Aeg-Electrolux B41013-5-M Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
B41013-5
Návod k použití Trouba
Děkujeme, že jste si vybrali jeden z našich vysoce kvalitních výrobků.
Přečtěte si prosím pozorně tento návod k použití, abyste zajistili
optimální a správný chod svého spotřebiče. Najdete v něm rady k
dokonalému a co nejúčinnějšímu používání spotřebiče. Doporučujeme
vám, abyste návod uložili na bezpečném místě, a mohli ho kdykoliv
znovu použít. Předejte ho prosím i případnému dalšímu majiteli
spotřebiče.
Přejeme vám s novým spotřebičem hodně radosti.
OBSAH
BEZPEČNOSTNÍ INFORMACE 2
Bezpečnost dětí a postižených osob
3
Všeobecné bezpečnostní informace
3
Instalace 3
Připojení k elektrické síti 4
Použití spotřebiče 4
Čištění a údržba 4
Nebezpečí požáru! 5
Žárovka trouby 5
Servisní středisko 5
Likvidace spotřebiče 5
POPIS SPOTŘEBIČE 6
Celkový pohled 6
Příslušenství trouby 6
DENNÍ POUŽÍVÁNÍ 7
První čiště7
Nastavení hodin 7
Zapnutí a vypnutí trouby 7
Chladicí ventilátor 7
Funkce trouby 8
Vložení příslušenství trouby 8
Displej 9
Nastavení funkcí hodin 9
Zrušení funkcí hodin 10
UŽITEČNÉ RADY A TIPY 10
Vnitřní strana dveří 10
Pečení moučných jídel 10
Pečení masa 16
Grilování 18
Zavařování 19
Sušení 20
Rozmrazování 20
ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA 21
Strop trouby 22
Drážky na rošty 22
Žárovka trouby 23
Dvířka trouby a skleněné panely 23
CO DĚLAT, KDYŽ... 24
TECHNICKÉ ÚDAJE 25
POZNÁMKY K OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO
PROSTŘEDÍ 25
Zmĕny vyhrazeny
BEZPEČNOSTNÍ INFORMACE
Před instalací a použitím si pečlivě přečtěte tento návod:
Abyste ochránili svoji bezpečnost i svůj majetek.
Abyste chránili životní prostředí.
Abyste spotřebič správně používali.
Tento návod k použití vždy uchovejte spolu se spotřebičem i v případě jeho
stěhování nebo prodeji.
2 Obsah
Výrobce nezodpovídá za škody způsobené nesprávnou instalací či chybným
používáním spotřebiče.
Bezpečnost dětí a postižených osob
Tento spotřebič smí používat děti starší osmi let nebo osoby se sníženými
fyzickými, smyslovými nebo duševními schopnostmi nebo osoby bez patřič-
ných zkušeností a znalostí pouze, pokud tak činí pod dozorem nebo vede-
ním, které zohledňuje bezpečný provoz spotřebiče, a pokud rozumí rizikům
spojeným s provozem spotřebiče. Zabraňte, aby si děti hrály se spotřebičem.
Všechny obaly uschovejte mimo dosah dětí. Hrozí nebezpečí udušení nebo
zranění.
Jsou-li dvířka spotřebiče otevřená, nebo je-li spotřebič v provozu, nedovolte,
aby se k němu přibližovaly děti nebo zvířata. Hrozí nebezpečí úrazu nebo ji-
ných trvalých následků.
Pokud je spotřebič vybaven funkcí dětského zámku nebo blokování tlačítek,
používejte ji. Zabráníte tak dětem a zvířatům v náhodném použití spotřebiče.
Všeobecné bezpečnostní informace
•Neměňte technické parametry tohoto spotřebiče. Hrozí nebezpečí úrazu ne-
bo poškození spotřebiče.
Zapnutý spotřebič nenechávejte bez dozoru.
Po každém použití spotřebič vypněte.
Instalace
Spotřebič smí instalovat a zapojovat pouze kvalifikovaný elektrikář. Kontak-
tujte autorizované servisní středisko. Předejdete tak poškození zařízení ne-
bo zranění osob.
Zkontrolujte, zda se spotřebič při dopravě nepoškodil. Poškozený spotřebič
nezapojujte. V případě nutnosti se obraťte na dodavatele.
