ECG PCB 728 S Operativní instrukce

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Operativní instrukce
PEKÁRNA NA CHLEBA
PCB 728 S
VOD K OBSLUZE
Před uvedením výrobku do provozu si důkladně pročtěte
tento návod a bezpečnostní pokyny, které jsou v tomto
návodu obsaženy. Návod musí být vždy přiložen k přístroji.
CZ
1
OBSAH
BEZPEČNOSTNÍ POKYNY .................................................................................................................2
POPIS ................................................................................................................................................3
OVLÁDACÍ PANEL ............................................................................................................................4
1. Displej – základní nastave............................................................................................. 4
2. Tlačítko START/STOP ......................................................................................................... 4
3. Tlačítko BARVA ..................................................................................................................4
4. Tlačítko VELIKOST ..............................................................................................................4
5. Tlačítko MENU .................................................................................................................... 4
6. Tlačítko ČAS ....................................................................................................................... 6
FUNKCE PEKÁRNY CHLEBA ............................................................................................................6
Zvukový signál ...................................................................................................................... 6
Uchování teploty ....................................................................................................................6
Nastavení hodin .....................................................................................................................6
Paměť ......................................................................................................................................7
Bezpečnostní funkce ..............................................................................................................7
POSTUP PEČENÍ ...............................................................................................................................7
íprava k použití – programovací fáze pečení chleba ...................................................... 7
Jak připravit chléb ..................................................................................................................8
Konec naprogramovaných fází .............................................................................................9
Časový průběh programů ....................................................................................................10
ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA ........................................................................................................................ 12
RADY A TIPY ..................................................................................................................................12
Po pečení se chléb lepí na nádobu. ..................................................................................... 12
Jak zabránit tvorbě děr v chlebu způsobených přítomností hnětacích háků? ....................13
Těsto překyne přes okraj nádoby ........................................................................................13
Chléb vykyne, ale při pečení spadne .................................................................................. 13
Kdy lze otevřít víko pekárny během provozu? .................................................................. 13
Pšeničné mouky ....................................................................................................................13
Žitné mouky ..........................................................................................................................14
Co je pšeničná celozrnná mouka? ....................................................................................... 14
Co se musí dělat při použití žitné mouky? .........................................................................14
Lze použít i doma mletou mouku? .....................................................................................14
Lepek v mouce ...................................................................................................................... 14
Jaké druhy mouky existují a jak se používají? ................................................................... 14
Jak lze vyrobit čerstvý chléb pro snazší trávení? ............................................................... 14
Co lze dělat, když chléb chutná po droždí? ...................................................................... 15
Proč kupovaný chléb chutná jinak než chléb pečený v domácí pekárně? ...................... 15
POZNÁMKY K RECEPTŮM .............................................................................................................15
1. Ingredience ....................................................................................................................... 15
2. Přizsobování dávek ..................................................................................................... 15
3. Přidávání a odměřování ingrediencí a množst.......................................................... 16
4. Hmotnosti a objemy chleba ............................................................................................ 16
5. Výsledky pení ............................................................................................................... 16
NEDOSTATKY V RECEPTECH .........................................................................................................17
ODSTRAŇOVÁNÍ PROBLÉMŮ ........................................................................................................18
TECHNICKÉ ÚDAJE ........................................................................................................................19
RECEPTY K PEKÁRNĚ CHLEBA ......................................................................................................21
CZ
2
BEZPEČNOSTNÍ POKYNY
ČTĚTE POZORNĚ A USCHOVEJTE PRO BUDOUCÍ POTŘEBU!
Varoní: Bezpečnostní opatření a pokyny uvedené v tomto návodu nezahrnují všechny
možné podmínky a situace, ke kterým může dojít. Uživatel musí pochopit, že faktorem,
který nelze zabudovat do žádného z výrobků, je zdravý rozum, opatrnost a péče. Tyto
faktory tedy musí být zajištěny uživatelem/uživateli používajícími a obsluhujícími toto
zařízení. Neodpovídáme za škody způsobené během přepravy, nesprávným používáním,
kolísáním napětí nebo změnou či úpravou jakékoliv části zařízení.
Aby nedošlo ke vzniku požáru nebo k úrazu elektrickým proudem, měla by být při používání
elektrických zařízení vždy dodržována základní opatření, včetně těch následujících:
1. Ujistěte se, že napětí ve vaší zásuvce odpovídá napětí uvedenému na štítku zařízení
a že je zásuvka řádně uzemněná. Zásuvka musí být instalována podle platných
bezpečnostních předpisů.
2. Nepoužívejte pekárnu chleba, pokud je přívodní kabel poškozen. Veškeré opravy včetně
výměny napájecího přívodu svěřte odbornému servisu! Nedemontujte ochranné kryty
zařízení, hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem!
3. Chraňte zařízení před přímým kontaktem s vodou a jinými tekutinami, aby nedošlo
k případnému úrazu elektrickým proudem.
4. Pekárna chleba by neměla být ponechána během chodu bez dozoru.
5. Nepoužívejte pekárnu chleba k vytápění místnosti!
6. Výrobek doporučujeme během pečení nevyzkoušeného receptu kontrolovat!
7. Pekárnu nikdy neponořujte do vody (ani částečně)!
8. Při manipulaci se spotřebičem postupujte tak, aby nedošlo k poranění (např. popálení, opaření).
V průběhu pečení vystupuje horká pára z větracích otvorů a povrch pekárny je horký.
9. Pokud z pekárny vychází kouř způsobený vznícením připravovaných surovin, nechte
ko uzavřené, pekárnu ihned vypněte a odpojte od elektrické sítě.
10. Doporučujeme nenechávat pekárnu chleba se zasunutým přívodním kabelem v zásuvce
bez dozoru. Před údržbou vytáhněte přívodní kabel ze síťové zásuvky. Vidlici nevytahujte
ze zásuvky taháním za kabel. Kabel odpojte ze zásuvky uchopením za vidlici.
11. Nepoužívejte pekárnu chleba venku nebo ve vlhkém prostředí. Nedotýkejte se
přívodního kabelu nebo pekárny chleba mokrýma rukama. Hrozí nebezpečí úrazu
elektrickým proudem.
12. Dbejte zvýšené pozornosti, pokud používáte pekárnu chleba v blízkosti dětí.
13. Přívodní kabel se nesmí dotýkat horkých částí ani vést přes ostré hrany. Neovinujte
přívodní kabel kolem spotřebiče, prodlouží se tak jeho životnost.
14. Teplota povrchů v blízkosti přístroje může být během jeho chodu vší než obvykle.
Pekárnu chleba umístěte mimo dosah ostatních předmětů tak, aby byla zajištěna volná
cirkulace vzduchu potřebná k jeho správné činnosti.
