40
2 pro rychlejší vaření (typicky 4-5 hodin).
O
pro udržování teploty potravin před servírováním (až poté, co jídlo bylo v pomalém hrnci zcela
uvařeno).
POZOR Funkci
O
nepoužívejte k ohřívání potravin.
POUŽITÍ
1. Do nádoby na vaření vložte připravené ingredience.
2. Nádobu na vaření vložte do pomalého hrnce a potom přikryjte poklicí.
3. Pomalý hrnec zapojte do sítě.
4. Podle potřeby otočte ovladačem pracovního režimu na 1 nebo 2. Hrnec začne vařit.
5. Až hrnec dovaří, otočte ovladačem pracovního režimu do polohy
O
. Pokud chcete jídlo hned
servírovat, přepněte ovladač do polohy OFF a vypojte pomalý hrnec ze sítě. Hrnec v poloze
O
nepoužívejte déle než 4 hodiny.
6. Při manipulaci s poklicí či nádobou na vaření používejte vždy rukavice na vaření.
OBECNÉ
• Napřed zmražené potraviny úplně rozmrazte a teprve potom je dejte do nádoby na vaření.
• Maso osmahněte do hněda a zeleninu orestujte na pánvi nebo v tomto hrnci.
Maso
• Při pečení masa šťáva neprská ani se neodpaří, čili chuť a nutriční hodnota masa je zachována.
Rozměr a tvar pečeně, její kvalita a podíl libového masa, tuku a kostí ovlivňuje dobu vaření. Brzy
získáte zkušenost a budete vědět, jak si s tím poradit.
• Snažte se nepoužívat maso, které má velký podíl tuku, anebo přebytečný tuk odřízněte.
Drůbež
• Drůbež omyjte, osušte a okořeňte zevnitř i zvenku.
• Kůži pečte dozlatova ve vlastní šťávě nebo na troše oleje. Použijte velkou pánev.
Ryba
• Aby zůstala zachována chuť a konzistence, nemůžeme rybu vařit příliš dlouho.
• Dno nádoby na vaření vymažte máslem nebo margarínem.
• Rybu očistěte, okrájejte a umyjte. Pak ji osušte a dejte do nádoby na vaření.
• Okořeňte a pokapte citrónovou šťávou. Potom přidejte horký vývar, vodu či víno.
• Na rybu dejte plátek másla a vařte 2-3 hodiny na nízkou teplotu (1).
Zelenina
• Zeleninu, která se vaří krátce, jako je zmrzlý hrášek a kukuřice, je třeba napřed rozmrazit a přidat až
půl hodiny před koncem vaření.
• Vaření kořenové zeleniny, hlíz a cibulové zeleniny (mrkev, brambory, cibule) trvá déle, než vaření
masa. Čili nakrájejte zeleninu na asi 5 mm tlusté plátky, nudle či kostky, a předtím, než je dáte do
nádoby na vaření, je asi 2-3 minuty osmažte .
Luštěniny (fazole, hrášek a čočka)
• Než dáte sušené fazole (např. červené fazole) do pomalého vařiče, musíte je nechat alespoň 10 minut
povařit. Za syrova či nedovařené jsou jedovaté.
• Sušený hrášek a fazole dejte před vařením namočit asi na 8 hodin (nebo přes noc), aby změkl.
• Čočku není třeba namáčet přes noc.
• Pokud vaříte rýži, použijte alespoň 150 ml vody na každých 100 g rýže. Zjistili jsme, že nejlepších
výsledků lze dosáhnout s předpařenou rýží.
• Těstoviny jsou příliš jemné na pomalé vaření. Pokud máte podle receptu použít těstoviny, vmíchejte
je do nádoby až 30-40 minut před koncem vaření.
Polévka
• Chutnou domácí polévku můžete nechat zvolna vařit celý den či přes noc.
• Dozlatova na pánvi osmažte maso a zeleninu.
• Pokud je třeba jídlo zahustit, vmíchejte obyčejnou mouku nebo kukuřičnou mouku a pak postupně