•Před prvním použitím odstraňte ze spotřebiče všechny obaly, nálepky a folie.
Neodstraňujte typový štítek. Mohlo by dojít k porušení záruky.
•Během instalace musí být spotřebič odpojený od elektrické sítě.
•Při stěhování spotřebiče buďte opatrní. Tento spotřebič je těžký. Vždy použí-
vejte ochranné rukavice. Nezvedejte spotřebič za držadlo.
Je nutné instalovat vhodný vypínač nebo izolační zařízení k řádnému odpo-
jení všech napájecích vodičů spotřebiče. Toto izolační zařízení musí mít me-
zeru mezi kontakty alespoň
3 mm širokou.
Je nutné instalovat správná izolační zařízení: ochranné vypínače vedení, po-
jistky (pojistky šroubového typu se musí odstranit z držáku), spouštěče
uzemnění a stykače.
•Před instalací zkontrolujte, zda má prostor v kuchyňské lince vhodné rozmě-
ry.
Ujistěte se, že je spotřebič namontován pod bezpečnou konstrukcí a vedle
bezpečných konstrukcí.
Dodržujte minimální vzdálenosti od ostatních spotřebičů a nábytku.
Tento spotřebič nesmí být umístěn na podstavec.
Bezpečnostní informace
3
Vestavné trouby a varné desky se připojují speciálními spojovacími systémy.
Abyste zabránili poškození spotřebiče, instalujte spotřebič pouze ke
spotřebičům od stejného výrobce.
Připojení k elektrické síti
Spotřebič musí být uzemněn.
Zkontrolujte, zda údaje o napájení na typovém štítku souhlasí s parametry
vaší domácí elektrické sítě.
Informace o napětí naleznete na typovém štítku.
Vždy používejte správně instalovanou síťovou zásuvku odolnou proti rázové-
mu proudu.
Nepoužívejte rozbočovací zástrčky, konektory ani prodlužovací kabely. Hrozí
nebezpečí požáru.
•Nevyměňujte ani neupravujte napájecí kabel. Kontaktujte servisní středisko.
Dávejte pozor, abyste zástrčku a síťový kabel (je-li součástí vybavení) za
spotřebičem neskřípli nebo jinak nepoškodili.
Neodpojujte síťový kabel ze zásuvky tahem za kabel. Vždy tahejte za zá-
strčku (pokud je jí spotřebič vybaven).
Použití spotřebiče
Tento spotřebič je určen pouze k domácímu použití. Nepoužívejte jej ke ko-
merčním nebo průmyslovým účelům.
Spotřebič používejte pouze pro vaření v domácnosti. Zabráníte tak fyzickým
úrazům osob či poškození majetku.
Nepoužívejte spotřebič jako pracovní nebo odkládací plochu.
•Vnitřek spotřebiče se při použití zahřívá na velmi vysokou teplotu. Hrozí ne-
bezpečí popálení. Nedotýkejte se topných prvků ve spotřebiči. Při vkládání
nebo vyjímání příslušenství či nádob používejte rukavice.
•Při vyjímání nebo vkládání příslušenství trouby buďte opatrní, abyste nepo-
škodili smalt trouby.
•Pokud je zařízení v provozu, při otevření dvířek vždy stůjte v dostateč
vzdálenosti. Může dojít k uvolnění horké páry. Hrozí nebezpečí popálení.
Jak zabránit poškození nebo změně barvy smaltovaného povrchu:
nepokládejte žádné předměty přímo na dno spotř
ebiče ani jej nezakrývejte
hliníkovou fólií;
nenalévejte horkou vodu přímo do spotřebiče;
po dokončení pečení nenechávejte vlhká jídla ve spotřebiči.
Barevné zmìny na smaltovaném povrchu nemají vliv na výkon spotøebièe, a
tak se nejedná o závadu z hlediska ustanovení záruky.
•Dvířka spotřebiče nikdy neotvírejte násilím.
•Dvířka spotřebiče vždy zavřete, i když grilujete.
Čištění a údržba
•Před čištěním nebo údržbou spotřebič vždy vypněte a odpojte od síťového
napájení.
•Před údržbou se ujistěte, že je spotřebič již chladný. Hrozí nebezpečí popá-
lení. Mohlo by dojít k prasknutí skla.
4 Bezpečnostní informace
Spotřebič udržujte neustále v čistotě. Usazené tuky nebo zbytky jídla mohou
způsobit požár.
