64
ČIŠTĚNÍ
Před čištěním vždy
vytáhněte zástrčku ze
zásuvky a nechte přístroj
trochu vychladnout.
1. Přístroj nesmí být namáčen do vody či jiné
kapaliny.
2. Otřete ještě teplé desky vlhkým hadříkem
nebo použijte měkký kartáč k čištění
prohlubní.
3. Nikdy nepoužívejte ostré nebo tvrdé
předměty. Poškrábal by se nepřilnavý
povrch.
4. Před dalším používáním musí přístroj být
zcela suchý.
Pro přípravu sendvičů můžete použít všechny druhy chleba – my doporučujeme toastový chléb.
Všechny strany chleba, které budou položeny na toastovací desky, jemně potřete máslem nebo
margarínem. Již s použitím mála surovin (např. zbytků jídla) můžete jednoduše a rychle připravit
chutné pokrmy. Vhodné je maso, ryba, sýr, salám, což v kombinaci s cibulí, rajčaty, nakládanými
okurkami, houbami a kořením vytvoří chutné sendviče. Anebo jednou zkuste vytvořit chutné pečivo
z listového těsta a ovoce jako jablek, banánů, ananasu v kombinaci s marmeládou nebo čokoládou.
Ale i jednoduché křehké těsto z mouky, másla a margarínu naplněné masovou směsí nebo zeleninou
nabízí výborný pokrm. Při plnění sendvičů prosím mějte na paměti, že chléb musí být nakrájený na
velikost desek a při jeho obložení musí zůstat volný okraj o velikosti cca 1 cm, protože v opačném
případě by ze sendvičů mohl vytékat sýr.
RECEPTY
Sýrový sendvič
4 krajíčků toustového chleba, 2 plátky sýra
(např. balené plátky), 2 plátky dušené šunky
Tento sendvič můžete obměnit tak, že podle
chuti přidáte nakládané okurky nebo ananas z
plechovky.
Dva plátky toastového chleba natřené máslem
(natřenou stranou směrem dolů) obložte vždy
1 plátkem sýra, šunky a volitelně s ananasem
nebo okurkou.
Nakonec nahoru položte druhý plátek chleba
(potřenou stranou směrem nahoru) a vložte
sendviče do předehřátého sendvičovače. Přístroj
uzavřete a toastujte po dobu cca 2–3 minut.
Sendvič ricotta/mascarpone - čatní
4 krajíčky toustového chleba, 100 g sýru ricotta
nebo mascarpone, 1 vejce, Čatní (např. čatní z
manga), Sůl a pepř
Sýr ricotta/mascarpone smíchejte s vejcem, solí
a pepřem. Na předehřáté pečící pláty položte dva
plátky máslem pomazaného chleba (pomazanou
stranou dolů). Lžící vytvořte do chleba malou
prohlubeň. Na chleba nalijte směs a podle
chutě přidejte čatní. Nakonec nahoru položte
druhý plátek chleba (potřenou stranou směrem
nahoru) přístroj uzavřete a toastujte po dobu cca
2–3 minut.
Čínské rolky
1 ČL oleje, 2 jarní cibulky, omyté a najemno
nasekané, ½ malé mrkve, oloupané nastrouhané,
1 ČL sojové omáčky, 150 g fazolových klíčků,
okapaných (plechovka), 50 g loupaných krabů,
trochu omáčky Sambal oelek, 4 krajíčky
toustového chleba, trocha rozpuštěného másla
na potření