Kenwood BM900 Návod k obsluze

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod k obsluze
před použitím tohoto zařízení Kenwood
Přečtěte si pečlivě pokyny v této příručce a
uschovejte ji pro budoucí použití.
Odstraňte všechny štítky a součásti obalu.
bezpeănost
Nedotýkejte se horkých povrchů. Přístupné povrchy
se při používání mohou zahřát. Pro vyjmutí pečící
formy vždy používejte kuchyňské rukavice.
Z důvodu zabránění rozlití ingrediencí v pečící
komoře před vložením ingrediencí do pečící formy
vždy formu z pekárny vyjměte. Ingredience, které se
rozlijí na tepelné části se mohou při pečení připalovat
a zapříčinit vznik kouře.
Nepoužívejte spotřebič jestliže je viditelně poškozen
napájecí kabel nebo pokud spotřebič upadl na zem a
poškodil se.
Pekárnu nikdy neponořujte do vody či jiných kapalin,
a to ani částečně. Rovněž nikdy neponořujte napájecí
kabel do vody.
Po použití, před vkládáním nebo vyjímáním součástí
a před čištěním přístroj vždy vypněte.
Nenechejte napájecí kabel viset přes okraj horkých
povrchů, zabraňte doteku napájecího kabelu s
horkými povrchy jako jsou např. elektrické a plynové
varné povrchy.
Před použitím přístroj postavte na vodorovný tepelně
odolný povrch.
Nevkládejte ruce do pečící komory po vyjmutí chleba,
neboť je velmi horká.
Nedotýkejte se pohyblivých částí pekárny.
Nepřekračujte maximální množství mouky a kvasících
prostředků uvedené v dodaném receptu.
Nemisťujte pekárnu na přímé sluneční světlo, do
blízkosti tepelných spotřebičů nebo do průvanu.
Všechny tyto faktory mohou ovlivnit vnitřní teplotu
pekárny, což by mohlo nepříjemně ovlivnit výsledky
pečení.
Nepoužívejte pekárnu venku.
Nepoužívejte pekárnu jestliže je prázdná, mohlo by
dojít k jejímu poškození.
Nepoužívejte pečící komoru jako prostor ke
skladování.
Nezakrývejte větrací otvory na boku a zajistěte při
používání pekárny dostatečnou ventilaci kolem
pekárny.
Toto zařízení není určeno k ovládání pomocí
externího časovače nebo samostatného systému
dálkového ovládání.
Nepoužívejte pekárnu bez nasazeného dávkovače
nebo krytu dávkovače , pokud není dávkovač
nasazen.
Toto příslušenství by neměly používat osoby (včetně
dětí) trpící fyzickými, smyslovými či psychickými
poruchami ani osoby bez náležitých znalostí a
zkušeností. Pokud jej chtějí používat, musí být pod
dozorem osoby odpovědné za jejich bezpečnost nebo
je tato osoba musí poučit o bezpečném používání
příslušenství.
Dohlédněte, aby si děti s přístrojem nehrály.
Toto zařízení je určeno pouze pro domácí použití.
Společnost Kenwood vylučuje veškerou odpovědnost
v případě, že zařízení bylo nesprávně používáno
nebo pokud nebyly dodrženy tyto pokyny.
dříve než pekárnu zapojíte do elektrické sítě:
Zkontrolujte, zda údaj na typovém štítku na spodní
straně pekárny odpovídá napětí vaší elektrické sítě.
Bu cihaz Elektro Manyetik Uyumluluk ile ilgili EC
direktifi 2004/108/EC ve gıda ile temas eden
malzemeler hakkçndaki EC yönetmeliği no.
1935/2004 - 27/10/2004 ile uyumludur.
dříve než pekárnu poprvé použijete:
Umyjte všechny součásti (viz údržba a čištění)
Ïesky
P¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
91
legenda
rukojeť víka
průzor ve víku
kryt dávkovače
automatický dávkovač
topné těleso
držadlo formy
hnětací háky
forma
hnací hřídele
spojky pohonu
hlavní vypínač
odměrka - hrníček
dvojitá odměrka – 1 lžičky/1 lžíce
ovládací panel
tlačítko MENU
tlačítko velikosti bochníku
indikátor programu
displej
indikátory velikosti bochníku
tlačítko start/stop
tlačítko barvy kůrky
indikátory barvy kůrky (světlá, střední, tmavá, rychlé
pečení)
tlačítka časovače
jak odměřit suroviny (viz obr. 3 až 7)
Pro dosažení optimálních výsledků je mimořádně
důležité dodržet správné množství surovin.
Kapalné látky vždy odměřujte v průhledném
odměřovacím poháru se stupnicí, který je součástí
pekárny. Kapalina by vždy měla dosáhnout úrovně
rysky v úrovni očí
(viz 3)
.
Vždy používejte tekutiny o pokojové teplotě přibližně
20°C s výjimkou programu velmi rychlého pečení.
Řiďte se pokyny v receptáři.
Menší množství kapalných i sypkých surovin
odměřujte vždy pomocí odměrky, která je součástí
příslušenství. Posunutím jezdce odměrky nastavte
požadované množství - 1ŕ2 tsp (čajová lžička), 1 tsp,
1ŕ2 tbsp (polévková lžíce) nebo 1 tbsp. Naplňte
odměrku a zarovnejte vodorovně s okrajem (viz obr. 6).
hlavní vypínač
Domácí pekárna Kenwood funguje pouze tehdy, je-li
hlavní vypínač (ON/OFF) nastaven v poloze „ON“.
Zapojte do sítě a stiskněte tlačítko ON/OFF
umístěné na boční straně pekárny – ozve se pípnutí a
na displeji se objeví nápis 1 (3:25).
Po použití přístroj vždy vypněte a vypojte ze zásuvky.
indikátor programu
Indikátor programu na displeji informuje o fázi pečení.
Šipka ukazuje na následující symboly:
Předehřátí funkce předehřátí se aktivuje pouze
na začátku celozrnného programu (30 min.) a
rychlého celozrnného programu (5 min.), aby se
suroviny před prvním hnětením zahřály. V této fázi je
hnětací hák nečinný.
Hnětení - Těsto je v první nebo druhé fázi hnětení
nebo se obrací mezi dvěma fázemi kynutí. V
posledních 15-20 minutách druhého hnětení při
nastavení (1), (2), (3), (4) a (6) se ozve akustický
signál, který připomene ruční doplnění dalších
surovin.
Kynutí Těsto je v první, druhé nebo třetí fázi
kynutí.
Pečení Bochník je v poslední fázi pečení.
Udržování teploty Po ukončení fáze pečení se
automaticky aktivuje funkce udržování teploty, která
bude zapnutá 1 hodinu nebo do vypnutí přístroje.
