chcete míchat větší
množství nebo hustší směsi,
sundejte mixér z podstavce a
použijte mísu přiměřené velikosti.
l
Pokud chcete znovu hníst
chlebové těsto, sundejte mixér
z podstavce a při hnětení jej
držte v ruce.
93 94
Doporučené rychlosti pro šlehače a míchače
Upozorňujeme, že se jedná o doporučení pro používání podstavce a
dodávané míchací nádoby. Pokud mixér používáte v ruce, může zvolená
rychlost záviset na velikosti nádoby (pokud nepoužíváte dodávanou
nádobu), množství, míchaných ingrediencích a osobních preferencích.
Postupně zvyšujte rychlost na níže doporučené úrovně.
Druh potravin Doporučená Doporučená Přibližné
maximální rychlost doby
množství
Šlehače
Vaječné bílky 10 4 – 5 2 – 4 minuty
Smetana 500 ml 1 – 5 4 minuty
Základní směsi na 600g směsi 1 – 5 1
1
/2 až 2 minuty
moučníky celkem
Lité těsto 800 ml 4 – 5 1 minuta
Tuk vetřete do mouky 250 g mouky 1 – 2 4 minuty
Přidejte vodu a další 1 1 minuta
ingredience těsta
Biskupský chlebíček 900 g směsi
Šlehání tuku a cukru celkem 5 4 minuty
Vmíchání mouky, ovoce 1 – 2 1 minuta
apod.
Bílková cukrová poleva 4 vejce 1 – 5 5 – 6 minut
Míchače
Chléb 450 g mouky 1 – 5 2 – 3 minuty
čištění
l
Před čištěním přístroj vypněte,
odpojte ze sítě a vyjměte šlehače
a míchače.
l
Na čištění dílů přístroje
nepoužívejte pískové přípravky.
tělo ručního mixéru
l
Otřete vlhkým hadříkem, poté
osušte.
l
Ruční mixér nikdy nevkládejte
do vody a zabraňte tomu,
aby se kabel nebo zástrčka
namočily.
kolébka/podstavec
l
Otřete vlhkým hadříkem, poté
osušte.
l
Přístroj nikdy neponořujte do
vody a při čištění nepoužívejte
brusný materiál.
ostatní díly
l
Umyjte v ruce, pak osu‰te.
l
Pro umytí je také možno použít
myčku, a to její horní patro.
Položky nepokládejte přímo na
spodní polici nad zahřívací těleso.
Doporučujeme krátký program s
nízkou teplotou (Maximum 50°C).
nádoba (HM680)
l
K čištění mísy z nerezové oceli
nikdy nepoužívejte drátěný kartáč,
drátěnku nebo bělicí prostředky.
K odstranění vodního kamene
použijte ocet. Chraňte před teplem
(ploténkami sporáku, troubou,
mikrovlnnou troubou).
uložení
l
Omotejte kabel kolem konce
kolébky j.
95
Servis a údržba
l
Pokud při používání spotřebiče
narazíte na jakékoli problémy,
před vyžádáním pomoci navštivte
stránky www.kenwoodworld.com.
l
Upozorňujeme, že na váš výrobek
se vztahuje záruka, která je v
souladu se všemi zákonnými
ustanoveními ohledně všech
existujících záručních práv a
práv spotřebitelů v zemi, kde byl
výrobek zakoupen.
l
Pokud se váš výrobek Kenwood
porouchá nebo u něj zjistíte
závady, zašlete nebo odneste
jej prosím do autorizovaného
servisního centra KENWOOD.
Aktuální informace o nejbližším
autorizovaném servisním centru
KENWOOD najdete na webu
www.kenwoodworld.com nebo na
webu společnosti Kenwood pro
vaši zemi.
l
Zkonstruováno a vyvinuto
společností Kenwood ve Velké
Británii.
l
Vyrobeno v Číně.
DŮLEŽITÉ INFORMACE
PRO SPRÁVNOU LIKVIDACI
VÝROBKU V SOULADU S
EVROPSKOU SMĚRNICÍ O
ODPADNÍCH ELEKTRICKÝCH A
ELEKTRONICKÝCH ZAŘÍZENÍCH
(OEEZ)
Po ukončení doby provozní
životnosti se tento výrobek nesmí
likvidovat společně s domácím
odpadem.
Výrobek se musí odevzdat na
specializovaném místě pro sběr
tříděného odpadu, zřizovaném
městskou správou anebo prodejcem,
kde se tato služba poskytuje.
Pomocí odděleného způsobu
likvidace elektrospotřebičů se
předchází vzniku negativních
dopadů na životní prostředí a na
zdraví, ke kterým by mohlo dojít v
důsledku nevhodného nakládání s
odpadem, a umožňuje se recyklace
jednotlivých materiálů při dosažení
významné úspory energií a surovin.
Pro zdůraznění povinnosti tříděného
sběru odpadu elektrospotřebičů
je výrobek označený symbolem
přeškrtnutého odpadkového koše.
