Panasonic SDZP2000 Návod k obsluze

Typ
Návod k obsluze

Tato příručka je také vhodná pro

CZ2 CZ3
Postupujte podle následujících pokynů, abyste se vyhnuli zranění, úrazu elektrickým
proudem nebo požáru:
n
Následující obrázky symbolizují závažnost škod, které mohou nastat vinou
nesprávné obsluhy.
VAROVÁNÍ:
Označuje potenciální nebezpečí, které může skončit vážným
zraněním nebo úmrtím.
UPOZORNĚNÍ
:
Označuje potenciální nebezpečí, které může skončit lehčím
zraněním nebo škodou na majetku.
n
Symboly mají následující význam:
Tento symbol představuje zákaz.
Tento symbol uvádí požadavky, které
je třeba dodržet.
VAROVÁNÍ
Zabraňte úrazu elektrickým proudem, požáru způsobenému zkratem, kouři, popálení nebo zranění.
l
Obalový materiál nedávejte dětem na hraní.
(Mohly by se jím udusit.)
l
Zařízení nerozebírejte, neopravujte, ani neupravujte.
É
Poraďte se v prodejně nebo v servisním středisku Panasonic.
l
Dávejte pozor, abyste nepoškodili napájecí kabel nebo vidlice kabelu.
Následující činnosti jsou přísně zakázány:
kabel neupravujte, nedotýkejte se jej, nepokládejte do blízkosti topných
těles nebo horkých povrchů, neohýbejte, nekruťte, netahejte za něj,
nezavěšujte / netahejte přes ostré hrany, nestavějte na něj těžké předměty,
nesmotávejte ani nepřenášejte spotřebič za napájecí kabel.
l
Zařízení nepoužívejte s poškozeným napájecím kabelem a v případě, že je
vidlice kabelu v zásuvce volná.
É
Poškodí-li se napájecí kabel, musí jej vyměnit výrobce, servisní technik nebo
osoby s podobnou kvalifikací, aby se vyloučilo riziko úrazu elektrickým proudem.
l
Nemanipulujte s vidlicí kabelu, máte-li mokré ruce.
l
Spotřebič nenamáčejte a neoplachujte vodou ani jinou tekutinou.
l
Během pečení se nedotýkejte ventilačních otvorů a nezakrývejte je.
Dávejte zvláště pozor na děti.
l
Tento spotřebič mohou používat děti starší 8 let a osoby s omezenými fyzickými,
mentálními schopnostmi a poruchami vnímání, nedostatkem zkušeností a
znalostí, pokud jsou pod dohledem, případně pokud obdržely instrukce
k bezpečnému použití spotřebiče a chápou možná rizika.
Děti by si se spotřebiči neměly hrát.
Čištění a údržbu by neměly provádět děti, pokud nedosáhly věku alespoň 8 let a
nedohlíží na dospělá osoba.
Obsah
Bezpečnostní opatření...........................................................................................................................................CZ3
Důležité informace ..................................................................................................................................................CZ5
Názvy součástí a pokyny ......................................................................................................................................CZ6
Hlavní jednotka a Příslušenství ................................................................................................................................CZ6
Ovládací panel a displej ...........................................................................................................................................CZ7
Suroviny pro přípravu chleba ...........................................................................................................................CZ8
Chlebové směsi ........................................................................................................................................................CZ8
Zvláštní přísady ........................................................................................................................................................CZ9
Informace pro bezlepkovou dietu .............................................................................................................................CZ9
Přehled menu a možnosti pečení ....................................................................................................................CZ10
Pokyny pro manipulaci a recepty .................................................................................................................... CZ11
Před použitím ......................................................................................................................................................... CZ11
Příprava .................................................................................................................................................................. CZ11
Pečení chleba .........................................................................................................................................................CZ12
Recepty na chléb ......................................................................................................................................................CZ13
Pečení brioška ........................................................................................................................................................CZ14
Pečení koláče .........................................................................................................................................................CZ14
Pečení základního bezplepkového chleba .............................................................................................................CZ15
Pečení bezplepkového dortu ..................................................................................................................................CZ15
Příprava chlebového těsta ......................................................................................................................................CZ16
Příprava těsta na pizzu ...........................................................................................................................................CZ16
Příprava džemu ......................................................................................................................................................CZ16
Čištění a údržba .....................................................................................................................................................CZ17
Odstraňování potíží ..............................................................................................................................................CZ18
Technické údaje .....................................................................................................................................................CZ21
Děkujeme vám za nákup výrobku Panasonic.
Pozorně si přečtěte pokyny, abyste používali produkt správně a bezpečně.
Před použitím tohoto produktu věnujte zvýšenou pozornost částem Bezpečnostní
opatření (Str. CZ3 CZ5) a Důležité informace (Str. CZ5) v těchto pokynech.
Pokyny uschovejte pro budoucí použití.
Společnost Panasonic nepřijme žádnou odpovědnost v případech, kdy bylo zařízení
používáno v rozporu s tímto návodem.
Bezpečnostní opatření
Bezpečnostní pokyny
důsledně dodržujte.
Česky
CZ4 CZ5
UPOZORNĚNÍ
Zabraňte nebezpečí úrazu elektrickým proudem, požáru, popálení, zranění nebo poškození majetku.
l
Spotřebič nepoužívejte na následujících místech:
Na křivých plochách, na elektrických spotřebičích
(například ledničce), na materiálech, jako jsou ubrusy
nebo koberce apod.
Na místech, kam stříká voda, nebo blízko zdrojů tepla.
É
Spotřebič umístěte na pevnou, suchou, čistou, rovnou a
teplotě odolnou pracovní plochu alespoň 10 cm od kraje a
alespoň 5 cm od přilehlých stěn nebo ostatních předmětů.
l
Během činnosti pekárny nevyjímejte pečicí nádobu a
neodpojujte spotřebič ze zásuvky.
VAROVÁNÍ
Zabraňte úrazu elektrickým proudem, požáru způsobenému zkratem, kouři, popálení nebo zranění.
l
Spotřebič a jeho napájecí kabel udržujte mimo dosah dětí mladších 8 let.
l
Zkontrolujte, jestli se napětí na štítku výrobku shoduje s napětím vaší
elektrické instalace.
Nepřipojujte další zařízení ke stejné elektrické zásuvce, aby se zabránilo
přehřívání. Nebudete-li mít jinou možnost, než připojit k dané vidlici kabelu ještě
jiné spotřebiče, zkontrolujte, že součet jejich jmenovitých příkonů nepřekročí
jmenovitou hodnotu proudu zásuvky.
l
Vidlice kabelu zasuňte bezpečně do zásuvky.
l
Pravidelně zbavujte prachu vidlici kabelu.
É
Vidlice kabelu odpojte a otřete suchou utěrkou.
l
Pokud by spotřebič přestal správně fungovat, i když je to málo
pravděpodobné, ihned ho přestaňte používat.
Příklady nesprávné funkce nebo poruchy:
Napájecí kabel a vidlice kabelu se nezvykle zahřívají.
Je poškozený napájecí kabel nebo do spotřebiče nejde proud.
Kryt zařízení je deformovaný, viditelně poškozený nebo se nezvykle zahřívá.
Motor během provozu vydává nezvyklý hluk.
Je cítit nepříjemný zápach.
Projevila se jiná porucha nebo poškození.
É
Informujte se v prodejně nebo v servisním středisku Panasonic o možnosti kontroly
nebo opravy.
Tento symbol na spotřebiči upozorňuje: „Horký povrch, dotýkat se opatrně“.
UPOZORNĚNÍ
Zabraňte nebezpečí úrazu elektrickým proudem, požáru, popálení, zranění nebo poškození majetku.
l
Během pečení nesahejte na horké plochy, jako je pečicí nádoba, vnitřní
povrch, topné těleso nebo vnitřní strana víka. Je-li spotřebič v provozu
nebo bezprostředně po něm, mohou být přístupné části výrobku horké.
Během používání se přístupné plochy mohou zahřívat. Dávejte pozor na
zbytkové teplo zejména po použití.
É
Když vyndáváte z pekárny pečicí nádobu nebo hotový chleba, používejte
kuchyňské rukavice, abyste se nespálili. (Rukavice nesmějí být mokré.)
l
Nepoužívejte externí časovač atd.
