Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book
návod k použití
Tabulky, tipy a recepty
Electrolux. Thinking of you.
Více o nás naleznete na adrese www.electrolux.com
OBSAH
Použití, tabulky a tipy 2 Recepty pro Podporované vaření 14
Zmĕny vyhrazeny
POUŽITÍ, TABULKY A TIPY
Upozorně Viz kapitola „Bezpečnostní
informace“.
Varování k akrylamidu
Důležité Podle nejnovějších vědeckých
poznatků mohou akrylamidy vznikající při
smažení jídel do hněda (zejména u
škrobnatých potravin) poškozovat zdraví.
Doporučujeme proto vařit při nejnižších
teplotách a nenechávat jídlo příliš zhnědnout.
Teploty a časy pečení v tabulkách jsou
pouze orientační. Závisí na receptu, kva-
litě a množství použitých přísad.
ček vanilkového cukru nebo prášku na pe-
čení může v různých zemích obsahovat rů-
zné množství.
Pokud chcete používat naše recepty,
používejte tato množství:
•1 balíček vanilkového cukru – asi 8 g
•1 balíček prášku do pečiva – asi 15 g
Vaření v páře
Důležité Jako tekutinu používejte pouze
vodu!
Nádobí k vaření v páře
Používejte pouze žáruvzdorné nádobí od-
olné proti korozi.
Vhodné jsou nádoby z chromové oceli (viz
zvláštní příslušenství).
Úrovně trouby
Správné úrovně trouby naleznete v násle-
dujících tabulkách. Úroveň drážek se po-
čítá zdola nahoru.
Všeobecné poznámky
•Vaříte-li déle než 30 minut nebo vaříte-li
velké množství potravin, přidejte v případě
potřeby vodu.
Jestliže nebudete troubu delší dobu pou-
žívat, důkladně propláchněte zásobník na
vodu, spojovací hadičku i odpařovač (viz
kapitola Čišt
ění a údržba).
Poznámka k tabulkám
V tabulkách jsou uvedeny informace pro
typická jídla.
Teploty a časy jsou pouze orientační a mo-
hou se měnit podle složení, velikosti a
množství jídla a nádobí.
Jestliže nenajdete nastavení pro svůj re-
cept, použijte nějaký podobný recept.
Pokud není v tabulkách uvedeno jinak, za-
hajte přípravu jídla se studenou troubou.
Horká pára Bio
Upozorně V průběhu programu
Horká pára Bio v žádném případě
neotevírejte dvířka trouby.
Způsob přípravy Horká pára Bio je vhodný
pro všechny druhy potravin, čerstvé i zmra-
zené. Tímto způsobem můžete připravovat,
ohřívat, rozmrazovat, vařit ve vodě nebo
spařovat zeleninu, maso, ryby, těstoviny, rý-
ži, kukuřici, krupici i vejce.
Příprava jídel: Můžete připravit celé menu
najednou. Aby nedošlo k nedovaření nebo
převaření některých jídel, vyberte jídla s pod-
obnou délkou přípravy. Použijte největší
množství vody určené pro jednu část menu
(viz tabulky pro vaření). Jednotlivé chody roz-
místěte na rošt v odpovídajícím nádobí.
Upravte rozestupy mezi nádobím tak, aby se
pára dostala ke každému jídlu.
Sterilizace
Pomocí funkce Horká pára Bio můžete
sterilizovat nádoby (např. dětské láhve).
•Položte čisté nádoby doprostřed roštu na
první úrovni. Zajistěte, aby otvor směřoval
pod malým úhlem sm
ěrem dolů.
•Naplňte zásobník maximálním množstvím
vody (650 ml), nastavte čas 40 min a te-
plotu 96 °C.
2 electrolux
Tabulka pro funkci Horká pára Bio .
Jídlo Teplota °C Množství vody v zá-
sobníku v ml
Čas
1)
v min.
Úroveň
Rizoto 96 400 25 - 30 2
Rýže (s tekutinou 1:1) 96 550 35 - 40 2
Kukuřice (polenta, s tekutinou
1:3)
96 650 40 - 50 2
Brambory ve slupce, středně
velké
96 650 40 - 50 2
Vařené brambory 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Růžičková kapusta 96 550 30 - 35 2
Květák, celý 96 700 40 - 45 2
Kyselé zelí 96 700 50 - 60 2
Rajčata, celá 96 250 15 - 20 2
Červená řepa, celá 96 550 60 - 70 2
Kedluben/celer/fenykl, nakrá-
jené
96 550 35 - 40 2
Cukety, nakrájené 96 400 20 - 25 2
Mrkve, nakrájené 96 550 30 - 35 2
Rozmrazení zeleniny 96 550 30 - 35 2
Rozmrazení a příprava zeleni-
ny
96 550 30 - 35 2
Spaření zeleniny 96 250 12 - 15 2
Spaření fazolí 96 250 20 - 22 2
Jemná telecí šunka 1000 g 96 700 50 - 75 2
Uzené vepřové maso 600–
1000 g
96 700 45 - 55 2
Vídeňské párky / bílá klobása 96 250 15 - 20 2
Ohřev sekané pečeně, 1 cm
plátky
96 400 20 - 25 2
Pstruh, 170–300 g 96 400 15 - 25 2
Vejce, naměkko 96 200 8 - 12 2
Vejce, na hniličku 96 200 10 - 15 2
Vejce, natvrdo 96 200 15-20 2
1) Časové údaje jsou pouze orientační.
Horký vzduch a Horká pára Bio
po sobě
Maso, zeleninu a přílohy můžete připravovat
jedno po druhém kombinováním funkcí Hor-
ký vzduch a Horká pára Bio či všechny naráz
v případě funkce Horká pára Bio . Všechny
chody budou připraveny k podávání ve stej-
nou dobu.
použijte funkci Horký vzduch k počáteční-
mu pečení masa
•připravenou zeleninu a přílohy naskládejte
do žáruvzdorné nádoby a vložte do trouby
k pečenému masu
•zapněte funkci Horká pára Bio a vše do-
pečte dohromady.
electrolux 3
Před zapnutím funkce Horká pára Bio
snižte teplotu trouby na přibližně 80 °C.