Pravidelným čištěním zabráníte zhoršení stavu povrchového materiálu.
•Při pečení koláčů s vysokým obsahem vody používejte hluboký plech, aby-
ste zabránili úniku ovocných šťáv, které mohou způsobit trvalé skvrny.
•Z důvodu osobní bezpečnosti a ochrany majetku čistěte spotřebič pouze vo-
dou a mýdlem. Nepoužívejte hořlavé prostředky nebo prostředky, které mo-
hou způsobit korozi.
•K čistění spotřebiče nepoužívejte parní čisticí zařízení, vysokotlaká čisticí
zařízení, ostré předměty, abrazivní čisticí prostředky, drsné houbičky ani od-
straňovače skvrn.
Použijete-li sprej do trouby, řiďte se pokyny výrobce.
•K čištění skleněných dvířek nepoužívejte abrazivní čisticí prost
ředky ani ko-
vové škrabky. Žáruvzdorný povrch vnitřní skleněné tabule může popraskat a
následně se roztříštit.
Pokud se poškodí skleněné tabule dvířek, zkřehnou a mohou prasknout. Je
nutné je vyměnit. Kontaktujte servisní středisko.
•Při vyjímání dvířek spotřebiče buďte opatrní. Dvířka jsou těžká!
•Nečistěte katalytický smalt (je-li součástí spotřebiče).
Nebezpečí požáru!
•Dvířka otvírejte velmi opatrně. Používáte-li při přípravě jídla v troubě přísady
obsahující alkohol, může vzniknout směs vzduchu s alkoholem. Hrozí ne-
bezpečí požáru.
•Při otvírání dveří nesmí být v blízkosti jiskry ani otevřený oheň.
Do spotřebiče, do jeho blízkosti nebo na spotřebič neumisťujte hořlavé
předměty, předměty nasáklé hořlavinami nebo spékavé předměty (například
z plastu nebo hliníku).
Žárovka trouby
V tomto spotřebiči se používají speciální žárovky určené pouze pro použití v
domácích spotřebičích. Nelze je používat pro částečné nebo úplné osvětlení
místnosti.
Pokud je žárovku potřeba vyměnit, použijte pouze žárovku se stejným výko-
nem a speciálně určenou pro domácí spotřebiče.
•Před výměnou žárovky trouby odpojte spotřebič od elektrické sítě. Hrozí ne-
bezpečí úrazu elektrickým proudem.
Servisní středisko
Spotřebič může opravovat pouze kvalifikovaný technik. Kontaktujte autorizo-
vané servisní středisko.
Používejte výhradně originální náhradní díly.
Likvidace spotřebiče
Aby nedošlo k úrazu nebo vzniku škod:
Odpojte zařízení od elektrické sítě.
–Odřízněte a vyhoďte síťový kabel.
Bezpečnostní informace
5
–Odstraňte dveřní západku. Zabráníte tak tomu, aby uvnitř spotřebiče uvíz-
ly děti nebo malá zvířata. Hrozí nebezpečí udušení.
POPIS SPOTŘEBIČE
Celkový pohled
11
12
2 63 41
7
8
9
10
5
1 Ovládací panel
2 Kontrolka napájení
3 Ovladač pro funkce trouby
4 Displej
5 Ovladač teploty
6 Kontrolka teploty
7 Topný článek
8 Žárovka trouby
9 Ventilátor
10 Spodní ohřev
11 Drážky na rošty trouby, vyjímatelné
12 Polohy roštů
Příslušenství trouby
Rošt trouby
Pro nádoby na pečení, dortové a koláčové formy, pečeně.
Mělký plech na pečení
Na koláče a drobné pečivo.
6 Popis spotřebiče
Hluboký plech na pečení
Pro pečení moučníků a masa, nebo k zachycování tuku.
DENNÍ POUŽÍVÁNÍ
UPOZORNĚ
Viz kapitola „Bezpečnostní informace“.
První čiště
Vyjměte ze spotřebiče všechno příslušenství.
•Před prvním použitím spotřebič vyčistěte.
Řiďte se částí „Čištění a údržba“.
Nastavení hodin
Trouba funguje jen v případě, že byl nastaven denní čas.
Po připojení trouby k síti nebo po výpadku
elektrického proudu automaticky bliká kon-
trolka funkce Čas.