Tento spotřebič nelze ovládat externím časovačem nebo pomocí samostatného
dálkového ovladače.
l
Do otvorů ve spotřebiči nestrkejte žádné předměty.
l
Nepřekračujte maximální množství mouky (500 g) a kypřicích přísad, jako
jsou sušené kvasnice (7 g) nebo prášek do pečiva (13 g). (Viz str. CZ21.)
l
Jestliže se spotřebič nepoužívá, odpojte napájecí kabel ze zásuvky.
l
Když odpojujete vidlici kabelu, držte ji.
Netahejte za samotný napájecí kabel.
l
Před manipulací, přemísťováním nebo čištěním spotřebič odpojte od
elektrické zásuvky a nechte vychladnout.
l
Výrobek je určený jen pro použití v domácnosti.
l
Po použití nezapomeňte spotřebič vyčistit, zejména plochy, které jsou ve
styku s potravinami. (Viz str. CZ17.)
Důležité informace
Tento spotřebič nepoužívejte venku, v místnostech, kde je
vysoká vlhkost vzduchu, ani nepoužívejte nadměrnou sílu při
kontaktu s díly na obrázku vpravo (mohlo by dojít k poruše
nebo deformaci).
K odstraňování zbytků nepoužívejte nůž ani jiné ostré nástroje.
Dávejte pozor, aby vám spotřebič nespadl, mohl by se
poškodit.
V pečicí nádobě neskladuje přísady ani hotové pečivo.
Bezpečnostní opatření
Bezpečnostní pokyny
důsledně dodržujte.
DN
DN
DN
DN
Teplotní čidlo
Vnitřní strana
víka
Topné těleso
Připojená část
Česky
CZ6 CZ7
Ovládací panel a displej
n
Provozní stav
Zobrazí se pro aktuální stav programu vyjma a .
: Indikuje výpadek napájení.
:
Indikuje ruční přidání přísad.
(Menu 2, 3, 5, 7, 10, 11, a 12.)
Poskytuje informace o ručním provozu. (Menu 12 a 15.)
n
Zobrazení času
Čas do dokončení programu.
Když je třeba přidat přísady ručně, zobrazí se
na displeji čas do okamžiku přidání.
Menu vyžadovalo několik manuálních kroků,
na displeji se zobrazí zbývající čas do
zahájení procesu po stisknutí tlačítka Start.
n
Menu
Jedním stisknutím tohoto tlačítka přejdete do režimu nastavení.
Číslo Menu změníte opakovaným stisknutím tohoto tlačítka.
(Chcete-li programy měnit rychleji, tlačítko přidržte.)
Jednotlivá menu jsou uvedena na str. CZ10.
n
Indikátor stavu
Blikání znamená, že zařízení je v nastaveném stavu, nebo
je potřebná ruční obsluha.
Může se stisknout tlačítko Start.
Stálé světlo znamená, že zařízení je ve stavu probíhajícího
programu.
Tlačítko Start nelze stisknout.
Nezapne se, i když je zapojeno.
n
Kůrka
Stisknutím tohoto tlačítka
vyberte barvu kůrky. Dostupné
menu jsou uvedeny na str.
CZ10.
Medium
(středně tmavá)
Light (světlá)
n
Start
Stisknutím tohoto tlačítka
spustíte program.
n
Stop
Chcete-li zrušit nastavení / zastavit program.
(Stiskněte a podržte přibližně 1 sekundu.)
Na obrázku jsou uvedena všechna slova a symboly, ale během provozu se zobrazují pouze odpovídající slova a symboly.
Názvy součástí a pokyny
Odměrka Dávkovací lžička
Dělení po 10 mL
(Max. 310 mL)
Hlavní jednotka
Příslušenství
Hlavní jednotka a Příslušenství
n
Velikost
Stisknutím tohoto tlačítka
vyberte velikost. Dostupné
menu viz str. CZ10.
L
M
n
Časovač
Nastavte časovač zpoždění (čas dohřívání, aby byl chléb hotový). Podle zvoleného menu lze nastavit až na 13 hodin. (Viz str. CZ10.)
Příklad: teď je 21:00 hodin a ráno v 6:30 chcete mít čerstvě upečený chleba.
É
Časovač nastavte na 9:30 (za 9 hodin a 30 minut).
12
9 3
12
9 3
6
6
9 h 30 min
od nynějška
Aktuální čas Čas dokončení chleba
Nastavení času pro menu 13 a 18:
Menu 13
Po jednom stisku tlačítka se doba pečení, včetně dodatečné doby pečení, prodlouží o 1 minutu
Menu 18
Po jednom stisku tlačítka se doba pečení prodlouží o 10 minut, ale dodatečná doba pečení se prodlouží o 1 minutu.
Otvory pro
únik páry
Vidlice kabelu *
* Tvar vidlice kabelu se může od obrázku lišit.
Víko
Držadlo
Hnětací hák
Ovládací panel
Napájecí kabel
Pečicí
nádoba
Uložení hřídele
(15 mL) (5 mL)
Polévková lžíce
½ značka
Kávová lžička
¼, ½, ¾
značky
Pečicí nádoba a hnětací hák jsou opatřeny keramickou povrchovou úpravou, aby se na ně nelepilo těsto a upečený
chléb se snáze vyklápěl.
n
Dodržujte následující pokyny, abyste jejich keramickou povrchovou úpravu neporušili:
Při vyklápění chleba z pečicí nádoby a nebo při odstraňování hnětacích háků z chleba nebo z pečicí nádoby
nepoužívejte tvrdé nebo ostré předměty, jako např. nůž, vidličku apod.
Pokud chleba nejde z pečicí nádoby vyklopit nebo je obtížné jej vyjmout, nechte pečicí nádobu 5 10 minut
chladnout. S použitím kuchyňských rukavic obraťte pečicí nádobu dnem vzhůru (viz str. CZ12). Držte ji oběma
rukama a poklepejte o čistý kuchyňský povrch s rozestřenou kuchyňskou utěrkou, dokud se chleba neuvolní.
Hnětací hák může ve chlebu uvíznout. Je-li tomu tak, počkejte, dokud chléb nevychladne, a předtím než jej začnete
krájet, hák vyjměte.
Pokud nejde hnětací hák odstranit z pečicí nádoby, nalijte do ní teplou vodou a počkejte 5 10 minut.
Pokud je i potom obtížné hnětací hák vyjmout, otočte jím do strany a vytáhněte jej.
Při čištění nádoby a hnětacího háku můžete použít měkkou houbičku.
Nepoužívejte čisticí prášky a jiné abrazivní prostředky.
Tvrdé, křehké nebo velké přísady, jako je třeba mouka s celými zrnky, cukr, ořechy nebo semena, mohou poškodit keramickou povrchovou
úpravu. Kusové přísady rozlámejte nebo nakrájejte na menší kousky. Dbejte prosím na informace v části Zvláštní přísady (viz str. CZ9) a
na uvedená množství v receptech.
Používejte pouze hnětací hák, dodávaný s tímto spotřebičem.
Pečicí nádoba, hnětací hák i chléb mohou být po pečení velmi horké. Vždy jednejte opatrně.
Tímto tlačítkem se čas prodlouží.
Tímto tlačítkem se čas zkrátí.
(Pro zrychlení postupu stiskněte a podržte toto tlačítko.)
Česky
CZ8 CZ9
Chlebové směsi
Zvláštní přísady (Sušené ovoce, ořechy, slanina, sýr atd.)
Informace pro bezlepkovou dietu
Mouka
Mouka, hlavní surovina chleba. Protein v mouce vytváří během hnětení lepek.
Lepek zajišťuje strukturu a texturu a pomáhá chlebu kynout.
Používejte chlebovou mouku. Chlebová mouka se mele z pšenice s vysokým
obsahem bílkovin, které jsou nezbytné pro vyvinutí lepku.
Kysličník uhličitý, který vzniká v procesu fermentace, se zachycuje v elastické
struktuře lepku, což podporuje kynutí těsta.
Sušené droždí
Podporuje kynutí těsta.
Použijte sušené droždí, z něhož se nemusí předem nechat vzejít kvásek
(Nepoužívejte sušené kvasnice, které před použitím vyžadují fermentaci).
Doporučujeme používat sušené droždí označené na obalu jako instantní.
