Aeg-Electrolux E4101-7-B Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

Tato příručka je také vhodná pro

E4101-7
Návod k použití Vestavná trouba
Děkujeme, že jste si vybrali jeden z našich vysoce kvalitních výrobků.
Přečtěte si prosím pozorně tento návod k použití, abyste zajistili
optimální a správný chod svého spotřebiče. Najdete v něm rady k
dokonalému a co nejúčinnějšímu používání spotřebiče. Doporučujeme
vám, abyste návod uložili na bezpečném místě, a mohli ho kdykoliv
znovu použít. Předejte ho prosím i případnému dalšímu majiteli
spotřebiče.
Přejeme vám s novým spotřebičem hodně radosti.
Obsah
Bezpečnostní informace 2
Bezpečnost dětí a nesvéprávných
osob 2
Bezpečnostní opatření při instalaci
3
Elektrická bezpečnostní opatře
3
Bezpečnost při provozu 3
Popis spotřebiče 4
Celkový pohled 4
Příslušenství trouby 5
Vývod páry 5
Před prvním použitím 5
První čištění 5
Nastavení hodin 5
Denní používání 5
Zapnutí a vypnutí trouby 6
Chladicí ventilátor 6
Varné zóny 6
Teplota 6
Funkce trouby 6
Vložení příslušenství trouby 7
Nasazení/odstranění tukového filtru
8
Displej 8
Nastavení funkcí hodin 9
Zrušení funkcí hodin 9
Užitečné rady a tipy 9
Vnitřní strana dveří 10
Pečení moučných jídel 10
Pečení masa 16
Grilování 18
Zavařování 19
Sušení 20
Rozmrazování 21
Čištění a údržba 21
Strop trouby 22
Drážky na rošty 23
Žárovka trouby 23
Dveře trouby a skleněné tabule 23
Co dělat, když... 25
Likvidace 26
Servis a náhradní díly 26
Zmĕny vyhrazeny
Bezpečnostní informace
Bezpečnost dětí a nesvéprávných osob
Tento spotřebič nesmějí používat děti nebo osoby se sníženými fyzickými,
smyslovými nebo duševními schopnostmi, nebo bez patřičných zkušeností
a znalostí, které jim brání v bezpečném používání spotřebiče, s výjimkou
situace, kdy je sledují osoby odpovědné za jejich bezpečnost, nebo jim dá‐
vají příslušné pokyny k bezpečnému použití spotřebiče.
2
Obsah
Pokud jsou v blízkosti trouby děti, zapněte dětskou pojistku. Je-li dětská po‐
jistka zapnutá, děti nemohou troubu náhodně zapnout.
Bezpečnostní opatření při instalaci
Instalaci smí provádět kvalifikovaný elektrikář. Jestliže se neobrátíte na kva‐
lifikovaného elektrikáře, nebudete moci v případě závady uplatnit záruku.
K zajištění bezpečnosti se při instalaci řiďte pokyny v části "Instalace".
Elektrická bezpečnostní opatření
Elektrické zapojení tohoto spotřebiče smí provádět pouze kvalifikovaný
elektrikář.
K zajištění bezpečnosti při elektroinstalaci je nutné dodržovat pokyny v části
"Instalace".
Nebezpečí požáru
Dveře otvírejte velmi opatrně. Používáte-li při přípravě jídla v troubě přísady
obsahující alkohol, může vzniknout směs vzduchu s alkoholem. Hrozí ne‐
bezpečí požáru.
Při otvírání dveří nesmí být v blízkosti jiskry ani otevřený oheň. Hrozí ne‐
bezpečí požáru.
Neskladujte ve spotřebiči hořlavé materiály. Hrozí nebezpečí požáru.
Bezpečnost při provozu
Barevné změny na smaltu trouby nemají vliv na výkon spotřebiče. Záruka se
tím neruší.
Tento spotřebič používejte jen k pečení masa a moučníků.
