74 www.barbecook.com
5.2 Sestavení spotřebiče
Budete potřebovat křížový šroubovák.
1 Umístěte spotřebič na rovný a čistý povrch.
2 Sestavte spotřebič způsobem znázorněným na montážních
výkresech.
3
Montážní výkresy naleznete v druhé části této příručky, za
rozloženým pohledem na spotřebič.
6 UZENÍ POTRAVIN
Budete potřebovat dřevo nebo dřevěné uhlí, podpalovač
(splňující normu EN 1860-3), dlouhé zápalky a nějakou tekutinu
(voda, vývar, víno....).
6.1 Které dřevo nebo dřevěné uhlí bych
měl používat?
Chcete-li spotřebič zažehnout, můžete použít dřevo nebo
dřevěné uhlí:
2
Uzavřete řádně pytel s dřevěným uhlím a poté jej uložte.
Vždy jej ukládejte na suchém místě, neskladujte jej ve
sklepě.
6.2 Krok 1: Zapálení spotřebiče
Než začnete udit pokrmy, musíte zažehnout oheň na spodu
spotřebiče. Postupujte následujícím způsobem:
1 Sejměte ze spotřebiče víko, horní kruhy těla, grily a misku na
vývar.
2 Položte rošt dřevěného uhlí do mísy dřevěného uhlí.
3 Otevřete otvory přívodu vzduchu v nádobě na popel.
Nádobu na popel naleznete pod mísou dřevěného uhlí.
4 Položte několik podpalovačů na rošt dřevěného uhlí. Vždy
používejte podpalovače splňující normu EN 1860-3.
5 Zakryjte podpalovače dřevěným uhlím nebo dřevem. Tipy:
• Nasypte dřevěné uhlí nebo dřevo do tvaru pyramidy.
• Nepoužívejte k podpálení ohně příliš dřevěného uhlí nebo
dřeva.
• Zkontrolujte, zda se stále můžete dostat k
podpalovačům.
6 Pomocí dlouhé zápalky zažehněte podpalovač.
1
Při prvním použití spotřebiče jej nechte 30 minut volně
hořet. Tím ze spotřebiče odstraníte zbývající výrobní
mastnoty a nečistoty.
1
Na spotřebič ještě nepokládejte grilovací rošt. Prázdný
gril se může deformovat, pokud by byl příliš dlouho
vystaven velkému žáru.
1
Výstraha! K zapálení nebo znovuzapálení spotřebiče
NEPOUŽÍVEJTE alkohol nebo benzín.
7 Vyčkejte, dokud dřevěné uhlí nebo dřevo není pokryto
tenkou vrstvou bílého popela. Normálně to trvá asi 25 minut.
8 Roztáhněte dřevěné uhlí nebo dřevo rovnoměrně na rošt a
uzavřete dveře ve spodním kruhu těla.
2
Pokud používáte dřevěné uhlí, můžete jej rovněž zapálit v
zapalovači dřevěného uhlí Barbecook (223.3002.170).
Když je dřevěné uhlí připravené, stačí jej nasypat ze
zapalovače na rošt dřevěného uhlí.
6.3 Krok 2: Začínáme udit
Jakmile je dřevěné uhlí nebo dřevo pokryto tenkou vrstvou bílého
popela, můžete začít udit. Postupujte následujícím způsobem:
1 Položte misku na vývar do dolního kruhu těla, na tři podpěry.
2 Nalijte do misky na vývar trochu kapaliny (voda, vývar, víno).
Chcete-li zlepšit aroma, můžete také přidat bylinky.
3 Nejprve vložte gril na mísu na vývar a pak na gril položte
pokrm.
2
Pokládejte pokrm pouze v jedné vrstvě a mezi
jednotlivými kusy ponechte dostatek prostoru. To umožní
kouři a teplu rovnoměrně proudit okolo pokrmů.
4 Položte horní kruh těla na dolní kruh a uzavřete dveře obou
kruhů.
5 Položte druhý gril na podpěrné držáky horního kruhu těla.
Zkontrolujte, zda je kru grilu uložen pevně v držácích.
6 Položte pokrm na gril a spotřebič zakryjte víkem.
0
Tento postup popisuje, jak udit pokrmy pomocí dvou
grilů. Je zřejmé, že můžete také jeden z grilů vynechat,
nahradit jeden gril udicím košíkem nebo pokrmy zavěsit
na háky ve víku.
6.4 Krok 3: Udržování stálé teploty
Jakmile začnete udit, musíte udržovat teplotu na stálé hodnotě
asi 70 °C. Díky teploměru ve víku můžete teplotu pečlivě
sledovat.
6.4.1 PŘÍLIŠ VYSOKÁ TEPLOTA
1 Položte víko na spotřebič. Uzavřete otvory přívodu vzduchu
ve víku a nádobě na popel.
2 Pokud teplota zůstává příliš vysoká, vložte do ohně trochu
mokrých dřevěných třísek. Zlepšíte tím chuť připravovaného
pokrmu.
6.4.2 PŘÍLIŠ NÍZKÁ TEPLOTA
1 Rozdmýchejte oheň otevřením přívodu vzduchu ve víku a v
nádobě na popel.
2 Pokud rozdmýchávání ohně nezvýší dostatečně teplotu,
přidejte do ohniště dřevěné uhlí nebo dřevo. Postupujte
následujícím způsobem:
a Nasaďte si rukavice. Během celého postupu si je
ponechte nasazené.
b Opatrně sejměte víko ze spotřebiče a otevřete dveře v
dolním kruhu těla.
c Přidejte na rošt dřevěného uhlí trochu dalšího dřevěného
uhlí nebo dřeva. Použijte kleště s dlouhými rukojeťmi a
snažte se příliš nevířit popel nebo vytvářet jiskry.
Materiál Co použít
Dřevo
• Můžete použít jakékoliv dřevo, kromě borovice.
• K zapálení spotřebiče používejte malé větve.
Poté můžete přidat větší větve a polena.
Dřevěné uhlí
• Vždy zapalujte svůj spotřebič pomocí tradičního
dřevěného uhlí, nikdy pomocí briket. Jakmile je
spotřebič zažehnutý, můžete brikety přidat.
• K zapálení spotřebiče používejte dřevěné uhlí
dobré kvality, přednostně podle normy EN
1860-2. Dřevěné uhlí dobré kvality poznáte podle
velkých lesklých kusů, ze kterých neodpadává
mnoho prachu.
• K zapálení spotřebiče používejte malé kusy
dřevěného uhlí. Poté můžete přidat větší kusy.
MAN_SMOKERXL_BBC_160106_A.book Page 74 Wednesday, January 6, 2016 4:12 PM