Philips HD9040/90 Recipe book

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Recipe book
HD9040
Standard bread programs and recipes
Стандартни програми и рецепти за хляб
Standardní programy a recepty na pečení chleba
Tavalised leivaküpsetusprogrammid ja retseptid
Standardni programi i recepti za kruh
Hagyományos kenyérsütési programok és receptek
Стандартты нан пісіру бағдарламалары мен рецептілері
Standartinės duonos kepimo programos ir receptai
Parastās maizes cepšanas programmas un receptes
Standardowe przepisy na chleb i programy wypieku chleba
Programe şi reţete standard pentru pâine
Стандартные программы и рецепты выпечки хлеба
Štandardné recepty a programy na prípravu chleba
Standardni recepti in programi za kruh
Standardni programi i recepti za hleb
Програми та рецепти для приготування традиційного 
хліба
46


program: Basic White 750 g 1 000 g 1 250 g
Voda (27 °C) nebo 
mléko
290 ml 350 ml 450 ml
Sušené mléko 1½ pol. lž. 2 pol. lž. 3 pol. lž.
Olej 1½ pol. lž. 2 pol. lž. 3 pol. lž.
Sůl 1 čaj. lž. 1½ čaj. lž. 1½ čaj. lž.
Cukr 1½ pol. lž. 2 pol. lž. 3 pol. lž.
Bílá mouka 500 g 600 g 750 g
Sušené droždí 1 čaj. lž. 1 čaj. lž. 1 čaj. lž.

program: Whole Wheat 750 g 1 000 g 1 250 g
Voda (27 °C) 320 ml 380 ml 480 ml
Olej 1 pol. lž. 2 pol. lž. 2 pol. lž.
Sůl 1½ čaj. lž. 2 čaj. lž. 2 čaj. lž.
Med NEBO cukr 2 pol. lž. 2 pol. lž. 3 pol. lž.
Celozrnná mouka 500 g 600 g 750 g
Sušené droždí 1 čaj. lž. 1 čaj. lž. 1 čaj. lž.

program: French 750 g 1 000 g 1 250 g
Voda (27 °C) 290 ml 350 ml 450 ml
Olej 1½ pol. lž. 2 pol. lž. 2 pol. lž.
Sůl 1½ čaj. lž. 2 čaj. lž. 3 čaj. lž.
Bílá mouka 500 g 600 g 750 g
Sušené droždí 1 čaj. lž. 1 čaj. lž. 1 čaj. lž.

program: Sweet 750 g 1 000 g 1 250 g
Voda (27 °C) nebo 
mléko
270 ml 330 ml 390 ml
Sušené mléko 1½ pol. lž. 2 pol. lž. 3 pol. lž.
Olej 2 pol. lž. 3 pol. lž. 4 pol. lž.
Sůl 1 čaj. lž. 1 čaj. lž. 1 čaj. lž.

program: Sweet 750 g 1 000 g 1 250 g
Cukr 4 pol. lž. 5 pol. lž. 6 pol. lž.
Bílá mouka 500 g 600 g  700 g
Sušené droždí 1 čaj. lž. 1 čaj. lž. 1 čaj. lž.

program: Gluten Free 750 g 1 000 g 1 250 g
Voda (27 °C) nebo 
mléko
- 330 ml 410 ml
Sušené mléko - 2 pol. lž. 2 pol. lž.
Olej - 2 pol. lž. 3 pol. lž.
Sůl - 1½ čaj. lž. 1½ čaj. lž.
Cukr - 2 pol. lž. 3 pol. lž.
Bezlepková mouka - 560 g 700 g
Sušené droždí - 2¼ čaj. lž 3¼ čaj. lž

program: Super Rapid 750 g 1 000 g 1 250 g
Voda (27 °C) nebo 
mléko
- 380 ml -
Sušené mléko - 2 pol. lž. -
Olej - 2 pol. lž. -
Sůl - 1 čaj. lž. -
Cukr - 2 pol. lž. -
Bílá mouka - 600 g -
Sušené droždí - 4 čaj. lž. -

program: Dough 750 g 1 000 g 1 000 g
Voda (27 °C) nebo 
mléko
- 340 ml
Sušené mléko - 2 pol. lž.
Olej - ¼ šálku
Sůl - 2 čaj. lž.
Cukr - 2 pol. lž.
Bílá mouka - 600 g
Sušené droždí - 2 čaj. lž.
 47

Program: Jam
Čerstvé neb mražené ovoce (po rozmražení) 2 šálky
Cukr 1,5 šálku

čajová lžička/polévková lžíce/šálek ml
¼ čaj. lž. 1 ml
½ čaj. lž. 2 ml
1 čaj. lž. 5 ml
1 pol. lž. 15 ml
¼ šálku 50 ml
1/3 šálku 75 ml
½ šálku 125 ml
2/3 šálku 150 ml
3/4 šálku 175 ml
1 šálek 250 ml

Programy pro celozrnný chléb s tvarovačem (13 a 14) umožňují vytvářet různé vlastní tvary chleba,
od malých a velkých žemlí až po bagety a chleba nepravidelných tvarů.Tyto programy mají dvě fáze:
- První fáze: hnětení a kynutí těsta
- Druhá fáze: pečení

1 Vyjměte z přístroje nádobu na chléb (viz kapitola „Použití přístroje“ v návodu k obsluze).
2 Namontujte hnětací nástavce (viz kapitola „Použití přístroje“ v návodu k obsluze).
3 Odvažte přísady a umístěte je do nádoby na chléb (viz kapitola „Použití přístroje“ v návodu
k obsluze).
4 Vložte nádobu na chléb zpět do pekárny (viz kapitola „Použití přístroje“ v návodu k obsluze).
5 Připojte pekárnu do sítě.
6 Stiskněte volič programů a vyberte program 13 nebo 14.
7 V případě potřeby vyberte jedním nebo několika stisknutími voliče barvy kůrky odpovídající
barvu kůrky.
U programů 13 a 14 je barva kůrky přednastavena na střední.
8 Stisknutím tlačítka spuštění/zastavení/zrušení zahajte cyklus hnětení, po kterém následuje
cyklus kynutí.
9 Po dokončení první fáze programu zařízení přejde do pohotovostního režimu.
, Zařízení signalizuje dokončení hnětení a kynutí těsta pípnutím.
48
Poznámka: Dva cykly (hnětení a kynutí těsta) probíhají automaticky a trvají 1 hodinu a 21 minut, tj. po
26 minutách hnětení následuje 55 minut kynutí.
Poznámka: Je normální, pokud těsto není během hnětení promícháno rovnoměrně.
Po dokončení první fáze programu je nutno těsto do hodiny upéct. Za hodinu se zařízení resetuje
a program pro celozrnný chléb s tvarovačem se vymaže.

