Morphy Richards STAINLESS STEEL FASTBAKE BREADMAKER Operativní instrukce

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Operativní instrukce
www.morphyrichards.com
g
Stainless steel breadmaker
Please read and keep these instructions
Nerezová pícka na chléb
P
řečtěte si tyto pokyny a uschovejte je
BM48268MCZ
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 1
25
www.morphyrichards.com
g
J
ak nejlépe využít vaši novou pícku
na chléb...
N
ejdůležitější je přesné odměřování
Pečlivé odměřování ingrediencí má zásadní význam,
i malé změny mohou ovlivnit kvalitu bochníku.
M
nožství droždí
P
okud se bochník příliš zvětší a potom splaskne,
ujistěte se, že jste přesně odměřili ingredience.
P
okud problém přetrvává, snižte množství droždí na
č
tvrtinu kávové lžičky.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 25
27
www.morphyrichards.com
Ú
vod
V
ůně domácího chleba, linoucí se domem, patří k
t
ěm nejpříjemnějším. Čerstvý chléb přímo z pícky s
r
ozpouštějícím se máslem je pamětihodný chuťový
zážitek. Automatická pícka na chléb od Morphy
R
ichards vám může přinášet takový zážitek každé
r
áno.
Samotná pícka vyžaduje velmi málo pozornosti,
p
rotože je to propracovaný spotřebič s počítačovou
p
amětí, který udělá všechnu práci za vás.
Raz, dva, tři a je to.
1 P
řidejte ingredience.
2 Vyberte program z nabídek a stiskněte
t
lačítko Start.
3 P
očkejte na chléb.
A
le s tímto spotřebičem nezůstávejte jen u pečení
c
hleba. Kromě toho, že dokáže upéci všechny
s
peciální druhy chleba včetně celozrnného, můžete
připravovat také těsto na veku, pizzu, koláč a džem.
Všechno je jednoduché a chutná jako domácí - což
t
aké je.
Před prvním použitím
P
řed prvním použitím si udělejte chvilku na přečtení
této příručky a najděte místo, kde ji budete mít po
r
uce pro referenční účely. Věnujte zvláštní pozornost
b
ezpečnostním pokynům.
1 Opatrně vybalte pícku na chléb a odstraňte všechny
obalové materiály.
2 Odstraňte veškerý prach, který se mohl usadit
během balení.
3 Otřete pekáč, hnětací lopatku a vnější povrch pícky
na chléb čistou, vlhkou látkou. Pekáč je potažen
te
flonem. Vůbec nepoužívejte drátěnky ani jakékoliv
b
rusné prostředky na žádnou část pícky na chléb.
4 Při prvním použití namažte pekáč olejem, máslem
nebo margarínem a nechte ho prázdný asi deset
minut vypalovat (vyberte program Extrabake).
5 Znovu ho vyčistěte.
6 Umístěte hnětací lopatku do osy pekáče.
Při pečení je nutné lehce namazat některé
součásti spotřebiče. Následkem toho mohou ze
spotřebiče při prvním použití vycházet výpary,
což je normální.
P
ožadavky na napájení
Z
kontrolujte, zda napětí na výkonovém štítku
s
potřebiče odpovídá síťovému napětí v domácnosti,
k
teré musí být střída.
P
okud zásuvky v domácnosti nevyhovují zástrčce
d
odané s tímto spotřebičem, zástrčka se musí
odstranit a nahradit vhodným typem.
V
AROVÁNÍ: Dojde-li k poškození zástrčky
o
dstraněné ze síťového kabelu, musí se zničit,
p
rotože zástrčka s odkrytým kabelem je po
zapojení do zásuvky pod proudem nebezpečná.
V
AROVÁNÍ: Tento spotřebič musí být uzemněný.
O této pícce na chléb
M
á dvě nastavení pro pečení malého 680g (1,5lb)
nebo velkého 907g (2lb) bochníku (přibližná
h
motnost, záleží na receptu).
K
dyž je třeba přidat další ingredience, aby nebyly
rozsekány hnětací lopatkou, ozvou se signály Ovoce
a ech.
V případě některých receptů lze použít nastavení 1,5
lb k upečení 1lb bochníku.
O receptech
R
ecepty v této brožuře byly důkladně vyzkoušeny,
a
by byly zaručeny nejlepší výsledky. Recepty byly
v
ytvořeny odborníky na ekonomii domácnosti
speciálně pro tento spotřebič a na jiných podobných
spotřebičích nemusí přinášet přijatelné výsledky.
Vždy přidávejte ingredience v tom pořadí, v jakém
jsou uvedeny v receptu.
Nejdůležitější je přesné odměřování ingrediencí.
Nepoužívejte větší množství.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 27
28
www
.morphyrichar
ds.com
Hnět
ací lopatka
Držadlo
Pekáč
D
ržadlo víka
K
ryt
Větrací otvory
Hlavní část
O
vládací panel
Pozorovací okénko
Otočná hřídel
Lopatka má dvě polohy
Svislá poloha
Dolní poloha
Components
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 28
29
www.morphyrichards.com
g
e
T
la
čí
tka na ovládacím panelu, displej a funkce
Tlačítko Colour (Barva)
Slouží k výběru barvy kůrky: světlá, stření
nebo tma
vá (pouze v některých programech).
Tlačítko Menu (Nabídka)
Slouží k výběru programu pečení chleba ze
seznamu od 1 do 12.
Tlačítko Loaf size (Velikost bochníku)
Slouží k výběru malého (1,5lb) nebo velkého
(2lb) bochníku (pouze v některých
pr
ogramech).
Start
P
r
o spuštění stiskněte přibližně na jednu
sekundu, ozve se pípnutí, blik
á dv
ojt
ečk
a (:) a
spustí se program.
Stop
Stiskněte Stop přibližně na dvě sekundy, ozve
se potvrzovací pípnutí.
Tlačítka prodlevy časovače
Používají se k odložení začátku pečení chleba
(
všechny programy kromě Fastbake)
Okénko displeje
Zobrazuje zvolený stupeň propečení
Z
obrazuje zvolenou hmotnost
Zobrazuje číslo programu
Z
obrazuje zbývající čas (např. 3:20 znamená
3 hodiny a 20 minut; 0:20 znamená 20 minut)
Z
obrazuje varování o teplotě -
v
iz “Řešení problémů
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 29
30
www
.morphyrichar
ds.com
Popisy programů
1 B
asic white (Jednoduchý bílý)
(
3:00 a 2:53)
P
ro bílý a hnědý chléb. Také pro ochucené chleby
s
přidanými bylinkami a hrozinkami.
2 F
rench (Francouzský)
(
3:50 a 3:40)
P
ro pečení lehkého chleba, například francouzského
chleba s křupavější kůrkou a světlou strukturou.
3 W
holewheat (Celozrnný)
(
3:40 a 3:32)
P
ro pečení chleba obsahujícího podstatné množství
c
elých zrn. Toto nastavení má delší dobu
edehřívání, aby mohla zrna nasáknout vodou a
r
oztáhnout se. Nedoporučuje se používat časov
p
rodlevy, protože to by mohlo vést k nedostatečným
výsledkům. Program Wholewheat obvykle vytváří
křupavou, silnou kůrku.
4 C
ake (Koláč)
(
1:40)
T
oto nastavení smíchá ingredience a potom bude
péci po nastavenou dobu. Před přidáním do pícky na
c
hléb je nutné smíchat dvě skupiny ingrediencí
v
mísách (viz recepty na koláče).
5 Sweet (Sladký) (2:55 a 2:50)
Pro pečení sladkého druhu chleba s křupavější
k
ůrkou než při základním nastavení. Křupavější
kůrka vzniká rozpékáním cukru.
6 Fastbake I (Rychlé pečení I) (1:10)
P
ro přípravu bílého 1,5lb bochníku v kratším čase.
B
ochníky upečené s tímto nastavením mohou být
kratší a mít vlhčí strukturu.
7 F
astbake II (Rychlé pečení II) (
1
:15)
P
ro přípravu bílého 2lb bochníku v kratším čase.
Bochníky upečené s tímto nastavením mohou být
kratší a mít vlhčí strukturu.
8 Dough (Těsto) (1:30)
Toto nastavení pouze vyrábí těsto a nepeče chléb.
Vyjměte těsto a vytvarujte ho do tvaru veky, pizzy
apod. S tímto nastavením lze připravit jakékoliv těsto.
Celková hmotnost ingrediencí nesmí překročit 1 kg (2
lb).
9 Ja
m (Džem)
(1:20)
Toto nastavení použijte k výrobě džemu z čerstvého
ovoce a marmelády ze sevillských pomerančů.
Nezvyšujte množství ani nenechte materiál vytéci
z pek
áče do pečicí komory. Dojde-li k tomu, ihned
zastavte stroj. Opatrně vyjměte pekáč, nechte ho
trochu vychladnout a důkladně ho očistěte.
10 Speciality (Specialita) (2:50)
Pro druhy chleba, které vyžadují kratší čas. Chléb
upečený s tímto nastavením je obvykle menší a má
hustější strukturu.
11 S
andwich (Sendvič)
(3:00 a 2:55)
Toto nastavení je určeno k pečení chleba s lehkou
strukturou a měkčí, ale silnější kůrkou.
12 Extra bake (Prodloužené pečení) (0:10)
Toto nastavení je určeno pouze k pečení a lze ho
použít k prodloužení času pečení o zvolenou
hodnotu. Je užitečné zejména tehdy, když je třeba
napomoci “usaz
o
v
ání” džemu a marmelády. Po
spuštění je v
ý
c
hozí čas minimálně 10 min (0:10) a
snižuje se v minutových intervalech. Až dokončíte
prodloužené pečení, budete muset tuto funkci ručně
v
ypnout stisknutím tlačítka Stop. Doporučuje se
kontrolovat stav chleba nebo džemu po deseti
minutách a v desetiminutových intervalech.
Stisknutím
s se zvyšuje čas v desetiminutových
přírůstcích až na maximum jedné hodiny.
Nepoužív
ejt
e pr
ogr
am Extr
a bake déle než jednu
hodinu, mohlo by dojít k přehřátí výrobku.
P
oužív
ání píc
k
y na chléb
1 Vyndejte pekáč
Ot
evřete víko a vyndejte pekáč tak, že zvednete
dr
žadlo
, otočíte ho doleva a vytáhnete pekáč ven.
P
oložt
e ho na pr
aco
vní povrch. Je důležité, aby byl
pekáč plněn ingrediencemi vně stroje, takže při
jakémkoliv náhodném rozlití nedojde ke vznícení od
topných článků.
2 P
řipojte lopatku
Nasaďte hnětací lopatku na hřídel a zatlačte ji.
N
ež začnete s přidáváním ingrediencí, ujistěte se,
ž
e lopatka je ve svislé poloze, jak je znázorněno
n
a str. 9.
3 O
dměřte ingredience
O
dměřte potřebné ingredience a přidejte je do
celého pekáče v uvedeném pořadí. Viz níže uvedený
oddíl “Odměřování ingrediencí”.
P
ři přidávání droždí do pekáče dávejte pozor, aby se
n
edostalo do kontaktu s vodou ani jinou tekutinou,
protože tím by se ihned aktivovalo.
P
oužijte vlažnou vodu 21 - 28 °C.
4 Vložte pekáč dovnitř
V
ložte pekáč zpět do pícky na chléb a otočením
d
oprava ho zajistěte na místě. Zavřete víko.
5 Zapojte napájení
Z
apojte kabel do sítě. Pícka na chléb automaticky
p
řejde do nabídky pro jednoduchý chléb a nasta
n
ormální čas.
Při každém stisknutí tlačítka se ozve potvrzovací
p
ípnutí.
6 Vyberte program
Stisknutím tlačítka Menu vyberte požadované
n
astavení ze seznamu.
7 Vyberte hmotnost
S
tisknutím tlačítka Loaf size vybírejte mezi malým
n
ebo velkým bochníkem.
8 Vyberte barvu
Stisknutím tlačítka Colour vyberte požadovanou
b
arvu kůrky.
9 Vyberte čas prodlevy
Chcete-li, aby byl chléb připraven později, nastavte
nyní čas prodlevy, jak je popsáno v dalším oddílu.
10 Spuště
S
tisknutím tlačítka Start/Stop spusťte stroj. Zbývající
ča
s se bude odpočítávat v minutových intervalech.
11 Průběh
Pícka na chléb automaticky postupuje
napr
ogramovanými fázemi, jak je uvedeno v oddílu
“Časy cyklů pečení”. Je-li pícka na chléb nastavena
na program s druhým hnětacím postupem, ozve se
pípnutí informující, že lze přidat ovoce a/nebo ořechy.
Může se stát, že během pečení bude z větracích
otvorů vycházet pára, což je normální.
12 Konec
Až sk
ončí program a chléb bude upečený
,
na displeji se zobrazí 0:00 a ozve se pípnutí.
13 Udrž
ování tepla
Ve většině programů bude funkce udržování tepla
dalších 60 minut zajišťovat proudění horkého
vzduchu (viz oddíl “Časy cyklů pečení”). Abyste
dosáhli nejlepších výsledků, vyjměte pekáč a
boc
hník během této doby nebo po skončení
prv
otního pr
ogr
amu. Po skončení doby udržování
tepla se ozve deset pípnutí.
14 Vyjmět
e jídlo
Stiskněte Stop. Otevřete víko.
VAROVÁNÍ: Při vyjímání pekáče používejte
rukavice na pečení a buďte opatrní, protože
je v
elmi hork
ý
.
15 Vyklopení chleba
Nechte chléb v pekáči patnáct minut chladnout,
pot
om obraťte pekáč dnem vzhůru a vyklepněte
z něj chléb na polici, aby vychladl. Ihned naplňte
pekáč teplou vodou, aby se lopatka nepřilepila
k hřídeli.
Obč
as se st
ane, že hnětací lopatka zůstane
v boc
hníku. P
k
ejte, až bochník vychladne, a potom
vyjměte lopatku plastovým nebo dřevěným náčiním,
abyste nepoškrábali teflonový povrch.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 30
31
www.morphyrichards.com
1
6
P
o použití vždy odpojte spotřebič od sítě.
Z
a provozu pícky na chléb neotvírejte víko, protože
b
y to ovlivnilo kvalitu chleba, zejména jeho
s
chopnost správně nakynout. Víko otvírejte pouze
tehdy, kdy podle receptu máte přidat další
i
ngredience, viz recepty.
Poznámka k teplotě v místnosti
Pícka na chléb bude dobře fungovat v širokém
r
ozsahu teplot, ale bude rozdíl ve velikostech
b
ochníků upečených ve velmi teplé a velmi chladné
m
ístnosti. Doporučujeme, aby byla v místnosti
teplota mezi 15 °C a 34 °C.
Používání časovače
Č
asovač použijte tehdy, když chcete péci chléb
p
ozději nebo ráno. Lze nastavit maximálně třináct
h
odin. Podle oddílu “Časy cyklů pečení” zkontrolujte,
zda je tato funkce k dispozici. Nepoužívejte tuto
f
unkci s recepty, které zahrnují ingredience
p
odléhající zkáze, například vejce, čerstvé mléko,
k
yselou smetanu nebo sýr.
1 Rozhodněte se, kdy chcete mít chléb hotový,
a
vypočítejte rozdíl mezi požadovaným a přítomným
časem. Chcete-li mít bochník například v 8 hodin
ráno a nyní je 19.30, rozdíl je 12 a
1/2 hodiny.
2 T
ento čas zadejte pomocí tlačítek “Time
t
a “Time
s
. Šipkami se čas zvyšuje a snižuje
v desetiminutových přírůstcích. Až stisknete Start,
b
ude blikat dvojtečka (:).
P
okud jste zadali špatný čas, podržte tlačítko Stop
dvě sekundy. Časovač se vrátí zpět na čas
programu; zopakujte kroky 1 a 2.
3 Prodleva časovače je maximálně třináct hodin. To je
čas, kdy bude chléb připraven k vyjmutí ze stroje, viz
str. 8, bod 14, “Vyjměte jídlo.
Pípání
Pípání se ozývá
:
při stisknutí jakéhokoliv tlačítka;
během dr
uhého hnětacího cyklu v určitých
programech, aby signalizovalo, že lze přidat obilniny,
ovoce, ořechy nebo další ingredience.
po skončení programu;
po skončení doby udržování tepla.
Výpadek napájení
Po krátkém výpadku napájení
pokud program dosud nedosáhl fáze 1 - kynutí,
stiskněte Start a program bude pokračovat s
použitím funkce automatického opakování;
pokud pr
ogram došel za tento bod, bude nutné
zahájit postup od samotného zač
átku. Budet
e muset
vyhodit ingredience a začít znovu s novými
ingrediencemi.
Krájení a ukládání chleba
Před krájením položte chléb do drátěné police a
nec
ht
e ho 15 - 30 minut c
hladnout, abyste dosáhli
nejlepšíc
h v
ý
sledků.
Použijte elastický nůž nebo ostrý nůž se zubatým
ostř
ím, abyste získali rovnoměrné krajíce.
Nespotřebovaný chléb neprodyšně zabalte do
plastového sáčku a skladujte při pokojové teplotě po
dobu až tř
í dnů. Za horkého a vlhkého počasí
ukládejt
e c
hléb na noc do ledničky.
Chcete-li chléb skladovat déle (až jeden měsíc),
vložte ho v neprodyšném obalu do mrazáku.
Pokud skladujete chléb v ledničce, před podáváním
ho nechte ohřát na pokojovou teplotu.
V
zhledem k tomu, že domácí chléb neobsahuje
žádné konzervační látky, má sklon vysychat a
t
vrdnout rychleji než komerčně vyráběný chléb.
Z
bylý, mírně ztvrdlý chléb můžete rozřezat na 1,3cm
nebo 2,5cm kostičky a použít ho v oblíbených
r
eceptech jako osmažené kostičky do polévky,
c
hlebový puding nebo nádivku.
Skládací lopatka
P
ícka na chléb má jedinečnou hnětací lopatku, která
se na konci druhého cyklu kynutí skládá na plocho,
t
akže těsto je připraveno na konečnou třetí fázi kynutí
a
lopatka se složí, aby se minimalizovala velikost
otvoru na spodní straně upečeného bochníku.
P
řed přidáváním ingrediencí se ujistěte, že lopatka je
v
e svislé poloze. Pokud se nepřeklopí, zvedněte ji do
s
vislé polohy.
P
o každém použití vyčistěte lopatku a před každým
p
oužitím se ujistěte, že se volně otáčí na hřídeli; než
j
i vložíte zpět do pekáče, můžete spoj namazat
trochou slunečnicového oleje. Tak bude připravena k
dalšímu použití.
Viz pokyny na str. 8 “Používání pícky na chléb”.
1 VAROVÁNÍ: Před čištěním odpojte spotřebič od
s
ítě, abyste předešli úrazu elektrickým proudem.
