Electrolux EKE510500W Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
EKE510500W
Návod k použití
Návod na používanie
Elektrický sporák
3
CZ
Vítejte ve světě Electroluxu
Vybrali jste si prvotřídní výrobek Electrolux, který si, jak
věříme, v budoucnu velmi oblíbíte. Electrolux si klade za
cíl nabízet široký sortiment výrobků, které mohou váš
život učinit pohodlnějším. Některé z nich vidíte na
obálce tohoto návodu. Najděte si několik minut a
prostudujte si tento návod, abyste mohli začít nový
spotřebič používat a využívat všech výhod, které nabízí.
Slibujeme vám vysokou uživatelskou spokojenost,
přinášející pohodu při jeho používání. Hodně štěstí!
SK
Vitajte vo svete Electrolux
Ďakujeme vám za výber prvotriedneho výrobku
spoločnosti Electrolux, ktorý vám prinesie veľa radosti v
budúcnosti. Cieľom našej spoločnosti je ponuka širokej
palety kvalitných spotrebičov, ktoré zabezpečia väčšie
pohodlie pre váš život. Niekoľko príkladov nájdete aj na
obálke tohto návodu. Nájdite si pár minút a preštudujte
si ho, aby ste mohli využiť všetky výhody vášho nového
spotrebiča. Sľubujeme vám vysokú spokojnosť a
pôžitok pri jeho používaní. Veľa úspechov!
4
OBSAH
Pokyny pro instalatéra
Technické parametry
Instalace
Umístě
Elektrické zapojení
Pokyny pro uživatele
Popis sporáku
Použití sporáku
- Před prvním použitím
- Bezpečnost dě
Elektrická trouba
- Ovladač funkcí trouby
- Ovladač termostatu
Praktické použití
Tipy
Tabulka pečení
Elektrické plotýnky
Tipy
Údržba a čiště
Výměna žárovky v prostoru trouby
Co dělat, když něco nefunguje
Záruka, servis a náhradní díly
7
8
8
9
11
12
13
13
13
14
15
18
21
22
24
25
29
31
32
33
Jak používat tento návod k použití
Následující symboly vás budou provázet celým tímto návodem k použití
Bezpečnostní informace
Pracovní postup (krok po kroku)
Rady a doporučení
Ekologické informace
5
Důležité bezpečnostní pokyny
Je velice důležité zajistit, aby tento
návod k použití byl uživateli vždy
dostupný. Toto pravidlo je nutné
dodržet i v případech, kdy bude
sporák přestěhován nebo prodán
jinému majiteli. Je nutné tak zajistit,
aby i nový majitel měl možnost se
seznámit s tímto návodem a
bezpečnostními předpisy.
Tyto bezpečnostní pokyny byly vydány
v zájmu bezpečnosti vaší i vašeho
okolí. Je NUTNÉ, aby jste se s nimi
seznámili ještě před vlastní instalací
resp. použitím.
Instalace
Sporák musí být instalován
kvalifikovaným pracovníkem a ve
shodě s tímto návodem.
Tento sporák je těžký. Při manipulaci s
ním dbejte zvýšené pozornosti.
Před použitím ze sporáku odstraňte
veškerý obalový materiál.
Ujistěte se, že elektrické připojení
odpovídá hodnotám uvedeným na
typovém štítku.
Nepokoušejte se v žádném případě
provádět jakékoliv úpravy vašeho
sporáku
Bezpečnost dě
Tento sporák je uzpůsoben pro
obsluhu dospělými osobami.
Nedovolte dětem, aby si mohli hrát v
blízkosti sporáku nebo se sporákem
samotným.
Sporák se při provozu ohřívá na
vysokou teplotu a zůstává horký ještě
dlouhou dobu po vypnutí.
Dokud není sporák dostatečně
ochlazen, děti se nesmí v jeho
blízkosti pohybovat.
Děti se mohou poranit i při
manipulaci s použitým nádobím.
Během provozu
Tento sporák je určen pro přípravu
pokrmů v domácnostech a ne
určen pro komerční nebo
průmyslové použití.
Nepoužívejte sporák v případě, že
máte mokré ruce nebo sporák je v
kontaktu s vodou.
Grilovací rošt se při provozu ohřeje na
vysokou teplotu, proto při jakékoliv
manipulaci s ní používejte ochranné
rukavice.
