19750-56

Russell Hobbs 19750-56, COOK@HOME 19750-56 Uživatelský manuál

50
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem.
Před použitím odstraňte všechny obaly.
A DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPAENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
1 Tento spotřebič smí používat jen odpovědná dospělá osoba nebo musí být používán pod
jejím dozorem. Spotřebič používejte a uskladněte mimo dosah dětí.
2 Neumisťujte spotřebič do kapaliny, nepoužívejte jej v koupelně, u vody ani venku.
3 Do přístroje nevkládejte zmražené maso či drůbež – napřed tyto potraviny zcela
rozmrazte.
4 Maso, drůbež a druhotné výrobky (mleté maso, burgery, atd.) připravujeme tak dlouho,
dokud výrazně nepouští šťávu. Rybu grilujeme tak dlouho, dokud celkově neztmavne.
5 V těle hrnce se nepokoušejte nic vařit, čili vte pouze ve vyjímatelné míse.
6 Nedotýkejte se horkých částí hrnce, poklice či mísy. Vždy používejte rukavice na pečení či
utěrku.
7 Nad přístroj se nenaklánějte a nedávejte nad něj ruce, paže, obličej, atd., ať vás unikající pára
nepopálí.
8 Nalijte alespoň 1 odměrku vody.
9 Neplňte nad horní část rysky.
10 Bude unikat pára. Přístroj neumísťujte blízko záclon a závěsů, pod police či skříňky nebo
blízko něčeho, co se může působením unikající páry poškodit.
11 Nezakrývejte spotřebič a nic na něj nestavte.
12 Když přístroj nepoužíváte, vytáhněte jej ze sítě.
13 Nepoužívejte příslušenství nebo přídavné prvky mimo těch, které dodáváme my.
14 Tento spotřebič nesmí být ovládán externím časovačem nebo systémem dálkového ovládání.
13 Nepoužívejte spotřebič pro jiný účel, než je uvedeno v těchto pokynech.
14 Nepoužívejte spotřebič, je-li poškozen nebo se objevují poruchy.
17 Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servisní zástupce nebo osoba
podobně kvalifikovaná, aby nedošlo k riziku.
jen pro domácí použití
U PŘED PRVNÍM POUŽITÍM
Mísu, poklici a koš umyjte v teplé mýdlové vodě, opláchněte a osušte.
d JAK TO FUNGUJE
Do mísy jen vložíte potraviny a nalijete vodu, a necháte vodu vyvřít. Až voda vyvře, přístroj to
rozpozná a přepne do režimu udržování teploty (warm).
T ČASY VAŘENÍ
•Existují dva způsoby, jak regulovat čas vaření:
1) Použijte přesně stanovené množství vody a nechte vařič, ať automaticky přepne do
režimu udržování teploty. Tento způsob se používá u přípravy rýže.
2) Použijte hodně vody a sledujte proces vaření. Až bude jídlo hotové, přepněte do režimu
udržování teploty manuálně. Toto je nejlepší způsob, jak vařit s novými potravinami, s
neznámým množstvím, s neznámou zeleninou a s neznámou velikostí potravin.
3 Při použití druhého způsobu si dělejte poznámky. Příště už budete vědět a použijete správné
množství vody, čili vařič může vařit zcela sám (dle způsobu 1).
C ROZVENÉ POTRAVINY
4 S rozvařením si nedělejte přílišné starosti – vaření v páře je relativně šetrná metoda a pár
minut navíc nemůže nijak uškodit.
5 Ovšem nerozvařte rybu – bude gumová a určitě si nepochutnáte.
51
pokyny (Čeština)
C PŘÍPRAVA
6 Umístěte spotřebič na stabilní, rovnou plochu odolnou vůči teplu.
7 Přístroj nepoužívejte blízko záclon a závěsů nebo pod policemi či skříňkami nebo blízko
něčeho, co se může působením unikající páry poškodit.
8 Kabel veďte tak, aby nevisel dolů a nebylo možno přes něj chodit nebo jej zachytit.
9 Mějte vždy připravené rukavice na pečení (nebo utěrku) a tepelně odolnou podložku nebo
mělký talíř, na který po skončení vaření mísu položíte.
10 Vložte mísu do hrnce.
C PROPLACHOVÁNÍŽE
11 Někdo tvrdí, že není dobré rýži proplachovat, protože tím odplavujete živiny.
12 kdo zase tvrdí, že je dobré ji propláchnout, protože tak odstraníte přebytečný škrob,
rýžový prach a zbavíte ji zbytků otrub.
13 Když děláte rýžové kuličky nebo suši a chcete tedy, aby se rýže lepila, pak je dobré ji
neproplachovat.
14 Pokud si přejete, aby byla rýže načechraná a zrnka aby byla od sebe oddělená, pak je dobré
rýži propláchnout.
C PLNĚNÍ
15 Do mísy dejte požadované množství rýže.
16 Přidejte požadované množství vody – běžně dávejte na každou odměrku rýže 1 odměrku
vody.
17 Neplňte mísu nad horní rysku.
C VAŘENÍ
18 Mísou pootočte o čtvrt otáčky do obou směrů, abyste se ujistili, že je mezi spodkem mísy a
topným tělesem dobrý kontakt.
19 Na mísu dejte poklici.
20 Zasuňte zástrčku do zásuvky. Kontrolka N se rozsvítí.
21 Přepínač přepněte na symbol P. Kontrolka N zhasne.
22 Až bude rýže uvařená, přepínač přeskočí na symbol N, kontrolka P zhasne a rozsvítí se
kontrolka N.