Po připojení spotřebiče k síťové zásuvce se nesmí kabel dotýkat horkých
dveří trouby nebo být v jejich blízkosti.
Vnitřní část spotřebiče se při použití zahřívá na vysokou teplotu. Hrozí ne‐
bezpečí popálení.
Spotřebič nezakrývejte alobalem, aby se nepoškodil smalt trouby.
Na dno trouby nestavte pekáč ani plech, protože by se mohl poškodit smalt
trouby.
Nikdy nelijte vodu přímo do trouby, aby se smalt nepoškodil, nebo nezbarvil.
Při pečení koláčů s vysokým obsahem vody použijte proto hluboký plech.
Ovocné šťávy mohou zanechat skvrny, které se nemusí podařit odstranit.
Dveře trouby neotvírejte nikdy násilím.
Při instalaci nebo odstraňování skleněných tabulí buďte velmi opatrní.
Nenechávejte v troubě po dopečení vlhká jídla, protože vlhkost může po‐
škodit smalt.
Po vypnutí chladicího ventilátoru nenechávejte jídla v troubě nezakrytá. V
troubě nebo na skle dveří se může srážet vlhkost.
Čištění a údržba
Před každou údržbou vždy spotřebič vypněte a nechte ho vychladnout.
Nečistěte spotřebič parními nebo vysokotlakými čisticími přístroji.
Bezpečnostní informace
3
Na čištění skla dveří nepoužívejte abrazivní tekuté prostředky ani kovové
škrabky, protože by mohly poškrábat povrch skla. Sklo by pak mohlo po‐
praskat a rozbít se.
Popis spotřebiče
Celkový pohled
2
1
23 4 5 6 7
9
10
11
12
14 5
4
3
2
1
13
8
1 Ovládací panel
2 Kontrolky varných zón
3 Kontrolka napájení
4 Ovladač pro funkce trouby
5 Displej
6 Ovladač teploty
7
8 Ovladače pro varné zóny
9 Topné těleso
10 Žárovka trouby
11 Ventilátor a tukový filtr
12 Spodní ohřev
13 Drážky na rošty trouby, vyjímatelné
4
Popis spotřebiče
Kontrolka napájení
14 Polohy roštů
Příslušenství trouby
Rošt trouby
Pro nádoby na pečení, dortové a koláčové formy, pečeně.
Mělký plech na pečení
Na koláče a drobné pečivo.
Hluboký plech na pečení
Pro pečení moučníků a masa, nebo k zachycování tuku.
Vývod páry
Pára z trouby uniká vývodem v zadním levém rohu varného povrchu (viz Popis
spotřebiče v návodu k použití varné desky).
Před prvním použitím
První čištění
Vyjměte ze spotřebiče všechno příslušenství.
Před prvním použitím spotřebič vyčistěte.
POZOR
Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky. Mohly by poškodit povrch. Řiďte se
částí " Čištění a údržba".
Nastavení hodin
Trouba funguje jen v případě, že byl nastaven denní čas.
Po připojení trouby k síti nebo po výpadku
elektrického proudu automaticky bliká kon‐
trolka funkce Čas.
K nastavení aktuálního denního času pou‐
žijte tlačítko " + " nebo " - ".
Asi po 5 vteřinách blikání přestane a zo‐
brazí se nastavený denní čas.
Chcete-li čas změnit, nesmíte nastavit au‐
tomatickou funkci (Délka
nebo Konec
) současně.
Denní používání
Chcete-li troubu použít, zatlačte zasunovací ovladač. Ovladač se vysune.
Před prvním použitím
5
Zapnutí a vypnutí trouby
1. Otočte ovladačem funkcí trouby na funkci trouby.
2. Otočte ovladačem teploty na požadovanou teplotu.
Jakmile je trouba v provozu, rozsvítí se kontrolka napájení.
Současně se zvyšováním teploty se zapne displej teploty.
3. K vypnutí trouby otočte ovladačem funkcí trouby a ovladačem teploty do
polohy Vypnuto.
