Crock-Pot SCVI600BS-I Uživatelský manuál

Kategorie
Pomalé vařiče
Typ
Uživatelský manuál
-66--65-
ČESKY
DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
Před spuštěním spotřebiče pečlivě prostudujte tuto příručku, protože správné použití zajistí
jeho nejlepší možný výkon.
Tyto pokyny uschovejte jako budoucí referenci.
Připojení do elektrické sítě
1. Před použitím spotřebiče si pečlivě prostudujte tyto pokyny včetně obrázků a jejich popisků.
2. Před připojením spotřebiče k elektrické síti zkontrolujte, zda napětí uvedené na štítku (umístěn
na spodní části přístroje) odpovídá napětí zásuvek ve vaší domácnosti.
3. Výměnu poškozené napájecí šňůry musí provést výrobce nebo jeho servisní středisko.
Bezpečné umístění
1. NEDOTÝKEJTE SE HORKÝCH POVRCHŮ - VYUŽÍVEJTE DRŽADLA PODSTAVCE. PŘI
MANIPULACI DOPORUČUJEME POUŽÍVAT CHŇAPKY.
2. Prázdný hrnec z kameniny NIKDY nevystavujte vysokým teplotám. Abyste předešli případnému
prasknutí hrnce, dbejte na to, aby v něm vždy byla tekutina či jídlo.
3. Pokud jste hrnec nechali delší dobu PRÁZDNÝ na horké varné desce nebo v horké troubě, NIKDY
JEJ NEDÁVEJTE do vody ani pod tekoucí vodu, aby nedošlo k jeho prasknutí. Nechte jej
vychladnout.
4. NIKDY jej neumisťujte tak, aby mohl být v dosahu dětí – zejména velmi malých.
5. Tento spotřebič NIKDY neumisťujte přímo pod elektrickou zásuvku.
6. NIKDY jej nepoužívejte venku.
7. Ohřívací jednotku, šňůru ani zástrčku NIKDY nedávejte do vody či jiné tekutiny.
8. Při posunutí spotřebiče obsahujícího horké tekutiny dbejte velmi velké opatrnosti.
9. Zajistěte, aby napájecí šňůra NIKDY nevisela přes hranu desky či stolu.
10. Při čištění tohoto spotřebiče NIKDY nepoužívejte abrazivní prostředky, chemicky agresivní čistidla
ani prostředky na trouby.
11. Dbejte na to, aby nedošlo k náhlé změně teploty způsobené např. vložení mraženého jídla do
horkého hrnce.
12. V případě nepoužití nebo před čištěním spotřebič vždy odpojte z elektrické zásuvky.
13. Před čištěním a uložením spotřebiče jej nechte vychladnout.
14. Při použití tohoto spotřebiče nechte nad ním a po jeho stranách dostatek místa pro cirkulaci
vzduchu. Zajistěte, aby se tento spotřebič při použití nedotýkal záclon, tapet, obložení zdi,
oblečení, utěrek na nádobí a jiných hořlavých materiálů. U povrchů, na nichž může teplo
způsobit problém, je nutná OPATRNOST. Doporučuje se použití tepelné izolační podložky.
15. TENTO SPOTŘEBIČ LZE POUŽÍVAT POUZE V DOMÁCNOSTI. SPOTŘEBIČ NIKDY
NEPOUŽÍVEJTE K JINÉMU NEŽ URČENÉMU ÚČELU.
16. Abyste předešli případnému prasknutí nádobí z kameniny ETC
TM
, NIKDY v něm nenechte
zmrznout vodu ani jídla obsahující vodu.
17. Tento přístroj není určen pro použití osobami (včetně dětí) s omezenými fyzickými, smyslovými či
mentálními schopnostmi nebo bez zkušeností a znalostí, pokud jim nebyl zajištěn dohled nebo
školení týkající se použití přístroje osobou zodpovědnou za jejich bezpečnost. Na děti by se mělo
dohlížet a zajistit, aby si s tímto přístrojem nehrály.