1 Vytvarujte chléb podle potřeby a umístěte jej na plechy (viz část „Recepty pro celozrnný
chléb s tvarovačem“ níže).
2 Nastavte rošt na pečení (viz část „Nastavení roštu na pečení“ níže).
3 Vložte rošt na pečení s plechy do pekárny.
Poznámka: Dříve, než budete moci použít rošt na pečení, budete muset vyjmout nádobu na chléb.
4 Zavřete víko a stisknutím tlačítka spuštění/zastavení/zrušení zahajte cyklus pečení.

Pekárna se dodává s roštěm na pečení, který je speciálně navržen pro recepty na celozrnný chléb 
s tvarovačem (program 13 a 14). Rošt na pečení se dodává se dvěma plechy. Pomocí dvou dlouhých 
oddělovačů a čtyř krátkých oddělovačů lze plechy rozdělit pro pečení baget, rohlíků, žemlí nebo 
chleba různých tvarů.
1 Chcete-li péct dvě dlouhé bagety nebo jiný druh pečiva, umístěte na plech dlouhý oddělovač.
Upevněte jej zamáčknutím.
2 Pokud chcete péct krátké bagety nebo jiné kratší pečivo, umístěte na plech příčně dva krátké
oddělovače a upevněte je zamáčknutím.
3 Chcete-li péct rohlíky nebo žemle, nejdříve umístěte dlouhý oddělovač a poté nasaďte drážky
v krátkých oddělovačích do drážek v dlouhém oddělovači.
4 Pokud chcete péct chléb jiného tvaru, odstraňte všechny oddělovače.

Pro tyto recepty potřebujete rošt na pečení, plechy, oddělovače pro plechy, kráječ a kartáč.

Tento recept je na 4 bagety po 100 gramech.
Požadované nastavení barvy kůrky je střední.
Přísady:
- 170 ml vody
- 1 čajová lžička soli
- 280 g mouky
- 1 čajová lžička suchých kvasnic 
Poznámka: Chcete-li bagetám dát pružnější vzhled, přidejte k přísadám 1 polévkovou lžíci oleje. Pokud
mají být 4 bagety barevnější, přidejte k přísadám 2 čajové lžičky cukru.
Tvarování baget:
1 Posypte pracovní plochu přiměřeným množstvím mouky.
2 Vyjměte nádobu na chléb z přístroje a vyklopte těsto z nádoby na chléb.
3 Vyválejte těsto do kuličky a rozdělte ji nožem na čtyři části (Obr. 1).
Poznámka: Dbejte, aby měly části stejnou hmotnost.
 49
Tip: Chcete-li mít bagety lehčí a vzdušnější, nechejte kuličky těsta před jejich tvarováním 5 minut stát.
4 Dlaní zploštěte kousek těsta na pracovním povrchu posypaném moukou nebo jej jemně
vyválejte válečkem (Obr. 2).
5 Uchopte delší stranu vyváleného těsta a přeložte ji dovnitř. Poté uchopte druhou delší stranu
a přeložte ji dovnitř na horní stranu dříve přeložené části (Obr. 3).
6 Prsty zatlačte na střed přeloženého těsta po celé jeho délce a vytvořte tak dlouhou
dutinu (Obr. 4).
7 Uzavřete dutinu vytažením horní poloviny těsta nahoru a napříč přes dutinu a umístěte ji
na horní stranu druhé poloviny těsta. Poté spoj upevněte (Obr. 5).
8 Položte těsto na pracovní povrch spojem otočeným směrem dolů a válejte jej svými prsty
dopředu a dozadu. Začnete ve středu a posunujte prsty směrem ven po délce těsta a
současně jej válejte, dokud nezískáte potřebou délku. (Obr. 6)
9 Válejte těsto rukama bez přílišného tlaku, abyste dosáhli pravidelného tvaru. Tloušťka a šířka
těsta musí zůstat rovnoměrná.
Poznámka: Těsto musí mít stejnou délku jako plech (přibližně 18 cm).
Tip: Chcete-li upravit chuť baget, můžete během této fáze přidat další přísady, jako je například sezam
nebo mák.
10 Umístěte dlouhé oddělovače do dvou plechů a položte vytvarované těsto do každého oddílu
plechů (Obr. 7).
11 K dosažení optimálních výsledků proveďte na horní straně vytvarovaného těsta 1 cm dlouhé
zářezy pomocí dodaného kráječe nebo nože s ozubenou čepelí (Obr. 8).
Poznámka: Dbejte, aby hloubka zářezů nepřekračovala 1 cm, a aby byly jednotlivé zářezy nejméně 2 cm
od sebe (Obr. 9).
12 Pomocí kartáče navlhčete horní povrch vytvarovaného těsta vodou (Obr. 10).
Poznámka: Dbejte, aby na plechu nezůstala žádná voda.
13 Vložte rošt na pečení s plechy do pekárny.
14 Stisknutím tlačítka spuštění/zastavení/zrušení zahajte cyklus pečení.
15 Na konci cyklu pečení odpojte zařízení od elektrické sítě.
16 Vyjměte rošt na pečení z přístroje (Obr. 11).
Dávejte pozor, protože rošt na pečení, plechy a chléb jsou horké.
17 Vezměte bagety z plechu a nechejte je zchladnout na drátěné podložce (Obr. 12).

Bloomer je pečivo válcovitého tvaru, které je však na spodní straně ploché a na horní straně má 
několik diagonálních vln.
1 Použijte přísady a postupujte podle kroků 1 až 3 uvedených v odstavci „Bagety“ výše.
2 Vyválejte každý ze čtyř kousků těsta válečkem do 18 cm dlouhých obdélníkových tvarů
s oblými rohy o tloušťce přibližně 1,5 cm (Obr. 13).
3 Uchopte delší stranu každé části těsta a srolujte jej do válečku o šířce 5 cm. Zahněte konce
dovnitř a vyhlaďte je (Obr. 14).
4 Umístěte do plechů dlouhé oddělovače a do každé části položte vytvarované těsto.
50
5 Dodaným kráječem nebo nožem s ozubenou čepelí proveďte na horní straně diagonální řezy
ve vzdálenosti přibližně 1,5 cm od sebe (obvykle asi 6 řezů na kousku těsta) (Obr. 15).
6 Pomocí kartáče navlhčete horní povrch vytvarovaného těsta vodou.
Poznámka: Dbejte, aby na plechu nezůstala žádná voda.
7 Vložte rošt na pečení s plechy do pekárny.
8 Stisknutím tlačítka spuštění/zastavení/zrušení zahajte cyklus pečení.
9 Na konci cyklu pečení odpojte zařízení od elektrické sítě.
10 Vyjměte rošt na pečení z přístroje.
Dávejte pozor, protože rošt na pečení, plechy a chléb jsou horké.
11 Vezměte hotové pečivo z plechu a nechejte jej zchladnout na drátěné podložce.

