119
Před prvním použitím omyjte všechny díly příslušenství mýdlovu vodou (kromě adaptéru (E): viz § čištění)
Opláchněte a osušte.
Postavte přístroj na rovnou, čistou a suchou plochu, zkontrolujte, zda tlačítko měniče (A1) je v poloze "0" ,
poté přístroj zapojte.
Pro uvedení do provozu máte několik možností:
- Přerušovaný chod (pulsní): Pro lepší kontrolu připravovaných pokrmů otočte tlačítkem měniče (A1)
do polohy "pulse" několika za sebou jdoucími impulzy.
- Plynulý provoz: Otočte tlačítkem měniče (A1) do požadované polohy od "1" do "max" podle
prováděných pokrmů. Při přípravě můžete provoz měnit.
Při vypínání přístroje vraťte tlačítko (A1) na "0".
Důležité upozornění: Přístroj nemůže být uveden do provozu, jsou-li klapka (A5) a hlava (A3)
zablokované. Pokud za provozu odblokujete klapku (A5) a/nebo hlavu (A3), přístroj se ihned zastaví.
Zablokujte znovu klapku a/nebo hlavu, vraťte se do polohy "0" na ovladači (A1), poté zvolte
požadovanou rychlost a při spouštění přístroje postupujte obvyklým způsobem.
Váš kuchyňský spotřebič je vybaven mikroprocesorem, který ovládá a analyzuje výkon při provozu. V případě
přílišného namáhání se přístroj sám vypne. Pro opětovné spuštění vraťte otočné tlačítko (A1) do polohy
"0" a vyjměte část surovin. Nechte přístroj chvíli odpočinout. Poté můžete zvolit požadovanou rychlost a
dokončit práci.
UVEDENÍ DO CHODU
Děkujeme vám, že jste si vybrali tento přístroj , určený výlučně pro domácí přípravu jídel v interiéru.
Očíslování odstavců je shodné s očíslováním zarámovaných schémat.
A - Blok motoru
A1 Elektronický měnič rychlosti
A2 Tlačítko odblokování multifunkční hlavy (A3)
A3 Multifunkční hlava
A4 Rychlý výstup (mixovací mísa / odšťavňovač / drtič)
A5 Bezpečnostní klapka
A6 Výstup příslušenství pro míchání
(hnětač, metla, šlehač)
A7 Prostor pro ukládání napájecího kabelu
B - Souprava mísy
B1 Nerezová mísa
B2 Víko
C - Příslušenství pro míchání
C1 Hnětač
C2 Šlehač
C3 Metla
D - Mixovací mísa (podle typu)
D1 Mísa
D2 Víko
D3 Dávkovací zátka
E - Držák příslušenství (v závislosti od modelu)
F - Hlavice mlýnku (podle typu)
F1 Kovové tělo
F2 Šroub
F3 Nůž
F4 Mřížka s velkými otvory
F5 Mřížka s malými otvory
F6 Matice
F7 Pěchovátko
F8 Deska
G - Kráječ zeleniny (podle typu)
G1 Bubínkový zásobník
G2 Pěchovátko
G3 Krájecí bubínek
G4 Bubínek hrubého strouhání
G5 Bubínek jemného strouhání
G6 Bubínek reibekuchen
H - Odšťavovač (podle typu)
H1 Pěchovátko
H2 Víko
H3 Otočný filtr
H4 Těleso nádoby
H5 Výtoková hubice
H6 Páka blokování
POPIS
CS
120
1 - MÍCHÁNÍ / HNĚTENÍ / TŘENÍ / EMULGOVÁNÍ / ŠLEHÁNÍ
Nerezavějící mísa (B1) a její víko (B2) vám umožní připravit až 1,8 kg lehkého těsta podle druhu surovin.
POUŽITÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ:
- Mísa z nerezavějící oceli (B1).
- Víko (B2).
- Hnětač (C1) nebo šlehač (C2) nebo metla (C3).
1.1 - MONTÁŽ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Stiskněte tlačítko (A2) pro odblokování multifunkční hlavy (A3) a zvedněte ji až nadoraz.
Zablokujte mísu z nerezavějící oceli (B1) (po směru hodinových ručiček) na přístroj a vložte suroviny.