ETC je speciální kameninový materiál odolný vůči extrémním změnám teploty, proto byl použit k výrobě
jednoho z nejuniverzálnějších a nejpohodlnějších hrnců na vaření. Kameninu ETC lze používat na
varných deskách*, v klasických či mikrovlnných troubách a také v chladničce nebo mrazáku. (Přečtěte
si pokyny PÉČE O KAMENINU ETC a dbejte na správné použití hrnce.) Díky této univerzálnosti
můžete připravit jídlo, pomalu ho uvařit, uložit zbylou část a znovu ji ohřát - to vše s jedním hrncem
z kameniny, takže šetříte čas na mytí nádobí. Díky elegantnímu designu hrnce Crock Pot můžete
na stole podávat jídlo přímo z něj.
*Při vaření na elektrické varné desce musí být použita tepelná mřížka.
PÉČE O KAMENINU ETC
VAROVÁNÍ: ABYSTE PŘEDEŠLI POŠKOZENÍ NÁDOBÍ Z KAMENINY ETC, MUSÍTE POSTUPOVAT
PODLE NÍŽE UVEDENÝCH POKYNŮ.
1. Při vaření na ELEKTRICKÉ VARNÉ DESCE VŽDY používejte dodávanou TEPELNOU
MŘÍŽKU, jinak může kamenina prasknout.
2. NEPOUŽÍVEJTE VYSOKOU TEPLOTU varné desky.
3. Na vařičích varné desky NIKDY neohřívejte prázdný hrnec z kameniny. Vždy dbejte na to, aby
hrnec z kameniny obsahoval tekuté či tuhé potraviny.
4. Před zvýšením teploty varné desky na střední či nízkou střední
teplotu VŽDY začněte vařit na nízké teplotě.
5. Při rychlém smažení či pražení na varné desce VŽDY nalejte
minimálně 2 lžíce oleje na dno hrnce z kameniny.
6. Při vaření na varné desce jídlo ZÁSADNĚ často míchejte.
7. V hrnci z kameniny NIKDY nenechte zmrznout vodu ani jídla
obsahující vodu. Mohlo by dojít prasknutí kameniny.
8. Chcete-li zabránit poškrábání nádobí z kameniny, NIKDY v něm nepoužívejte kovové náčiní.
POZNÁMKA: Při pokládání hrnce z kameniny na povrch keramické či hladké skleněné varné desky,
pracovní desky či stolu dbejte zvýšené opatrnosti. Kvůli charakteristické vlastnosti kameniny - drsné
spodní části - by jinak mohlo dojít k poškrábání těchto povrchů.
CROCK POT POMALÝ HRNEC V PROVEDENÍ Z KAMENINY ETC
(EXTREME TEMPERATURE COOKWARE)
Hrnec z
kameniny
Tepelná mřížka
PŘÍPRAVA NA VAŘENÍ V POMALÉM HRNCI
Před použitím pomalého hrnce umyjte poklici i kameninu v teplé mýdlové vodě a důkladně je osušte.
Ohřívací podstavec NIKDY neponořujte do vody ani jiné kapaliny.
SCVI600BS-I_07MLM2.qxd 9/3/07 3:17 PM Page 67
-68--67-
POUŽITÍ POMALÉHO HRNCE
Poklice
Hrnec z kameniny
Tepelná mřížka
Ohřívací podstavec
Ovládací panel
Digitální časový spínač
zobrazuje zbývající čas vaření
Otočením knoflíku lze vybrat
dobu vaření od 30 min. do
20 hod. (v krocích po 30 min.)
Kontrolka napájení
Otočením knoflíku
se zapne ohřev a
vybere teplota
vaření
POMALÉ VAŘENÍ
1. Do ohřívacího podstavce umístěte pomalý hrnec z kameniny, vložte do něj jídlo a zapojte přístroj do
zásuvky. Otočte knoflíkem teploty na potřebnou hodnotu. Pomalý hrnec lze nastavit na tři hodnoty
teploty. NÍZKÁ (I) je doporučena pro pomalé “celodenní” vaření. Jedna hodina na hodnotě VYSOKÁ (II)
odpovídá přibližně 1
1
2
2 až 2 hodinám na hodnotě NÍZKÁ (I). TEPLÁ () (zobrazení na LCD = )
slouží POUZE pro udržování uvařeného jídla na ideální podávací teplotě do doby, než začnete
jíst. Na hodnotě TEPLÁ () NIKDY nevařte. Po umístění pomalého hrnce z kameniny do
ohřívacího podstavce vařte vždy s nasazenou poklicí.