Chléb Epi je francouzský chléb pečený z bagetového těsta, který má tvar podobný kukuřičnému 
klasu („epi“ znamená ve francouzštině kukuřičný klas).
1 Použijte stejné přísady jako v odstavci „Bagety“ výše a vytvarujte bagety provedením kroků 1
až 9.
2 Umístěte do plechů dlouhé oddělovače a do každé části položte vytvarované těsto.
3 Nůžkami proveďte na horní straně těsta po celé jeho délce řezy ve vzdálenosti 2 až 2,5 cm
od sebe. Na horní straně vytvarovaného těsta se tak vytvoří vlny (Obr. 16).
Poznámka: Řezy musí mít délku rovnou přibližně dvěma třetinám výšky vytvarovaného těsta.
4 Vlny těsta umisťujte střídavě na pravou a levou stranu (Obr. 17).
5 Pomocí kartáče navlhčete horní povrch vytvarovaného těsta vodou.
Poznámka: Dbejte, aby na plechu nezůstala žádná voda.
6 Vložte rošt na pečení s plechy do pekárny.
7 Stisknutím tlačítka spuštění/zastavení/zrušení zahajte cyklus pečení.
8 Na konci cyklu pečení odpojte zařízení od elektrické sítě.
9 Vyjměte rošt na pečení z přístroje.
Dávejte pozor, protože rošt na pečení, plechy a chléb jsou horké.
10 Vezměte hotový francouzský chléb Epi z plechu a nechejte jej zchladnout na drátěné
podložce.
Tip: Vlny upečeného francouzského chleba Epi lze snadno rozlámat na jednotlivé porce.

Tento recept popisuje jeden z nejběžnějších typů vánočky, tj. vánočky ze tří pramenů.
Přísady:
- ¼ šálku mléka
- ½  velkého vejce
- 1 1/6 šálku mouky
- 1 polévková lžíce cukru
- ¼ čajové lžičky soli
- 1/8 šálku másla
-  ¾ čajové lžičky suchých kvasnic
Pletení vánočky
 51
1 Posypte pracovní plochu přiměřeným množstvím mouky.
2 Vyjměte nádobu na chléb z přístroje a vyklopte těsto z nádoby na chléb.
3 Vyválejte těsto do kuličky a rozdělte ji nožem do šesti částí (Obr. 18).
Poznámka: Dbejte, aby měly části stejnou hmotnost.
4 Položte tři kousky těsta na pracovní povrch posypaný moukou a válejte každý sousek
dopředu a dozadu rukama. Začněte ve středu a posunujte ruce směrem ven po délce těsta a
současně těsto válejte, dokud nedosáhnete potřebné délky (Obr. 19).
Poznámka: Dbejte, aby měly prameny vánočky rovnoměrný průměr. Prameny těsta je třeba válet, dokud
nemají stejnou délku jako plech (přibližně 18 cm).
5 Položte tři prameny těsta vedle sebe na plech pečení (Obr. 20).
6 Se splétáním pramenů těsta začněte ve středu. Zvedněte pravý pramen a přeložte jej přes
středový pramen. Poté přeložte levý pramen přes pravý pramen a středový pramen přes levý
pramen. Pokračujte v pletení, dokud nedosáhnete konce pramenů. Poté vánočku pleťte
od středu směrem k opačnému konci (Obr. 21).
7 Navlhčete konce, stiskněte je dohromady a zahněte je směrem dolů (Obr. 22).
8 Pomocí kartáče navlhčete horní povrch vytvarovaného těsta vodou.
Poznámka: Dbejte, aby na plechu nezůstala žádná voda.
9 Proveďte kroky 4 až 8 pro tři zbývající prameny.
10 Vložte rošt na pečení s plechy do pekárny.
11 Stisknutím tlačítka spuštění/zastavení/zrušení zahajte cyklus pečení.
12 Na konci cyklu pečení odpojte zařízení od elektrické sítě.
13 Vyjměte rošt na pečení z přístroje.
Dávejte pozor, protože rošt na pečení, plechy a chléb jsou horké.
14 Vezměte hotovou vánočku z plechu a nechejte ji zchladnout na drátěné podložce.

Tento recept je určen k pečení 12 rohlíků.
Přísady:
- 170 ml vody
- 1 čajová lžička soli
- 280 g mouky 
- 1 čajová lžička suchých kvasnic
Tvarování rohlíků:
1 Posypte pracovní plochu přiměřeným množstvím mouky.
2 Vyjměte nádobu na chléb z přístroje a vyklopte těsto z nádoby na chléb.
3 Vyválejte těsto do kuličky a rozdělte ji nožem do dvanácti částí (Obr. 23).
Poznámka: Dbejte, aby měly části stejnou hmotnost.
4 Vytvarujte každý kousek těsta do rohlíku a vytvarované těsto položte na plech (Obr. 24).
5 Prořežte těsto kráječem ve středu a vytvořte tak hluboký řez, který těsto rozdělí
na poloviny (Obr. 25).
6 Opět těsto prořežte kolmo k prvnímu řezu a rozdělte tak těsto na čtvrtiny (Obr. 26).
52
7 Pomocí kartáče navlhčete horní povrch vytvarovaného těsta vodou.
Poznámka: Dbejte, aby na plechu nezůstala žádná voda.
8 Vložte rošt na pečení s plechy do pekárny.
9 Stisknutím tlačítka spuštění/zastavení/zrušení zahajte cyklus pečení.
10 Na konci cyklu pečení odpojte zařízení od elektrické sítě.
11 Vyjměte rošt na pečení z přístroje.
Dávejte pozor, protože rošt na pečení, plechy a rohlíky jsou horké.
12 Vezměte hotové rohlíky z plechu a nechejte jej zchladnout na drátěné podložce.