Během provozu se sporák ohřeje na
vysokou teplotu. Dbejte zvýšené
pozornosti při manipulaci, aby jste se
nedotkli rozpálených topných těles
uvnitř trouby.
V
případech, kdy sporák není
používán musí být všechny ovladače v
poloze vypnuto-"OFF".
Při použití jiných elektrických
spotřebičů se ujistěte, že žádná z
přívodních šňůr není v kontaktu s
horkými díly sporáku.
Pro přípravu pokrmů nesmí být
používáno nestabilní nebo vyduté
nádobí. Mohlo by být možnou
příčinou zranění nebo poškození při
převrácení a vylití horkého obsahu.
Při přípravě pokrmů obsahující tuk
nebo olej mějte vždy sporák pod
dozorem.
Udržujte váš sporák vždy v čistotě.
Usazené zbytky potravin a tuků
mohou způsobit požár.
6
Sporák čistěte pouze způsobem
uvedeným v tomto návodu.
Nikdy nepoužívejte plastové nádobí
jak na plotýnkách tak i v troubě. V
žádném případě prostor trouby
nevykládejte hliníkovou fólií.
Nedovolte, aby ventilační otvor trouby,
který je umístěn ve středu zadní části
varné plochy, byl zablokován a tím
znemožněna řádná ventilace trouby.
Rychle kazící se potraviny, plasty a
spreje mohou být teplem trouby
negativně ovlivněny a proto je
neskladujte v její blízkosti.
Servis
Servis nebo opravy tohoto sporáku
může provádět pouze autorizovaný
servisní technik. Vždy trvejte na
montáži originálních náhradních dílů.
Ekologické informace
Všechny obaly uložte do odpadu ve
shodě s místními předpisy a ohledem
na bezpečnost a životní prostředí.
Jestliže likvidujete starý spotřebič,
nezapomeňte odříznout přívodní
elektrický kabel a tím znemožnit jeho
provozování
Symbol
na výrobku nebo jeho
balení udává, že tento výrobek nepatří
do domácího odpadu. Je nutné odvézt
ho do sběrného místa pro recyklaci
elektrického a elektronického zařízení.
Zajištěním správné likvidace tohoto
výrobku pomůžete zabránit negativním
důsledkům pro životní prostředí a lids
zdraví, které by jinak byly způsobeny
nevhodnou likvidací tohoto výrobku.
Podrobnější informace o recyklaci
tohoto výrobku zjistíte u příslušného
místního úřadu, služby pro likvidaci
domovního odpadu nebo v obchodě,
kde jste výrobek zakoupili.
7
Pokyny pro instalatéra
Technické parametry
EKE510500W
Rozměry Výška
Šířka
Hloubka
Objem trouby
858-868 mm
500 mm
600 mm
45 l
Varná deska Víko
Přední levá plotýnka
Zadní levá plotýnka
Přední pravá plotýnka
Zadní pravá plotýnka
Lakované
Ø 180 mm
Ø 145 mm
Ø 145 mm
Ø 180 mm
2000 W
1000 W
1000 W
1500 W
Celkový příkon varné desky 5500 W
Trouba Topná tělesa
- Těleso u dna trouby
- Těleso u stropu trouby
Grilovací těleso
Ventilátor trouby
Kruhové topné těleso
Osvětlení trouby
Hlasitost zvukové signalizace
Čiště
900 W
1000 W
1900 W
35W
1900W
25 W
45,7 dB
manuální
Celkový příkon trouby 2925 W
Elektrické připojení Napětí sítě
Frekvence
230/400 V
50 Hz
Přívodní kabel Druh kabelu H0RR-F
Příslušenství Rošt do trouby
Plech na pečení masa
Plech na pečení těst
Celkový příkon sporáku 8425 W
Tento spotřebič splňuje požadavky těchto evropských norem
(EEC Direktivy) :
73/23 – 90/683 ; (Direktiva o nízkém napětí) včetněsledných
revizí,
89/336 (Direktiva o elektromagnetické shodě),
93/68 (Obecná direktiva) včetně následných modifikací.
8
Instalace
Je bezpodmínečně nutné, aby všechny
instalační práce byly provedeny
KVALIFIKOVANÝM PRACOVNÍKEM a
to dle platných postupů a předpisů.
Sporák musí být zapojen ve shodě se
specifikací "X" (EN60.335-2.6). Trouba
nest instalována výše než je výška
varné desky.
