29
používání mixéru
1
Osaďte těsnící kroužek do nožové jednotky – ujistěte se, že je
t
ěsnění správně umístěno v ploše drážky.
●
Když je těsnění poškozené nebo špatně nasazené, bude obsah
u
nikat ven.
2
Uchopte nožovou jednotku za spodek a vložte ji do pohárku – otáčejte
proti směru hodinových ručiček, dokud nedojde k zapadnutí .
3 Vložte vaše ingredience do pohárku.
4
Na pohárek osaďte víko, které přitlačte dolů pro zajištění polohy .
Osaďte dávkovací uzávěr.
●
Před připojením mixeru k pohonné jednotce zkontrolujte, že je
r
egulátor rychlosti v poloze 0 a kontrolka pro automatickou volbu je
vypnuta. Pokud by regulátor rychlosti nebyl v poloze 0 nebo by byla
nastavena automatická volba, mixer by se spustil hned po osazení.
5
Osaďte mixer na pohonnou jednotku s držadlem umístěným na pravé
straně a otáčejte po směru hodinových ručiček, dokud nedojde k
zapadnutí .
●
Z
ařízení nepůjde spustit, pokud nebude mixér správně osazen do
západek.
6 Užijte tlačítko automatické volby nebo vyberte rychlost (viz přehled
d
oporučených rychlostí) nebo užijte impulsové řízení.
b
ezpečnostní zásady
●
Tekutiny by před mixováním měly být zchlazeny na pokojovou
t
eplotu.
●
D
ávejte pozor, když manipulujete s nožovým nástavcem a když nástroje
č
istíte, nedotýkejte se jejich ostří.
●
Mixér pouštějte pouze s nasazeným víkem.
●
Nádobu používejte jen s dodaným nožovým nástavcem.
●
Mixér nikdy nespouštějte naprázdno.
●
Pokud chcete dosáhnout dlouhé životnost vašeho mixeru, nespouštějte jej
bez pauzy na dobu delší než 60 vteřin.
●
Příprava ovocných mléčných koktailů – nikdy nemixujte zmražené
ingredience, které vytvořily pevnou hmotu, musíte je před přidáním do
nádoby rozbít na kousky.
tipy
●
Při výrobě majonézy do přístroje vložte všechny ingredience kromě oleje.
Odejměte plnicí víčko. Potom za běhu přístroje otvorem v krytu pomalu
přidávejte olej.
●
Husté směsi jako jsou paštiky a pomazánky je někdy nutné seškrábat
směs ze stěn nádoby. Je-li mixování obtížné, přidejte víc tekutiny.
●
Drcení ledu – pomocí rychlého zpracování led rozdrťte do požadovaného
stavu.
●
Přístroj nebude fungovat, pokud mixér není řádně připevněn.
●
Pokud budete chtít míchat suché ingredience - nakrájejte je na kousky,
odejměte plnicí víčko a potom za chodu přístroje vhazujte jeden kousek
po druhém. Vaši ruku držte nad otvorem. Nejlepších výsledků dosáhnete,
pokud přístroj budete pravidelně vyprazdňovat.
●
Nádobu mixéru vždy vyprázdněte. Před použitím i po použití by měla být
čistá.
●
Nikdy nemixujte více než 1,5 litru tekutiny - pokud se při mixování tvoří
pěna (např. u mléčných koktejlů), tak ještě méně.
multifunkční mlýnek (pokud je součástí
příslušenství)
Užijte mlýnek pro zpracování suchých složek jako jsou ořechy, či kávová
z
rna. Mlýnek je také vhodný pro zpracování celé řady koření:
č
erný pepř, zrna kardamomu, kmín, zrna koriandru, zrna fenyklu, čerstvý
zázvorový kořen, čerstvé čili papričky a celý hřebíček.
při užití mlýnku postupujte následujícím
způsobem
1 Dejte vaše ingredience do nádoby. Naplňte ji nanejvýš do půlky.
2
Vložte těsnící kroužek do nožové jednotky .
3
Chytněte nožovou jednotku za spodek a vložte nože do nádoby – otáčejte
proti směru hodinových ručiček, dokud nedojde k zapadnutí .
4
Umístěte mlýnek na pohonnou jednotku a otáčejte po směru hodinových
r
učiček, dokud nedojde k zapadnutí .
5 Užijte tlačítko automatické volby nebo vyberte rychlost (viz přehled
d
oporučených rychlostí).
b
ezpečnostní zásady
●
Sekací nože nesmíte upevnit na hnací jednotku bez namontované
nádoby.
●
N
ádobku neod•roubovávejte, pokud je mlƒnek nasazen na hnací
jednotce.
●
Nedotƒkejte se ost¡í sekacích no¥º. Sekací jednotku skladujte mimo
dosah dêtí.
●
M
lƒnek z hnací jednotky nesundávejte, dokud se sekací no¥e zcela
nezastaví.
●
Pokud chcete dosáhnout dlouhé životnost vašeho mlýnku, nespouštějte
jej bez pauzy na dobu delší než 60 vteřin. Vypněte po dosažení správné
konzistence.
●
Přístroj nebude funkční, dokud nebude mlýnek správně osazen.
●
Mlýnek neužívejte na rozemílání kořene kurkumy, protože ten je příliš
tvrdý a mohl by poškodit nože.
tipy
●
Aby bylo zpracování optimální, pokud rozemíláte koření, doporučujeme,
aby várka vložená do mlýnku byla vždy do 100g.
●
Koření v celku si podrží svoji vůni mnohem déle než v rozemletém stavu,
a proto je nejlepší rozemílat malá množství koření pro okamžité užití,
abyste zachovali koření jeho vůni.
●
Pokud celé koření před rozemletím opražíte, dojde k největšímu uvolnění
vůně a éterických olejů.
●
Před zpracováním zázvor nasekejte na malé kousky.
●
Při drcení bylin dosáhnete nejlepšího výsledku, pokud použijete střední
misku.
jak používat příslušenství
sekací nůž/ hnětač těsta
Sekací nůž má z celého příslušenství nejširší uplatnění. Doba zpracování
má vliv na dosaženou konzistenci. Chcete-li si dosáhnout hrubší
konzistence, použijte pulsní spínač.
Sekací nůž použijte na pečivo a koláče, k sekání syrového a vařeného
masa, zeleniny, ořechů, k přípravě paštik, pomazánek, krémových
polévek a k výrobě strouhanky z pečiva a chleba.
Hnětač se používá na kynuté těsto.
tipy
sekací nůž
●
Maso, chléb a zeleninu pokrájejte asi na 2cm kousky.
●
Pečivo nakrájené na kousky vhazujte do plnicího hrdla za chodu.
●
Připravujete-li těsto, nakrájejte ještě tuhý tuk z chladničky na 2cm kostky.
●
Nenechávejte směs zpracovávat příliš dlouho.
hnětač těsta
●
Suché přísady vložte do nádoby a za chodu přilijte zbývající tekuté
přísady. Nechte zpracovávat asi 45–60 vteřin, až ze směsi vznikne hladký
poddajný kus těsta oblých tvarů.
●
Další hnětení provádějte pouze ručně. Další hnětení v nádobě se
nedoporučuje, protože robot by se mohl převrhnout.
28