Nepoužívejte talíře z melaminu, protože obsahují materiál, který absorbuje energii
mikrovln. Může to způsobit, že talíře popraskají nebo zuhelnatějí a sníží se rychlost
přípravy potravin.
Nepoužívejte “Centura Tableware”, toto sklo není vhodné pro použití v mikrovlnných
troubách. Nepoužívejte šálky “Corelle Livingware” s plným držátkem.
Nepřipravujte potraviny v nádobách s hrdlem, ve kterém je kapátko, jako jsou plastové
láhve nebo láhve z oleje na saláty, protože pokud se ohřejí v mikrovlnné troubě, mohou
vybuchnout.
Nepoužívejte běžné teploměry na měření teploty potravin. Existují specielní teploměry
pro použití v mikrovlnných troubách, tyto můžete použít.
10.- Používejte jen nádoby vhodné do mikrovlnné trouby podle návodu od výrobce.
11.- Nesmažte v troubě potraviny ve větším množství oleje.
12.- Nezapomeňte, že mikrovlnná trouba ohřívá tekutinu v nádobě na vyšší teplotu než
na kterou se ohřeje nádoba samotná. Proto i v případě, že nádoba není teplá po
vytáhnutí z trouby nezapomeňte, že z potravin/nápojů bude vycházet stejné množství
páry a/nebo bude prskat po složení víka jako při běžné přípravě pokrmů/nápojů.
13.- Vždy prověřte teplotu pokrmů, osobitně pokud ohříváte nebo připravujete
potraviny/nápoje pro děti. Doporučujeme nekonzumovat nikdy potraviny/nápoje přímo
po vyjmutí z trouby, ale nechat je několik minut postát a pokrm/nápoj zamíchat, aby se
teplota rovnoměrně rozložila.
14.- Potraviny, které obsahují směs tuku a vody, např. vývar, nechejte v troubě postát 30
až 60 sekund po vypnutí trouby, aby se potraviny ustálili a aby jste předešli vzniku varu
po vložení lžičky do potravin/nápoje nebo po vložení bujónu.
15. – Při přípravě potravin/nápojů nezapomeňte, že jsou některé potraviny, jako
například vánoční pudink, marmeláda nebo posekané sušené ovoce, které se ohřejí
velmi rychle. Při ohřívání nebo přípravě potravin s vysokým obsahem tuku nebo cukru
nepoužívejte plastové nádoby.
16.- Nádoby se můžou ohřát v důsledku přenosu teploty z ohřívaných potravin. Toto se
obvykle stává když plastové víko překrývá vrchní část a držátka nádoby. Na vyjmutí
nádob z trouby jsou potřebné kuchyňské rukavice chránící před teplem.
17.- Aby jste snížili riziko vzniku plamene ve vnitřním prostoru trouby:
a) Nepřipravujte potraviny déle, než je potřebné. Věnujte mikrovlnné troubě osobitnou
pozornost pokud jste do ní umístili na přípravu pokrmu papír, plasty nebo jiné hořlavé
materiály.
b) Před vložením plastových obalů do trouby z nich odstraňte kovové uzávěry.
c) Pokud se materiály ve vnitř trouby vznítí, nechejte dvířka trouby uzavřená, vypojte
troubu z elektrické sítě nebo vypněte elektřinu pojistkou nebo jističem.