Tefal QB504G38 Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
ZÁKLADNÍ CUKRÁŘSKÉ
VÝROBKY
GURMÁNSKÉ CHUŤOVKY
VÝJIMEČNÉ OKAMŽIKY
LAHODNÉ ZÁŽITKY
CS
Šlehačka
............................. 116
Těsto na křupavé pečivo ................ 116
Palačinky ............................ 116
Těsto na vafle ......................... 116
Cereální chléb .........................117
Koláč .................................117
Bílý chléb ............................ 118
Kynuté pečivo ......................... 118
Sušenky s kousky čokolády ...............119
Brownies s čokoládou a pekanovými ořechy . 119
Čokoládová pěna ...................... 120
Mrkvový dort s polevou ................. 120
Neodolatelný jablečný dort ............. 121
Čokoládová dortová lízátka ............. 121
Citronový koláč
....................... 122
Jahodový dort s krémem ................ 123
Vanilkové makronky
................... 124
Tiramisu ............................. 125
Cupcakes s malinami a bílou čokoládou ... 125
Královská čokoláda
.................... 126
Chutný bochník
....................... 127
Rajčatová šťáva s bazalkovou šlehačkou... 127
Těsto na pizzu ........................ 127
Zapečené cukety ...................... 128
Masové kuličky ........................ 128
Vlte mouku, máslo a sůl do nerezové mísy. Nasaďte hnětač a víko a zapněte na pár
vteřin na 1. rychlost. Za stálého hnětení přilévejte vlažnou vodu. Nechte spotřebič běžet,
dokud z těsta nevznikne koule. Nechte těsto odpívat na chladném místě zakryté fól
nejméně hodinu, než je vyválíte a začnete péct.
Rozmíchejte kvasnice ve vlažném mléce. Nasaďte na spotřebič mísu mixéru a přidejte
vejce, sůl, vanilkový cukr, zbytek mléka, máslo a směs kvasnic. Zavřete víko. Spute
spotřebič na 4. rychlost a postupně přidávejte mouku otvorem ve víku. Podle potřeby
žete pulzní funkcí na pár vteřin zlepšit zapracování mouky do těsta. Spusťte
spotřebič asi na dvě minuty, dokud těsto není hladké. Nechte odpočívat hodinu před
přípravou vaflí.
Na jeden základ dortu
o 350g
200g mouky
100g másla
50ml vody
• Špetka soli
Na 24vaflí
250g mouky
15g čerstvých
pekařských kvasnic
• 2vejce
• 1špetka soli
400ml mléka
125g změklého másla
• 1sáček vanilkového
cukru (nebo pár kapek
tažku z vanilky)
25cl velmi studené
smetany
50g moučkového cukru
Na 20palačinek
750ml mléka 375g mouky
• 4vejce
40g cukru
100ml oleje
• 1lžíce vody z květu
pomerančovníku nebo
ochuceného alkoholu
Smíchejte smetanu a moučkový cukr v nerezové míse s vícelistou metlou a víkem. Zapněte
spotřebič na 4. rychlost na dvě minuty, pak na tři a půl minuty na maximální rychlost.
x 6/8
x 6/8
Miska
Miska
Metla
Mixér
Hnětací hák
Mixér
Vložte vejce, olej, cukr, mléko a zvolenou příchuť do mixéru. Zvolte 2. rychlost. Spute
spotřebič na pár vteřin. Pak otvorem ve víku přidejte mouku a nechte běžet ještě jednu a
l minuty. Nechte těsto půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě, než začnete palačinky
připravovat.
Palačinky
Těsto na křupavé pečivo
Těsto na vafle
Šlehačka
Tip: Podávejte vafle se šlehačkou,
čokoládovou omáčkou, atd.
Na jeden bochník s
hmotností přibližně 800 g
500 g cereální mouky
285 ml vlné vody
10 g sušeného droždí
10 g soli
• Ovesné vločky na posypá
250 g světlé chlebové
mouky
• 5 g soli,
25g cukru
100 g másla
• 2 celá vejce a 1 vaječný
žloutek
• 3 polévkové lžíce vlažného
mléka
• 2 polévkové lžíce vody
• 5 g sušeného droždí
Mouku, sůl a droždí vlte do nerezové mísy. Nasaďte hnětací hák a víko. Nastavte
rychlost 1 a míchejte ss několik vteřin. Poté skrze otvor ve víku přilijte vodu.
Hnětejte osm minut. Těsto přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odpívat na teplém
místě. Těsto vyndejte na moukou posypanou pracovní desku a rukama jej vytvarujte
do čtverce. Rohy zabalte do středu a zarovnejte těsto pěstmi. Tento postup opakujte.
Vytvarujte oválný bochník. Bochník vložte do 25 cm formy. Povrch bochníku jemně
navlhčete a posypte jej ovesnými vločkami. Těsto přikryjte vlhkou utěrkou a nechte
je 60 minut na teplém místě kynout. Po délce bochníku vytvořte 1 cm hluboký zářez
nožem. Bochník vložte do trouby předehřáté na 240 °C. Do trouby vložte malou
nádobu s vodou: tím požete vytvořit zlatavou kůrku na chlebu. Pečte přibližně
30minut. Bochník vyjměte z formy a nechte vychladnout na drátěném podnose.
Mouku nasypte do nerezové mísy a vytvořte v ní dvě jamky: do jedné vsypte sůl a do
druhé vlte droždí, cukr, vlažné mléko a vodu. Sůl a droždí nepřidávejte najednou,
mohlo by to negativně ovlivnit kynutí. Přidejte vejce a nasaďte hnětací hák a víko.
Nastavte rychlost 1 a hnětejte 15 vteřin, poté přepněte na rychlost 2 a hnětejte 2
minuty a 45 vteřin. Přístroj vypte a přidejte máslo, které nesmí být příliš měkké
(před použitím jej nechtě půl hodiny ležet při pokojové teplotě). Hnětejte dalších 5
minut na rychlost 2, a poté 5 minut na rychlost 3. Těsto přikryjte a nechte kynout d
hodiny při pokojové teplotě. Následně těsto ještě důkladně ručně prohtejte v míse.
Poté těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc kynout v lednici. Druhý den
vytřete tukem formu na koláč a vysypte ji moukou. Těsto vytvarujte do koule. Vložte
jej do formy a nechte kynout na teplém místě, dokud nevyplní formu (2-3 hodiny).
Poté jej vložet do trouby vyhřáté na 180 °C a pte približně 25 minut.
x 6
Miska
Miska
Hnětací hák
Hnětací hák
Cereální chléb
Koč
Rada:Pro hosty
uválejte malé rohlíčky.
Posypte je mákem nebo
sezamovými semínky.
Rada: Přidejte
čokoládové hobliny nebo
kandované ovoce.
ZÁKLADNÍ CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY
116 / 117
CS
Na jeden bochník o 800g
500g mouky na bílý chléb
300ml vlné vody
11g chemických kvasnic
10g soli
Na 20velkých nebo
40malých kous
300ml vody
• Špetka soli
• Špetka cukru
120g másla
240g mouky
• 6vajec
Vložte mouku, sůl a kvasnice do nerezové mísy. Naste hnětač a víko a zapněte na pár
vteřin na 1. rychlost. Přilijte otvorem ve víku vlažnou vodu. Hnětejte osm minut. Nechte těsto
odpočívat při pokojové teplotě asi půl hodiny. Pak z těsta rukou vytvarujte kouli. Umístěte kouli
sta na máslem vytřený a pomoučený pečicí plech. Nechte znovu kynout při pokojové teplotě
asi hodinu. Předehřejte troubu na 240°C. Horní stranu bochníku nízněte ostrým nožem a
otřete vlnou vodou. Do trouby vložte malou nádobu s vodou: tím pomůžete vytvořit zlatavou
kůrku na chlebu. Pečte 40minut při 240°C.
V hrnci rozehřejte vodu s máslem, solí a cukrem. Přiveďte do varu a přidejte do hrnce mouku.
Rozmíchejte dřevěnou stěrkou, dokud těsto nepohltí veškerou tekutinu. Důkladně vychlaďte.
Po vychladnutí vlte těsto do nerezové mísy a naste mísicí metlu a víko. Zvolte rychlost
1a postupně přidejte vejce otvorem ve víku. Po dokonalém zapracování vajec těsto ještě dvě
až tři minuty zpracovávejte, dokud není hladké. Malou lžící vytvořte malé kopečky pasty na
slem vymazaný a pomoučený plech. Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 40minut.
Nechte vychladnout v troubě při otevřených dvířkách. Nevytahujte z trouby hned, hrozí, že
se pivo srazí. Po dokonalém vychladnutí je naplňte pevnou šlehanou smetanou, zmrzlinou
nebo pudinkem.
Hnětací hák
Mísicí metla
Miska
Miska
Bílý chléb
Kynuté pečivo
Tip: Pekařské kvasnice
by nikdy neměly být
v přímém kontaktu s
cukrem či solí, protože ty
brání jejich množení.
Tip: Chcete-li vytvořit
gougeres, vyměňte cukr
za špetku soli a posypte
těsto strouhaným sýrem
než začnete péct.
Na 20kusů velkých
sušenek:
250g změklého másla
125g krupicového cukru
125g hnědého cukru
• 1lžička vanilkového
extraktu
• 2vejce
400g mouky
• 1lžička prášku do pečiva
200g čokoládových
kousků
• 3velká vejce
200g tmavé čokolády
200g másla
15g másla na vymazá
pečicí formy
180g cukru
• 2sáčky vanilkového cukru
80g prosáté mouky
50g pekanových ořechů
V nerezové míse smíchejte máslo a oba cukry. Mísu umístěte do přístroje a mixujte
20vteřin na rychlost 3. Pak spotřebič vypte, stěrkou oškrabte vnitřní strany
nerezové mísy a nechte směs znovu mixovat 20vteřin na rychlost 5. Přidejte zbytek
surovin, zakryjte víkem a mixujte na rychlost 2tak dlouho, až vznikne hladké těsto.
Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a dejte alespoň na 1hodinu
odležet do chladničky. Předehřejte troubu na 180°C, těsto vyjměte z chladničky
a vytvarujte z něj malé kuličky. Naskládejte je na pečicí plech vyložený pečicím
papírem a pte v troubě asi 10minut.
Předehřejte troubu na 200°C a čtvercovou pečicí formu o straně 20cm vymte
slem. Čokoládu a zbytek másla nechte rozpustit v mikrovlnné troubě a dobře
promíchejte. V nerezové míse smíchejte vejce a oba cukry. Připevněte šlehací metlu
a víko a mixujte 1minutu na rychlost 6. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a mixujte
20vteřin na rychlost 6. Poté přisypte prosátou mouku a mixujte 15vteřin na rychlost
6. Nakonec přidejte pekanové ořechy a pomocí stěrky je opatrně vmíchejte do směsi.
Těsto vlijte do vymazané formy a pte 25minut na 200°C. Před podáváním nechte
vychladnout.
Metla
Mísicí metla
Miska
Miska
× 6/8
Sušenky s kousky čokolády
Brownies s čokoládou a pekanovými ořechy
GURMÁNSKÉ CHUŤOVKY
Tip: místo
čokoládových kousků
můžete použít oříšky
nebo sušené ovoce.
Tip: pekanové
ořechy můžete nahradit
vlašskými ořechy a dezert
serrovat s kopečkem
zmrzliny nebo šlehačky.
118 / 119
CS
150g kvalitní hoř
čokolády
150g cukru krupice
• 6vajec
Na těsto:
130g hnědého cukru
120ml slunečnicového
oleje
• 4vejce
• Kůra a šťáva z
1pomeranče
240g mouky
10g prášku do pečiva
• 2lžičky mleté skořice
250g nastrouhané mrkve
50g nahrubo nasekaných
vlašských ořechů
50g rozinek
Na polevu:
100g rozpuštěného másla
150g krémového sýru s
obsahem tuku 25%
100g moučkového cukru
Rozlámejte čokoládu na kousky. Vložte kousky do hrnce se dvěma lžícemi vody. Roztavte na
velmi mírném ohni, míchejte dřevěnou stěrkou. Sejměte hrnec z ohně, když čokoláda vytvoří
hladkou pastu. Přidejte šest žloutků a stále míchejte. Šlehejte bílky, dokud neztuhnou, přidejte
25g cukru v nerezové míse s vícelistou metlou a víkem na 5. rychlost po dobu jedné a tři čtvr
minut. Přidejte zbytek cukru a šlehejte na maximální rychlost po dobu 30vteřin. Přidejte lžíci
šlehaných bílků do ssi čokolády s vejci a míchejte pro uvolnění těsta. Pak opatrně zapracujte
zbývající šlehané bílky do čokoládové ssi. Vložte do chladničky a nechte několik hodin stát.
Příprava těsta: Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si mísicí metlu s nerezovou mísou a
do ní přidejte hnědý cukr, olej, vejce a kůru a šťávu z pomeranče. Zakryjte víkem a mixujte
1minutu na rychlost 5. Přidejte mouku, prášek do pečiva a skořici a mixujte další 1minutu na
rychlost 5. Nakonec do směsi přidejte mrkev, vlské ořechy a rozinky a ještě mixujte 15vteřin
na rychlost 2. Kulatou pečicí formu vymte máslem a vysypte moukou, vlijte do ní těsto a
pečte 45minut na 180°C.
Příprava polevy: Dokud se dort ještě peče, připravte si ot nerezovou mísu a mísicí metlu. Do
mísy dejte rozpuštěné máslo, krémový sýr a moučkový cukr a mixujte na rychlost 2tak dlouho,
až vznikne hladká hmota. Ulte do chladničky. Až mrkvový dort zcela vychladne, potřete ho
pomocí stěrky na povrchu polevou.
Metla
Mísicí metla
Miska
Miska
x 6/8
× 8/10
Čokoládová pěna
Mrkvový dort s polevou
Tip: Přidejte jem
strouhanou kůru
pomeranče k šlehaným
bílkům.
Tip: dort můžete
ozdobit hoblinami
strouhaného kokosu.
• 4jablka nakrájená na
kostky
250g krupicového cukru
• 2vejce
150ml mléka
125g rozpuštěného másla
250g mouky
• 1sáček prášku do pečiva
• 2lžičky mleté vanilky
• 2lžičky mleté skořice
• 2špetky soli
Na těsto:
75g rozpuštěného másla
• 2vejce
100g cukru
60g mletých lískových
ořechů
65g mouky
• ½sáčku prášku do pečiva
150g čerstvého sýra
Na potření:
200g tmavé čokolády
• 2lžíce řepkového oleje
• Balení tyčinek na lízátka
nebo kuchyňských špejlí
• Cukrové perličky nebo
čokoládová rýže na
ozdobení
Troubu předehřejte na 180°C. Pomocí mísicí metly v nerezové míse smíchejte vejce,
mléko a máslo a přidejte sypké suroviny (cukr, mouku, prášek do piva, mletou
vanilku, mletou skořici a sůl). Zakryjte víkem a mixujte 2minuty na rychlost 6. Přístroj
vypněte, zdvihněte horní část a stěrkou oškrabte ss z bočních stran mísy. Horní
část opět přiklopte a znovu mixujte 1minutu na rychlost 6. Když je těsto hotové,
idejte na kostky nakrájené jablko a dobře promíchejte stěrkou nebo vařečkou.
Pečicí formu vymte máslem a vysypte moukou, vlijte do ní těsto a pečte 50minut
na 180°C.
Troubu předehřejte na 175°C. Připevněte nerezovou mísu a šlehací metlu a do mísy
vložte vejce, cukr, rozpuštěné máslo, mleté lískové ořechy, mouku a prášek do pečiva.
Mixujte 15vteřin na rychlost 3, poté přepte na maximální rychlost a mixujte
4minuty. Směs vlijte do vymazané a vysypané picí formy a pečte 40minut na
175°C. Upečený dort nechte zcela vychladnout, rozdrobte ho do velké mísy, přidejte
čerstvý sýr a rukama hnětejte tak dlouho, až vznikne těsto. Z těsta tvořte kuličky
velikosti o něco menší než pingpongový míček a skládejte je na picí plech vyložený
pečicím papírem. Do každé dortové kuličky vpíchněte dřevěnou špejli nebo tyčinku
na lízátko a uložte je na 30minut do chladničky.
Polevu na dortová lízátka připravíte tak, že v misce smícháte čokoládu s olejem
a necháte ji rozpustit v mikrovlnné troubě na nízký výkon. V rozpuštěné čokolá
s olejem poté namáčejte dortová lízátka, nechte vždy trochu okapat a skládejte je
na pečicí plech vyložený pečicím papírem. Ještě předtím, než poleva zcela ztuhne,
ozdobte dortová lízátka cukrovými perličkami nebo čokoládovou rýží a poté je vraťte
zpět do chladničky.
Mísicí metlaMiska
Metla
× 8
Miska
Neodolatelný jablečný dort
Čokoládová dortová lízátka
GURMÁNSKÉ CHUŤOVKY
Tip: pokud přidáte
do těsta lžíci rumu, bude
dort ještě chutnější.
Tip: jestliže chcete
mít dortová lízátka
barevnější, můžete
je střídavě namáčet
také v mléčné nebo
bílé čokoládě. Bílou
čokoládu lze také obarvit
potravinářskými barvivy.
120 / 121
CS
Na piškot:
• 4vejce
125g krupicového cukru
125g mouky
Na mušelínový krém:
• ½l mléka
250g cukru
• 4vejce
70g mouky
250g změklého másla
nakrájeného na kousky
• 1vanilkový lusk
500g jahod
• 1dortový kruh
Na těsto
250g mouky
125g másla
30g mletých mandlí
80g moučkového cukru
• 1vejce
• 1špetka soli
Na polevu:
• 6vajec
300g cukru
• 3citrony
100g rozehřátého másla
Na pěnu:
• 3bílky
60g moučkového cukru
• 1špetka soli
Připravte těsto na pečivo: Vložte mouku, studené máslo na kousky,
mleté mandle, cukr a sůl do nerezové mísy s hnětacím hákem a víkem.
Spute spotřebič na 1. rychlost po dobu deseti vteřin pro rozmíchání,
pak na 3. rychlost. Když směs připomíná strouhanku, přidejte vejce
otvorem ve víku a nechte běžet ještě pět minut. Spotřebič zastavte,
jakmile je z těsta koule. Nechte těsto odpočívat nejméně hodinu v
chladničce překryté fólií.
Připravte polevu: Umyjte a osušte citrony. Ostrouhejte kůru a
vymačkejte šťávu. Vložte vejce, cukr, citronovou šťávu, kůru a rozehřáté
slo do nerezové mísy s mísicí metlou a víkem. Spusťte spotřebič na 1.
až 4. rychlost, dokud ss není jednolitá.
Zahřejte troubu na 210°C. Vymte máslem formu na dort o průměru
28cm nebo plech na dort. Vylejte těsto do 4mm tloušťky a
propíchněte vidličkou. Zakryjte pečicím papírem a sušenými fazolemi.
Pečte holé 15minut. Sejměte pečicí papír a sušené fazole. Vlijte polevu
na základ a pečte ještě 25minut při 180°C.
Připravte pěnu: Šlehejte bílky s 20g moučkového cukru v nerezové
míse s vícelistou metlou a víkem na 5. rychlost po dobu jedné a půl
minuty, pak na maximální rychlost, dokud bílky neztuhnou. Přidejte
zbývajících 40g moučkového cukru na konec za stálého šlehání. Když
je koláč upečený, naneste na něj lžící pěnu. Vložte koláč do trouby na
r minut, dokud pěna mírně nezhdne.
