CZ18 CZ19
Problém Příčina a řešení
Chléb nekyne dobře.
Horní část bochníku není
úhledná.
Kvalita lepku ve vaší mouce je špatná, nebo jste použili nevhodnou mouku. (Kvalita lepku kolísá v závislosti na
teplotě, vlhkosti, způsobu skladování mouky, ale také na sezóně sklizně obilí.)
➝
Vyzkoušejte jiný druh mouky, značku nebo výrobní šarži.
Těsto je příliš tuhé, pravděpodobně jste dali málo vody.
➝
Mouka s větším obsahem bílkovin absorbuje víc vody než jiné druhy, proto zkuste přidat 10 – 20 mL vody.
Použili jste nesprávný druh sušené droždí.
➝
Použijte sušené droždí v sáčku, které je označené jako instantní.
U tohoto druhu se nemusí nechávat vzejít kvásek.
Použili jste málo sušené droždí, nebo bylo příliš staré.
➝
Použijte dávkovací lžíci. Zkontrolujte datum použitelnosti sušené droždí. (Uchovávejte ho v lednici.)
Sušené droždí přišlo do kontaktu s vodou ještě před hnětením těsta.
➝
Zkontrolujte, zda jste vkládali suroviny v pořadí podle receptu. (Str. CZ11)
Možná jste dali moc soli nebo málo cukru.
➝
Ověřte si dávky v receptu a používejte dodané dávkovací lžíce.
➝
Zkontrolujte, jestli ostatní suroviny neobsahují sůl nebo cukr.
Chléb vůbec nevykynul.
Můj chléb je bledý a lepivý.
Nepoužili jste sušené droždí.
➝
Vložte do pečicí nádoby správné množství sušené droždí.
Použili jste málo sušené droždí, nebo bylo příliš staré.
➝
Použijte dávkovací lžíci. Zkontrolujte datum použitelnosti sušené droždí. (Uchovávejte ho v lednici.)
Možná byl vypnutý proud nebo jste zařízení v průběhu pečení vypnuli.
* Je-li zařízení vypnuto na více než 10 minut, program už dál nepokračuje.
➝
Vyklopte bochník z pečicí nádoby a začněte znovu s novými surovinami.
Chléb se lepí a špatně krájí.
Mohl být ještě hodně horký, když jste jej krájeli.
➝
Nechte chléb vychladnout na drátěné mřížce a teprve pak jej rozkrojte, aby z něho unikla zbývající pára.
Chléb vykynul příliš.
Použili jste moc sušené droždí nebo vody.
➝
Ověřte si dávky v receptu a k určení správného množství používejte dávkovací lžíci (sušené droždí), nebo
odměrku (voda).
➝
Zkontrolujte, jestli ostatní suroviny neobsahují moc vody.
Použili jste příliš mnoho mouky.
➝
Mouku přesně zvažte.
Chléb je příliš pórovitý.
Použili jste příliš sušené droždí.
➝
Ověřte si dávky v receptu a používejte dodané dávkovací lžíce.
[Jemný chléb]
Použili jste moc vody.
➝
Některé druhy mouky absorbují víc vody než jiné, zkuste dát o 10 – 20 mL vody méně.
Chléb po vykynutí zase klesne.
Použitá mouka není moc kvalitní.
➝
Zkuste použít jinou značku.
[Jemný chléb]
Použili jste moc vody.
➝
Zkuste dát o 10 – 20 mL méně vody.
Kůrka tvoří varhánky a po
vychladnutí je měkká.
[Jemný chléb]
Zbytky páry uvnitř chleba pronikají kůrkou, a tím kůrka měkne.
➝
Aby se objem páry snížil, zkuste ubrat asi 10 – 20 mL vody.
Bochník je po stranách propadlý
a na spodní straně je vlhký.
Po dopečení jste chléb nechali příliš dlouho v pečicí nádobě.
➝
Upečený bochník vyklopte co nejdříve po skončení programu.
Možná byl vypnutý proud nebo jste zařízení v průběhu pečení vypnuli.
* Je-li zařízení vypnuto na více než 10 minut, program už dál nepokračuje.
Jak lze uchovat křupavou kůrku?
Chcete-li, aby chléb měl křehčí kůrku, můžete jej péci v troubě při teplotě 200 °C / 392 °F, nebo stupni 6, po dalších
5 – 10 minut.
Na spodní straně briošky je
usazený olej.
Kůrka je mastná.
Ve struktuře chleba jsou velké otvory.
Vložili jste máslo do 5 minut od pípnutí?
➝
Když už na displeji zbývá velmi krátká doba do konce pečení, máslo již nepřidávejte. (Krok 8 na str. CZ14)
Chuť másla nebude tak výrazná, ale výsledek jinak nebude špatný.
Během tepelné přípravy nebo po ní
Než ponesete zařízení do opravny v případě nastalého problému, projděte si následující část.
