bezpečnost
Před nasazováním nebo
odstraňováním součástí nebo
čištěním odpojte spotřebič od sítě.
Uchovávejte spotřebič mimo dosah
dětí a nenechávejte viset kabel
dolů, kde by ho děti mohly zachytit.
Nepoužívejte poškozený spotřebič.
Nechte ho zkontrolovat nebo
opravit; viz „Servis“.
Nevkládejte hnací jednotku do
vody, ani nenechte namočit
napájecí kabel nebo zástrčku -
mohli byste utrpět úraz elektrickým
proudem.
Nepoužívejte neschválené
nástavce.
Vyhýbejte se kontaktu s
pohybujícími se součástmi.
Za běhu držte ruce, vlasy, oděv,
špachtle a další kuchyňské náčiní
mimo jejich dosah, abyste snížili
riziko úrazu a/nebo poškození
spotřebiče.
Nepoužívejte venku.
Nenechávejte zapnutý spotřebič
bez dozoru.
Nenechávejte slabomyslné osoby
používat spotřebič bez dozoru.
Nedovolte dětem hrát si s tímto
spotřebičem.
Používejte spotřebič pouze v
domácnosti.
Než začnete vyrábět zmrzlinu nebo
sorbet, vždy se ujistěte, že vše je
úplně čisté.
Nezmrazujte zmrzlinu, která se
částečně nebo úplně rozmrazila.
Jakákoliv zmrzlina, sorbet atd.,
obsahující syrové přísady, se musí
spotřebovat do jednoho týdne.
Zmrzlina chutná nejlépe čerstvá,
takže ji nedělejte příliš dlouho
dopředu.
Zmrzlina, sorbet atd., obsahující
syrová nebo částečně vařená vejce,
se nesmí podávat dětem, těhotným
ženám, starým lidem nebo lidem,
kteří se celkově necítí dobře.
Abyste zabránili popáleninám od
mrazničky, dbejte na to, abyste si
při manipulaci s nádobou vždy
chránili ruce, zejména při prvním
vyjímání z mrazničky.
Pokud se zdá, že mrazicí roztok
uniká z nádoby, přestaňte nádobu
používat. Mrazicí roztok je
netoxický.
Nepokládejte spotřebič na horké
povrchy, například na kamna,
ploténky nebo do blízkosti
otevřeného plynového hořáku.
před zapojením do zásuvky
Ujistěte se, že parametry elektrické
sítě odpovídají parametrům na
spodní straně spotřebiče.
Spotřebič splňuje směrnici
Evropského hospodářského
společenství 89/336/EEC.
před prvním použitím
1 Odstraňte veškerý obalový materiál.
2 Omyjte součásti; viz „Čištění“.
3 Dvacet čtyři hodin předem vložte
mrazicí nádobu do mrazničky.
4 Připravte zmrzlinovou nebo
sorbetovou směs (viz příklady
receptů). Nechte směs vychladnout
v lednici.
legenda
spouštěcí páka hnací jednotky
spínač
hnací jednotka
víko
lopatka
mrazicí nádoba
vnější nádoba
používání zmrzlinového
stroje
1 Nasaďte hnací jednotku na víko
tak, aby cvaknutím zapadla na
místo.
2 Ke hnací jednotce připevněte
lopatku.
57
Ïesky
P¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
3 Vyjměte mrazicí nádobu z
mrazničky a vložte ji do vnější
nádoby.
4 Na mrazicí nádobu položte sestavu
víka, hnací jednotky a lopatky a
otočením doprava ji upevněte na
místě.
5 Zapněte spotřebič.
STROJ SE MUSÍ ZAPNOUT PŘED
PŘIDÁNÍM ZMRZLINOVÉ NEBO
SORBETOVÉ SMĚSI, ABY SMĚS
UVNITŘ NÁDOBY IHNED
NEZMRZLA.