Chcete-li urychlit ochlazování trouby,
nechte dvířka otevřená v první poloze po
dobu přibližně 15 minut.
Tabulka pro funkce Horký vzduch a Horká pára Bio po sobě
Druh jídla Horký vzduch Horká pára Bio – maximální
množství vody 650 ml
Teplota °C Doba přípravy
masa v minu-
tách
Doba přípravy
masa a příloh
v minutách
Úroveň
Hovězí pečeně 1 kg, růžičková
kapusta, polenta
180 60-70 40-50 1 a 3
Hovězí pečeně 1 kg, brambo-
ry, zelenina, omáčka
180 60-70 30-40 1 a 3
Telecí pečeně 1 kg, rýže, ze-
lenina
180 50-60 30-40 1 a 3
Časové údaje uvedené v tabulce jsou pouze
orientační. Když teplota uvnitř masa dosáhne
60–63 °C, přepněte na funkci Horká pára
Bio .
Horká pára Interval plus
Způsob přípravy Horká pára Interval plus je
obzvláště vhodný pro přípravu jídel s vyso-
kým obsahem vody a pro rozmrazování a
ohřívání jídel.
Tabulka pro funkci Horká pára Interval plus
Druh jídla Horká pára Interval plus (maximální množství vody 250
ml)
Teplota °C Doba v minutách Úroveň
Pudinkový krém / karamelový krém v
miskách
1)
90 35-40 2
Zapečená vejce
1)
90 30-40 2
Terina
1)
90 40-50 2
Tenký plátek ryby 85 15-25 2
Silný plátek ryby/malá ryba do 350 g 90 25-35 2
Celá ryba do 1000 g 90 35-45 2
1) nechte v troubě ještě půl hodiny se zavřenými dvířky
Horká pára Interval
Způsob přípravy Horká pára Interval je ob-
zvláště vhodný pro pečení velkých kusů ma-
sa, rozmrazování a ohřívání již připravených
a naporcovaných potravin a také pro pečení
chleba, housek, zapékaných jídel a masa se
zeleninou.
Tabulka pro funkci Horká pára Interval
Druh jídla Horká pára Interval – Množství vody závisí na délce pe-
čení
Teplota °C Doba v minutách Úroveň
Ohřátí jídla, 6 talířů o prům. 24 cm 110 15-20 1, 3 a 5
Vepřová pečeně 1000 g 160-180 90-100 2
Hovězí pečeně 1000 g 160-180 120-150 2
Telecí pečeně 1000 g 180 80-90 2
Sekaná pečeně, syrová, 500 g 180 30-40 2
4 electrolux
Druh jídla Horká pára Interval – Množství vody závisí na délce pe-
čení
Teplota °C Doba v minutách Úroveň
Vídeňské párky / bílá klobása 85 20-30 2
Uzené vepřové 600–1000 g (2 hodi-
ny namáčet)
160-180 60-70 2
Kuře 1000 g 180-200 50-60 2
Kachna 1500–2000 g 180 70-90 2
Husa 3000 g 170 130-170 1
Rybí filety 85-90 20-30 2
Zapečené brambory, zapečené
brambory s pórkem
160-170 50-60 2
Zapečené těstoviny 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Chléb, různé druhy 500–1000 g 180-190 50-60 2
Housky 40–60 g 180-210 25-35 3
Housky k pečení 30–40 g 200 10-20 3
Housky k pečení 30–40 g, zmrazené 200 15-25 3
Bagety k pečení 40–50 g 200 10-20 3
Bagety k pečení 40–50 g, zmrazené 200 15-25 3
Celé pečeně před ohříváním rozkrojte. Časové údaje uvedené v tabulce jsou pouze
orientační.
Pečení moučných jídel
Všeobecné pokyny
Nová trouba může péct jinak, než jak jste
byli zvyklí u staré trouby. Svá obvyklá na-
stavení (teplotu, doby pečení) a úrovně za-
sunutí plechu byste měli proto upravit pod-
le doporučení uvedených v tabulkách.
•Při delším pečení můžete troubu vypnout
asi 10 minut před koncem pečení, abyste
využili zbytkového tepla.
Při pečení zmrazeného jídla se mohou
plechy v troubě během pečení zkroutit.
Po ochlazení se opět vyrovnají.
Jak používat tabulky pro pečení
•Doporučujeme vždy nejprve použít nižší
teplotu.
Jestliže nemůžete najít nastavení pro určitý
recept, snažte se vybrat podobné jídlo.
•Při pečení moučníků na několika úrovních
drážek může být doba pečení o 10-15 mi-
nut delší.
•Různě vysoké moučníky a peč
ivo mohou
nejprve nerovnoměrně zhnědnout. Teplo-
tu proto ale hned neměňte. Rozdíly se bě-
hem pečení vyrovnají.
Pečení moučných jídel na jedné úrovni — pečení ve formě
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Bábovka nebo brioška Horký vzduch 1 150 - 160 0:50 - 1:00
Třený koláč/rumová
buchta s ovocem
Horký vzduch 1 140 - 160 1:00 - 1:20
Piškotová buchta Horký vzduch 1 140 0:30 - 0:40
electrolux 5
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Piškotová buchta Vrchní a spodní 1 160 0:30- 0:40
Dortový korpus –
křehké těsto
Horký vzduch s pa-
rou
3
170-180
1)
0:20 - 0:25
Dortový korpus – třené
těsto
Horký vzduch s pa-
rou
3 150 - 170 0:25 - 0:30
Jablkový dort Vrchní a spodní 1 170-190 0:50 - 1:00
Jablečný koláč (2 for-
my, Ø 20 cm, polože-
né úhlopříčně)
Horký vzduch 1 160 1:00 - 1:20
Jablečný koláč (2 for-
my, Ø 20 cm, polože-
né úhlopříčně)
Vrchní a spodní 1 180 1:00 - 1:20
Pikantní dort (např.