Připojte požadované příslušenství (C1, C2 nebo C3) na výstup (A6), přitlačte a pootočte o čtvrt otočky proti
směru hodinových ručiček, aby došlo k zablokování příslušenství na svém místě.
Uveďte multifunkční hlavu (A3) do vodorovné polohy: stiskněte tlačítko (A2) a ručně sklopte multifunkční hlavu
(A3), až se zablokuje (návrat tlačítka (A2) do původní polohy).
Umístěte víko (B2) na mísu z nerezavějící oceli (B1).
Poznámka: Použití víka není povinné. Snižuje nebezpečí vystříknutí nebo odlétnutí.
Zkontrolujte, zda je klapka (A5) zablokována (směr hodinových ručiček) na rychlém výstupu (A4).
1.2 - UVEDENÍ DO PROVOZU
Spusťte přístroj otočením tlačítka měniče (A1) do požadované polohy podle receptu.
Přístroj se ihned spustí.
Otvorem ve víku (B2) můžete přidávat suroviny během provozu.
Při vypínání přístroje vraťte tlačítko (A1) na "0".
Doporučení:
- Hnětení
- Použijte příslušenství hnětač (C1) při rychlosti "1". Můžete hníst až 500g mouky (např: bílý chléb, celozrnný
chléb, máslové těsto, sušenkové těsto, ...).
- Maximální doba provozu: 13 minut.
- Míchání
- Použijte šlehač (C2) při rychlosti "1" až "max".
- Můžete míchat až 1,8 kg lehkého těsta (bábovky, sušenky...).
- Maximální doba provozu: 13 minut.
- Nikdy nepoužívejte šlehač (C2) ke hnětení těžkých těst.
- ení / emulgování / šlehání
- Použijte metlu (C3) při rychlosti "1" až "max".
- Můžete připravovat: majonézu, omáčku aïoli, omáčky, sníh z bílků (až z 8 vajec), šlehačku (až 500 ml)…
- Maximální doba provozu: 10 minut.
- Metlu na šlehání (C3) nikdy nepoužívejte ke hnětení hustého těsta, ani k míchání lehkého těsta.
1.3 - DEMONTÁŽ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Vyčkejte do úplného zastavení spotřebiče.
Odstraňte víko (B2).
Pomocí tlačítka (A2) odblokujte multifunkční hlavu (A3) zvedněte ji do horní polohy.
Odblokujte íslušenst(C1), (C2) nebo (C3) z multifunkční hlavy zatlačením na příslušenství k hlavě a jeho
otočením o čtvrt otočky po směru hodinových ručiček.
Vyjměte mísu z nerezavějící oceli.
2 - HOMOGENIZOVÁNÍ / MÍCHÁNÍ/MIXOVÁNÍ (PODLE TYPU)
Podle druhu surovin je možno v mixovací míse (D) připravit až 1,5l hustých směsí a 1,25l tekutých směsí.
POUŽITÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ:
- Mixovací mísa (D).
CS
121
2.1 - MONTÁŽ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Uveďte multifunkční hlavu (A3) do vodorovné polohy: stiskněte tlačítko (A2) a ručně sklopte multifunkční hlavu
(A3), až se zablokuje (návrat tlačítka (A2) do původní polohy).
Odblokujte bezpečnostní klapku (A5) z rychlého výstupu (A4) pootočením proti směru hodinových ručiček a
poté ji sejměte.
Před vyjmutím mixovací mísy (D) zkontrolujte, že je přístroj vypnut.
Zablokujte mixovací mísu (D) na výstup (A4) pootočením ve směru hodinových ručiček.
Vložte suroviny do mixovasy a upevněte víko (D2) s dávkovacím víčkem (D3) pootočením proti směru
hodinových ručiček.
2.2 - UVEDENÍ DO PROVOZU
Spusťte ístroj otočením tlačítka měniče (A1) do požadované polohy podle receptu (od rychlosti 4 Max
nebo Pulse). Pro lepší kontrolu mixování a lepší homogenizaci těsta použijte polohu "Pulse".
Otvorem v dávkovací zátce (D3) můžete přidávat suroviny během provozu.
Při vypínání přístroje vraťte tlačítko (A1) na "0".
- Maximální doba provozu: 3 minut.
Doporučení:
Můžete připravovat:
- Jemně mixované polévky, krémové polévky, kompoty, mléčné koktejly, koktejly,
- Lehká těsta (palačinky, koblihy, bublanina, třené...).