15. Nikdy nezakrývejte prostor mezi pláštěm a pečicí formou a nevsunujte do tohoto
prostoru žádné předměty (např. prsty, lžíce, atd.). Prostor mezi pláštěm a pečicí formou
musí být volný.
16. Během použití a po něm se nedotýkejte pečicích ploch ani horkých částí výrobku,
dokud výrobek nevychladne. Dotýkat se můžete pouze madla, abyste se vyvarovali
popálení.
CZ
3
17. Pečicí plochy tohoto výrobku mají nepřilnavý povrch, takže se snadno čistí. Nepoužívejte
tedy k čištění vnitřních/vnějších částí výrobku a k manipulaci s chlebem žádné kovové
ani tvrdé předměty či nářadí, abyste povrch pečicích ploch nepoškodili.
18. Pekárnu chleba nepokládejte na horký povrch ani jej nepoužívejte v blízkosti zdroje
tepla (např. plotýnky sporáku).
19. Tento spotřebič není určen pro používání osobami ( včetně dětí ), jimž fyzická, smyslová
nebo mentální neschopnost či nedostatek zkušeností a znalostí zabraňuje v bezpečném
používání spotřebiče, pokud na ně nebude dohlíženo nebo pokud nebyly instruovány
pro použití spotřebiče osobou zodpovědnou za jejich bezpečnost. Na děti by se mělo
dohlížet, aby se zajistilo, že si nebudou se spotřebičem hrát.
20. Tento spotřebič je určen pro použití v domácnostech a podobném prostředí, jako např.:
- kuchyňky pro personál v obchodech, kancelářích a podobném pracovním prostředí;
- farmy;
- použití klienty hotelů, motelů a dalších typů obytných zařízení;
- zařízení nabízející ubytování se snídaní (bed & breakfast).
21. Používejte pouze v souladu s pokyny uvedenými v tomto návodu. Výrobce
neodpovídá za škody způsobené nesprávným používáním spotřebiče a příslušenství
(např. znehodnocení potravin, poranění, popálení, opaření, požár apod.).
POPIS
1
2
7
8
3
4
5
6
1. Hnětací háky
2. Peči forma
3. Víko
4. Ovládací panel
5. Nerezový kryt
6. Nástroj na vyjmutí háků
7. Odměřovací lžíce
8. Odměrka
CZ
4
OVLÁDACÍ PANEL
1. Displej – základní nastavení
Po uvedení pekárny do provozu se na displeji objeví program
BASIC (KLASIK). Příklad „1 3:10. Číslice 1 označuje, který
program byl zvolen, číslice 3:10 čas přípravy zvoleného programu.
Polohy dvou šipek informují o zvolené barvě kůrky pečeného
chleba a hmotnosti. Základní nastavení po připojení pekárny k el.
síti je (velikost II. a barva kůrky STŘEDNÍ). Během provozu můžete
na displeji sledovat průběh programu.
KNEAD (1+2) = hnětení: na displeji se zobrazí vždy v pracovní
fázi hnětení.
ADD = idání ingrediencí: 10x za sebou zazní
signální tón, který upozorňuje, že je možno
přidat do těsta oříšky, semínka apod.
RISE (1-3) = kynutí: signalizuje dílčí fáze kynutí těsta. Na
začátku poslední fáze kynutí, tzn. jakmile se
na displeji objeví RISE III, lze případně odebrat
z těsta hnětač (viz též tabulka s popisem
programů).
BAKE = pečení: chléb se peče.
COMPLETE = hotovo: pečení je dokončeno, můžete v y ndat
chléb z formy.
KEEP WARM = uchování teploty: pečený chléb lze uchovat
1 hodinu teplý.
2. Tlačítko START/STOP
Slouží k zahájení a ukončení průběhu programu. Po stisknutí
tlačítka START/STOP začnou údaje času blikat. Na displeji se
zobrazí základní program BASIC (KLASIK). Pokud chcete použít
jiný program, vyberte ho pomocí tlačítka MENU. Podržením
tlačítka STOP na přibližně 1,5 sekundy zazní zvukový signál
(pípnutí), což znamená, že se program vypnul. Tato funkce
pomáhá předcházet náhodné změně programu.
3. Tlačítko COLOR (BARVA)
Pomocí tohoto tlačítka nastavíte požadovanou barvu kůrky chleba, tj. jmenovitě: SVĚTLÝ /
STŘEDNÍ / TMAVÝ. Tato funkce nelze nastavit u programů JAM (DŽEM) a DOUGH
(TĚSTO).
4. Tlačítko LOAF SIZE (VELIKOST)
Pomocí tohoto tlačítka lze v různých programech nastavit:
Chléb s nižší hmotností = asi 1130 g.
Chléb s vyšší hmotností = asi 1350 g.
5. Tlačítko MENU
Pomocí tohoto tlačítka lze zvolit jednotlivé programy, které jsou popsány níže:
1. BASIC (KLASIK) - Standardní program pro všechny druhy chleba (bílý pšeničný, hnědý
žitný chléb, pro chléb ochucený bylinkami a rozinkami). Tento program se
používá nejvíce.
2. WHOLE WHEAT (CELOZRN) - pro přípravu celozrnného chleba.
1.BASIC
2.WHOLE WHEAT
3.FRENCH
4.QUICK
5.SWEET
6.CAKE
7.JAM
8.DOUGH
9.ULTRA FAST
10.BAKE
11.HOME MADE
PAUSE
COLOR
CYCLE
TIME
LOAF
SIZE
START
STOP
MENU
BASIC - KLASIK
WHOLE WHEAT - CELOZRN
FRENCH - TOUSTOVÝ
QUICK - SPRINT
SWEET - SLADKÝ
CAKE - KYPŘICÍ PRÁŠEK
JAM - DŽEM
DOUGH - TĚSTO
ULTRA FAST - SPRINT CELOZRNNÝ
BAKE - PEČENÍ
HOME MADE - VOLITEL
LOAF SIZE - VELIKOST
COLOR - BARVA
CYCLE - CYKLUS
TIME - ČAS
PAUSE - PAUZA
MENU - MENU
START/STOP - START/STOP
CZ
5
3. FRENCH (TOUSTOVÝ) - lehký světlý chléb s delší dobou kynutí. Chléb pečený v tomto
programu bude mít křupavější kůrku a lehčí texturu.
4. QUICK (SPRINT) - pro rychlou přípravu světlého, pšeničného a žitného chleba. Chléb
pečený v tomto režimu je obvykle menší a hutnější.
5. SWEET (SLADKÝ) - míchání, kynutí a pečení sladkého chleba.
6. CAKE (KYPŘÍCÍ PRÁŠEK) - pro přípravu pečiva, do kterého se přidává kypřící prášek,
např. koláč z třeného těsta.
7. JAM (DŽEM) - příprava džemu z čerstvého ovoce nebo marmelády. Při časté přípravě
džemu Vám doporučujeme si obstarat druhou formu, kterou budete používat
výhradně k tomuto účelu. Kyseliny uvolňující se při vaření z ovoce by mohly
způsobit, že chléb upečený ve stejné formě se nebude dobře vyklápět.
8. DOUGH (STO) - v tomto režimu se připraví jen těsto bez pečení. Těsto po přípravě
můžete použít na chlebové rohlíky, pizzu atd. Při tomto nastavení můžete
ipravit v pekárně jakékoliv těsto, které lze dále zpracovávat a upéci běžně
v troubě.
9. ULTRA FAST (SPRINT CELOZRNNÝ) - pro rychlou přípravu celozrnného chleba, který
bude díky kratší době kynutí pevnější než chléb pečený v normálním
programu WHOLE WHEAT (CELOZRNNÝ).
10. BAKE (PEČENÍ) - pro pečení hnědého chleba nebo dortů. Program s delší dobou
pečení.
11. HOME MADE (VOLITELNÝ) - pro individuální nastavení vlastního programu. Zvolte
tento program a stiskněte tlačítko CYKLUS, na displeji se zobrazí
„knead 1“ (Hnětení). Tlačítkem TIME (ČAS) zvolte požadovanou
dobu pečení. Potvrďte tlačítkem CYKLUS, jeho opětovným stisknutím
přejdete do programu „rise 1“(Kynutí). Takto můžete nastavit celý
program- hnětení 1, kynutí 1, hnětení 2, kynutí 2, kynutí 3, pečení
a uchování teploty. Pro potvrzení celého nastavení stiskněte tlačítko
START/STOP. Opětovným stisknutím pak program spustíte. Doba
pečení se zobrazí na displeji při opakovaném stisknutí tlačítka TIME
(ČAS). Cyklus „kynutí 3“ lze úplně vypnout (OFF), ostatní cykly musí
proběhnout!
DOBA PROGRAMŮ
Program Malý chléb 1130 g Velký chléb 1350 g
1. KLASIK 3:05 3:10
2. CELOZRN 3:42 3:50
3. FRANCOUZSKÝ 3:45 3:55
4. SPRINT 2:10* 2:10*
5. SLADKÝ 2:55 3:00
6. KYPŘÍCÍ PRÁŠEK* 1:48* 1:48*
7. DŽEM 1:20* 1:20*
8. TĚSTO 1:30* 1:30*
9. SPRINT CELOZRNNÝ 1:28 1:38
10. PEČENÍ* 1:00*max 1:00*max
11. VOLITELNÝ 6:59max 6:59max
* U těchto programů je již hmotnost přednastavena a nelze ji změnit.
CZ
6
6. Tlačítko TIME AS)
Pomocí tohoto tlačítka nastavíte čas přípravy pečení chleba.
Pozor: Při práci s časovou funkcí nikdy nepoužívejte ingredience podléhající zkáze jako
mléko, vajíčka, ovoce, jogurt, cibule atd.!
1. Nejdříve nastavte aktuální čas podle kapitoly Nastavení hodin.
2. Vložte všechny přísady do formy.
3. Stisknutím tlačítka MENU zvolte požadovaný program, tlačítkem LOAF SIZE
(VELIKOST) množství surovin a tlačítkem COLOR (BARVA) požadovanou barvu kůrky
chleba.
4. Stisknutím tlačítka TIME (ČAS) se na displeji zobrazí doba ukončení programu
+ 10 minut.
5. Tlačítkem TIME (ČAS) posouvejte hodiny po 10-ti minutách na dobu, kdy chcete mít
chléb hotový. Příklad:
Je 8:00 ráno a přejete si mít v 16:00 čerstvě upečený chléb.
Nastavte program tedy na 4:00 PM. Displej též ukazuje, zda program skončí ten samý
den (same day) nebo až druhý den (next day).
Max. doba odloženého startu je až 24 hodin.
6. Jakmile je požadovaný časový interval nastavený, potvrďte ho na závěr stisknutím
tlačítka START/STOP, kterým zahájíte průběh programu s odloženým startem. Pro
zobrazení aktuálního času stiskněte tlačítko TIME (ČAS).
7. Nastavení zrušíte delším stisknutím tlačítka START/STOP.
FUNKCE PEKÁRNY CHLEBA ZVUKOVÝ SIGNÁL
Zvukový signál
Zvukový signál se spustí:
při stisknutí kteréhokoliv z programových tlačítek,
během druhého hnětacího cyklu při programech BASIC (KLASIC), WHOLE WHEAT
(CELOZRNNÝ), FRENCH (TOUSTOVÝ), SWEET (SLADKÝ) pro signalizaci, že cereálie,
ovoce, ořechy nebo jiné ingredience mohou být přidány,
když je program u konce,
hem přihřívání na konci pečícího postupu zvukový signál zazní opakovaně.
Uchování teploty
Chléb bude automaticky udržován teplý ještě po dobu 1 hodiny po dopečení. Pokud byste
chtěli chléb vyjmout, vypněte program stisknutím tlačítka START/STOP.
Nastavení hodin
Jakmile zasunete vidlici přívodní šňůry do zásuvky, objeví se na displeji 12:00. Stisknutím
tlačítka PAUSE (PAUZA) hodiny začnou blikat. Tlačítkem TIME (ČAS) nastavíte hodiny. Pozor
na označení AM = dopoledne a PM = odpoledne. Dalším stisknutím tlačítka PAUSE (PAUZA)
můžete nastavit minuty. Pro potvrzení opět stiskněte tlačítko PAUSE (PAUZA), nebo vyčkejte
5 sekund.
CZ
7
Paměť
V případě přerušení dodávky energie během procesu přípravy chleba bude program
automaticky pokračovat, přestože nestisknete tlačítko START/STOP, pokud dojde k obnovení
dodávky energie do 10 minut. Pokud by přerušení trvalo déle než 10 minut, údaje nezůstanou
v paměti a pak musíte použít nové přísady a pekárnu znovu zapnout. Pokud těsto ve chli
přerušení dodávky energie nedosáhlo fáze kynutí, můžete rovnou stisknout tlačítko START/
STOP a spustit tak program od začátku.