K nastavení aktuálního denního času pou-
žijte tlačítko " + " nebo " - ".
Asi po 5 vteřinách blikání přestane a zobra-
zí se nastavený denní čas.
Chcete-li čas změnit, nesmíte nastavit au-
tomatickou funkci (Délka
nebo Konec
) současně.
Chcete-li troubu použít, zatlačte zasunovací ovladač. Ovladač se vysune.
Zapnutí a vypnutí trouby
1. Otočte ovladačem funkcí trouby na požadovanou funkci.
2. Otočte ovladačem teploty na požadovanou teplotu.
Během provozu trouby se rozsvítí kontrolka napájení.
Během zvyšování teploty trouby svítí kontrolka teploty.
3. Jestliže chcete troubu vypnout, otočte ovladačem funkcí trouby a ovlada-
čem teploty do polohy vypnuto.
Chladicí ventilátor
Když je spotřebič zapnutý, automaticky se zapne chladicí ventilátor. Jestliže
spotřebič vypnete, bude chladicí ventilátor pokračovat v chlazení až do úplné-
ho ochlazení spotřebiče.
Denní používání 7
Funkce trouby
Funkce trouby Použití
Světlo Tato funkce slouží k osvětlení vnitřku trouby.
HORKÝ VZDUCH K pečení jídla na maximálně třech úrovních sou-
časně. Snižuje teplotu trouby (o 20-40 °C) v porov-
nání s tradičním ohřevem. Vhodné také pro sušení
potravin.
HORKÝ VZDUCH PIZ-
ZA
Pro pečení jídel, která vyžadují propečenější a
křupavější spodek, na jedné úrovni. Snižuje teplotu
trouby (o 20-40 °C) v porovnání s tradičním
ohřevem.
TRADIČNÍ PEČENÍ Pro pečení moučníků a masa na jedné úrovni trou-
by.
SPODNÍ OHŘEV Pro pečení moučníků s křupavou a křehkou spodní
stranou a ke sterilaci potravin
ROZMRAZIT K rozmrazování zmrazených potravin.
GRIL Ke grilování plochých kousků uprostřed grilu a k
opékání topinek.
VELKOPLOŠNÝ GRIL Ke grilování plochých kusů ve velkém množství a k
opékání topinek.
INFRAPEČENÍ K pečení větších kusů masa nebo drůbeže na jed-
né úrovni. Také k zapékání a zhnědnutí jídla.
Vložení příslušenství trouby
Zásuvné příslušenství zasunujte tak, aby prohlubně byly vzadu v troubě a
směřovaly dolů. Zasuňte příslušenství do drážek na jedné z úrovní trouby.
Na hlubokém plechu a roštu trouby jsou na
obou stranách prohlubně. Tyto prohlubně a
tvar drážek brání překlopení příslušenství
trouby.
8 Denní používání
Společné zasunutí roštu a hlubokého
plechu na pečení masa
Rošt trouby položte na hluboký plech na
pečení. Zasuňte hluboký plech na pečení
do drážek na jedné z úrovní trouby.
Displej
1 2 3
456
1 Kontrolky funk
2 Displej časovače
3 Kontrolky funk
4 Tlačítko „ +"
5 Tlačítko volby
6 Tlačítko " -"
Nastavení funkcí hodin
1. Opakovaně stiskněte tlačítko voliče,
až začne blikat kontrolka požadova-
né funkce.
2. K nastavení času pro Minutku
,
Délku
nebo Konec použijte
tlačítko " + " nebo " - ".
Rozsvítí se příslušná kontrolka.
Po uplynutí času začne kontrolka
funkce blikat a na 2 minuty zazní
zvukový signál.
U zapnutých funkcí Délka a Konec se trouba vypne automaticky.
3. Zvukový signál vypnete stiskem jakéhokoli tlačítka.
Funkce hodin Použití
Denní čas Ukazují čas. Nastavení, změna nebo kontrola času.
Denní používání 9
Funkce hodin Použití
Minutka Odpočítávání času.
Po uplynutí nastaveného času zazní signál.
Tato funkce nemá žádný vliv na provoz trouby.
Délka Nastavení délky zapnutí trouby.
Konec Nastavení času vypnutí funkce trouby.