Přísady:
- ¼ šálku mléka
- ½  velkého vejce
- 1 1/6 šálku mouky
- 1 polévková lžíce cukru
- ¼ čajové lžičky soli
- 1/8 šálku másla
- ¾ čajové lžičky suchých kvasnic
Náplň:
- 1 polévková lžíce krystalového cukru
- ½ čajové lžičky skořice
- 1/8 šálku rozinek
- Před přidáním přísad do těsta je důkladně promíchejte.
Poleva:
- ½ velkého vejce, ušlehaného
- 2 čajové lžičky vody
Tvarování skořicových žemlí:
1 Posypte pracovní plochu přiměřeným množstvím mouky.
2 Vyjměte nádobu na chléb z přístroje a vyklopte těsto z nádoby na chléb.
3 Vytvarujte rukama těsto do kuličky a rozřežte ji na dvě stejné poloviny (Obr. 27).
4 Vyválejte poloviny těsta do obdélníkových tvarů (Obr. 28).
5 Položte na ¾ každého vytvarovaného kousku těsta stejné množství náplně (Obr. 29).
6 Zarolujte tvarované těsto a pevně jej uzavřete (Obr. 30).
Poznámka: Horní spoj a oba konce je nutno řádně uzavřít, aby se při porcování rohlík
nerozvinul (Obr. 31).
7 Rozdělte svinuté těsto na dvě stejné části (Obr. 32).
8 Položte těsto na plech tak, aby byla rozkrájená strana nahoře.
9 Naneste na povrch těsta kartáčem vaječnou polevu (Obr. 33).
10 Vložte rošt na pečení s plechy do pekárny.
11 Stisknutím tlačítka spuštění/zastavení/zrušení zahajte cyklus pečení.
12 Na konci cyklu pečení odpojte zařízení od elektrické sítě.
13 Vyjměte rošt na pečení z přístroje.
 53
Dávejte pozor, protože rošt na pečení, plechy a žemle jsou horké.
14 Vezměte hotové žemle z plechu a nechejte jej zchladnout na drátěné podložce.

Tento recept je určen pro 32 preclíků.
Přísady:
- 1 šálek piva
- 2½ šálku univerzální mouky
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce másla
- 1 čajová lžička suchých kvasnic
Tvarování preclíků:
1 Posypte pracovní plochu přiměřeným množstvím mouky.
2 Vyjměte nádobu na chléb z přístroje a vyklopte těsto z nádoby na chléb.
3 Vyválejte těsto do kuličky a rozdělte ji nožem na čtyři stejně velké části.
4 Rozdělte každou část na 8 stejně velkých dílů.
5 Každý díl vyválejte přibližně na 50 cm dlouhý a 1 cm silný pramen (Obr. 34).
6 Uchopte konce každého pramene a tahejte je k sobě, dokud se nepřekříží. (Obr. 35)
7 Poté obtočte jeden konec okolo druhého a zakroucené konce položte přes druhou stranu
kruhu a vytvořte tak preclík (Obr. 36).
8 Položte preclíky na plech vzhůru nohama tak, aby byly zakroucené konce dole ve vzdálenosti
2 cm od sebe. (Obr. 37)
9 Pomocí kartáče potřete preclíky ušlehaným vejcem a poprašte je hrubou solí, mákem nebo
sezamovým semínkem (Obr. 38).
Tip: Pekárna je schopna najednou upéct 6 preclíků. K dalšímu pečení budete muset použít program
Pečení. Každý cyklus pečení trvá přibližně 10–12 minut.
10 Vložte rošt na pečení s plechy do pekárny.
11 Stisknutím tlačítka spuštění/zastavení/zrušení zahajte cyklus pečení.
12 Na konci cyklu pečení odpojte zařízení od elektrické sítě.
13 Vyjměte rošt na pečení z přístroje.
Dávejte pozor, protože rošt na pečení, plechy a preclíky jsou horké.
14 Vezměte hotové preclíky z plechu a nechejte jej zchladnout na drátěné podložce.
Tip: Chcete-li získat měkké a hutné preclíky, servírujte je teplé s hořčicí.
Tip: Mají-li být preclíky křupavé, suché a křehké, vložte upečené preclíky do chladné pekárny na
nepromazaný plech. Nechejte je zde stát 3 hodiny nebo přes noc, aby uschly a získaly křupavost.

Celozrnný chléb
s tvarovačem
(program 13) Sladký celozrnný chléb
s tvarovačem
(program 14)
Přísady Množství Přísady Množství
Voda 150 ml Voda 100 ml
54
Celozrnný chléb
s tvarovačem
(program 13) Sladký celozrnný chléb
s tvarovačem
(program 14)
Olej - Olej 1 pol. lž.
Sůl 1 čaj. lž. Sůl ½ čaj. lž.
Cukr - Cukr 2 pol. lž.
Sušené mléko - Sušené mléko 1 pol. lž.
Bílá mouka 300 g Bílá mouka 200 g
Sušené droždí 1½ čaj. lž. Sušené droždí 1 čaj. lž.


Standardní teplota v režimu udržování teploty pro různé typy chleba a program Bake Only (Pouze 
pečení) v tabulkách níže je 60 °C.
Pro džem je teplota v režimu udržování teploty 20°C.
Maximální prodleva, kterou lze nastavit pro všechny typy chleba kromě Super Rapid (Super rychlý) a 
Gluten Free (Bezlepkový) je 15 hodin.
Maximální prodleva pro program Bake Only (Pouze pečení) je 1 hodina 30 minut.

Program Přidání přísad navíc (když přístroj pípne)
Základní bílý Po 26 min
Základní bílý rychlý Po 15 min
Celozrnný Po 51 min
Celozrnný rychlý Po 10 min
Sladký Po 20 min
Bezlepko Po 14 min
Těsto Po 16 min