Používáte-li sušené droždí, ihned po odebrání potřebného množství jej pečlivě
uzavřete a uložte do ledničky. (Spotřebujte do data stanoveného výrobcem.)
Mléčné výrobky
Obohacují chuť a zvyšují výživovou hodnotu.
Přidáte-li mléko místo vody, bude nutriční hodnota chleba vyšší, ale nevyužívejte
v takovém případě časovač, protože by mléko mohlo přes noc zkysnout.
ï
Podle obsahu přiměřeně snižte objem vody.
Cukr (krystalový cukr, hnědý cukr, med, sirup apod.)
Podporuje funkci sušené droždí, dodává chlebu sladší chuť a přispívá k barvě
chlebové kůrky.
Budete-li přidávat rozinky nebo jiné ovoce s obsahem fruktózy, dejte méně cukru.
Voda
Používejte běžnou vodu z kohoutku.
Při nízké teplotě v místnosti použijte pro menu 1, 2, 3, 9, 11, nebo 14 vlažnou vodu.
Při vysoké teplotě v místnosti použijte pro menu 12 studenou vodu.
Nezávisle na teplotě v místnosti použijte pro menu 6 nebo 7 studenou vodu.
Tekuté přísady odměřujte pomocí přiložené odměrky.
Tuk
Dodává chlebu chuť a jemnost.
Použijte máslo (bez soli), margarín nebo olej.
Sůl
Zlepšuje chuť a podporuje funkci lepku při kynutí.
Nedodržíte-li přesné dávkování, bude to mít vliv na chuť i velikost chleba.
Bezlepkové přísady
Bezlepkové mouky, které obsahují mouky vyráběné z rýže, hnědé rýže,
mandlí, semen a bramborového škrobu neobsahují bílkoviny potřebné pro
tvorbu lepku a jako takové nemají elasticitu obvyklou při výrobě chleba.
Xantanová guma je jedním ze zahušťovadel, které během procesu fermentace
nahrazují při pečení glutenové bílkoviny potřebné pro základní bezlepkový
chléb.
Příprava bezlepkového chleba se od normálního značně liší.
Budete-li chtít péct bezlepkový chléb ze zdravotních důvodů, poraďte se nejprve se svým lékařem a dodržujte následující pokyny:
Program byl vyvinut pro speciální bezlepkové směsi, a proto se může stát, že s vaší směsí nedosáhnete tak dobrého výsledku.
Zvolíte-li program gluten free (bezlepkové pečivo), dodržujte přesně dávkování surovin podle receptu. (Chléb by se vám jinak nemusel vydařit.)
Existují dva druhy bezlepkových směsí; směsi s malým obsahem lepku a směsi, které neobsahují pšeničnou mouku, a neobsahují proto žádný lepek. Než si
vyberete směs pro pečení bezlepkového chleba, poraďte se se svým lékařem.
Chuť, struktura a tvar upečeného chleba se může podle použité směsi lišit. Někdy může na okrajích bochníku zůstat trochu mouky.
Směsi bez obsahu pšeničné mouky budou dávat proměnlivé výsledky.
Než budete chléb krájet, počkejte, až vychladne.
Chléb skladujte na chladném místě a spotřebujte během 2 dnů. Jestliže bochník nemůžete během 2 dnů spotřebovat, nakrájejte jej na přiměřené porce,
vložte do mikrotenových sáčků a uložte do mrazáku.
Upozornění pro uživatele, kteří hodlají tento program používat ze zdravotních důvodů:
Budete-li chtít používat bezlepkový program, poraďte se nejprve s odborným lékařem a používejte jen takové suroviny, které jsou vhodné pro váš zdravotní stav.
Panasonic není odpovědný za následky vyplývající z použití jakýchkoliv surovin bez odborné konzultace.
Důležité je zabránit kontaminaci pekárny moukou s obsahem lepku, budete-li připravovat chléb kvůli dietě. Zvláštní pozornost věnujte mytí pečicí nádoby,
hnětacího háku a všech dalších používaných pomůcek.
Pro dosažení nejlepších výsledků je naprosto zásadní používat správné množství přísad.
Tekuté přísady
Použijte dodanou odměrku nebo odměrnou lžíci.
Pokud nějaký recepty vyžaduje nějakou směs (tekutina a vejce), važte je váze. Doporučujeme použít digitální váhu.
Suché přísady
Větší množství odměřujte na váze a menší množství pomocí přiložené dávkovací lžíce. Doporučujeme používat digitální váhu.
Chuť chleba můžete vylepšit různými přísadami.
n
Vejce
Zlepší nutriční hodnotu a barvu chleba.
Podle obsahu přiměřeně snižte objem tekutin (vody).
Než vejce přidáte, rozšlehejte je. U receptů s použitím vajec nevyužívejte
nastavení časovače. Vejce se rychle kazí a nemusela by tak vydržet
čerstvá.
n
Otruby
Zvyšují obsah vlákniny.
Přidejte nejvýše 30 g (2 lžíce).
n
Pšeničné klíčky
Dodávají chlebu příchuť oříšků.
Přidejte nejvýše 30 g (2 lžíce).
n
Koření, bylinky
Zvýrazňují chuť chleba.
Koření používejte jen malé množství (max. 1 lžíci).
Můžete přidat 1 až 2 lžíce sušených bylinek.
V případě čerstvých bylinek postupujte podle receptu.
Použití chlebové směsi...
n
Chlebové směsi se sušeným droždím
â
Směs vysypejte do pečicí nádoby a přidejte vodu.
(Potřebné množství vody zjistíte z návodu na obalu.)
ê
Zvolte menu 9, nastavte velikost podle množství surovin a spusťte
pečení.
500 g  L
400 g  M
U některých směsí chybí údaj o množství sušené droždí. V tako-
vém případě budete muset trochu experimentovat, abyste dosáhli
optimálního výsledku.
n
Chlebová směs obsahující sáček se sušeným droždím
â
Nejdříve nasypte do pečicí nádoby sušené droždí, potom přidejte
chlebovou směs a vše zalijte vodou.
ê
Podle druhu mouky ve směsi vyberte program a spusťte.
Suroviny pro přípravu chleba
Dostupné programy 2, 3, 5, 7, 10, 11, a 12
Upečte si ochucený chleba bez rozmíchání zvláštních přísad.
Postup
Po stisknutí tlačítka Start uslyšíte zaznění zvukového signálu.
Když bliká , přidejte do pečicí nádoby zvláštní přísady.
Čas do zaznění zvukového signálu od spuštění (přibližně)
Menu 2 / Svétlý s rozinkami: přibližně 20 25 minut
Menu 3 / Svétlý plnéný: přibližně 20 25 minut
Menu 5 / Celozrnný pšeničný chléb s rozinkami: přibližně 1 hodina a 25 minut až 1 hodina a 55 minut
Menu 7 / Fitness s rozinkami: přibližně 1 hodina až 2 hodiny a 35 minut
Menu 10 / Jemný s rozinkami: přibližně 50 minut až 1 hodina a 15 minut
Menu 11 / Jemný rychlý s rozinkami: přibližně 20 25 minut
Menu 12 / Brioška: přibližně 55 minut
Upozornění k přísadám
Dodržujte množství jednotlivých přísad uvedené v receptu / pokynech k menu.
V opačném případě:
Přísady mohou z pečicí nádoby částečně uniknout a mohou tak způsobit nepříjemný zápach nebo dým.
Chléb nemusí správně vykynout.
Suché / nerozpustné přísady
Použijte pro menu s rozinkami: Menu 2, 5, 7, 10, a 11.
n
Sušené ovoce
Nasekejte na cca 1cm kostky.
n
Oříšky, semínka
Nasekejte na cca 1cm kostky.
Ořechy zhoršují účinek lepku, proto jich nepřidávejte příliš mnoho.
Velká a tvrdá semena mohou poškrábat povrch pečicí nádoby.
Měkké a snadno dělitelné přísady
Použijte na plněný chléb: Menu 3.
n
Slanina, salám, olivy, sušená rajčata
Slaninu a salám nakrájejte na kostičky 1 cm.
Olivy rozkrájejte na ¼.
n
Sýr, čokoláda
Sýr nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1 cm.
Čokoládu nasekejte nadrobno.
Česky
CZ10 CZ11
n
Dostupné funkce a potřebný čas
V závislosti na zvoleném programu se přístroj během zpracování zastaví nebo pohybuje.