Funkce Délka a Konec lze použít současně pro naprogramování automa-
tického zapnutí a pozdějšího vypnutí trouby. V tomto případě nejprve nastavte
funkci Délka
, pak Konec .
Zrušení funkcí hodin
1. Opakovaně stiskněte tlačítko voliče, až začne blikat kontrolka požadované
funkce.
2. Stiskněte a podržte tlačítko " - ".
Za několik vteřin se funkce hodin vypne.
UŽITEČNÉ RADY A TIPY
Vnitřní strana dveří
Na vnitřní straně dveří trouby můžete najít:
čísla úrovně roštů
informace o funkcích trouby, doporučené úrovni roštů a teplotách pro typická
jídla.
Teploty a časy pečení v tabulkách jsou pouze orientační. Závisí na receptu,
kvalitě a množství použitých přísad.
Pečení moučných jídel
Všeobecné pokyny
Nová trouba může péct jinak, než jak jste byli zvyklí u staré trouby. Svá ob-
vyklá nastavení (teplotu, doby pečení) a úrovně zasunutí plechu byste měli
proto upravit podle doporučení uvedených v tabulkách.
•Při delším pečení můžete troubu vypnout asi 10 minut před koncem pečení,
abyste využili zbytkového tepla.
Při pečení zmrazeného jídla se mohou plechy v troubě během pečení
zkroutit. Po ochlazení se opět vyrovnají.
Jak používat tabulky pro pečení
Doporučujeme vždy nejprve použít nižší teplotu.
Jestliže nemůžete najít nastavení pro určitý recept, snažte se vybrat podob-
né jídlo.
•Při pečení moučníků na několika úrovních drážek může být doba pečení o
10-15 minut delší.
10 Užitečné rady a tipy
•Různě vysoké moučníky a pečivo mohou nejprve nerovnoměrně zhnědnout.
Teplotu proto ale hned neměňte. Rozdíly se během pečení vyrovnají.
Tipy k pečení
Výsledek pečení Možná příčina Řešení
Spodek koláče je
příliš světlý
Nesprávná úroveň drá-
žek
Vložte koláč do drážek na nižší úrov-
ni
Koláč klesl (je maz-
lavý, nepropečený,
nerovnoměrný)
Příliš vysoká teplota pe-
čení
Nastavte nižší teplotu pečení
Koláč klesl (je maz-
lavý, nepropečený,
nerovnoměrný)
Příliš krátká doba pečení Prodlužte dobu pečení
Dobu pečení není možné zkrátit
nastavením vyšší teploty.
Koláč klesl (je maz-
lavý, nepropečený,
nerovnoměrný)
V těstě je příliš mnoho
tekutiny
Použijte méně tekutiny. Dodržujte
dobu hnětení či tření těsta, zejména
používáte-li kuchyňského robota.
Koláč je příliš suchý
Příliš nízká teplota trou-
by
Nastavte vyšší teplotu
Koláč je příliš suchý Příliš dlouhá doba peče-
Zkraťte dobu pečení
Koláč nehnědne
rovnoměrně
Příliš vysoká teplota pe-
čení a příliš krátká doba
pečení
Nastavte nižší teplotu pečení a pro-
dlužte dobu pečení
Koláč nehnědne
rovnoměrně
Nerovnoměrně
rozetřené těsto
Těsto rovnoměrně rozetřete na
plech
Koláč není po na-
stavené době upe-
čený
Příliš nízká teplota Nastavte o něco vyšší teplotu pečení
Pečení moučníků na jedné úrovni - pečení ve formě
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Bábovka nebo brio-
ška
HORKÝ
VZDUCH
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Linecký koláč/
ovocný koláč
HORKÝ
VZDUCH
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Piškotová buchta HORKÝ
VZDUCH
1 140 0:25 - 0:40
Piškotová buchta TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
1 160 0:25 - 0:40
Korpus - křehké tě-
sto
1)
HORKÝ
VZDUCH
3 170-180 0:10 - 0:25
Dortový korpus,
třené těsto
HORKÝ
VZDUCH
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Užitečné rady a tipy 11
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Jablečný koláč TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Jablečný koláč (2
formy, Ø 20 cm,
položené úhlopříč-
ně)
HORKÝ
VZDUCH
1 160 1:10 - 1:30
Jablečný koláč (2
formy, Ø 20 cm,
položené úhlopříč-
ně)
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
1 180 1:10 - 1:30
1) Troubu předehřejte
Pečení moučníků na jedné úrovni - koláče/cukroví/chléb na plechu na pečení
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Kynutá pletýnka/