96
Recepty pro šlehače
kokosové pusinky
asi 30 kousků
2 vaječné bílky, středně velké
150 g cukru krupice
120 g sušeného kokosu
2 lžíce citrónové kůry
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 Předehřejte troubu na 150 °C /
značku plynové trouby 2.
2 Bílky dejte do míchací nádoby.
Nasaďte šlehače, pak na rychlost
5 šlehejte a postupně přidávejte
cukr, dokud směs nezhoustne (asi
3 minuty).
3 Snižte rychlost na 2, přidejte
zbývající ingredience a mixujte,
dokud se nespojí.
4 Lžičku směsi vyklepněte na pečicí
plech s pečicím papírem.
5 Pečte v troubě 20 minut, dokud
povrch nezačne být dozlatova.
čokoládová
‚šlehačková‘ pěna
4 porce
250 ml šlehačky
2 lžíce kakaa
3 lžíce cukru krupice
1 Všechny ingredience dejte do
míchací nádoby. Nasaďte šlehače
a míchejte rychlostí 4, dokud pěna
nezhoustne a šlehače při vytažení
nezanechávají tažnou stopu.
2 Směs přendejte do servírovacích
sklenic a vychlaďte v lednici
alespoň na 12 hodin.
banánový chléb
1 bochník
2 banány, velmi zralé
315 g polohrubé mouky
220 g přírodního cukru
125 ml polotučného mléka
60 g másla, rozpuštěného
2 lžičky kypřicího prášku
1 lžička vanilkového extraktu
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého muškátového
oříšku
1 Předehřejte troubu na 160 °C /
značku plynové trouby 3.
2 Banány rozkrájejte na malé
kousky a vložte do míchací
nádoby. Přidejte zbývající
ingredience. Nasaďte šlehače a
kryt proti stříkání a pak míchejte
rychlostí 1. Když se směs
začne spojovat, zvyšte rychlost.
Míchejte, dokud se ingredience
zcela nespojí.
3 Směs přendejte do formy na
chleba s nepřilnavým povrchem
(23 cm × 6 cm) a pečte 40 až 50
minut. Chléb je upečený, když
do středu zapíchnete špejli a
vytáhnete ji čistou.
4 Vytáhněte z trouby a nechte 10
minut odstát.
5 Pak vyklopte na vhodnou
podložku a před podáváním
nechte vychladnout.
97
žitné pečivo s medem
300 g polohrubé mouky
180 g žitné mouky
180 g cukru
15 g/1 lžíce kypřicího prášku
300 g tekutého medu
60 ml mléka
1 vejce
1 Nasaďte šlehače a do mísy dejte
všechny ingredience.
2 Zvolte a držte pulzní nastavení (P) a
míchejte 30 sekund.
3 Mísu se směsí dejte na teplé místo
a nechte 20 minut odstát.
4 Pak zvolte a držte pulzní nastavení
(P) a míchejte dalších 70 sekund.
5 Směs dejte to nepřilnavé hranaté
pečicí formy (19 cm X 4 cm
hluboké) a pak 40–45 minut pečte
na 165 °C.
6 Vyjměte z trouby a nechte 10 minut
odstát.
7 Pak vyklopte na mřížku a před
podáváním nechte vychladnout.
8 Poznámka: Tato směs je hustá a
doporučuje se nechat ruční mixér
před dalším použitím 15 minut
vychladnout.
Recepty pro míchače
bílý chléb
10 ml / 2 lžičky sušeného droždí
(typ, který potřebuje přidat vodu)
5 ml / 1 lžička cukru
250 ml teplé vody
450 g chlebové mouky
5 ml / 1 lžička soli
15 g sádla
1 Sušené droždí s cukrem a vodou
dejte do míchací nádoby a nechte
zpěnit. Správná teplota vody je
43 °C a lze jí dosáhnout smícháním
jedné třetiny vařící vody se dvěma
třetinami studené vody.
2 Přidejte zbývající ingredience.
Do mixéru zasuňte míchače a
pak na nízkou rychlost smíchejte
ingredience, dokud se mouka
nezapracuje. Pak rychlost zvyšte a
hněťte asi 2–3 minuty, dokud těsto
nebude hladké a elastické. Zakryjte
olejem potřenou potravinovou folií a
nechte těsto 45–60 minut kynout na
teplém místě.
3 Sundejte mixér z podstavce a s
mixérem v ruce těsto po dobu
30–45 sekund znovu prohněťte
na maximální rychlost tak, aby
míchače zůstávaly v těstě.
4 Z těsta vytvarujte bochník nebo
rohlíky a dejte na vymaštěný pečicí
plech. Přikryjte olejem potřenou
potravinovou folií a nechte na
teplém místě, dokud se objem
nezdvojnásobí.
5 Pečte v předehřáté troubě na
230 °C / značku plynové trouby
8 po dobu 20–25 minut (bochník)
nebo 10–15 minut (rohlíky). Chleba
je správně upečený, když při
poklepání zespodu zní dutě.
/