Bezpečnostní funkce
1. Jestliže je teplota pekárny ještě příliš vysoká (nad 40 °C) např. po předchozím použití,
na displeji se objeví nápis H:HH, při opětovném stisknutí tlačítka START/STOP se ozve
zvukový signál. Držte tlačítko START/STOP stisknuté, dokud nápis H:HH není vymazán
a základní nastavení se neobjeví na displeji. Vyjměte pečicí formu a vyčkejte, než pekárna
zchladne a bude se nacházet znovu na začátku původně zvoleného programu.
2. Pokud se na displeji po stisknutí tlačítka START/STOP zobrazí E:EE došlo k závadě na
topném tělese. V takovém případě se obraťte na odborný servis.
POSTUP PEČENÍ
Domácí pekárnu používejte jen v místnostech s teplotou nad 18 °C a výše. Pokud byste
pekárnu umístili do chladnější místnosti, těsto by vám špatně vykynulo.
íprava k použití – programovací fáze pečení chleba
1. Před prvním použitím umyjte části, které přijdou do styku s potravinami, v horké vodě
s přídavkem saponátu. Důkladně opláchněte čistou vodou a vytřete do sucha, případně
nechte oschnout.
2. Nastavte pekárnu na program BAKE (PEČENÍ) a asi 10 minut pte na prázdno, poté
nechte pekárnu vychladnout a znovu očistěte všechny demontované části. Případné
krátké, mírné zakouření není na závadu. Umístěte pekárnu na rovný a suchý povrch.
Vidlici napájecího přívodu připojte k elektrické síti.
3. Pečicí formu uchopte oběma rukama, zasuňte ji do pekárny a dotlačte tak, aby byla
dobře vložena ve středu pečicího prostoru. Následně zasuňte dva hnětací háky na hřídele
v pečicí formě. Do formy vložte ingredience v pořadí předepsaném příslušným receptem.
Uzavřete víko pekárny. Na ovládacím panelu nastav te požadovaný program MENU/LOAF
SIZE (VELIKOST)/COLOR (BARVA)/TIME (ČAS). Nakonec stiskněte tlačítko START.
4. Pekárna automaticky míchá a hněte těsto, dokud se nedocílí správné konzistence. Po
ukončení posledního cyklu hnětení se pekárna ohřeje na optimální teplotu pro vykynutí
těsta. Následně pekárna automaticky nastaví teplotu a čas pečení chleba.
5. Je-li chléb na konci pečicího programu příliš světlý, použijte program BAKE (PEČENÍ)
pro jeho další zhnědnutí. Stiskněte tlačítko START/STOP, potom navolte program BAKE
(PEČENÍ) a zapněte pekárnu. Po ukončení pečení zazní zvukový signál, chléb můžete
vyjmout z pekárny. Následně se zapne jednohodinové přihřívání.
CZ
8
Jak připravit chléb
1. Vložte pečicí formu do pekárny, potom ji dotlačte tak, až zacvakne na své místo. Na
hřídele nasaďte hnětací háky. Hnětací háky otočte ve směru hodinových ručiček, až
zacvaknou na své místo. Doporučujeme před nasazením hnětacích háků vložit do formy
margarín na pečení, abyste předešli přichycení těsta na háky. Navíc takto budete moci
vyjmout hnětací háky z bochníku snáze.
2. Vložte do pečicí formy přísady. Dodržte pořadí uvedené v receptu. Obvykle jsou nejdřív
přidávány tekuté přísady nebo voda, následuje cukr, sůl a mouka, jako poslední vždy
přidávejte kvasnice nebo prášek do pečiva.
Kvasnice nebo soda
Suché přísady
Voda nebo jiné tekutiny
3. V mouce vytvořte malý důlek, do něj vložte kvasnice a ujistěte se, že nepřijdou do styku
s tekutinami nebo solí.
4. Jemně zavřete víko a zapojte napájecí kabel do zásuvky.
5. Zapněte vypínač na boku pekárny.
6. Stiskněte opakovaně tlačítko MENU, dokud nezvolíte požadovaný program.
7. Stisknutím tlačítka COLOR (BARVA) zvolte požadovanou barvu kůrky.
8. Stisknutím tlačítka LOAF SIZE (VELIKOST) zvolte požadovanou hmotnost chleba (1,1 kg
nebo 1,3 kg).
9. Odložený start nastavte stisknutím tlačítka TIMEAS) nebo TIME (ČAS) . Tento
krok můžete přeskočit, pokud chcete začít s přípravou chleba okamžitě.
10. Stisknutím tlačítka START/STOP spustíte přípravu.
11. U programů BASIC (KLASIC), WHOLE WHEAT (CELOZRNNÝ), FRENCH (TOUSTOVÝ),
SWEET (SLADKÝ) zazní během přípravy dlouhé pípnutí. To je upozornění, že můžete
přidat přísady. Otevřete víko a vložte požadované přísady. Větracími otvory může během
pečení unikat pára.
12. Po dokončení procesu se ozve jedno pípnutí. Stisknutím a podržením tlačítka START/
STOP po dobu asi 3 sekund proces zastavíte a můžete chléb vyjmout. Otevřete víko a za
použití kuchyňských chňapek pevně uchopte pečicí formu a vyjměte ji z pekárny.
13. Upozornění: peči forma i chléb mohou být velmi horké!vejte proto vždy
pozor.
14. Před vyjmutím bochníku nechte pečicí formu vychladnout. Potom pomocí nepřilnavé
špachtle jemně oddělte strany bochníku od formy.
15. Formu otočte vzhůru nohama na mřížku nebo čistou pracovní desku a jemně s ní zatřeste,
až se bochník zcela uvolní.
16. Než chléb nakrájíte, nechte ho asi 20 minut vychladnout. Doporučujeme krájet chléb
elektrickým kráječem nebo nožem na pečivo, nikoliv nožem na ovoce nebo kuchyňským
nožem. V opačném případě by se chléb mohl zdeformovat.
CZ
9
17. Pokud nemáte prostor nebo jste nestiskli tlačítko START/STOP po dokončení procesu,
chléb bude po dobu 1 hodiny udržován automaticky v teple. Po uplynutí této doby se
ozve 10x pípnutí a následně se pekárna automaticky vypne.
18. Pokud pekárnu nepoužíváte nebo nechcete proces dokončit, vypněte ji a odpojte
napájecí kabel od zdroje energie.
Poznámka: Než bochník nakrájíte, vyjměte pomocí nástroje hnětací háky z jeho spodní
části. Bochník je horký, nikdy proto nevyjímejte hnětací háky rukama.
Poznámka: Pokud chléb nesníte celý, doporučujeme vám uložit zbytek do plastového
sáčku nebo nádoby. Chléb můžete skladovat až 3 dny při pokojové teplotě. Jestliže
ho potřebujete uskladnit na delší dobu, vložte ho do plastového sáčku nebo nádoby
a následně do mrazničky. Skladujte max. 10 dní. Protože doma vyrobený chléb neobsahuje
žádné konzervanty, jeho skladovací doba obecně není delší než skladovací lhůta pro chléb
zakoupený v obchodě.
Konec naprogramovaných fází
Po ukončení programu tahem vyjměte pečicí formu, položte ji na tepelně odolnou pevnou
podložku (např. prkénko). Pokud chléb nevypadne z formy na podložku, hýbejte hnětacími
hřídelemi několikrát sem a tam, dokud se chléb neuvolní. Poté můžete chléb snadno
rozřezat a úplně vyjmout hnětací háky.
CZ
10
ČASOVÝ PRŮBĚH PROGRAMŮ (v minutách)
Program
1. KLASIK 2. CELOZRN 3. TOUSTOVÝ
4. SPRINT
5. SLADKÝ
6. KYPŘICÍ
PRÁŠEK
Nastavitelná velikost (hmotnost chleba) 1350 g 1130 g 1350 g 1130 g 1350 g 1130 g 1350 g 1130 g
Celkový čas 3:10 3:05 3:50 3:42 3:55 3:45 2:10 3:00 2:55 1:48
Kneading 1
Hnětení 1
Motor ON / OFF 1 s / 1 s2222222222
Motor ON / OFF 29 s / 1 s4444443442
Pokračuje hnětení bez
zahřívání
444312105442
RISE1
Kynutí 1
ohřev ON / OFF
5 s / 25 s
bez hnětení
20 20 25 25 40 40 10 5 5 9
Kneading 2
Hnětení 2
Motor ON / OFF 29 s / 1 s 5 5 5 3 2 2 - 5 5 -
Pokračuje hněte 5A 5A 5A 5A 10A 7A 5A 5A 5A 5A
ON / OFF 29 s / 1 s 5 5 10 10 10 10 5 10 10 8
RISE2
Kynutí 2
ohřev ON / OFF
5 s / 25 s
20 20 20 20 20 20 - 23 22 -
Pohyb hnětacího nože
Motor: ON
0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 - 0,5 0,5 -
ohřev ON / OFF
5 s / 25 s
14,5 14,5 24,5 24,5 14,5 14,5 - 19,5 19,5 -
RISE3
Kynutí 3
ohřev ON / OFF
5 s / 25 s
bez hnětení
45 45 65 65 50 50 30 40 40 -
BAKE
Pečení
Krok 1 TK=122°C
topení ON/OFF (22s/ 8s)
25 22 25 22 30 27 30 27 23
35/
TK=11
3°C
Krok 2 TK=137°C
(MEDIUM)
topení ON/OFF (22s/ 8s)
40 38 40 38 40 38 40 35 35
45/
TK=12
3°C
KEEPWARM
Uchování
teploty
68 °C ohřev ON / OFF 60606060606060606060
CZ
11
ČASOVÝ PRŮBĚH PROGRAMŮ (v minutách)
Program
7. DŽEM 8. TĚSTO 9. SPRINT CELOZRNNÝ 10. PEČENÍ 11. VOLITELNÝ
Nastavitelná velikost (hmotnost chleba) 1350 g 1130 g
Celkový čas 1:20 1:30 1:38 1:28 0:10 3:00
Kneading 1
Hnětení 1
Motor ON / OFF 1 s / 1 s
-
222-2
Motor ON / OFF 29 s / 1 s 4 3 3 - 4
Pokračuje hnětení bez
zahřívání
14---0-8
RISE1
Kynutí 1
ohřev ON / OFF
5 s / 25 s
bez hnětení
15 TK=113°C
Jestliže t<112°C
topení ON/OFF
(15s/ 15s)
----20-60
Kneading 2
Hnětení 2
Motor ON / OFF 29 s / 1 s - -
13 TK=51°C
Motor:
ON/ 29s, OFF/ 1s
13 TK=51°C
--
Pokračuje hněte - - - 0-15A
ON / OFF 29 s / 1 s-----5
RISE 2
Kynutí 2
ohřev ON / OFF
5 s / 25 s
20 - - - 0-115
Pohyb hnětacího nože
Motor: ON
-0,5---0,5
ohřev ON / OFF
5 s / 25 s
9,5 - - - 4,5
RISE 3
Kynutí 3
ohřev ON / OFF
5 s / 25 s
bez hnětení
45 hnětení,
TK=107°C
Jestliže t<105°C
topení ON/OFF
(15s/15s)
40
30 TK=51°C
Jestliže t<50°C
tope
ON/OFF (5s/ 25s)
25 TK=51°C
topení ON/OFF
-0-120
BAKE
Pečení
Krok 1 TK=122°C
topení ON/OFF (22s/ 8s)
--
50 TK=143°C
Jestliže t<142°C
topení ON/OFF
(22s/ 8s)
Jestliže t>143°C
topení OFF
45 TK=143°C
Jestliže t<142°C
topení ON/OFF
-0-80
Krok 2 TK=137°C
(MEDIUM)
topení ON/OFF (22s/ 8s)
Zbytek 20 - 10-60 T=12C
KEEPWARM
Uchování
teploty
68 °C ohřev ON / OFF - - 60 60 60 0-60
CZ
12
ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA
ed každou údržbou odpojte výrobek od elektrické sítě! Čištění provádějte vždy
na vychladnutém spotřebiči a pravidelně po každém použití!
Po použití nechte pekárnu vždy nejprve zchladnout, než ji začnete čistit nebo ukládat.
Pekárnu lze po zchladnutí, které trvá asi půl hodiny, bezprostředně znovu použít k pečení
či přípravě těsta.
K čištění používejte jemné čisticí prostředky, v žádném případě chemické čističe, benzín
či čisticí prostředky na trouby nebo hrubé písky, které by mohly povrch spotřebiče
poškrábat.
Vlhkou textilií odstaňte všechny zbylé suroviny a drobky z víka, pečícího prostoru i celé
pekárny. Pekárnu nikdy neponořujte do vody! Nikdy nenalévejte vodu do prostoru
určeného k pečení!
Formu na pečení otřete z vnějšku navlhčenou textilií. Uvnitř lze vypláchnout teplou vodou.
Pokud na formě ulpí zbytky těsta, nalijte do ní horkou vodu a nechte působit asi 30 min., až
se zbytky uvolní. Používání čisticích prostředků v zásadě není potřeba, příp. použijte jemný
čisticí prostředek. Formu nenechávejte ve vodě ponořenou déle, aby nezhrubla těsnicí
hmota na dně formy.
Hnětač i hnací hřídel omyjte vždy ihned po použití. Pokud hnětač zůstane ve formě, je těžké
ho později vyjmout. V daném případě nalijte do formy asi na 30 min. teplou vodu, hnět
pak půjde snáze vyjmout.
Pečicí forma je opatřena kvalitním nepřilnavým povrchem. K jejímu čištění proto nepoužívejte
kovové předměty, které by mohly povrch poškodit. Běžné je, že se po čase změní barva
povrchové úpravy, její funkčnost však zůstává beze změny.
Po každém použití pekárny otřete vlhkou textilií také průzor ve víku. Pokud je silně znečiště,
použijte přípravek na čištění skel a poté průzor otřete a osušte měkkou textilií.
Před odložením pekárny k uskladnění se vždy ujistěte, že zcela zchladla, je čistá a suchá.
Víko zavřete.
Poznámka: Doporučujeme nerozebírat víko za účelem jeho vyčištění.
RADY A TIPY
Po pečení se chléb lepí na nádobu.
Po ukončení pečení nechte chléb asi 10 minut zchladnout a následně obraťte formu dnem
nahoru. Podle potřeby po pečení pohybujte hřídelemi hnětacích háků zleva doprava. Pro
další pečení celou formu včetně hnětacích háků vymastěte.
CZ
13
Jak zabránit tvorbě děr v chlebu způsobených přítomností hnětacích háků?
Hnětací háky můžete vyjmout prsty pokrytými moukou před poslední fází kynutí těsta.
Těsto překyne přes okraj nádoby.
To se stává, zejména když se užívá pšeničná mouka, a je to následek vyššího obsahu
lepku.
a) Snižte množství mouky a izpůsobte ostatní ingredience. Hotový chléb bude mít ještě
stále dostatečný objem.
b) Na těsto rozestřete polévkovou lžíci horkého roztaveného margarínu.
Chléb vykyne, ale při pečení spadne.
a) Jestliže se uprostřed chleba vytvoří rýha tvaru V, mouka neobsahuje dost lepku. To
značí, že mouka obsahuje příliš málo proteinu (což se stává zejména za deštivého léta),
nebo že je mouka příliš vlhká.
Opatření: přidejte polévkovou lžíci pšeničného lepku na každých 500 g mouky.
b) Jestliže je chléb uprostřed zúžený, může příčina spočívat v jednom z následujících
důvodů: teplota vody byla příliš vysoká, bylo použito nadměrné množství vody, nebo
byla mouka chudá na lepek.
Kdy lze otevřít víko pekárny během provozu?
eobecně řečeno lze víko pekárny otevřít vždy během fáze hnětení. Během této fáze
mohou být ještě přidána malá množství mouky nebo tekutiny. Má-li chléb mít po dopečení
určité aspekty, postupujte takto:
Před poslední fází kynutí odklopte víko a opatrně nařízněte tvořící se kůrku chleba ostrým
předehřátým nožem, rozptylte na něj cereálie nebo rozestřete na kůrku směs bramborové
mouky a vody za účelem docílení lesklé povrchové úpravy. To je však naposledy, kdy může
t víko otevřeno, protože jinak prostředek chleba poklesne.
Pšeničné mouky
00 eničná mouka hladká světlá
T 400 eničná výběrová polohrubá
T 405 je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší,
a tedy “nejmíň” celozrnná
T 450 eničná hrubá (krupice)
T 512 Pšeničná pekařská speciál
T 530 eničná mouka hladká světlá – pekařská speciál
T 550 eničná mouka polohrubá světlá
T 650 eničná mouka hladká polosvětlá, pro pečení chleba jsou vhodnější mouky
s T 650.
T 700 eničná mouka světlá, chlebová
T 1000 Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
T 1050 eničná mouka chlebová, je hladká, tmavá
T 1150 Chlebová mouka
T 1800 Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná
CZ
14
Žitné mouky
T 960 Žitná chlebová
T 1700 Žitná celozrnná
Co je pšeničná celozrnná mouka?
Celozrnná mouka se vyrábí ze všech druhů cereálií (obilovin), včetně pšenice. Termín
„celozrnný“ značí, že mouka byla umleta z celých zrn a proto má vyšší obsah nestravitelných
částic a tmavší barvu. Užití celozrnné mouky ale nedává chlebu tmavší zabarvení, jak se
obecně věří.
Co se musí dělat při použití žitné mouky?
Žitná mouka neobsahuje lepek a chléb sotva vykyne. Aby se chléb stal lehce stravitelným,
musí se připravit celozrnný žitný chléb s kvasnicemi.
Lze použít i doma mletou mouku?
Pro přípravu chleba lze použít i doma mletou mouku. Podíl otrub by však neměl přesahovat
50%, zbylá mouka musí být velmi jemně umletá a prosátá. Ideální je směs ze 30% otrub
a 70% mouky. Mějte prosím na paměti, že při použití doma mleté mouky bude možná
potřeba přidat do těsta více tekutiny.
Lepek v mouce
Čím vší je typové číslo mouky, tím nižší je podíl lepku v mouce a tím méně těsto kyne.
Nejvyšší podíl lepku obsahuje pšeničná mouka T 550.
Jaké druhy mouky existují a jak se používají?
a) Kukuřičná, rýžová a bramborová mouka je vhodná pro osoby alergické na lepek nebo
pro ty, kteří trpí maloabsorpčním syndromem nebo břišními nemocemi. Viz příslušné
recepty v receptáři.
b) Mouka z pšenice špaldy je drahá, ale neobsahuje chemické přísady, protože
pšenice roste na velmi chudé půdě a nevyžaduje žádné hnojivo. Špaldová mouka je
obzvláště vhodná pro alergiky. Lze ji použít ve všech receptech popsaných v receptáři
a obsahujících mouku typu 405, 550 a 1050.
c) Mouka z prosa je obzvláště vhodná pro osoby trpícími mnoha alergiemi. Lze ji použít ve
ech receptech předepisujících mouku typu 405, 550 a 1050, jak popsáno v receptáři.
d) Mouka z tvrdé pšenice (Durum) je vhodná na bagety díky své konzistenci a může být
nahrazena krupicí z tvrdé pšenice.
Jak lze vyrobit čerstvý chléb pro snazší trávení?
idáním mačkaného vařeného bramboru do mouky a následným hnětením těsta se učiní
čerstvý chléb snáze stravitelným.
CZ
15
Co lze dělat, když chléb chutná po droždí?
a) Tato chuť je často odstraňována přidáním cukru. Přidání cukru uděluje chlebu světlejší
barvu.
b) Přidejte do vody 1 polévkovou lžíci octu pro malé bochníky chleba a 2 polévkové lžíce
pro velké bochníky.
c) Namísto vody použijte podmáslí nebo kefír. To platí pro všechny recepty a doporučuje
se pro zlepšení svěžesti chleba.
Proč chléb pečený v klasické peci chutná odlišně od chleba vyrobeného v pekárně chleba?
Závisí to na rozdílném stupni vlhkosti: chléb pečený v klasické peci je sušší z důvodu většího
pečicího prostoru, zatímco chléb zhotovený v zařízení na pečení chleba je vlhčí.
Proč kupovaný chléb chutná jinak než chléb pečený v domácí pekárně?
Příčinou je různá vlhkost: Chléb pečený v klasické peci je sušší z důvodu většího pečicího
prostoru, zatímco chléb pečený v domácí pekárně je vlhčí.
POZNÁMKY K RECEPTŮM
1. Ingredience
Jelikož každá ingredience hraje specifi ckou roli pro úspěšné pečení chleba, je odměřování
stejně důležité jako pořadí, ve kterém se ingredience přidávají.
Nejdůležitější ingredience jako tekutina, mouka, sůl, cukr a droždí (lze použít buď
suché, nebo čerstvé droždí) ovlivňují úspěšný výsledek přípravy těsta a chleba. Vždy
použijte správné množství ve správném poměru.
Použijte teplé ingredience, jestliže se těsto má připravit ihned. Přejete-li si nastavit
funkci časování programových fází, doporučuje se použít studené ingredience, aby se
předešlo stavu, kdy droždí začne kynout příliš brzy.
Margarín, máslo a mléko ovlivňují chuť a vůni chleba.
Aby kůrka byla světlejší a tenčí, lze snížit množství cukru o 20 % bez ovlivnění úspěšného
výsledku pečení. Dáváte-li přednost měkčí a světlejší kůrce, nahraďte cukr medem.
Přejete-li si přidat cereální zrna, nechte je přes noc namáčet. Snižte množství mouky
a tekutiny (až o 1/5). U žitné mouky jsou kvasnice nepostradatelné.
Jestliže chcete obzvláště lehký chléb, bohatý na stravu pro povzbuzení činnosti střev,
přidejte do těsta pšeničné otruby. Příslušné dávkování je 1 polévková lžíce na 500 g
mouky a zvyšte množství tekutiny o 1 polévkovou lžíci.
2.izsoboní vek
Mají-li dávky být zvýšeny nebo sníženy, zajistěte, aby byly dodrženy poměry původních
receptů. Pro docílení perfektních výsledků se řiďte dále uvedenými základními pravidly pro
přizpůsobení dávek ingrediencí:
Tekutiny/mouka: Těsto by mělo být měkké (ale ne příliš) a snadno hnětené, aniž by
se stalo vláknitým. Lehkým hnětením by se měla vytvořit koule. To ale není případ
těžkých těst jako z celozrnného žita nebo s cereálním chlebem. Zkontrolujte těsto 5
minut po prvém hnětení. Je-li příliš vlhké, přidáním mouky po malých dávkách se docí
správné konzistence těsta. Je-li těsto příliš suché, přidávejte během hnětení vodu po
lžících.
CZ
16
Nahrazování tekutin: Při používání receptem předepsaných ingrediencí obsahujících
tekutinu (např. tvaroh, jogurt atd.) se musí snížit množství tekutiny na předpokládané
celkové množství. Pokud používáte vajíčka, je třeba je ušlehat v odměřovacím poháru
a doplnit pohár další požadovanou tekutinou na předpokládané množství. Žijete-li na
vysoko položeném místě (nad 750 m nad mořem), těsto vykyne rychleji. V takovém
případě lze množství droždí snížit až o 1/4 až 1/2 kávové lžičky pro poměrné snížení jeho
vykynutí. Totéž platí zvláště o měkké vodě.
3.idávání a odměřování ingrediencí a množst
Vždy vložte v první řadě tekutinu, droždí až nakonec. Pro zpomalení kynutí (zejména při
použití funkce časování) by se mělo zabránit styku droždí s tekutinou.
Pro měření užijte vždy stejné měrné jednotky. Hmotnosti v gramech musí být přesně
odměřeny.
Pro mililitrové označení lze použít dodaný odměřovací pohár, který má dílky stupnice od
50 do 300 ml.
Ovocné, ořechové nebo cereální ingredience: Přejete-li si přidat další ingredience,
můžete tak učinit pomocí zvláštních programů po zaznění zvukového signálu. Přidáte-li
ingredience příliš brzy, budou během hnětení rozdrceny.
4. Hmotnosti a objemy chleba
Přes přesné hmotnostní údaje mohou nastat malé rozdíly. Skutečná hmotnost chleba
hodně závisí na vlhkosti místnosti v době přípravy.
echny chleby s podstatným podílem pšenice dosahují velkého objemu a přesahují
hranu nádoby po posledním vykynutí v případě nejvyšší hmotnostní třídy. Chléb se ale
nerozlije. Část chleba vně formy snáze zhnědne v porovnání s chlebem uvnitř formy.
Kde je pro sladké chleby navržen program QUICK (SPRINT), můžete použít ingredience
v menších množstvích (platí také pro program CAKE (KYPŘÍCÍ PRÁŠEK) pro výrobu
lehčího pečiva).
5. Výsledky pečení
Výsledek pečení závisí na místních podmínkách (měkká voda / vysoká relativní vlhkost
vzduchu / vysoká nadmořská výška / konzistence ingrediencí atd.). Proto údaje v receptech
tvoří referenční body, které mohou být vhodně upraveny. Jestliže jeden nebo jiný recept
nevyjde napoprvé, nenechte se odradit. Snažte se najít důvod a zkuste to znovu obměnou
podílů.
Je-li chléb po pečení příliš bledý, můžete ho nechat zhnědnout v rámci programu
pečení.
Doporučujeme upéct zkušební chléb před nastavením funkce pro použití přes noc, takže
v případě nutnosti budete moct provést potřebné změny.
CZ
17
NEDOSTATKY V RECEPTECH
Problém Příčina Řešení
Chléb příliš rychle vykyne. íliš mnoho droždí, příliš mnoho mouky, nedostatek soli
(nebo několik těchto příčin).
a/b
Chléb vůbec nevykyne nebo
jen nedostatečně.
Vůbec žádné nebo příliš málo droždí.
Staré nebo prošlé droždí.
Tekutina byla příliš horká.
Droždí se dostalo do styku s tekutinou.
Nesprávný typ mouky nebo prošlá mouka.
íliš mnoho nebo nedostatek tekutiny.
Nedostatek cukru.
a/b
d
c
d
d
a/b/f
a/b
Chléb příliš vykyne a rozlije
se na pečicí formu.
Je-li voda příliš měkká, droždí více kvasí.
Příliš mnoho mléka ovlivní kvašení droždí.
e
c
Střed chleba se snižuje. Objem těsta je věí než forma a chléb se sníží.
Kvašení je příliš krátké, nebo není dosti dlouhé z důvodu
nadměrné teploty vody nebo pečicího prostoru nebo
nadměrné vlhkosti.
c/g
c/g
Po dokončení pečení je
v chlebu prohlubeň.
Tekutiny je příliš mnoho. a/b
Struktura chleba je těž
a hrudkovitá.
íliš mnoho mouky nebo nedostatek tekutiny.
Nedostatek droždí nebo cukru.
Příliš mnoho ovoce, hrubé mouky nebo jedné z ostatních
ingrediencí.
Stará nebo prošlá mouka.
a/b
a/b
b
d
Střed chleba není upečen. Příliš mnoho nebo nedostatek tekutiny.
Recept obsahuje vlhké ingredience.
a/b/f
f
Otevřená nebo hrubá
struktura chleba nebo příliš
mnoho děr.
Příliš mnoho vody.
Žádl.
Vysoká vlhkost, voda příliš horká.
íliš mnoho tekutiny.
f
b
g
c
Chléb je na povrchu
nedopečený.
Objem je příliš velký vůči pečicí formě.
Nadměrné množství mouky, zejména pro bílý chléb.
íliš moc droždí a málo soli.
íliš moc cukru.
Sladké ingredience navíc k cukru.
a/e
b
a/b
a/b
b
Krajíce jsou nerovnoměrné
nebo hrudkovité.
Chléb nebyl dostatečně vychlazen (pára neunikla). g
Usazeniny mouky na kůrce. Mouka nebyla během hnětení na bocích dobře zpracována. e
Řešení problémů:
a) Ingredience správně odměřte.
b) Nastavte dávkování ingrediencí.
c) Použijte jinou tekutinu, nebo ji nechte zchladnout na teplotu pokoje. Ingredience
předepsané receptem přidejte ve správném pořadí. Utvořte malou prohloubeninu
uprostřed mouky a vložte do ní rozdrobené droždí nebo suché droždí. Vyvarujte se
přímému styku droždí s tekutinou.
CZ
18
d) Používejte jen čerstvé a správně skladované ingredience.
e) Opravte množství tekutiny. Používají-li se ingredience obsahující vodu, dávka přidávané
vody se musí náležitě snížit.
f) V případě velmi vlhkého počasí snižte množství vody o 1 až 2 polévkové lžíce.
g) Vyjměte chléb z formy ihned po upečení a před rozřezáním ho nechte nejméně
15 minut zchladnout na vhodné podložce (např. dřevěném prkénku).
ODSTRAŇOVÁNÍ PROBLÉMŮ
Jestliže se během používání pekárny chleba setkáte s nějakým problémem, projděte si
prosím předtím, než se obrátíte na servisní středisko, následující informace:
Problém Příčina Řešení
Kouř vychází z pečicího
prostoru nebo
z ventilačních otvorů.
Ingredience lnou na pečicí
prostor nebo na vnější
stranu pečicí formy.
Odpojte napájecí přívod od
el. instalace a vyčistěte vnější
části pečicí formy nebo pečicí
prostor.
Střed chleba klesá a na-
spodu je vlhký.
Chléb zůstal po ukončení
pečení a příhřevu příliš
dlouho v pečicí formě.
Vyndejte chléb z pečicí formy
před ukončením přihřívací fáze.
Chléb se obtížně vyndává
z pečicí formy.
Spodní strana bochníku
je přilepena na hnětacích
hácích.
Hýbejte hřídelí sem a tam,
dokud chléb nevypadne. Po
pečení vyčistěte hnětací háky
a hřídele. Podle potřeby naplňte
pečicí formu na 30 minut teplou
vodou. Poté lze snadno vyjmout
hnětací háky a vyčistit je.
Ingredience nejsou
správně míchány a chléb
se nepeče správně.
Nesprávné nastavení
programu.
Zkontrolujte zvolený program
a ostatní nastavení.
Během provozu pekárny
došlo ke stisknutí tlačítka
START/ STOP.
Viz. kapitola Funkce pekárny
chleba.
Během provozu pekárny
bylo víko několikrát
otevřeno.
Neotevírejte víko po posledním
vykynu.
Dlouhodobý výpadek
el. sítě během provozu
pekárny.
Viz. kapitola Funkce pekárny
chleba.
CZ
19
Problém Příčina Řešení
Otáčení hnětacích háků je
zablokováno.
Zkontrolujte, zda hněta
háky nejsou zablokovány zrny
apod. Vyndejte pečicí formu
a zkontrolujte, zda se hřídele
volně otáčejí. Není-li tomu tak,
obraťte se na zákaznický servis.
Pečicí forma se během
hnětení nadzvedává.
Těsto je příliš husté.
Hnětací háky jsou
zablokovány a pečicí
forma je vytlačována
nahoru.
Otevřete víko a do těsta přidejte
trochu tekutiny. Poté víko opět
uzavřete.
Pekárnu nelze spustit.
Displej zobrazuje H:HH.
Pekárna je ještě horká
z předchozího pečicího
cyklu.
Držte tlačítko START/STOP
stisknuté, dokud se na displeji
neobjeví základní nastavení
KLASIK. Odstraňte pečicí formu
a nechte pekárnu vychladnout.
Poté vraťte pečicí formu na své
místo, nastavte znovu program
a zapněte pekárnu.
TECHNICKÉ ÚDAJE
Plně automatická příprava (míchání, kynutí, pečení)
2 hnětací háky
11 programů pro přípravu chleba
Volba stupně propečení kůrky
Odložený start až 24 hodin
Akustický signál pro vložení dalších přísad
Max. hmotnost chleba 1350 g
Podsvícený LCD displej
Víko se skleněným průzorem
Forma na chléb s nepřilnavým povrchem (vhodná k mytí v myčce)
Vhodná pro přípravu bezlepkových směsí
Nerezové provedení
Příslušenství: formy, 2 hnětací háky, pomůcka pro vyjmutí háku, odměrky, návod k obsluze
s recepty
Jmenovité napětí: 230 V ~ 50 Hz
Jmenovitý příkon: 800 W
Držte tlačítko START/STOP
stisknuté, dokud se na displeji
neobjeví základní nastavení BASIC
(KLASIK). Odstraňte pečicí formu
a nechte pekárnu vychladnout.
Poté vraťte pečicí formu na své
sto, nastavte znovu program
a zapněte pekárnu.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122

ECG PCB 728 S Operativní instrukce

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Operativní instrukce