slaný koláč Quiche
Lorraine)
Horký vzduch 1 160 - 180 0:45- 0:55
Sýrový dort Vrchní a spodní 1 170 - 190 1:20 - 1:30
1) Předehřejte troubu
Pečení moučných jídel na jedné úrovni – koláče/cukroví/chléb na plechu na pečení
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Vánočka / savarin Horký vzduch s pa-
rou
3 160 - 180 0:45 - 0:55
Štóla Vrchní a spodní 3
160 - 180
1)
0:50 - 1:00
Chléb (žitný chléb) Vrchní a spodní 1
- nejprve
230
1)
0:10
- potom 160 - 180 0:30 - 1:00
Zákusky z listového
těsta s krémem/ba-
nánky
Vrchní a spodní 3
160 - 170
1)
0:30 - 0:45
Roláda Vrchní a spodní 3
180 - 200
1)
0:10 - 0:20
Koláč s drobenkou
(suchý)
Horký vzduch s pa-
rou
3 150 - 160 0:20 - 0:30
Máslový koláč / sladký
kynutý koláč
Horký vzduch s pa-
rou
3
180 - 200
1)
0:20 - 0:30
Máslová vánočka Horký vzduch 3 170-180 0:40 - 0:50
Ovocný koláč (kynuté
těsto / piškotové tě-
sto)
2)
Horký vzduch 3 150 0:40 - 0:50
6 electrolux
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Ovocný koláč (kynuté
těsto / piškotové tě-
sto)
2)
Vrchní a spodní 3 170 0:40 - 0:50
Ovocné koláče z
křehkého těsta
Horký vzduch 3 160 - 170 0:50 - 1:10
Koláče s jemnou vr-
chní vrstvou (např.
tvaroh, smetana,
mandlové plátky)
Vrchní a spodní 3
160 - 180
1)
0:50 - 1:20
Pizza (s velkou náplní)
1)
Horký vzduch 1
180 - 200
2)
0:30 - 0:50
Pizza (tenká) Horký vzduch 1
200 - 220
1)
0:15 - 0:25
Nekvašený chléb Horký vzduch 1 200 - 220 0:10 - 0:20
Slané švýcarské ko-
čky
Horký vzduch 1 180 - 200 0:40 - 0:55
1) Troubu předehřejte
2) Použijte hluboký plech na pečení
Pečení na jedné úrovni – sušenky
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Sušenky z křehkého
těsta
Horký vzduch 3 150 - 160 0:15 - 0:25
Zdobené cukroví Horký vzduch 3 140 0:25 - 0:35
Zdobené cukroví Vrchní a spodní 3
160
1)
0:20 - 0:30
Piškotové sušenky Horký vzduch 3 160-170 0:15 - 0:25
Sněhové pusinky Horký vzduch 3 80 - 100 1:30 - 2:30
Makronky Horký vzduch 3 100 - 120 0:60 - 0:90
Cukroví z kynutého tě-
sta
Horký vzduch s pa-
rou
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Drobné pečivo z listo-
vého těsta
Horký vzduch 3
170 - 180
1)
0:20 - 0:30
Dalamánky Horký vzduch 3
180
1)
0:20 - 0:35
Dalamánky Vrchní a spodní 3
200
1)
0:20 - 0:35
electrolux 7
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Malé koláčky (20 kou-
sků na plech)
Horký vzduch 3
140
1)
0:20 - 0:30
Malé koláčky (20 kou-
sků na plech)
Vrchní a spodní 3
170
1)
0:20 - 0:30
1) Troubu předehřejte
Pečení moučných jídel na více než jedné úrovni – koláče/cukroví/chléb na plechu
Druh pečení
Horký vzduch
2 úrovně
Horký vzduch
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Zákusky z listového tě-
sta s krémem / banán-
ky
1 / 4 ---
160 - 180
1)
0:35 - 0:60
Koláč s drobenkou, su-
chý
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Předehřejte troubu
Pečení moučných jídel na více než jedné úrovni – sušenky/koláčky/cukroví/rolky
Druh pečení
Horký vzduch
2 úrovně
Horký vzduch
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Sušenky z křehkého tě-
sta
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Stříkané pečivo 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Sušenky z třeného tě-
sta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Čajové pečivo z vaječ-
ného bílku, sněhové
pusinky
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makronky 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Sušenky z kynutého tě-
sta
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Drobné pečivo z listo-
vého těsta
1 / 3 ---
170 - 180
1)
0:30 - 0:50
Žemle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:55
Malé koláčky (20 kou-
sků na plech)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Troubu předehřejte
Tipy k pečení
Výsledek pečení Možná příčina Řešení
Spodek koláče je příliš
světlý
Špatná úroveň drážek Vložte koč do spodních drážek
Koláč klesl (je mazlavý,
nepropečený, nerovno-
měrný)
Příliš vysoká teplota pečení Nastavte nižší teplotu pečení
Koláč klesl (je mazlavý,
nepropečený, nerovno-
měrný)
Příliš krátká doba pečení Prodlužte dobu pečení
Dobu pečení není možné zkrátit nasta-
vením vyšší teploty.
8 electrolux
Výsledek pečení Možná příčina Řešení
Koláč klesl (je mazlavý,
nepropečený, nerovno-
měrný)
V těstě je příliš mnoho tekuti-
ny
Použijte méně tekutiny. Dodržujte dobu
tření těsta, zejména používáte-li kuchyňské-
ho robota.