Chladicí ventilátor
Chladicí ventilátor se spustí automaticky k ochlazení povrchu spotřebiče. Jes‐
tliže troubu vypnete, bude chladicí ventilátor pokračovat v chlazení až do
úplného ochlazení spotřebiče.
Varné zóny
Varné zóny na varné desce se ovládají pomocí ovladačů instalovaných s trou
bou. Další informace o varné desce najdete v návodu k použití k varné desce.
Teplota
Kontrolky varné zóny (viz "Celkový pohled ") ukazují, jakou zónu nastavujete.
Ovladač Funkce
Nastavení Uchovat teplé
1-9 Teplota
(1 = nejnižší teplota; 9 = nejvyšší teplota)
1. Otočte ovladačem na požadovanou teplotu.
2. Vaření ukončíte nastavením ovladače na "0".
Funkce automatického ohřevu
Tyto informace platí pouze v případě instalace varné desky s funkcí automa‐
tického ohřevu.
Funkce automatického ohřevu zaeje varnou zónu na určitou dobu na plný
výkon.
1. Funkci zapnete otočením ovladače co nejdál doprava (za nejvyšší teplotní
nastavení).
2. Chcete-li pokračovat ve vaření, otočte ovladač na požadovanou teplotu.
3. Vaření ukončíte nastavením ovladače na "0".
Funkce trouby
Funkce trouby Použití
Osvětlení Tuto funkci používejte k osvětlení vnitřku trouby.
6
Denní používání
Funkce trouby Použití
Horký vzduch K pečení jídla na maximálně třech úrovních v trou‐
bě současně. Snižuje teplotu trouby (20-40 °C) v
porovnání s tradičním ohřevem. Také k sušení po‐
travin.
Horký vzduch Pizza Pro pečení jídel, která vyžadují intenzivnější zhněd‐
nutí a křupavější spodek, na jedné úrovni. Snižuje
teplotu trouby (20-40 °C) v porovnání s tradičním
ohřevem.
Tradiční Pečení Pro pečení moučníků a masa na jedné úrovni trou‐
by.
Spodni ohřev K pečení koláčů s křupavým spodkem nebo kůrkou
a k zavařování.
Rozmrazit K rozmrazování zmrazených potravin.
Gril Ke grilování plochých kousků uprostřed grilu a k
opékání topinek.
Velkoplošný gril Ke grilování plochých kusů ve velkém množství a k
opékání topinek.
Infrapečení Pro pečení větších kusů masa nebo drůbeže na
jedné úrovni. Také k zapékání a zhnědnutí jídla.
Vložení příslušenství trouby
Zásuvné příslušenství zasunujte tak, aby prohlubně byly vzadu v troubě a
směřovaly dolů. Zasuňte příslušenství do drážek na jedné z úrovní trouby.
Na hlubokém plechu a roštu trouby jsou na
obou stranách prohlubně. Tyto prohlubně
a tvar drážek brání překlopení příslušen‐
ství trouby.
Denní používání
7
Společné zasunutí roštu a hlubokého ple‐
chu na pečení masa
Rošt trouby položte na hluboký plech na
pečení. Zasuňte hluboký plech na peče
do drážek na jedné z úrovní trouby.
Nasazení/odstranění tukového filtru
Tukový filtr nasazujte pouze při pečení
masa k ochraně topného tělesa zadní stě‐
ny trouby před stříkajícím tukem.
Nasazení tukového filtru
Uchopte tukový filtr za držáček a zasuňte dva úchyty dolů do otvoru na zadní
stěně trouby (otvor ventilátoru).
Odstranění tukového filtru
Uchopte tukový filtr za držáček, vyhákněte ho a vytáhněte ven.
Displej
1 2 3
456
1 Kontrolky funkcí
2 Časový displej
3 Kontrolky funkcí
4 Tlačítko " + "
5 Tlačítko voliče
6 Tlačítko " - "
8
Denní používání
Nastavení funkcí hodin
1. Opakovaně stiskněte tlačítko voliče,
začne blikat kontrolka požadova‐
né funkce.
2. K nastavení času pro Minutku
,
Délku
nebo Konec použijte tla‐
čítko " + " nebo " - ".
Rozsvítí se příslušná kontrolka.
Po uplynutí času začne kontrolka
funkce blikat a na 2 minuty zazní
zvukový signál.
U zapnutých funkcí Délka a Konec se trouba vypne automaticky.
3. Zvukový signál vypnete stiskem jakéhokoli tlačítka.
Funkce hodin Použití
Denní čas Ukazují čas. K nastavení, změně nebo kontrole času.
Minutka K odpočítávání času.
Po uplynutí nastaveného času zazní signál.
Tato funkce nemá žádný vliv na provoz trouby.
Délka K nastavení délky zapnutí trouby.
Konec K nastavení času vypnutí funkce trouby.
Funkce Délka a Konec lze použít současně pro naprogramování auto‐
matického zapnutí a pozdějšího vypnutí trouby. V tomto případě nejprve na‐
stavte funkci Délka
, pak Konec .
Zrušení funkcí hodin
1. Opakovaně stiskněte tlačítko voliče, až začne blikat kontrolka požadované
funkce.
2. Stiskněte a podržte tlačítko " - ".
Za několik vteřin se funkce hodin vypne.
Užitečné rady a tipy
Příklady použití varné desky
Údaje v následující tabulce jsou jen orientační.
Užitečné rady a tipy
9
Te‐
pelné
na‐
stave‐
Vhodné pro: Čas Tipy
1
Udržení teploty uvařeného jídla Podle
potřeb
y
Poklička
1-2 Holandská omáčka, rozpouštění:
másla, čokolády, želatiny
5-25
min
Občas zamíchejte
1-2 Zahuštění: nadýchané omelety,
míchaná vejce
10-40
min
Vařte s pokličkou
2-3 Dušení jídel z rýže a mléčných jí‐
del, ohřívání hotových jídel
25-50
min
Přidejte alespoň dvakrát tolik
vody než rýže, mléčná jídla bě
hem občas zamíchejte
3-4 Podušení zeleniny, ryb, masa 20-45
min
Přidejte několik lžiček tekutiny
4-5 Vaření brambor v páře 20-60
min
Použijte max. ¼ l vody pro 750
g brambor
4-5 Vaření většího množství jídel, du
šeného masa se zeleninou a po‐
lévek
60-150
min
Až 3 l vody a přísady
6-7 Šetrné smažení: plátků masa ne‐
bo ryb, Cordon Bleu z telecího ma‐
sa, kotlet, masových kroket, uze‐
nin, jater, jíšky, vajec, palačinek a
koblih
Podle
potřeb
y
Uprostřed smažení obraťte
7-8 Prudké smažení, pečenou bram‐
borovou kaši, silné řízky, steaky
5-15
min
Uprostřed smažení obraťte
9 Vaření velkého množství vody, vaření těstovin, opražení masa (guláš, duše‐
né maso v hrnci), fritování hranolků
Vnitřní strana dveří
Na vnitřní straně dveří trouby můžete najít:
čísla úrovně roštů
informace o funkcích trouby, doporučené úrovni roštů a teplotách pro typická
jídla.
Teploty a časy pečení v tabulkách jsou pouze orientační. Závisí na receptu,
kvalitě a množství použitých přísad.
Pečení moučných jídel
Všeobecné pokyny
Nová trouba může péct jinak, než jak jste byli zvyklí u staré trouby. Svá
obvyklá nastavení (teplotu, doby pečení) a úrovně zasunutí plechu byste
měli proto upravit podle doporučení uvedených v tabulkách.
10
Užitečné rady a tipy
Při delším pečení můžete troubu vypnout asi 10 minut před koncem pečení,
abyste využili zbytkového tepla.
Při pečení zmrazeného jídla se mohou plechy v troubě během pečezkroutit.