2. Otočte knoflíkem časového spínače na potřebnou dobu vaření. Na panelu se zobrazí doba vaření
a spustí se odpočítávání. Rozsah doby vaření je od 30 minut až do 20 hodin po 30 minutových
intervalech. Po uplynutí doby vaření se pomalý hrnec automaticky přepne na hodnotu TEPLÁ ().
POZNÁMKA: Nedoporučujeme nechávat hrnec na hodnotě TEPLÁ () déle než 4 hodiny.
POZNÁMKA: Pokud časový spínač nenastavíte, bude pomalý hrnec spuštěn na vybrané hodnotě
teploty do doby, než jej vypnete.
3. Po uvaření jídla otočte knoflík teploty na hodnotu VYP ( ) a odpojte přístroj ze zásuvky. Před
mytím pomalého hrnce jej nechte vystydnout.
PEČENÍ/GRILOVÁNÍ
Pomalý hrnec z kameniny lze také používat jako klasický pekáč do trouby.
POZNÁMKY K POUŽITÍ
Dojde-li k výpadku elektřiny, požití jídla zřejmě nebude bezpečné. Nevíte-li přesně, jak dlouho
tento výpadek trval, doporučujeme jídlo vyhodit do odpadu.
Vařte vždy s nasazenou poklicí po doporučenou dobu. Během prvních dvou hodin vaření poklici
neodstraňujte.
Vyjímatelný pomalý hrnec z kameniny lze používat v klasické i mikrovlnné troubě. Viz níže
uvedená tabulka.
Při manipulaci s hrncem z kameniny nebo přemísťování ohřívacího podstavce vždy používejte
držadla či chňapky. Držadla budou po používání hrnce horká.
Při pokládání horkého hrnce z kameniny na stoly či pracovní desky VŽDY používejte podstavec nebo
Vyjímatelný hrnec z kameniny s poklicí lze používat na varných deskách*, v klasických
a mikrovlnných troubách a také v chladničce. V hrnci z kameniny NIKDY nenechte zmrznout
vodu ani jídla obsahující vodu.
Z důvodu jedinečného výrobního procesu kameniny se na glazovaném povrchu pomalého hrnce
vytváří vzhledové variace. Jde o normální jev, který neovlivňuje použití výrobku.
Po uvaření jídla a před mytím hrnce odpojte přístroj ze zásuvky.
Jídla v pomalém hrnci znovu neohřívejte. K ohřátí jídla použijte klasickou či mikrovlnnou troubu
nebo varnou desku.
Při vaření na elektrické varné desce vždy používejte tepelnou mřížku.
Použití:
Díl
Myčka na
nádobí
Klasická
trouba
Mikrovlnná
trouba
Varná deska Grilování
Poklice Ano Ano Ano Ano Ano
Kamenina Ano Ano Ano
** Ano
Ano
* Při vaření na elektrické varné desce (spirálové či keramické) musí být použita tepelná mřížka.
** Hrnec z kameniny používejte na jednom z velkých vařičů pouze při nízké či střední teplotě.
SCVI600BS-I_07MLM2.qxd 9/3/07 3:17 PM Page 69
-70--69-
Před mytím pomalý hrnec VŽDY vypněte, odpojte z elektrické zásuvky a nechte vychladnout.
Poklici a pomalý hrnec z kameniny lze mýt v myčce na nádobí nebo v horké mýdlové vodě.
Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky ani drátěnky. Nečistoty lze obvykle vyčistit hadříkem,
houbou či gumovou špachtlí.
Chcete-li odstranit vodní mapy a jiné skvrny, použijte neabrazivní čistič nebo ocet.
Poklice není odolná proti náhlým změnám teploty. Je-li poklice horká, nemyjte ji ve studené vodě.
Vnější část ohřívacího podstavce lze umýt pomocí měkkého hadříku a teplé mýdlové vody.
Nádobí osušte. Nepoužívejte abrazivní čistidla.
POZOR: Ohřívací podstavec nikdy neponořujte do vody ani jiné kapaliny.
MYTÍ POMALÉHO HRNCE
RADY A TIPY
Vaříte-li podle receptu vyžadujícího nevařené nudle, makaróny či jiné těstoviny, před jejich
přidáním do pomalého hrnce je povařte na varné desce, aby trochu změkly.