Ujistěte se, že provedená instalace v
případě poruchy sporáku, neznemožní
servisnímu technikovi dobrý přístup ke
sporáku.
Ještě před napojením sporáku na
elektrickou síť se ujistěte, že napětí a
frekvence elektrického vedení odpovídá
údajům uvedeným na typovém štítku
sporáku.
Tento spotřebič musí být uzemněn.
Umístě
Tento sporák je zařazen do "třídy Y"
ve shodě s Požárními bezpečnostními
předpisy. Žádná přiléhající plocha
nebo zeď nesmí převyšovat výšku
sporáku.
Sporák může být umístěn v kuchyni, v
kuchyňském koutě nebo v obývacím
pokoji. Nesmí být umístěn v ložnici
nebo v koupelně.
Minimální vzdálenost jakýchkoliv
hořlavých materiálů od horní plochy
sporáku je 69 cm (viz obrázek)
Sporák musí být umístěn na podlaze,
ale ne přímo na vlastní konstrukci
.
Vyrovnání na podlaze
Sporák je vybaven malými
nastavitelnými patkami, které jsou
umístěny v rozích přední a zadní části
spodku trouby.
61 cm
min 15 cm
69cm
9
Natavením patek lze dosáhnout změnu
výšky sporáku a tím i vyrovnání s
okolními doléhajícími plochami. Zároveň
se tím zaručí rovnoměrné rozlití kapalin
v nádobí použitém pro přípravu
pokrmů
.
Elektrické zapojení
Veškeré elektrikářské práce
spojené s instalací tohoto sporáku
musí provádět kvalifikovaný pracovník-
elektrikář a to ve shodě s platnými
normami a předpisy
SPORÁK MUSÍ BÝT UZEMNĚN.
Výrobce si vyhrazuje právo na
odmítnutí jakékoliv odpovědnosti při
nedodržení těchto bezpečnostních
předpisů.
Před jakoukoliv údržbou nebo
čištěním musí být sporák ODPOJEN
od elektrické sítě.
Sporák je přizpůsoben na zapojení do
230/400V, 50 Hz elektrické sítě.
Pro připojení do elektrické sítě použijte
kabel typu H05 RR-F.
Před vlastním připojením do sítě se
přesvědčete, že parametry
elektrického rozvodu odpovídají
hodnotám uvedeným na typovém
štítku.
Sporák je dodáván bez přívodního
kabelu. Pro připojení je nutné použít
ohebný a pružný kabel dle odpovídajíc
í
specifikace uvedené v tabulce číslo 1.
V
případě přímého zapojení sporáku na
ť je nutné mezi sporák a toto připojen
í
vložit odpovídající vypínač s minimáln
í
vzdáleností spínacích kontaktů 3mm.
Tento vypínač musí být umístěn nejdále
2 m od plotny sporáku a musí být po
instalaci dobře dostupný.
Zelenožlutý zemnící drát NESMÍ být tímto
vypínačem přerušen.
POZNÁMKA: Zemnící drát musí být
přibližně o 2 cm delší než nulový a
fázový drát pod napětím.
Zajistěte, aby přívodní kabel nebyl nikde
v kontaktu se šrafovanou plochou
vyznačenou na obrázku.
Je-li přívodní kabel poškozen, tak mus
í
být nahrazen pouze kvalifikovaným
elektrikářem.
10
Před připojením na síť zkontrolujte:
domácí rozvod a pojistky odpovídají
hodnotám uvedeným na typovém
štítku.
Zásuvka nebo hlavní vypínač sporáku
je po instalaci dobře dostupný
Jak postupovat?
Odšroubujte a odstraňte krycí díl ze
zadní části sporáku.
Připojte elektrický kabel do
svorkovnice dle tabulky č.1
Upevněte dráty pomocí svorek
Ujistěte se, že zapojení ve svorkovnici
odpovídá parametrům elektrické sítě.