věnec
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Vánoční štola
1)
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chléb (žitný chléb) TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
1
- nejprve
1)
230 0:25
- potom 160 - 180 0:30 - 1:00
Zákusky z listové-
ho těsta s krémem/
banánky
1)
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Roláda
1)
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Drobenkový koláč,
suchý
HORKÝ
VZDUCH
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Máslový koláč/ko-
č s cukrovou po-
levou
1)
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Ovocný koláč (ky-
nuté těsto / piško-
tové těsto)
2)
HORKÝ
VZDUCH
3 150 0:35 - 0:50
Ovocný koláč (ky-
nuté těsto / piško-
tové těsto)
2)
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
3 170 0:35 - 0:50
Ovocné koláče z
křehkého těsta
HORKÝ
VZDUCH
3 160 - 170 0:40 - 1:20
12 Užitečné rady a tipy
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Kynutý koláč s
jemnou náplní
(např. tvaroh, sme-
tana, pudink)
1)
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Nekvašený chléb HORKÝ
VZDUCH
1 200 - 220 0:08 - 0:15
1) Troubu předehřejte
2) Použijte hluboký plech na pečení.
Pečení na jedné úrovni - čajové pečivo
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Placičky z křehké-
ho těsta
HORKÝ
VZDUCH
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Stříkané pečivo HORKÝ
VZDUCH
3 140 0:20 - 0:30
Stříkané pečivo
1)
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
3 160 0:20 - 0:30
Placičky z třeného
těsta
HORKÝ
VZDUCH
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Sněhové pusinky HORKÝ
VZDUCH
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandlové pusinky HORKÝ
VZDUCH
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Sušenky z kynuté-
ho těsta
HORKÝ
VZDUCH
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Malé kousky z li-
stového těsta
1)
HORKÝ
VZDUCH
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Žemle
1)
HORKÝ
VZDUCH
3 160 0:20 - 0:35
Žemle
1)
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
3 180 0:20 - 0:35
Malé koláčky (20
kousků na plech)
1)
HORKÝ
VZDUCH
3 140 0:20 - 0:30
Malé koláčky (20
kousků na plech)
1)
TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
3 170 0:20 - 0:30
1) Troubu předehřejte
Užitečné rady a tipy 13
Pečení moučníků na více než jedné úrovni - koláče/cukroví/chléb na plechu
Druh pečení
Horkovzduš-
2 úrovně
Horkovzduš-
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Zákusky z listového
těsta s krémem/ba-
nánky
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Koláč s drobenkou,
suchý
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Troubu předehřejte
Pečení moučníků na více než jedné úrovni - sušenky/koláčky/cukroví/rolky
Druh pečení
Horkovzduš-
2 úrovně
Horkovzduš-
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Placičky z křehkého
těsta
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Stříkané pečivo 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Placičky z třeného
těsta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Čajové pečivo z va-
ječného bílku, sně-
hové pusinky
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandlové pusinky 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Sušenky z kynutého
těsta
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Malé kousky z listo-
vého těsta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Žemle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Malé koláčky (20
kousků na plech)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Troubu předehřejte
Tabulka pro horkovzdušné pečení
Chcete-li zjistit, jakou funkci trouby musíte použít, přečtěte si seznam funkcí
trouby v části Denní používání.
