jak používat příslušenství
sekací nůž/ hnětač těsta
Sekací nůž má z celého příslušenství
nejširší uplatnění. Doba zpracování má
vliv na dosaženou konzistenci. Chcete-li
si dosáhnout hrubší konzistence,
použijte pulsní spínač.
Sekací nůž použijte na pečivo a koláče,
k sekání syrového a vařeného masa,
zeleniny, ořechů, k přípravě paštik,
pomazánek, krémových polévek
akvýrobě strouhanky z pečiva a
chleba. Není-li součástí výbavy hnětač,
můžete použít sekací nůž i k přípravě
kynutého těsta.
Hnětač se používá na kynuté těsto.
tipy
sekací nůž
●
Maso, chléb a zeleninu pokrájejte asi na
2cm kousky.
●
Pečivo nakrájené na kousky vhazujte do plnicího hrdla za
chodu.
●
Připravujete-li těsto, nakrájejte ještě tuhý tuk z chladničky na
2cm kostky.
●
Nenechávejte směs zpracovávat příliš dlouho.
hnětač těsta
●
Suché přísady vložte do nádoby a za chodu přilijte zbývající
tekuté přísady. Nechte zpracovávat asi 60–90 vteřin, až ze
směsi vznikne hladký poddajný kus těsta oblých tvarů.
●
Další hnětení provádějte pouze ručně. Další hnětení v nádobě
se nedoporučuje, protože robot by se mohl převrhnout.
šlehač se dvěma metlami
Používejte pouze na řidší směsi, např. vaječné bílky, smetanu,
sušené mléko, a ke šlehání vajec a cukru na do piškotového
těsta bez tuku. Hustší směsi obsahující tuk s moukou by
šlehač poškodily.
jak používat šlehač
1 Na pohonnou jednotku nasaďte hnací
hřídel a nádobu.
2 Obě metly zasuňte pevně do hlavice
šlehače .
3 Šlehač nasadíte pomalým otáčením, až
do hnací hřídele zapadne.
4 Do nádoby přidejte přísady.
5 Nasaďte víko - dbejte na to, aby
zakončení hřídele směřovalo do středu
víka.
6 Zapněte.
důležité
●
Šlehač není vhodný pro přípravu rychlého pečiva nebo krémů
z tuku a cukru, protože tyto směsi jej mohou poškodit. Pro
přípravu pečiva vždy používejte kráječ.
tipy
●
Nejlepších výsledků dosáhnete, použijete-li vejce pokojové
teploty.
●
Před šleháním zkontrolujte, zda jsou nádoba i šlehač čisté a
nejsou na nich zbytky tuku.
maxi kryt
Při zpracovávání tekutin používejte
sekací nůž s maxi krytem. Umožňuje
zvětšit objemovou kapacitu nádoby z 1
litru na 1,5 litru, zabraňuje vylití a
zvyšuje efektivnost sekacího nože.
1 Na pohonnou jednotku nasaďte hnací
hřídel a nádobu.
2 Nasaďte nástavec se sekacím nožem.
3 Přidejte přísady podle potřeby.
4 Nasaďte kryt na nástavec se sekacím
nožem a přesvědčte se, zda drží pevně
na vnitřním okraji nádoby . Na kryt
netlačte, držte ho za úchytku
uprostřed.
5 Nasaďte víko a zapněte.
plátkovací/strouhací kotouče
oboustranné plátkovací/strouhací
kotouče - na hrubo
, na jemno
Strouhací stranu používejte na sýry,
mrkev, brambory a potraviny podobné
konzistence.
Plátkovací stranu používejte na sýry,
mrkev, brambory, brukev, okurku,
cuketu, červenou řepu a cibuli.
jemný krájecí kotouč
Používe ke krájení:
brambor pro jemné hranolky; surovin
pevné konzistence do salátů, ozdob,
zapékaných a míchaných jídel (např.
mrkve, tuřínu, cukety, okurky).
kotouč na velmi jemné strouhání
Ke strouhání parmezánu a brambor do
bramborových knedlíků.
bezpečnostní zásady
●
Nikdy nesnímejte víko před úplným zastavením řezných
kotoučů.
●●
S řeznými kotouči zacházejte opatrně, jsou velmi ostré.
22