Přimontujte zpět krycí zadní díl.
přívodní
kabel
Tabulka číslo 1
Jmenovité
napě
230V 1N, 230/400V 3N, 230V 3~, 230/400V 2N
Typ zapojení Jednofázové
3-fázové Y 3 f. +
nulový drát
3-fázové
2-fázové Y 2 f. +
nulový drát
Zapojení
kabelu do
svorkovnice
1 2 3 4 5
L1
N
3
L3 L1
4 5
N
L2
1 2
L3
5
1 2
3 4
L1 L2
4 5
N
2 3
L2 L1
1
ťové napě 1N/ 230 V 3N/400 V 3/230 V 2N/400 V
Napě
topných těles
230 V 230 V 230 V 230 V
Kapacita
jističe
35 A 3 x 16 A 3 x 25 A 2 x 35 A
Typ kabelu 3 x 6 mm
2
5 x 2,5 mm
2
4 x 4 mm
2
4 x 4 mm
2
11
Pokyny pro uživatele
Popis sporáku
A. Víko
B. Plotýnky varné desky
C.
Ovládací panel
D. Vodící lišty
E. Rošt
F.
Madlo dveří
G. Dveře trouby
H. Zásuvka
I. Natavitelné patky
B
A
C
D
E
F
G
H
I
Ovládací panel
Ovladač levé zadní plotýnky
Ovladač levé přední plotýnky
Ovladač pravé přední plotýnky
Ovladač pravé zadní plotýnky
Ovladač termostatu
Kontrolka funkce termostatu
Kontrolka zapnutí sporáku
Ovladač funkcí trouby
12
Trouba
G. Vodící lišty
H. Rošt
I.
Ventilátor
I
G
H
Použití sporáku
Před použitím sporáku nezapomeňte,
jak z vnitřku tak z vnějšku, odstranit
veškerý obalový materiál.
Před prvním použitím je nutno troubu
rozpálit bez přítomnosti pokrmu.
Během tohoto procesu se mohou
uvolňovat nepříjemné pachy. To je
během tohoto "záběhu" zcela
přirozené.
Z trouby vyndejte veškeré
příslušenství
Odstraňte všechny případné
samolepící etikety a ochranné fólie
Nastavte termostat trouby na
maximum ("290") a nechte teplo po
dobu 45 minut působit.
Tento postup zopakujte i s grilem po
dobu 5-10 minut.
Vyčistěte příslušenství trouby pomocí
neabrazivního mycího prostředku,
dobře opláchněte a pečlivě osušte.
Typový štítek
Číslo modelu vašeho sporáku naleznete
na typovém štítku, který je připevněn na
spodní hraně skříně trouby a je viditelný
při otevření dveří. Sporák musí být
chráněn vhodnou pojistkou nebo
j
ističem. Jmenovité hodnoty sporáku
jsou uvedeny na tomto typovém štítku.
Něco o tvorbě páry a její kondenzaci
Stejně jako konvice s horkou vodou, tak
i tepelně upravovaný pokrm uvolňuje
vodní páru. Ventilační otvory sporáku
umožňují, že větší část takto vzniklé páry
z trouby unikne. Přesto dveře trouby
otevírejte opatrně, aby případně
nahromadě pára mohla volně
uniknout a vyvarujte se možnému
opaření.
Jestliže pára přijde do styku s vnějším
chladným povrchem, tak na něm
zkondenzuje za tvorby kapek vody. Je
to přirozený proces a na funkci sporáku
to nemá žádný vliv.
Aby jste zabránili případné změně
odstínu, tak orosená a zašpiněná místa
vždy pečlivě očistěte.
13
Nádobí vhodné do trouby
Používejte pouze takové nádobí, u
kterého všechny díly jsou vhodné pro
použití do 290°C.
Nádobí nikdy nepokládejte přímo na
dno trouby.
Během provozu trouby, jsou dveře
trouby horké. Zamezte dětem, aby si u
nich při provozu hráli.
Během provozu trouby musí být víko
otevřeno, aby se sporák nepřehříval.
BEZPEČNOST DĚ
Západka dveří
Západka dveří znesnadňuje dětem
otevření dveří trouby.
Pro otevření dveří zdvihněte západku a
zároveň otevírejte dveře směrem k vám.
Elektrická trouba
Trouba
Trouba má na obou stranách
odnímatelné postraní mřížky
s drážkami pro čtyři zásuvné úrovně a
ventilátor s kruhovým tělesem na zadní
stěně trouby.
Funkce trouby
Kontrolka svítí pokud je v provozu
ohřev a to při všech funkcích trouby a
zhasne jakmile je dosaženo nastavené
teploty (a dále se rozsvěcí a zhasíná
tak, jak se zapíná a vypíná termostat).
