bezpečnost
Před nasazením nebo odejmutím
součástí nebo čištěním přístroj
vypněte.
Přístroj uchovávejte mimo dosah
dětí. Kabel nesmí nikdy viset tak,
aby za něj děti mohly zatáhnout.
Nikdy nepoužívejte poškozený
přístroj. Nechte ho zkontrolovat
nebo opravit: viz ‘Servis’.
Pohonnou jednotku nikdy
nenamáčejte do vody a kabel ani
zástrčka nesmí navlhnout mohlo
by dojít k zásahu elektrickým
proudem.
Nikdy nepoužívejte neschválené
doplňky.
Nedotýkejte se pohyblivých částí.
Při provozu se nesmíte dotýkat
rukama, vlasy, oblečením, stěrkami
nebo jiným náčiním sníží se tak
riziko poranění nebo poškození
přístroje.
Používejte pouze v domácnosti.
Zapnutý přístroj neponechávejte
bez dozoru.
Nemohoucí lidé nesmí přístroj
používat bez cizího dohledu.
S přístrojem si nesmí hrát děti.
Přístroj používejte pouze v souladu
s jeho určením.
Před přípravou zmrzliny nebo
sorbetu se vždy přesvědčte, že vše
je důkladně čisté.
Zcela nebo částečně rozmraženou
zmrzlinu znovu nezmrazujte.
Zmrzlina, sorbet atd. obsahující
syrové ingredience zkonzumujte do
jednoho týdne. Zmrzlina je
nejchutnější čerstvá, proto ji
nepřipravujte zbytečně dopředu.
Zmrzlina, sorbet atd. obsahující
syrová vejce se nedoporučuje
podávaty malým dětem, těhotným
ženám nebo starším osobám.
Aby nedošlo k omrzlinám, musí být
ruce při manipulaci s mísou vždy
chráněny, zvláště při prvním vyjmutí
z mrazničky.
Pokud z mísy vytéká mrazící směs,
přerušte používání. Použitá mrazící
směs není toxická.
Přístroj nedávejte na horké povrchy,
např. na sporák, plotýnku nebo
blízko hořícího plynu.
před zapojením
Přesvědčte se, že vaše elektrické
napájení odpovídá tomu, které je
uvedené na spodní straně napájecí
jednotky.
Přístroj odpovídá směrnici
Evropského ekonomického
společenství 89/336/EEC.
před prvním použitím
1 Odstraňte všechny obaly.
2 Součásti omyjte: viz ‘čištění’.
3 Dvacet čtyři hodin předem mísu
vložte do mrazničky.
4 Připravte zmrzlinovou směs nebo
sorbet (viz recepty). Nechte směs
zchladnout v ledničce.
tlačítko
tlačítko Zapnout/Vypnout
pohonná jednotka
víko
vřeteno
lopatka
mísa
používání strojku na
zmrzlinu
1 Zasuňte napájecí jednotku do víka,
musí zaklapnout, kolíky na spodní
straně zapadnou na své místo.
2 Vložte vřeteno do pohonné
jednotky, potom upevněte lopatku.
3 Mísu vyjměte z mrazničky.
4 Sestavenou jednotku vložte do
mísy a pohonnou jednotku/víko
utáhněte otočením po směru
hodinových ručiček.
5 Zapněte.
63
Ïesky
Nezapomeñte si prosím rozev¡ít titulní stránku s vyobrazením
PŘÍSTROJ MUSÍ BÝT PŘED
PŘIDÁNÍM ZMRZLINY NEBO
SORBETU ZAPNUTÝ – SMĚS TAK
V MÍSE OKAMŽITĚ NEZMRZNE.
6 Zmrzlinu nebo sorbet nalijte do
mísy.
Při nalévání směsi zastavte
nejméně 2,5cm pod okrajem, směs
totiž při zmrazování nabude.
7 Směs míchejte, dokud není
zmrazená nebo nemá požadovanou
hustotu. Může to trvat až 30 nebo
40 minut, ale většina receptů
vyžaduje méně času.
důležité
Přístroj při mrazení nezastavujte ani
nezapínejte, protože směs může na
míse zmrznout a tím zabránit
pohybu lopatky.
Aby nedošlo k přehřátí motoru,
změní se při příliš velké hustotě
směsi směr otáčení. Pokud se směr
otáčení mění trvale, zastavte
přistroj jakmile je směs hotová.
Při přehřátí motoru (což je velmi
nepravděpodobné) se motor díky
zabezpečení sám zastaví.
V tomto případě přístroj vypněte,
vytáhněte ze zásuvky a nechte
pohonnou jednotku vychladnout.
8 Vypněte, vyjměte pohonnou
jednotku/víko otočením proti směru
hodinových ručiček. Nyní můžete
zmrzlinu podávat.
Připravená zmrzlina by měla být
jemná, měla by se dát nabírat lžící.
Kvůli uchování v mrazničce ji před
konzumací můžete přemístit do jiné
nádoby.
důležité
Směs z mísy nevybírejte kovovým
náčiním.
Mísu z chladničky vyndávejte
těsně před přípravou zmrzliny.
rady
Mísu nechávejte v mrazničce, aby
byla vždy připravená pro použití.
Před zmrazením vložte do
umělohmotného sáčku. Mísu
zmrazujte ve vzpřímené poloze.
Mísa musí být před vložením do
mrazničky zcela suchá.
Mísu nepropichujte ani
nezahřívejte.
Mísu vložte do mrazničky o teplotě
-18 C nebo nižší 24 hodin před
použitím.
Nejlepších výsledků dosáhnete,
zmrazíte-li přísady ještě před
přípravou zmrzliny.
Alkohol v receptech blokuje
mrazení.
Čištění
Před čištěním přístroj vždy vypněte,
vytáhněte ze zásuvky a
rozmontujte.
Pohonnou jednotku nenamáčejte
do vody a kabel ani zástrčku
nenechejte zvlhnout.
Součásti nemyjte v myčce.
mísa
Před čištěním nechte mísu ohřát na
pokojovou teplotu.
1 Vnitřek mísy omyjte, potom
důkladně vysušte. Nenamáčejte do
vody.
lopatka, vřeteno
Odděleně vyjměte.
1 Omyjte, potom důkladně osušte.
víko
Sejměte víko z pohonné jednotky:
1 S víkem otočeným nahoru stlačte
jeden pár kolíků, strana víka se
tak uvolní, toto poté opakujte s
druhým párem kolíků.
2 Víko přidržte nad vývodem kabelu,
potom víko vytáhněte z pohonné
jednotky .
3 Potom víko důkladně omyjte.
pohonná jednotka
Omyjte vlhkým hadříkem, potom
osušte.
64
servis a péče o
zákazníka
Je-li kabel poškozen, musí být z
bezpečnostních důvodů vyměněn
autorizovaným servisem
KENWOOD.
Potřebujete-li pomoci s:
používáním strojku na zmrzlinu
servisem nebo opravou
obraťte se na obchod, kde jste
přístroj koupili.
recepty
banánová zmrzlina
2 zralé banány
200ml polotučného mléka
100ml šlehačky
50g práškového cukru
Banány rozetřete na kaši.
Vmíchejte mléko, šlehačku a cukr.
Vlijte do mísy, lopatka se přitom
otáčí. Nechte zmrznout do
dosažení požadované tuhosti.
malinovo-jogurtová
zmrzlina
200g malin, nechte případně
rozmrazit
75g práškového cukru
250ml jogurtu bez příchutě
Maliny rozetřete nebo rozmixujte.
Směs bude jemnější a bez zrnek,
když ji propasírujete. Přidejte cukr a
jogurt a smíchejte je. Vlijte do mísy,
lopatka se přitom otáčí. Nechte
zmrznout až do dosažení
požadované tuhosti.
čokoládovo-mátová
zmrzlina
225ml polotučného mléka
50g práškového cukru
225ml šlehačky
několik kapek mentolové tresti
75g nastrouhané hořké čokolády
Mléko a cukr dejte do rendlíku.
Ohřívejte nad nízkým plamenem a
míchejte, dokud se cukr nerozpustí,
potom nechte vychladnout. Do
vychladlého mléka vmíchejte
šlehačku a mentolovou tresť. Směs
vlijte do mísy, lopatka se přitom
otáčí. Když směs začne tuhnout,
přisypte násypkou strouhanou
čokoládu. Nechte zmrznout do
dosažení požadované tuhosti.
65
jahodová zmrzlina
350g čerstvých jahod
75g práškového cukru
200ml smetany na šlehání
šťáva z
1
2
citrónu
Rozmačkejte jahody na hladkou
kaši a přidejte zbývající přísady.
Vlijte směs do mísy, lopatka se
přitom otáčí. Nechte směs
zmrznout až do dosažení
požadované tuhosti.
vanilková zmrzlina s
nízkým obsahem tuku
500ml odstředěného mléka
50g práškového cukru
75ml sušeného odstředěného
mléka
2,5ml vanilkové esence
Nalijte mléko a nasypte cukr do
hrnce a svrchu posypte sušeným
mlékem. Ohřívejte nad nízkým
plamenem a míchejte, dokud se
cukr a sušené mléko nerozpustí.
Dejte pozor, aby se směs nezačala
vařit. Sundejte z plamene a
ponechejte směs vychladnout.
Vmíchejte vanilkovou esenci. Vlijte
do mísy, lopatka se přitom otáčí.
Nechte zmrznout až do dosažení
požadované tuhosti.
citrónový sorbet
200g cukru krystal
200ml vody
šťáva z
1
2 pomeranče
175ml citrónové šťávy (přibližně
ze 4
citrónů)
1
2 žloutku
Nasypte do hrnce cukr a nalijte
vodu. Ohřívejte nad nízkým
plamenem a míchejte, dokud se
cukr nerozpustí. Přiveďte směs k
varu a ponechte vařit po dobu 1
minuty. Sundejte z plamene a
ponechte směs vychladnout.
Přidejte šťávu z pomeranče a
citrónu. Našlehejte vejce téměř do
tuha a vmíchejte do směsi s
citrónem. Vlijte do mísy, lopatka se
přitom otáčí. Nechte směs
zmrznout až do dosažení
požadované tuhosti.
vanilková zmrzlina s
vaječným krémem
3 žloutky
75g práškového cukru
225ml polotučného mléka
225ml plnotučné smetany
2,5ml vanilkové esence
Dejte vaječné žloutky a cukr do
skleněné misky a společně je
našlehejte. Mléko v hrnci přiveďte
pomalu k varu, vlijte do vaječné
směsi a společně šlehejte. Vraťte
směs do hrnce a stále míchejte,
dokud hmota neztuhne a na spodku
lžíce se nevytvoří tenká vrstva.
Nenechávejte přejít varem, jinak se
směs oddělí. Sundejte z plamene a
ponechte směs vychladnout.
Vmíchejte smetanu a vanilkovou
esenci. Vlijte do mísy, lopatka se
přitom otáčí. Nechte směs
zmrznout až do dosažení
požadované tuhosti.
66
/