6 Pomocí žlábku nalijte zmrzlinovou
nebo sorbetovou směs do mrazicí
nádoby.
Při vlévání směsi do nádoby vždy
zastavte maximálně 2,5 cm pod
horním okrajem, protože objem
směsi se bude během zmrazování
zvětšovat.
7 Nechte směs vířit, dokud nezmrzne
nebo nedosáhne požadované
konzistence. To může trvat 15
30 minut, ale většina receptů
vyžaduje kratší dobu.
důležité
Během zmrazování nezastavujte a
znovu nespouštějte spotřebič,
protože směs by při kontaktu s
nádobou mohla zmrznout a tím by
zabránila lopatce v pohybu.
Když směs příliš zhoustne, změní
se směr otáčení, aby se zabránilo
přehřátí motoru. Pokud se směr
otáčení dále mění, zastavte stroj,
protože směs je hotová.
V nepravděpodobném případě
přehřátí motoru se aktivuje
bezpečnostní pojistka, která vypne
motor. V takovém případě vypněte
spotřebič, odpojte ho od sítě a
nechejte hnací jednotku
vychladnout.
8 Vypněte stroj, otočením doleva
odstraňte sestavu hnací jednotky a
víka. Zmrzlina je připravena k
podávání.
Vyrobená zmrzlina by měla mít
konzistenci vhodnou pro konzumaci
lžičkou. Pokud ji chcete před
konzumací uložit do mrazničky
nebo požadujete hustější
konzistenci, můžete ji přemístit do
jiné nádoby.
důležité
K odstraňování směsi z nádoby
nepoužívejte kovové náčiní.
Nevyjímejte nádobu z mrazničky,
dokud nebudete připraveni na
výrobu zmrzliny.
rady
Doporučujeme skladovat mrazicí
nádobu v mrazničce, aby byla
připravena k použití. Před
zmrazením ji vložte do plastového
pytle. Zmrazujte ji ve vzpřímené
poloze.
Vždy se ujistěte, že mrazicí nádoba
je před vložením do mrazničky
čistá.
Mrazicí nádobu neprorážejte ani
nezahřívejte.
Mrazicí nádoba se musí 24 hodin
před použitím vložit do mrazničky o
teplotě –18 °C nebo nižší.
Abyste dosáhli nejlepších výsledků,
před výrobou zmrzliny vždy zmrazte
přísady.
Přidání alkoholu do směsi zabrání
zmrazení.
čištění
Před čištěním spotřebič vždy
vypněte, odpojte od sítě a
demontujte.
Nevkládejte hnací jednotku do
vody, ani nenechejte namočit
napájecí kabel nebo zástrčku.
Nemyjte součásti v myčce na
nádobí.
58
mrazicí nádoba
Vyjměte mrazicí nádobu z vnější
nádoby.
Než přistoupíte k čištění, počkejte,
až mrazicí nádoba získá pokojovou
teplotu.
1 Omyjte vnitřek nádoby a potom ho
důkladně vysušte. Neponořujte
nádobu do vody.
lopatka, vnější nádoba
Oddělte lopatku od hnací jednotky.
1 Potom ji důkladně omyjte a
vysušte.
víko
Stlačením páky na hnací jednotce
oddělte víko od hnací jednotky .
1 Omyjte víko, potom ho důkladně
vysušte.
hnací jednotka
Otřete vlhkou látkou a potom
vysušte.
servis a péče o
zákazníky
Pokud se poškodí kabel, musí být z
bezpečnostních důvodů vyměněn
společností KENWOOD nebo
autorizovaným opravářem výrobků
KENWOOD.
59
recepty
banánová zmrzlina
přísady série IM250 série IM280
velký vyzrálý banán 1 1 1/2
polotučné mléko 175 ml 250 ml
smetana na šlehání 75 ml 125 ml
práškový cukr 50 g 75 g
Rozmačkejte banán na rozmělněnou kaši. Přimíchejte mléko, smetanu na
šlehání a cukr. Nalijte směs do mrazicí nádoby s běžící lopatkou. Nechejte ji
mrazit, dokud nezíská požadovanou konzistenci.
malinová zmrzlina z jogurtu
přísady série IM250 série IM280
čerstvé maliny 200 g 300 g
práškový cukr 75 g 125 g
nepasterovaný jogurt 250 ml 375 ml
Rozmačkejte maliny nebo z nich udělejte pyré. Abyste dosáhli jemné
konzistence, pomocí cedníku odstraňte jadérka. Přidejte cukr a nepasterovaný
jogurt a vše smíchejte. Nalijte směs do mrazicí nádoby s běžící lopatkou.
Nechejte ji mrazit, dokud nezíská požadovanou konzistenci.
čokoládovo-mátová zmrzlina
přísady série IM250 série IM280
polotučné mléko 200 ml 300 ml
práškový cukr 50 g 75 g
smetana na šlehání 225 ml 325 ml
mátová tresť několik kapek několik kapek
strouhaná čokoláda 50 g 75 g
Nalijte mléko s cukrem do rendlíku. Položte rendlík na vařič s mírnou teplotou a
míchejte, dokud nezmizí cukr, potom nechejte mléko vychladnout. Do
vychladlého mléka přimíchejte smetanu a mátovou tresť. Nalijte směs do
mrazicí nádoby s běžící lopatkou. Až začne mrznout, žlábkem přidejte
strouhanou čokoládu. Nechejte směs mrazit, dokud nezíská požadovanou
konzistenci.
jahodová zmrzlina
přísady série IM250 série IM280
čerstvé jahody 300 g 450 g
práškový cukr 75 g 125 g
smetana na šlehání 100 ml 150 ml
citrónový džus džus, 1/2 malého citrónu džus, 1/2 velkého citrónu
Rozmačkejte jahody na pyré a přidejte zbývající přísady. Nalijte směs do mrazicí
nádoby s běžící lopatkou. Nechejte ji mrazit, dokud nezíská požadovanou
konzistenci.
citrónový sorbet
přísady série IM250 série IM280
krystalový cukr 200 g 300g
voda 200 ml 300 ml
pomerančový džus džus, 1/2 středního džus, 1 malého
pomeranče pomeranče
citrónový džus 175 ml 250 ml
bílek 1/2 středního bílku 1/2 velkého bílku
Nalijte vodu s cukrem do rendlíku. Míchejte na vařiči s nízkou teplotou, dokud
cukr nezmizí. Uveďte směs do varu a jednu minutu povařte. Sundejte ji z vařiče
a nechejte vychladnout.
Přidejte pomerančový a citrónový džus. Rozšlehejte bílek, až bude téměř tuhý, a
potom ho zamíchejte do citrónové směsi. Nalijte směs do mrazicí nádoby s
běžící lopatkou. Nechejte ji mrazit, dokud nezíská požadovanou konzistenci.
60
vanilková zmrzlina z pudinku
přísady série IM250 série IM280
vaječné žloutky 2 4
práškový cukr 50 g 100 g
polotučné mléko 150 ml 300 ml
smetana na šlehání 150 ml 300 ml
vanilková tresť několik kapek 2,5 ml
Vložte vaječné žloutky a cukr do skleněné nádoby a našlehejte. V rendlíku
uveďte mléko pomalu do varu a potom ho nalijte na našlehanou vaječnou směs.
Vraťte směs do rendlíku a stálé ji míchejte, dokud nezhoustne a na zadní straně
lžíce nevznikne tenká vrstva. Nenechejte směs vařit, jinak by se rozdělila.
Sundejte směs z vařiče a nechejte vychladnout. Přimíchejte smetanu a
vanilkovou tresť. Pomocí žlábku nalijte směs do nádrže s běžící lopatkou.
Nechejte ji mrazit, dokud nezíská požadovanou konzistenci.
61
/