8 V okamžiku, kdy je v šálku požadované množství kávy, opět stiskněte tlačítko
na kávu. Příliš mnoho vody způsobí, že káva bude slabá. Pokud
nepotřebujete více kávy, vypněte přístroj tlačítkem on/off. Následující tabulka
nabízí přehled, jak dlouho musíte držet tlačítko na kávu stisknuté pro
přípravu různého množství kávy.
9 Počkejte asi 30 sekund a poté vyjměte držák filtru otočením doleva.
●
Na filtru při vyjmutí bude voda, to je normální.
10 Použitou kávovou směs z držáku filtru odstraníte otočením páčky na rukojeti
tak, že její konec spočine nad filtrem . Držte páčku v této poloze a držák s
filtrem otočte vzhůru nohama a vyklepte kávovou směs .
Důležité
Nikdy nevyjímejte držák filtru, dokud je otočný regulátor v poloze káva
nebo pára – mohlo by dojít k úniku páry a opaření.
příprava kávy z kávových kapslí
Důležité
Pokud po přípravě espressa z mleté kávy vkládáte do filtru kávové kapsle,
musíte odstranit zbytky mleté kávy z okolí výstupu tekuté kávy. Toto opatření
je nutné pro zamezení úniku vody a optimální výkon přístroje. Při čištění
pozor, tato místa mohou být horká.
1 Nahřejte stroj podle instrukcí na straně 50. Do držáku filtru vložte menší filtr.
2 Po nahřátí přístroje vyjměte držák filtru a umístěte kávovou kapsli do filtru a
zajistěte, aby byla ve správné poloze .
3 Stlačte kapsli směrem k dolní části filtru, přičemž chlopně kapsle musí lnout k
vnitřní části filtru.
4 Kapsle musí být ve filtru vycentrována a pevně v něm držet.
5 Držák filtru umístěte pod výstup tekuté kávy a otočením doprava jej zajistěte
do správné polohy .
6 Postupujte podle pokynů v oddílu „příprava espressa“.
Poznámka – používejte kapsle vyhovující normě ESE.
●
Vždy dodržujte pokyny uvedené na krabici s kávovými
kapslemi, pokud jde o správnou polohu kapslí na filtru.
pěnění mléka na cappuccino
Připravte espresso podle výše uvedeného postupu.
tip – pokud budete vařit více šálků cappuccina, připravte nejprve kávu a až
poté zpěněné mléko do všech šálků.
1 Zkontrolujte, že v zásobníku je voda.
2 Zkontrolujte, že otočný volič je v poloze zavřeno.
3 Stiskněte tlačítko on/off a rozsvítí se oranžová kontrolka.
4 Stiskněte tlačítko na páru a rozbliká se červená kontrolka stavu páry.
5 Počkejte, dokud červená kontrolka nepřestane blikat a nezačne svítit
setrvale, což indikuje, že přístroj dosáhl požadované teploty.
6 Naplňte džbánek částečně mlékem – mléko může nabýt až trojnásobek
objemu, proto musí být džbán dost velký. Použijte přibližně 40-60 ml mléka
na jedno cappuccino.
●
Nejlépe je použít studené polotučné mléko.
7 Džbán držte jednou rukou a umístěte trysku do mléka tak, aby výška mléka
nepřesahovala kloub trysky.
8 Otočte voličem proti směru hodinových ručiček. Mléko začne zvětšovat svůj
objem a pěnit . Upravujte polohu džbánku tak, aby ústí trysky bylo vždy
pod hladinou mléka. Po asi 20-25 sekundách bude mléko napěněné.
9 Zastavte páru z trysky otočením regulátoru ve směru hodinových ručiček.
●
Mléko se nesmí svařit – tím se zkazí chuť kávy.
10 Stiskněte tlačítko na páru.
11 Zpěněné mléko nalijte do šálků s připraveným espressem. Pro přípravu kávy
latté přidržte pěnu v džbánku a přidejte pouze horké mléko.
Důležité – trysku na páru nezapínejte na déle než 2 minuty v kuse a vždy ji
po použití vyčistěte.
12 Stiskněte tlačítko on/off pro vypnutí přístroje.
množství velikost filtru přibližná doba stisknutí tlačítka
1 espresso (40 ml) 1 šálek 12 sekund
2 x espresso (po 40 ml) 2 šálky 25 sekund
1 velké kafe (125 ml) 1 šálek 32 sekund
2 velké kafe (po 125 ml) 2 šálky 65 sekund
příprava espressa po zpěnění mléka
Důležité
Držák filtru nikdy nevyjímejte hned poté, co jste vypustili páru.