Druh pečení Úroveň roštu Teplota °C Čas (min)
Pizza (tenká)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (s velkou ná-
plní)
1 180 - 200 20 - 30
Ovocné koláčky 1 180 - 200 45 - 60
14 Užitečné rady a tipy
Druh pečení Úroveň roštu Teplota °C Čas (min)
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Lotrinský slaný ko-
č
1 170 - 190 40 - 50
Tvarohový koláč,
kulatý
1 140 - 160 60 - 90
Tvarohový koláč,
na plechu
1 140 - 160 50 - 60
Jablečný koláč, s
horní vrstvou
1 150 - 170 50 - 70
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nekvašený chléb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Listové těsto s ná-
plní
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (al-
saské jídlo podob-
né pizze)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirohy (ruské piro-
hy s náplní)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Předehřejte troubu
Tabulka pro nákypy a zapékaná jídla
Jídlo Funkce trouby Úro-
veň
roštu
Teplota °C Čas h:min
Zapečené těstoviny TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
1 180-200 0:25-0:40
Zapékaná zelenina
1)
INFRAPEČENÍ 1 160-170 0:15-0:30
Bagety zapečené s
roztaveným sýrem
1)
INFRAPEČENÍ 1 160-170 0:15-0:30
Sladké nákypy TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
1 180-200 0:40-0:60
Rybí nákypy TRADIČNÍ PE-
ČENÍ
1 180-200 0:30-1:00
Plněná zelenina INFRAPEČENÍ 1 160-170 0:30-1:00
1) Předehřejte troubu
Užitečné rady a tipy 15
Hotová jídla
Jídlo k
přípravě
Funkce trouby Úroveň roštu Teplota °C Čas
Hranolky
1)
INFRAPEČE-
3 200-220 řiďte se návo-
dem výrobce
1) Poznámka: Hranolky při pečení dvakrát až třikrát obraťte.
Pečení masa
Nádoba na pečení
•K pečení masa používejte žáruvzdorné nádoby (dodržujte pokyny výrobce).
Velké pečeně můžete péct přímo v hlubokém plechu nebo na roštu nad hlu-
bokým plechem k zachycení tuku. (je-li součástí vybavení)
Libové maso doporučujeme péct v pekáči s poklicí. Maso bude šťavnatější.
Všechny druhy masa, které by měly zhnědnout, nebo mít po upečení kůrčič-
ku, můžete péct v pekáči bez pokličky.
Údaje v následující tabulce jsou jen orientační.
Pokyny k tabulce pečení masa.
V troubě doporučujeme péct maso a ryby až od váhy 1 kg.
Do nádoby na pečení nalijte trochu tekutiny, zabráníte tím připečení vystřiku-
jící masové šťávy nebo tuku.
Maso podle potřeby (po 1/2 - 2/3 doby pečení) obraťte.
Velké pečeně a drůbež je lepší několikrát během doby pečení podlít maso-
vou šťávou.
Troubu vypněte asi 10 minut před koncem doby pečení a k dopečení využijte
zbytkové teplo.
Hově
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Hovězí v pekáči 1 - 1,5 kg TRADIČ
PEČENÍ
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbíf nebo filet na cm
tloušťky
- krvavý
1)
na cm
tloušťky
INFRAPE-
ČENÍ
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- středně propečený na cm
tloušťky
INFRAPE-
ČENÍ
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobře propečený na cm
tloušťky
INFRAPE-
ČENÍ
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) Předehřejte troubu
16 Užitečné rady a tipy
Vepřové
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Ramínko, krkovice,
kýta v celku
1 - 1,5 kg INFRAPE-
ČENÍ
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Kotlety, uzené maso 1 - 1,5 kg INFRAPE-
ČENÍ
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Sekaná pečeně 750 g - 1
kg
INFRAPE-
ČENÍ
1 160 - 170 0:45 -
1:00
Vepřové koleno
(předvařené)
750 g - 1
kg
INFRAPE-
ČENÍ
1 150 - 170 1:30 -
2:00
Telecí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Telecí pečeně 1 kg INFRAPE-
ČENÍ
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Telecí koleno 1,5 -2 kg INFRAPE-
ČENÍ
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Jehněčí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Jehněčí kýta, jehněčí
pečeně
1 - 1,5 kg INFRAPE-
ČENÍ
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Jehněčí hřbet 1 - 1,5 kg INFRAPE-
ČENÍ
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Zvěřina
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Zaječí hřbet, zaječí
kýty
1)
až 1 kg TRADIČ
PEČENÍ
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Hřbet z vysoké zvěře 1,5 -2 kg TRADIČ
PEČENÍ
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Kýta z vysoké zvěře 1,5 -2 kg TRADIČ
PEČENÍ
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) Předehřejte troubu
Užitečné rady a tipy 17
Drůbež
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Kusy drůbeže 200 - 250
g každý
INFRAPE-
ČENÍ
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Půlka kuřete 400 - 500
g každý
INFRAPE-
ČENÍ
1 190 - 210 0:35 -
0:50
Kuře, brojler 1 - 1,5 kg INFRAPE-
ČENÍ
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Kachna 1,5 - 2 kg INFRAPE-
ČENÍ
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Husa 3,5 - 5 kg INFRAPE-
ČENÍ
1 160 - 180 2:30 -
3:30
Krůta 2,5 - 3,5
kg
INFRAPE-
ČENÍ
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Krůta 4 - 6 kg INFRAPE-
ČENÍ
1 140 - 160 2:30 -
4:00
Ryba (dušená)
Druh masa Množství Funkce trouby Úro-
veň
ro-
štu
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Celá ryba 1 - 1,5 kg TRADIČ
PEČENÍ
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Grilování
Grilovací funkci používejte vždy s maximální teplotou.