2 Počkejte, až pícka na chléb vychladne.
D
ŮLEŽITÉ: Neponořujte hlavní část nebo víko do
ž
ádné kapaliny ani na ně nestříkejte, protože by to
mohlo způsobit poškození a/nebo úraz elektrickým
proudem.
3 Vnější povrch: Otřete víko a vnější povrch spotřebiče
vlhkou látkou nebo mírně navlhčenou houbou.
4 Vnitřek: K čištění vnitřku pícky na chléb použijte
vlhkou látku nebo houbu.
5 P
ekáč: Čistěte pekáč teplou vodou, saponát není
nutný
. Nepoškrábejte teflonový povrch. Než ho vrátíte
zpět do pečicí komory, důkladně ho vysušte.
Nemyjte pekáč, odměrku, lžíci ani hnětací lopatky
v myčce na nádobí.
Nenamáčejte pekáč příliš dlouho, protože by to
mohlo narušit funkčnost hnací hřídele.
Pokud se lopatka zasekne v pekáči, nalijte na ni
horkou vodu a nechte ji máčet 30 minut. Pak ji
budete moci snáze odstranit.
Než spotř
ebič uložíte
, ujistěte se
, ž
e je úplně
vychladlý.
K čištění nepoužívejte žádný z následujících
prostředků
Ředidlo na barvy
Benzín
Drátěnky
L
ešticí prášek
Utěrka napuštěná chemikálií
Zvláštní péče o teflonový povrch
Vyhnět
e se pošk
oz
ení po
vr
chu. Nepoužívejte kovo
kuchyňské náčiní, například lopatky, nože nebo
vidličky.
Povlak může po delším používání změnit barvu;
je to způsobeno pouze vlhkostí a párou a neovlivní
to funkčnost přístroje ani kvalitu vašeho chleba.
Měli b
y
ste vyčistit otvor ve středu hnětací lopatky,
pot
om př
idejt
e k
apku oleje na vaření a vraťte lopatku
na hřídel v pekáči. Tím se zabrání přilepení lopatky.
Chraňte všechny průduchy a otvory před prachem.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 31
32
www
.morphyrichar
ds.com
Skladování spotřebiče
P
řed uložením se ujistěte, že jste vysušili všechny
s
oučásti a otřeli vlhkost z pozorovacího okénka.
Z
aete víko a nic na něj nepokládejte.
Seznamte se s ingrediencemi
Princip pečení
Č
asto se říká, že vaření je umění závislé na tvořivosti
k
uchaře, kdežto pečení je z větší části věda. To
znamená, že zkombinování mouky, vody a droždí
v
ede k reakci, z níž vznikne chléb. Musíte si
z
apamatovat, že když se navzájem zkombinují
ingredience, vytvoří specifický výsledek. Pozorně si
ečtěte následující informace, abyste lépe pochopili
v
ýznam jednotlivých ingrediencí při pečení chleba.
Důležitá poznámka k moukám
M
ouky, i když jsou na pohled podobné, se mohou
z
načně lišit podle toho, kde vyrostlo obilí, jak bylo
umleto, skladováno atd. Možná zjistíte, že budete
muset experimentovat s různými druhy mouky, abyste
d
okázali upéci dokonalý chléb. Také skladování je
velmi důležité, protože všechny mouky se musí
skladovat ve vzduchotěsném obalu.
U
niverzální mouka/obyčejná mouka
U
niverzální mouka je směs očištěné tvrdé a měkké
pšeničné mouky, vhodná zejména k pečení koláčů.
T
ento typ mouky by se měl používat na koláče/rychlý
c
hléb z oddílu s recepty.
Silná bílá mouka/chlebová mouka
Chlebová mouka je mouka s vysokým obsahem
l
epku/proteinů, upravená kondicionéry, díky nimž je
těsto vhodnější k hnětení. Chlebová mouka má
obvykle vyšší koncentraci lepku než univerzální
mouka, to se však může lišit v závislosti na různých
způsobech mletí. V této pícce na chléb se
doporučuje používat silnou obyčejnou mouku nebo
ch
lebovou mouku.
Ce
lozrnná pšeničná mouka/celozrnná mouka
Celozrnná pšeničná mouka/celozrnná mouka se
mele z celých zrn pšenice, která obsahují otruby a
klíčky, proto jsou těžší a bohatší na živiny než bílá
mouk
a. Chléb z této mouky je obvykle menší a těžší
než bílé bochníky. To lze překonat tak, že se
celozrnná pšeničná mouka/celozrnná mouka smíchá
s c
hlebovou moukou nebo silnou bílou moukou a
vznikne chléb s výraznou světlou strukturou.
Mouka s kypřicím prostředkem
Mouka s kypřicím prostředkem obsahuje zbytečné
kypřicí přísady, které budou na obtíž při pečení
c
hleba a koláčů. Její používání se nedoporučuje
.
Otruby
Otruby (nezpracované) a pšeničné klíčky jsou hrubé
vnější části pšeničných nebo žitných zrn, které se
oddělují od mouky proséváním nebo tříděním. Často
se přidávají v malém množství do chleba kvůli
zvýšení nutriční hodnoty, oživení a příchuti. Také se
použív
ají ke zlepšení struktury chleba.
Ovesná mouka
Ovesná mouka pochází z válcovaného nebo
sek
aného ovsa. Používá se zejména ke zlepšení
chuti a struktury.
D
alší ingr
edience
Dr
oždí (aktivní sušené dr
oždí)
Droždí prostřednictvím kvašení vytváří plyn
(oxid uhličitý) nutný k nakynutí chleba. Aby mohlo
v
ytvářet plyn, musí spotřebovat uhlovodíky z cukru
a mouky. Ve všech receptech vyžadujících droždí se
používá rychle působící, granulované droždí. V
podstatě existují tři různé typy droždí: čerstvé,
tr
adiční aktivní sušené a rychle působící.
D
opor
učuje se použív
at r
ychle působící droždí.
Čerstvé nebo lisované koláčové droždí se
nedoporučuje, protože podává nedostatečné
výsledky. Droždí skladujte podle pokynů výrobce.
Zkontrolujte datum spotřeby, abyste se ujistili,
že vaše droždí je čerstvé. Jakmile otevřete balení
n
ebo plechovku s droždím, je důležité, abyste
zbývající obsah ihned znovu těsně uzavřeli a co
n
ejdříve uložili do ledničky pro budoucí použití.
T
o, že chléb nebo těsto nenakyne, je často
z
působeno použitím starého droždí. Na základě
následující zkoušky můžete určit, zda je droždí staré
a
neaktivní:
1 Do misky nebo šálku nalijte půl šálku vlažné vody.
2 R
ozmíchejte ve vodě jednu kávovou lžičku cukru a
p
otom posypte povrch dvěma kávovými lžičkami
d
roždí.
3 U
místěte misku nebo šálek na teplé místo a nechte
h
o deset minut v klidu.
4 Směs by měla pěnit a vydávat silnou vůni droždí.
V
opačném případě ji vyhoďte a začněte znovu s
j
iným balíčkem sušeného droždí.
Cukr
C
ukr je důležitý pro barvu a chuť chleba. Je to také
p
otrava pro droždí, protože se stává součástí
k
vašení. Cukr nelze nahradit umělými sladidly,
protože droždí s nimi nebude správně reagovat.
S
ůl
Sůl je nutná pro vyvážení chuti chleba a koláče a
rovněž pro barvu kůrky, která se vytváří během
pečení. Sůl také omezuje růst droždí, takže množství
u
vedené v receptech by se nemělo zvyšovat. Z
d
ietních důvodů ho lze snížit, může tím však utrpět
pečení.
T
ekutiny/mléko
P
ři pečení chleba lze použít tekutiny jako mléko nebo
kombinace sušeného mléka a vody. Mléko zlepší
chuť, vytvoří hladkou strukturu a změkčí kůrku,
z
atímco samotná voda vytvoří křupavější kůrku.
Některé recepty vyžadují přidání džusu
(pomerančového, jablečného atd.) pro zlepšení chuti.
Poznámka: pro většinu receptů doporučujeme použít
sušené odstředěné mléko.
Ve
jce
V
ejce zvyšují bohatost a hladkost struktury
ch
lebového těsta a koláčů.
Slunečnicový olej
“Zkypřujenebo změkčuje strukturu kvašeného
chleba. Jako náhradu lze použít máslo nebo
margarín. Pokud se používá máslo nebo margarín
přímo z ledničky, musí se rozpustit, aby se snadněji
smísily během míchacího cyklu.
Prášek do pečiva
Prášek do pečiva je kypřicí prostředek, používaný v
koláčích. Tento typ kypřicího prostředku nevyžaduje
čas na kynutí před pečením, protože chemická
r
eakce se aktivuje po přidání tekutý
c
h ingrediencí.
Jedlá soda
J
edlá soda je dalším kypřicím prostředkem, který se
nesmí mylně zaměňovat za prášek do pečiva ani ho
nahrazovat. Také nevyžaduje čas na kynutí před
pečením, protože chemická reakce probíhá během
pečení.
V
itamín C - k
y
selina ask
orbov
á
Kyselina askorbová pomáhá zvětšovat objem chleba.
Měl by se použít vitamín C v prášku nebo v
t
abletách. Můžete použít také také vitamín C v
tabletách s pomerančovou příchutí. Obvykle se
označují podle obsahu v miligramech. Pokud máte
200mg tablety, pro 100mg dávku použijte
1/2 tablety.
