Gorenje SVI6B Návod k obsluze

Typ
Návod k obsluze
SOUS VIDE
SVI6B
SL Navodila za uporabo.................................................................. 3
HR Upute za uporabu ..................................................................... 8
SRB MNE Uputstvo za upotrebu ............................................................. 14
MK Упатства за употреба ........................................................... 20
EN Instruction manual ................................................................. 26
HU Használati utasítás ................................................................. 32
PL Instrukcja obsługi ................................................................... 38
RO Manual de utilizare .................................................................. 44
SK Návod na obsluhu .................................................................. 50
CZ Návod na použití ...................................................................... 56
UK Iнструкція з експлуатації ....................................................... 62
RU Инструкция по зксплуатации ............................................... 67
DK Brugsanvisning ..................................................................... 73
SE Bruksanvisning........................................................................ 78
NO Bruksanvisning ....................................................................... 83
FI Käyttöopas .............................................................................. 89
56
NÁVOD K POUŽITÍ CZ
Všeobecný popis
1. Poklice z temperovaného skla
2. Vyjímatelná varná nádoba (lázeň) s
nepřilnavým povrchem
3. Ovládací panel
4. Varná mřížka
5. Tlačítko nastavení teploty
6. Tlačítko +/-
7. Tlačítko START/CANCEL
8. Vypínač (ZAP/VYP)
9. Tlačítko časového spínače
Důležité upozornění
Před používáním zařízení si tento návod k obsluze
důkladně přečtěte a uložte ho na bezpečné místo,
abyste do něho mohli v budoucnu nahlédnout.
Nebezpečí
Nezapojujte ani nezapínejte spotřebič, jestliže
uvnitř spotřebiče není varná nádoba.
Nepoužívejte spotřebič na nakloněné ploše.
Během provozu spotřebič nepřemísťujte ani
nezakrývejte.
Neponořujte podstavec spotřebiče do vody nebo
jiné kapaliny.
Spotřebič používejte v dostatečné vzdálenosti od
stěn a záclon a nepoužívejte jej ve stíněných
prostorách.
Během provozu se nedotýkejte žádných kovových
částí spotřebiče, protože jsou horké.
Používejte rukojeti a chňapky, jestliže chcete
přemístit spotřebič, varnou nádobu a poklice, když
jsou horké.
Nepracujte se spotřebičem, pokud ve varné
nádobě nejsou potraviny nebo kapalina.
Buďte opatrní při zvedání a snímání poklice po
vaření. Vždy nakloňte poklici od sebe, protože
pára je horká a může způsobit vážné popáleniny.
Nikdy se nenaklánějte obličejem nad spotřebič.
Pokud spotřebič není používán nebo ho chcete
vyčistit, odpojte spotřebič ze zásuvky. Než
začnete s montáží nebo demontáží částí, které
chcete čistit, nechte spotřebič vychladnout.
Nádobu nepoužívejte na sporáku, v mikrovlnné
troubě nebo troubě.
Varnou nádobu nepoužívejte k uchovávání
potravin
ani ji nedávejte do lednice.
Neoplachujte vodou teplejší než 80 °C.
Výstraha
Před zapojením spotřebiče zkontrolujte, zda
napětí uvedené na spodní strany spotřebiče
odpovídá místnímu síťovému napětí.
Spotřebič nepoužívejte, pokud je zástrčka,
napájecí šňůra nebo jiná část poškozená.
Jestliže je poškozený napájecí kabel, musí ho
vyměnit společnost Gorenje, která povolá
autorizované servisní středisko nebo podob
kvalifikované osoby, aby bylo vyloučeno jakékoli
nebezpečí.
Tento spotřebič není určen pro osoby (včetně dětí)
se sníženou fyzickou, smyslovou nebo mentální
schopností ani pro osoby s nedostatkem
zkušeností a znalostí, pokud nejsou pod dozorem
osoby odpovědné za jejich bezpečnost nebo
pokud jim tato osoba nedává pokyny týkající se
používání tohoto spotřebiče.
Na děti je třeba dohlížet, aby si se spotřebičem
nehrály.
Nikdy nenechte tento spotřebič běžet bez dozoru.
Když je spotřebič v provozu, může být teplota
přístupných ploch velmi vysoká.
Pozor: Tento spotřebič je určen pouze pro
domácí použití.
Nikdy nepoužívejte žádná příslušenství ani díly
jiných výrobců, pokud to nebude
konkrétně doporučeno společností Gorenje. V
případě použití takových příslušenství nebo dílů
bude vaše záruka neplatná.