Celková doba jednotlivých fází přípravy je závislá na teplotě místnosti.
Číslo
menu
Menu Možnosti Total
Poznámka
*
1
( )
Fáze přípravy
Refer.
strana
Velikost
Kůrka
Časovač
Celkem
Pečení s křupavou kůrkou
1
Svétlý chléb
4
5 min–10 min
2 h 15 min
2 h 20 min
50 min 3 h 15 min
Str. CZ11
CZ13
2
Svétlý s rozinkami
25 min
35 min
*4
1 h 50 min
2 h
55 min 3 h 20 min
4
Str. CZ11
CZ13
3
Svétlý plnény
25 min
35 min
*4
1 h 50 min
2 h
55 min 3 h 20 min
4
Str. CZ11
CZ13
4
Celozrnný pšeničný
4
1 h
1 h 30min
10 min
20 min
2 h 15 min
2 h 55 min
55 min 5 h
Str. CZ11
CZ13
5
Celozrnný pšeničný
s rozinkami
1 h
1 h 30min
30 min
35 min
*4
2 h
2 h 35 min
1 h 5 h 5 min
4
Str. CZ11
CZ13
6
Fitness chleba
4
45 min
2 h 20 min
*3
10 min
15 min
2 h 35 min
4 h 15 min
50 min 6 h
Str. CZ11
CZ13
7
Fitness s rozinkami
45 min
2 h 20 min
*3
15 min
25 min
*4
2 h 30 min
4 h 5 min
55 min 6 h 5 min
4
Str. CZ11
CZ13
Pečení bez křupavé kůrky
8
Jemný chléb
4 4 4
30 min
1 h
25 min
30 min
*4
1 h 45 min
2 h 10 min
50 min 4 h
Str. CZ11
CZ13
9
Jemný rychlý
4 4
15 min
25 min
55 min
1 h 5 min
40 min 2 h
Str. CZ11
CZ13
10
Jemný s rozinkami
4 4
30 min
1 h
20 min
35 min
*4
1 h 45 min
2 h 15 min
50 min 4 h
4
Str. CZ11
CZ13
11
Jemný rychlý s
rozinkami
4 4
25 min
35 min
*4
45 min 55
min
40 min 2 h
4
Str. CZ11
CZ13
12
Brioška
4
30 min
35 min
45 min
*4 *6
1 h 35 min
1 h 45 min
*7
50 min 3 h 40 min
4
Str. CZ11,
CZ14
13
Jen pečení
30 min
1 h 30 min
30 min
1 h 30 min
Str. CZ14
Bezlepkové pečivo
14
Bezlepkový chléb
15 min
20 min
40 min
45 min
50 min 1 h 50 min
Str. CZ11,
CZ15
15
Bezlepkový dort
20 min
*5
1 h 30 min 1 h 50 min
4
Str. CZ11,
CZ15
Ostatní
16
Chlebové těsto
30 min
50 min
20 min
30 min
*4
1 h 10 min
1 h 20 min
2 h 20 min
Str. CZ11,
CZ16
17
Těsto na pizzu
4
30 min
35 min
*4
10 min
15 min
45 min
Str. CZ11,
CZ16
18
Džem
1 h 30 min
2 h 30 min
Str. CZ11,
CZ16
Před použitím
Příprava
Před prvním použitím odstraňte obaly a zařízení vyčistěte. (Str. CZ17)
Zařízení vyčistěte, pokud jste je delší dobu nepoužívali. (Str. CZ17)
1
Otevřete víko, vyndejte pečicí nádobu (1) a nasuňte hnětací hák na hřídel hnětacího háku. (2)
(1)
ê
â
(2)
Jemně nasuňte hnětací hák na
hřídel hnětacího háku.
Zkontrolujte okolí sestavy hřídele háku a vnitřek hnětacího háku
a ujistěte se, zda jsou tato místa čistá. (Str. CZ17)
2
Připravte si přísady v přesných dávkách podle receptu.
3
Odměřené ingredience vkládejte do pečicí nádoba v pořadí shora dolů. (3)
Sušené droždí nasypte mimo hnětací hák a hřídel hnětacího háku.
Pokud se nějaká část droždí dostane do tohoto prostoru, chléb nemusí správně vykynout.
Suché přísady nasypte na sušené droždí. Než dojde k míchání, musí být oddělené od tekutin.
Po výše uvedeném nalévejte tekutinu po okraji boční stěny pečicí nádoby, aby se zabránilo jejímu rozstřikování. (4)
4
Otřete jakoukoliv vlhkost a mouku z pečicí nádoby a vraťte ji do hlavní jednotky. (5)
Zavřete víko.
5
Zařízení připojte do zásuvky 230 V.
Před nastavením menu se ujistěte, že jste provedli všechny přípravné kroky.
Zkratky použité v tomto dokumentu: min = minuta (y); h = hodina (y).
*1 Poznámka ( ) : Menu umožňuje přidávání zvláštních přísad nebo manuální obsluhu po zaznění zvukového signálu.
*2
Během intervalu kynutí bude zařízení krátce v činnosti (pro zajištění optimálního rozvinutí lepku).
*3 Na začátku proběhne 3minutové hnětení těsta se mění podle teploty v místnosti.
*4 Během hnětení těsta je zde přestávka na kynutí.
*5 Do doby hnětení je zahrnuta doba na seškrabání.
*6
Do doby hnětení je zahrnuta doba na manuální zpracování.
*7
Do doby kynutí je zahrnuta doba na manuální zpracování.
Přehled menu a možnosti pečení Pokyny pro manipulaci a recepty
(3) Přidávání ingrediencí
Příklad
(4)
Svétlý chléb
Sušené droždí 1 lžk
Bílá chlebová mouka 400 g
Máslo 10 g
Cukr ¾ lžk
Sůl 1¾ lžk
Voda 260 mL
(5)
ê
â
Uložení hřídele
Knead
(Hnětení)
Rest
(Odpočinutí)
Bake
(Pečení)
Rise *
2
(Kynutí *
2
)
Česky
CZ12 CZ13
6
Po stisknutí tlačítka Menu ( ) vyberte menu.
Zvolte možnosti pro vybrané menu. Viz str. CZ10.
Velikost chleba
Barva kůrky
Časovač zpoždění: nastavením časovače můžete pečení chleba odložit až o 13 hodin.
* Možnosti každého menu jsou také vyznačeny výše uvedenou ikonou v receptu.
7
Stisknutím tlačítka Start ( ) spusťte zařízení.
Displej zobrazuje zbývající čas do ukončení vybraného programu.
* Zbývající čas se mění podle teploty v místnosti.
Menu 2, 3, 5, 7, 10, a 11 (Menu pro zvláštní přísady)
Displej zobrazuje zbývající čas do zaznění zvukového signálu pro přidání zvláštních přísad.
Když uslyšíte zaznění zvukového signálu, ručně je přidejte a potom stiskněte tlačítko pro opětovně spuštění.
Hnětení bude pokračovat nezávisle na tom, zda bylo tlačítko stisknuté, či nikoliv. (Zvukový signál zazní po 3 minutách.)
*
Přidávání zvláštních přísad dokončete, když na displeji bliká . Když přestane blikat, displej zobrazí zbývající čas.
*
Jakmile se na displeji objeví zbývající čas pečení, už přísady nepřidávejte.
Pro dosažení optimálního výsledku neotevírejte víko, dokud to nebude menu vyžadovat, protože tím můžete ovlivnit kvalitu chleba.
8
Když je chléb upečený (zařízení vydá 8krát akustický signál a bliká indikátor End (Konec)), stiskněte tlačítko Stop ( )
a zařízení odpojte od elektrické zásuvky.
9
S použitím suchých kuchyňských rukavic vyndejte chléb a dejte jej na mřížku. (6) / (7)
Pohybem vnějšího uložení hřídele můžete poškodit tvar chleba.
(6)
V kuchyňských rukavicích držte
držadlo a chléb vytřepte ven.
(7)
Máte-li po kroku (6) potíže, obraťte
pečicí nádobu dnem vzhůru, držte ji
po obou stranách a poklepejte jí nad
rozprostřenou kuchyňskou utěrkou,
dokud se chleba neuvolní.
(Viz str. CZ6.)
Vnější uložení hřídele pečicí nádoby
Vždy před krájením chleba z něj hnětací hák vyjměte.
Menu 1 Svétlý chléb
Délka programu: 3 h 15 min
přednastavený rozsah: 3 h 15 min až 13 h
Svétlý chléb
Sušené droždí 1 lžk
Bílá chlebová mouka 400 g
Máslo 10 g
Cukr ¾ lžk
Sůl 1¾ lžk
Voda 260 mL
Menu 5
Celozrnný pšeničný s rozinkami
Délka programu: 5 h 5 min
přibližně 1 h 25 min až 1 h 55 min po kroku 7
(po zaznění zvukového signálu)
Celozrnný pšeničný s rozinkami
Sušené droždí 1 lžk
Celozrnná chlebová mouka 400 g
Máslo 20 g
Cukr 1½ lžk
Sůl 1¾ lžk
Voda 300 mL
Rozinky *
1
100 g
Menu 9 Jemný rychlý
Délka programu: 2 h
Light (světlá), Medium (středně tmavá) M, L
Jemný chléb rychlý
M L
Sušené droždí 1 lžk 1¼ lžk
Bílá chlebová mouka 400 g 500 g
Máslo 15 g 25 g
Cukr 1 lžk 1½ lžk
Sůl 1 lžk 1¼ lžk
Voda 280 mL 350 mL
Menu 2 Svétlý s rozinkami
Délka programu: 3 h 20 min
přibližně 20 min až 25 min po kroku 7
(po zaznění zvukového signálu)
Svétlý chléb s rozinkami
Sušené droždí 1 lžk
Bílá chlebová mouka 400 g
Máslo 10 g
Cukr ¾ lžk
Sůl 1¾ lžk
Voda 280 mL
Rozinky *
1
150 g
Menu 6 Fitness chleba
Délka programu: 6 h
přednastavený rozsah: 6 h až 13 h
Fitness chleba
Sušené droždí ¾ lžk
Bílá chlebová mouka 300 g
Sůl 1 lžk
Voda (5 °C ) 220 mL
Menu 10 Jemný s rozinkami
Délka programu: 4 h
Light (světlá), Medium (středně tmavá) M, L
přibližně 50 min až 1 h 15 min po kroku 7
(po zaznění zvukového signálu)
Jemný chléb s rozinkami
M L
Sušené droždí ¾ lžk 1 lžk
Bílá chlebová mouka 400 g 500 g
Máslo 15 g 25 g
Cukr 1 lžk 1½ lžk
Sůl 1 lžk 1¼ lžk
Voda 280 mL 350 mL
Rozinky *
1
120 g 150 g
Menu 3 Svétlý plnény
Délka programu: 3 h 20 min
přibližně 20 min až 25 min po kroku 7
(po zaznění zvukového signálu)
Svétlý plnény chléb
Sušené droždí 1 lžk
Bílá chlebová mouka 400 g
Máslo 10 g
Cukr ¾ lžk
Sůl 1¾ lžk
Voda 280 mL
Slanina *
2
150 g
Menu 7 Fitness s rozinkami
Délka programu: 6 h 5 min
přibližně 1 h až 2 h 35 min po kroku 7
(po zaznění zvukového signálu)
Fitness chléb s rozinkami
Sušené droždí ¾ lžk
Bílá chlebová mouka 300 g
Sůl 1 lžk
Voda (5 °C ) 220 mL
Rozinky *
1
100 g
Menu 11 Jemný rychlý s rozinkami
Délka programu: 2 h
Light (světlá), Medium (středně tmavá) M, L
přibližně 20 min až 25 min po kroku 7
(po zaznění zvukového signálu)
Jemný rychlý chléb s rozinkami
M L
Sušené droždí 1 lžk 1¼ lžk
Bílá chlebová mouka 400 g 500 g
Máslo 15 g 25 g
Cukr 1 lžk 1½ lžk
Sůl 1 lžk 1¼ lžk
Voda 280 mL 350 mL
Rozinky *
1
120 g 150 g
Menu 4 Celozrnný pšeničný
Délka programu: 5 h
přednastavený rozsah: 5 h až 13 h
Celozrnný pšeničný chléb
Sušené droždí 1 lžk
Celozrnná chlebová mouka 400 g
Máslo 10 g
Cukr ¾ lžk
Sůl 1¾ lžk
Voda 280 mL
Menu 8 Jemný chléb
Délka programu: 4 h
Light (světlá),
Medium (středně tmavá)
M, L
p
řednastavený
rozsah: 4 h
13 h
Jemný chléb
M L
Sušené droždí ¾ lžk 1 lžk
Bílá chlebová mouka
400 g 500 g
Máslo 15 g 25 g
Cukr 1 lžk 1½ lžk
Sůl 1 lžk 1¼ lžk
Voda 280 mL 350 mL
*1 Nasekejte na cca 1cm kostky.
*2 Nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1 cm.
Zkratky použité v tomto dokumentu: lžk = lžička;
lžc = lžíce; přibl. = přibližně.
Recepty na chléb
Pečení chleba (Menu 1 11)
Pokyny pro manipulaci a recepty
Pro recepty navštivte: www.experience - fresh.eu
Zbývající čas
Nabízené možnosti každého receptu a potřebné úkony jsou vyznačeny u následujících ikon:
Velikost chleba Barva kůrky
Časovač zpoždění
Odměřené ingredience vkládejte do pečicí nádoba
v pořadí shora dolů.
Přidejte zvláštní přísady nebo proveďte manuální
obsluhu.
Česky
CZ14 CZ15
1
5
Viz str. CZ11 z Přípravy.
6
Vyberte menu 12, zvolte zbarvení kůrky.
7
Stisknutím tlačítka spusťte menu.
Displej zobrazuje zbývající čas do zaznění zvukového signálu.
8
Po asi 55 minutách. Po zvukovém signálu otevřete víko. Když začne
blikat , přidejte další máslo (to trvá to cca 5 minut). Zavřete víko
a zařízení znovu spusťte.
9
â
Po asi 45 50 minutách od opětovného spuštění. Po zaznění
zvukového signálu otevřete víko a vytáhněte pečicí nádobu.
Vyndejte z pečicí nádoby těsto a hnětací hák.
ê
Vytřete máslem (mimo rozpis) pečicí nádobu a umístěte vytvarované
těsto.
ô
Vraťte ji do hlavní jednotky.
û
Zavřete víko a zařízení znovu spusťte.
Během 10 minut, zatímco bliká , dokončete kroky
â
û
. Zařízení se automaticky
spustí po 10 minutách od vydání akustického signálu.
10
Stiskněte tlačítko a vyjměte chléb, když zařízení vydá 8krát
akustický signál a bliká indikátor End (Konec).
1
5
Viz str. CZ11 z Přípravy.
6
Vyberte menu 14.
7
Stisknutím tlačítka spusťte menu.
Displej zobrazuje zbývající čas do ukončení programu
.
8
Stiskněte tlačítko a vyjměte chléb, když zařízení vydá 8krát
akustický signál a bliká indikátor End (Konec).
1
5
Viz str. CZ11 z Přípravy.
6
Vyberte menu 15.
7
Stisknutím tlačítka spusťte menu.
Displej zobrazuje zbývající čas do zaznění zvukového signálu.
8
Po asi 2 minutách. Po zvukovém signálu otevřete víko. Seškrábněte
mouku během 3 minut, kdy bliká . Zavřete víko a zařízení
znovu spusťte.
Hnětení bude pokračovat po 3 minutách bez stisknutí tlačítka .
9
Po asi 12 minutách. Po zvukovém signálu otevřete víko. Seškrábněte
těsto ze stěn pečicí nádoby, když bliká . Zavřete víko a zařízení
znovu spusťte.
Hnětení bude pokračovat po 3 minutách bez stisknutí tlačítka .
10
Stiskněte tlačítko a vyjměte dort, když zařízení vydá 8krát
akustický signál a bliká indikátor End (Konec).
Pečení brioška
Pečení koláče
Pečení základního bezplepkového chleba
Pečení bezplepkového dortu
Délka programu: 3 h 40 min
Light (světlá), Medium (středně tmavá)
Základní briošky
Sušené droždí 1 lžk
Bílá chlebová mouka 320 g
Máslo *
1
50 g
Cukr 3½ lžc
Odstředěné mléko v prášku 1½ lžc
Sůl 1¼ lžk
2 žloutky (středně velké)
200 g
1 vejce (středně velké)
Voda
Máslo *
2
70 g
*1
Nakrájejte na kostky 2 3 cm a uložte do ledničky.
