43
• Po použití přístroj odpojte od elektrické zásuvky a stisknu-
tím uvolňovacích tlačítek (5) oddělte motorový díl.
Při mixování přímo v hrnci během vaření vždy nejprve sundejte
hrnec ze sporáku. V opačném případě může dojít k rozstříknutí
horké kapaliny (nebezpečí opaření).
Příklad receptu: Majonéza
250 g oleje (např. slunečnicového),
1 vejce a 1 žloutek,
1–2 polévkové lžíce octa (přibližně 15 g),
sůl a pepř dle chuti
Všechny přísady vložte v uvedeném pořadí do odměrné
nádobky. Ponořte ruční mixér až ke dnu nádobky. Spusťte
mixér na nejvyšší rychlost a udržujte jej v této poloze, dokud
olej nezačne emulgovat. Mixér ponechte zapnutý a pomalu
zvedejte nástavec k povrchu směsi a zase jej spusťte ke dnu,
aby se rozptýlily zbytky oleje. Doba přípravy: 1 minuta (do
salátu) až 2 minuty pro vytvoření tužší směsi (např. pro dip).
Šlehací metla (viz str. 3, obr. B)
Šlehací metlu používejte pouze k přípravě šlehačky, sněhu
z bílků, piškotového těsta a dezertů z hotových směsí.
• Šlehací metlu (8b) zasuňte do převodovky (8a) a poté na
převodovku nasaďte motorový díl (4).
• Šlehací metlu vložte do misky a zařízení zapněte.
• Po použití přístroj odpojte od elektrické zásuvky a
stisknutím uvolňovacích tlačítek (5) oddělte motorový díl.
Poté vytáhněte šlehací metlu z převodovky.
Užitečné rady
• Používejte misku střední velikosti.
• Šlehací metlu držte mírně nakloněnou a pohybujte s ní ve
směru hodinových ruček.
• Zpracovávejte nejvýše 400 ml vychlazené smetany ke
šlehání (min. obsah tuku 30 %, teplota 4–8 °C): Začnete
pomalu (spínač stiskněte jen mírně) a postupně rychlost
zvyšujte (spínač stiskněte větší silou).
• Sníh z bílků (max. 4 vejce): Začnete střední rychlostí (spínač
stiskněte z poloviny) a postupně rychlost zvyšujte (spínač
stiskněte větší silou).
Kompaktní příslušenství k ručním
kuchyňským přístrojům
Kompaktní příslušenství (9) k ručním kuchyňským přístrojům
je ideálně přizpůsobeno k:
• sekání či mixování potravin,
• hnětení těsta (vytvořeného z nanejvýš 250 g mouky),
• krájení a strouhání.
Sekání (viz str. 4, obr. D)
Nůž (13) slouží k sekání masa, sýru, cibule, bylinek, česneku,
mrkve, vlašských ořechů, lískových ořechů, mandlí atd.
Doporučujeme postupovat podle tabulek uvedených v částech
D a E, v nichž jsou uvedeny maximální množství zpracováva-
ných potravin a optimální pracovní rychlosti.
Nástavce nepoužívejte k sekání mimořádně tvrdých potravin,
jako například kostek ledu, muškátových ořechů, kávových zrn
nebo obilnin.
Před použitím sekacího nástavce …
• maso, sýr, cibuli, česnek, mrkev a papričky předem
nakrájejte
• z bylinek odstraňte stonky, ořechy vyloupejte ze skořápek
• z masa odstraňte kosti, šlachy a chrupavky
• vždy zkontrolujte, zda je k misce sekacího nástavce
připevněn protiskluzový kroužek (12).
Pozor: Nůž je velmi ostrý! Vždy jej držte za plastovou část a
manipulujte s ním opatrně.
Z nože opatrně sejměte plastový kryt.
1. Nůž nasaďte na středový čep misky (11), zatlačte na něj a
otočte jím.
2. Do misky vložte potraviny. Na misku nasaďte víko (10) tak,
aby se západka (10d) nacházela vedle rukojeti misky.
3. Víkem otočte po směru hodinových ručiček tak, aby se
západka zasunula nad madlo. Zajištění víka poznáte podle
zřetelného cvaknutí.
4. Motorový díl (4) vložte do násadky (10a).
5. Zařízení připojte k elektrické síti a zkontrolujte, zda je
pěchovadlo na svém místě.
6. Zařízení zapněte a druhou rukou přidržujte misku.
7. Po použití přístroj odpojte od elektrické zásuvky a
stisknutím uvolňovacích tlačítek (5) oddělte motorový díl.
Vyjměte pěchovadlo.
8. Stiskněte západku a podržte ji (10d). Víko (10) odjistěte
otočením proti směru hodinových ručiček.
9. Víko nadzvedněte.
10. Před vyjmutím zpracované potraviny opatrně vytáhněte
nůž. Nůž je před vytažením třeba mírně pootočit.
Mixování lehkého těsta
Nůž (13) je možné využít také k mixování lehkého těsta,
například palačinkového nebo dortového těsta vyrobeného
z nanejvýš 250 gramů mouky.
Příklad receptu: Palačinkové těsto
Do misky nejprve nalijte 375 ml mléka, poté přidejte 250 g
mouky a na závěr přidejte 2 vejce. Těsto rozmixujte nejvyšší
rychlostí tak, aby neobsahovalo hrudky.
Hnětení těsta
Část D obrázku se vztahuje také k používání hnětacího
nástavce.
Hnětací nástavec (14) je určený k hnětení různých druhů těst,
jako například kynutého nebo listového těsta (z nanejvýš 250 g
mouky).
• Hnětací nástavec vložte do misky (11).
• Do misky nasypte nanejvýš 250 g mouky a přidejte další
přísady (kromě tekutin).
• Zařízení zapněte plnou rychlostí.
• Zařízení nechte spuštěné a postupně plnicím hrdlem přilijte
tekuté přísady.
• Těsto je možné hníst nanejvýš 1 minutu. Poté je nutné
nechat motorový díl 10 minut chladnout.
Příklad receptu: Těsto na pizzu
250 g mouky, ½ lžičky soli, ½ lžičky sušeného droždí,
5 polévkových lžic olivového oleje, 150 ml vody (vlažné).
Příklad receptu: Listové těsto
250 g mouky, 170 g másla (studeného, nakrájeného na malé
kousky), 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 malé vejce, špetka
soli
Nepoužívejte teplé, měkké máslo.
Až bude těsto dobře propracované, přestaňte jej hníst.
V opačném případě může těsto příliš změknout.
57221101042_MQ775_S6-80.indd 43 28.02.13 12:28