Upozornění: Po tuto dobu se bude topné těleso
střídavě zapínat a vypínat.
Konec konec programu.
92
použití domácí pekárny
(viz dvojstrana s obrázky)
1 Vyjměte formu pomocí rukojeti.
2 Nasaďte hnětací háky.
3 Do formy nalijte vodu.
4 Do formy přidejte další suroviny v pořadí uvedeném
v receptu.
Všechny suroviny správně zvažte.
Nesprávné dávkování surovin sníží výslednou
7 kvalitu pečiva.
8 Vložte formu do pečící komory a zatlačením
směrem dolů ji zajistěte.
9 Sklopte držadlo formy a zavřete víko pekárny.
10 Zapojte přístroj do zásuvky a zapněte jej – ozve se
akustický signál a nastaví se výchozí program 1
(3:25).
11 Tlačítkem MENU nastavte požadovaný program.
Přístroj ve výchozím nastavení peče 1,5 kg chléb se
středně propečenou kůrkou.
12 Tlačítkem zvolte požadovanou velikost bochníku.
13 Vyberte stupeň (barvu) propení opakovaným
stiskem tlačítka barvy kůrky , dokud indikátor
nedojde na požadovanou barvu kůrky (stlá, střední,
tmavá, rychlé pení). Poznámka: pro volbu rychho
pečení základho programu(1), francouzsho (2)
nebo celozrnného (3) tiskte tlačítko barvy kůrky
, dokud inditor neukazuje na
.
14 Stiskněte tlačítko START/STOP . Chcete-li
zastavit nebo zrušit program, stiskněte a podržte
tlačítko START/STOP po dobu 2 – 3 vteřin,
dokud se neozve pípnutí.
15 Po dokončení programu vytáhněte přístroj ze
zásuvky.
16 Vytáhněte formu za rukojeť. Vždy použijte
chňapku, protože forma bude velmi horká.
17 Formu položte na tepelně odolnou podložku a
nechte vychladnout.
18 Než chléb nakrájíte, nechte jej alespoň 30 minut
vychladnout, aby se odpařila voda. Horký chléb se
krájí obtížně.
19 Ihned po použití vyčistěte formu a hnětací hák (viz
údržba a čištění).
automatický dávkovač
Domácí pekárna BM900 je vybavena automatickým
dávkovačem pro dávkování dodatečných přísad
přímo do těsta během hnětení. To zajišťuje, že
přísady nejsou nadměrně zpracovány nebo rozdrceny
a že jsou rovnoměrně rozloženy.
nasazení a používání automatického dávkovače
1 Osaďte dávkovač to víka. Zatlačením jej zajistěte.
Pekárnu je možné používat bez dávkovače, stačí jej
pouze vyjmout a místo něj nasadit pouze kryt
dávkovače . Ozve se varovný signál. Nepoužívejte
domácí pekárnu bez nasazeného dávkovače
nebo krytu dávkovače , pokud není dávkovač
nasazen.
2 Naplňte dávkovač požadovanými přísadami.
3 Automatický dávkovač se aktivuje přibližně po 15 - 20
minutách hnětení a rovněž zazní zvukový signál
upozornění na ruční dávkování.
rady a tipy
Některé přísady nejsou pro použití v automatickém
dávkovači vhodné. Nejlepší výsledky dosáhnete
dodržováním následujících zásad:-
Nepřeplňujte automatický dávkovač – dodržujte
doporučená množství uvedená v dodaných
receptech.
Udržujte dávkovač čistý a suchý, aby se zabránilo
ulpívání přísad.
Přísady nahrubo nakrájejte nebo je lehce poprašte
moukou, aby se omezila lepivost, která může zabránit
v dávkování.
93
94
přísady vhodné pro použití s poznámky
automatickým dávkovačem
Sušené ovoce, například sultánky, Ano Nahrubo nakrájejte a nekrájejte na příliš
rozinky, nastrouhaná směs malé kousky.
citrónové kůry a kandované třešně Nepoužívejte ovoce namočené v sirupu
nebo alkoholu.
Lehce poprašte moukou, aby ovoce přestalo
lepit.
Příliš malé nakrájené kousky se mohou
přilepit k dávkovači a nemusí být přidány do
těsta.
Ořechy Ano Nahrubo nakrájejte a nekrájejte na příliš
malé kousky.
Velká semena, například Ano
slunečnicová a dýňová
Malá semena, například Ne Velmi malá semena mohou propadávat
mák a sezam mezerou okolo dvířek dávkovače.
Nejvhodnější pro ruční dávkování nebo s
dalšími přísadami.
Byliny – čerstvé a sušené Ne Příliš malé nakrájené kousky mohou
vypadávat z dávkovače.
Byliny mají velmi nízkou hmotnost a nemusí
se uvolnit z dávkovače.
Nejvhodnější pro ruční dávkování nebo s
dalšími přísadami.
Ovoce/zelenina v oleji/tomatové Ne Olej může způsobit ulpívání přísad na
omáčce/olivách dávkovači.
Lze použít po důkladném opláchnutí a
vysušení před přidáním do dávkovače.
Přísady s vysokým obsahem Ne Může dojít k ulpívání na dávkovači.
vody, například čerstvé ovoce
Sýr Ne Může dojít k roztavení v dávkovači.
Přidejte s dalšími přísadami přímo do formy.
Čokoláda/kousky čokolády Ne Může dojít k roztavení v dávkovači.
Přidejte ručně po zaznění zvukového
signálu.
tabulka používání automatického dávkovače
95
tabulka programů přípravy chleba/těsta
program Celková doba Aktivace automatického Udržování
přípravy dávkovače teploty
Středně propečenou a zvukový signál ✬✬✬
kůrkou upozornění na
ruční dávkování
přísad ✬✬
1 Kg 1,5 Kg 1 Kg 1,5 Kg
1 základní Světlý nebo tmavý chléb 3:15 3:25 3:00 3:10 60
Rychlý chléb* 2:14 2:24 1:59 2:19
2 francouzský upavější rka a program upravený pro nižší obsah tuku 3:32 3:37 3:15 3:20 60
a cukru
Rychlý chléb* 2:37 2:42 2:20 2:25
3 celozrnný Recepty na celozrnný chléb nebo chléb z celozrnné mouky 3:50 4:00 3:05 3:15 60
30min. předehřátí
Rychlý chléb* 2:35 2:45 2:15 2:25
4 sladký Recepty na chleba s vysokým obsahem cukru 3:17 3:27 2:57 3:07 60
5 Velmi rychlé pečení Upeče chléb za 80 minut. Pro rychlé pečení chleba je 1:20 60
zapotřebí teplá vody, více kvasnic a méně soli.