*2
Nakrájejte na kostky 1 2 cm a uložte do ledničky.
Tipy
Když je na displeji zobrazen zbývající čas, nepřidávejte máslo
ani zvláštní přísady.
Zvláštní přísady, například rozinky, přidejte s máslem v kroku 8.
Velmi jednoduché pečení briošky
Nakrájejte máslo na kostky 1 2 cm a uložte do ledničky.
Přidejte je s ostatními přísadami na začátku a pokračujte
krokem 5.
Tímto způsobem přeskočte postup v kroku 8. Tato brioška má
odlišnou chuť.
Tipy pro bezlepkový chléb:
Nejdříve do pečicí nádoby nalijte vodu, potom přidejte přísady v pořadí dle receptu.
Výsledek se liší podle receptu nebo při použití chlebové směsi.
Postupujte podle receptu na obalu směsi pro přípravu bezlepkového chleba.
Délka programu: 1 h 50 min
Bezlepkový chléb
Voda 430 mL
Olej 1 lžc
Směs na bezlepkový chleba 500 g
Sušené droždí 2 lžk
Délka programu: 1 h 50 min
Bezlepkový čokoládový dort
Máslo *
1
150 g
Cukr 150 g
3 vejce (velké), rozšlehané 180 g
Tmavá čokoláda, rozpuštěná 120 g
Mouka z bílé rýže 120 g
Kakaový prášek 30 g
Prášek do pečiva 10 g
*1
Nakrájené na kostičky 1 cm.
Tipy
Použijte gumovou stěrku, aby nedošlo k poškození pečicí
nádoby. Nepoužívejte kovovou špachtli.
Pokud při vyjímání dortu pečicí nádobou prudce zatřesete,
ztratí pečivo tvar.
Délka programu: 30 min až 1 h 30 min
Ovocný koláč
Máslo 200 g
Cukr 180 g
4 vejce (
středně velké
) 200 g
Mléko 30 mL
Hladká mouka 300 g
Prášek do pečiva 13 g
Směs sušeného ovoce 200 g
Tipy
Časovač pouze nastavuje dobu pečení.
1
Odstraňte hnětací hák a máslem (mimo rozpis)
vytřete pečicí nádobu.
2
Ve velké misce rozetřete máslo s cukrem do
pěny. Přidávejte vejce jedno po druhém a
dobře je rozšlehejte.
3
Přidejte mléko a postupně přisypávejte směs
mouky s práškem do pečiva, směs sušeného
ovoce a po přidání dobře rozšlehejte.
Menu 12 Brioška Menu 14 Bezlepkový chléb
Menu 15 Bezlepkový dort
Menu 13 Jen pečení
Směs ušlehejte
Smíchejte
4
Nalijte do pečicí nádoby a vraťte ji do hlavní jednotky. Zavřete
víko a připojte síťový kabel.
5
Vyberte menu 13.
6
Nastavte dobu pečení.
(Ovocný koláč: 1 hodina a 20 minut)
7
Stisknutím tlačítka spusťte menu.
Displej zobrazuje zbývající čas do ukončení programu
.
8
Stiskněte tlačítko a vyjměte koláč, když zařízení vydá 8krát
akustický signál a bliká indikátor End (Konec).
Dodatečné pečení
Jestliže těsto není propečené, opakujte kroky 5 8. (Když je zařízení ještě horké, lze čas
pečení dvakrát prodloužit v rozsahu 50 minut. Stisknutím tlačítka Časovač podle potřeby
začne časovač odpočítávat znovu od 1 minuty.)
Pokyny pro manipulaci a recepty
Chléb bez lepku a pšenice
Mléko 310 mL
2 vejce (středně velké), rozšlehané 100 g
Ovocný ocet 1 lžc
Olej 2 lžc
Med 60 g
Sůl 1¼ lžk
Hnědá rýžová mouka 150 g
Bramborový škrob 300 g
Xanthanová guma 2 lžk
Sušené droždí 2½ lžk
Česky
CZ16 CZ17
1
5
Viz str. CZ11 z Přípravy.
6
Vyberte menu 16.
7
Stisknutím tlačítka spusťte menu.
Displej zobrazuje zbývající čas do ukončení programu.
8
Stiskněte tlačítko a vyjměte těsto, když zařízení vydá 8krát akustický
signál a bliká indikátor End (Konec).
9
Vytvarujte dokončené těsto, nechte jej nakynout na dvojnásobek a
potom jej upečte v troubě.
1
5
Viz str. CZ11 z Přípravy.
6
Vyberte menu 18.
7
Nastavte dobu vaření.
(Jahodový džem: 1 hodina a 40 minut)
8
Stisknutím tlačítka spusťte menu.
Displej zobrazuje zbývající čas do ukončení programu.
9
Stiskněte tlačítko a opatrně džem vyjměte, když zařízení vydá 8krát
akustický signál a bliká indikátor End (Konec).
Dodatečná tepelná příprava
Pokud není dostatečně hustý, opakujte kroky 6 9.
(Když je zařízení ještě horké, lze čas přípravy dvakrát prodloužit v rozsahu 10 40 minut.
Stisknutím tlačítka Časovač podle potřeby začne časovač odpočítávat znovu od 1 minuty.)
Tipy
Časovač slouží pouze k nastavení délky doby vaření. (Standardně: 2 hodiny)
Během chladnutí se hustota džemu zvyšuje. Dávejte pozor na převaření.
Necháte-li džem v pečicí nádobě, může se spálit.
Hotovým džemem naplňte sklenice co nejdříve.
Při vyjímání džemu postupujte opatrně, abyste se nepopálili.
Džem uložte na chladném a tmavém místě. Kvůli nižšímu obsahu cukru nebude životnost džemu
stejná jako u džemů v obchodech. Po otevření jej skladujte v ledničce a co nejdříve spotřebujte.
Příprava chlebového těsta
Příprava těsta na pizzu
Příprava džemu
Délka programu: 2 h 20 min
Základní těsto
Sušené droždí 1 lžk
Bílá chlebová mouka 500 g
Máslo 30 g
Cukr 1½ lžc
Sůl 1½ lžk
Voda 310 mL
Délka programu: 45 min
přednastavený rozsah: 45 min až 13 h
Těsto na pizzu
Sušené droždí 1 lžk
Bílá chlebová mouka 450 g
Olej 4 lžc
Sůl 2 lžk
Voda 240 mL
1
5
Viz str. CZ11 z Přípravy.
6
Vyberte menu 17.
Délka programu: 1 h 30 min až 2 h 30 min
Jahodový džem
Jahody rozkrájené na malé kousky *
1
600 g
Cukr *
1
400 g
Pektin v prášku *
2
13 g
*1
Do pečicí nádoba dejte suroviny v následujícím pořadí:
polovina ovoce → polovina cukru → zbytek ovoce
→ zbytek cukru.
*2 Před vložením pečicí nádoby do hlavní jednotky
posypte přísady v pečicí nádobě pektinem.
Jak správně nastavit hustotu džemu
Podle receptů v této části vzniknou tekuté džemy,
protože je použito méně cukru.
Ovoce s vysokým obsahem pektinu houstne dobře,
ale s menším obsahem pektinu rosoluje obtížně.
Je třeba použít správné množství cukru, kyseliny a
pektinu.
Používejte právě dozrálé plody. Přezrálé nebo
nedozrálé ovoce také rosoluje špatně.
Dodržujte přesné množství jednotlivých přísad, jak
jsou uvedeny v receptu. V opačném případě džem
neztuhne, převaří se nebo zhrudkovatí.
Nastavte vhodnou dobu vaření.
Menu 16 Chlebové těsto
Menu 17 Těsto na pizzu
Menu 18 Džem
Pokyny pro manipulaci a recepty
Než budete spotřebič čistit, odpojte jej ze zásuvky a nechte vychladnout.
Po každém použití zařízení jeho součásti pečlivě vyčistěte.
Žádnou část pekárny nemyjte v myčce.
Nepoužívejte čisticí abrazivní prostředky či pomůcky (čisticí prášky, zdrsněné houbičky apod).
Nepoužívejte benzín, ředidla, alkohol nebo bělidla.