Typ Kůrka Tepl. pečení Hmotnost Doba pečení Doba
zpracování
Základní bílý Světlý 110 °C 750 g 50 min 3 h 30 min
1 000 g 55 min 3 h 35 min
1 250 g 60 min 3 h 40 min
Střední 120 °C 750 g 50 min 3 h 30 min
1 000 g 55 min 3 h 35 min
1 250 g 60 min 3 h 40 min
Tmavá 130 °C 750 g 55 min 3 h 35 min
1 000 g 60 min 3 h 40 min
 55
Typ Kůrka Tepl. pečení Hmotnost Doba pečení Doba
zpracování
1 250 g 65 min 3 h 45 min
Základní bílý 
rychlý
Světlý 110 °C 750 g 50 min 2 h 40 min
1 000 g 55 min 2 h 45 min
1 250 g 60 min 2 h 50 min
Střední 120 °C 750 g 50 min 2 h 40 min
1 000 g 55 min 2 h 45 min
1 250 g 60 min 2 h 50 min
Tmavá 130 °C 750 g 55 min 2 h 45 min
1 000 g 60 min 2 h 50 min
1 250 g 65 min 2 h 55 min
Celozrnný Světlý 115 °C 750 g 45 min 3 h 55 min
1 000 g 50 min 4 hodiny
1 250 g 55 min 4 h 5 min
Střední 125 °C 750 g 50 min 4 hodiny
1 000 g 55 min 4 h 5 min
1 250 g 60 min 4 h 10 min
Tmavá 135 °C 750 g 60 min 4 h 10 min
1 000 g 65 min 4 h 15 min
1 250 g 70 min 4 h 20 min
Celozrnný 
rychlý
Světlý 115 °C 750 g 45 min 2 h 40 min
1 000 g 50 min 2 h 45 min
1 250 g 55 min 2 h 50 min
Střední 125 °C 750 g 50 min 2 h 45 min
1 000 g 55 min 2 h 50 min
1 250 g 60 min 2 h 55 min
Tmavá 135 °C 750 g 60 min 2 h 55 min
1 000 g 65 min 3 h
1 250 g 70 min 3 h 5 min
Francouzština Světlý 115 °C 750 g 50 min 5 h 45 min
1 000 g 55 min 5 h 50 min
1 250 g 60 min 5 h 55 min
Střední 125 °C 750 g 55 min 5 h 50 min
56
Typ Kůrka Tepl. pečení Hmotnost Doba pečení Doba
zpracování
1 000 g 60 min 5 h 55 min
1 250 g 65 min 6 hodin
Tmavá 135 °C 750 g 60 min 5 h 55 min
1 000 g 65 min 6 hodin
1 250 g 70 min 6 h 5 min
Sladký Světlý 110 °C 750 g 52 min 3 h 17 min
1 000 g 54 min 3 h 19 min
1 250 g 56 min 3 h 21 min
Střední 115 °C 750 g 54 min 3 h 19 min
1 000 g 57 min 3 h 22 min
1 250 g 60 min 3 h 25 min
Tmavá 125 °C 750 g 58 min 3 h 23 min
1 000 g 61 min 3 h 26 min
1 250 g 64 min 3 h 29 min
Bezlepko Střední 110 °C 1 000 g 95 min 2 h 54 min
Super rychlý Střední 135 °C 1 000 g 50 min 1 h 25 min
Těsto Není 
k dispozici
Není 
k dispozici
Není 
k dispozici
0 min 1 h 30 min
Pouze pečení Není 
k dispozici
120 °C Není 
k dispozici
10 min Není 
k dispozici
Těsto na 
těstoviny
Není 
k dispozici
Není 
k dispozici
Není 
k dispozici
0 min 14 min
Džem Není 
k dispozici
115 °C Není 
k dispozici
70 min 1 h 25 min 
Celozrnný 
chléb 
s tvarovačem
Světlý 120 °C 750 g 40 min 2 h 15 min
Střední 130 °C 750 g 40 min 2 h 15 min
Tmavá 140 °C 750 g 40 min 2 h 15 min
Sladký 
celozrnný 
chléb 
s tvarovačem
Světlý 110 °C 750 g 30 min 2 h 5 min
Střední 120 °C 750 g 30 min 2 h 5 min
Tmavá 130 °C 750 g 30 min 2 h 5 min
 57

V této kapitole je popsána celá řada přísad a pomůcek používaných při pečení chleba. Každá z přísad 
má svůj účel. Je důležité kupovat kvalitní přísady a používat je přesně v množství uvedeném 
v receptech. Některé přísady lze nahradit, u jiných by však v případě jejich záměny byly výsledky 
pečení nevyhovující.


Bílá mouka obsahuje mnoho proteinů (lepku), který zajistí chlebu objem a strukturu. Lepek je 
základem pro formování struktury stěn buněk, zachycuje a udržuje vzduchové bubliny a umožňuje 
chlebu kynout.Většina typů mouky je bělená.To neovlivňuje výsledky pečení ani trvanlivost.

Celozrnná mouka je nahrubo namletý typ mouky z celých zrn pšenice – slupky, klíčku a endospermu.
Slupka a klíček zajišťují hnědou barvu a oříškovou příchuť a zvyšují podíl vlákniny. Pečením 
z celozrnné mouky získáte méně nadýchané, tužší bochníky.

Žitná mouka se vyrábí jemným rozemletím zrn žita. Pouze mouka z pšenice a žita obsahuje proteiny 
lepkového typu umožňující formování. Lepek v žitné mouce není příliš elastický, proto je nutné 
žitnou mouku používat v kombinaci s pšeničnou moukou.

Cereálie, zrníčka a semínka zpestřují strukturu, chuť a vzhled chleba. Zvyšují podíl vlákniny.Tří-, pěti-,
sedmi- nebo dvanáctizrnné cereálie lze v receptech nahradit libovolnými vícezrnnými cereáliemi.
Drcená pšenice je rozdrcena na kousky různé velikosti, od velkých po malé. Sušená drcená pšenice 
jsou zrna bez otrub, která jsou napařena, usušena a rozemleta. Přírodní otruby, jak pšeničné, tak 
ovesné, narušují lepková vlákna. Nepoužívejte proto více otrub, než je uvedeno v receptu.

Lepek je přítomen v řadě cereálií, jako je například pšenice, žito, ječmen, oves, atd. Bezlepkový chléb 
se vyrábí výlučně z bezlepkové mouky nebo směsí pro bezlepkový chléb.

Semolina je mouka smetanově žluté barvy nahrubo namletá z tvrdé pšenice, která obsahuje velký 
podíl proteinů. Používá se při výrobě čerstvých těstovin.Těsto na těstoviny připravené ze semoliny se 
snáze hněte a drží při pečení lépe tvar než těsto připravené z běžné univerzální mouky. Část běžné 
nebo celozrnné mouky můžete nahradit semolinou.

Tuky zjemňují, dochucují a prodlužují trvanlivost chleba uchováním vlhkosti.Tuky na pečení, margaríny,
máslo nebo olej lze v receptech zaměňovat. Bochníky upečené s různými tuky se příliš neliší.
Nepoužívejte nízkokalorické „light“ měkké margaríny, protože vyšší objem vody by mohl značně 
ovlivnit velikost a strukturu bochníku.

Sůl řídí proces kynutí pomocí droždí a dodává chuť. Nikdy nezapomeňte přidat do těsta sůl. Je 
zapotřebí jen malé množství, je však nezbytné. Bez soli by chléb mohl překynout nebo se srazit.