6 bezlepkový Příprava piva z bezlepkové mouky a bezlepkových směsí 2:17 2:10 60
7 koláče/rychlý chleba Směsi na koláče a nekynutý chleba. 1:22 22
8 těsto Příprava těsta k ručnímu dokončení a pečení v klasické troubě 1:30
9 těsto na pizzu Recepty na těsto na pizzu 1:30
10 marmeláda Výroba marmelád 1:05
11 pečení Pouze pečící program. Lze použít také k rozpečení již 1:00 60
hotového a vychladlého pečiva.
Pro volbu programu rychlého pečení, tiskněte tlačítko barvy kůrky, dokud indikátor neukazuje na
✬✬ Před ukončením druhého hnětacího cyklu se ozve akustický signál upozorňující na přidání dalších surovin, pokud je tak uvedeno v receptu.
✬✬✬ Na konci pečícího cyklu se přístroj automaticky přepne do režimu udržování teploty. V tomto režimu zůstane až jednu hodinu nebo do vypnutí.
96
Základní
Barva kůrky Světlá Střední Tmavá Rychlé pečení
Váha 1 Kg 1,5 Kg 1 Kg 1,5 Kg 1 Kg 1,5 Kg 1 Kg 1,5 Kg
Opožděný start 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Předehřátí - - - - - - - -
Hnětení 1 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut
Pauza 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut
Hnětení 2 15 minut 15 minut 15 minut 15 minut 15 minut 15 minut 15 minut 15 minut
Kynutí 1 40 minut 40 minut 40 minut 40 minut 40 minut 40 minut 15 minut 15 minut
Tvarování 1 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s.
Kynutí 2 24 minut 50 s. 24 minut 50 s. 24 minut 50 s. 24 minut 50 s. 24 minut 50 s. 24 minut 50 s. 8 minut 50 s. 8 minut 50 s.
Tvarování 2 15 s. 15 s. 15 s. 15 s. 15 s. 15 s. 10 s. 10 s.
Kynutí 3 49 minut 45 s. 49 minut 45 s. 49 minut 45 s. 49 minut 45 s. 49 minut 45 s. 49 minut 45 s. 29 minut 50 s. 29 minut 50 s.
Pečení 55 minut 65 minut 55 minut 65 minut 55 minut 65 minut 55 minut 65 minut
Ohřívání 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina
Celkem 3:15 3:25 3:15 3:25 3:15 3:25 2:14 2:24
Ostatní 3:00 3:10 3:00 3:10 3:00 3:10 1:59 2:19
97
Francouzský
Barva kůrky Světlá Střední Tmavá Rychlé pečení
Váha 1 Kg 1,5 Kg 1 Kg 1,5 Kg 1 Kg 1,5 Kg 1 Kg 1,5 Kg
Opožděný start 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Předehřátí - - - - - - - -
Hnětení 1 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut
Pauza 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut
Hnětení 2 17 minut 17 minut 17 minut 17 minut 17 minut 17 minut 17 minut 17 minut
Kynutí 1 39 minut 39 minut 39 minut 39 minut 39 minut 39 minut 30 minut 30 minut
Tvarování 1 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 15 s. 15 s.
Kynutí 2 30 minut 50 s. 30 minut 50 s. 30 minut 50 s. 30 minut 50 s. 30 minut 50 s. 30 minut 50 s. 14 minut 45 s. 14 minut 45 s.
Tvarování 2 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. - -
Kynutí 3 59 minut 50 s. 59 minut 50 s. 59 minut 50 s. 59 minut 50 s. 59 minut 50 s. 59 minut 50 s. 30 minut 30 minut
Pečení 55 minut 60 minut 55 minut 60 minut 55 minut 60 minut 55 minut 60 minut
Ohřívání 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina
Celkem 3:32 3:37 3:32 3:37 3:32 3:37 2:37 2:42
Ostatní 3:15 3:20 3:15 3:20 3:15 3:20 2:20 2:25
98
Celozrnný
Barva kůrky Světlá Střední Tmavá Rychlé pečení
Váha 1 Kg 1,5 Kg 1 Kg 1,5 Kg 1 Kg 1,5 Kg 1 Kg 1,5 Kg
Opožděný start 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Předehřátí 30 minut 30 minut 30 minut 30 minut 30 minut 30 minut 5 minut 5 minut
Hnětení 1 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut
Pauza 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut
Hnětení 2 15 minut 15 minut 15 minut 15 minut 15 minut 15 minut 15 minut 15 minut
Kynutí 1 49 minut 49 minut 49 minut 49 minut 49 minut 49 minut 24 minut 24 minut
Tvarování 1 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s.
Kynutí 2 25 minut 50 s. 25 minut 50 s. 25 minut 50 s. 25 minut 50 s. 25 minut 50 s. 25 minut 50 s. 10 minut 50 s. 10 minut 50 s.
Tvarování 2 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s. 10 s.
Kynutí 3 44 minut 50 s. 44 minut 50 s. 44 minut 50 s. 44 minut 50 s. 44 minut 50 s. 44 minut 50 s. 34 minut 50 s. 34 minut 50 s.
Pečení 55 minut 65 minut 55 minut 65 minut 55 minut 65 minut 55 minut 65 minut
Ohřívání 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina
Celkem 3:50 4:00 3:50 4:00 3:50 4:00 2:35 2:45
Ostatní 3:05 3:15 3:05 3:15 3:05 3:15 2:15 2:25
99
Sladký chléb Velmi rychlé
pečení
Barva kůrky Světlá Střední Tmavá Střední
Velikost 1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg 1.5Kg
Opožděný start 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 -
Předehřátí - - - - - - -
Hnětení 1 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 20 minut
Pauza 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut 5 minut -
Hnětení 2 20 minut 20 minut 20 minut 20 minut 20 minut 20 minut 12 minut
Kynutí 1 39 minut 39 minut 39 minut 39 minut 39 minut 39 minut -
Tvarování 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s -
Kynutí 2 25 minut 50 s 25 minut 50 s 25 minut 50 s 25 minut 50 s 25 minut 50 s 25 minut 50 s -
Tvarování 2 5 s 5 s 5 s 5 s 5 s 5 s -
Kynutí 3 51 minut 55 s 51 minut 55 s 51 minut 55 s 51 minut 55 s 51 minut 55 s 51 minut 55 s -
Pečení 50 minut 60 minut 50 minut 60 minut 50 minut 60 minut 48 minut
Ohřívání 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina 1 hodina
Celkem 3:17 3:27 3:17 3:27 3:17 3:27 1:20
Ostatní 2:57 3:07 2:57 3:07 2:57 3:07 -
100
6 7 8 9 10 11
Program Bezlepkový Koláče/Rychlý Chleba Těsto Těsto na Pizzu Marmeláda Pečení
Barva kůrky nehodí se Světlá Střední Tmavá nehodí se - - -
Weight nehodí se - - - nehodí se - - -
Opožděný start - - - - - - - -
Předehřátí - - - - - - - -
Hnětení 1 5 minut 3 minut 3 minut 3 minut 5 minut 3 minut 5 minut -
Pauza 0 minut - - - 5 minut - - -
Hnětení 2 12 minut 4 minut 4 minut 4 minut 20 minut 27 minut 60 minut -
Kynutí 1 0 minut - - - 60 minut 60 minut - -
Tvarování 1 - - - - - - - -
Kynutí 2 - - - - - - - -
Tvarování 2 - - - - - - - -
Kynutí 3 60 minut - - - - - - -
Pečení 60 minut 75 minut 75 minut 75 minut - - 50 minut 60 minut
Ohřívání 1 hodina 22 minut 22 minut 22 minut - - - -
Celkem 2:17 1:22 1:22 1:22 1:30 1:30 1:05 1:00
Ostatní 2:10 - - - - - - -
opožděný start
Časomíra opožděného startu umožňuje zahájení
přípravy pečiva až 15 hodin po naprogramování.
Časomíru nelze použít při programu rychlého pečení
a s programy (5) až (11).
DŮLEŽITÉ: Jestliže používáte funkci opožděný start,
nepoužívejte ingredience podléhající zkáze – ci,
které se lehce kazí při pokojových nebo vyšších
teplotách, jako například mléko, vejce, sýr a jogurt atd.
Používáte-li OPOŽDĚNÝ START, jednoduše vložte
ingredience do pečící formy a vložte formu do
pekárny. Potom:
Stiskněte tlačítko MENU a zvolte požadovaný
program – zobrazí se čas cyklu programu.
Nastavte požadovanou barvu kůrky a velikost.
Poté nastavte opožděný start.
Spočítejte, za jak dlouho má být pečivo hotové a
tento údaj zadejte pomocí tlačítka (+) časovače.
Chcete-li časový údaj snížit, stiskněte tlačítko (-)
časovače.
Jedním stisknutím tlačítka se doba pečení zvýší nebo
sníží o deset minut. Dobu na přípravu těsta a pečení
nemusíte od celkového času odečítat. Tento výpočet
provede přístroj automaticky.
Příklad: Přejete si mít chléb upečený v 7 hodin ráno.
Jestliže je na displeji po nastavení pekárny na
požadovaný recept zobrazen čas 22.00, musí být
celková doba opoždění startu nastavena na 9 hodin.
Pomocí tlačítka MENU vyberte
požadovaný program, např. 1, a
pomocí tlačítka (+) časovače
nastavte na displeji po
desetiminutových krocích
hodnotu „9:00“. Pokud tuto
hodnotu překročíte, můžete se
snadno vrátit stisknutím tlačítka (-).
Stiskněte tlačítko START/STOP
a na displeji začne blikat
dvojtečka (:). Časovač začne
odpočítávat.
Zvolíte-li chybné nastavení nebo
chcete-li nastavení změnit,
stiskněte a podržte tlačítko
START/STOP, dokud se displej
nevypne. Poté nastavte správný
čas.
101
ochrana proti výpadku elektrické
energie
Přístroj je vybaven ochranou proti výpadku proudu,
která trvá po dobu 7 minut. Pokud se do této doby
obnoví napájecí napětí, program bude dále
pokračovat.
úbržba a čištění
Před zahájením čištění pekárnu nejprve odpojte z
elektrické sítě a nechejte ji zcela vychladnout.
Neponořujte pekárnu ani její vnější část pečící formy
do vody.
Nepoužívejte brusné mycí houby ani kovové nástroje.
Je-li to nutné, vnější a vnitřní povrchy pekárny
očistěte vlhkým jemným hadříkem.
pečící forma
Pečící formu nemyjte v myčce na nádobí.
Pečící formu a hnětač vyčistěte ihned to každém
použití tak, že částečně pečící formu naplníte teplou
vodou s mycím prostředkem. Ponechejte odmočit 5
až 10 minut. Hnětač lze vyjmout jeho otočením ve
směru hodinových ručiček a zvednutím. Čištění
dokončete měkkým hadříkem, opláchnutím a
vysušením.
Jestliže hnětač nelze vyjmout ani po 10
minutách,uchopte hřídel pod pečící formou a otáčejte
jí dopředu a vzad až do uvolnění hnětače.
skleněné víko
Zvedněte skleněné víko a očistěte teplou mýdlovou
vodou.
Víko nemyjte v myčce na nádobí.
Před nasazením na domácí pekárnu musí být víko
zcela suché.
automatický dávkovač
Sejměte automatický dávkovač z víka a omyjte v
teplé mýdlové vodě; v případě nutnosti očistěte
měkkým kartáčem. Před nasazením na víko musí být
dávkovač zcela suchý.
102
103
Základní bílý chléb Program 1
lžičky = 5 ml lžičky
lžíce = 15 ml lžíce
Briošky (zvolte nastavení světlé kůrky) Program 4
Celozrnný chléb Program 3
Suroviny 1 Kg 1,5 Kg
Voda 380ml 500ml
Rostlinný olej 1
1
/2 lžíce 1
1
/2 lžíce
Nebělená bílá chlebová mouka 600g 800g
Sušené odstředěné mléko 5 lžičky 5 lžičky
Sůl 1
1
/2 lžičky 2 lžičky
Cukr 4 lžičky 6 lžičky
Snadno smísitelné 1
1
/2 lžičky 1
1
/2 lžičky
rozpustné droždí
Suroviny 1 Kg 1,5 Kg
Mléko 280ml 350ml
Vejce 22
Xměklé máslo 150g 185g
Nebělená bílá chlebová mouka 600g 750g
Sůl 1
1
/2 lžičky 2 lžičky
Vukr 80g 90g
Snadno smísitelné 2 lžičky 2 lžičky
rozpustné droždí
Suroviny 1 Kg 1,5 Kg
Voda 380ml 500 ml
Celozrnná chlebová mouka 540g 720g
Nebělená chlebová mouka 60g 80g
Sůl 2 lžičky 2 lžičky
Cukr 1 lžíce 4 lžičky
Máslo 25g 30g
Snadno mísitelné
rozpustné droždí 1 lžičky 1
1
/2 lžičky
Recepty (jednotlivé suroviny do formy přidávejte v uvedeném pořadí)
104
Rychlý bílý chléb Program 5
Chlebové rohlíky Program 8
1 Vejce dejte do odměrky a přidejte dostatečné množství vody k hodnotě: -
2 Na konci cyklu těsto vyklepte z formy na lehce moukou poprášenou pracovní plochu.
Těsto lehce poplácejte, rozdělte na díly o stejné velikosti a vytvarujte.