Koláč je příliš suchý Příliš nízká teplota trouby Nastavte vyšší teplotu
Koláč je příliš suchý Příliš dlouhá doba pečení Zkraťte dobu pečení
Koláč nehnědne rovno-
měrně
Příliš vysoká teplota pečení a
příliš krátká doba pečení
Nastavte nižší teplotu pečení a prodlužte
dobu pečení
Koláč nehnědne rovno-
měrně
Směs je nerovnoměrně rozlo-
žena
Směs rovnoměrně rozložte na plech
Koláč není po nastave-
né době upečený
Příliš nízká teplota Nastavte o něco vyšší teplotu pečení
Tabulka Výroba pizzy
Druh pečení Úroveň roštu Teplota °C Čas (min)
Pizza (tenká)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (s velkou náplní) 1 180 - 200 25 - 35
Ovocné koláčky 1 180 - 200 40 - 60
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Lotrinský slaný koláč 1 170 - 190 45 - 55
Tvarohový koláč, kula 1 140 - 160 80 - 90
Tvarohový koláč, na
plechu
1 140 - 160 50 - 60
Jablečný koláč, s horní
vrstvou
1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nekvašený chléb
1)
1 230 10 - 20
Listové těsto s nápl
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekueche (alsa-
ské jídlo podobné piz-
ze)
1)
1 230 15 - 25
Pirohy (ruské pirohy s
náplní)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Předehřejte troubu
Tabulka pro nákypy a gratinovaná jídla
Jídlo Funkce trouby Úroveň Teplota °C Čas h: min
Nudlový nákyp Horký vzduch s parou 1 170-190 0:45-1:00
Lasagne Vrchní a spodní 1 180-200 0:40-0:50
Zapékaná zelenina
1)
Turbo gril 1 170 0:20-0:30
Bagety zapečené s
roztaveným sýrem
1)
Turbo gril 1 160-170 0:20-0:30
electrolux 9
Jídlo Funkce trouby Úroveň Teplota °C Čas h: min
Sladké nákypy Vrchní a spodní 1 180-200 0:50-0:60
Rybí nákypy Vrchní a spodní 1 180-200 0:50-1:00
Plněná zelenina Turbo gril 1 160-170 0:40-1:00
Zapékané brambory Horký vzduch s parou 2 180-200 0:40-0:50
1) předehřejte troubu
Hotová jídla
Jídlo k
přípravě
Funkce trouby Úroveň roštu Teplota °C Čas
Mražená pizza Vrchní a spodní 3 řiďte se návo-
dem výrobce
řiďte se návo-
dem výrobce
Hranolky
(300-600 g)
1)
Turbo gril 3 200-220 řiďte se návo-
dem výrobce
Bagety Vrchní a spodní 3 řiďte se návo-
dem výrobce
řiďte se návo-
dem výrobce
Ovocné koláče Vrchní a spodní 3 řiďte se návo-
dem výrobce
řiďte se návo-
dem výrobce
1) Poznámka: Hranolky při pečení dvakrát až třikrát obraťte.
Pečení masa
Všeobecné pokyny:
•K pečení masa používejte žáruvzdorné
nádoby (dodržujte pokyny výrobce).
•Velké pečeně můžete péct přímo v hlubo-
kém plechu nebo na roštu nad hlubokým
plechem k zachycení tuku. (je-li součástí
vybavení)
Libové maso doporučujeme péct v pekáči
s poklicí. Maso bude šťavnatější.
Všechny druhy masa, které by měly
zhnědnout, nebo mít po upečení kůrčičku,
můžete péct v pekáči bez pokličky.
Maso a ryby doporučujeme péct v troubě
až od hmotnosti 1 kg.
•Přidáte-li do hlubokého plechu na pečení
trochu tekutiny, zabráníte tím připečení
unikající masové šťávy nebo tuku.
•Podle potřeby otočte pečeni (za 1/2 - 2/3
doby pečení).
Velké kusy pečeně nebo drůbeže několi-
krát v průběhu pečení potřete vlastní š
ťá-
vou. Lépe se tak upečou.
Troubu vypněte asi 10 minut před koncem
pečení, abyste využili zbytkového tepla.
Hově
Druh masa Množst Funkce trouby Úro-
veň
Teplota °C Čas
(h:min)
Dušené maso 1 - 1,5 kg Vrchní a spod-
1 230 2:00 - 2:30
Rostbíf nebo filet na každý
cm tloušťky
- krvavý
1)
na každý cm
tloušťky
Turbo gril 1 190 - 200 0:05 - 0:06
10 electrolux
Druh masa Množst Funkce trouby Úro-
veň
Teplota °C Čas
(h:min)
- středně propečený na každý cm
tloušťky
Turbo gril 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobře propečený na každý cm
tloušťky
Turbo gril 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) předehřejte troubu
Vepřové
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
Teplota °C Čas
(h:min)
Ramínko, krkovice, kýta v
celku
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlety, žebírka 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Sekaná pečeně 750 g - 1 kg Turbo gril 1 160 - 170 0:50 - 1:00
Vepřové koleno
(předvařené)
750 g - 1 kg Turbo gril 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Telecí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
Teplota °C Čas
(h:min)
Telecí pečeně 1 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Telecí koleno 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jehněčí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
Teplota °C Čas
(h:min)
Jehněčí kýta, jehněčí pe-
čeně
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Jehněčí hřbet 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 0:40 - 1:00
Zvěřina
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
Teplota °C Čas
(h:min)
Zaječí hřbet, zaječí kýty
1)
až 1 kg Vrchní a
spodní
3 230 0:30 - 0:40
Hřbet z vysoké zvěře 1,5 - 2 kg Vrchní a
spodní
1 210 - 220 0:35- 0:40
Kýta z vysoké zvěře 1,5 - 2 kg Vrchní a
spodní
1 180 - 200 1:00 - 1:30
1) předehřejte troubu
electrolux 11
Drůbež
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
Teplota °C Čas
(h:min)
Kusy drůbeže po 200–250
g
Turbo gril 1 200 - 220 0:30 - 0:50
Půlka kuřete po 400–500
g
Turbo gril 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kuře, brojler 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 190 - 210 0:50 - 1:10
Kachna 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 180 - 200 1:30 - 1:40
Husa 3,5 - 5 kg Turbo gril 1 160 - 180 2:00 - 3:00
Krůta 2,5 - 3,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Krůta 4 - 6 kg Turbo gril 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryba (dušená)
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
Teplota °C Čas
(h:min)
Celá ryba 1 - 1,5 kg Vrchní a
spodní
1 210 - 220 0:40 - 1:20
Tabulka pro pečicí sondu
Hově
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Krvavý steak z roštěnce nebo ze svíčkové 45 - 50
Středně propečený steak z roštěnce nebo ze svíč-
kové
60 - 65
Dobře propečený steak z roštěnce nebo ze svíč-
kové
70 - 75
Veprove
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Vepřové plecko, kýta, krkovice 80 - 82
Kotlety (hřbet), uzené maso 75 - 80
Sekaná pečeně 75 - 80
Telecí
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Telecí pečeně 75 - 80
Telecí koleno 85 - 90
Skopové / jehněčí
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Skopová kýta 80 - 85
12 electrolux
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Skopový hřbet 80 - 85
Jehněčí pečeně, jehněčí kýta 70 - 75
Zverina
Jídlo k přípravě Teplota uvnitř masa ve °C
Zaječí hřbet 70 - 75
Zaječí kýta 70 - 75
Celý zajíc 70 - 75
Hřbet z vysoké zvěře 70 - 75
Kýta z vysoké zvěře 70 - 75
Grilování
Funkci grilování používejte vždy s maxi-
mální teplotou.