Vždy grilujte se zavřenými dveřmi trouby
Vždy prázdnou troubu předehřejte na 5 minut pomocí grilovací funkce.
Rošt zasuňte do úrovně drážek uvedené v tabulce pro grilování.
Do první úrovně drážek vždy zasuňte plech na zachycení šťávy
Grilujte pouze ploché kousky masa nebo ryb.
Chcete-li zjistit, jakou funkci trouby musíte použít, přečtěte si seznam funkcí
trouby v části Denní používání.
Jídlo ke grilování Úroveň roštu Čas
1. strana 2. strana
Karbanátky 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Vepřový řízek 4 10 - 12 min 6 - 10 min
18 Užitečné rady a tipy
Jídlo ke grilování Úroveň roštu Čas
1. strana 2. strana
Klobásy 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Hovězí steaky, tele-
cí steaky
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Hovězí filety, hově-
zí pečeně (okolo 1
kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Topinky
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Plněné toasty 3 6 - 8 min -------
1) Nepředehřívejte
Zavařování
K zavařování používejte pouze zavařovací sklenice stejné velikosti.
Sklenice s uzávěrem typu Twist-Off nebo bajonetovým uzávěrem nejsou
vhodné.
Používejte první úroveň drážek zdola.
Sklenice postavte na plech. Vejde se na něj až šest sklenic s litrovým obsa-
hem.
Sklenice musí být naplněné do stejné výše a dobře uzavřené.
Postavte sklenice na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
•Do mělkého plechu nalijte 1/2 litru vody, aby v troubě byla dostatečné vlhko.
Jakmile se v prvních sklenicích začnou tvořit bublinky (u 1litrových sklenic
asi za 35-60 minut), troubu vypněte nebo snižte teplotu na 100° C (viz tabul-
ka).
Chcete-li zjistit, jakou funkci trouby musíte použít, přečtěte si seznam funkcí
trouby v části Denní používání.
Měkké ovoce
Zavařování Teplota °C Čas do mírného
varu v minu-
tách
Další vaření při
100 °C v min.
Jahody, borůvky, maliny,
zralý angrešt
160 - 170 35 - 45 ---
Nezralý angrešt 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Peckoviny
Zavařování Teplota °C Čas do mírného
varu v minu-
tách
Další vaření při
100 °C v min.
Hrušky, kdoule, švestky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Užitečné rady a tipy 19
Zelenina
Zavařování Teplota °C Čas do mírného
varu v minu-
tách
Další vaření při
100 °C v min.
Mrkev
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Okurky 160 - 170 50 - 60 ---
Smíšená nakládaná zeleni-
na
160 - 170 50 - 60 15
Kedlubny, hrášek, chřest 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Nechte dojít ve vypnuté troubě
Sušení
Na rošty trouby položte papír na pečení.
Chcete-li zjistit, jakou funkci trouby musíte použít, přečtěte si seznam funkcí
trouby v části Denní používání.
Zelenina
Sušené potraviny Teplota °C Úroveň roštu Čas v hodinách
(orientačně)
1 úroveň 2 úrovně
Fazole 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Papriky (proužky) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Polévková zelenina 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Houby 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Bylinky 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Ovoce
Sušené potraviny Teplota °C Úroveň roštu Čas v hodinách
(orientačně)
1 úroveň 2 úrovně
Švestky 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Meruňky 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Jablečné plátky 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Hrušky 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Rozmrazování
Vybalené potraviny položte v talíři na rošt.
Nezakrývejte je talířem ani miskou. Tím byste značně prodloužili čas rozmra-
zování.
•Zasuňte rošt do první úrovně zdola.
20 Užitečné rady a tipy
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B41013-5-M Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál