148
kové lžíce citrónové šťávy, 1 čajová lžička su-
šeného rozmarýnu, ¼ čajové lžičky kmínu, ¼
čajové lžičky pepře
Příprava: Kýtu do kříže lehce nařízněte a špiča-
tým nožem proveďte malé zářezy, do kterých se
zastrčí oloupané a do špiček nakrájené strouž-
ky česneku, jimiž se kýta prošpikuje. Rozmí-
chejte rajský protlak s moukou, solí, citrónovou
šťávou, rozmarýnem, kmínem a pepřem. Touto
směsí kýtu potřete a na 6 hodin ji uložte do led-
ničky. Vložte jehněčí kýtu do pekáče a ten za-
suňte na mřížovém roštu na nejspodnější lištu
trouby. Obložte pečeni kroužky cibule. Pečte ký-
tu při 180°C s horním a spodním ohřevem cca
150-180 minut. Když cibule zhnědne, položte
ji na dno pekáče a zalijte trochou masového vý-
varu. Postupně kýtu polévejte zbylým masovým
vývarem a vínem a po 2/3 doby pečení ji obraťte.
Když je doba přípravy u konce, nechte kýtu ješ-
tě 10 minut ve vypnuté troubě. Šťávu z pečení z
misky rozřeďte trochou vody, zahustěte škrobo-
vou moučkou a dochuťte. K jehněčí kýtě se vel-
mi dobře hodí zelené fazole a bramborový gratin.
Vepřová plec
Doba přípravy: 100 minut
Složení: 1 kg vepřové plece s kůží naříznutou do
čtverečků, 1 čajová lžička soli, ¼ čajové lžičky
pepře, ¼ čajové lžičky kmínu , 1 cibule, 2 hře-
bíčky, 2 polévkové lžíce oleje, ¼ l horké vody,
1/8 l sladké smetany, 10 sušených švestek bez
pecek
Příprava: Sušené švestky nechte změknout v
1/8 l horké vody. Maso okořeňte pepřem, kmí-
nem a solí a položte do pekáče kůží dolů. Pe-
káč na mřížovém roštu zasuňte do trouby na
nejspodnější lištu. Cibuli nakrájejte na plátky a
položte na maso. Pečte maso při 200°C s hor-
ním a spodním ohřevem cca 120 minut. Když
cibule zhnědne, otočte maso a do pekáče na-
lijte 1/8 l horké vody s hřebíčkem. Pečte maso,
až bude hotové. Když je doba pečení u konce,
nechte křupavou vepřovou plec ještě 10 minut
v troubě. Šťávu z pečení přelijte z misky do hrn-
ce, přidejte na jemné plátky nakrájené švestky a
vše nechte povařit na sporáku. Na závěr přidej-
te smetanu.
Lasagne
Doba přípravy: 90 minut
Složení: 250 g listů lasagní, 500 g směsi mle-
tého masa, 2 polévkové lžíce oleje, 2 cibule,
½ čajové lžičky oregána, 1 čajová lžička papri-
ky v prášku, 1 čajová lžička soli, 70 g, rajského
protlaku, 2 polévkové lžíce másla, 2 polévkové
lžíce mouky, ½ l mléka, ¼ l suchého bílého ví-
na, ½ čajové lžičky soli, 2 špetky pepře, 100 g
strouhaného ementálského sýra, 50 g strouha-
ného parmazánu, 3 polévkové lžíce sladké sme-
tany, máslo pro vymazání formy
Příprava: Uvařte těstoviny podle pokynů na oba-
lu a potom je dejte do studené vody. Cibuli roz-
krájejte na jemno a nechte ji zezlátnout v oleji
na pánvi na sporáku. Přidejte mleté maso, mí-
chejte jej a opečte. Přidejte oregáno, papriku a
1/2 čajové lžičky soli a směs odstavte na stranu.
Z másla a mouky udělejte v hrnci jíšku, která se
zředí mlékem a vínem. Při stálém míchání vařte
5 minut a dochuťte solí a pepřem. Formu na za-
pékání vymažte máslem a nejprve vložte na dno
jednu vrstvu listů lasagní. Na ně položte směs
mletého masa a potom přidejte omáčku. Tento
postup opakujte v tenkých vrstvách, přičemž ja-
ko poslední by měla být vrstva těstovin. Zbylou
omáčku nalijte na lasagne, posypte sýrem a po-
Copyright UNOLD AG | www.unold.de