Vaříte-li podle receptu vyžadujícího vařenou rýži, zamíchejte nevařenou rýži s ostatními přísadami
a přidejte 60 ml tekutiny na 60 ml nevařené rýže. U celodenního vaření lze docílit nejlepší
výsledky použitím dlouhozrnné rýže.
FAZOLE
Fazole musejí být před zamícháním s cukrem nebo kyselými jídly zcela měkké. Fazole tvrdnou
pod vlivem cukru a kyselých látek, jež tak zabraňují změknutí.
Sušené fazole – zejména červené vlašské – je třeba před přidáním do jídla uvařit. Zalijte fazole
(1 objemový díl) neslanou vodou (3 objemové díly) a uveďte do varu. Povařte 10 minut, snižte
ohřev, zakryjte poklicí a zvolna vařte 1
1
2
hodiny nebo do doby, než fazole změknou. Chcete-li
máčet fazole ve vodě, učiňte tak před vařením. Po máčení či vaření slijte všechnu vodu.
Jako náhradu za sušené fazole lze použít vařené fazole v konzervě.
ZELENINA
Celá řada druhů zeleniny si může díky pomalému vaření a nízkým teplotám zachovat lahodnou
chuť. V pomalém hrnci se zelenina nepřevařuje jako v troubě nebo na varné desce.
Při vaření podle receptů se zeleninou a masem vložte do hrnce z kameniny nejdříve zeleninu
a pak maso. V pomalém hrnci se zelenina obvykle vaří pomaleji než maso.
Vaření zeleniny se usnadní jejím umístěním blízko okrajů nebo na dno hrnce z kameniny.
Nasekanou či nakrájenou zeleninu zamíchejte s dalšími přísadami.
Protože lilek je velmi aromatický, je vhodné jej před přidáním do pomalého hrnce předvařit nebo
opéct.
TEKUTINY
Ve většině případů není potřeba použít více než 120 až 240 ml tekutin, protože šťávy v mase
a zelenině se při pomalém vaření uchovávají více než při klasickém vaření.
Při převodu receptů z klasického vaření na pomalé použijte přibližně polovinu doporučeného
množství tekutin s výjimkou receptů, které obsahují nevařenou rýži či těstoviny.
MLÉKO
Mléko, smetana a kyselá smetana se během dlouhého vaření rozkládají. Pokud možno je
přidávejte v posledních patnácti minutách až půl hodině vaření, aby se stačily pouze prohřát
Mléko může být nahrazeno kondenzovanými polévkami, které lze vařit dlouhou dobu.
RADY A TIPY
POLÉVKY
Některé recepty na polévky požadují 1,9 až 2,8 litru vody. Do pomalého hrnce přidejte nejdříve
ostatní přísady polévky a potom je zalijte vodou pouze tak, aby zůstaly zakryté. Chcete-li řidší
polévku, před podáváním přidejte více tekutin.
Pokud polévkové recepty na bázi mléka neobsahují jinou tekutinu pro úvodní vaření, přidejte 240
až 480 ml vody. Protože se mléko, smetana a kyselá smetana při ohřátí nad bod varu rozkládají,
opatrně je zamíchejte do jídla na konci vaření.
MASO
Z masa vyřízněte tuk, dobře jej utřete či opláchněte a osušte papírovými utěrkami. Opečení masa
na samostatné pánvi nebo v pekáči zajistí vypečení tuku před pomalým vařením a zároveň jídlu
dodá výraznější a lahodnější chuť.
Vhodnou velikostí pro pomalý hrnec jsou větší pečeně, kuřata nebo kýty. Používejte vykostěné
pečeně nebo kýty od 1,4 do 2,7 kg.
V pomalém hrnci se také dobře vaří porce masa s kostmi, jako jsou žebírka, kotlety nebo kusy
krocana či krůty. Vařit lze krocaní či krůtí stehna a prsíčka až do 2,7 kg.
Použijete-li menší pečeni, upravte množství zeleniny či brambor, aby byl hrnec z kameniny
zaplněn do
1
2
3
4
.
Mějte na paměti, že velikost masa a doporučená doba vaření jsou pouze přibližné hodnoty.
Přesná hmotnost pečeně, kterou lze uvařit v pomalém hrnci, závisí na konkrétním řezu,
vlastnostech masa a struktuře kostí.
