Nepoužívejte žádné nádoby s dekorem z kovu.
Nepoužívejte plastové obaly s kovovým uzávČrem, potáhnuté papírem.
Nepoužívejte talíĜe z melaminu, protože obsahují materiál, který absorbuje energii
mikrovln. MĤže to zpĤsobit, že talíĜe popraskají nebo zuhelnatČjí a sníží se rychlost
pĜípravy potravin.
Nepoužívejte “Centura Tableware”, toto sklo není vhodné pro použití v mikrovlnných
troubách. Nepoužívejte šálky “Corelle Livingware” s plným držátkem.
NepĜipravujte potraviny v nádobách s hrdlem, ve kterém je kapátko, jako jsou plastové
láhve nebo láhve z oleje na saláty, protože pokud se ohĜejí v mikrovlnné troubČ, mohou
vybuchnout.
Nepoužívejte bČžné teplomČry na mČĜení teploty potravin. Existují specielní teplomČry
pro použití v mikrovlnných troubách, tyto mĤžete použít.
10.- Používejte jen nádoby vhodné do mikrovlnné trouby podle návodu od výrobce.
11.- Nesmažte v troubČ potraviny ve vČtším množství oleje.
12.- NezapomeĖte, že mikrovlnná trouba ohĜívá tekutinu v nádobČ na vyšší teplotu než
na kterou se ohĜeje nádoba samotná. Proto i v pĜípadČ, že nádoba není teplá po
vytáhnutí z trouby nezapomeĖte, že z potravin/nápojĤ bude vycházet stejné množství
páry a/nebo bude prskat po složení víka jako pĜi bČžné pĜípravČ pokrmĤ/nápojĤ.
13.- Vždy provČĜte teplotu pokrmĤ, osobitnČ pokud ohĜíváte nebo pĜipravujete
potraviny/nápoje pro dČti. Doporuþujeme nekonzumovat nikdy potraviny/nápoje pĜímo
po vyjmutí z trouby, ale nechat je nČkolik minut postát a pokrm/nápoj zamíchat, aby se
teplota rovnomČrnČ rozložila.
14.- Potraviny, které obsahují smČs tuku a vody, napĜ. vývar, nechejte v troubČ postát 30
až 60 sekund po vypnutí trouby, aby se potraviny ustálili a aby jste pĜedešli vzniku varu
po vložení lžiþky do potravin/nápoje nebo po vložení bujónu.
15. – PĜi pĜípravČ potravin/nápojĤ nezapomeĖte, že jsou nČkteré potraviny, jako
napĜíklad vánoþní pudink, marmeláda nebo posekané sušené ovoce, které se ohĜejí
velmi rychle. PĜi ohĜívání nebo pĜípravČ potravin s vysokým obsahem tuku nebo cukru
nepoužívejte plastové nádoby.
16.- Nádoby se mĤžou ohĜát v dĤsledku pĜenosu teploty z ohĜívaných potravin. Toto se
obvykle stává když plastové víko pĜekrývá vrchní þást a držátka nádoby. Na vyjmutí
nádob z trouby jsou potĜebné kuchyĖské rukavice chránící pĜed teplem.
17.- Aby jste snížili riziko vzniku plamene ve vnitĜním prostoru trouby:
a) NepĜipravujte potraviny déle, než je potĜebné. VČnujte mikrovlnné troubČ osobitnou
pozornost pokud jste do ní umístili na pĜípravu pokrmu papír, plasty nebo jiné hoĜlavé
materiály.
b) PĜed vložením plastových obalĤ do trouby z nich odstraĖte kovové uzávČry.
c) Pokud se materiály ve vnitĜ trouby vznítí, nechejte dvíĜka trouby uzavĜená, vypojte
troubu z elektrické sítČ nebo vypnČte elektĜinu pojistkou nebo jistiþem.
49