Před zapnutím spotřebiče se ujistěte, že jsou
všechny části správně smontovány.
Tento spotřebič nikdy nepřipojujte k externímu
časovému spínači nebo k systému dálkového
ovládání, v opačném případě hrozí nebezpeční.
57
Tento spotřebič je označen v souladu s
evropskou směrnicí 2002/96/ES o odpadních
elektrických a elektronických zařízeních
(OEEZ).
Tato směrnice je rámcem s celoevropskou
platností pro sběr a recyklaci odpadů z
elektrických a elektronických zařízení.
Vaření Sous Vide
Sous Vide je již několik let populární metodou
vaření v restauracích.
Sous Vide je francouzský výraz, který znamená
„ve vakuu“ a označuje pokrm vložený a uzavřený
do vakuových sáčků a připravený ve vodní lázni.
Potraviny se dlouhou dobu pomalu připravují při
přesně nastavených nízkých teplotách, a proto
jsou pokrmy šťavnaté a mají vynikající chuť.
Protože jsou potraviny uzavřené uvnitř sáčků, je
možné připravovat pokrmy ve vlastní šťávě nebo s
případnými marinádami, kořením apod., které
přidáte. Vitamíny, minerály a šťávy zůstanou v
pokrmu a zesílí jeho přirozené aroma. Díky tomu
je pokrm zdravější, jemnější a voňavější. Masa
připravená metodou Sous Vide bývají jemnější,
hutnější a většinou i levnější, protože lze používat
běžné chutné plátky masa, např. krkovičku.
Vaření Sous Vide vyžaduje, aby byly maso a
ostatní potraviny zabalené odděleně, ale příprava
probíhá současně; hodí se dokonale pro rodiny a
společnosti, ve kterých jsou lidé s různými chutěmi
a požadavky na výživu.
Při použití metody Sous Vide je obtížné jakýkoli
pokrm převařit, ačkoli se může mírně změnit jeho
struktura. A jelikož je nesnadné pokrm převařit, lze
pokrmy připravovat předem, což se dokonale hodí
pro
jídla pro celou rodinu nebo společnost.
Teploty. Lázeň Sous Vide má rozsah teplot od
40 °C až 90 °C s volbou po krocích 1 °C. Pro
různé typy pokrmů a pro různé stupně přípravy
jsou zapotřebí různé teploty. Viz průvodce
teplotami a časy Sous Vide.
Čas. Doba přípravy závisí spíše na tloušťce
pokrmu než na jeho hmotnosti. Standardní doba
přípravy je 1 hodina. Čas lze nastavit od 1 do 24
hodin. Další informace najdete v průvodci
teplotami a časy Sous Vide.
Ideální pokrmy pro vaření Sous Vide. Příprava
metodou Sous Vide se ideálně hodí pro masa,
protože ta jsou pak jemnější, šťavnatější a
voňavější.
Červená masa – jehněčí, hovězí a vepřové.
Drůbež – kuře, krocan, kachna.
Ryby a mořské plody – ryby, humr,
škeble.
Zelenina kořenová zelenina. Brambory,
mrkev, pastinák, řepa, brukev.
Zelenina křehká zelenina. Hrách,
chřest, kukuřice, brokolice, květák,
lilek, cibule, dýně.
Ovoce tuhé ovoce. Jablka, hrušky.
Ovoce měkké ovoce. Mango, švestky,
meruňky,
broskve, nektarinky, papája, jahody.
Kroky při vaření Sous Vide
Krok 1: Okořeňte pokrm
Aby se zlepšila chuť vašich pokrmů, můžete je
marinovat nebo do vakuového sáčku před
uzavřením přidat koření, bylinky, máslo nebo olej.
Krok 2: Vakuově uzavřete pokrm
Vaření Sous Vide vyžaduje, aby byl pokrm uvnitř
sáčku vakuově uzavřený, což zaručuje odstraně
přebytečného vzduchu i vlhkosti a následné
zachování přirozené chuti a nutriční kvality
pokrmu. Vakuové uzavření rovněž napomáhá
otevření pórů v pokrmech,
jako jsou maso, drůbež a mořské plody, takže jsou
marinády a koření snáze absorbovány a dodávají
pokrmu výraznější aroma. Kyslík a vlhkost ve
vzduchu způsobují zhoršení kvality pokrmu a
ztrátu jeho vůně, struktury a nutriční hodnoty.