Hnětací hákMiskax 6/8 Metla Mísicí metla
Citronový koláč
Tip: Ozdobte horní
stranu koláče plátky
citronu.
Na piškot:
• 4vejce
125g krupicového cukru
125g mouky
Na mušelínový krém:
• ½l mléka
250g cukru
• 4vejce
70g mouky
250g změklého másla
nakrájeného na kousky
• 1vanilkový lusk
500g jahod
• 1dortový kruh
Příprava piškotu: troubu předehřejte na plynový stupeň
7(210°C). Připravte si nerezovou mísu a připevněte šlehací metlu,
cukr šlehejte spolu s vejci 5minut na rychlost 6, až vznikne světlá
hmota. Vypněte mixér, přisypte prosátou mouku a pomocí stěrky
ji opatrně směrem odspodu zapracujte do směsi. Pečicí plech s
vyšším okrajem o rozměrech 40× 30cm vylte pečicím papírem.
Těsto vlijte na plech, povrch těsta uhlaďte stěrkou a pečte
7minut. Nechte vychladnout a poté z piškotu pomocí dortového
kruhu vízněte 2stejně velké kruhy.
Příprava mušelínového krému: vanilkový lusk podélně rozřízněte
a z jeho vnitřku vyškrabte semínka. Do kastrůlku nalijte mléko,
idejte 125g cukru a semínka z vanilkového lusku. Přiveďte
k varu. Mezitím v nerezové míse smíchejte 125g cukru s vejci.
ipevte šlehací metlu a mixujte 2minuty na rychlost 6.
idejte mouku a mixujte dalších 30vteřin na rychlost 6. Ke
směsi přilijte čtvrtinu vařícího mléka a mixujte ještě 30vteřin
na rychlost 3. Směs přelijte do kastrůlku ke zbytku mléka a za
stálého šlehání vařte na středním plameni do té doby, než krém
zhoustne. Ve chvíli, kdy je krém dostatečně hustý, ho nalijte do
mísy, překryjte potravinovou fólií a dejte stranou na 1hodinu
nebo počkejte, dokud nezchladne na pokojovou teplotu. Umyjte
a osušte nerezovou mísu. Přidejte do ní zchladlý uvařený krém a
pomocí šlehací metly šlehejte na rychlost 6. Po 1minutě snižte
rychlost na stupeň 3a postupně do krému zapracujte kousky
změklého másla. Šlehejte dále 30vteřin, až bude krém hladký.
Sestavení: Kovovou dortovou picí formu vyložte papírem na
pečení. Jeden piškotový kruh umístěte na dno dortové formy,
druhý kruh, který přijde na horní část dortu, dejte stranou. Jahody
rozkrájejte na poloviny a rozlte je rozříznutou stranou nahoru
po celé šířce piškotu. Na jahody naneste třetinu krému a dobře
ho rozetřete po celé šířce piškotu. Přidejte jahody pokrájené na
kousky a překryjte je ještě tenkou vrstvou krému. Dort zakončete
druhým piškotovým kruhem. Jahodový dort s krémem zabalte do
potravinové fólie a dejte na 24hodin vychladit. Dort vyjměte z
chladničky 30minut před podáváním, abyste ho mohli dozdobit.
Jak ozdobit jahodový dort s krémem: Pracovní plochu poprašte
moučkovým cukrem a rozválejte na ní plát marcipánu. Z
marcipánu vízněte kruh stejné velikosti jako je dortový kruh a
položte ho na horní stranu jahodového dortu.
MetlaMiska
Jahodový dort s krémem
Tip: jahodový dort s
krémem klidně ozdobte
několika kousky jahod.
VÝJIMNÉ OKAMŽIKY
122 / 123
CS
Tip: vanilku v krému
můžete nahradit
jahodovým džemem
a těsto na skořápky
makronek můžete obarvit
růžovým potravinářským
barvivem.
Na skořápky makronek:
• 200g moučkového cukru
• 200g mletých mandlí
• 2× 80g vaječných bílků
• 200g krupicového cukru
75ml vody
• ½vanilkového lusku
Na mušelínový krém:
500ml mléka
• 6vaječných žloutků
125g cukru
100g másla
nakrájeného na kousky
• 20g mouky
30g kukuřičné mouky
• ½vanilkového lusku
Příprava skořápek: v kuchyňském robotu promíchejte 200g
moučkového cukru s 200g mletých mandlí. Této ssi se říká „tant
pour tant“, neboli „tolik pro tolik“. Směs prosijte a odložte stranou.
V kastrůlku přivte k varu vodu s krupicom cukrem, nemíchejte.