Funkci trouby zvolíte otočením voliče
funkcí ve směru hodinových ručiček na
symbol odpovídající funkce (viz. níže).
14
Ovladač funkcí trouby
0 - Trouba je vypnuta
Osvětlení trouby
Standardní pečení – v provozu je
horní a dolní topné těleso. Tato funkce
vám umožní přípravu pokrmů dle
oblíbených receptů bez nutnosti měnit
nastavenou teplotu. Před vložením
pokrmu nezapomeňte troubu
předehřát.
Spodní ohřev - umožňuje vám
dokončit přípravu pokrmu pouze
ohřevem od spoda.
Pečení s ventilátorem - Používá se
ventilátor a topné těleso kolem
ventilátoru.
Vaření s ventilátorem – tento systém
umožňuje přípravu více pokrmů na
libovolných zásuvných úrovních, bez
nežádoucího vzájemného přenášení
chutí a vůní pokrmů.
Gril - Používá grilovací a horní
topné těleso najednou.
Turbo gril - Používá společně
grilovací a horní topné těleso spolu
s ventilátorem.
Pizza - Používá ventilátor
(ventilátor a kruhové těleso) a spodní
topné těleso.
Rozmrazování – (Toto NENÍ pozice,
ve které je v provozu ohřev). Tato pozice
urychlí rozmrznutí nebo roztaven
í
pokrmu.
Upozorně
Nikdy nepokládejte nádobí, pečící
plechy nebo hliníkovou fólii přímo na
dno trouby. Porušení tohoto pravidla
může vést k přehřátí trouby, které může
změnit kvalitu přípravy pokrmu nebo
poškodit povrchovou úpravu sporáku.
15
Ovladač termostatu
Otáčením ovladačem směrem doprava
volíte požadovanou teplotu tepelné
úpravy.
Teplotu lze nastavovat v rozsahu 50°C
až přibližně 290°C a odpovídá teplotě
ve středu trouby.
Ovladač termostatu lze nastavovat
libovolně mezi krajními hodnotami.
Maximální teplota je zvláště vhodná
pro grilování.
Poznámky
V okamžiku nastavení termostatu na
jakoukoliv teplotu se rozsvítí kontrolka
nastavení termostatu a bude svítit do
doby než teplota v troubě dosáhne
nastavené hodnoty. Poté se kontrolka
bude rozsvěcet a zhasínat podle toho
jak se bude zapínat nebo vypínat
vlastní ohřev trouby.
Kontrolka zapnutí trouby se rozsvítí
vždy při zapnutí některé funkce trouby
a bude svítit po celou dobu tohoto
nastavení.
Ohřev trouby s ventilátorem
Vrchní, spodní a kruhové těleso kolem
ventilátoru ohřívají vzduch, který je
vyveden kanálky na zadní straně
trouby. Horký vzduch cirkuluje
v troubě, dokud není dopraven zpět
pomocí ventilátoru.
Teplo je v troubě rozdělováno rychleji a
efektivněji, což umožňuje použití
nižších teplot než při přípravě pouze s
horním/spodním ohřevem. Teplota tak
může být snížena asi o 15-20%,
pokud je teplota přípravy mezi 160-
225°C. Čím vyšší je teplota, o to více
se může snížit. Pro teploty nad 225 °C
je vhodnější použití horního/dolního
ohřevu.
16
Pečení v troubě
Tradiční pečení
Tradiční pečení využívá přirozené
proudění ohřátého vzduchu, který
cirkuluje na principu stoupajících a
klesajících proudů.
Přitom je nutné troubu předehřát.
Pro pečení drobného pečiva, lístkového
pečivo a pečiva ze šlehaného těsta ve
formě:
Předehřívejte troubu
s termostatem v poloze zvolené pro
pečení:
asi 8 minut při poloze 50 ˚C až
150 ˚C;
asi 15 minut při poloze 175 ˚C až
290 ˚C;
Vložte do trouby pokrm k pečení.
Spodní ohřev
Tato funkce je vhodná pro pečení těst
nebo pečení pizzy. Může být také
použita tam, kde je vyžadováno dobré
propečení (plněné koláče,
bábovky,ap.)
Předehřátí je nezbytné
Předehřívejte troubu spodním
ohřevem
asi po dobu 10 min.
Vložte pokrm.