Tableta se musí rozdrtit mezi dvěma lžičkami, aby
vznikl pr
ášek. P
ř
i použití prášku se podívejte na
pok
yn
y na obalu, ale ob
v
ykle se dopor
učuje
1/4
vové lžičky.
Odměř
o
v
ání ingr
ediencí
Základním a nejdůležitějším krokem při používání
píc
ky na chléb je správné a přesné odměřování
ingr
ediencí. J
e neobyčejně důležité, abyste správně
odměř
ili k
aždou t
ekut
ou nebo suchou ingredienci,
jinak bude výsledek pečení nedostatečný nebo
nepřijatelný. Přísady se musí také přidávat do pekáče
v tom pořadí, v jakém jsou uváděny v každém
receptu. Tekuté a suché přísady se
odměřují poněkud odlišně, jak je popsáno níže:
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 32
33
www.morphyrichards.com
O
dměřování tekutin
Použijte dodaný šálek. Odměřovací šálek musí
b
ýt umístěn na vodorovném, plochém povrchu
a
množství se musí odečítat ve výšce očí (nikoliv
z
úhlu). Hladina tekutiny musí být vyrovnána se
značkou míry. Odhadování “od oka” není dostatečné,
p
rotože by mohlo pokazit kritickou rovnováhu
r
eceptu.
Odměřování succh látek
S
uché látky (zejména mouka) se musí odměřovat
p
omocí dodaného odměřovacího šálku. Odměřovací
š
álek vychází z amerického standardu 8 fl.oz -
britský šálek má 10 fl.oz. Suché látky se musí
o
dměřovat jemným přidáváním ingrediencí lžičkou do
o
dměřovacího šálku a po naplnění se musí srovnat
nožem. Při nabírání nebo klepání na odměřovací
šálek se ingredience zhustí a výsledkem bude větší
n
ež požadované množství. Toto nadměrné množství
b
y mohlo ovlivnit vyváženost receptu. Nemíchejte
m
ouku, není-li to přímo uvedeno.
P
ři odměřování malých množství suchých nebo
t
ekutých ingrediencí (např. droždí, cukru, soli,
s
ušeného mléka, medu nebo melasy)
s
e musí
použít dodaná odměřovací lžíce.
Odměřovaná
látka musí být zarovnaná, nikoliv vrchovatá, protože
t
akový malý rozdíl by mohl narušit kritickou
rovnováhu receptu.
NEPOUŽÍVEJTE NORMÁLNÍ KUCHYŇSKÉ
K
ÁVOVÉ NEBO POLÉVKOVÉ LŽÍCE.
R
ady k odměřování ingrediencí
N
a šálku jsou vyznačené různé stupnice pro měření
o
bjemu. Recepty v této brožuře používají jednotku
objemu “šálek”, který znamená “americký 8fl.oz”
šálek rozdělený na šestnáct dílků.
váte-li přednost odměřování podle hmotnosti (v
gramech), naplňte a odvažte požadované množství
šálků a poznamenejte si tento převod.
např. 2 šálky = xx g
3
šálky = xxx g
Musíte používat kvalitní váhu, my dáváme kvůli
esnosti přednost měření v “šálcích.
Převodní tabulka je na str. 20.
Součástí dodávky jsou dvě lžíce, které pokrývají
všechny kombinace množství v receptech.
Polévková lžíce (pol. lž.), k odměření
1/2 kávové
lžičky použijte dvakrát 1/4 kávové lžičky (káv. lž.).
1 v. lž. = 5 ml
1 pol. lž. = 3 káv. lž. = 15 ml
R
ada: kávovou lžičkou odměřujte nejprve suc
ingredience, nakonec mokré (olej).
V pícce na chléb lze snadno připravit lahodné
pečivo. Tento stroj vyžaduje pouze to, abyste pečlivě
dodr
ž
o
vali pokyny v receptech. Při základním pečení
stačí “tr
oc
hu t
oho a trochu tamtoho, pro pícku na
chléb to však neplatí. Používání automatické pícky
na chléb vyžaduje přesné odměření každé
ingr
edience, abyste dosáhli nejlepších výsledků.
T
eploty ingrediencí
Všec
hn
y ingr
edience včetně stroje a pekáče, a
z
ejména t
ekutin
y (v
oda nebo mlék
o) by se měly
ohřát na pokojovou teplotu 21 °C.
Jsou-li
ingredience příliš studené, pod 10 °C, neaktivují
dr
oždí. Velmi horké tekutiny, nad 40 °C, mohou zničit
droždí.
Vytvář
ení vlastníc
h kvašených chlebů
S píc
k
ou na c
hléb můž
e i ten nejnezkušenější pek
dosáhnout uspokojivého zážitku z upečení bochníku
chleba. Všechna tajemství a tvrdá práce jsou pryč.
Uvnitř tohoto talentovaného stroje s elektronickým
mozkem se těsto míchá, hněte, kyne a peče bez
vaší přítomnosti. Automatická pícka na chléb také
umí pouze připravit těsto, a až bude hoto, vy ho
v
ytvarujete, necháte vykynout a potom upečete v
běžné troubě. Recepty na následujících stránkách
j
sou připraveny “na míru” této pícce na chléb. Každý
r
ecept používá ingredience, které nejlépe vyhovují
k
onkrétnímu bochníku chleba, a každý byl zkoušen v
našich strojích.
Je velmi důležité, abyste
n
epřekročili předepsaná množství mouky v
j
ednotlivých receptech, jinak by mohl být
výsledek pečení neuspokojivý.
Při vytváření
vlastních receptů na kvašený chléb nebo pečení
s
vého oblíbeného chleba používejte recepty v této
b
rožuře jako návod na převádění poměrů ze svého
r
eceptu do pícky na chléb.
Speciální polevy pro kvašené chleby
Dejte svému právě upečenému chlebu profesionální
v
zhled. Vyberte jednu z následujících speciálních
p
olev, abyste vylepšili svůj chléb.
Vaječná poleva
R
ozšlehejte jedno velké vejce s jednou polévkovou
l
žící vody a silně potřete povrch. Poznámka:
n
anášejte pouze na těsta před pečením.
Kůrka z rozpuštěného másla
N
atřete rozpuštěné máslo na právě upečený chléb,
aby získal měkčí křehkou kůrku.
Mléčná poleva
C
hcete-li měkčí lesklou kůrku, potřete právě upečený
c
hléb mlékem nebo smetanou.
S
ladká cukerná poleva
S
míchejte jeden šálek prosetého moučkového cukru
s
jednou až dvěma polévkovými lžícemi mléka, aby
měla směs konzistenci glazury, a pokropte jí
hrozinkový nebo sladký chléb.
Mák/sezam/kmín/ovesné vločky
Silně posypte chléb s právě vytvořenou polevou
těmito semínky podle vlastní volby.
Další tipy
Vložte
všechny ingredience z receptu do pekáče, aby
se droždí nedotýkalo žádné tekutiny.
Po dokončení výroby těsta v pícce na chléb, typicky
v
ípadě, že se těsto nechává kynout vně pícky,
počkejte 30 minut nebo tak dlouho, dokud se velikost
těsta nezdvojnásobí. Těsto by se mělo lehce
namazat a zakrýt mastným papírem a suchou
utěrkou. Mělo by být umístěno na teplé místo bez
průvanu.
Vlhkost může způsobovat problémy, proto je nutné
provádět úpravy podle vlhkosti a nadmořské výšky.
Není-li př
i v
y
soké vlhkosti spr
á
vná konzistence,
přidejte navíc kávovou lžičku mouky. Ve vysokých
nadmořských výškách snižte množství droždí
ibližně o
1/4 k
á
vové lžičky a uberte trochu cukru
a/nebo vody či mléka.
Volba Dough (Těsto) je ideální pro míchání, hnětení
a kynutí, protože umožňuje těstu zvětšovat objem.
K
ípra
vě těsta použijte automatickou pícku na
c
hléb
, t
akž
e na vás zbude jen vytvarovat a upéci
těsto podle vašeho receptu.
Když r
ecept vyžaduje “povrch lehce posypaný
moukou”, posypte povrch asi jednou až dvěma
polévkovými lžícemi mouky. Možná byste měli
nanést mouku na prsty nebo váleček pro snadnou
manipulaci s těstem.
Když nec
hát
e t
ěst
o “
odpočinout” a “nakynout” podle
receptu, položte ho na teplé místo bez průvanu.
Jestliže těsto nezdvojnásobí svou velikost, nemusí
v
ytvořit chutný produkt.
Jestliže se válené těsto sráží, zakryjte ho a nechte
ho několik minut ležet, než ho budete znovu válet.
T
ěst
o lze zabalit do plastové fólie a uložit do mrazáku
pr
o pozdější použití. P
ř
ed použitím nec
hte těsto ohřát
na pokojovou teplotu.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 33
34
www
.morphyrichar
ds.com
P
o pěti minutách od hnětení otevřete víko a
zkontrolujte konzistenci těsta. Mělo by mít formu
m
ěkké, hladké koule. Je-li příliš suc, přidejte
t
ekutinu. Je-li příliš mokré, přidejte mouku
(
naráz
1/2 a
ž jednu kávovou lžičku).
P
ři použití medu, sladového výtažku, zlatého sirupu
n
ebo melasy nejprve potřete lžíci nebo šálek olejem,
tím zabráníte přilepení těchto přísad ke lžíci nebo
šálku.
Recepty
V
šechny následující recepty používají tutéž
v
šeobecnou metodu:
1 Odměřte ingredience do pekáče.
2 P
oužijte vlažnou vodu 21 - 28 °C.