Pomocí teploměru neustále kontrolujte, aby teplota sirupu nepřehla
115°C. Připravte si nerezovou mísu a šlehací metlu. Do mísy vlijte
80g bílků a šlehejte je na rychlost 3tak dlouho, až se na povrchu
budou tvořit tuhé špičky. V momentě, kdy teplota sirupu dosáhne
105°C, zvte rychlost šlehání bílků. Až sirup dohne teploty 115°C,
odstavte ho z ohně a tenkým pramínkem ho začněte opatrně přilévat
k bílkům v nerezové míse. Směs dále šlehejte 6minut, během té doby
trochu zchladne. Ke ssi „tant pour tant“ přidejte zbylých 80g
neušlehaných bílků a šlehejte tak dlouho, až vznikne hladká hmota.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte, z jedné poloviny vyškrabte semínka
a přidejte je do ušlehané ssi. Pomocí gumové stěrky vmíchejte do
mandlí s cukrem nejprve asi jednu třetinu směsi, aby se mandlová
směs dobře rozmíchala, a až poté přidejte zbytek ušlehané směsi.
Stěrkou dobře, ale opatrně míchejte asi 1minutu, spíše směs odspodu
překlápějte. Směsí naplňte cukrářský sáček se špičkou o průměru 8mm.
Pečicí plech vyložte papírem na pečení. Pomocí cukrářského sáčku
stříkejte na plech malé kupičky velikosti vlašského ořechu, rozmisťujte
je na plech rovnoměrně. Ze spodní strany jemně poklepejte na plech
a kupičky nechte při pokojové teplotě asi 30minut zaschnout. Troubu
předehřejte na 150°C. Pečte 14minut a poté pečicí papír s kupičkami
přemístěte na navlhčenou pracovní plochu, aby se skořápky daly lehce
sloupnout.
Příprava vanilkového melínového krému: do mléka přidejte semínka
ze zbývající poloviny vanilkového lusku a zaívejte na mírném plameni.
V nerezové míse smíchejte žloutky s cukrem a šlehejte pomocí šlehací
metly 2minuty na rychlost 6, poté přisypte mouku, kukuřičnou mouku
a šlehejte ještě 1minutu na rychlost 4. K ušlehané směsi přilijte horké
mléko, ruční metlou vše dobře prošlehejte a výslednou směs zahřívejte
za neustálého míchání na mírném plameni asi 3až 4minuty, až krém
zhoustne. Odstavte z ohně a vmíchejte kousky másla. Krém přelijte do
vzduchotěsné nádoby a uložte do chladničky alespoň na 1,5hodiny.
Sestavení: Cukrářský sáček se špičkou o průru 8mm naplňte
vanilkovým mušelínovým krémem a nastříkejte ho na jednu polovinu
množství skořápek. Každou naplněnou skořápku přiklopte druhou
polovinou skořápky a hotové makronky skladujte ve vzduchotěsné
nádobě.
MetlaMiska
Vanilkové makronky
Na 12kousků cupcakes:
Na těsto:
170g mouky
150g krupicového cukru
150g změklého másla
• 3vejce
• 1lžička prášku do pečiva
45g plnotučného mléka
• 1lžička vanilkového
extraktu
100g mražených malin
Na polevu:
60g vaječných bílků
65g krupicového cukru
115g změklého másla
100g bílé čokolády
• 2lžíce řepkového oleje
• Cukrářské papírové košíčky
• Pečicí forma na muffiny
Příprava těsta: Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si mísicí metlu a nerezovou
mísu, ve které smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, vanilku, máslo a mléko.
Zakryjte víkem a mixujte 2minuty na rychlost 6. Nakonec do směsi přidejte maliny
a mixujte ještě 15vteřin na rychlost 3. Do každého důlku v picí formě na muffiny
vložte papírový košíček a každý naplňte těstem do dvou třetin. Pte 15minut na
180°C, poté nechte zcela vychladnout.
Příprava polevy: v mikrovlnné troubě nechte na nízký výkon rozpustit bílou čokoládu
s řepkovým olejem. Bílky smíchejte s cukrem v misce a ve vodní lázni prošlehávejte
tak dlouho, až směs nabude dvojnásobného objemu a bude lesklá. Připravte si
nerezovou mísu a šlehací metlu. Směs bílků přesuňte do nerezové mísy, zakryjte
víkem a šlehejte na rychlost 5, až se budou na povrchu utvářet jemné špičky. Poté
idejte změklé máslo a mixujte ještě 30 vteřin na rychlost 6. Zdvihněte horní část
mixéru, stěrkou oškrabte směs z bních stran mísy a přidejte rozptěnou bílou
čokoládu. Naposledy prošlehejte 30vteřin na rychlost 6. Polevou naplňte cukrářský
ček a ozdobte jí zcela vychladlé cupcakes.
Mísicí metla MetlaMiska
Cupcakes s malinami a bílou čokoládou
VÝJIMNÉ OKAMŽIKY
• 3šálky silné kávy
• 3vejce
• 1balení cukrářských
piškotů
75g krupicového cukru
250g sýru mascarpone
• Trocha kakaového prášku
Z vajec oddělte žloutky od bílků. V nerezové míse smíchejte žloutky s cukrem a pomo
šlehací metly šlehejte 2minuty na rychlost 6, až směs zestlá. Přidejte mascarpone
a dále šlehejte 2minuty na rychlost 6. Krém přesuňte do mísy a dejte stranou.