Pečení s ventilátorem
Pečení s ventilátorem
Vzduch v troubě je ohříván pomocí
topných těles kolem ventilátoru, kte
je umístěn v zadní části trouby.
Ventilátor rozhání vzduch uvnitř trouby
a tím je dosaženo rovnoměrného
rozložení tepla v celé troubě.
Výhody tohoto druhu pečení jsou
následující
Rychlejší předehřátí
Za pomoci ventilátoru je možno
dosáhnout požadovanou teplotu
mnohem rychleji a tak není nutné
troubu předhřívat a bude-li to nutné
tak přidejte 5-7 minut při přípravě
pokrmu. U pokrmů jako např. chleba,
těsta, koláče a bábovky je vhodné
troubu předem předehřát.
Nižší teplota
Pečení s ventilátorem obecně vyžaduje
nižší nastavenou teplotu než
standardní nastavení.
Pamatujte na to, aby jste při tomto
typu přípravy snížili teplotu o 20-25°C
než normálně používáte bez
ventilátoru.
Rovnoměrnější ohřev při pečení těst
Pečením s ventilátorem dosáhnete
rovnoměrnějšího rozložení tepla v
celém prostoru trouby. To znamená,
že lze pokrmy př
ipravovat na více
patrech najednou. Pokrm na nejvyšším
patře může být přesto o něco více
propečen než na zbylých a je to zcela
přirozené. Při tomto druhu přípravy
nedochází k vzájemnému
senzorickému ovlivnění jednotlivých
pokrmů.
Jak pečení s ventilátorem
používat
1. Otočte ovladačem trouby do
pozice
2. Nastavte termostat na
požadovanou teplotu.
17
Grilování
Během grilování jsou dostupné části
trouby ohřáté na vysokou teplotu a
proto ji nelze nechat bez dozoru.
Zamezte dětem aby si mohli hrát v její
blízkosti.
Při grilování musí zůstat dveře trouby
zavřené.
Gril zapněte otočením ovladače
funkcí do polohy GRILL a termostat
otočte na maximální teplotu.
Většina grilovaných pokrmů by měla
být umístěna na mřížku grilovací
pánve, aby se tak zajistila maximální
cirkulace vzduchu a aby tak pokrm
nebyl ve styku s uvolněným tukem a
šťávami. Pokrmy jako ryby, játra a
ledviny mohou být položeny přímo do
grilovací pánve.
Nastavte mřížku grilovací pánve tak,
aby bylo možno umístit porce o
různých tloušťkách.
Před grilováním jednotlivé porce
dobře osušte, snížíte tak nežádoucí
rozstřikování zbytků vody. Grilované
porce libového masa nebo ryb potřete
olejem nebo rozpuštěným tukem, aby
se zbytečně nevysušovali.
Přílohy jako např. brambory nebo
houby můžete vložit pod mřížku
s grilovaným masem.
Při přípravě toastů doporučujeme
nastavit horní pozici roštu
Při grilování steaků nebo toastů troubu
několik minut předehřejte při nejvyšš
í
teplotě. Během přípravy upravujte
příkon tepla a pozici roštu pro dosažen
í
požadované kvality pokrmu.
Grilované pokrmy by se během přípravy
měly dle potřeby obracet.
POZNÁMKA: Z bezpečnostních důvodů
j
e grilovací těleso řízeno termostatem,
aby se nepřehřívalo.
Doba přípravy závisí na tloušťce porc
í
masa a ne na jejich hmotnosti.
Během provozu se trouba ohřeje.
V
yvarujte se dotyku topných těles
trouby.
Kontrolka zapnutí sporáku
Kontrolka se rozsvítí při nastavení
ovladače trouby na zvolenou funkci
nebo při zapnutí některé varné zóny
varné desky a bude svítít po celou dobu
zapnutí.
18
Praktické použití
Nikdy nepokládejte alobal, pečící
plechy nebo nádobí pro troubu přímo
na spodek trouby. Teplo
nahromaděné na spodku trouby tak
může poškodit smalt vlivem přehřátí.
Trouba je při používání horká: DĚTI
V OKOLÍ MUSÍ BÝT POD DOZOREM.
Pečící plech se může částečně
deformovat, což je způsobeno
kolísáním teploty, nebo pokud pokrm
(pizza atd.) je umístěn pouze na části
plochy plechu. Plech se opět srovná
jakmile vychladne.
Jak zvolit vhodnou funkci trouby
v různých situacích? Přečtěte si níže
uvedené rady, jak efektivně použít funkcí
trouby pro různé způsoby přípravy:
Pečení
Použijte špejle k zjištění stavu piškotů
nebo koláčů asi 5 minut před
ukončením pečení. Potom můžete
čas pečení zkrátit nebo prodloužit.
Materiál, barva, tvar a velikost pečících
forem stejně jako recept, může ovlivnit
výsledek pečení. HORNÍ/SPODNÍ
OHŘEV zajišťuje stejnoměrnou barvu.
Pečení s ventilátorem
TROUBA S VENTILÁTOREM snižuje
pečící čas i vzhledem k možnému
pečení na dvou nebo třech úrovních
najednou. Naproti tomu, chléb nebo
buchty nemusí být dostatečně hnědé,
pokud nebylo těsto správně vykynuté.
Neodpovídá výsledek pečení vašim
představám ? V kapitole “Praktické
tipy a rady” naleznete několik rad pro
řešení problémů při pečení.
19
Vaření
HORNÍ/SPODNÍ OHŘEV je obvykle
nejvhodnější pro použití na jedné
zásuvné úrovni.
Vaření s ventilátorem
TROUBU S VENTILÁTOREM použijte
pro přípravu pokrmů na více úrovních
najednou, např. sekaná, masové
kuličky a hotová jídla (předkrm, hlavní
chod, dezert). Nezapomeňte vybrat
pokrmy které potřebují stejnou teplotu
přípravy. Pokrmy které mají odlišnou
dobu pečení, vložte do trouby až
podle toho, kdy je chcete mít hotové.
Pečení masa
Použití HORNÍHO/SPODNÍHO
OHŘEVU i PEČENÍ
S VENTILÁTOREM je pro pečení
masa praktické. Kusy hovězího masa
jako je např. svíčková , zadržují svoji
šťávu a je vhodné je péci při teplotě
125°C. Naproti tomu se prodlužuje
doba pečení oproti přípravě při
vyšších teplotách.
Používejte pečící nádobu, která má
vhodný prostor pro pečeni, takže se
šťáva tolik nevysušuje. Pokud pečete
kýtu, používejte velkou pečící pánev
nebo nádobu vhodnou do trouby,
protože se během pečení uvolní
mnoho šťávy. Buďte opatrní při
vyjímání pokrmů z trouby. Pokud
používáte pečící sáčky, vytvořte
v jednom jeho rohu otvor, než jej
vložíte do trouby. Takto předejdete
možnému opaření párou, která by se
mohla náhle uvolnit při otevírání
čku.
20
Grilování
Velikost, tvar, množství, tučnost,
marináda a také teplota masa, mohou
ovlivnit výsledek a čas grilování. Ryby,
drůbež, telecí a vepřové maso
nezhnědnou do takové míry, jako
tmavší masa jako hovězí a zvěřina.
Rostlinný olej nebo dochucovací
prostředky ovlivní barvu, avšak také
zvyšují riziko vzplanutí povrchu
pokrmu.
Pro lepší výsledek se vyvarujte
grilování masa vyjmutého přímo
z chladničky. Osušte povrch masa ,
umístěte ho na zásuvnou pozici a
dochuťte kořením. Umístěte nádobu
pro trouby, ideálně s teflonovým
povrchem, pod zásuvnou pozici kde
grilujete tak, aby se v ní zachytával
odkapávající tuk. Kousky vepřového
masa, plátky masa a ryby mohou být
grilovány na horní zásuvné úrovni,
zatímco širší kusy je lépe grilovat níže.
Nastavte volič funkcí na symbol
a
termostat na požadovanou teplotu
(max. 230°C). Gril předehřívejte po
dobu 3-5 minut. Kontrolujte maso
během grilování a alespoň jedenkrát
ho otočte. Přílišná doba grilování
maso vysuší, bude tuhé a možná také
spálené. Dveře trouby mají být během
grilování zavřené.
Turbogril
Turbogril připraví pokrm rychleji
s větším zhnědnutím než je tomu u
grilu. Grilovací těleso zajištuje opečení
povrchu a ventilátor cirkuluje horký
vzduch. Vhodné pro grilování vysokých
kusů, jako např. kýty, která je poté
propečená a stejnoměrně opečená.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68

Electrolux EKE510500W Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

v jiných jazycích