3 Z těsta vytvarujte bochník, nechte chvíli odstát a poté pečte v klasické troubě.
Velikost bochníku 1 Kg 1,5 Kg
Dolít vodou na 380ml 500ml
Suroviny 1 Kg 1,5 Kg
Voda, vlažné (32 - 35 °C) 350ml 460ml
Rostlinný olej 1 lžíce 1
1
/2 lžíce
Nebělená bílá chlebová mouka 600g 800g
Sušené odstředěné mléko 2 lžíce 8 lžičky
Sůl 1 lžičky 1
1
/2 lžičky
Cukr 4 lžičky 5 lžičky
Snadno smísitelné 4 lžičky 5 lžičky
rozpustnédroždí
Suroviny 1 Kg 1,5 Kg
Vejce 12
Voda Viz bod 1 Viz bod 1
Nebělená bílá chlebová mouka 600g 800g
Sůl 1
1
/2 lžičky 2 lžičky
Cukr 3 lžičky 4 lžičky
Máslo 30g 40g
Snadno smísitelné 2 lžičky 2 lžičky
rozpustnédroždí
Pro potření:
Žloutek vajíčka našlehaný s
15 ml (1 í) vody 12
Sezamová semínka a mák
pro posypání, volitel
Ingredience
Hlavní ingrediencí pro výrobu chleba je mouka a z
tohoto důvodu je její výběr klíčový pro vytvoření
úspěšného bochníku.
Pšeničná mouka
Pšeničné mouky jsou pro výrobu chleba nejlepší.
Pšenice se skládá z vnějšího obalu, který je často
nazýván otruba, a vnitřního zrna, které obsahuje
pšeničný klíček a endosperm. Protein v endospermu při
smísení s vodou vytváří lepek. Lepek má schopnost
roztahovat se jako guma a plyny, které se vytvářejí při
fermentaci, jsou lepkem zadrženy a tím dochází ke
kynutí těsta.
Bílé mouky
Tyto mouky mají odstraněny otruby a pšeničný klíček a
mají ponechaný pouze endosperm, který je rozemlet do
bílé mouky. Je nezbytné používat silnou bílou mouku
nebo bílou chlebovou mouku, neboť tyto mouky mají
vyšší podíl proteinů, které jsou nutné pro vznik lepku.
Pro výrobu kynutých kvasnicových chlebů nepoužívejte
hladkou bílou mouku nebo hladkou bílou mouku s
kypřícím práškem (běžně prodávané v obchodě. Při
použití těchto mouk vyrobíte nekvalitní chleb. V
obchodech je nabízeno několik druhů kvalitních bílých
mouk pro výrobu chleba, pro dosažení dobrých výsledků
použijte kvalitní mouky, přednostně nebělené.
Celozrnné mouky
Celozrnné mouky obsahují otruby i vnitřní zrno, které jim
dávají lahodnou chuť a vytvářejí hrubší texturu chleba. I
v tomto případě je nutno používat silné celozrnné a
celozrnné chlebové mouky. Chléb vyrobený pouze z
celozrnné mouky bude tužší než bílý chléb. Otruby v
mouce zabraňují vzniku lepku, takže těsto z celozrnné
mouky kyne pomaleji. Pro správné nakynutí chleba
použijte speciální program pro celozrnný chléb. Jestliže
chcete vytvořit lehčí chléb, část celozrnné mouky
nahraďte bílou chlebovou moukou. Rychlý celozrnný
chléb vytvoříte pomocí programu pro rychlý celozrnný
chléb.
Silná černá mouka
Může být používána s bílou moukou nebo samostatně.
Obsahuje asi 80-90% klíčku, a proto chléb z této mouky
je křehký a velmi chutný. Zkuste tuto mouku použít v
programu základní bílý chléb, kdy 50% silné bílé mouky
nahradíte silnou černou moukou. Možná bude nutné
použít trochu více tekutin.
Vícezrnná chlebová mouka
Kombinace bílé, celozrnné a žitné mouky smíchaná s
sladovými celozrnnými zrny obohacující strukturu i chuť.
Používejte ji samostatně nebo v kombinaci se silnou
bílou moukou.
Nepšeničné mouky
Pro výrobu tradičních chlebů, jako je například žitný
chléb nebo perník, mohou být používány v kombinaci s
bílými nebo celozrnnými moukami i jiné mouky, jako
například žitná mouka. Přidáním i malého množství
docílíte distinktivní chuti. Nepoužívejte je samostatně
neboť vytváří velmi lepivé těsto, ze kterého vytvoříte
velmi hutný chléb. Jiné obilniny, jako například proso,
ječmen, pohanka, kukuřičná mouka nebo ovesná mouka
mají nízký obsah proteinů a proto nevytvoří dostatečné
množství lepku pro vytvoření tradičního chleba.
Tyto mouky mohou být velmi úspěšně používány v
malých množstvích. Zkuste nahradit 10-20% bílé
chlebové mouky některou z těchto alternativ.
Sůl
Při výrobě chleba je malé množství soli nezbytné pro
vypracování těsta a pro chuť. Používejte jemnou
kuchyňsko sůl nebo mořsko sůl, nepoužívejte hrubou
sůl, kterou s větším úspěchem můžete použít na
konečné posypání ručně vyráběných rohlíků. Solí rohlíky
dosáhnou křupavé struktury. Nepoužívejte náhražky soli
neboť neobsahují sodík.
Sůl posiluje strukturu lepku a přidává těstu na
pružnosti.
Sůl zmírňuje růst droždí, čímž zabraňuje překynutí
těsta a zabraňuje sražení těsta.
Příliš mnoho soli znemožní správné nakynutí těsta.
105
Sladidla
Používejte bílý nebo hnědý cukr, med, sladový výtažek,
zlatý sirup, javorový sirup, melasu nebo melasový sirup.
Cukr a tekutá sladidla se podílejí na barvě chleba,
dodávají zlatavý nádech konečné kůrce.
Cukr váže vlhkost, čímž zlepšuje schopnost udržení
kvality chleba.
Cukr je výživou pro droždí, a ačkoliv není nezbytný,
jelikož moderní typy sušeného droždí mají schopnost
kynout na základě využití přirozených sacharidů a
cukrů, které jsou obsaženy v mouce, učiní těsto
aktivnějším.