- Pokud během mixování suroviny zůstávají přilepe na stěnách mísy, vypněte přístroj, čekat na úplné
odstavení přístroje, vyjměte mísu, přísady seškrábněte na nože pomocí špachtle, pak mísu znovu upevněte a
pokračujte v přípravě.
Nikdy naplňte nádobu s vroucí kapaliny.
Nepoužívejte mixér prázdný.
Vždy používejte mixéru s víčkem.
Nikdy neodstraňujte kryt před tečkou přístroje.
V nádoby mixéru, vždy dát tekuté přísady do pevných složek.
2.3 - DEMONTÁŽ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Nejprve vyčkejte dokonalého zastavení přístroje, pak sejměte mixovací mísu pootočením proti směru
hodinových ručiček, vraťte na místo klapku (A5) a zablokujte ji na výstup (A4) (po směru hodinových ručiček).
3 - SEKÁNÍ (PODLE TYPU)
POUŽITÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ:
- Držák příslušenství (E)
- Sestavená hlavice mlýnku (F)
3.1 - UMÍSTĚNÍ ADAPTERU MLÝNKU
Stiskněte tlačítko (A2) pro odblokování multifunkční hlavy (A3) a zvedněte ji až nadoraz.
Přiložte adaptér (E) a zablokujte ho proti směru hodinových ručiček tak, abyste měli výstup v prodlouže
přístroje.
Uveďte multifunkční hlavu (A3) do vodorovné polohy stisknutím tlačítka (A2).
3.2 - SESTAVENÍ HLAVICE MLÝNKU
Uchopte tělo (F1) za komínek tak, že umístíte největší otvor nahoru.
Vložte šroub (F2) (delší osou napřed) do těla (F1).
Umístěte nůž na (F3) kratší osu, která přesahuje ze šroubu (F2), a umístěte řezací části směrem ven.
Nasaďte zvolenou mřížku (F4 nebo F5) na nůž (F3), aby oba čepy zapadly do obou drážek těla (F1).
Pevně zašroubujte matici (F6) na tělo (F1) ve směru hodinových ručiček, nicméně bez zablokování.
Montáž zkontrolujte. Osa nesmí mít ani vůli ani se protáčet. V opačném případě začněte znovu.
3.3 - NASAZENÍ HLAVICE MLÝNKU NA PŘÍSTROJ
Nakloňte sestavenou hlavici mlýnku (F) napravo k výstupu adaptéru (E), nechte zapadnout oba bajonety hlavice
CS
122
mlýnku do obou drážek adaptéru. Zasuňte hlavici mlýnku na konec do adaptéru, pak posunujte komínek
hlavice mlýnku do svislé polohy otáčením proti směru hodinových ručiček až do zablokování.
Umístěte odnímatelnou desku (F8) na komínek.
3.4 - ZAPNUTÍ, RADY A DEMONTÁŽ
Zkontrolujte, zda je bezpečnostní klapka (A5) zablokována (směr hodinových ručiček) na rychlém výstupu (A4).
Postavte nádobu na připravovaný pokrm k přístroji.
Zapněte přístroj otočením měniče (A1) na rychlost "3" nebo "4".
Vkládejte do komínku postupkousky masa pomocí chovátka (F7). Nikdy neposunujte suroviny do
komínku prsty nebo kuchyňskými nástroji.
- Můžete sekat až 3 kg masa.
- Maximální doba provozu: 10 minut.
Nechte před použitím vychladnout úplně zařízení.
Při vypínání přístroje otočte měničem na rychlost "0" vyčkejte do úplného zastavení přístroje.
Odblokujte hlavici mlýnku v opačném směru než při montáži.
Doporučení:
- edem si připravte všechny suroviny k mletí (z masa odstraňte kosti, šlachy a nervy a nakrájejte maso na kostky
o velikosti přibližně 2x2cm).
- Zkontrolujte, zda je maso zcela rozmrazené.
- Na konci můžete vložit několik kousků chleba, abyste vytlačili všechno maso.
4 - STROUHÁNÍ / KRÁJENÍ (PODLE TYPU)
POUŽÍTÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ:
- Držák příslušenství (E)
- Sestavený kráječ zeleniny (G)
- Bubínky (podle typu)
4.1 - MONTÁŽ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Stiskněte tlačítko (A2) pro odblokování multifunkční hlavy (A3) a zvedněte ji až nadoraz.