Po ochlazení se opět vyrovnají.
Jak používat tabulky pro pečení
Doporučujeme vždy nejprve použít nižší teplotu.
Jestliže nemůžete najít nastavení pro určitý recept, snažte se vybrat pod‐
obné jídlo.
Při pečení moučníků na několika úrovních drážek může být doba pečení o
10-15 minut delší.
Různě vysoké moučníky a pečivo mohou nejprve nerovnoměrně zhnědnout.
Teplotu proto ale hned neměňte. Rozdíly se během pečení vyrovnají.
Pečení moučníků na jedné úrovni - pečení ve formě
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Bábovka nebo
brioška
Horký vzduch 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Koláč Madeira/
Ovocné koláče
Horký vzduch 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Piškotová buchta Horký vzduch 1 140 0:25 - 0:40
Piškotová buchta Tradiční peče‐
1 160 0:25 - 0:40
Korpus - křehké tě‐
sto
1)
Horký vzduch 3 170-180 0:10 - 0:25
Korpus - piškotové
těsto
Horký vzduch 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Jablečný koláč Tradiční peče‐
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Jablečný koláč (2
formy, Ř 20 cm, po
ložené úhlopříčně)
Horký vzduch 1 160 1:10 - 1:30
Jablečný koláč (2
formy, Ř 20 cm, po
ložené úhlopříčně)
Tradiční peče‐
1 180 1:10 - 1:30
1) Předehřejte troubu.
Pečení moučníků na jedné úrovni - koláče/cukroví/chléb na plechu na pečení
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Kynutá pletýnka/
věnec
Tradiční peče‐
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Vánoční štola
1)
Tradiční peče‐
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chléb (žitný chléb) Tradiční peče‐
1
Užitečné rady a tipy
11
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
- nejprve
1)
230 0:25
- potom 160 - 180 0:30 - 1:00
Zákusky z listové‐
ho těsta s krémem/
banánky
1)
Tradiční peče‐
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Roláda
1)
Tradiční peče‐
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Drobenkový koláč,
suchý
Horký vzduch 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Máslový mandlový
koláč/cukrové ko‐
láčky
1)
Tradiční peče‐
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Ovocný koláč (ky‐
nuté těsto / piško‐
tové těsto)
2)
Horký vzduch 3 150 0:35 - 0:50
Ovocný koláč (ky‐
nuté těsto / piško‐
tové těsto)
2)
Tradiční peče‐
3 170 0:35 - 0:50
Ovocné koláče z
křehkého těsta
Horký vzduch 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Kynutý koláč s
jemnou náplní
(např. tvaroh, sme‐
tana, pudink)
1)
Tradiční peče‐
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Nekvašený chléb Horký vzduch 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Předehřejte troubu.
2) Použijte hluboký plech na pečení.
Pečení na jedné úrovni - čajové pečivo
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Placičky z křehké‐
ho těsta
Horký vzduch 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Stříkané pečivo Horký vzduch 3 140 0:20 - 0:30
Stříkané pečivo
1)
Tradiční peče‐
3 160 0:20 - 0:30
Sušenky z třeného
těsta
Horký vzduch 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Pečivo z vaječného
bílku, sněhové pu‐
sinky
Horký vzduch 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandlové pusinky Horký vzduch 3 100 - 120 0:30 - 0:60
12
Užitečné rady a tipy
Druh pečení Funkce trouby Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Malé pečivo z ky‐
nutého těsta
Horký vzduch 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Malé listové pečivo
1)
Horký vzduch 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Rolky
1)
Horký vzduch 3 160 0:20 - 0:35
Rolky
1)
Tradiční peče‐
3 180 0:20 - 0:35
Malé koláčky (20
kousků na plech)
1)
Horký vzduch 3 140 0:20 - 0:30
Malé koláčky (20
kousků na plech)
1)
Tradiční peče‐
3 170 0:20 - 0:30
1) Předehřejte troubu.