Sladké chleby mají přiměřenou hladinu cukrů díky
přidání ovoce, polevy nebo pocukrování, které
dodávají dodatečnou sladkost. Pro výrobu těchto
chlebů používejte program pro sladké chleby.
Jestliže cukr nahrazujete tekutými sladidly, potom
musí být trochu snížen celkový obsah tekutin v
receptu.
Tuky a oleje
Malé množství tuku nebo oleje je často přidávání pro
vytvoření měkčí krky. Také pomáhá prodloužit čerstvost
chleba. Použijte máslo, margarín nebo sádlo, a to v
malých množstvích do 25 g (1 oz) nebo 22 mm
(1 1/2 lžíce) rostlinného oleje. Pokud je recept na větší
množství, kdy je více znatelná chuť mouky, použijte
máslo, díky kterému dosáhnete nejlepších výsledků.
Namísto másla můžete použít olivový olej nebo
slunečnicový olej, pouze upravte obsah tekutin v
celkovém receptu jestliže používáte množství
přesahující 15 ml (3 lžičky). Pokud vás znepokojuje
hladina cholesterolu, slunečnicový olej je vhodnou
alternativou.
Nepoužívejte nízkokalorické pomazánky (margaríny),
jelikož obsahují až 40% vody a nemají stejné
vlastnosti jako máslo.
Tekutiny
Tekutiny jsou pro výrobu chleba nezbytné; nejčastěji
bývá používáno mléko nebo voda. Při použití vody
dosáhnete více křupavé kůrky než při použití mléka.
Voda bývá často míchána s odstředěným sušeným
mlékem. Tento postup je nezbytný, používáte-li
opožděný start, neboť čerstvé mléko podléhá zkáze. Pro
většinu programů můžete použít vodu přímo z kohoutku,
avšak pro program rychlého jednohodinového cyklu
musíte použít vlažnou vodu.
Ve chladných dnech vodu odměřte a před použitím ji
nechejte odstát v pokojové teplotě po dobu 30 minut.
Pokud používáte mléko přímo z ledničky, postupujte
obdobně.
Podmáslí, jogurt, kysaná smetana a měkké sýry jako
ricotta a tvaroh mohou být používány jakou část
celkového kapalného obsahu; vytvářejí vlhčí a
jemnější kůrku. Podmáslí dodává příjemnou, jemně
nakyslou chuť, podobnou té, která je typická pro
venkovské chleby a nakyslá těsta.
Pro zlepšení těsta, zlepšení barvy chleba a celkové
vylepšení struktury chleba můžete přidat vejce. Vejce
také přidávají stabilitu lepku ve fázi kynutí. Pokud
používáte vejce, snižte celkové množství tekutin v
receptu. Pro zaručení správného množství tekutin v
receptu umístěte vejce do odměřovacího poháru,
který následně doplňte tekutinou.
Droždí
Droždí můžeme používat sušené nebo čerstvé. Všechny
recepty v tomto receptáři byly vyzkoušeny s použitím
snadno rozpustného, rychle kynoucího sušeného droždí,
které nevyžaduje nejprve rozpuštění ve vodě. Droždí je
umístěno do důlku v mouce, kde je umístěno zvlášť od
kapaliny až do zahájení míchání.
Nejlepších výsledků dosáhnete při používání
sušeného droždí. Používání čerstvého droždí není
doporučeno, jelikož při jeho používání je dosahováno
jiných výsledků než v případě použití sušeného
droždí. Čerstvé droždí nepoužívejte pro programy s
opožděným startem.
Pokud chcete použít čerstvé droždí, mějte na paměti
následující:
6 g čerstvého droždí = 1 lžička sušeného droždí
Smíchejte čerstvé droždí s 1 lžičkou cukru a 2 lžícemi
vody (teplé). Nechejte odstát na dobu 5 minut dokud
nenapění.
Poté přidejte zbylé ingredience do pečící formy.
Používejte množství uvedené v receptech; příliš
mnoho droždí by mohlo způsobit překynutí těsta a
přetečení přes okraj pečící formy.
Pokud otevřete sáček sušeného droždí, musí být
spotřebován do 48 hodin, pokud výrobce neuvádí
jinak. Otevřené sáčky mohou být znovu zalepeny a
uloženy v mrazničce až do libovolného opětovného
použití.
Spotřebujte sušené droždí před vypršením
doporučené doby spotřeby, jelikož droždí časem
ztrácí své vlastnosti.
106
Obchody nabízejí sušené droždí, které je speciálně
určeno pro použití v pekárnách chleba. Při použití
tohoto typu droždí dosáhnete také dobrých výsledků,
ale může vzniknout nutnost úpravy doporučených
množství.
Úprava vlastních receptů
Po přípravě některých receptů budete možná chtít
upravit některé z vašich oblíbených předpisů, které jste
až dosud míchali a hnětli pouze ručně. Začněte s
jedním ze zde uvedených receptů, který se podobá
vašemu, a použijte ho jako základní návod.
Pozorně si přečtěte následující rady, které vám
pomohou s úpravami vašich vlastních receptů.
Ujistěte se, že používáte správná množství pro
použití pekárny. Nepřekračujte maximální doporučená
množství. Pokud je to nutné, snižte množství v
receptu tak, aby odpovídali množství mouky a tekutin
v receptáři pekárny.
Vždy do pečící formy vkládejte nejprve tekutiny.
Přidáním mouky oddělte droždí od tekutiny.
Čerstvé droždí nahraďte snadno smísitelným
rozpustitelným sušeným droždím. Poznámka: 1 g
čerstvého droždí = 1 lžička (5 ml) sušeného droždí.
Pokud používáte opožděný start, namísto čerstvého
mléka používejte vodu a odstředěné sušené mléko.
Pokud váš běžný recept obsahuje vejce, započítejte
je do celkového obsahu tekutin.
Uchovávejte droždí odděleně od ostatních ingrediencí
v pečící formě až do doby zahájení míchání.
V prvních minutách míchání kontrolujte konzistenci
těsta. Pekárna vyžaduje nepatrně jemnější těsto,
takže možná budete muset přidat tekutiny. Těsto by
mělo být dostatečně mokré, aby si mohlo odpočinout
(nakynout).
Vyjímání, krájení a skladování
chleba
Jestliže chcete dosáhnout nejlepších výsledků,
jakmile je váš chléb dopečen, ihned jej vyjměte z
pekárny a vyklopte ho z pečící formy, i když ho
můžete ponechat v pekárně, která ho udrží ve stejné
teplotě po dobu až 1 hodiny. Tuto možnost využijte
jestliže chléb nemůžete ihned vyndat.