23 Rýži nechte asi 10 minut odležet a potom hrnec vypojte ze sítě.
24 Nasaďte si rukavice na pečení.
25 Když zvednete poklici, bude unikat pára a horký vzduch. Poklici tedy jen nahněte, aby
unikající pára nesměřovala na vás.
26 Vyjměte mísu a položte ji na tepelně odolnou podložku nebo mělký talíř.
27 Lopatkou rýži prokypřete a promíchejte, aby unikla zvající pára.
28 Oas se stane, že na vrstvě rýže, která je v kontaktu s mísou, se utvoří krusta.
29 Někteří strávníci umí takovou krustu náležitě ocenit.
30 Pokud ovšem o krustu zájem nemáte, můžete ji odstranit pomocí lopatky hned poté, co rýži
naberete na talíř.
nákres y
1 úchyt
2 poklice
3 otvor
4 koš
5 ryska
6 mísa
7 odměrka
8 lopatka
9 čep
10 topné těleso
Nudržení teploty
Pvaření (cook)
11 kontrolky
12 přepínač
52
C DALŠÍ INGREDIENCE
31 Pokud chcete přidat nějaké další ingredience (rozinky, ovoce, ořechy, atd.), měli byste použít
menší množství rýže, protože tyto přísady také absorbují vodu.
32 Rozinky a sušené ovoce absorbují stejné množství vody jako rýže, čili nasypte tyto přísady do
odměrky společně s rýží.
33 Ořechy tolik vody nenasají, čili ty můžete přidat až poté, co jste odměřili požadované
množství rýže.
C POUŽÍVÁNÍ PŘÍSTROJE JAKO PARNÍHO HRNCE
34 Přidejte požadované množství vody – Použijte výše uvedený způsob 1 nebo 2.
35 Koš umístěte na horní část mísy, do koše pak umístěte jídlo.
36 Aby se potraviny udělaly stejnoměrně, nakrájejte je přibližně na stejně veliké kousky.
37 Potraviny, které by se mohly rozpadnout a propadnout do vody, či potraviny malých rozměrů
(např. hrášek), zabalte do alobalu.
38 Při vyjímání zabalených potravin buďte opatrní – používejte rukavice na pečení a plastové
kleště/lžíce.
39 Koš zadělejte poklicí.
40 S přístrojem pracujte úplně stejně jako při vaření rýže.
41 Dte se uvedených časů pro napařování.
42 Po napařování potraviny v hrnci nenechávejte – rozbředly by.
t LEJTE SI POZNÁMKY
43 Zapište si druh a množství potravin a také množství vody. Příště už použijte jen požadované
množství vody a nechte hrnec pracovat podle časovače.
C ČEP
44 Čep zabraňuje tomu, aby topné těleso pracovalo, když není mísa na svém místě.
C HOTOVO?
45 Vytáhněte přístroj ze zásuvky.
46 Hrncem na rýži nemanipulujte, když je uvnitř plná mísa. Hrnec je v tomto případě těžký, čili
mohli byste kabelem snadno za něco zachytit.
47 Před vyprázdněním mísy je třeba mísu z hrnce na rýži vyjmout. Pokud budete potraviny z
mísy nabírat a přitom ji z hrnce nevyjmete, mohou vám potraviny upadnout do přístroje,
čímž přístroj poškodíte.
C PÉČE A ÚDRŽBA
48 Odpojte spotřebič a nechte jej vychladnout, než jej vyčistíte nebo uložíte.
, Vytáhněte zástrčku ze sítě a potom vypojte konektor ze zdířky v přístroji.
49 Poklici, mísu a napařovák umyjte v teplé mýdlové vodě, opláchněte a osušte.
50 Všechny plochy otřete čistým vlhkým hadrem.
51 Nevkládejte žádnou část spotřebiče do myčky.
53
časy přípravy a bezpečnost potravin
, Nepoužívejte slávky, které jsou otevřené už před vařením. Vařte je v páře, dokud se zcela
neotevřou. Ty, které se po vaření neotevřou, vyhoďte.
52 Uvedené časy jsou pro jednu vrstvu potravin. Abyste zjistili, jaké časy nejlépe vyhovují vašim
oblíbeným potravinám a jejich kombinacím, budete muset experimentovat.
53 Maso, drůbež a druhotné výrobky (mleté maso, burgery, atd.) připravujeme tak dlouho,
dokud výrazně nepouští šťávu. Rybu grilujeme tak dlouho, dokud celkově neztmavne.
54 Listovou zeleninu musíte připravovat jen krátce, aby zůstala zelená a čerstvá. Když ji ponoříte
do ledové vody, proces tepelné úpravy se zastaví.
H OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aby nedošlo k ohrožení zdraví a životního prostředí vlivem nebezpečných látek obsažených v
elektrických a elektronických produktech, spotřebiče označené tímto symbolem nesmějí
t vhazovány do směsného odpadu, ale je nutno je obnovit, znovu použít nebo
recyklovat.
potraviny (čerstvé) množst čas (minuty)
chřest 400g 15-18
zelené fazolky 200g 20
brokolice 200g 18
růžičková kapusta 200g 20
zelí (čtvrtka) 25-30
mrkev (na plátky) 200g 15-20
květák 200g 15
kukuřičné klasy 2 24-35
cuketa (na plátky) 200g 10-12
brambory (na čtvrtky) 400g 25-30
špenát 200g 5-8
kuře (vykostěné) 400g 6-8
rybí filety 400g 8-10
rybí steaky 2 20-23
krevety 250g 10-12
humří ocas (mražený) 12-15
slávky 250g 15
/