Cukry jsou zdrojem energie pro droždí a jsou zodpovědné za sladkou chuť bochníku a barvu kůrky.
Pokud není v receptu uvedeno jinak, používejte bílý krystalový cukr. Med, hnědý cukr a melasa dávají 
chlebu jedinečnou příchuť a barvu. Záměnou těchto přísad můžete ovlivnit konečný výsledek.
Lze použít krystalová náhradní sladidla na bázi aspartamu (nikoli sacharínu). Náhradu použijte 
v množství odpovídajícím množství cukru v receptu.
58

Tekutiny smícháním s moukou zajišťují vytvoření elastického těsta. Mléko zajistí jemnou strukturu,
voda naproti tomu křupavější kůrku. Sušené odstředěné mléko a sušené podmáslí zvyšují nutriční 
hodnotu a zjemňují strukturu. Sušené mléko či podmáslí není třeba rozmíchávat ve vodě. Použitím 
těchto sušených produktů zvýšíte počet receptů, které lze použít v kombinaci s funkcí časovače.
Nepoužívejte funkci časovače u receptů, které vyžadují čerstvé mléko. Sušené podmáslí se obvykle 
lépe smíchá, pokud jej přidáte až do mouky.
Pokud nahradíte vodu a sušené mléko normálním mlékem, použijte množství, jako by se jednalo 
o vodu.V receptech vyžadujících mléko lze použít homogenizované, 2%, 1% nebo odstředěné mléko.
Neslazené ovocné a zeleninové šťávy lze použít v množství uvedeném v receptech. U šťáv si 
přečtěte na štítku, zda neobsahují přídavek soli, cukru či náhradních sladidel.

Vejce dodají barvu, hutnost a chuť.Vždy používejte vejce velká a vychlazená. U receptů vyžadujících 
čerstvá vejce nepoužívejte funkci časovače.

Při odměřování sýra jej netlačte do odměrky. Nízkotučné sýry mohou ovlivnit výšku a tvar bochníku.
U receptů vyžadujících sýr nepoužívejte funkci časovače.

Droždí jsou vlastně maličké jednobuněčné živé organismy, které se živí sacharidy v mouce a cukru a 
produkují oxid uhličitý zajišťující nakynutí chleba. Po smíchání s vodou a cukrem začnou při procesu 
hnětení vyvíjet aktivitu a naplní těsto malými bublinkami, které způsobí jeho nakynutí. Na začátku 
pečení těsto ještě více nakyne, dokud není aktivita droždí ukončena.Vystavením vzduchu, teplu a 
vlhkosti dochází ke snížení aktivity droždí. Nepoužívejte droždí po uplynutí jeho data spotřeby. Po 
otevření droždí skladujte v ledničce v původním obalu a spotřebujte je během 6 až 8 týdnů.
K dostání jsou 3 typy droždí – aktivní sušené, instantní a droždí pro domácí pekárny. Droždí pro 
domácí pekárny je tvořeno velmi aktivními kmeny organismů a obsahuje zvýšenou hladinu kyseliny 
askorbové (vitamín C). Bylo vyvinuto speciálně pro použití v domácích pekárnách. Chcete-li nahradit 
droždí pro domácí pekárny aktivním sušeným droždím nebo instantním droždím, zvyšte množství 
uvedené v receptu o ¼ čajové lžičky. Nejlepších výsledků dosáhnete při použití typu droždí 
uvedeného v receptu.Teplem se život v droždí zabíjí. Při přípravě náplně je důležité přísady, jako je 
rozpuštěné máslo, nechat před použitím vychladnout. Dbejte, aby droždí nebylo v blízkosti tekutin,
tuků a soli, protože snižují jeho aktivitu. Nezvyšujte množství droždí uvedené v receptu.
Skořice a česnek zpomalují kynutí. Pokud použijete tyto přísady, přidejte je do rohu nádoby na
chléb, abyste zabránili jejich kontaktu s droždím.

Rozpusťte 1 čajovou lžičku cukru v ½ šálku vlažné vody v nádobě odměrky. Rozdrobte na povrch 
2 čajové lžičky droždí. Jemně zamíchejte. Nechejte směs v klidu odpočinout po dobu 10 minut. Směs 
by měla být napěněná, se silnou kvasnicovou vůní. Pokud tomu tak není, kupte nové droždí.

Směsi na přípravu chleba jsou k dostání v mnoha obchodech. Směs na přípravu chleba již obsahuje 
mouku, sůl, cukr a droždí ve správném poměru, jejich použití je proto pohodlné. Dodávají se také 
v mnoha různých příchutích a typech.Ve většině případů je třeba nalít do nádoby na chléb pouze 
vodu nebo mléko, přidat máslo nebo olej podle pokynů na balení směsi na přípravu chleba a poté 
nasypat směs na přípravu chleba.

K dosažení dokonalých bochníků je třeba použít správné množství jednotlivých přísad. Je proto 
důležité, abyste přísady správně odměřili. I 1 nebo 2 nesprávně odměřené polévkové lžíce (navíc 
nebo chybějící) mají na konečný výsledek velký vliv. Nikdy neodměřujte přísady nad nádobou na 
chléb, protože byste mohli do nádoby rozlít či rozsypat nadměrné množství přísad.
 59
Tip: Pokud potřebujete přidat například 280 ml vody, odměřte 1 šálek (250 ml) vody pomocí nádoby
odměrky a potom přidejte 2 polévkové lžíce (30 ml) vody pomocí odměrky.

Mouku skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném, suchém místě. Při vystavení teplu nebo 
vlhkosti ztrácí mouka své vlastnosti a schopnost kynout. Mouka rychle absorbuje příchuti, proto ji 
skladujte odděleně od cibule a česneku. Chléb, dobře uzavřený v plastovém sáčku nebo jiné 
vzduchotěsné nádobě, skladujte při pokojové teplotě po dobu 1 až 2 dnů. Chléb francouzského typu 
by měl být skladován v papírovém sáčku nebo tak, aby byl na vzduchu, abyste zachovali jeho 
křupavou kůrku. Nejvhodnější ke konzumaci je v den, kdy byl upečen.


- K odměřování droždí, cukru, soli, sušeného mléka a koření můžete použít dodanou odměrku.
- Nepoužívejte odměrku k nabírání suchých přísad. Suché přísady nabírejte do odměrky zlehka 
lžičkou (Obr. 39).
- Naberte odměrku navršenou a potom ji zarovnejte kovovou stěrkou nebo ostřím nože.
Netlačte přísady do odměrky ani odměrkou netřeste, abyste ji zarovnali (Obr. 40).
- Jedinou přísadou, kterou je třeba do odměrky zatlačit, je hnědý cukr. Upěchujte cukr tak, aby 
vyplnil tvar odměrné lžičky.