Použijte kuchyňské rukavice a vyndejte pečící formu
z pekárny, a to i v cyklu udržování tepla. Pečící formu
přetočte a několikrát jí zaklepejte abyste uvolnili
upečený chléb. Pokud chléb nemůžete vyjmout,
jemně poklepejte rohem pečící formy na dřevené
prkénko, nebo otočte patkou hřídele na spodní straně
formy.
Při uvolnění chleba by hnětač měl zůstat v pečící
formě, ovšem někdy může zůstat v chlebu. Pokud
tento případ nastane, vyjměte jej před krájením. K
jeho vyjmutí použijte tepelně odolné plastové
kuchyňské náčiní. Nepoužívejte kovové náčiní, aby
nedošlo k poškození nepřilnavého povrchu hnětače.
Nechejte chleba vychladnout minimálně po dobu 30
minut, aby unikla všechna pára. Pokud chcete chléb
krájet horký, nepodaří se vám nakrájet jej na krajíce.
Skladování
Doma pečený chléb neobsahuje žádné konzervační
látky, a proto by měl být spotřebován do 2 – 3 dnů od
upečení. Pokud ho nechcete spotřebovat ihned, zabalte
jej do fólie nebo jej umístěte do sáčku a zapečeťte.
Křupavý chléb francouzského typu při zabalení
změkne, proto je nejlepší ho ponechat volně až do
doby krájení.
Pokud si přejete uchovat váš chléb na několik dnů,
uchovejte jej v mrazničce. Před vložením do
mrazničky chléb nakrájejte na krajíce pro snadné
vyjmutí požadovaného množství.
107
Obecné rady a tipy
Výsledky vašeho pečení chleba závisí také na mnoha
dalších faktorech jako je kvalita ingrediencí, přesné
měření, teplota a vlhkost. Jako pomoc pro dosažení
těch nejlepších výsledků vám zde nabízíme několik rad
a triků, které určitě stojí za zmínku.
Pekárna chleba není izolovanou jednotkou a bude
ovlivněna teplotou. Pokud je velmi horký den nebo je
pekárna používána ve velmi teplé místnosti, chleb
nakyne více než v případě, kdy je pekárna ve chladném
prostředí. Optimální pokojová teplota je mezi
20°C / 68°F a 24°C / 75°F.
Ve velmi chladných dnech nechejte vodu z kohoutku
stát v pokojové teplotě alespoň 30 minut před jejím
použitím. Stejně postupujte i s ingrediencemi, které
uchováváte v ledničce.
Veškeré suroviny používejte při pokojové teplotě,
pokud není v receptáři uvedeno jinak – například pro
velmi rychlé pečení budete muset ohřát vodu.
Všechny ingredience dávejte do pečící formy v
pořadí, které doporučuje recept. Droždí udržujte
suché a mimo dosah tekutin, které jsou přidány do
formy, a to až do zahájení míchání ingrediencí.
Přesné odměřování ingrediencí je patrně
nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím úspěšnost
výsledku. Největší problémy vznikají nepřesným
odměřením ingredience nebo jejím opomenutím.
Používejte metrický nebo anglický jednotkový systém;
nejsou zaměnitelné. Používejte odměřovací pohár a
lžíci, které jsou součástí pekárny.
Vždy používejte čerstvé ingredience, vždy před
vypršením jejich doby použitelnosti. Ingredience,
které podléhají zkáze, jako například mléko, sýr,
zelenina a čerstvé ovoce, se mohou zkazit, zvláště v
teplém prostředí. Tyto ingredience používejte do
chlebů, které budete ihned péct.
Nepřidávejte příliš mnoho tuku, neboť vytváří bariéru
mezi droždím a moukou a zpomaluje kynutí těsta,
čímž může dojít k vytvoření těžkého sraženého
bochníku chleba.
Máslo a jiné tuky nakrájejte na malé kousky a až poté
je vložte do pečící formy.
Pokud pečete chleby s ovocnou chutí, nahraďte část
tekutin šťávami z ovoce, jako je například
pomerančová, jablečná nebo ananasová šťáva.
Do chleba můžete také přidávat šťávy vzniklé
vařením zeleniny. Voda z vařených brambor obsahuje
škrob, který podporuje kynutí droždí, čímž pomáhá
vytvářet dobře nakynuté, měkčí bochníky chleba,
které dlouho vydrží čerstvé.
Pro chuť můžete do chleba přidat strouhanou mrkev,
cuketu nebo uvařenou šťouchanou bramboru. Pokud
tuto zeleninu přidáváte, musíte snížit obsah tekutin v
receptu, jelikož všechny tyto druhy zeleniny obsahují
vodu. Začněte přidáním menšího množství vody a
zkontrolujte těsto při jeho míchání a v případě potřeby
přidejte vodu.
Nepřekračujte množství uvedená v receptu, mohli
byste poškodit vaši pekárnu.
Jestliže chléb dobře nenakyne, zkuste vodu z
kohoutku nahradit balenou vodou nebo převařenou a
vychlazenou vodou. Jestliže vaše voda z kohoutku
obsahuje příliš velké množství chlóru nebo fluóru,
obsah těchto látek může ovlivnit kynutí chleba. Stejný
účinek může mít také příliš tvrdá voda.
Je vhodné těsto po 5 minutách nepřetržitého hnětení
zkontrolovat. Vedle pekárny položte ohebnou
plastovou špachtli, abyste mohli seškrábnou stěny
formy, jestliže se na kraje přilepí některé ingredience.
Špachtli v žádném případě neumisťujte do blízkosti
hnětače aby jste nezabránili jeho pohybu. Také
zkontrolujte správnou konzistenci těsta. Pokud je
těsto drolivé nebo jestliže se vám zdá, že pekárna
pracuje příliš ztěžka, přidejte trochu vody. Pokud se
těsto lepí na stěny formy a nevytváří kouli, přidejte
trochu mouky.
Ve fázi kynutí či pečení nezvedejte víko pekárny,
chléb by mohl klesnout a srazit se.
108
ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ
Níže jsou uvedeny typické problémy, které mohou nastat při výrobě chleba ve vaší pekárně. Pozorně si prostudujte
problémy, jejich možné příčiny a také nápravné akce, které musí být učiněny pro zajištění úspěšné výroby chleba.
109
PROBLÉM PRAVDĚPODOBNÁ PŘÍČINA ŘEŠENÍ
1. Chléb je nízký
2. Nízký bochník, bez
nakynutí
3. Příliš vykynuté – tvar
houby
4. Propadnutí vrchní části
a stran
5. Drsná hrbolatá vrchní
část – ne hladká
Celozrnný chléb je nižší než bílé chleby
z důvodu menšího množství lepku,
který tvoří proteiny v celozrnné mouce.
Nedostatek kapalin.
Opomenutí cukru, nedostatečné
množství.