3 Vložte pekáč pevně do stroje, zaete víko.
4 V
yberte vhodné nastavení pro chléb.
5 Stiskněte tlačítko Start.
6 A
ž bude chléb hotový, v rukavicích na pečení
vyjměte pekáč ze stroje .
7 Vyjměte chléb z pekáče
(
a je-li třeba, hnětací lopatku z chleba).
8 Před krájením ho nechte vychladnout.
T
ento způsob je upravován případnými poznámkami
n
a konci každého receptu.
Tyto recepty byly vytvořeny s použitím mouky
A
llinson a droždí Easybake Allinson.
1 Recepty na jednoduchý chléb
Je
dnoduchý bílý chléb
1 lb* 1
1/2
lb 2
lb
Voda (šálku)
3/4
1
1/8
1
1/2
Odstř
eděné lž.sušené mléko (pol. lž.)
2 2
1/2
4
Slunečnicový olej (pol. lž.)
2 2
1/2
4
Cukr (pol. lž.) 1
1/4
2
1/4
3
Sůl (káv. lž.) 1 1
1/4
2
Silná bílá mouka na chléb (šálky)
2 34
Rychle působící droždí (káv. lž.)
1
1
1/4
1
1/4
Použijte nastavení 1 Basic 1 Basic 1 Basic
*Použijte nastavení velikosti bochníku 11/2 lb
pro 1lb bochník
M
ěkký obilný chléb
1
1/2
l
b 2 lb
V
oda (šálku) 1
1/
8
1
1/2
O
dstředěné sušené mléko (pol. lž.)
2
1/2
4
S
lunečnicový olej (pol. lž.) 2 2
1/2
C
ukr (pol. lž.) 2
1/4
3
S
ůl (káv. lž.) 1
1/4
2
Silná bílá mouka na chléb z měkkého obilí (šálky)
3
4
R
ychle působící droždí (káv. lž.) 1 1
P
oužijte nastavení 1 Basic 1 Basic
Hnědý bochník
1 lb* 1
1/2
lb 2 lb
Voda (šálku/ šálek)
3/4
1 1
1/2
O
dstředěné sušené mléko (pol. lž.)
1
1/2
2
3
S
lunečnicový olej (pol. lž.)
1
1/2
23
Cukr (pol. lž.) 2
1/2
2
1/2
4
Sůl (káv. lž.) 1 1
1/4
2
Silná hnědá mouka na chléb (šálky)
2
34
Rychle působící droždí (káv. lž.)
1 1
1/4
1
1/2
P
oužijte nastavení 1 Basic 1 Basic 1 Basic
*Použijte nastavení velikosti bochníku 11/2 lb
pro 1lb bochník
Italský bylinkový chléb
1
1/2
lb 2 lb
V
oda (šálku) 1
1/8
1
1/2
Odstředěné sušené mléko (pol. lž.) 2
1/2
3
Slunečnicový olej (pol. lž.) 2
1/2
3
Cukr (pol. lž.) 2
1/4
2
1/2
Sůl (káv. lž.) 1
1/2
2
Silná bílá mouka na chléb (šálky) 3 4
Sušená majoránka (káv. lž.) 1
1/2
2
Sušená bazalk
a (k
á
v. lž.) 1
1/2
2
Sušený tymián (káv. lž.) 1
1/2
2
R
ychle působící droždí (káv. lž.) 1
1/4
1
1/2
Použijte nastavení 1 Basic 1 Basic
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 34
35
www.morphyrichards.com
C
hléb se sýrem a cibulí
1
1/2
l
b 2 lb
V
oda (šálek/ šálku) 1 1
1/4
O
dstředěné sušené mléko (pol. lž.) 2 2
1/2
Cukr (pol. lž.) 1 2
S
ůl (káv. lž.)
1/2
1
C
ibulové granule (pol. lž.) 1
1/2
2
Z
ralý strouhaný čedar (šálek/ šálku) 1 1
1/2
Silná bílá mouka na chléb (šálky) 3 4
R
ychle působící droždí (káv. lž.) 1
1/2
1
3/4
P
oužijte nastavení 1 Basic 1 Basic
H
rozinkový chléb
1
1/2
lb 2 lb
Voda (šálku) 1
1/4
1
1/2
Odstředěné sušené mléko (pol. lž.) 3 4
S
lunečnicový olej (pol. lž.) 3 4
C
ukr (pol. lž.) 1 2
S
ůl (káv. lž.) 1
1
/2
2
Skořice (káv. lž.)
3/4
1
Silná bílá mouka na chléb (šálky) 3 4
Rychle působící droždí (káv. lž.) 1 1
1/4
Hrozinky (šálku)*
5/8 3/4
P
oužijte nastavení 1 Basic 1 Basic
* Až se ozve pípnutí, přidejte ovoce.
B
ochník s rajčaty sušenými na slunci
1
1/2
lb 2 lb
Voda (šálek/ šálku) 1 1
1/3
Odstředěné sušené mléko (pol. lž.) 2
1/2
3
Slunečnico
v
ý olej (pol. lž.) 2
1/4
3
Cukr (pol. lž.) 2
1/4
3
Sůl (káv. lž.) 1
1/4
1
1/2
Směs sušených bylinek (káv. lž.) 1
1/2
2
Silná bílá mouk
a na chléb (šálky) 3 4
Rychle působící droždí (káv. lž.) 1
1/4
1
1/2
R
ajčata sušená na slunci (šálku)
3/8
1/2
Použijte nastavení 1 Basic 1 Basic
2
Recepty na francouzský chléb
F
rancouzský chléb
1
lb* 1
1/2
l
b 2 lb
V
oda (šálku/ šálek)
3/4
1
1
1/4
Odstředěné sušené mléko (pol. lž.)
1
1/2
2
2
1/2
C
ukr (pol. lž.)
3/4
1
1
1/4
S
ůl (káv. lž.) 1 1 1
1/4
Slunečnicový olej 1 1 1
1/2
S
ilná bílá mouka na chléb (šálky)
2
3 4
R
ychle působící droždí (káv. lž.)
1
11
1/4
Použijte nastavení 2 French 2 French 2 French
*Použijte nastavení velikosti bochníku 11/2 lb pro 1lb
bochník
3 Recepty na celozrnný chléb
C
elozrnný chléb
1 lb* 1
1/2
lb 2 lb
V
oda (šálku)
3
/4
1
1
/8
1
5
/8
Odstředěné sušené mléko (pol. lž.)
1 1
1/2
3
Slunečnicový olej (pol. lž.)1
1/2
2 3
Hnědý cukr (pol. lž.)
3/4
2
1/2
2
1/2
Sůl (káv. lž.)
3/4
1
1/4
1
1/2
Silná celozr
nná mouka na chléb (šálky)
2 34
Rychle působící droždí (káv. lž.)
1/2 3/4 3/4
Tableta vitamínu C (rozdrcená)
- 1 x 100 mg 1 x 100 mg
P
oužijte nastavení 3 Wholewheat
*Použijte nastavení velikosti bochníku 11/2 lb pro 1lb
bochník
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 35
36
www
.morphyrichar
ds.com
O
bilný bochník
1
1/2
l
b 2 lb
V
oda (šálku) 1
1/8
1
5/8
O
dstředěné sušené mléko (pol. lž.) 2 3
Slunečnicový olej (pol. lž.) 2 3
M
ěkký hnědý cukr (pol. lž.) 2
1/2
5
S
ůl (káv. lž.) 1
1/4
2
H
nědá obilná sladová mouka na chléb (šálky)
3 4
R
ychle působící droždí (káv. lž.)
3/4 3/4
*
Tableta vitamínu C 1 x 100 mg 1 x 100 mg
P
oužijte nastavení 3 Wholewheat
*Nepovinné: přidáním tablety vitamínu C lze zlepšit
kynutí chleba. Rozdrťte tabletu mezi dvěma kávovými
l
žičkami a přidejte ji.
4 Recepty na koláče a rychlý chléb
D
ůležité
Koláče pečené v této pícce na chléb nenakynou tak,
a
by vyplnily celý pekáč, budou mít výšku přibližně 55
m
m. Standardním typem koláče je Madeira, který je
v
lhký s bohatou a hustou strukturou. Recepty lze
upravovat podle vlastní chuti - méně másla a cukru
pro snížení tučnosti, méně vody a/nebo vajec pro
s
nížení vlhkosti.
Varianty
Třešně - 1/2 šálku rozpůlených třešní (důkladně je
promyjte, abyste odstranili nadbytečnou šťávu),
nechte je okapat a uschnout na savém papíru;
nebo smíšené ovoce -
1/2 šálku nebo drc
ená
č
okoláda -
1
/4
š
álku
Kte
roukoliv z těchto variant přidejte do pekáče až
nakonec, na ostatní ingredience.
Koláčová směs Madeira
Ingredience, skupina 1
Máslo (rozpuštěné)
3/4
šálku
Vanilková příchuť
1/4
v. lž.
Vejce (šlehaná) 3 střední
Citr
ónov
á šťá
v
a
2 v. lž.
Ingredience, skupina 2
Obyčejná mouka 1
5/8
šálku
P
r
ášek do pečiva 2 káv. lž.
Krystalový cukr 1 šálek
P
oužijte nastavení 4 Cake
Postup
1 Smíc
hejt
e skupinu 1 v samost
atné míse.
2 Prosejte skupinu 2 v druhé míse.
3 Spojt
e skupiny 1 a 2 a důkladně je zamíchejte.