Vakuové systémy komerční kvality odstraňují
vzduch a vlhkost
před vzduchotěsným uzavřením pokrmů, čímž
vytvářejí vakuum komerční kvality. Doporučujeme
vakuové uzávěry Sunbeam FoodSaver a sáčky a
role FoodSaver.
Krok 3: Připravte pokrm
Když je dosažena teplota vody v lázni Sous Vide,
vložte sáčky opatrně do vody. Dejte pozor, aby
byly sáčky úplně ponořené do vody a voda mohla
snadno cirkulovat kolem sáčků a rovnoměrně
připravovat pokrmy.
58
Krok 4: Opečte pokrm
Když je vaření Sous Vide hotové, můžete pokrm
pro zlepšení vzhledu a vůně opéci. To je vhodné
obzvláště u masa. Vyjměte pokrm ze sáčku.
Rychle opečte maso v horké pánvi. Tím
karamelizujete tuky a proteiny a dosáhnete
mimořádné
chuti.
Bezpečnostní zásady při vaření Sous Vide
POZOR. Nedoporučuje se, aby pokrmy
připravené
použitím metody vaření Sous Vide
konzumovaly osoby z „rizikových“ kategor
(s nízkou imunitou):
• těhotné ženy
• malé děti
• starší osoby
• osoby trpící nemocemi, resp. chorobami
Níže uvedené zásady pro používání metody
Sous
Vide vám pomohou zajistit dobrou
hygienickou nezávadnost pokrmů.
Příprava pokrmů
Všechny potraviny použité pro vaření metodou
Sous Vide musí být nejvyšší kvality a čerstvé.
Zajistěte, aby všechna masa, mořské plody,
drůbež a zvěřina byly před začátkem přípravy
skladovány při teplotě nižší než 5 °C.
Doporučuje se používat digitální teploměr pro
kontrolu teploty pokrmů.
Dbejte na to, aby sáčky na pokrmy byly čisté a
nebyly kontaminované špínou nebo jinými
nečistotami.
Používejte čisticí prostředek a teplou vodu
nebo dezinfekční roztok k mytí prostoru
přípravy pokrmů.
Oddělte prostor přípravy syrových potravin od
prostoru hotových pokrmů.
Než začnete s jakýmkoli zpracováním
potravin, umyjte si důkladně ruce.
Pokrmy připravujte v doporučené tloušťce
podle průvodce teplotami a časy Sous Vide.
Menší plátky masa se uvaří rychleji.
Vaření
Dodržujte časy a teploty přípravy pokr
podle průvodce teplotami a časy Sous Vide.
Než začnete s vařením, přesvědčte se, že je
varný sáček dokonale uzavřený.
Když proces vaření skončí, přesvědčte se, že
je varný sáček stále dokonale uzavřený.
Uložení
Nebudete-li pokrm okamžitě konzumovat,
ponořte sáček obsahující pokrm do ledové
vody, aby se rychle snížila teplota pokrmu.
Uchovávejte v chladu až do okamžiku
spotřeby.
Ohřátí hotového pokrmu
Ohřejte pokrm tak, aby vnitřní teplota
překročila 75 °C.
Používání Sous Vide
Umístěte Sous Vide na plochý, rovný povrch.
Zapojte spotřebič do elektrické napájecí sítě.
Stiskněte a přidržte vypínač na 3 sekundy; přístroj
se zapne, rozsvítí se kontrolka napájení
a také digitální displej.
1. Naplňte varnou nádobu požadovaným
množstvím vody a zakryjte ji poklicí. Dejte
pozor, aby pokrm i sáčky byly ponořené ve
vodě a voda dosahovala nad rysku FILL v
nádobě. Nahlédněte do průvodce teplotami a
časy Sous Vide.
TIP: Chcete-li zkrátit dobu potřebnou k dosaže
požadované teploty, nalijte do nádoby teplou
vodu.
2. Stiskněte tlačítko SET TEMP a na displeji se
objeví hodnota 40 °C; pomocí tlačítek + UP a
DOWN nastavte požadovanou cílovou
teplotu.
3. Chcete-li nastavit časový spínač, stiskněte
tlačítko SET TIMER a pak pomocí tlačítek +
UP a DOWN nastavte požadovaný cílový
čas (od 1 do 24 hodin). Sous Vide se 1 hodinu
předehřívá a poté začne časový spínač
odpočítávat.
4. Stisknutím tlačítka SET TIMER můžete
nastavit standardní teplotu 40 °C a minimální
dobu přípravy 4 hodiny.
5. Jakmile vyberete výše uvedené parametry,
stiskněte tlačítko START a Sous Vide začne
ohřívat vodu. Až bude dosaženo požadované
teploty, vydá spotřebič zvukový signál. V
tomto okamžiku musíte vložit varné sáčky a
časový spínač začne odpočítávat.
6. Opatrně sejměte poklici. Pomocí kleští vložte
uzavřené sáčky s pokrmy pomalu do vody;
dávejte přitom pozor, aby hladina vody
59
nepřesáhla rysku MAX a pokrm byl zalitý
vodou. Vraťte poklici na místo.
TIP: Uzavřené sáčky s pokrmy můžete naskládat
svisle do drážek mřížky, čímž zajistíte,
že pokrmy budou oddělené a voda bude moci
rovnoměrně cirkulovat.
TIP: Během přípravy pokrmů zvedejte poklici jen
nezbytném případě, protože Sous Vide používá k
vaření
nízké teploty, takže spotřebič neregeneruje
rychle ztracené teplo. Jestliže dojde ke
kondenzaci na
vnitřní straně poklice, takže budete hůř vidět
dovnitř,
odklopte poklici opatrně směrem od sebe, aby
kondenzovaná voda stekla zpět do hrnce.
Průvodce teplotami a časy
Následující tabulka představuje vodítko pro
nastavení teplot a časů při vaření. Je možné, že
budete potřebovat provést úpravy odpovídající
individuální chuti.
Teploty pro přípravu masa (hovězí, jehněčí a
vepřové):
RARE: 49 °C
MEDIUM RARE: 56 °C
MEDIUM: 60 °C
MEDIUM WELL: 65 °C
WELL: 71 °C a vyšší
Teploty pro přípravu drůbeže:
S KOSTÍ: 82 °C
BEZ KOSTI: 64 °C
Teploty pro přípravu ryb:
RARE: 47 °C
MEDIUM RARE: 56 °C
MEDIUM: 60 °C
Všeobecná teplota pro zeleninu:
8387 °C
60
POKRM:
TEPLOTA
VAŘENÍ
DOBA VAŘENÍ
TLOUŠŤKA
HOVĚZÍ A JEHNĚČÍ
Křehké plátky
Panenská svíčková, kotlety,
svíčková, vysoký roštěnec,
kýta, kotleta s kos
Tužší plátky
Plec, falešná svíčková,
jehněčí kýta, ramínko, kližka,
zvěřina
49 °C nebo vyšší
49 °C nebo vyšší
49 °C nebo vyšší
1 až 6 hodin
2 až 8 hodin
8 až 24 hodin
12 cm
45 cm
46 cm
VEPŘOVÉ
Bok
Žebra
Vepřové kotlety
Vepřová pečeně
82 °C
59 °C
56 °C nebo vyšší
56 °C nebo vyšší
10 až 12 hodin
10 až 12 hodin
4 až 8 hodin
10 až 12 hodin
36 cm
23 cm
24 cm
57 cm
DRŮBEŽ
Kuřecí prsa s kostí
Kuřecí prsa bez kosti
Kuřecí stehno s kostí
Kuřecí stehno bez kosti
Kuřecí křídla
Kachní prsa
82 °C
64 °C
82 °C
64 °C
82 °C
64 °C
2 až 6 hodin
1 až 4 hodiny
2 až 6 hodin
1 až 4 hodiny
2 až 6 hodin
3 až 8 hodin
35 cm
35 cm
35 cm
35 cm
57 cm
35 cm
RYBY
Netučné ryby
Tučné ryby
47 °C nebo vyšší
47 °C nebo vyšší
1 až 2 hodiny
1 až 2 hodiny
35 cm
35 cm
KORÝŠI
Garnáti
Humr
Škeble
60 °C
60 °C
60 °C
1 hodina
1 hodina
1 hodina
24 cm
46 cm
24 cm
ZELENINA
Kořenová zelenina
Křehká zelenina
83 °C nebo vyšší
83 °C nebo vyšší
1 až 2 hodiny
1 až 2 hodiny
15 cm
15 cm
Poznámka:
• Delší doby vaření mohou vést ke
změně struktury hotových pokrmů.
• Tyto časy a teploty jsou
orientační. K dosažení požadovaného výsledku
může být zapotřebí další vaření.
• Všechny tloušťky se měří poté, co byl pokrm
vakuově uzavřen.
• Tenčí plátky masa se uvaří
rychleji.
61
Rady a tipy
S použitím Sous Vide můžete vytvořit řadu
pokrmů. Uvařit různé pokrmy tak, aby dokonale
odpovídaly vaší individuální chuti, může trvat
různě dlouho a někdy může být zapotřebí i trochu
experimentovat, abyste zjistili přesné doby vaření
právě pro vás.
Kapacita
Nepřeplňujte lázeň Sous Vide, ani ji neplňte
příliš málo. Dávejte pozor, aby se hladina
nacházela mezi ryskami FILL (minimum) a
MAX na vnitřní straně varné nádoby. Vždy
dbejte na to, aby voda překrývala sáčky s
pokrmy. Při použití
Chcete-li zkrátit dobu potřebnou k tomu, aby
spotřebič dosáhl požadované teploty pro
vaření Sous Vide, nalijte do nádoby teplou (ne
horkou) vodu.
Potraviny
Plátky masa. Sous Vide se dokonale hodí pro
levnější, tužší plátky masa, protože dlouhý
proces přípravy dodává těmto plátkům
křehkost a zlepšuje jejich vůni a chuť.
Pamatujte si, že tenčí plátky masa se vaří
rychleji.
Rovnoměrně uvařený pokrm. Aby bylo jisté, že
se bude pokrm vařit rovnoměrně a stejnou
dobu, doporučujeme nakrájet potraviny na
podobnou tloušťku, resp. velikost.
Poklice
Na vnitřní straně poklice se může hromadit
kondenzované voda, která brání pohledu
dovnitř. Opatrně odklopte poklici směrem od
sebe, aby kondenzovaná voda natekla zpět do
hrnce.
Zvednutí poklice. Při metodě Sous Vide a
pomalém vaření v lázni se používají nízké
teploty, a proto zde nemůže dojít k rychlé
regeneraci ztraceného tepla. Pokud
potřebujete zvednout poklici, udělejte to
rychle, abyste minimalizovali ztrátu tepla.
Bezpečnostní zásady při vaření Sous Vide
POZOR. Nedoporučuje se, aby pokrmy
připravené
použitím metody vaření Sous Vide
konzumovaly osoby z „rizikových“ kategor
(s nízkou imunitou):
• těhotné ženy
• malé děti
• starší osoby
• osoby trpící nemocemi, resp. chorobami
Čištění
Čištění se smí provádět pouze tehdy, když je
lázeň Sous Vide vypnutá a zástrčka odpojená ze
zásuvky. Nechte vodu vychladnout a pak ji vylijte.
Nenechávejte vodu v nádobě. Před čištěním
nechte spotřebič úplně vychladnout.
Vyjímatelnou varnou nádobu nepoužívejte na
sporáku, v mikrovlnné troubě nebo v troubě.
Nádobu používejte jen ve spotřebiči Sous Vide.
Pro větší pohodlí je možné mýt poklici a
vyjímatelnou varnou nádobu v myčce nádobí.
Vložte poklici do horního koše myčky nádobí.
Abyste odstranili pokrm případně přichycený ke
dnu vyjímatelné varné nádoby, nechte ji před
umytím odmočit v teplé vodě. Než vrátíte nádobu
do spotřebiče, důkladně ji vysušte.
Otřete Sous Vide zvenčí vlhkou utěrkou a otřete
ho do sucha. K čištění žádné části spotřebiče
Sous Vide NEPOUŽÍVEJTE hrubé brusné
prostředky, nástroje na drhnutí nebo chemikálie,
protože poškozují povrchy.
Neponořujte spotřebič Sous Vide do
vody ani ho nevkládejte do myčky nádobí.
Životní prostředí
Spotřebič na konci jeho životnosti nevyhazujte do
běžného domovního odpadu, ale předejte ho k
recyklaci na oficiálním sběrném místě. Tímto
způsobem pomůžete chránit životní prostředí.
Záruka a servis
S případnými žádostmi o informace nebo s
problémem se prosím obracejte na centrum péče
o zákazníky společnosti Gorenje ve vaší zemi
(telefonní číslo na centrum péče o zákazníky
najdete na celosvětovém záručním listě). Jestliže
ve vaší zemi není žádné centrum péče o
zákazníky, obraťte se na svého místního
obchodního zástupce společnosti Gorenje nebo
na servisní oddělení společnosti Gorenje pro
domácí spotřebiče.
Pouze pro osobní použití!
SPOLEČNOST GORENJE
VÁM PŘEJE MNOHO PŘÍJEMNÝCH
ZÁŽITKŮ PŘI POUŽÍVÁNÍ TOHOTO
SPOTŘEBIČE.
Vyhrazujeme si právo na jakékoli úpravy!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93

Gorenje SVI6B Návod k obsluze

Typ
Návod k obsluze