Špatný typ používané mouky.
Špatný typ droždí.
Nedostatečné množství droždí, příliš
staré droždí.
Nastavení rychlého cyklu pečení
chleba.
Droždí a voda se dostaly do kontaktu
ještě před zahájením hnětení.
Zapomenutí droždí.
Staré droždí.
Příliš teplá tekutina.
Příliš mnoho přidané soli.
Při používání časovače, droždí navlhlo
před zahájením procesu přípravy
chleba.
Příliš mnoho droždí
Příliš mnoho cukru
Příliš mnoho mouky.
Příliš mnoho přidané soli.
Teplé, vlhké počasí.
Příliš mnoho kapaliny.
Příliš mnoho droždí.
Teplé, vlhké počasí mohlo způsobit
příliš rychlé nakynutí těsta.
Nedostatek kapaliny.
Příliš mnoho mouky.
Vrchní část bochníku nemusí mít hezký
tvar; toto neovlivňuje výbornou chuť
chleba.
Normální situace, není řešení.
Zvyšte množství tekutin o 15 ml / 3 lžičky.
Vkládejte ingredience podle receptu.
Možná jste použili hladkou mouku namísto silné
mouky, která má více lepku.
• NepouÏívejte univerzální mouk
Pro nejlepší výsledky používejte pouze droždí s
rychlým účinkem.
Odměřte doporučené množství a zkontrolujte
dobu použití na balení.
Tento cyklus vyrábí menší bochníky, je to
normální.
Zajistěte, aby ke kontaktu v pečící formě
nedocházelo.
Vkládejte ingredience podle receptu.
Zkontrolujte dobu použití na balení.
Používejte tekutiny při správných teplotách.
Používejte doporučená množství.
Suché ingredience umístěte do rohů pečící formy
a ve středu suchých ingrediencí udělejte důlek, do
kterého vložte droždí, tím bude chráněno proti
zvlhnutí.
Uberte
1
/4 lžičky dro•dí.
Uberte 1 lžičku cukru.
Uberte 6 až 9 lžic mouky.
Používejte množství doporučená v receptu.
Uberte 15 ml / 3 lžičky kapaliny a
1
/4 lžičky droždí.
Příště uberte 15 ml / 3 lžičky kapaliny nebo
přidejte trochu mouky.
Používejte množství doporučená v receptu, příště
zkuste rychlejší cyklus.
Ochlaďte vodu nebo přidejte mléko přímo z
lednice.
Zvyšte o 15 ml / 3 lžičky množství kapaliny.
Přesně odměřujte ingredience.
Zajistěte ty nejlepší podmínky pro výrobu chleba.
VELIKOST A TVAR CHLEBA
110
ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ - pokračování
PROBLÉM PRAVDĚPODOBNÁ PŘÍČINA ŘEŠENÍ
6. Zhroucení při pečení
7. Chb není rovnoměr,
na konci je kratší.
8. Těžká hustá struktura.
9. Otevřená, hrubá,
děrovatá struktura.
10. Střed chleba je syrový,
nedostatečně
propečený.
11. Chléb nejde dobře
krájet, je velmi lepivý.
12. Tmavá barva kůrky,
příliš tlustá.
13. Bochník je připálený.
14. Kůrka je příliš světlá.
Pekárna byla umístěna v průvanu
nebo byla překlopena či sražena ve
fázi kynutí .
Překročení kapacity pečící formy.
Nedostatečné množství soli,
opomenutí soli. (sůl pomáhá
předcházet překynutí těsta)
Příliš mnoho droždí.
Teplé, vlhké počasí
Těsto je příliš suché a ve formě
nemohlo rovnoměrně nakynout.
Příliš mnoho mouky.
Nedostatek droždí.
Nedostatek cukru.
Zapomenutí soli.
Příliš mnoho droždí.
Příliš mnoho tekutiny.
Příliš mnoho tekutiny.
Výpadek proudu v průběhu výroby
chleba.
Příliš velká množství ingrediencí, které
pekárna nezvládne zpracovat.
Chléb je krájen příliš horký
Používání nevhodného nože.
Používáte nastavení TMA kůrka.
Špatná funkce pekárny.
Chléb se nepeče dost dlouho.
V receptu není použito čerstvé mléko
ani sušené mléko.
Změňte místo pekárny.
Nepoužívejte větší množství surovin, než je
doporučeno pro velký bochník (max 1,5 Kg).
Používejte doporučená množství soli v receptu.
Odměřujte droždí přesně.
Snižte množství tekutiny o 15 ml / 3 lžičky a
uberte
1
/4 lžičky droždí.
Zvyšte o 15 ml / 3 lžičky množství kapaliny.
Odměřujte přesně.
Odměřte správné množství doporučeného typu
droždí.
Odměřujte přesně.
Vkládejte ingredience podle receptu.
Odměřte správné množství doporučeného typu
droždí.
Snižte množství tekutiny o 15 ml / 3 lžičky
Snižte množství tekutiny o 15 ml / 3 lžičky.
Dojde-li při přípravě k více než osmiminutovému
výpadku proudu, vyjměte nedokončený bochník z
formy a začněte znovu s čerstvými surovinami.
Snižte množství na maximální povolená množství.
Nechejte chléb vychladnout na chladící mřížce
alespoň 30 minut vychladnout, aby odešla pára,
až poté chléb krájejte.
Používejte dobrý nůž na chleba.
Příště použijte nastavení střední nebo světlé
kůrky.
Více informací naleznete v části „Servis a střediska
péče o zákazníka“.
Prodlužte čas pečení.
Předejde 15 ml/ 3 lžičky sušeného mléka nebo
nahraďte 50% vody mlékem, tím docílíte tmavší
barvy.
STRUKTURA CHLEBA
BARVA A TLOUŠŤKA KŮRKY
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244
  • Page 245 245
  • Page 246 246
  • Page 247 247
  • Page 248 248
  • Page 249 249
  • Page 250 250
  • Page 251 251
  • Page 252 252
  • Page 253 253
  • Page 254 254
  • Page 255 255
  • Page 256 256
  • Page 257 257
  • Page 258 258
  • Page 259 259
  • Page 260 260
  • Page 261 261
  • Page 262 262
  • Page 263 263
  • Page 264 264
  • Page 265 265
  • Page 266 266
  • Page 267 267
  • Page 268 268
  • Page 269 269
  • Page 270 270
  • Page 271 271
  • Page 272 272
  • Page 273 273
  • Page 274 274
  • Page 275 275
  • Page 276 276
  • Page 277 277
  • Page 278 278
  • Page 279 279
  • Page 280 280
  • Page 281 281

Kenwood BM900 Návod k obsluze

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod k obsluze