Po opláchnutí omyvatelných částí vše osušte utěrkou. Součásti pekárny udržujte stále čisté a suché.
Čištění a údržba
7
Stisknutím tlačítka spusťte menu.
Displej zobrazuje zbývající čas do ukončení programu.
8
Stiskněte tlačítko a vyjměte těsto, když zařízení vydá 8krát akustický
signál a bliká indikátor End (Konec).
9
Nožem rozdělte těsto a vytvarujte malé kuličky.
10
Přikryjte je vlhkou kuchyňskou utěrkou a nechte 10 minut odstát.
11
Vytvarujte je do placky a propíchejte vidličkou.
12
Přidejte oblíbenou rajčatovou směs a potřebné suroviny a potom upečte
v troubě.
Otvor hnětacího
háku
Uložení hřídele
Omyjte teplou mýdlovou vodou a dobře vysušte.
Tyto předměty nejsou uzpůsobeny pro mytí v myčce.
Picí nádoba a Hnětací hák
Vnější části a Otvory pro únik páry
Vnitřek
Odměrka a Dávkovací lžička
Odstraňte veškeré zbytky těsta, zejména kolem hnětací hřídele a do
otvoru pro hnětací čepel.
Umyjte měkkou houbičkou nebo mašlovačkou a osušte.
Veškeré zbývající těsto na hnětací hřídeli nebo v otvoru pro
hnětací čepel může způsobit, že čepel snadno odpadne nebo
zůstane v chlebu.
Pečicí nádobu neponořujte celou.
Pokud hnětací hák nelze snadno vyjmout, nalijte do pečicí
nádoby teplou vodu a počkejte 5 10 minut.
Aby nedošlo k poškození povrchu, nepoužívejte ostré nástroje
nebo tvrdý kartáč.
Otřete vlhkou utěrkou.
Odstraňte zbytky potravin.
K vyčištění vnitřku zařízení použijte
vlhký hadřík, vyhněte se přitom
oblasti topného tělesa a teplotního
čidla.
Barva vnitřku zařízení se během
používání může měnit.
Teplotní čidlo
Topné těleso
Česky
CZ18 CZ19
Problém Příčina a řešení
Chléb nekyne dobře.
Horní část bochníku není
úhledná.
Kvalita lepku ve vaší mouce je špatná, nebo jste použili nevhodnou mouku. (Kvalita lepku kolísá v závislosti na
teplotě, vlhkosti, způsobu skladování mouky, ale také na sezóně sklizně obilí.)
Vyzkoušejte jiný druh mouky, značku nebo výrobní šarži.
Těsto je příliš tuhé, pravděpodobně jste dali málo vody.
Mouka s větším obsahem bílkovin absorbuje víc vody než jiné druhy, proto zkuste přidat 10 20 mL vody.
Použili jste nesprávný druh sušené droždí.
Použijte sušené droždí v sáčku, které je označené jako instantní.
U tohoto druhu se nemusí nechávat vzejít kvásek.
Použili jste málo sušené droždí, nebo bylo příliš staré.
Použijte dávkovací lžíci. Zkontrolujte datum použitelnosti sušené droždí. (Uchovávejte ho v lednici.)
Sušené droždí přišlo do kontaktu s vodou ještě před hnětením těsta.
Zkontrolujte, zda jste vkládali suroviny v pořadí podle receptu. (Str. CZ11)
Možná jste dali moc soli nebo málo cukru.
Ověřte si dávky v receptu a používejte dodané dávkovací lžíce.
Zkontrolujte, jestli ostatní suroviny neobsahují sůl nebo cukr.
Chléb vůbec nevykynul.
Můj chléb je bledý a lepivý.
Nepoužili jste sušené droždí.
Vložte do pečicí nádoby správné množství sušené droždí.
Použili jste málo sušené droždí, nebo bylo příliš staré.
Použijte dávkovací lžíci. Zkontrolujte datum použitelnosti sušené droždí. (Uchovávejte ho v lednici.)
Možná byl vypnutý proud nebo jste zařízení v průběhu pečení vypnuli.
* Je-li zařízení vypnuto na více než 10 minut, program už dál nepokračuje.
Vyklopte bochník z pečicí nádoby a začněte znovu s novými surovinami.
Chléb se lepí a špatně krájí.
Mohl být ještě hodně horký, když jste jej krájeli.
Nechte chléb vychladnout na drátěné mřížce a teprve pak jej rozkrojte, aby z něho unikla zbývající pára.
Chléb vykynul příliš.
Použili jste moc sušené droždí nebo vody.
Ověřte si dávky v receptu a k určení správného množství používejte dávkovací lžíci (sušené droždí), nebo
odměrku (voda).
Zkontrolujte, jestli ostatní suroviny neobsahují moc vody.
Použili jste příliš mnoho mouky.
Mouku přesně zvažte.
Chléb je příliš pórovitý.
Použili jste příliš sušené droždí.
Ověřte si dávky v receptu a používejte dodané dávkovací lžíce.
[Jemný chléb]
Použili jste moc vody.
Některé druhy mouky absorbují víc vody než jiné, zkuste dát o 10 20 mL vody méně.
Chléb po vykynutí zase klesne.
Použitá mouka není moc kvalitní.
Zkuste použít jinou značku.
[Jemný chléb]
Použili jste moc vody.
Zkuste dát o 10 20 mL méně vody.
Kůrka tvoří varhánky a po
vychladnutí je měkká.
[Jemný chléb]
Zbytky páry uvnitř chleba pronikají kůrkou, a tím kůrka měkne.
Aby se objem páry snížil, zkuste ubrat asi 10 20 mL vody.
Bochník je po stranách propadlý
a na spodní straně je vlhký.
Po dopečení jste chléb nechali příliš dlouho v pečicí nádobě.
Upečený bochník vyklopte co nejdříve po skončení programu.
Možná byl vypnutý proud nebo jste zařízení v průběhu pečení vypnuli.
* Je-li zařízení vypnuto na více než 10 minut, program už dál nepokračuje.
Jak lze uchovat křupavou kůrku?
Chcete-li, aby chléb měl křehčí kůrku, můžete jej péci v troubě při teplotě 200 °C / 392 °F, nebo stupni 6, po dalších
5 10 minut.
Na spodní straně briošky je
usazený olej.
Kůrka je mastná.
Ve struktuře chleba jsou velké otvory.
Vložili jste máslo do 5 minut od pípnutí?
Když už na displeji zbývá velmi krátká doba do konce pečení, máslo již nepřidávejte. (Krok 8 na str. CZ14)
Chuť másla nebude tak výrazná, ale výsledek jinak nebude špatný.
Během tepelné přípravy nebo po ní
Než ponesete zařízení do opravny v případě nastalého problému, projděte si následující část.
Problém Příčina a řeše
Briošky nejsou moc chutné,
když použiji chlebovou směs.
Zkuste následující triky:
V menu 12 proběhne pečení lépe, když trochu snížíte množství droždí. (Pokud není součástí směsi.)
Použijte recept pro chlebovou směs, ale použijte jí asi 350 500 g.
Nejdříve nasypte do pečicí nádoby sušené droždí, potom přidejte suché přísady, máslo a potom vodu.
Zvláštní přísady přidávejte později. (Str. CZ14)
Postup dokončení se v receptech u různých druhů chlebových směsí liší.
Proč těsto není dostatečně
promísené?
Zapomněli jste do pečicí nádoby vložit hnětací hák.
Než dáte do pečicí nádoby suroviny, zkontrolujte, jestli je hnětací hák na svém místě.
Možná byl vypnutý proud nebo jste zařízení v průběhu pečení vypnuli.
Je-li zařízení vypnuto na více než 10 minut, program už dál nepokračuje. Můžete zkusit spustit program znovu,
ale pokud už před výpadkem elektřiny probíhalo hnětení, bude kvalita chleba pravděpodobně horší.
Zvláštní přísady nejsou řádně
promíchány.
Přidali jste zvláštní přísady do pečicí nádoby, když blikalo ?
Zvláštní přísady musí být přidány do pečicí nádoby, když na displeji bliká .
Při pečení briošek nejsou
správně promíchány dodatečné
přísady.
Přidali jste dodatečné přísady do 5 minut od akustického signálu?
Dodatečné příměsi je třeba přidat, dokud na displeji bliká .
