Tekutiny smícháním s moukou zajišťují vytvoření elastického těsta. Mléko zajistí jemnou strukturu,
voda naproti tomu křupavější kůrku. Sušené odstředěné mléko a sušené podmáslí zvyšují nutriční
hodnotu a zjemňují strukturu. Sušené mléko či podmáslí není třeba rozmíchávat ve vodě. Použitím
těchto sušených produktů zvýšíte počet receptů, které lze použít v kombinaci s funkcí časovače.
Nepoužívejte funkci časovače u receptů, které vyžadují čerstvé mléko. Sušené podmáslí se obvykle
lépe smíchá, pokud jej přidáte až do mouky.
Pokud nahradíte vodu a sušené mléko normálním mlékem, použijte množství, jako by se jednalo
o vodu. V receptech vyžadujících mléko lze použít homogenizované, 2%, 1% nebo odstředěné mléko.
Neslazené ovocné a zeleninové šťávy lze použít v množství uvedeném v receptech. U šťáv si
přečtěte na štítku, zda neobsahují přídavek soli, cukru či náhradních sladidel.
Vejce dodají barvu, hutnost a chuť. Vždy používejte vejce velká a vychlazená. U receptů vyžadujících
čerstvá vejce nepoužívejte funkci časovače.
Při odměřování sýra jej netlačte do odměrky. Nízkotučné sýry mohou ovlivnit výšku a tvar bochníku.
U receptů vyžadujících sýr nepoužívejte funkci časovače.
Droždí jsou vlastně maličké jednobuněčné živé organismy, které se živí sacharidy v mouce a cukru a
produkují oxid uhličitý zajišťující nakynutí chleba. Po smíchání s vodou a cukrem začnou při procesu
hnětení vyvíjet aktivitu a naplní těsto malými bublinkami, které způsobí jeho nakynutí. Na začátku
pečení těsto ještě více nakyne, dokud není aktivita droždí ukončena. Vystavením vzduchu, teplu a
vlhkosti dochází ke snížení aktivity droždí. Nepoužívejte droždí po uplynutí jeho data spotřeby. Po
otevření droždí skladujte v ledničce v původním obalu a spotřebujte je během 6 až 8 týdnů.
K dostání jsou 3 typy droždí – aktivní sušené, instantní a droždí pro domácí pekárny. Droždí pro
domácí pekárny je tvořeno velmi aktivními kmeny organismů a obsahuje zvýšenou hladinu kyseliny
askorbové (vitamín C). Bylo vyvinuto speciálně pro použití v domácích pekárnách. Chcete-li nahradit
droždí pro domácí pekárny aktivním sušeným droždím nebo instantním droždím, zvyšte množství
uvedené v receptu o ¼ čajové lžičky. Nejlepších výsledků dosáhnete při použití typu droždí
uvedeného v receptu. Teplem se život v droždí zabíjí. Při přípravě náplně je důležité přísady, jako je
rozpuštěné máslo, nechat před použitím vychladnout. Dbejte, aby droždí nebylo v blízkosti tekutin,
tuků a soli, protože snižují jeho aktivitu. Nezvyšujte množství droždí uvedené v receptu.
Skořice a česnek zpomalují kynutí. Pokud použijete tyto přísady, přidejte je do rohu nádoby na
chléb, abyste zabránili jejich kontaktu s droždím.
Rozpusťte 1 čajovou lžičku cukru v ½ šálku vlažné vody v nádobě odměrky. Rozdrobte na povrch
2 čajové lžičky droždí. Jemně zamíchejte. Nechejte směs v klidu odpočinout po dobu 10 minut. Směs
by měla být napěněná, se silnou kvasnicovou vůní. Pokud tomu tak není, kupte nové droždí.
Směsi na přípravu chleba jsou k dostání v mnoha obchodech. Směs na přípravu chleba již obsahuje
mouku, sůl, cukr a droždí ve správném poměru, jejich použití je proto pohodlné. Dodávají se také
v mnoha různých příchutích a typech. Ve většině případů je třeba nalít do nádoby na chléb pouze
vodu nebo mléko, přidat máslo nebo olej podle pokynů na balení směsi na přípravu chleba a poté
nasypat směs na přípravu chleba.
K dosažení dokonalých bochníků je třeba použít správné množství jednotlivých přísad. Je proto
důležité, abyste přísady správně odměřili. I 1 nebo 2 nesprávně odměřené polévkové lžíce (navíc
nebo chybějící) mají na konečný výsledek velký vliv. Nikdy neodměřujte přísady nad nádobou na
chléb, protože byste mohli do nádoby rozlít či rozsypat nadměrné množství přísad.
59