Při vaření s předvařenými fazolemi, ovocem nebo lehčí zeleninou - jako jsou houby, krájená
cibule, lilek či jemně nasekaná zelenina - nakrájejte maso na menší kousky. Tím se zajistí vaření
jídla stejnou rychlostí.
Libové maso, jako je kuře nebo vepřová svíčková, se vaří rychleji než maso, které je více
prorostlé šlachami a tukem, jako je hovězí na guláš nebo vepřové koleno.
Maso je třeba umístit tak, aby spočívalo na kamenině a nedotýkalo se poklice.
Vaříte-li mražené maso (jako jsou pečeně či kuřata), musíte nejdříve přidat alespoň 1 hrnek teplé
tekutiny. Tekutina slouží jako “tlumicí prvek” k prevenci náhlých změn teploty. U většiny receptů
obsahujících mražené masové kostky vařte maso další 4 hodiny na hodnotě NÍZKÁ nebo 2 hodiny
|na hodnotě VYSOKÁ. Velkým kusům mraženého masa trvá daleko déle, než rozmrznou a změknou.
RYBY
Ryby se vaří rychle, a proto je vhodné je přidat ke konci vaření v posledních patnácti minutách
až hodině vaření.
SPECIALITY
Speciality, jako jsou plněná žebírka či masové závitky, plněné kapustové listy, plněné papriky
nebo pečená jablka, lze uspořádat v jediné vrstvě, aby se snadno vařily a atraktivně vypadaly
při podávání.
BYLINKY
Čerstvé bylinky doplňují chuť a barvu, jsou-li přidávány ke konci vaření, ale jídla s kratší dobou
vaření snesou i výrazně aromatické čerstvé byliny, jako jsou rozmarýn a tymián. U mnoha čerstvých
bylinek přidaných na začátku vaření dojde po delší době vaření ke ztrátě aroma. Mleté či sušené
bylinky a koření se dobře hodí pro pomalé vaření a lze je přidat na začátku, ale používejte je spíše
méně a podle chuti na konci vaření pokrm případně dochuťte, včetně pepře a soli. Aromatičnost
všech bylinek a koření se může výrazně měnit v závislosti na jejich konkrétní síle i životnosti,
a proto se vždy doporučuje je ochutnat a případně upravit dochucení těsně před podáním jídla.
SCVI600BS-I_07MLM2.qxd 9/3/07 3:17 PM Page 71
-71-
ZÁRUKA
DOKLAD O KOUPI PŘÍSTROJE PEČLIVĚ USCHOVEJTE. JE POTŘEBA PŘI REKLAMACI
V RÁMCI TÉTO ZÁRUKY.
Záruční doba na tento výrobek je 2 roky.
V případě poruchy laskavě odneste výrobek do prodejny, kde jste ho zakoupili. Předložte také
doklad o koupi a tento záruční list.
Práva a výhody v rámci této záruky doplňují vaše zákonná práva, která nejsou touto zárukou
dotčena.
Holmes Products (Europe) Ltd provede zdarma během stanovené doby opravu nebo výměnu kterékoliv
vadné části přístroje za předpokladu, že:
Nás o této vadě neprodleně informujete.
Na přístroji nebyly provedeny žádné změny ani nebyl používán nesprávným způsobem nebo
opraven osobou, která k tomu nemá oprávnění společnosti Holmes Products (Europe) Ltd.
V rámci této záruky se neudělují žádná práva osobě, která získá přístroj použitý, nebo ke
komerčnímu či veřejnému použití.
Na opravený nebo vyměněný přístroj se bude vztahovat záruka po zbývající dobu záruční lhůty.
TENTO PŘÍSTROJ BYL VYROBEN PODLE SMĚRNIC EHS 2006/95/EC, 2004/108/EC
A 2006/42/EC.
Vysloužilé elektrické výrobky by neměly být vyhozeny s domácím odpadem. Recyklujte
je v místech s příslušným zařízením. Podrobnější informace o recyklaci a WEEE
naleznete na následujícím webovém serveru: www.jardencs.com nebo e-mail
enquiriesEurope@jardencs.com
SCVI600BS-I_07MLM2.qxd 9/3/07 3:17 PM Page 73
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37

Crock-Pot SCVI600BS-I Uživatelský manuál

Kategorie
Pomalé vařiče
Typ
Uživatelský manuál