Přiložte adaptér (E) a zablokujte ho proti směru hodinových ručiček tak, abyste měli výstup v prodlouže
přístroje.
Uveďte multifunkční hlavu (A3) do vodorovné polohy stisknutím tlačítka (A2).
Zkontrolujte, zda je bezpečnostní klapka (A5) zablokována (směr hodinových ručiček) na rychlém výstupu (A4).
Nakloňte bubínkový zásobník (G1) napravo k stupu adaptéru (E), nechte zapadnout oba bajonety
bubínkového zásobníku do obou drážek adaptéru. Zasuňte ho až na konec a pak posunujte komínek zásobníku
do svislé polohy otáčením proti směru hodinových ručiček až do zablokování.
Vložte do zásobníku zvolený bubínek a zkontrolujte, zda je zcela zasunut do zásobníku.
4.2 - ZAPNUTÍ A RADY
Postavte nádobu na připravovaný pokrm k přístroji.
Zapněte přístroj otočením měniče (A1) na rychlost "3" pro krájení nebo "4" pro strouhání.
Vkládejte potraviny komínkem zásobníku a posunujte je pomocí pěchovátka (G2). Nikdy neposunujte
suroviny do komínku prsty nebo kuchyňskými nástroji.
- Můžete připravit až 2 kg potravin.
- Maximální doba provozu: 10 minut.
Při vypínání přístroje otočte měničem na rychlost "0" vyčkejte do úplného zastavení přístroje.
Odblokujte bubínkový zásobník v opačném směru než při montáži.
Pomocí bubínků můžete připravit:
- Strouhat nahrubo (G4) / strouhat najemno (G5): mrkev, celer, brambory, sýr, ...
- Krájet na silné plátky (G3): brambory, mrkev, okurky, jablka, řepu, ...
- Reibekuchen (G6): brambory, parmezán …
CS
123
5 - ODŠŤAVOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY (PODLE TYPU)
POUŽÍTé PŘÍSLUŠENSTVÍ:
- Sestavený odšťavovač (H).
5.1 - SESTAVENÍ ODŠŤAVOVAČE
Položte filtr (H3) do středu tělesa nádoby (H4).
Zablokování víka: otáčejte proti směru hodinových ručiček a zablokujte víko (H2) na těleso nádoby (H4) (poloha
zamčeného zámku).
Celkové zablokování: posuňte páku blokování (H6) do polohy zamčeného zámku.
5.2 - UMÍSTĚNÍ ODŠŤAVOVAČE NA PŘÍSTROJ
Uveďte multifunkční hlavu (A3) do vodoorovné polohy: stiskněte tlačítko (A2) a ručně sklopte multifunkční
hlavu (A3), až se zablokuje (návrat tlačítka (A2) do původní polohy).
Odblokujte a sejměte klapku (A5) z rychlého výstupu (A4) pootočením proti směru hodinových ručiček.
Před zablokováním odšťavovače (H) zkontrolujte, že je přístroj vypnut.
Zablokujte sestavený odšťavovač na výstupu (A4) otáčením po směru hodinových ručiček tak, aby se výstup
pro odtokovou hubici nacházel v prodloužení přístroje.
Nasuňte odtokovou hubici (H5) na těleso nádoby (H4).
Ujistěte se, že odtokovou hubici (H5) je otevřený.
5.3 - ZAPNUTÍ A RADY
Postavte pod odtokovou hubici (H5) velkou sklenici.
Zapněte přístroj otočením měniče (A1) na rychlost "3".
Nakrájejte ovoce a/zeleninu na kousky.
Vkládejte potraviny komínkem víka (H2) a posunujte je zvolna pomocí pěchovátka (H1). Nikdy neposunujte
suroviny do komínku prsty nebo kuchyňskými nástroji.
Nezpracovávejte víc než 5 krát 500 g potravin najednou, aniž byste nechali přístroj odpočinout.
- Maximální doba provozu: 10 minut.
Pro dosažení co nejlepších výsledků vyčistěte filtr pokaždé po zpracování 300 g surovin.
Důležité upozornění : Jakmile je těleso nádoby na dužinu plné, přístroj vypněte a těleso nádoby vyprázdněte.
Při vypínání přístroje otočte měničem na rychlost "0" a vyčkejte do úplného zastavení přístroje.
Před vyjmutím celku přístroje vyčkejte do úplného zastavení otočného filtru.
Vyjměte odšťavovač odblokováním otáčením proti směru hodinových ručiček.
Posuňte páku blokování (H6) do polohy odemčeného zámku. Otevřte víko (poloha odemčeného zámku). Nyní
můžete vyjmout filtr (H3) a vyčistit ho a vyprázdnit těleso nádoby (H4).
Doporučení:
Můžete připravovat šťávy z: mrkve, rajčat, jablek, hroznů, malin, …
Ovoce se silnou kůrou, zbavte pecek a vyjměte středovou část ananasu.
Šťávu nelze lisovat z některého ovoce a zeleniny: banánů, avokáda, ostružin, některé odrůdy jablek, etc…
Můžete ipravovat šťávu z různého ovoce a zeleniny, aniž byste museli odšťavovač pokaždé čistit, chutě se
nesmíchají, stačí jen nalít do odšťavovače trochu vody a nechat běžet, aby se mezi jednotlivými druhy šťáv
propláchl.
Šťávy konzumujte bezprostředně po ípravě, pokud je chcete na několik hodin uskladnit v chladu, přidejte
citronovou šťávu.
6 - ÚPRAVA DÉLKY NAPÁJECÍHO KABELU
Z důvodu pohodlnějšího používání nebo ukládání přístroje můžete délku kabelu zkrátit tím, že ho zastrčíte do
bloku motoru (A) otvorem umístěným vzadu (A7).
7 - VELMI JEMNÉ SEKÁNÍ MALÉHO MNOŽSTVÍ (PODLE TYPU)
POUŽÍTÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ:
- Kompletní drtič.
CS
Pokud přístroj nefunguje, zkontrolujte:
- Zapojení přístroje.
- Zablokování veškerého příslušenství.
- Pozice tlačítka pohonu (A1): návrat do polohy "0", a pak znovu vyberte požadovanou rychlost.
Váš kuchyňský spotřebič je vybaven mikroprocesorem, který ovládá a analyzuje výkon při provozu. V případě
přílišného namáhání se přístroj sám vypne. Pro opětovné spuštění vraťte otočné tlačítko (A1) do polohy "0"
a vyjměte část surovin. Nechte ístroj chvíli odpočinout. Poté můžete zvolit požadovanou rychlost a
dokončit práci.
Váš přístroj přesto stále nefunguje? Obraťte se na schválené servisní středisko (viz seznam v servisní knížce).
CO DĚLAT, POKUD VÁŠ PŘÍSTROJ NEFUNGUJE?
124
Pomocí drtiče můžete:
- Nasekat za několik sekund pulzování: suché fíky, sušené broskve...
Množství / max. čas: 100g / 5s
Tento drtič není určen ke zpracování tvrdých surovin, jako je káva.
Odpojte přístroj.
Neponořujte blok motoru (A) ani adaptér (E) do vody ani pod tekoucí vodu. Otřete suchým nebo skoro
suchým hadrem.
Pro snazší čištění je vhodné opláchnout příslušenství hned po použití. Zcela odmontujte příslušenství hlavice
mlýnku. S ostrými díly zacházejte opatrně, mohou vás zranit.
Umyjte, opláchněte a osušte příslušenství: lze je mýt v myčce s výjimkou souboru kovových součástek hlavice
mlýnku: tělo (F1), šroub (F2), nůž (F3), mřížky (F4 a F5), matka (F6).
Mřížky (F4) a (F5) a nůž (F3) musí zůstat mastné. Pro jejich lepší ochranu je potřete jedlým olejem.
Tipy:
Pokud dojde k obarvení příslušenství potravinami (mrkev, pomerače, …) třete je hadrem napuštěným jedlým
olejem, poté vyčistěte obvyklým způsobem. •Mixovací mísa (D): Do mixovací nádoby nalijte teplou vodu s
několika kapkami tekutého mýdla.
Zavřete víko. Umístěte na přístroj a zapněte několika impulzy. Po sejmutí mísu opláchněte pod tekoucí vodou
a nechte oschnout (mísa vzhůru nohama).
ČIŠTĚNÍ
Přístroj neskladujte ve vlhku.