Do některých chlebových směsí se dodatečné suroviny obtížněji zamíchávají nebo mají tendenci z nádoby vyskakovat.
Snižte dodatečné přísady na polovinu.
Chléb se neupekl.
Vybrali jste menu na přípravu těsta.
Menu na přípravu těsta neobsahují fázi pečení.
Možná byl vypnutý proud nebo jste zařízení v průběhu pečení vypnuli.
Je-li zařízení vypnuto na více než 10 minut, program už dál nepokračuje. Pokud těsto řádně vykynulo, můžete
chléb upéct v troubě.
Jestliže jste dali do nádoby málo vody, mohlo zařízení zastavit zařízení chránící motor před přetížením.
To se může stát, když je motor přetížený hnětením příliš tuhého těsta.
Poraďte se s prodejcem nebo servisním technikem. Příště dávejte větší pozor na správné dávkování surovin
pomocí odměrky.
Možná jste zapomněli do nádoby nasadit hnětací hák.
Hnětací hák nasaďte do nádoby jako první. (Str. CZ11)
Hřídel hnětacího háku se nemůže v pečicí nádobě volně otáčet.
Když je hnětací hák nasazený a hřídel se nemůže otáčet, budete muset vyměnit blok jejího uložení. (Poraďte
se v místě nákupu nebo v servisním středisku Panasonic.)
Na spodní straně a na bocích
chleba zůstávají zbytky mouky.
Použili jste více mouky nebo málo vody.
Ověřte si množství v receptu a navažte správné množství mouky nebo odměřte správné množství vody pomocí
váhy nebo dodanou odměrkou.
Chléb nejde vyklopit.
Pokud chleba nejde z pečicí nádoby vyklopit nebo je obtížné jej vyjmout, nechte pečicí nádobu 5 10 minut chladnout.
S použitím kuchyňských rukavic obraťte pečicí nádobu dnem vzhůru (viz str. CZ12). Držte ji oběma rukama a
poklepejte o čistý kuchyňský povrch s rozestřenou kuchyňskou utěrkou, dokud se chleba neuvolní.
Po vyklopení chleba z pečicí
nádoby zůstane hnětací hák
přilepený v bochníku.
Těsto mohlo být moc tuhé.
Nechte chléb vychladnout a hnětací hák opatrně vyndejte.
Mouka s větším obsahem bílkovin absorbuje více vody než jiné druhy, proto příště zkuste dát o 10 20 mL více vody.
Pod hnětacím hákem se vytvořila kůrka.
Hnětací hák a uložení hřídele po každém použití omyjte.
Džem překypěl.
V nádobě bylo moc ovoce nebo cukru.
Použijte tolik ovoce a cukru, kolik uvádí recept na straně CZ16.
Džem je moc řídký a netuhne.
Ovoce bylo málo, nebo bylo přezrálé.
Přidali příliš málo cukru.
Doba vaření byla příliš krátká.
Použité ovoce obsahovalo málo pektinu.
Nechte džem úplně vychladnout. Během chladnutí se hustota džemu zvyšuje.
Řídký džem můžete použít jako přeliv na dezerty.
Během tepelné přípravy nebo po ní
Odstraňování potíží
Česky
CZ20 CZ21
Problém Příčina a řešení
Při přípravě džemu se obsah
připálil nebo se zablokoval
hnětací hák a nejde sundat.
Buď jste použili málo ovoce, nebo příliš mnoho cukru.
Pečicí nádobu postavte do dřezu a naplňte ji do poloviny teplou vodou. Nechte obsah v pečicí nádobě odmočit,
dokud uvařená směs nebo hnětací hák nepovolí. Až voda spálený obsah naruší, umyjte nádobu měkkou houbičkou.
Lze použít mražené ovoce?
Lze použít pouze pro přípravu džemu.
Jaký cukr je nejvhodnější na
přípravu džemu?
Vhodný je bílý krystalový cukr.
Nepoužívejte hnědý, dietní a nízkokalorický cukr či umělé sladidlo.
Lze k přípravě džemu použít
ovoce naložené v alkoholu?
Naložené ovoce nepoužívejte. Kvalita bude nízká.
Na displeji se zobrazí .
Vyskytl se nějaký problém s dodávkou elektřiny trvající zhruba 10 minut (nedopatřením jste vytáhli zástrčku,
vypadl jistič), případně se mohla vyskytnout jiná porucha v síti.
Program pekárny to nenaruší, jde-li jen o krátkodobou záležitost. Pokud se obnoví dodávka elektřiny do 10 minut,
bude zařízení pokračovat v probíhajícím programu. Kvalita výsledného produktu tím ale může utrpět.
Na displeji je zobrazen symbol
1 a provoz je zastaven.
Když je napájení zařízení jistou dobu přerušeno, po obnovení se na displeji zobrazí symbol 1. (Jedná se
o pohotovostní režim a zařízení nemohlo pokračovat v programu.)
Vyjměte chléb, vdolek nebo přísady a začněte znovu s novými.
Na displeji se zobrazuje H01,
H02.
Displej signalizuje poruchu pekárny.
Poraďte se v prodejně nebo v servisním středisku Panasonic.
Na displeji se zobrazuje U50.
Zařízení je příliš horké (nad 40 °C / 105 °F). Stává se to při opakovaném použití.
Než zařízení použijete znovu, nechte jej vychladnout (pod 40 °C / 105 °F) a hlášení chyby U50 zmizí samo.
Během tepelné přípravy nebo po ní
Chybová hlášení na displeji
Neobvyklé situace
Hnětací hák rachotí.
To se stává, když je hnětací hák na hřídeli příliš volný. (Nejedná se o poruchu.)
Během pečení je cítit zápach
spáleniny.
Z otvorů pro únik páry stoupá
dým.
Při prvním použití může dojít k vyvíjení nepříjemných pachů, za normálního provozu k tomu již pak znovu nedojde.
Část surovin se dostala na topné těleso.
Někdy se stane, že při mísení z pečicí nádoby vypadne rozinka, trochu mouky apod.
Až se chléb dopeče a zařízení vychladne, opatrně odstraňte zbytky surovin z topného tělesa.
Je vhodnější vkládat suroviny do pečicí nádoby mimo zařízení.
Těsto uniká dnem pečicí
nádoby.
Malé množství těsta může unikat ventilačními otvory, pokud neomezí pohyb hřídele. To neznamená poruchu, je
však třeba čas od času zkontrolovat, jestli se uložení hřídele háku volně otáčí.
Když je uložení hřídele se nemůže otáčet, budete muset vyměnit blok jejího uložení. (Poraďte se v místě
nákupu nebo v servisním středisku Panasonic.)
(Spodní strana pečicí nádoby)
Ventilační otvory (celkem 4)
Uložení hřídele
Objednací č. ADA29E1651
Uložení hřídele
Blok uložení
hřídele
Napájení 230 V 50 Hz
Příkon 700 W
Objem
(Chlebová mouka) max. 500 g min. 300 g
(Sušené droždí) max. 7,0 g min. 2,1 g
(Prášek do pečiva) max. 13,0 g min. 10,0 g
Časovač Digitální časovač (až 13 hodin)
Rozměry (V × Š × H) Přibl. 34,0 × 27,3 × 40,4 cm
Hmotnost
Přibl. 7,0 kg
Příslušenství Odměrka, dávkovací lžička
Odstraňování potíží Technické údaje
Likvidace použitých zařízení
Jen pro státy Evropské unie a země s fungujícím systémem recyklace a zpracování odpadu.
Tento symbol na výrobcích, jejich obalech a v doprovodné dokumentaci upozorňuje na to, že se použitá elektrická
a elektronická zařízení nesmějí likvidovat jako běžný komunální odpad.
Aby byla zajištěna správná likvidace a recyklace použitých výrobků, odevzdávejte je v souladu
s národní legislativou na příslušných sběrných místech.
Správnou likvidací přispějete k úspoře cenných přírodních zdrojů a předejdete možným negativním
dopadům na lidské zdraví a životní prostředí.
O další podrobnosti o sběru a recyklaci odpadu požádejte místní úřady.
Při nesprávné likvidaci tohoto druhu odpadu se vystavujete postihu podle národní legislativy.
Česky
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122

Panasonic SDZP2000 Návod k obsluze

Typ
Návod k obsluze
Tato příručka je také vhodná pro