- Odstupňovaná průhledná nádoba odměrky slouží k odměřování všech tekutin. Položte nádobu 
odměrky na rovný povrch a odečtěte rysku v úrovni očí.V případě potřeby tekutinu přidejte 
nebo uberte (Obr. 41).

- Kartáč lze například použít k navlhčení horní strany celozrnného chleba vodou nebo k nanesení 
rozšlehaného vejce na povrch žemlí.
- Kartáč je rovněž možno použít k odstranění přebytečné vody z plechu nebo z těsta.

- Kráječ je možno použít ke krájení těsta a provádění zářezů na horním povrchu vytvarovaného 
těsta celozrnného chleba.
Při obsluze kráječe buďte opatrní. Je velmi ostrý.
Po použití vložte kráječ opět do pouzdra a uložte jej na bezpečné místo.
60

V této kapitole jsou shrnuty nejběžnější problémy, se kterými se můžete u přístroje setkat. Pokud se 
vám nepodaří problém vyřešit podle následujících informací, kontaktujte Středisko péče o zákazníky 
ve své zemi.

Voda
nebo
mléko
Sůl Cukr nebo
med
Mouka Droždí Další
Těsto 
nakyne a 
pak se srazí
Snižte 
množství 
o 1 nebo 
2 pol. lž.,
použijte 
chladnější 
tekutinu
Zvyšte 
množství 
o ¼ čaj.
lž.
Zvyšte 
množství 
o 1 nebo 
2 pol. lž.,
použijte 
čerstvější 
mouku,
použijte 
správný 
typ mouky
Snižte množství 
o 1/8 až ¼ čaj. lž.,
použijte čerstvé 
droždí, použijte 
správný typ droždí 
v odpovídajícím 
množství
Zkontro-
lujte 
napájení
Těsto 
nakyne příliš
Snižte 
množství 
o 1 nebo 
2 pol. lž.,
použijte 
chladnější 
tekutinu
Zvyšte 
množství 
o 1/4 čaj.
lž.
Snižte 
množství 
o ½ čaj. lž.
Snižte 
množství 
o 1 nebo 
2 pol. lž.
Snižte množství 
o 1/8 až ¼ čaj. lž.,
použijte správný typ 
droždí v odpovídají-
cím množství
Bochník 
dostatečně 
nenakyne
Zvyšte 
množství 
o 1 nebo 
2 pol. lž.
Snižte 
množství 
o 1/4 čaj.
lž.
Zvyšte 
množství 
o ½ čaj. lž.
Použijte 
čerstvější 
mouku,
použijte 
správný 
typ mouky
Zvyšte množství 
o 1/8 až ¼ čaj. lž.,
použijte čerstvé 
droždí, použijte 
správný typ droždí 
v odpovídajícím 
množství
Bochník je 
tuhý a 
hutný
Použijte 
čerstvější 
mouku,
použijte 
správný 
typ mouky
Přidejte droždí,
použijte čerstvé 
droždí, použijte 
správný typ droždí 
v odpovídajícím 
množství
Zkontro-
lujte 
napájení
Kůrka je 
příliš světlá
Zvyšte 
množství 
o ½ čaj. lž.
Vyberte 
správné 
nastavení
Bochník je 
nedopečený
Zkontro-
lujte 
napájení,
vyberte 
správné 
nastavení
 61
Voda
nebo
mléko
Sůl Cukr nebo
med
Mouka Droždí Další
Bochník je 
přepečený
Snižte 
množství 
o ½ čaj. lž.
Vyberte 
správné 
nastavení
Směs na 
přípravu 
chleba je 
nepromí-
chaná
Nasaďte 
správně 
nádobu 
na chléb,
řádně 
zatlačte 
hnětací 
nůž na 
hřídel 
v nádobě 
na chléb
Z otvorů 
pro výstup 
páry nebo 
ventilačních 
otvorů 
vystupuje 
kouř
Očistěte 
topné 
tělísko
Úprava pro 
vysokou 
nadmoř-
skou výšku
Snižte 
množství 
o 1 nebo 
2 pol. lž.
Snižte 
množství 
o ½ čaj. lž.
Snižte množství 
o 1/8 až ¼ čaj. lž.
Poznámka: Pokud upravujete množství přísad, nejprve měňte množství droždí. Pokud přesto nebudou
výsledy uspokojivé, upravte množství tekutin a nakonec suchých přísad.

Problém Příčina Řešení
Při tvarování 
celozrnného chleba 
s tvarovačem má 
těsto odlišný tvar,
než je popisováno 
a vyobrazeno.
Těsto, se kterým jste začali,
nemělo obdélníkový tvar a 
nemělo rovnoměrnou 
tloušťku.
Vyválejte těsto řádně válečkem a vytvořte 
obdélníkový tvar o rovnoměrné tloušťce.
Těsto se snadno 
trhá a rozpadá 
(např. protože je 
hrudkovaté) a 
obtížně se tvaruje.
Do směsi jste nepřidali 
dostatečné množství vody.
Těsto nebylo správně připraveno. Dodržujte 
pokyny v receptech.
62
Problém Příčina Řešení
Těsto jste zpracovávali příliš 
dlouho.
Znovu těsto hněťte do tvaru kuličky a 
nechejte jej 10 minut stát. Poté začněte s 
tvarováním těsta od začátku.
Těsto hněťte ve dvou fázích s pětiminutovou 
přestávkou.
Těsto lepí a 
obtížně se tvaruje
Do směsi jste přidali příliš 
mnoho vody nebo byla 
přidávaná voda příliš teplá.
Naneste si na ruce trochu mouky, ale 
NIKOLIV na těsto nebo na pracovní povrch.
Poté pokračujte v hnětení těsta. Naneste si 
na ruce trochu mouky a pokračujte, dokud 
těsto nelepí méně.
Kousky těsta se 
obtížně krájejí.
Těsto lepí, protože jste 
přidali příliš mnoho vody.
Naneste si na ruce trochu mouky, ale 
NIKOLIV na těsto nebo na pracovní povrch.
Poté pokračujte v hnětení těsta. Naneste si 
na ruce trochu mouky a pokračujte, dokud 
těsto nelepí méně.
Nůž není dostatečně ostrý. Použijte dodaný kráječ nebo velmi ostrý nůž 
s ozubenou čepelí.
Při krájení jste možná 
nepostupovali rázně.
Kráječ nebo nůž musí těstem projít rychle.
Řezy na horní 
straně chleba mají 
během pečení 
tendenci uzavírat se 
nebo se neotevírají.
Těsto lepí, protože jste 
přidali příliš mnoho vody.
Naneste si na ruce trochu mouky, ale 
NIKOLIV na těsto nebo na pracovní povrch.
Poté pokračujte v hnětení těsta. Naneste si 
na ruce trochu mouky a pokračujte, dokud 
těsto nelepí méně.
Při tvarování jste těsto 
dostatečně neroztáhli.
Při obtáčení těsto silněji potáhněte.
Zářezy na horním povrchu 
nebyly dostatečně hluboké.
Proveďte hlubší zářezy.
Boky chleba při 
pečení praskají.
Pravděpodobně jste těsto 
nedostatečně prohnětli.
Těsto důkladněji prohněťte, dokud jej nelze 
roztáhnout bez trhání.
Zářezy na horním povrchu 
tvarovaného těsta nebyly 
dostatečně hluboké.
Proveďte hlubší zářezy.
Pečený chleba se 
lepí na plech.
Těsto jste potřeli příliš 
velkým množstvím vody.
Před pečením odstraňte přebytečnou vodu 
kartáčem.
Chléb příliš lepí. Před umístěním vytvarovaného těsta na plech 
jej jemně vymažte olejem.
Chléb nemá zlatavě 
hnědou barvu.
Možná jste před pečením 
zapomněli těsto potřít 
vodou.
Před pečením nezapomeňte těsto řádně 
potřít vodou.
Při tvarování jste do chleba 
dali příliš mnoho mouky.
Před pečením nezapomeňte těsto řádně 
potřít vodou.
 63
Problém Příčina Řešení
Příliš vysoká teplota 
v místnosti (vyšší než 
30 °C).
Použijte chladnější vodu (10 °C až 15 °C) 
nebo o trochu méně kvasnic.
Zvolili jste příliš světlou 
barvu kůrky.
Příště zvolte tmavší barvu kůrky.
Chléb dostatečně 
nevykynul.
Možná jste do směsi 
zapomněli přidat kvasnice.
Nezapomeňte do směsi přidat kvasnice.
Použité kvasnice byly prošlé. Před přidáním kvasnic do směsi zkontrolujte,
zda nejsou prošlé.
Možná, že jste nepřidali dost 
vody.
Těsto nebylo správně připraveno. Dodržujte 
pokyny v receptech.
Během tvarování bylo těsto 
příliš rozmačkáno.
Znovu těsto hněťte do tvaru kuličky a 
nechejte jej 10 minut stát. Poté začněte s 
tvarováním těsta od začátku.
Těsto hněťte ve dvou fázích s pětiminutovou 
přestávkou.