Pečení moučníků na více než jedné úrovni - koláče/cukroví/chléb na plechu
Jídlo
Ventilátor
2 úrovně
Ventilátor
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Zákusky z listového
těsta s krémem/ba‐
nánky
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Koláč s drobenkou,
suchý
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Předehřejte troubu.
Pečení moučníků na více než jedné úrovni - sušenky/koláčky/cukroví/rolky
Jídlo
Ventilátor
2 úrovně
Ventilátor
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Placičky z křehkého
těsta
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Stříkané pečivo 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Sušenky z třeného
těsta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Čajové pečivo z va‐
ječného bílku, sně
hové pusinky
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandlové pusinky 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Malé pečivo z kynu‐
tého těsta
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Malé listové pečivo
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Rolky 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Užitečné rady a tipy
13
Jídlo
Ventilátor
2 úrovně
Ventilátor
3 úrovně
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Malé koláčky (20
kousků na plech)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Předehřejte troubu.
Rady k pečení
Výsledky pečení Možná příčina Řešení
Spodek koláče je
příliš světlý
Špatná úroveň drážek Zasuňte koláč víc dolů
Koláč klesl (je maz‐
lavý, nepropečený,
s vodním pruhem)
Příliš vysoká teplota pe‐
čení
Nastavte nižší teplotu pečení
Koláč klesl (je maz‐
lavý, nepropečený,
s vodním pruhem)
Příliš krátká doba peče‐
Prodlužte dobu pečení
Dobu pečení není možné zkrátit na‐
stavením vyšší teploty
Koláč klesl (je maz‐
lavý, nepropečený,
s vodním pruhem)
V těstě je příliš mnoho
tekutiny
Použijte méně tekutiny. Dodržujte
dobu tření těsta, zejména používáte-
li kuchyňského robota
Koláč je příliš su‐
chý.
Příliš nízká teplota trou‐
by
Nastavte vyšší teplotu
Koláč je příliš su‐
chý.
Příliš dlouhá doba peče‐
ní.
Zkraťte dobu pečení
Koláč nehnědne
rovnoměrně
Příliš vysoká teplota
trouby a příliš krátká do‐
ba pečení.
Nastavte nižší teplotu pečení a pro‐
dlužte dobu pečení
Koláč nehnědne
rovnoměrně
Nerovnoměrně
rozetřené těsto
Těsto rovnoměrně rozetřete na
plech
Koláč není po na‐
stavené době upe‐
čený
Příliš nízká teplota. Použijte mírně vyšší nastavení te‐
ploty trouby.
Tabulka pro horkovzdušné pečení
Chcete-li zjistit, jakou funkci trouby musíte použít, přečtěte si seznam funkcí
trouby v části Denní používání.
Jídlo Úroveň police Teplota °C Čas (min)
Pizza (slabé těsto)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (s velkou ná‐
plní)
1 180 - 200 20 - 30
Ovocné koláčky 1 180 - 200 45 - 60
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
14
Užitečné rady a tipy
Jídlo Úroveň police Teplota °C Čas (min)
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Tvarohový koláč,
kulatý
1 140 - 160 60 - 90
Tvarohový koláč,
na plechu
1 140 - 160 50 - 60
Jablečný koláč, s
horní vrstvou
1 150 - 170 50 - 70
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nekvašený chléb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Listové těsto s ná‐
plní
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (al‐
saské jídlo podob‐
né pizze)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirohy (ruské piro‐
hy s náplní)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Předehřejte troubu
Tabulka pro nákypy a zapékaná jídla
Jídlo Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota °C Čas h : min
Zapečené těstoviny Tradiční pečení 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Tradiční pečení 1 180-200 0:25-0:40
Zapékaná zelenina
1)
Infrapečení 1 160-170 0:15-0:30
Bagety zapečené s
roztaveným sýrem
1)
Infrapečení 1 160-170 0:15-0:30
Sladké nákypy Tradiční pečení 1 180-200 0:40-0:60
Rybí nákypy Tradiční pečení 1 180-200 0:30-1:00
Plněná zelenina Infrapečení 1 160-170 0:30-1:00
1) troubu předehřejte
Hotová jídla
Jídlo Funkce trouby Úroveň police Teplota °C Čas
Hranolky
1)
Infrapečení 3 200-220 řiďte se návo‐
dem výrobce
1) Poznámka: Hranolky při pečení 2-3 x obraťte
Užitečné rady a tipy
15
Pečení masa
Při pečení masa nasaďte tukový filtr!