SKLADOVÁNÍ
Obal obsahuje výhradně materiály neohrožující životní prostředí, které mohou být likvidovány
v souladu s platnými předpisy o recyklaci.
Pokud chcete dát přístroj do odpadu, informujte se u příslušného odboru vaší obce.
LIKVIDACE OBALŮ A PŘÍSTROJE
CS
ŠLEHAČKA
Přísady (pro 6/8 osob): 25 cl velmi studené smetany - 50 g moučkového cukru.
Smíchejte smetanu a moučkový cukr v nerezové míse s vícelistou metlou a kem. Zapněte spotřebič na 4.
rychlost na dvě minuty, pak na tři a půl minuty na maximální rychlost.
MAJONÉZA
Přísady: 1 vaječný žloutek - 1 lžíce jemné hořčice - 1 lžíce octa - 250 ml olivového nebo slunečnicového oleje
- sůl a pepř.
Vložte žloutky, hořčici, ocet, sůl a pepř do nerezové mísy s vícelistou metlou a víkem. Zvolte 1. rychlost. Spusťte
metlu a začněte přidávat olej velmi pomalým proudem. Po 10 sekundách zvyšte na maximální rychlost. Jakmile
je olej zapracován do směsi, spusťte metlu ještě na 30 sekund.
Tip:Přidejte drcený stroužek česneku, pokud se pro váš recept hodí. Pro optimální výsledek by všechny přísady
měly mít pokojovou teplotu.
Poznámka: Uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 24 hodin.
BÍLÝ CHLÉB
Přísady (na jeden bochník o 800 g): 500 g mouky na bílý chléb - 300 ml vlažné vody - 11g chemických kvasnic
- 10 g soli.
Vložte mouku, sůl, kvasnice a sušené kvasnice do nerezové mísy. Nasaďte hnětač a víko a zapněte na pár
sekund na 1. rychlost. Přilijte otvorem ve víku vlažnou vodu. Hnětejte osm minut. Nechte těsto odpočívat
při pokojové teplotě asi půl hodiny. Pak z sta rukou vytvarujte kouli. Umístěte kouli těsta na máslem
vytřený a pomoučený pečicí plech. Nechte znovu kynout při pokojoteploasi hodinu. Předehřejte troubu
na 240°C. Horní stranu bochníku nařízněte ostrým nožem a otřete vlažnou vodou. Do trouby vložte malou
nádobu s vodou: tím pomůžete vytvořit zlatavou kůrku na chlebu. Pečte 40 minut při 240°C.
Tip: Pekařské kvasnice by nikdy neměly být v přímém kontaktu s cukrem či solí, protože ty brání jejich účinku.
TĚSTO NA KŘUPAVÉ PEČIVO
Přísady (na jeden základ dortu o 350 g): 200 g mouky - 100 g másla - 50 ml vody - špetka soli.
Vložte mouku, máslo a sůl do nerezové mísy. Nasaďte hnětač a víko a zapněte na pár sekund na 1. rychlost.
Přilijte vlažnou vodu, při spuštěném spotřebiči. Nechte spotřebič běžet, dokud z těsta nevznikne koule. Nechte
těsto odpočívat na chladném místě zakryté fólií nejméně hodinu, než je vyválíte a začnete péct.
RECEPTY
125
Upozornění: nelze prodat žádné příslušenství bez toho, že předložíte návod k použití nebo váš
spotřebič.
Nerezovou mísu
Víko mísy z nerezavějící oceli
Hnětač
Šlehač
Metlu
Mixovací mísu
Odšťavovač
Drtič
Držák příslušenství
Hlavici mlýnku
Kráječ zeleniny:
- krájení
- hrubé strouhání
- jemné strouhání
- reibekuchen
Sada na těstoviny
Příslušenství na pyré
Otočný mlýnek na
těstoviny
Můžete dát vašemu přístroji osobitý z a opatřit si u vašeho obvyklého prodejce nebo u autorizovaného
servisního střediska toto příslušenství:
PŘÍSLUŠENST
CS
126
BRIOŠKA
Přísady (pro 6 osob): 250 g bílé chlébové mouky - 5 g soli - 25 g cukru - 100 g másla - 2 celá vejce a 1 žloutek
- 3 lžičky vlažného mléka - 2 lžičky vody - 5 g suchých pekařských kvasnic.
kvasnice, vlažné mléko a vodu. Sůl a kvasnice nesměšujte, protože kvasnice reagují na kontakt se solí
nežádoucím způsobem. Přidejte vejce a nasaďte hnětač a víko. Zvolte rychlost 1 a hnětejte 15 sekund, pak
nastavte 2. rychlost na 2 minuty 45 sekund. Bez vypínání spotřebiče přidejte máslo, které by nemělo být příliš
měkké (nechte je půl hodiny při pokojové teplotě před použitím). Pokračujte v hnětení 5 minut na 2. rychlost,
pak 5 minut na 3. rychlost. Zakryjte těsto a nechte je dvě hodiny kynout i pokojové teplotě, pak je rukou
propracujte, používejte i údery do mísy. Zakryjte těsto a nechte je kynout další dvě hodiny v chladničce; znovu
těsto propracujte a opakujte údery. Pak překryjte potravinářskou fól a nechte těsto přes noc kynout v
chladničce. Druhý den vytřete plech na briošky a vysypte jej moukou. Vytvarujte briošku do koule. Umístěte ji
na plech a nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nenaplní plech (dvě až tři hodiny). Vložte do trouby na
180 °C a nechte péct asi 25 minut.
Tip: Přidejte kousky čokolády nebo kandované ovoce.
CHUTNÝ BOCHNÍK
Přísady (pro 6 osob): 200 g mouky - 4 vejce - 11g prášku na pečení 100 ml mléka - 50 ml olivového oleje
- 12 sušených rajčat - 200 g sýru feta - 15 zelených oliv bez pecek - troška karí v prášku (volitelné) - sůl a pepř.
Předehřejte troubu na 180 °C. Plech na pečení vytřete máslem a vysypte moukou. V nerezové míse s mísicí
metlou a víkem smíchejte mouku, vejce a prášek na pečení, začněte 1. rychlostí, pak zvyšujte na 3. rychlost.
Přilijte olivový olej a mléko a míchejte jednu a půl minuty. Snižte rychlost na 1. a přidejte sušerajčata
(nakrájená na kousky), sýr feta na kostičky, zelené olivy (na kousky) a karí. Okořeňte. Směs vlijte na plech a
vložte do trouby na 30 až 40 minut podle typu trouby. Propíchněte nožem, abyste zkontrolovali, zda je bochník
propečený.
Tip: Sýr feta nahraďte mozzarellou a přidejte pár nakrájených lístků bazalky.
KOLÁČ S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU
Přísady (pro 8 osob): 200 g kvalitní hořké čokolády - 150 g cukru krupice - 125 g jemné mouky
- 125 g změklého másla - 4 vejce - 200 ml tekuté smetany (šlehačka) - 100 g mletých mandlí (volitelné)
- 1 sáček vanilkového cukru (volitelné) - 11g prášku do pečiva - 1 špetka soli
Předehřejte troubu na 180°C. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě roztavte čokoládu nalámanou na kousky
ve 3 lžících vody. Při míchání přidávejte postupne po troškách máslo, aby máslo získalo hladkost. Důkladně
vychlaďte. Oddělte žloutky od bílků. Bílky odložte. Žloutky, roztavenou čokoládu, smetanu, cukr, vanilkový cukr,
mleté mandle a zbytek másla vložte do nerezové mísy s mixérem s víkem. Spusťte na 20 sekund na 1. rychlost.
Zvyšte na 2. rychlost a zapracujte mouku smíchanou s kvasnicemi, kterou isypáváte otvorem ve víku.
Nechte spotřebič běžet asi dvě minuty, dokud těsto není hladké. Odložte do velké mísy. Bílky a špetku soli
vložte do vyčištěné nerezové mísy s vícelistou metlou. Šlehejte bílky na 5. rychlost jednu a tři čtvrtě minuty,
pak na maximální rychlost po dobu 30 sekund. Pomocí stěrky opatrzapracujte našlehané bílky do
čokoládové směsi. Vlijte do máslem vytřené a moukou vysypané formy na koláč. Pečte v troubě předehřáté na
180°C po dobu 25 minut.
Tip: Tento koláč je nejlepší podávat s vanilkovou omáčkou (viz recept na Plovoucí ostrovy) nebo
porcemi vanilkové zmrzliny.
Vice receptů naleznete na internetových stránkách www.moulinex.com
CS
/