Otázka Odpověď
Proč se někdy výška a 
tvar bochníků liší?
Chléb je velmi citlivý na vlivy okolního prostředí, například teplotu 
v místnosti, počasí, vlhkost, nadmořskou výšku, změny proudění vzduchu 
a použití časovače.Tvar chleba také může ovlivnit použití přísad, které 
nejsou čerstvé nebo nebyly správně odměřeny.
Jak se bochníky liší 
tvarem v různých 
ročních obdobích? 
V létě se někdy bochníky mohou srazit (s dutinou uprostřed) nebo příliš 
nakynout.V zimě nemusí chléb řádně nakynout.Tyto situace můžete 
vyřešit použitím vody s pokojovou teplotou 20 °C.
Proč se na boky 
chleba někdy přilepí 
mouka?
Při počátečním míchání může někdy malé množství mouky ulpět na 
bocích nádoby na chléb a připéci se na bochník. Pokud k tomu dojde,
oškrabte tuto část kůrky ostrým nožem.
Proč je těsto někdy 
velmi lepivé a špatně 
se s ním pracuje?
Těsto se někdy může začít lepit v závislosti na teplotě v místnosti a 
teplotě vody (je příliš mokré, řídké). Zkuste použít při přípravě těsta 
chladnější vodu.
Proč je někdy špička 
bochníku popraskaná?
Někdy těsto příliš nakyne, což může vést k popraskání povrchu 
upečeného chleba.
Lze v přístroji péci 
chléb s použitím vajec?
Ano, snižte množství vody a nahraďte jej vejci. Nejprve vyklopte vejce do 
nádoby odměrky, potom doplňte vodu do úrovně uvedené v receptu.
Pokud použijete vejce, nepoužívejte funkci časovače, protože vejce by se 
mohla zkazit.
Dá se tato domácí 
pekárna použít 
k přípravě receptů 
z jiných kuchařských 
knih?
Ano. Recepty v této brožuře však byly vytvořeny speciálně pro tento 
přístroj a pokud použijete jiné recepty, mohou se výsledky lišit. Setkáte-li 
se u jiných receptů s problémy, nahlédněte do kapitoly Odstraňování 
problémů.
64
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244
  • Page 245 245
  • Page 246 246
  • Page 247 247
  • Page 248 248
  • Page 249 249
  • Page 250 250
  • Page 251 251
  • Page 252 252
  • Page 253 253
  • Page 254 254
  • Page 255 255
  • Page 256 256
  • Page 257 257
  • Page 258 258
  • Page 259 259
  • Page 260 260
  • Page 261 261
  • Page 262 262
  • Page 263 263
  • Page 264 264
  • Page 265 265
  • Page 266 266
  • Page 267 267
  • Page 268 268
  • Page 269 269
  • Page 270 270
  • Page 271 271
  • Page 272 272
  • Page 273 273
  • Page 274 274
  • Page 275 275
  • Page 276 276
  • Page 277 277
  • Page 278 278
  • Page 279 279
  • Page 280 280
  • Page 281 281
  • Page 282 282
  • Page 283 283
  • Page 284 284
  • Page 285 285
  • Page 286 286
  • Page 287 287
  • Page 288 288
  • Page 289 289
  • Page 290 290
  • Page 291 291
  • Page 292 292
  • Page 293 293
  • Page 294 294
  • Page 295 295
  • Page 296 296
  • Page 297 297
  • Page 298 298
  • Page 299 299
  • Page 300 300
  • Page 301 301
  • Page 302 302
  • Page 303 303
  • Page 304 304
  • Page 305 305
  • Page 306 306
  • Page 307 307
  • Page 308 308
  • Page 309 309
  • Page 310 310
  • Page 311 311
  • Page 312 312
  • Page 313 313
  • Page 314 314
  • Page 315 315
  • Page 316 316
  • Page 317 317
  • Page 318 318
  • Page 319 319
  • Page 320 320
  • Page 321 321
  • Page 322 322
  • Page 323 323
  • Page 324 324
  • Page 325 325
  • Page 326 326
  • Page 327 327
  • Page 328 328
  • Page 329 329
  • Page 330 330
  • Page 331 331
  • Page 332 332
  • Page 333 333
  • Page 334 334

Philips HD9040/90 Recipe book

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Recipe book