Pokud připravujete espresso po zpěnění mléka, musíte se zbavit přehřáté
vody, která by kávu spálila. Správný postup je následující:
1 Vypněte tlačítko na páru.
2 Zkontrolujte, že v zásobníku je voda a položte džbánek pod trysku na páru.
3 Otočte voličem proti směru hodinových ručiček a stiskněte tlačítko na kávu
(z trysky poteče voda/pára). Počkejte, až začne blikat zelená kontrolka, poté
otočte voličem do polohy zavřeno a stiskem vypněte tlačítko na kávu.
4 Počkejte chvíli, dokud zelená kontrolka nezačne svítit setrvale. Když tomu
tak je, znamená to, že přístroj je připraven k přípravě kávy.
čištění
tryska na páru
Před čištěním nechte tryskou protéct horkou vodu, což napomůže jejímu
vyčištění. To je nutné udělat ihned po vypuštění páry z trysky. Zde je postup:
1 Ujistěte se, že v zásobníku je voda a pod ústím trysky je umístěná nádoba.
2 Vypněte tlačítko na páru.
3 Otočte voličem do polohy otevřeno, proti směru hodinových ručiček.
4 Stiskněte tlačítko na kávu a držte po dobu asi 10 sekund, aby tryskou
proteklo dostatečné množství horké vody.
5 Vypněte tlačítko na kávu a zavřete otočný volič otočením ve směru
hodinových ručiček.
6 Stiskněte tlačítko on/off a přístroj se vypne.
●
Před dalším čištěním přístroj vypojte ze sítě a ponechte vychladnout.
●
Přístroj nikdy neponořujte do vody.
●
Součásti přístroje nemyjte v myčce.
Tryska na páru
1 Trysku vyšroubujte otáčením ve směru hodinových ručiček a důkladně
omyjte. Zkontrolujte, zda nejsou tři otvory v trysce ucpány . Dle potřeby je
pročistěte špendlíkem.
2 Očistěte výstupní trubku páry. Zkontrolujte, zda není konec ucpaný.
3 Našroubujte trysku zpět na výstupní trubku.
zásobník, víko, držák filtru
●
Omyjte, opláchněte a nechte vyschnout.
filtr (pro přípravu 1 nebo 2 šálků)
●
Po každém použití omyjte a osušte.
●
Po přibližně 100 použitích demontujte a důkladně vyčistěte podle níže
uvedeného postupu.
●
Otočením ve směru šipky demontujte víčko ze spodní strany filtru.
Zařízení na tvorbu pěny vyjměte vytlačením zespodu . Díly zařízení na
tvorbu pěny od sebe oddělte vytažením plochého těsnění do strany a
vyjmutím plastového kolečka a kovového filtru . Díly důkladně opláchněte.
Kovový filtr čistěte v horké vodě kartáčem Otvory v kovovém filtru nesmí
být ucpané. Dle potřeby je pročistěte špendlíkem Díly osušte a poté znovu
řádně smontujte.
stojan na šálky, okapové plato
●
Okapové plato pravidelně vyprazdňujte. Že je plné, poznáte podle červeného
plováku uprostřed, který vystoupá a vy jej uvidíte v otvoru uprostřed stojanu
na šálky.
1 Omyjte a osušte.
výstup tekuté kávy
●
Očistěte tuto oblast od zbytků kávové směsi po každém použití. Otřete
dočista a v případě nutnosti proveďte důkladnější čištění podle níže
popsaného postupu. Nedostatečné čištění této oblasti bude mít negativní
dopad na kvalitu kávy a může vést k poškozené přístroje.
1 Šroubovákem vyšroubujte šroub, který drží na místě výstup na kávu
(nevyjímejte vnitřní kryt).
2 Oblast očistěte vlhkým hadříkem.
3 Demontovaný výstup důkladně omyjte v horké mýdlové vodě pomocí kartáče.
Důkladně vypláchněte. Zkontrolujte, zda nejsou otvory ucpány, dle potřeby je
pročistěte špendlíkem.
4 Namontujte výstup zpět do stroje podle výše uvedeného postupu, v
obráceném pořadí.
Neprovádění pravidelného čištění výstupu a filtrů dle tohoto postupu má za
následek ztrátu záruky na váš spotřebič.
51