55
VAŘENÍ ESPRESSA
Espresso si můžete vychutnat jako takové, ale můžete jej použít i jako základ pro mnoho populárních variant espressa, jako je caè latte,
cappuccino, americano atd. V kávovaru si můžete udělat jednu kávu, tzv. single shot (přibližně 30 ml), anebo dvojitou kávu, tzv. double shot
(60 ml).
Plnění páky kávovaru
1. Rozhodněte se, zda si přejete jednu kávu (single shot), anebo dvojitou kávu (double shot).
2. Pokud si přejete jednu kávu, vložte do páky kávovaru sítko na jednu kávu (menší sítko). Pokud si přejete dvojitou kávu, vložte sítko na
dvojitou kávu (větší sítko) – Obr. D.
3. K plnění sítka použijte odměrku (Obr. E). Na jednu kávu 1 odměrku a na dvojitou kávu 2 odměrky (Obr. F). Odměrku naplňte tak, aby
byla zarovnaná, ne vrchovatá (Obr. G).
4. Kávu v páce kávovaru lehce upěchujte (stlačte) pomocí plochého konce odměrky, tzn. pěchovadla (Obr. H). Upěchujte tak, aby byla
odměrka zarovnaná. Kávu musíte zhutnit natolik, aby voda kávou neprocházela příliš snadno. Pokud bude voda kávou procházet příliš
snadno, chuť kávy nebude dostatečně extrahována. Pokud bude voda kávou procházet s velkými obtížemi, chuť bude drsná a hořká.
Nasazování páky kávovaru
1. Ujistěte se, že po okrajích páky kávovaru nejsou žádné zbytky kávy. Páku kávovaru nasaďte na kávovar tak, aby její rukojeť směřovala
směrem doleva a aby byla zarovnána se značkou U – Obr. J.
2. Na páku kávovaru zespodu zatlačte a potom pákou otočte doprava, až kam to půjde (Obr. K).
3. Pro sejmutí páky kávovaru otočte pákou doleva tak, aby byla rukojeť zarovnána se značkou U.
Vaření kávy
1. Pod výdej kávy umístěte na odkapávací misku šálek/šálky. Můžete uvařit jednu kávu do jednoho šálku, dvojitou kávu do jednoho šálku,
anebo dvojitou kávu do dvou šálků umístěných pod výdej vedle sebe. Ovšem u dvojité kávy je třeba do páky kávovaru vložit sítko na
dvojitou kávu.
2. Ujistěte se, že je ovladač páry v poloze vypnuto (A).
3. Přístroj zapnete přepnutím ovladače do polohy zapnuto (F).
4. Přístroj se začne zahřívat na provozní teplotu. Ukazatel stavu se přesune do polohy předehřevu (C) a kontrolka bude pomalu blikat.
5. Jakmile přístroj dosáhne provozní teploty, ukazatel se přesune do polohy připraven k použití (B) a kontrolka zůstane svítit.
6. Ovladač přepněte do polohy pro vaření kávy (G). Kávovar do páky kávovaru načerpá malé množství vody a pak se na několik sekund
zastaví. Tato předextrakční fáze zajišťuje, že se z kávy extrahuje maximální množství chuti.
7. Po dokončení předextrakční fáze (přibližně 5 sekund) začne z páky kávovaru vycházet káva. DŮLEŽITÉ: Během vaření kávy
nenechávejte přístroj bez dozoru. Přístroj bude vydávat kávu po dobu až 60 sekund. Pokud z kávovaru vyteklo již
požadované množství kávy, je na vás, abyste přístroj ručně zastavili (obvykle je to 30 ml na jednu kávu, 60 ml na dvojitou
kávu). Chcete-li proces vaření kávy zastavit, přepněte ovladač z polohy pro vaření kávy (G) do polohy zapnuto (F) nebo vypnuto (A).
8. Až budete hotovi, přepněte ovladač do polohy vypnuto (A).
FUNKCE PÁRY/HORKÉ VODY
Funkce páry/horké vody lze použít k ohřevu mléka, k napěnění mléka a také k ohřevu dalších nápojů, které vychladly.
Napařování mléka
1. Ovladač přepněte do polohy páry (D). Přístroj se začne zahřívat na provozní teplotu a ukazatel se přesune do polohy předehřevu (C).
Po dosažení správné provozní teploty se ukazatel přesune do polohy (D).
2. Mléko nalijte do menší konvičky.
3. Konvičku s mlékem držte pod parní tryskou tak, aby byla tryska v mléce ponořená.
4. Ovladačem páry/horké vody otočte proti směru hodinových ručiček. Čím dále proti směru hodinových ručiček otočíte, tím více páry se
vytvoří.
5. Až bude mléko ohřáté k vaší spokojenosti, otočte ovladačem páry/horké vody ve směru hodinových ručiček do polohy vypnuto (A).
6. Parní trysku vyčistěte.
Napěnění mléka
1. Postupujte podle kroků 1 a 2 v části „Napařování mléka“. Pro dosažení nejlepších výsledků používejte studené mléko z chladničky.
2. Držte konvičku pod tryskou, jak je uvedeno výše, a podle potřeby otevřete ovladač páry/horké vody.
3. Chcete-li vytvořit mléčnou pěnu s velkými bublinami, držte trysku ponořenou těsně pod povrchem mléka a při uvolňování páry
konvičkou kružte (Obr. L).
4. Chcete-li vytvořit mléčnou pěnu s malými bublinami (mikropěnu), držte trysku zcela ponořenou pod povrchem mléka a při uvolňování
páry konvičkou kružte (Obr. M).
5. Až budete hotovi, otočte ovladačem páry/horké vody ve směru hodinových ručiček do polohy vypnuto (A).
6. Parní trysku vyčistěte.
Horká voda
1. Přepněte ovladač do polohy zapnuto (F). Přístroj se začne zahřívat na provozní teplotu a ukazatel se přesune do polohy předehřevu
(C). Jakmile bude dosažena správná provozní teplota, ukazatel se přesune do polohy (B).
2. Pod parní trysku umístěte vhodnou nádobu.
3. Ovladačem páry/horké vody otočte zcela proti směru hodinových ručiček do polohy D/E.
4. Z parní trysky začne vytékat horká voda a poteče z ní až 90 sekund.
5. Až budete hotovi, otočte ovladačem páry/horké vody ve směru hodinových ručiček do polohy vypnuto (A).
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE