52
C OTOČNÝ ROŽEŇ
29 Ať již na rožni připravujete cokoliv, drůbež, králíka či kus masa, maso musí být na rožni
upevněno vždy uprostřed.
30 Pokud maso není umístěno uprostřed, pak se jedna strana udělá dříve než ta druhá.
31 Na mase nesmí být žádné uvolněné kousky – opekly by se nerovnoměrně.
32 Čím válcovitější bude mít maso tvar (s tím, že otočný rožeň bude přesně uprostřed), tím lepší
budou výsledky.
33 Uvolněné kousky přivažte pomocí drátu (např. křídla nebo nožky).
34 Uvolněte oba šrouby a pak zašpičatělou stranou otočného rožně sejměte bodec.
35 Zašpičatělý konec napíchněte do středu masa a druhou stranou ven.
36 Na otočný rožeň vraťte bodec a pak oba bodce natlačte do boků masa.
37 Maso se bude během přípravy scvrkávat, avšak nesmí z bodců vypadnout. Čili bodce musíte
zarazit pořádně.
38 Maso s bodci posuňte po otočném rožni tak, aby bylo maso přibližně uprostřed, potom
utáhněte oba šrouby, abyste maso v dané pozici zafixovali.
39 Zašpičatělý konec otočného rožně zasuňte do pohonu rožně, pak druhý konec nasuňte na
držák na druhé straně trouby.
40 Ujistěte se, že se při otáčení otočného rožně nebude nic dotýkat vnitřku trouby.
41 Nasuňte tác do spodní vodící lišty, aby zachytával tuk a šťávy.
42 Dvířka nechte polootevřená.
43 Regulátor teploty nastavte na požadovanou teplotu (100-230°C).
44 Pokud bude teplota příliš vysoká, vnějšek bude hotový dříve než vnitřek.
45 Doporučujeme vám, abyste rožnili na nízké až střední teploty.
46 Pokud chcete, aby mělo maso křupavou kůrčičku, pak ke konci rožnícího procesu teplotu
zvyšte.
47 Ovládání trouby nastavte do polohy O.
48 Časovačem nastavte ve směru hodinových ručiček požadovaný čas.
49 Rožnící vidlici používejte k vyjmutí otočného rožně z trouby.
50 Konce vidlice umístěte pod výřezy v otočném rožni.
51 Vidlici držte oběma rukama.
52 Zlehka zvedněte levou stranu, abyste uvolnili jeden konec z držáku, a pak posuňte otočný
rožeň doprava, abyste uvolnili zašpičatělý konec.
53 Opatrně vyjměte vidlici s otočným rožněm z trouby.
54 Doporučujeme vám, abyste si to před samotným rožněním odzkoušeli několikrát nanečisto.
C PÉČE A ÚDRŽBA
55 Odpojte spotřebič a nechte jej vychladnout, než jej vyčistíte nebo uložíte.
56 Všechny plochy otřete čistým vlhkým hadrem.
57 Rozebíratelné části umyjte v teplé mýdlové vodě, dobře opláchněte, nechte okapat a osušit
na vzduchu.
58 Nepoužívejte drátěnku, ocelovou vlnu či čistící houbu obsahující mýdlo.
59 Nevkládejte žádnou část spotřebiče do myčky.
vyblednutí
60 Používáním povrchy přístroje zajdou.
61 Tomuto procesu se nedá zabránit, ale na funkci přístroje to vliv nemá.
W
OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aby nedošlo k ohrožení zdraví a životního prostředí vlivem nebezpečných látek
obsažených v elektrických a elektronických produktech, spotřebiče označené tímto symbolem
nesmějí být vhazovány do směsného odpadu, ale je nutno je obnovit, znovu použít nebo
recyklovat.