Problém Příčina a řešení
Briošky nejsou moc chutné,
když použiji chlebovou směs.
Zkuste následující triky:
➝
V menu 12 proběhne pečení lépe, když trochu snížíte množství droždí. (Pokud není součástí směsi.)
➝
Použijte recept pro chlebovou směs, ale použijte jí asi 350 – 500 g.
➝
Nejdříve nasypte do pečicí nádoby sušené droždí, potom přidejte suché přísady, máslo a potom vodu.
Zvláštní přísady přidávejte později. (Str. CZ14)
➝
Postup dokončení se v receptech u různých druhů chlebových směsí liší.
Proč těsto není dostatečně
promísené?
Zapomněli jste do pečicí nádoby vložit hnětací hák.
➝
Než dáte do pečicí nádoby suroviny, zkontrolujte, jestli je hnětací hák na svém místě.
Možná byl vypnutý proud nebo jste zařízení v průběhu pečení vypnuli.
➝
Je-li zařízení vypnuto na více než 10 minut, program už dál nepokračuje. Můžete zkusit spustit program znovu,
ale pokud už před výpadkem elektřiny probíhalo hnětení, bude kvalita chleba pravděpodobně horší.
Zvláštní přísady nejsou řádně
promíchány.
Přidali jste zvláštní přísady do pečicí nádoby, když blikalo ?
➝
Zvláštní přísady musí být přidány do pečicí nádoby, když na displeji bliká .
Při pečení briošek nejsou
správně promíchány dodatečné
přísady.
Přidali jste dodatečné přísady do 5 minut od akustického signálu?
➝
Dodatečné příměsi je třeba přidat, dokud na displeji bliká .
Do některých chlebových směsí se dodatečné suroviny obtížněji zamíchávají nebo mají tendenci z nádoby vyskakovat.
➝
Snižte dodatečné přísady na polovinu.
Chléb se neupekl.
Vybrali jste menu na přípravu těsta.
➝
Menu na přípravu těsta neobsahují fázi pečení.
Možná byl vypnutý proud nebo jste zařízení v průběhu pečení vypnuli.
➝
Je-li zařízení vypnuto na více než 10 minut, program už dál nepokračuje. Pokud těsto řádně vykynulo, můžete
chléb upéct v troubě.
Jestliže jste dali do nádoby málo vody, mohlo zařízení zastavit zařízení chránící motor před přetížením.
To se může stát, když je motor přetížený hnětením příliš tuhého těsta.
➝
Poraďte se s prodejcem nebo servisním technikem. Příště dávejte větší pozor na správné dávkování surovin
pomocí odměrky.
Možná jste zapomněli do nádoby nasadit hnětací hák.
➝
Hnětací hák nasaďte do nádoby jako první. (Str. CZ11)
Hřídel hnětacího háku se nemůže v pečicí nádobě volně otáčet.
➝
Když je hnětací hák nasazený a hřídel se nemůže otáčet, budete muset vyměnit blok jejího uložení. (Poraďte
se v místě nákupu nebo v servisním středisku Panasonic.)
Na spodní straně a na bocích
chleba zůstávají zbytky mouky.
Použili jste více mouky nebo málo vody.
➝
Ověřte si množství v receptu a navažte správné množství mouky nebo odměřte správné množství vody pomocí
váhy nebo dodanou odměrkou.
Chléb nejde vyklopit.
Pokud chleba nejde z pečicí nádoby vyklopit nebo je obtížné jej vyjmout, nechte pečicí nádobu 5 – 10 minut chladnout.
S použitím kuchyňských rukavic obraťte pečicí nádobu dnem vzhůru (viz str. CZ12). Držte ji oběma rukama a
poklepejte o čistý kuchyňský povrch s rozestřenou kuchyňskou utěrkou, dokud se chleba neuvolní.
Po vyklopení chleba z pečicí
nádoby zůstane hnětací hák
přilepený v bochníku.
Těsto mohlo být moc tuhé.
➝
Nechte chléb vychladnout a hnětací hák opatrně vyndejte.
Mouka s větším obsahem bílkovin absorbuje více vody než jiné druhy, proto příště zkuste dát o 10 – 20 mL více vody.
Pod hnětacím hákem se vytvořila kůrka.
➝
Hnětací hák a uložení hřídele po každém použití omyjte.
Džem překypěl.
V nádobě bylo moc ovoce nebo cukru.
➝
Použijte tolik ovoce a cukru, kolik uvádí recept na straně CZ16.
Džem je moc řídký a netuhne.
Ovoce bylo málo, nebo bylo přezrálé.
Přidali příliš málo cukru.
Doba vaření byla příliš krátká.
Použité ovoce obsahovalo málo pektinu.
➝
Nechte džem úplně vychladnout. Během chladnutí se hustota džemu zvyšuje.
➝
Řídký džem můžete použít jako přeliv na dezerty.
Během tepelné přípravy nebo po ní
Odstraňování potíží