Umyjte a osušte nerezovou mísu a šlehací metlu. Do nerezové mísy vlijte bílky a
ipevte šlehací metlu. Bílky šlehejte 30vteřin na rychlost 5, až se na povrchu
začnou tvořit tuhé špičky, poté přidejte 1lžičku cukru a šlehejte dále 1,5minuty na
rychlost 6. Ušlehané bílky opatrně stěrkou zapracujte do krému z mascarpone.
Sestavení: několik cukrářských piškotů namočte v kávě a rozložte je jako první vrstvu
na dno skleněné nádoby. Na piškoty rozetřete vrstvu krému a na ni naskládejte další
várku namených piškotů. Dále střídavě vrstvěte krém a piškoty, dokud nenaplníte
celou nádobu, poslední vrstvu by měl tvořit krém. Dobře posypte prosátým kakaovým
práškem a dezert uložte do chladničky alespoň na 12hodin.
MetlaMiska× 6/8
Tiramisu
Tip: cupcakes můžete
na závěr posypat
cukrovými perličkami
nebo čokoládovou rýží.
Tip: Kávu nahraďte
jablečnou šťávou a do
dezertu přidejte čerst
ovoce, dezert tím trochu
odlehčíte.
124 / 125
CS
Na 8porcí
• 4rajčata
• 2červené papriky
14velkých bazalkových listů
• 4lžíce olivového oleje
• 2lžíce octa
200ml plnotučné šlehačky,
velmi chladné
• Sůl a pe
Na sušenkový základ:
45g mletých mandlí
10g strouhaného kokosu
20g mletých lískových ořechů
50g moučkového cukru
20g mouky
80g bílků (ze 3malých vajec)
50g cukru
Na křupavou pralinkovou náplň:
240g čokolády na pralinky
140g crêpes dentelles
(francouzské křupavé palačinky)
200g hotové čokoládové
polevy
• Cukrářská kruhová forma,
průměr 26cm
Na čokoládovou pěnu:
90g mléka
• 3plátky želatiny
90g tmavé čokolády
50g mléčné čokolády
250g ušlehané šlehačky (30%)
Příprava sušenkového základu: V míse smíchejte moučkový cukr,
mouku, mleté mandle, mleté lískové ořechy a kokos. Do nerezové
mísy vlijte bílky a připevněte šlehací metlu. Šlehejte na maximální
rychlost tak dlouho, až se na povrchu bílků budou tvořit velmi tu
špičky. Postupně přidávejte cukr a vlehejte do tuhého pusinkového
sta. Přidejte ss sypkých surovin a stěrkou ji opatrně vmíchejte
do těsta. Ssí naplňte cukrářský sáček. Na pečicí plech vyložený
papírem na pečení nasíkejte kruh silný 1cm o pměru 25cm a
poprašte ho moučkovým cukrem. Pečte 15minut při 170°C.
Příprava křupavé pralinkové náplně: v mikrovlnné troubě nechte
rozpustit čokoládu a polevu se lžící řepkového oleje. Rozdrťte
upavé palačinky a smíchejte je s rozpušnou čokoládou. Mezi dva
archy pečicího papíru rozetřete vrstvu vzniklé směsi do výšky 5mm
a uložte do chladničky. Zatímco se sušenkový plát chladí, připravte
čokoládovou pěnu: v mikrovlnné troubě nechte rozpustit tmavou
a mléčnou čokoládu. V kastrůlku přiveďte k varu mléko a přidejte
k němu želatinu, kterou jste předem namili (plátky namte na
10minut do studené vody, aby změkly a poté z nich vymačkejte
vodu). Horké mléko přilijte k čokoládě a ruční metlou dobře
prošlehejte, až bude směs hladká. Nechte zchladnout. Nerezovou
mísu nechte dobře vychladit a poté do ní vlijte smetanu ke šlehání.
ipevte šlehací metlu a víko a šlehejte 2minuty na rychlost 4,
poté 4minuty na rychlost 6. K čokoládě přidejte ušlehanou smetanu
a opatrně ji zapracujte, aby vznikla čokoládová pěna.
Sestavení: cukrářskou kruhovou formu vyložte papírem na pečení,
kruh tak poté půjde lépe sejmout. Sušenkový kruh položte na dno
cukrářské formy. Z křupavého pralinkového plátu vízněte kruh
stejného průru jako je sušenkový kruh a umístěte ho na něj
do formy. Nakonec na dort rozetřete čokoládovou pěnu. Povrch
ny rovnorně uhlaďte a dort vlte do mrazničky alespoň na
12hodin. Před podáváním přemístěte dort na dortovou mřížku a
sejměte formu. Čokoládovou polevu nechte opatrně rozpustit v
mikrovlnné troubě a dort jí přelijte. Nechte 5minut zatuhnout, dort
přesuňte na dortový podnos a 2hodiny před podáváním ho nechte
zcela rozmrazit.
MetlaMiska× 8
Královská čokoláda
LAHODNÉ ZÁŽITKY
200g mouky
• 4vejce
11 g prášku na pečení
100ml mléka
50ml olivového oleje
12sušených rajčat
200g sýru feta
15zelených oliv bez pecek
• Troška karí v prášku
(volitelné)
• Sůl a pe
Na 8porcí
• 4rajčata
• 2červené papriky
14velkých bazalkových listů
• 4lžíce olivového oleje
• 2lžíce octa
200ml plnotučné šlehačky,
velmi chladné
• Sůl a pe
Na jednu pizzu
150g chlebové mouky
90ml vlažné vody
• 2lžíce olivového oleje
• 3g sušených kvasnic
• Sůl
Předehřejte troubu na 180°C. Plech na pečení vytřete máslem a vysypte moukou.
V nerezové míse s mísicí metlou a víkem smíchejte mouku, vejce a prášek na pečení,
začte 1. rychlostí, pak zvyšujte na 3. rychlost. Přilijte olivový olej a mléko a míchejte
jednu a půl minuty. Snižte rychlost na 1 a přidejte sušená rajčata (nakrájená na
kousky), sýr feta na kostičky, zelené olivy (na kousky) a karí. Okořeňte. Ss vlijte na
plech a vložte do trouby na 30až 40minut podle typu trouby. Propíchněte nožem,
abyste zkontrolovali, zda je bochník propečený.
Nakrájejte rajčata, červené papriky a šest velkých bazalkových listů na
kusy. Vlte je do oťavovače. Přilijte ocet a tři lžíce olivového oleje a vlijte
150ml vody do otvoru a „propláchněte“ oťavovač a zachyťte zbytek šťávy.
Promíchejte rajčatovou šťávu, přidejte sůl a pepř na dochucení. Vlijte tekutou
šlehačku, lžíci olivového oleje a zbytek nakrájené bazalky do mísy. Ochuťte.
Nasaďte vícelistou metlu a víko. Směs míchejte deset minut, dokud neztuhne.
Odložte do chladničky na 30minut. Vlijte rajčatovou šťávu do skleniček. Před
podáváním do každé skleničky umístěte lžičku bazalkové šlehačky.
Vlte mouku a sůl do nerezové mísy s hnětačem. Naste víko. Spusťte na pár
vteřin na 2. rychlost, přidejte kvasnice a zvyšte na 4. rychlost. Přilijte vlažnou vodu,
pak olivový olej a nechte běžet, dokud těsto nevytvoří hladkou kouli. Nechte kynout,
dokud těsto nenabude na dvojnásobek objemu. Vylejte a použijte podle receptu.
Mísicí metla
Metla
Miska
Miska
Hnětací hák
x 6
Odšťavňovač
Miska
Chutný bochník
Rajčatová šťáva s bazalkovou šlehačkou
Těsto na pizzu
Tip: Sýr feta nahraďte
mozzarellou a přidejte
r nakrájených lístků
bazalky.
Tip: Vyměňte bazalku
za pažitku.
126 / 127
CS
• 1kg cuket
• 3vejce
250g kysané smetany
100g sýra gruyère
• Sýr, pe, muškátový oříšek
500g libový hovězí
plátek
• 1lžíce hladké mouky
• 1středně velká jarní cibule
• 1stroužek česneku
• 3větvičky petržele
• Sůl a pe
Předehřejte troubu na 220°C. Pomocí kráječe zeleniny s bubnem A zvolte rychlost 3a
nakrájejte cukety. Osmahněte v pánvi asi deset minut. Odstavte. Nožem na zeleninu s bubnem
D nastrouhejte sýr gruyère. Odstavte. Smíchejte vejce a kysanou smetanu v nerezové míse s
vícelistou metlou a nasaďte víko. Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Zvolte 2. rychlost a
pusťte na 30vteřin. Vlte polovinu cuket na máslem vymazanou nádobu vhodnou pro pečení
v troubě a posypte polovinou sýra. Vložte do nádoby zbytek cuket a posypte zbytkem sýra
gruyère. Zalijte cukety vejci, kysanou smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pečte v
troubě 25až 30minut při 220°C. Podávejte horké.
Předehřejte troubu na 200°C. Namelte maso na 4. rychlost pomocí mlecí hlavice s drobným
stupním sítem. Vložte namleté maso a ostatní přísady do nerezové mísy. Naste mísicí
metlu a víko a nechte běžet jednu minutu na 1. rychlost. Vytvarujte kuličky o velikosti
vlského ořechu vyválením části směsi v dlaních. Rozlte kuličky na plech pokrytý pečicím
papírem. Vlte do trouby na 25minut. V polovině pečení kuličky otte.
Miska
Miska
kráječ zeleniny
Masomlýnek
x 6
x 4
Metla
Mísicí metla
Zapečené cukety
Masové kuličky
Tip: Pro čerstvější chuť
můžete přidat mátu.
Tip: Hovězí můžete
nahradit jehněčím
masem a petržel
koriandrem.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188

Tefal QB504G38 Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál