84
nádoba správně nasazená, výpust
šťávy se nachází nad uvolňovací
páčkou nádoby na výlisky.
2 Nasaďte filtr a pevně ho zatlačte.
3 Nasaďte víko na nádobu na výlisky
– otáčejte jím po směru hodinových
ručiček, aby byla šipka
na západce
víka zarovnaná se značkou na
základně.
4 Umístěte držák nádoby na spodní
stranu nástavce – šipka na
nádobě by měla být otočená nahoru
a zarovnaná s výpustí šťávy.
5 Přidržte držák nádoby a nasaďte
nástavec do vývodu – zarovnejte
výpust s rohem přístroje a otočením
po směru hodinových ručiček ji
zajistěte.
6 Nasaďte nádobu – otočte držák
od výpusti a umístěte nádobu do
držáku. Otočte nádobu, aby se
nacházela pod výpustí šťávy.
7 Nakrájejte potraviny, aby se vešly do
dávkovací trubice.
8 Zapněte přístroj na nejvyšší rychlost
a vložte potraviny do dávkovací
trubice. Rovnoměrně je tlačte dolů
pomocí tlačky – nevkládejte do
dávkovací trubice prsty.
Důležité upozornění
O
Pokud odšťavovač začne vibrovat,
vypněte ho a odstraňte dužninu
z filtru. (Odšťavovač vibruje, pokud
je v něm dužnina nerovnoměrně
rozložená.)
O
Některé velmi tvrdé potraviny
mohou způsobit zpomalení nebo
zastavení nástavce. V takovém
případě ho vypněte a vyčistěte filtr.
O
Během odšťavování přístroj
pravidelně vypínejte a vyprazdňujte
nádobu na výlisky a na šťávu.
Rady a tipy
O
Citrusové plody – nejlepších
výsledků dosáhnete pomocí lisu
na citrusy, který je samostatnou
součástí.
O
Nejvíce šťávy z měkkých potravin
získáte, když je budete vkládat
pomalu.
O
Odstraňte pecky (ze švestek,
broskví, třešní apod.).
O
Odstraňte tuhou slupku (u melounů,
ananasu, okurek apod.).
O
Ovoce s měkkou slupkou a jiné
potraviny stačí omýt (jablka, hrušky,
mrkev, špenát, hroznové víno,
jahody, řapíkatý celer apod.).
Zdravotní doporučení
O
Aby se uchovaly vitamíny, vypijte
šťávu co nejdříve.
O
Pokud šťávu potřebujete na pár
hodin uskladnit, dejte ji do lednice.
Lépe se uchová, pokud přidáte pár
kapek citronové šťávy.
O
Pokud na to nejste zvyklí, nepijte
více šťávy než 3 sklenice o objemu
230 ml denně.
O
Dětem šťávu řeďte stejným
množstvím vody.
O
Šťáva z tmavě zelené (brokolice,
špenát apod.) nebo tmavě červené
(červená řepa, červené zelí apod.)
zeleniny je velmi silná, proto ji vždy
řeďte.
O
Ovocná šťáva má velký obsah
fruktózy (ovocného cukru), proto
by jí lidé s cukrovkou nebo nízkou
hladinou cukru v krvi neměli pít
příliš mnoho.
Rozebírání odšťavovače
Postupujte jako při sestavování
odšťavovače, ale v opačném pořadí.
K sejmutí nádoby na výlisky ze základny
zatlačte na uvolňovací páčku na
základně a otočte nádobu proti směru
hodinových ručiček. Potom ji zvedněte.