60
Použití nástavce na
výrobu raviol
Viz ilustrace
C
–
I
Vyválejte těsto pomocí
nástavce KAX980.
Vyválejte těsto při nastavení
tloušťky na hodnotu 6, což
odpovídá tloušťce přibližně
1,2 mm.
Pozn.: Pokud k vyválení těsta
používáte nástavec KAX99.
A0, nakrájejte plát těsta na
správnou šířku. Zkontrolujte,
jestli je šířka těsta stejná jako
šířka válečků.
C
Poprašte obě strany plátu
těsta moukou a složte ho
napůl.
D
Vložte složený konec
těsta mezi válečky. Otočte
knoflíkem proti směru
hodinových ručiček
o čtvrtinu otočení, aby se
těsto uchytilo mezi válečky
a konec plátu se uzavřel.
Zkontrolujte, jestli se těsto
pod nástavcem nezachytilo
mezi válečky.
E
Oddělte oba konce těsta
a každý položte přes jeden
váleček.
F
Vložte na těsto plnicí
násypku ve směru podle
obrázku a zatlačte ji dolů,
aby zaklapla na místo.
Okraje násypky by se měly
dotýkat výrobníku raviol.
G
Pomocí dodávané lžičky
vložte do násypky 1—2
lžičky zvolené náplně.
Rovnoměrně náplň rozložte
v násypce a vyplňte i rohy.
Lehce ji lžičkou stlačte.
H
Pomalu otáčejte knoflíkem
proti směru hodinových
ručiček a dbejte na to, aby
plát raviol volně probíhal
spodní částí nástavce. Podle
potřeby doplňujte náplň.
Položte ravioly na lehce
pomoučený povrch
a nechejte je nejméně
10 minut schnout.
I
Opatrně od sebe ravioly
oddělte podél vyznačeného
děrování.
Rady a tipy
O
Různé šarže mouky se
mohou lišit co do množství
potřebné tekutiny. Když
zaděláváte těsto na ravioli,
mělo by být měkké, hladké
a nelepivé. Pokud těsto
příliš lepí, přidejte trochu
mouky. Zapracujte vždy po
jedné lžíci, dokud nedocílíte
hladkého těsta.
O
Než se poprvé pustíte do
výroby raviol, vyzkoušejte
si práci s nástavcem bez
náplně.
O
Aby se ravioly nelepily
na válečky, poprašte plát
těsta moukou, než ho mezi
válečky vložíte.
O
Dbejte na to, aby se náplň
v násypce spotřebovala,
než se dostanete na konec
plátu těsta. (Lžičkou
odeberte přebytečnou
náplň, aby se nehromadila
na válečcích.)
O
Aby se ravioly neotvíraly
a měly všechny stejný tvar,
dejte pozor, aby mělo těsto
rovnoměrnou tloušťku
a bylo mezi válečky přesně
uprostřed.
O
Nejlepších výsledků při
práci s výrobníkem raviol
dosáhnete při použití hladké
a ne příliš tekuté náplně.
Vaření raviol
1 Hrnec naplňte ze tří čtvrtin
vodou a přiveďte k varu.
Osolte podle chuti.
2 Do vody můžete přidat malé
množství olivového oleje,
který zabrání slepení těstovin.
3 Do vroucí vody vhoďte
těstoviny a podle chuti vařte
5 minuty.