Na 8porcí
• 4rajčata
• 2červené papriky
• 14velkých bazalkových listů
• 4lžíce olivového oleje
• 2lžíce octa
• 200ml plnotučné šlehačky,
velmi chladné
• Sůl a pepř
Na sušenkový základ:
• 45g mletých mandlí
• 10g strouhaného kokosu
• 20g mletých lískových ořechů
• 50g moučkového cukru
• 20g mouky
• 80g bílků (ze 3malých vajec)
• 50g cukru
Na křupavou pralinkovou náplň:
• 240g čokolády na pralinky
• 140g crêpes dentelles
(francouzské křupavé palačinky)
• 200g hotové čokoládové
polevy
• Cukrářská kruhová forma,
průměr 26cm
Na čokoládovou pěnu:
• 90g mléka
• 3plátky želatiny
• 90g tmavé čokolády
• 50g mléčné čokolády
• 250g ušlehané šlehačky (30%)
Příprava sušenkového základu: V míse smíchejte moučkový cukr,
mouku, mleté mandle, mleté lískové ořechy a kokos. Do nerezové
mísy vlijte bílky a připevněte šlehací metlu. Šlehejte na maximální
rychlost tak dlouho, až se na povrchu bílků budou tvořit velmi tuhé
špičky. Postupně přidávejte cukr a vyšlehejte do tuhého pusinkového
těsta. Přidejte směs sypkých surovin a stěrkou ji opatrně vmíchejte
do těsta. Směsí naplňte cukrářský sáček. Na pečicí plech vyložený
papírem na pečení nastříkejte kruh silný 1cm o průměru 25cm a
poprašte ho moučkovým cukrem. Pečte 15minut při 170°C.
Příprava křupavé pralinkové náplně: v mikrovlnné troubě nechte
rozpustit čokoládu a polevu se lžící řepkového oleje. Rozdrťte
křupavé palačinky a smíchejte je s rozpuštěnou čokoládou. Mezi dva
archy pečicího papíru rozetřete vrstvu vzniklé směsi do výšky 5mm
a uložte do chladničky. Zatímco se sušenkový plát chladí, připravte
čokoládovou pěnu: v mikrovlnné troubě nechte rozpustit tmavou
a mléčnou čokoládu. V kastrůlku přiveďte k varu mléko a přidejte
k němu želatinu, kterou jste předem namočili (plátky namočte na
10minut do studené vody, aby změkly a poté z nich vymačkejte
vodu). Horké mléko přilijte k čokoládě a ruční metlou dobře
prošlehejte, až bude směs hladká. Nechte zchladnout. Nerezovou
mísu nechte dobře vychladit a poté do ní vlijte smetanu ke šlehání.
Připevněte šlehací metlu a víko a šlehejte 2minuty na rychlost 4,
poté 4minuty na rychlost 6. K čokoládě přidejte ušlehanou smetanu
a opatrně ji zapracujte, aby vznikla čokoládová pěna.
Sestavení: cukrářskou kruhovou formu vyložte papírem na pečení,
kruh tak poté půjde lépe sejmout. Sušenkový kruh položte na dno
cukrářské formy. Z křupavého pralinkového plátu vyřízněte kruh
stejného průměru jako je sušenkový kruh a umístěte ho na něj
do formy. Nakonec na dort rozetřete čokoládovou pěnu. Povrch
pěny rovnoměrně uhlaďte a dort vložte do mrazničky alespoň na
12hodin. Před podáváním přemístěte dort na dortovou mřížku a
sejměte formu. Čokoládovou polevu nechte opatrně rozpustit v
mikrovlnné troubě a dort jí přelijte. Nechte 5minut zatuhnout, dort
přesuňte na dortový podnos a 2hodiny před podáváním ho nechte
zcela rozmrazit.
MetlaMiska× 8
Královská čokoláda