4 Nalijte směs do pekáče.
K
oláč se smíšeným ovocem
I
ngredience, skupina 1
M
áslo (rozpuštěné)
3/4
š
álku
V
anilková příchuť
1/4
k
áv. lž.
Vejce 3
C
itrónová šťáva 2 káv. lž.
S
měs sušeného ovoce
5/8
š
álku
Ingredience, skupina 2
O
byčejná mouka 1
5/8
š
álku
P
rášek do pečiva 2 káv. lž.
C
ukr 1 šálek
M
letá skořice
1/4
k
áv. lž.
Mletý muškát
1/4
v. lž.
Použijte nastavení 4 Cake
P
ostup
Postupujte podle postupu pro koláãovou smûs Madeira.
C
hléb s banány a ořechy
Ingredience, skupina 1
Máslo (rozpuštěné) 2 pol. lž.
Mléko 1 pol. lž.
Rozmačkaný banán 1 šálek
V
ejce 1
Vlašské ořechy (sekané)
1/2
šálku
Citrónová kůra 1 v. lž.
Ingredience, skupina 2
Obyčejná mouka 1
1/2
šálku
Jedlá soda
1/2
v. lž.
P
r
ášek do pečiva
1/4
k
á
v
. lž.
Cukr
1/2
šálku
Sůl
1/4
v. lž.
Použijte nastavení 4 Cake
Postup
1 Smíchejte skupinu 1 v samostatné míse.
2 Smíchejte skupinu 2 v druhé míse.
3 Nalijte směs do pekáče.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 36
37
www.morphyrichards.com
C
hléb s ovesnou kaší
M
léko 1 šálek
V
ejce (šlehaná) 2
S
lunečnicový olej
1/2
k
áv. lž.
Zlatý sirup 2 pol. lž.
O
vesná kaše 1 šálek
C
ukr
1/4
š
álku
S
ůl 1 káv. lž.
Obyčejná mouka 2 šálky
P
rášek do pečiva
1/2
k
áv. lž.
J
edlá soda
1/2
k
áv. lž.
P
oužijte nastavení 4 Cake
5 Sweet
Bochník se smíšeným ovocem
1 lb* 1
1/2
lb 2 lb
V
oda (šálku)
3/4
1
1/8
1
1/3
O
dstředěné sušené mléko (pol. lž.)
2
2
1
/2
3
Slunečnicový olej (pol. lž.)
22
1/2
3
Cukr (pol. lž./ šálku) 5
1/4 1/3
Sůl (káv. lž.) 1 1
1/4
1
1/2
S
ilná bílá mouka na chléb (šálky)
234
Muškát (káv. lž.)
1/2 3/4
1
R
ychle působící droždí (káv. lž.)
1
1
1/4
1
1/2
Směs sušeného ovoce † (šálku)
1/4 1/2 2/3
P
oužijte nasta
v
ení 5 Sweet 5 Sweet 5 Sweet
*Použijte nastavení velikosti bochníku 11/2 lb pro 1lb
bochník
Až se ozve pípnutí, přidejte ovoce
Č
okoládový chléb
1
1/2
l
b 2 lb
V
oda (šálek/ šálku) 1 1
1/2
V
ejce (šlehané) (střední) 1 1
Odstředěné sušené mléko (pol. lž.) 1 1
1/2
S
lunečnicový olej (pol. lž.) 1 1
1/2
C
ukr (šálku)
1/2 3/4
S
ůl (káv. lž.)
1/2
1
Vlašské ořechy (sekané) * (šálku)
1/4
-
S
ilná bílá mouka na chléb (šálku) 2
1/8
3
K
akaový prášek (šálku)
1/2 3/4
R
ychle působící droždí (káv. lž.)
1/2 1/2
P
oužijte nastavení 5 Sweet 5 Sweet
*
Až se ozve pípnutí, přidejte vlašské ořechy.
6 Recepty pro program Fastbake I
M
alý bílý Fastbake
V
oda 270 ml
O
dstředěné sušené mléko 2 pol. lž.
Sůl 1 káv. lž.
Cukr 4 káv. lž.
Slunečnicový olej 2 pol. lž.
Silná bílá mouka na chléb 3 šálek
R
ychle působící droždí 3 káv. lž.
Použijte nastavení 6 Fastbake
7 Recepty pro program Fastbake II
V
elký bílý Fastbake
Voda 360 ml
Odstředěné sušené mléko 3 pol. lž.
Sůl
1
1/2
k
á
v
. lž.
Cukr 5 káv. lž.
Slunečnicový olej 3 pol. lž.
Silná bílá mouka na chléb 4 šálky
R
y
c
hle působící droždí 3 káv. lž.
Použijte nastavení 7 Fastbake
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 37
38
www
.morphyrichar
ds.com
8 Recepty pro těsto
B
ílé veky
V
oda 1
1/4
š
álku
O
dstředěné sušené mléko 1 pol. lž.
Rozpuštěné máslo 2 pol. lž.
C
ukr 2 pol. lž.
S
ůl 1
1/2
k
áv. lž.
S
ilná bílá mouka na chléb 3
1/4
š
álku
Rychle působící droždí 1
1/2
v. lž.
P
oužijte nastavení 8 Dough
P
ostup
1 U
hněťte a vytvarujte těsto do šesti rolí.
2 Položte ho na namazaný pekáč.
3 L
ehce ho potřete rozpuštěným máslem.
4 Na 20 - 25 minut ho zakryjte.
5 N
echte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svou
v
elikost a nebude se lesknout.
6 P
ečte přibl. 15 - 20 minut při 190 °C.
Celozrnné veky
V
oda 1
1
/4
š
álku
Odstředěné sušené mléko 2 pol. lž.
Máslo (rozpuštěné) 2 pol. lž.
Med 2
pol. lž.
Hnědý cukr 1
pol. lž.
Sůl 1
1/2
v. lž.
Silná celozr
nná mouka na chléb 3
1/4
šálku
Rychle působící droždí 1
1/2
v. lž.
Použijte nastavení 8 Dough
Postup
P
ostupujte podle postupu pro bílé v
eky.
H
orké mazance
V
oda 1 šálek
M
áslo (rozpuštěné)
1/4
š
álku
C
ukr
1/4
š
álku
Vejce (šlehané) 1
S
ůl 1 káv. lž.
S
ilná bílá mouka na chléb 3
3/4
š
álku
R
ychle působící droždí 2 káv. lž.
Skořice 1 káv. lž.
M
uškát
1/4
k
áv. lž.
H
rozinky 1 šálek
P
oužijte nastavení 8 Dough
Postup
1 R
ozdělte na 8 - 12 kusů. Vytvarujte a
trochu zploštěte.
2 Potřete vejcem a mlékem
(
ale ne překrývající se místa).
3 Zakryjte a nechte 30 minut kynout.
4 P
ečte 16 - 18 minut v troubě při 190 °C.
5 Je-li třeba, potřete vejcem a mlékem.
Základ na pizzu
Voda 1 šálek
Máslo (rozpuštěné) 1 pol. lž.
C
ukr 2 pol. lž.
Sůl 1 káv. lž.
Silná bílá mouka na chléb 2
3/4
šálku
R
ychle působící droždí 1 káv. lž.
P
oužijte nastavení 8 Dough
Postup
1 Předehřejte troubu.
2 Vytvarujte z těsta plochou kruhovou placku.
Položte ji na namazaný pekáč. Lehce ji
potřete olejem.
3 Zakryjte ji na patnáct minut a nechte vykynout.
4 Pokryjte povrch podle potřeby.
5 P
ečt
e do zlat
ohněda př
ibližně při 200 °C.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 38
39
www.morphyrichards.com
9
Recepty na džemy
M
armeláda
Š
ťáva z pomerančů 3 střední
S
trouhaná pomerančová kůra 2
Konzervační cukr 1 šálek
V
oda 1 pol. lž.
P
ektin podle potřeby 2 káv. lž.
P
oužijte nastavení 9 Jam
P
oznámky
Před plněním ohřejte sklenice.
Bude-li třeba, prodlužte dobu pečení podle
t
uhnutí marmelády a velikosti pomerančů.
Než nalijete marmeládu do sklenic, vyjměte
kleštěmi lopatku.
Během míchání nezvedejte víko.
Na marmeládu by se měly používat sevillské
pomeranče, ale ty jsou k dostání pouze v lednu.
P
ři použití jiných pomerančů bude nutné přidat pektin
p
ro zpevnění marmelády.
Z tohoto receptu naplníte přibližně jednu střední
(
400g) sklenici.
Malinový a jablečný džem
Maliny, zmrazené, odměřené před rozmrazením 2 šálky
Nasekaná jablka na pečení (oloupaná a bez jader) 1 šálek
Konzervační cukr 1 šálek
C
itrónová šťáva 3 pol. lž.
Použijte nastavení 9 Jam
P
oznámky
Před plněním ohřejte sklenice.
Než nalijete džem do připravených sklenic,
kleštěmi vyjměte lopatku.
Během míchání neotvírejte víko.
10 Speciality
Sladov
ý bochník
1
1/2
lb 2 lb
Voda (šálek/ šálku) 1 1
1/4
Sůl (ká
v
. lž.)
1
1
Slunečnicový olej (pol. lž.) 2 3
Černá melasa (pol. lž.) 1
1/2
2
1/2
Sladový výtažek (pol. lž.) 2 3
Ob
y
čejná mouk
a (šálky) 3 4
Rychle působící droždí (káv. lž.) 1 1
1/4
Hr
ozinky* (šálku)
1/2
3/4
Použijte nastavení 10 Speciality 10 Speciality
* Až se ozv
e pípnutí, př
idejte ovoce.
1
1 Recepty na sendvičové chleby
S
endvičový bochník
1
1/2
l
b 2 lb
V
oda (šálku) 1
1/16
1
1/3
Měkký margarín nebo máslo (pol. lž.) 1
1/2
2
S
ůl (káv. lž.)
1/2
1
O
dstředěné sušené mléko (pol. lž.) 1
1/2
2
C
ukr (pol. lž.) 3 3
1/2
Silná bílá mouka na chléb (šálky) 3 4
R
ychle působící droždí (káv. lž.)
3/4
1
P
oužijte nastavení 11 Sandwich
Sendvičový bochník z měkkého obilí
1
1/2
l
b 2 lb
Voda (šálku) 1
1/16
1
1/3
M
áslo (rozpuštěné) (pol. lž.) 1
1/2
2
Sůl (káv. lž.)
1/2
1
O
dstředěné sušené mléko (pol. lž.) 1
1/2
2
Cukr (pol. lž.) 3 3
1/2
S
ilná bílá mouka na chléb z měkkého obilí (šálky)
3 4
Rychle působící droždí (káv. lž.)
3/4
1
Po
užijte nastavení 11 Sandwich
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 39
40
www
.morphyrichar
ds.com
Recepty na bezlepkové pečivo
B
ezlepkové chleby jsou chleby vykynuté droždím z
p
šenice, z níž byla odstraněna lepková/proteinová
s
ložka (nachází se také v ovsu, ječmenu a žitu).
L
idé, jejichž strava nesmí obsahovat lepek (známí
j
ako celiaci), mohou získat tuto mouku na předpis.
Lze ji získat ve většině předních lékáren a v
obchodech orientovaných na zdravou výživu, je však
d
rahá!
S
polečnost Morphy Richards vytvořila tyto recepty s
použitím konkrétní značky bezlepkové mouky
Nutricia Glutafin”,
s
měsi bílé mouky a vláknin
.
Jiné
z
načky nebyly zkoušeny, proto je Morphy Richards
nemůže uvést.
K
ontaktujte linku podpory Morphy Richards
(
0870 060 2609), kde získáte další dostupné recepty.
Chléb je výborný v den, kdy byl upečen, ale
b
ezlepkové chleby staré jeden nebo déle dnů budou
p
otřebovat “osvěžení”. Obvykle postačí vložit dva
k
rajíce na 10 - 15 sekund do mikrovlnné trouby.
Veškerý zbývající chléb lze uložit do mrazáku.
Chcete-li uložit bezlepkový (nebo jakýkoliv jiný)
c
hléb, nakrájejte ho, přiložte krajíce zpět k sobě,
obalte sestavený bochník alobalem a vložte ho do
plastového sáčku. Uložte ho do mrazáku do doby,
než ho budete potřebovat. Až bude třeba, krajíce se
o
ddělí, a bude-li nutné chléb rychle rozmrazit,
p
oužijte mikrovlnnou troubu.
B
ílý bezlepkový chléb
2
lb
Voda 1
5/8
šálku
Odstředěné sušené mléko 4 pol. lž.
Krystalový cukr 3 pol. lž.
Sůl 2 káv. lž.
S
lunečnicový olej 4 pol. lž.
Bezlepková vláknitá směs
Nutricia Glutafin 1 balení
Suché droždí (dodávané s moukou)
3/4
k
áv. lž.
P
oužijte nastavení 1 Basic
Bochník váží téměř 2 lb.
Bezlepkový koláč Madeira
Ingredience, skupina 1
M
áslo (rozpuštěné)
3/4
š
álku
Vanilková příchuť
1/2
v. lž.
V
ejce (šlehaná) 3 střední
Citrónová šťáva 2 káv. lž.
V
oda
1/4
š
álku
I
ngredience, skupina 2
Bezlepková mouka Nutricia Glutafin (bílá směs)
1
5/8
š
álku
Prášek do pečiva 2 káv. lž.
P
ráškový cukr
1/2
š
álku
Použijte nastavení 4 Cake
Postup
1 Smíchejte skupinu 1 v samostatné míse.
2 P
rosejte skupinu 2 v druhé míse.
3 S
pojte skupiny 1 a 2 a důkladně je zamíchejte.
4 N
alijte směs do pekáče.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 40
42
www
.morphyrichar
ds.com
Chlebové směsi
P
oužijte nastavení “Basic” pro bílý chléb.
P
ostupujte podle pokynů pro přípravu chlebo
směsi na obalu chlebové směsi.
V
současné době jsou k dispozici dva typy
chlebových směsí.
1 S
tačí přidat vodu
T
yto směsi jsou kompletní a obsahují všechny
potřebné ingredience, dokonce i droždí. Přidáte
p
ouze vodu.
DŮLEŽITÉ: Postupujte podle pokynů na obalu,
protože některé směsi obsahují větší než obvyklé
m
nožství droždí, což by mohlo vést k překynutí v
p
ekáči. Použijte maximálně tři šálky směsi.
Tyto směsi jsou náchylnější k překynutí a zhroucení
z
a horkého a vlhkého počasí. Vzhledem k tomu, že
t
yto směsi jsou kompletní, nemůžeme doporučit
j
ejich úpravy jako u našich vlastních receptů. Pečte v
nejchladnější denní době, použijte vodu o teplotě 21
až 28 °C.
2 Stačí přidat mouku a vodu
Tyto směsi obsahují potřebné ingredience v
s
amostatných sáčcích. Stačí přidat vodu a mouku.
P
amatujte, že je nutná silná bílá mouka na chléb. Z
balení této směsi se upeče 500g bochník.
Převodní tabulky
T
ekutiny, mouka a další ingredience
D
oporučujeme, abyste pro všechny recepty používali
d
odaný šálek, aby byla zaručena konzistence mezi
jednotlivými značkami a typy mouky.
D
odaný šálek vychází z amerického standardu 8
fl.oz.
T
ěm, kteří dávají přednost vlastnímu odměřovacímu
n
áčiní, jsou určeny alternativní míry v mililitrech (ml)
a krychlových centimetrech (cm3) pro kapaliny a v
g
ramech (g) pro vážení mouky, cukru a ovoce.
Poznámka: vyžaduje se kvalitní kuchyňská váha s
dílky a přesností na dva gramy.
V
yžaduje se odměrná konvice s dílky po 2 ml.
K odměřování menších množství se musí používat
d
odaná polévková lžíce a kávová lžička. Lze použít
s
adu lžic
podle britské normy se zarovnáváním podle okrajů.
N
EPOUŽÍVEJTE KUCHYŇSKÉ POLÉVKOVÉ LŽÍCE
NEBO KÁVOVÉ LŽIČKY, jsou nepřesné.
Ostatní 1/4 šálku 1/2 šálku 3/4 šálku 1 šálek 2 šálky
Voda a tekutiny
Šálek
1/16
1/8
1/4
1/2
3/4
1
1 1/8
1 1/4
1 5/16
1 1/2
1 5/8
1 15/16
2
ml
15
30
60
120
180
240
270
300
315
360
390
465
480
Sušené ovoce
Máslo
K
onz
er
v
ační
nebo
práškový cukr
Krystalový
cukr
S
ek
ané čer
stv
é
jablko, polovina
Zmrazené
maliny nebo
čerstvé švestky
41
50
55
57
31
25
82
100
110
113
62
50
123
150
165
169
93
75
164g
200g
220g
226g
124g
100g
328
400
440
452
248
200
T
ypy mouky
H
motnost v gramech (g)
Š
álek
Bílá
O
byčejná
Z
měkkého
obilí
Obilná
Celo-
z
rnná
Hnědá
1/8
1/4
1/2
3/4
1
1 1/8
1 1/4
1 1/2
2
18
36
72
108
144g
162
180
216
288
20
39
78
117
156g
176
195
234
312
19
38
75
113
150g
169
188
225
300
17
33
66
99
132g
149
165
198
264
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 42
43
www.morphyrichards.com
Délky cyklů pečení
P
osloupnost a délky úkonů
Č
. programu Hnětení 1 Kynutí 1 Hnětení 2 Kynutí 2 Kynutí 3 Pečení Celkový Udržování
Typ chleba
Deset pípnutí č
as v teplém stavu
a velikost oznamuje, že
lze
přidat Hodiny:
Časy v sekundách přísady • minuty
1
Basic, malý 9 20 14
25 45 60 2:53 60
Basic, velký 10 20 15
25 45 65 3:00 60
2
French,
malý
16 40 19
30 50 65 3:40 60
French,
velký
18 40 22
30 50 70 3:50 60
3
Whole wheat,
malý
9 25 18
35 70 55 3:32 60
Whole wheat,
v
elký
10
25 20
35
70 60 3:40 60
4
Cake 7 5 8 80 1:40 60
5
Sweet,
malý
10 5 20
30 55 50 2:50 60
Sweet,
velký
10 5 20
30 55 55 2:55 60
6
Fastbake,
malý
11 17 42 1:10 60
7
F
astbake,
v
elký
12
20 43 1:15 60
8
Dough 20 30 40 1:30
9
Jam 15
45
míchání 20 1:20 20
10
Speciality 10 5 20 30 35 70 2:50 60
11
Sandwich,
malý
15 40 5
25 40 50 2:55 60
Sandwich,
velký
15 40 5
25 40 55 3:00 60
12
Bake 60 1:00 60
M
otor se c
yklic
ky Ohřev se může Motor se Ohřev se může Ohřev se Ohřev se
zapíná a vypíná, cyklicky zapínat cyklicky zapíná a cyklicky zapínat může cyklicky cyklicky zapíná
p
otom pokračuje a vypínat*, aby vypíná, potom běží a vypínat*, aby zapínat a vypínat*, a vypíná, aby
nepř
e
tržit
ým během
dosáhl 25 °C
n
epřetržitě, dosáhl 32 °C, aby dosáhlo dosáhl 121 °C
ohřev se potom následuje 38 °C
můž
e
také proražení
cyklicky zapínat a
v
ypínat*, aby dosáhl
30 °C
Časovač prodlevy je k dispozici ve všech programech kromě 6 a 7, Fastbake. Maximální prodleva je třináct hodin.
Když je třeba přidat další ingredience, aby nebyly rozsekány hnětací lopatkou, ozvou se signály Ovoce a Ořech.
* Ohř
ev se zapíná pouze v případě, že pokojová teplota je nižší než uvedená teplota (v závislosti na programu).
† J
e
-li t
eplota nižší než 121 °C, ohřev se zapíná a vypíná.
Na konci kynutí 2 obrátí hnětací lopatka směr, aby se mohla složit.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 43
44
www
.morphyrichar
ds.com
Potřebujete pomoc?
Dotazy týkající se všeobecného
fungování a ovládání
Dotaz 1
Co mám dělat, pokud se s chlebem vyjme také
h
nětací lopatka?
O
dstraňte ji plastovými kleštěmi, než nakrájíte chléb.
Vzhledem k tomu, že lopatku lze odpojit od pekáče,
n
ejedná se o závadu, pokud vám zůstane v chlebu.
D
otaz 2
P
roč je někdy na straně kůrky trochu mouky?
Někdy může zůstat v rozích pekáče moučná směs. V
t
akovém případě lze chléb sníst nebo jednoduše
o
dříznout příslušnou část vnější kůrky ostrým
n
ožem.
Dotaz 3
Proč se nemíchá těsto? Slyším běžet motor.
M
ožná není správně nasazena hnětací lopatka nebo
s
právně vložen pekáč. Ujistěte se, že pekáč je
obrácen správným směrem a se cvaknutím zapadl
d
o dna pícky na chléb.
Dotaz 4
J
ak dlouho trvá upečení chleba?
Časy pro jednotlivá nastavení jsou uvedeny výše.
Dotaz 5
P
roč nemohu použít časovač při pečení s
čers
tvým mlékem?
Když zůstane mléko ve stroji příliš dlouho, zkazí se.
Čerstvé ingredience jako vejce a mléko by se nikdy
neměly použív
at s časovačem prodlevy.
Dotaz 6
Proč musím přidávat ingredience v určitém
pořadí?
Díky tomu bude moci pícka na chléb smíchat
ingr
edience co nejefektivněji. Také t
o zabr
aňuje styku
droždí s tekutinou dříve, než se začne míchat těsto,
což má zásadní význam při prodle.
Dotaz 7
Proč stroj během noci vydává zvuky, když
nasta
vím časov
ač na ráno?
Stroj se musí spustit, když čas prodlevy dosáhne
okamžiku spuštění programu, takže chléb bude včas
ipraven. Tyto zvuky vydává motor při hnětení těsta.
Jedná se o normální jev, nikoliv o závadu.
D
otaz 8
Hnětací lopatka je zaseklá v pekáči. Jak ji po
u
pečení dostanu ven?
H
nětací lopatka může zůstat po pečení “zaseklá”.
Když ji polijete teplou nebo horkou vodou, měla by
s
e uvolnit natolik, abyste ji mohli vyjmout. Je-li stále
z
aseknutá, nechte ji 30 minut pod horkou vodou.
D
otaz 9
M
ohu mýt pekáč v myčce na nádobí?
N
e. Pekáč a hnětací lopatka se musí mýt ručně.
D
otaz 10
C
o se stane, když nechám hotový chléb v
p
ekáči?
K
dyž je chléb po upečení ponechán v pícce, první
h
odinu je udržován v teplém stavu, aby nezvlhnul.
Necháte-li ho v pícce po uplynutí této doby, kdy je
udržován v teplém stavu, výsledkem může být
zvlhnutí”, protože nadbytečná pára (vlhkost) nebude
moci uniknout. Abyste tomu předešli, po upečení ho
vyjměte a nechte vychladnout na drátěné polici.
Dotaz 11
P
roč se těsto smíchalo pouze zčásti? Proč se
n
esmíchalo úplně?
Těsto je možná příliš těžké nebo suc. Také je
možné, že není správně nasazena hnětací lopatka
n
ebo správně vložen pekáč. Možná byly přidány
ingredience v nesprávném pořadí.
Dotaz 12
Proč chléb nevykynul?
Možná je dro
ždí špatné, má prošlou prodejní lhůtu,
nebo vůbec nebylo přidáno. Problémy s kynutím se
mohou objevit také při nedokončeném míchání.
Dotaz 13
P
roč nelze nastavit časovač prodlevy na více než
třináct hodin? Jaká je minimální doba, o kterou
lze cyklus odložit?
Maximální doba prodlevy je třináct hodin včetně
doby trvání celého cyklu. Například program 1
(základní malý) má délku c
yklu 3:20. Spuštění tohoto
cyklu lze odložit maximálně o 9:40. Minimální
prodleva pro každý program je deset minut. Doba
č
asovače prodlevy se zvyšuje a snižuje v
desetiminutových přírůstcích.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 44
45
www.morphyrichards.com
D
otazy týkající se ingrediencí a
receptů
Dotaz 14
J
ak poznám, kdy mám do chleba přidat hrozinky,
o
řechy atd.?
Během druhého hnětacího cyklu se ozve pípnutí,
k
teré signalizuje, že máte přidat hrozinky, ořechy atd.
P
oznámka: viz tabulka “Časy cyklů pečení” s časem
p
ro “přidání ořechů a hrozinek”.
V
některých případech se mohou ingredience během
p
rvního hnětacího cyklu porušit. V každém receptu
je uveden nejvhodnější čas pro přidání ovoce a
echů do těsta.
Dotaz 15
Č
ím to je, že můj chléb je po vyjmutí příliš vlhký?
C
o mohu dělat?
Vlhkost může ovlivňovat těsto. Přidejte navíc jednu
polévkovou lžíci mouky. Stejný účinek může mít také
v
ysoká nadmořská výška. Snižte množství droždí o
1/4 kávové lžičky a mírně snižte obsah cukru a/nebo
vody/mléka.
Dotaz 16
P
roč se na vrchu chleba objevují vzducho
b
ubliny?
Může to být způsobeno velkým množstvím droždí.
Snižte množství droždí o 1/4 kávové lžičky.
Dotaz 17
Proč můj chléb nakyne a potom se zbortí nebo
se na něm vytvoří důlek?
C
hléb možná příliš nakynul. Abyste snížili míru
ky
nutí, snižte množství droždí a/nebo zvyšte
množství soli.
Dotaz 18
Mohu v pícce používat své oblíbené recepty na
c
hléb (tradiční chléb s droždím)?
Ano, ale budete muset experimentovat, abyste přišli
na správný poměr ingrediencí. Seznamte se se
spotřebičem, a než začnete experimentovat, upečte
několik bochníků chleba. Nikdy nepřekročte celkový
počet pěti šálků suc
h
ý
c
h ingrediencí (t
o znamená
celkové množství mouky, ovsa, ovesné mouky,
otrub). Použijte recepty v této brožuře, které vám
pomohou určit poměr suchých ingrediencí a
množství kvasnic, cukru, soli a
oleje/másla/margarínu, které je třeba použít.
Doporučujeme vám, abyste si vytvořili vlastní recepty
na chléb v základním režimu, potom pokračujte v
dalšíc
h r
ežimech a přitom se řiďte časy cyklů pečení
v t
abulce
.
D
otaz 19
Je důležité, aby měly ingredience před přidáním
d
o pekáče pokojovou teplotu?
A
no, dokonce i tehdy, kdy se používá časovač
prodlevy. (Voda musí mít teplotu mezi 21 °C
a
28 °C.)
D
otaz 20
P
roč se bochníky liší výškou a hmotností?
C
elozrnné pšeničné/obilné chleby jsou vždy
kratší. Dělám něco špatně?
N
e, je normální, že celozrnné pšeničné a obilné
chleby jsou kratší a mají větší hustotu než chleby
pečené v režimu Basic nebo French. Celozrnná
p
šeničná a obilná mouka jsou těžší než bílá
c
hlebová mouka, proto během přípravy chleba tolik
n
enakynou. Totéž platí také pro chléb obsahující
ovoce, ořechy, oves a otruby.
Dotaz 21
Mohu předem smíchat droždí s vodou?
Ne, droždí musí být uchováváno v suchu a vloženo
do pekáče na mouku jako poslední. To je důležité
zejména tehdy, když se používá časovač prodlevy.
D
otaz 22
P
roč je na spodní straně chleba velký otvor?
Tento otvor byl vytvořen hnětací lopatkou. Někdy je
tento otvor větší než obvykle. Důvodem je, že těsto
l
eželo během druhého hnětacího cyklu na straně
lopatky, což je u pícek na chléb normální. Měli byste
rozmístit těsto rovnoměrně na dno pekáče.
BM48268SMCZ-SSBreadmaker 28/11/06 12:05 Page 45
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Morphy Richards STAINLESS STEEL FASTBAKE BREADMAKER Operativní instrukce

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Operativní instrukce