Nádoba na pečení
K pečení masa používejte žáruvzdorné nádoby (dodržujte pokyny výrobce).
Velké pečeně můžete péct přímo v hlubokém plechu nebo na roštu nad hlu
bokým plechem k zachycení tuku. (je-li součástí vybavení)
Libové maso doporučujeme péct v pekáči s poklicí. Maso bude šťavnatější.
Všechny druhy masa, které by měly zhnědnout, nebo mít po upečení kůr‐
čičku, můžete péct v pekáči bez pokličky.
Údaje v následující tabulce jsou jen orientační.
Pokyny k tabulce pečení masa.
V troubě doporučujeme péct maso a ryby až od váhy 1 kg.
Do nádoby na pečení nalijte trochu tekutiny, zabráníte tím připečení vystřiku‐
jící masové šťávy nebo tuku.
Maso podle potřeby (po 1/2 - 2/3 doby pečení) obraťte.
Velké pečeně a drůbež je lepší několikrát během doby pečení podlít maso‐
vou šťávou.
Troubu vypněte asi 10 minut před koncem doby pečení a k dopečevyužijte
zbytkové teplo.
Hovězí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Hovězí v pekáči 1 - 1,5 kg Tradiční pe‐
čení
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbíf nebo plátky na cm
tloušťky
- nepropečený
1)
na cm
tloušťky
Infrapečení 1 190 - 200 0:05 -
0:06
- střední na cm
tloušťky
Infrapečení 1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobře propečený na cm
tloušťky
Infrapečení 1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) troubu předehřejte
16
Užitečné rady a tipy
Vepřové
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Ramínko, krkovička,
kýta v celku
1 - 1,5 kg Infrapečení 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Řízek, žebírko 1 - 1,5 kg Infrapečení 1 170 - 180 1:00 -
1:30
Sekaná 750 g - 1
kg
Infrapečení 1 160 - 170 0:45 -
1:00
Vepřové koleno
(předvařené)
750 g - 1
kg
Infrapečení 1 150 - 170 1:30 -
2:00
Telecí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Telecí pečeně 1 kg Infrapečení 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Telecí koleno 1,5 -2 kg Infrapečení 1 160 - 180 2:00 -
2:30
Jehněčí
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Jehněčí kýta, jehněčí
pečeně
1 - 1,5 kg Infrapečení 1 150 - 170 1:15 -
2:00
Jehněčí hřbet 1 - 1,5 kg Infrapečení 1 160 - 180 1:00 -
1:30
Zvěřina
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Zaječí hřbet, zaječí
kýta
1)
až 1 kg Tradiční
pečení
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Hřbet ze zvěřiny 1,5 -2 kg Tradiční
pečení
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Užitečné rady a tipy
17
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Kýta ze zvěřiny 1,5 -2 kg Tradič
pečení
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) troubu předehřejte
Drůbež
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Kusy drůbeže 200 - 250 g
každý
Infrapečení 1 200 - 220 0:35 -
0:50
Půlka kuřete 400 - 500 g
každá
Infrapečení 1 190 - 210 0:35 -
0:50
Kuře, brojler 1 - 1,5 kg Infrapečení 1 190 - 210 0:45 -
1:15
Kachna 1,5 - 2 kg Infrapečení 1 180 - 200 1:15 -
1:45
Husa 3,5 - 5 kg Infrapečení 1 160 - 180 2:30 -
3:30
Krůta 2,5 - 3,5 kg Infrapečení 1 160 - 180 1:45 -
2:30
Krůta 4 - 6 kg Infrapečení 1 140 - 160 2:30 -
4:00
Ryba (dušená)
Druh masa Množství Funkce trouby Úro‐
veň
poli‐
ce
Teplota
°C
Čas
(h:min)
Celá ryba 1 - 1,5 kg Tradiční
pečení
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Grilování
Grilovací funkci vždy používejte s maximální teplotou.
Vždy grilujte se zavřenými dveřmi trouby
Vždy prázdnou troubu předehřejte na 5 minut pomocí grilovací funkce.
Rošt zasuňte do úrovně drážek uvedené v tabulce pro grilování.
Do první úrovně drážek vždy zasuňte plech na zachycení šťávy
Grilujte pouze ploché kousky masa nebo ryb.
18
Užitečné rady a tipy
Chcete-li zjistit, jakou funkci trouby musíte použít, přečtěte si seznam funkcí
trouby v části Denní používání.
Jídlo ke grilování Úroveň police Čas
1. strana 2. strana
Karbanátky 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Vepřový řízek 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Uzeniny 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Hovězí steaky, te‐
lecí steaky
4 6 - 7 min 5 - 6 min.
Hovězí filety, hově‐
zí pečeně (okolo 1
kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Toast
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Toast s oblohou 3 6 - 8 min. -------
1) Nepředehřívejte
Zavařování
K zavařování používejte pouze zavařovací sklenice stejné velikosti.
Sklenice s uzávěrem typu Twist-Off nebo bajonetovým uzávěrem nejsou
vhodné.
Používejte první úroveň drážek zdola.
Sklenice postavte na plech. Vejde se na něj až šest sklenic s litrovým ob‐
sahem.
Sklenice musí být naplněné do stejné výše a dobře uzavřené.
Postavte sklenice na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
Do mělkého plechu nalijte 1/2 litru vody, aby v troubě byla dostatečné vlhko.
Jakmile se v prvních sklenicích začnou tvořit bublinky (u 1litrových sklenic
asi za 35-60 minut), troubu vypněte nebo snižte teplotu na 100° C (viz ta‐
bulka).
Chcete-li zjistit, jakou funkci trouby musíte použít, přečtěte si seznam funkcí
trouby v části Denní používání.
Měkké ovoce
Suroviny k zavařování Teplota ve °C Zavařování do
začátku perlení
v min.
Další vaření při
100°C v min
Jahody, borůvky, maliny,
zralý angrešt
160 - 170 35 - 45 ---
Nezralý angrešt 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Užitečné rady a tipy
19
Peckoviny
Suroviny k zavařování Teplota ve °C Zavařování do
začátku perlení v
min.
Další vaření při
100°C v min
Hrušky, kdoule, švestky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Zelenina
Suroviny k zavařování Teplota ve °C Zavařování do
začátku perlení
v min.
Další vaření při
100°C v min
Mrkve
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Okurky 160 - 170 50 - 60 ---
Smíšená nakládaná zeleni‐
na
160 - 170 50 - 60 15
Kedlubny, hrášek, chřest 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Nechte dojít ve vypnuté troubě
Sušení
Na rošty trouby položte papír na pečení.
Chcete-li zjistit, jakou funkci trouby musíte použít, přečtěte si seznam funkcí
trouby v části Denní používání.
Zelenina
Suroviny k sušení Teplota ve
°C
Úroveň police Čas v hodinách
(orientačně)
1 úroveň 2 úrovně
fazole 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Papriky (proužky) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Polévková zelenina 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Houby 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Bylinky 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Ovoce
Suroviny k sušení Teplota ve
°C
Úroveň police Čas v hodinách
(orientačně)
1 úroveň 2 úrovně
Švestky 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Meruňky 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Jablečné plátky 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Hrušky 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
20
Užitečné rady a tipy
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux E4101-7-B Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
Tato příručka je také vhodná pro