Důležité Vždy grilujte se zavřenými dvířky
trouby.
Prázdnou troubu předehřejte po dobu 5
minut pomocí grilovací funkce.
•Rošt zasuňte do úrovně drážek uve-
dené v tabulce pro grilování.
Do první úrovně drážek vždy zasuňte
plech na zachycení šťávy.
Grilujte pouze ploché kousky masa
nebo ryb.
Jídlo ke grilování Úroveň roštu Čas
1. strana 2. strana
Karbanátky 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Vepřový řízek 4 10 - 12 min 6 - 10 min
Klobásy 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Hovězí steaky, telecí
steaky
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Hovězí filety, hovězí pe-
čeně (okolo 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Topinky
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Toasty s oblohou 3 6 - 8 min -------
1) Nepředehřívejte
Nízkoteplotní pečení
Tuto funkci použijte k přípravě libových, měk-
kých kousků masa a ryb.
Při použití funkce Nízkoteplotní pečení
pečicí nádobu nezakrývejte.
1. Maso k pečení osmahněte na rozpálené
pánvi.
2. Vložte maso do mísy na pečení nebo
přímo na rošt. Pod rošt položte tác k za-
chytávání tuku.
3. Nastavte funkci trouby Nízkoteplotní pe-
čení , v případě potřeby změňte teplotu a
pečte, dokud maso nebude hotové (viz
tabulka).
Jídlo k přípravě Hmotnost g Teplota °C Úroveň roštu Celkový čas v
minutách
Hovězí pečeně 1000-1500 150 1 90-110
Hovězí plátek 1000-1500 150 3 90-110
Telecí pečeně 1000-1500 150 1 100-120
electrolux 13
Jídlo k přípravě Hmotnost g Teplota °C Úroveň roštu Celkový čas v
minutách
Steaky 200 - 300 120 3 20-30
RECEPTY PRO PODPOROVANÉ VAŘENÍ
Pro každý z automatických receptů je na
displeji zobrazena úroveň roštu a
přednastavená doba pečení nebo doba
konce pečení v případě teploty uvnitř
masa.
V nabídce Podporované vaření jsou jídla roz-
dělena do několika kategorií:
•Vepřové/Telecí
•Hovězí/Zvěřina/Jehněčí
•Drůbež
•Ryba
•Dort
Dezerty
Pizza/Piroh/Chléb
Dušená/zapékaná jídla
•Přílohy
•Příprava pokrmů v páře
Automatické programy
Tyto tři automatické programy nabízí opti-
mální nastavení pro jednotlivé typy masa a
další recepty:
Programy pro maso s funkcí Automatická
váha ( nabídka Podporované vaření )
Programy pro maso s funkcí Automatická
pečicí sonda ( nabídka Podporované
vaření )
Automatický recept ( nabídka Podporova-
né vaření )
Podporované vaření s funkcí
Automatická váha
Tato funkce automaticky vypočítá dobu pe-
čení masa. Abyste funkci mohli použít, mu-
síte zadat hmotnost jídla.
Aktivace funkce:
1. Zapněte spotřebič.
2. Zvolte Podporované vaření . Zmáčknutím
OK volbu potvrďte.
3.
Zvolte kategorii a jídlo. Zmáčknutím OK
volbu potvrďte.
4. Zvolte funkci Automatická váha . Zmáč-
knutím OK volbu potvrďte.
5. Zmáčknutím + nebo - nastavte hmotnost
jídla. Zmáčknutím OK volbu potvrďte.
Automatický program se spustí. Hmotnost
můžete kdykoli změnit: Zmáčknutím + nebo
- změňte hmotnost. Po uplynutí času zazní
zvukový signál. Signál vypnete zmáčknutím
některého senzorového pole.
U všech programů pro drůbež je nutné
jídlo po 30 minutách otočit. Na displeji se
objeví upozornění.
Jídla s funkcí Automatická váha
Vepřová pečeně
Telecí pečeně
Hovězí pečeně
Pečená zvěřina
Jehněčí pečeně
Celé kuře
Celá krůta
Celá kachna
Celá husa
Podporované vaření s funkcí
Automatická pečicí sonda
1. Zapněte spotřebič.
2.
Dotkněte se
nebo , abyste nasta-
vili funkci Podporované vaření ,
potřebnou kategorii a jídlo.
3.
Dotkněte se
nebo , abyste nasta-
vili funkci Automatická pečicí sonda .
4.
Dotkněte se OK , abyste volbu potvrdili.
Na displeji se objeví „ Pečicí sonda “.
5. Instalujte pečicí sondu.
Po skončení programu zazní zvukový sig-
nál.
Signál vypnete zmáčknutím některého
senzorového pole.
6. Vytáhněte pečicí sondu.
Upozorně Pečicí sonda je horká!
Nebezpečí popálení! Při vytahování
zástrčky a špičky pečicí sondy buďte
opatrní.
Jídla s funkcí Automatická pečicí sonda
Hovězí plátky
Hovězí na skandinávský zp.
14 electrolux
Vepřová pečeně
Jídla s funkcí Automatická pečicí sonda
Jehněčí peč., stř. propeč.
Drůbež bez kostí
Celá ryba
Podporované vaření s funkcí
Automatický recept
Tento spotřebič má sadu receptů, které mů-
žete použít. Recepty jsou pevně dané a nelze
je změnit.
Aktivace funkce:
1. Zapněte spotřebič.
2. Zvolte nabídku Podporované vaření .
Zmáčknutím OK volbu potvrďte.
3.
Zvolte kategorii a jídlo. Zmáčknutím OK
volbu potvrďte.
4. Zvolte Automatický recept . Zmáčknutím
OK volbu potvrďte.
Když nastavíte možnost Ruční , na dis-
pleji se zobrazí automatická nastavení,
která ale můžete změnit.
Na displeji se zobrazí úrovně trouby a
přednastavené doby přípravy pro jedno-
tlivé automatické recepty.
Vepřové/Telecí
Vepřová pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé-
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloub-
ky 20–40 mm.
Množství vody v zásobníku: 500 ml
Nastavení:
Automatická pečicí sonda, teplota uvnitř ma-
sa 75 °C.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Vepřové koleno
Ingredience:
•1 zadní vepřové koleno 0,8–1,2 kg
2 polévkové lžíce oleje
•1 lžička soli
•1 lžička sladké papriky
•1/2 lžičky bazalky
1 malá plechovka hub na plátky
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer,
petržel)
•voda
Příprava:
Nařízněte kůži po celém vepřovém koleni.
Smíchejte olej, sůl, papriku a bazalku a smě
potřete koleno. Vložte koleno do pekáče a
rozprostřete po něm houby. Přidejte polév-
kovou zeleninu a vodu. Spodní část by měla
být ponořena do hloubky 10–15 mm.
–Doba pečení: 160 minut
–Poloha roštu: 1
Vepřové plecko
Ingredience:
•1,5 kg vepřového plecka s kůží, z mladého
prasete
•sůl
•pepř
2 polévkové lžíce olivového oleje
150 g jemně nakrájeného celeru
1 pórek, na kolečka
1 malá plechovka s nadrobno nasekanými
rajčaty
250 ml smetany
•2 stroužky česneku, oloupané a rozmač-
kané
čerstvý rozmarýn a tymián
Příprava:
Ostrým nožem do kůže vyřízněte kosočtver-
ce. Osolte a opepřete a ze všech stran
osmahněte v pekáči na plotýnce na olivovém
oleji dozlatova, poté sundejte. Orestujte celer
s pórkem na troše oleje v pekáči, přidejte raj-
čata, smetanu, česnek, rozmarýn a tymián,
zamíchejte a na vrch položte vepřové plecko.
Vložte do trouby.
–Doba pečení: 130 minut
–Poloha roštu: 1
Telecí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé-
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
electrolux 15
Zadní peèenì ze zvìøiny
Vepřová pečeně
Spodní část by měla být ponořena do hloub-
ky 10–20 mm. Zakryjte.
Telecí koleno
Ingredience:
1 zadní telecí koleno 1,5–2 kg
•4 plátky vařené šunky
2 polévkové lžíce oleje
•1 lžička soli
•1 lžička sladké papriky
•1/2 lžičky bazalky
1 malá plechovka hub na plátky
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer,
petržel)
•voda
Příprava:
Na telecím koleni udělejte 8 podélných
řezů. Rozkrojte 4 plátky vařené šunky na
polovinu a vložte je do zářezů. Smíchejte olej,
sůl, papriku a bazalku a směsí potřete kole-
no. Vložte koleno do pekáče a rozprostřete
po něm houby. K telecímu koleni přidejte po-
lévkovou zeleninu a vodu. Spodní část by
měla být ponořena do hloubky 10–15 mm.
–Doba pečení: 160 minut
–Poloha roštu: 1
Telecí ossobuco
Ingredience:
•4 lžičky másla pro opečení dozlatova
4 plátky ze zadní telecí nožičky, asi 3–4 cm
silné (nasekané kolmo na kost)
•4 středně velké mrkve, nakrájené na ko-
stičky
4 celerové natě, nakrájené na kostičky
•1 kg zralých rajčat, oloupaných, rozpůle-
ných, bez semínek a nakrájených na ko-
stičky
1 svazek petrželové natě, omyté a nahrubo
nasekané
4 polévkové lžíce másla
2 lžíce mouky na obalení
6 polévkových lžic olivového oleje
250 ml bílého vína
250 ml masového vývaru
•3 středně velké cibule, oloupané a nad-
robno nakrájené
•3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené
na tenké plátky
po 1/2 lžičce tymiánu a oregana
2 bobkové listy
•2 hřebíčky
•sůl, čerstvě namletý černý pepř
Příprava:
Rozpusťte 4 lžíce másla v pekáči a orestujte
na něm zeleninu. Vyjměte zeleninu z pekáče.
Omyjte plátky z telecí zadní nožičky, osušte,
okořeňte a obalte v mouce. Přebytečnou
mouku oklepejte. Rozehřejte olivový olej a na
středním plameni osmahněte plátky dozlato-
va. Maso vyjměte a zbytek olivového oleje z
pekáče vylijte.
Šťávu z masa v pekáči smíchejte s 250 ml
vína, nalijte do rendlíku a nechte chvíli mírně
povařit. Přilijte 250 ml vývaru a přidejte petr-
žel, tymián, oregano a nakrájená rajčata.
Osolte a opepřete. Znovu přiveďte k varu.
Do pekáče vložte zeleninu, na vrch položte
maso a přes ně přelijte šťávu. Zakryjte pekáč
a vložte do trouby.
–Doba pečení: 120 minut
–Poloha roštu: 1
Plněné telecí hrudí
Ingredience:
1 houska
•1 vejce
200 g mletého masa
•sůl, pepř
1 nakrájená cibule
nasekaná petržel
1 kg telecího hrudí (s vyříznutou kapsou)
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer,
petržel)
50 g slaniny
250 ml vody
Příprava:
Namočte housku ve vodě a vymačkejte z ní
vodu. Smíchejte s vejcem, mletým masem,
solí, pepřem, nakrájenou cibulí a petrželí.
Okořeňte telecí hrudí (s vyříznutou kapsou) a
kapsu naplňte masovou nádivkou. Otvor se-
šijte.
Telecí hrudí vložte do pekáče, přidejte polév-
kovou zeleninu, slaninu a vodu.
–Doba pečení: 100 minut
–Poloha roštu: 1
Sekaná pečeně
Ingredience:
2 suché housky
•1 cibule
•3 lžičky nasekané petržele
750 g míchaného mletého masa
•2 vejce
•sůl, pepř a paprika
plátky slaniny
Příprava:
16 electrolux
Namočte suché housky ve vodě a vodu z
nich vymačkejte. Oloupejte cibuli a najemno
nakrájejte, pak orestujte a přidejte naseka-
nou petržel.
Smíchejte mleté maso, vejce, vymačkané
housky a cibuli. Přidejte sůl, pepř a papriku,
vložte do pekáče a zakryjte plátky slaniny.
Přidejte trochu vody a vložte do trouby.
–Doba pečení: 70 minut
–Poloha roštu: 1
Hovězí/Zvěřina/Jehněčí
Hovězí plátky
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota uvnitř
masa pro:
Krvavé – 50 °C
•Střední – 65 °C
•Propečené – 70 °C
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Hovězí na skandinávský zp.
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota uvnitř
masa pro:
Krvavé – 50 °C
•Střední – 65 °C
•Propečené – 70 °C
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Hovězí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé-
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloub-
ky 10–20 mm. Zakryjte.
Marinované hově
Příprava marinády:
•1 l vody
500 ml vinného octa
•2 lžičky soli
•15 kuliček pepře
15 jalovcových bobulí
5 bobkových listů
2 svazky polévkové zeleniny (mrkev, pó-
rek, celer, petržel)
Přiveďte vše k varu a nechte vychladnout.
•1,5 kg hovězí pečeně
Zalijte celé hovězí marinádou a nechte ma-
rinovat 5 dní.
Ingredience pro pečení:
•sůl
•pepř
polévková zelenina z marinády
Příprava:
Vyjměte hovězí pečeni z marinády a osušte.
Osolte a opepřete a v pekáči na plotýnce ze
všech stran osmahněte dozlatova a přidejte
polévkovou zeleninu z marinády.
Trochu marinády nalijte do pekáče. Spodek
by měl být ponořený do výšky 10–15mm.
Zakryjte pekáč a vložte do trouby.
–Doba pečení: 150 minut
–Poloha roštu: 1
Množství vody v zásobníku: 500 ml
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota uvnitř
masa 70 °C.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Pečená zvěřina
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé-
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloub-
ky 10–20 mm. Zakryjte.
Králík
Ingredience:
•2 králičí hřbety
6 jalovcových bobulí (drcených)
•sůl a pepř
30g rozpuštěného másla
125 ml kyselé smetany
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer,
petržel)
Příprava:
electrolux 17
Zadní peèenì ze zvìøiny
Potřete králičí hřbety drcenými jalovcovými
bobulemi, osolte a opepřete a potřete roz-
puštěným máslem.
Králičí hřbety vložte do pekáče, polijte zaky-
sanou smetanou a přidejte polévkovou zele-
ninu.
–Doba pečení: 35 minut
–Poloha roštu: 1
Králičí pečeně s hořčicí
Ingredience:
2 králíci, každý 800 g
•sůl a pepř
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 nahrubo nakrájené cibule
50 g slaniny na kostičky
2 lžíce mouky
375 ml kuřecího vývaru
125 ml bílého vína
•1 lžička čerstvého tymiánu
125 ml smetany
•2 lžičky dijonské hořčice
Příprava:
Králíky rozporcujte na 8 podobně velkých ku-
sů, osolte a opepřete a ze všech stran do-
zlatova osmahněte v pekáči na plotýnce.
Vyjměte kousky králíka a dozlatova osmah-
něte cibuli a slaninu. Zaprašte moukou a za-
míchejte. Vmíchejte kuřecí vývar, bílé víno a
tymián a přiveďte k varu.
Přidejte dijonskou hořčici, vraťte zpátky ma-
so, zakryjte a vložte do trouby.
–Doba pečení: 90 minut
–Poloha roštu: 1
Kančí
Příprava marinády:
•1,5 l červeného vína
150 g celeru
150 g karotky
•2 cibule
5 bobkových listů
•5 hřebíčků
2 svazky polévkové zeleniny (mrkev, pó-
rek, celer, petržel)
Přiveďte vše k varu a nechte vychladnout.
1,5 kg kančí pečeně (plecko)
Zalijte celé maso marinádou a nechte ma-
rinovat 3 dny.
Ingredience pro pečení:
•sůl
•pepř
polévková zelenina z marinády
1 malá plechovka lišek
Příprava:
Vyjměte kančí pečeni z marinády a osušte.
Osolte a opepřete a v pekáči osmažte do-
zlatova. Přidejte lišky a část polévkové zele-
niny z marinády.
Marinádu nalijte do pekáče. Spodek by měl
být ponořený do výšky 10–15 mm. Zakryjte
pekáč a vložte do trouby.
–Doba pečení: 140 minut
–Poloha roštu: 1
Jehněčí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé-
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloub-
ky 10–30 mm. Zakryjte.
Jehněčí peč., stř. propeč.
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota uvnitř
masa 70 °C.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Množství vody v zásobníku: 500 ml
Jehněčí kýta
Ingredience:
•2,7 kg jehněčí kýty
30 ml olivového oleje
•sůl
•pepř
•3 stroužky česneku
1 svazek čerstvého rozmarýnu (nebo 1
lžička sušeného rozmarýnu)
•voda
Příprava:
Jehněčí kýtu omyjte a přebytečnou vodu
oklepejte, vetřete olivový olej a do masa udě-
lejteřezy. Osolte a opepřete. Česnek olou-
pejte a nakrájejte na plátky, spolu se snítkami
rozmarýnu zatlačte do zářezů v masu.
Jehněčí kýtu vložte do pekáče a přidejte vo-
du. Spodek by měl být ponořený do 10–15
mm.
–Doba pečení: 165 minut
–Poloha roštu: 1
18 electrolux
Drůbež
Celé kuře
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 900 do 2100 g.
Příprava:
Kuře vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Asi po 30 minutách pečení obraťte.
Na displeji se objeví příslušné upozornění.
Celá krůta
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1700 do 4700 g.
Příprava:
Krůtu vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Asi po 30 minutách pečení obraťte.
Na displeji se objeví příslušné upozornění.
Celá kachna
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1500 do 3300 g.
Příprava:
Kachnu vložte do zapékací mísy a podle chu-
ti okořeňte. Asi po 30 minutách pečení ob-
raťte. Na displeji se objeví příslušné upozor-
nění.
Celá husa
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 2300 do 4700 g.
Příprava:
Husu vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Asi po 30 minutách pečení obraťte.
Na displeji se objeví příslušné upozornění.
Množství vody v zásobníku: 500 ml
Drůbež bez kostí
Nastavení:
Automatická pečicí sonda, teplota uvnitř ma-
sa 75 °C.
Příprava:
Krůtí prsíčka (vykostěná) podle chuti
okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do
zapékací mísy.
Kuřecí stehna
Ingredience:
•4 kuřecí stehna po 250 g
250 g crème fraîche
125 ml smetany
•1 lžička soli
•1 lžička papriky
•1 lžička kari
•1/2 lžičky pepře
250 g hub na plátky v plechovce
20 g mouky
Příprava:
Kuřecí stehna omyjte a vložte do pekáče.
Zbytek přísad smíchejte a nalijte na stehna.
–Doba pečení: 55 minut
–Poloha roštu: 1
Kohout na víně
Ingredience:
•1 kuře
•sůl
•pepř
1 lžíce mouky
50 g přepuštěného másla
500 ml bílého vína
500 ml kuřecího vývaru
•4 lžičky sojové omáčky
•1/2 svazku petržele
•1 snítka tymiánu
150 g slaniny na kostičky
250 g očištěných a rozčtvrcených hně-
dých žampionů
12 oloupaných šalotek
•2 stroužky česneku, oloupané a rozmač-
kané
Příprava:
Kuře omyjte, osolte, opepřete a zaprašte
moukou.
Přepuštěné máslo rozpusťte v pekáči na plo-
týnce, kuře ze všech stran osmahněte do-
zlatova. Přilijte bílé víno, kuřecí vývar a sojo-
vou omáčku a přiveďte k varu.
Přidejte petržel, tymián, nakrájenou slaninu,
houby, šalotky a česnek.
Znovu přiveďte k varu, zakryjte a vložte do
trouby.
–Doba pečení: 55 minut
–Poloha roštu: 1
Peč.kachna na pomerančích
Ingredience:
1 kachna (1,6–2,0 kg)
•sůl
•pepř
electrolux 19
•3 pomeranče, oloupané, bez pecek a na-
krájené na kostičky
•1/2 lžičky soli
•2 pomeranče na šťávu
150 ml šery
Příprava:
Kachnu omyjte, osolte, opepřete a potřete
pomerančovou kůrou.
Naplňte kachnu nakrájenými a osolenými po-
meranči a zašijte.
Kachnu vložte do pekáče prsíčky dolů.
Vymačkejte šťávu z pomerančů, smíchejte s
šery a nalijte na kachnu.
Vložte kachnu do trouby, po 30 minutách
obraťte (zazní zvukový signál).
–Doba pečení: 90 minut
–Poloha roštu: 1
Plněné kuře
Ingredience:
•1 kuře, 1,2 kg (s drůbky)
1 polévková lžíce oleje
•1 lžička soli
•1/4 lžičky papriky
50 g strouhanky
3–4 polévkové lžíce mléka
1 nakrájená cibule
1 svazek nasekané petržele
•20 g másla
•1 vejce
•sůl a pepř
Příprava:
Kuře omyjte a osušte. Smíchejte olej, sůl a
papriku a vetřete do kuřete.
Nádivka: Smíchejte strouhanku s mlékem.
Do pekáče dejte nakrájenou cibuli, petržel a
máslo a orestujte. Jemně nakrájejte srdce,
játra a žaludek a přidejte vejce. Smíchejte vše
dohromady a osolte a opepřete.
Položte kuře prsíčky dolů do pekáče, vložte
do trouby, po 30 minutách otočte. (Ozve se
zvukový signál.)
–Doba pečení: 90 minut
–Poloha roštu: 1
Plněné kuře
Ingredience:
4 plátky z vykostěných kuřecích prsíček
•sůl, pepř, paprika a kari
Příprava:
Kuřecí prsíčka okořeňte a vložte ve skleně
míse do trouby.
Množství vody v zásobníku: 450 ml
•Doba pečení: 30 minut
•Poloha roštu: 3
Ryba
Celá ryba
Nastavení:
Automatická pečicí sonda, teplota uvnitř ma-
sa 70 °C.
Příprava:
Rybu podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí
sondu a vložte do zapékací mísy.
Rybí filé
Ingredience:
600–700 g filé z candáta, lososa nebo
mořského pstruha
150 g strouhaného sýra
250 ml smetany
50 g strouhanky
•1 lžička estragonu
nasekaná petržel
•sůl, pepř
•citron
•máslo
Příprava:
Pokapejte rybí filety citronovou šťávou a ne-
chte chvíli marinovat, pak zbytek šťávy osu-
šte papírovým ubrouskem. Rybí filé z obou
stran osolte a opepřete. Poté vložte rybí filé
do máslem vymazané zapékací mísy.
Smíchejte nastrouhaný sýr, smetanu, strou-
hanku, estragon a nasekanou petržel. Tuto
směs naneste na rybí filé a navrch dejte malé
kousky másla.
–Doba pečení: 35 minut
–Poloha roštu: 3
Treska
Ingredience:
800 g sušené tresky
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 velké cibule
6 oloupaných stroužků česneku
•2 pórky
•6 červených paprik
1/2 plechovky nakrájených rajčat
200 ml bílého vína
200 ml zeleninového vývaru s vínem (court
bouillon)
•pepř, sůl, tymián, oregano
Příprava:
Sušenou tresku přes noc namočte. Další den
namočenou tresku osušte a vložte do rendlí-
ku s vodou, postavte na plotýnku a přiveďte
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book

v jiných jazycích