Russell Hobbs 19790-56 Uživatelský manuál

Kategorie
Pomalé vařiče
Typ
Uživatelský manuál
46
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem.
Před použitím odstraňte všechny obaly.
A DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPAENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
1 Tento spotřebič smí používat jen odpovědná dospělá osoba nebo musí být používán pod
jejím dozorem. Spotřebič používejte a uskladněte mimo dosah dětí.
2 Neumisťujte spotřebič do kapaliny, nepoužívejte jej v koupelně, u vody ani venku.
3 Nedotýkejte se horkých ploch. Používejte držadlo a tlačítko na víku.
4 Než dáte sušené fazole (např. červené fazole) do pomalého vařiče, musíte je nechat alesp
10 minut povařit. Za syrova či nedovařené jsou jedovaté.
5 Kolem přístroje mějte volný prostor alespoň 50 mm do všech stran.
6 Nezakrývejte spotřebič a nic na něj nestavte.
7 Horkou nádobu na vaření nepokládejte na studený povrch či do studené vody – mohla by
prasknout.
8 Nádobu na vaření nepoužívejte s žádným jiným přístrojem.
9 Tento spotřebič nesmí být ovládán externím časovačem nebo systémem dálkového ovládání.
10 Když spotřebič nepoužíváte, před přesunem a čištěním jej odpojte.
11 Nepoužívejte příslušenství nebo přídavné prvky mimo těch, které dodáváme my.
12 Tento spotřebič nesmí být ovládán externím časovačem nebo systémem dálkového ovládání.
13 Nepoužívejte spotřebič, je-li poškozen nebo se objevují poruchy.
14 Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servisní zástupce nebo osoba
podobně kvalifikovaná, aby nedošlo k riziku.
jen pro domácí použití
C VÝHODY POMALÉHO VAŘENÍ
zdraví Jemný způsob vaření neničí tolik vitamíny a zachovává více živin a chutí.
úspora Při dlouhém pomalém vařením změknou i levnější tužší plátky masa a je
zapotřební jen čtvrtina energie malé plotýnky běžného sporáku.
pohodlí Ingredience si připravte už večer před vařením. Před odchodem je dejte do
pomalého vařiče a až se vrátíte domů, bude na vás čekat lahodné jídlo.
C REGULÁTOR TEPLOTY
0 vypnuto
1 Pro tradiční pomalé vaření.
2 Pro “rychlé vaření” – přístroj je použit jako elektrický hrnec na dušení.
O Aby uvařené jídlo nevychladlo.
C OBECNÉ
1 Napřed zmražené potraviny úplně rozmrazte a teprve potom je dejte do nádoby na vaření.
2 Ingredience, které si připravíte předem (např. večer před vařením), mějte v nádobkách v
lednici. Pomalý vařič ani nádobu na vaření nedávejte do lednice.
maso
3 Při pečení masa šťáva neprská ani se neodpaří, čili chuť a nutriční hodnota masa je zachována.
Rozměr a tvar pečeně, její kvalita a podíl libového masa, tuku a kostí ovlivňuje dobu vaření.
Brzy získáte zkušenost a budete vědět, jak si s tím poradit.
4 Snažte se nepoužívat maso, které má velký podíl tuku, anebo přebytečný tuk odřízněte.
drůbež
5 Drůbež omyjte, osušte a okořeňte zevnitř i zvenku.
6 Kůži pečte dozlatova ve vlastní šťávě nebo na troše oleje. Použijte velkou pánev.
47
pokyny (Čeština)
ryba
7 Aby zůstala zachována chuť a konzistence, nemůžeme rybu vařit příliš dlouho.
8 Dno nádoby na vaření vymažte máslem nebo margarínem.
9 Rybu očistěte, okrájejte a umyjte. Pak ji osušte a dejte do nádoby na vaření.
10 Okořeňte a pokapte citrónovou šťávou. Potom přidejte horký vývar, vodu či víno.
11 Na rybu dejte plátek másla a vařte 2-3 hodiny na nízkou teplotu (1).
zelenina
12 Zeleninu, která se vaří krátce, jako je zmrzlý hrášek a kukuřice, je třeba napřed rozmrazit a
přidat až půl hodiny před koncem vaření.
13 Vaření kořenové zeleniny, hlíz a cibulové zeleniny (mrkev, brambory, cibule) trvá déle, než
vaření masa. Čili nakrájejte zeleninu na asi 5 mm tlusté plátky, nudle či kostky, a předtím, n
je dáte do nádoby na vaření, je asi 2-3 minuty osmažte .
luštěniny (fazole, hrášek a čočka)
, Než dáte sušené fazole (např. červené fazole) do pomalého vařiče, musíte je nechat alesp
10 minut povařit. Za syrova či nedovařené jsou jedovaté.
14 Sušený hrášek a fazole dejte před vařením namočit asi na 8 hodin (nebo přes noc), aby změkl.
15 Čočku není třeba namáčet přes noc.
16 Pokud vaříte rýži, použijte alespoň 150 ml vody na každých 100 g rýže. Zjistili jsme, že
nejlepších výsledků lze dosáhnout s předpařenou rýží.
17 Těstoviny jsou příliš jemné na pomalé vaření. Pokud máte podle receptu použít těstoviny,
vmíchejte je do nádoby až 30-40 minut před koncem vaření.
polévka
18 Chutnou domácí polévku můžete nechat zvolna vařit celý den či přes noc.
19 Dozlatova na pánvi osmažte maso a zeleninu.
20 Pokud je třeba jídlo zahustit, vmíchejte obyčejnou mouku nebo kukuřičnou mouku a pak
postupně přidávejte vývar.
21 Přiveďte k varu, dochuťte a přendejte do nádoby na vaření.
22 Mléko přidejte až v poslední půlhodině vaření. Smetanu či žloutek lze přidat těsně před
servírováním.
pudinky
23 Použijte žáruvzdornou pudinkovou misku, která se vejde do nádoby na vaření, aniž by se
dotýkala jeho stěn.
24 Do nádoby na vaření nalijte takové množství vody, aby hladina sahala do poloviny misky.
paštiky
25 U paštiky postupujte podle receptu a nádobu na vaření použijte jen jako vodní lázeň, která
při přípravě zajistí jemnou a rovnoměrnou teplotu.
C PŘÍPRAVA
26 Rozhodněte se, kdy chcete začít jíst a kdy chcete začít s vařením.
27 Pokud chcete jíst v 18.00 a potřebujete začít vařit v 8.00, najděte si recept, který trvá asi 10
hodin.
28 Umístěte spotřebič na stabilní, rovnou plochu odolnou vůči teplu.
nákres y
0 vypnuto
1 nízká
2 vyso
O stále teplé
3 kontrolka
4 regulátor teploty
5 držátko víčka
6 víčko
7 nádoba na vaření
8 držadlo
pozor
horký povrch
48
C PŘEDEHŘÁ
29 Regulátor teploty nastavte na symbol 0.
30 Umístěte nádobu na vaření do přístroje a dejte na něj poklici.
31 Zasuňte zástrčku do zásuvky.
32 Regulátor teploty nastavte na 2 a nechte přístroj 20 minut zahřát.
33 Rozsvítí se kontrolka.
C OPÉKÁNÍ
34 Když se nádoba na vaření zahřívá:
35 Dozlatova na pánvi osmažte maso a zeleninu.
36 V nějakém hrnci si připravte vodu na podlití.
C PLNĚNÍ
37 Když je nádoba na vaření zahřátá:
38 Držátkem víčka otevřete víko.
39 Dejte do nádoby na vaření ingredience a potom jídlo podlijte.
40 Vraťte zpět víko.
41 Regulátor teploty nastavte na 1 pro tradiční pomalé vaření. Pokud přístroj používáte jako
elektrický hrnec na dušení, použijte polohu 2.
C HOTOVO?
42 Regulátor teploty nastavte na symbol 0.
43 Kontrolka zhasne.
44 Vytáhněte přístroj ze zásuvky.
45 Držátkem víčka otevřete víko.
46 echno jídlo z nádoby na vaření vyjměte.
47 Pokud nechcete nádobu na vaření hned umývat, napusťte do ní teplou vodu, aby se
zbytkovým teplem nepřipekly zbytky potravin na stěny nádoby.
C PÉČE A ÚDRŽBA
48 Odpojte spotřebič a nechte jej vychladnout, než jej vyčistíte nebo uložíte.
49 Umyjte poklici a nádobu na vaření v teplé mýdlové vodě a použijte hadřík nebo houbu. Pak
nádobu vypláchněte a dobře osušte.
50 Nepoužívejte drátěnku, ocelovou vlnu či čistící houbu obsahující mýdlo.
51 Vnější část nádoby na vaření do vody nenamáčejte. Spodek je porézní a nasaje vodu, která
pak po zahřátí nádoby může způsobit, že nádoba pukne.
52 Všechny plochy otřete čistým vlhkým hadrem.
53 Nevkládejte žádnou část spotřebiče do myčky.
54 Po nějakém čase používání se mohou na glazuře nádoby na vaření objevit pavučiny
prasklinek. Ovšem jde jen o povrchový vzhled a na funkci pomalého vařiče to žádný vliv
nemá. Nelamte si s tím hlavu.
H OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aby nedošlo k ohrožení zdraví a životního prostředí vlivem nebezpečných látek v elektrických a
elektronických produktech, nesmějí být spotřebiče označené tímto symbolem likvidovány
s netříděným obecním odpadem, ale je nutno je třídit, znovu použít nebo recyklovat.
1 / 1

Russell Hobbs 19790-56 Uživatelský manuál

Kategorie
Pomalé vařiče
Typ
Uživatelský manuál