50
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem. Před
použitím odstraňte všechny obaly.
A DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
1 Tento přístroj mohou používat děti ve věku od 8 let a osoby se
sníženými fyzickými, senzorickými či mentálními schopnostmi
nebo osoby, které výrobek nikdy nepoužívaly nebo jej neznají,
pokud tak činí pod dozorem/byly poučeny a rozumí souvisejím
rizikům. S přístrojem si nesmějí hrát děti. Děti nesjí provádět
čištění a běžnou údržbu, pokud nedosáhly věku alespoň 8 let a
nejsou-li pod dozorem. Přístroj i kabel uchovávejte mimo dosah
dětí mladších 8 let.
2 Přístroj nepřipojujte přes časovač nebo systém dálkového
ovládání.
3 Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servis
zástupce nebo osoba podobně kvalifikovaná, aby nedošlo k riziku.
¬ Povrchy přístroje budou pálit.
¬ Dvířka bývají horká – používejte rukavice na pečení.
H Neponořujte přístroj do kapaliny.
4 Přístroj položte na stabilní, rovný, tepelně odolný povrch alespoň 75 cm nad úroveň podlahy.
5 Kolem přístroje mějte volný prostor alespoň 50 mm do všech stran.
6 Přístroj nepoužívejte blízko či pod hořlavými materiály (např. záclonami).
7 Při plnění či vyprazdňování přístroje používejte rukavice na pečení.
8 Ujistěte se, že dvířka jdou otevřít bez toho, aniž by jim něco překáželo v cestě.
9 Na dvířka nic nepokládejte, když jsou otevřená – rozbijete je.
10 Nezakrývejte spotřebič a nic na něj nestavte.
11 Když spotřebič nepoužíváte, před přesunem a čištěním jej odpojte.
12 Nepoužívejte příslušenství nebo přídavné prvky mimo těch, které dodáváme my.
13 Tento spotřebič nesmí být ovládán externím časovačem nebo systémem dálkového ovládání.
14 Nepoužívejte spotřebič, je-li poškozen nebo se objevují poruchy.
jen pro domácí použití
U PŘED PRVNÍM POUŽITÍM
1 Ujistěte se, že jste odstranili veškerý obalový materiál z vnitřku přístroje a z okolí topných
těles.
2 Zasuňte zástrčku do zásuvky.
3 Regulátor teploty nastavte na symbol 230.
4 Ovládání trouby nastavte do polohy H.
5 Časovač nastavte na 10.
6 Zapněte přístroj naprázdno.
7 Může to nepatrně zapáchat, ale nejde o nic rizikového. Ověřte, zda je místnost správně
odvětrávaná.
C ROŠT A TÁC
8 Rošt a tác se zasunou do vodících lišt na stranách trouby.
9 Dolní vodící lišty používejte při pečení a rožnění.
51
pokyny (Čeština)
10 Horní vodící lišty používejte při grilování, toastování a opékání horní vrstvy potravin.
11 Pokud jídlo nepřipravujete na tácu, dejte ho do spodní vodící lišty, aby zachytával
odkapávající tuk a šťávy.
C DRŽADLO:
12 Jak připevnit držadlo k roštu/tácu:
a) háky zahákněte za horní část roštu/tácu
b) s držadlem klesejte dolů, dokud se spodní část nezahákne ze spodu roštu/tácu
c) zvedněte držadlo, a tím pádem i rošt/tác
d) horními háky se uchopuje tác, spodními háky se uchopuje rošt
C POUŽÍVÁNÍ TROUBY
13 Zasuňte zástrčku do zásuvky.
14 Regulátor teploty nastavte na požadovanou teplotu (100-230°C).
15 Nastavte na troubě vámi požadovanou funkci:
/ všechna topná tělesa vypnutá
O horní topné těleso a otočný rožeň
F spodní topné těleso
H obě topná tělesa
16 Časovačem nastavte ve směru hodinových ručiček požadovaný čas. Rozsvítí se kontrolka.
, Pokud potřebujete jídlo připravovat déle než 60 minut, stačí jen znovu nastavit časovač, poté
co se vrátí na nulu.
17 Když se časovač vrátí na 0, přístroj se vypne. Uslyšíte cinknutí. Kontrolka zhasne.
18 Když používáte spodní topné těleso či obě topná tělesa (F H), troubu napřed předehřejte,
a s přípravou jídla začněte až poté, co zhasne kontrolka.
C DVÍŘKA – OTEVŘENÁ NEBO ZAVŘENÁ?
19 Dvířka mají 3 stabilní polohy, otevřená, zavřená a polootevřená (asi 30°).
20 Když používáte horní topné těleso O jako gril nebo používáte otočný rožeň, nechávejte
dvířka polootevřená.
21 Zabráníte tak tomu, aby termostat topné těleso zapínal a vypínal.
22 Když používáte spodní topné těleso F k pečení, anebo když používáte obě topná tělesa
dohromady H k tradiční přípravě v troubě, dvířka nechávejte zavřená.
C GRILOVÁNÍ A PRSKÁNÍ
23 Pokud grilujete nebo připravujete pokrm tak, že se jídlo nachází blízko horního topného
tělesa, jídlo pravidelně kontrolujte, aby tuk či šťávy na topné těleso neprskaly.
24 Jestliže zaznamenáte prskání, posuňte jídlo dolů pryč od horního topného tělesa.
25 Poněvadž se jídlo bude nacházet dál od topného tělesa, je možné, že budete muset
prodloužit čas grilování.
26 Prskání znesnadňuje čištění.
27 Zbytky připečené na horním topném tělese mohou zkrátit jeho životnost.
28 Připálené zbytky padající zpět do jídla mohou ovlivnit vzhled a chuť pokrmu.
nákresy
c regulátor teploty
A ovládání trouby
T časovač
0 vypnuto
1 kontrolka
2 horní topné těleso
3 vodící lišty
4 držák
5 pohon rož
6 spodní topné těleso
7 dvířka
8 držadlo
9 rošt
10 tác
11 držadlo
12 horní háky
13 dolní háky
14 šrouby
15 bodce
16 otočný rožeň
17 hrot
18 výřezy
19 vidlice otočného rožně
52
C OTOČNÝ ROŽEŇ
29 Ať již na rožni připravujete cokoliv, drůbež, králíka či kus masa, maso musí být na rožni
upevněno vždy uprostřed.
30 Pokud maso není umístěno uprostřed, pak se jedna strana udělá dříve než ta druhá.
31 Na mase nesmí být žádné uvolněné kousky – opekly by se nerovnoměrně.
32 Čím válcovitější bude mít maso tvar (s tím, že otočný rožeň bude přesně uprostřed), tím lepší
budou výsledky.
33 Uvolněné kousky přivažte pomocí drátu (např. křídla nebo nožky).
34 Uvolněte oba šrouby a pak zašpičatělou stranou otočného rožně sejměte bodec.
35 Zašpičatělý konec napíchněte do středu masa a druhou stranou ven.
36 Na otočný rožeň vraťte bodec a pak oba bodce natlačte do boků masa.
37 Maso se bude během přípravy scvrkávat, avšak nesmí z bodců vypadnout. Čili bodce musíte
zarazit pořádně.
38 Maso s bodci posuňte po otočném rožni tak, aby bylo maso přibližně uprostřed, potom
utáhněte oba šrouby, abyste maso v dané pozici zafixovali.
39 Zašpičatělý konec otočného rožně zasuňte do pohonu rožně, pak druhý konec nasuňte na
držák na druhé straně trouby.
40 Ujistěte se, že se při otáčení otočného rožně nebude nic dotýkat vnitřku trouby.
41 Nasuňte tác do spodní vodící lišty, aby zachytával tuk a šťávy.
42 Dvířka nechte polootevřená.
43 Regulátor teploty nastavte na požadovanou teplotu (100-230°C).
44 Pokud bude teplota příliš vysoká, vnějšek bude hotový dříve než vnitřek.
45 Doporučujeme vám, abyste rožnili na nízké až střední teploty.
46 Pokud chcete, aby mělo maso křupavou kůrčičku, pak ke konci rožnícího procesu teplotu
zvte.
47 Ovládání trouby nastavte do polohy O.
48 Časovačem nastavte ve směru hodinových ručiček požadovaný čas.
49 Rožnící vidlici používejte k vyjmutí otočného rožně z trouby.
50 Konce vidlice umístěte pod výřezy v otočném rožni.
51 Vidlici držte oběma rukama.
52 Zlehka zvedněte levou stranu, abyste uvolnili jeden konec z držáku, a pak posuňte otočný
rožeň doprava, abyste uvolnili zašpičatělý konec.
53 Opatrně vyjměte vidlici s otočným rožněm z trouby.
54 Doporučujeme vám, abyste si to před samotným rožněním odzkoušeli několikrát nanečisto.
C PÉČE A ÚDRŽBA
55 Odpojte spotřebič a nechte jej vychladnout, než jej vyčistíte nebo uložíte.
56 Všechny plochy otřete čistým vlhkým hadrem.
57 Rozebíratelné části umyjte v teplé mýdlové vodě, dobře opláchněte, nechte okapat a osušit
na vzduchu.
58 Nepoužívejte drátěnku, ocelovou vlnu či čistící houbu obsahující mýdlo.
59 Nevkládejte žádnou část spotřebiče do myčky.
vyblednutí
60 Používáním povrchy přístroje zajdou.
61 Tomuto procesu se nedá zabránit, ale na funkci přístroje to vliv nemá.
W
OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aby nedošlo k ohrožení zdraví a životního prostředí vlivem nebezpečných látek
obsažených v elektrických a elektronických produktech, spotřebiče označené tímto symbolem
nesmějí být vhazovány do směsného odpadu, ale je nutno je obnovit, znovu použít nebo
recyklovat.
53
C ČASY PŘÍPRAVY A BEZPEČNOST POTRAVIN
• Uvedené časy používejte jen jako vodítko.
• Maso, drůbež a druhotné výrobky (mleté maso, burgery, atd.) připravujeme tak dlouho,
dokud výrazně nepouští šťávu. Rybu grilujeme tak dlouho, dokud celkově neztmavne.
• Při přípravě balených potravin následujte pokyny uvedené na obalu či etiketě.
potraviny teplota potraviny teplota
hově 190-210 °C pečivo 190-210 °C
chléb 200-220 °C vepřové 190-210 °C
pečení v zapékací míse 140-160 °C quiche/flan 160-180 °C
kuře 190-210 °C rich fruit cake 140-160 °C
ryba 170-190 °C čajové koláčky 190-220 °C
jehněčí 190-210 °C piškotový dort 160-180 °C
pusinky 90 -110 °C yorkshirský pudink 200-220 °C
mléčný pudink 140-160 °C
/