Russell Hobbs COOK@HOME Uživatelský manuál

Kategorie
Pomalé vařiče
Typ
Uživatelský manuál

Tato příručka je také vhodná pro

46
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem. Před
použitím odstraňte všechny obaly.
A DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
1 Tento přístroj mohou používat děti ve věku od 8 let a osoby se
sníženými fyzickými, senzorickými či mentálními schopnostmi
nebo osoby, které výrobek nikdy nepoužívaly nebo jej neznají,
pokud tak činí pod dozorem/byly poučeny a rozumí souvisejím
rizikům. S přístrojem si nesmějí hrát děti. Děti nesjí provádět
čištění a běžnou údržbu, pokud nedosáhly věku alespoň 8 let a
nejsou-li pod dozorem. Přístroj i kabel uchovávejte mimo dosah
dětí mladších 8 let.
2 Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servis
zástupce nebo osoba podobně kvalifikovaná, aby nedošlo k riziku.
` Neponořujte přístroj do kapaliny.
¬ Povrchy přístroje budou pálit.
3 Než dáte sušené fazole (např. červené fazole) do pomalého vařiče, musíte je nechat alespoň
10 minut povařit. Za syrova či nedovařené jsou jedovaté.
4 Kolem přístroje mějte volný prostor alespoň 50 mm do všech stran.
5 Nezakrývejte spotřebič a nic na něj nestavte.
6 Horkou nádobu na vaření nepokládejte na studený povrch či do studené vody – mohla by
prasknout.
7 Nádobu na vaření nepoužívejte s žádným jiným přístrojem.
8 Když spotřebič nepoužíváte, před přesunem a čištěním jej odpojte.
9 Nepoužívejte příslušenství nebo přídavné prvky mimo těch, které dodáváme my.
10 Tento spotřebič nesmí být ovládán externím časovačem nebo systémem dálkového ovládání.
11 Nepoužívejte spotřebič, je-li poškozen nebo se objevují poruchy.
jen pro domácí použití
C VÝHODY POMALÉHO VAŘENÍ
zdraví Jemný způsob vaření neničí tolik vitamíny a zachovává více živin a chutí.
úspora Při dlouhém pomalém vařením změknou i levnější tužší plátky masa a je
zapotřební jen čtvrtina energie malé plotýnky běžného sporáku.
pohodlí Ingredience si připravte už večer před vařením. Před odchodem je dejte do
pomalého vařiče a až se vrátíte domů, bude na vás čekat lahodné jídlo.
C REGULÁTOR TEPLOTY
0 vypnuto
1 Pro tradiční pomalé vaření.
2 Pro “rychlé vaření” – přístroj je použit jako elektrický hrnec na dušení.
O Aby uvařené jídlo nevychladlo.
C OBECNÉ
1 Napřed zmražené potraviny úplně rozmrazte a teprve potom je dejte do nádoby na vaření.
2 Ingredience, které si připravíte předem (např. večer před vařením), mějte v nádobkách v
lednici. Pomalý vařič ani nádobu na vaření nedávejte do lednice.
47
pokyny (Čeština)
maso
3 Při pečení masa šťáva neprská ani se neodpaří, čili chuť a nutriční hodnota masa je
zachována. Rozměr a tvar pečeně, její kvalita a podíl libového masa, tuku a kostí ovlivňuje
dobu vaření. Brzy získáte zkušenost a budete vědět, jak si s tím poradit.
4 Snažte se nepoužívat maso, které má velký pol tuku, anebo přebytečný tuk odřízněte.
drůbež
5 Drůbež omyjte, osušte a okořeňte zevnitř i zvenku.
6 Kůži pečte dozlatova ve vlastní šťávě nebo na troše oleje. Použijte velkou pánev.
ryba
7 Aby zůstala zachována chuť a konzistence, nemůžeme rybu vařit příliš dlouho.
8 Dno nádoby na vaření vymažte máslem nebo margarínem.
9 Rybu očistěte, okrájejte a umyjte. Pak ji osušte a dejte do nádoby na vaření.
10 Okořeňte a pokapte citrónovou šťávou. Potom přidejte horký vývar, vodu či víno.
11 Na rybu dejte plátek másla a vte 2-3 hodiny na nízkou teplotu (1).
zelenina
12 Zeleninu, která se vaří krátce, jako je zmrzlý hrášek a kukuřice, je třeba napřed rozmrazit a
přidat až půl hodiny před koncem vaření.
13 Vaření kořenové zeleniny, hlíz a cibulové zeleniny (mrkev, brambory, cibule) trvá déle, než
vaření masa. Čili nakrájejte zeleninu na asi 5 mm tlusté plátky, nudle či kostky, a předtím, n
je dáte do nádoby na vaření, je asi 2-3 minuty osmažte .
luštěniny (fazole, hrášek a čočka)
, Než dáte sušené fazole (např. červené fazole) do pomalého vařiče, musíte je nechat alesp
10 minut povařit. Za syrova či nedovařené jsou jedovaté.
14 Sušený hrášek a fazole dejte před vařením namočit asi na 8 hodin (nebo přes noc), aby změkl.
15 Čočku není třeba namáčet přes noc.
16 Pokud vaříte rýži, použijte alespoň 150 ml vody na každých 100 g rýže. Zjistili jsme, že
nejlepších výsledků lze dosáhnout s předpařenou rýží.
17 Těstoviny jsou příliš jemné na pomalé vaření. Pokud máte podle receptu použít těstoviny,
vmíchejte je do nádoby až 30-40 minut před koncem vaření.
polévka
18 Chutnou domácí polévku můžete nechat zvolna vařit celý den či přes noc.
19 Dozlatova na pánvi osmažte maso a zeleninu.
20 Pokud je třeba jídlo zahustit, vmíchejte obyčejnou mouku nebo kukuřičnou mouku a pak
postupně přidávejte vývar.
21 Přiveďte k varu, dochuťte a přendejte do nádoby na vaření.
22 Mléko přidejte až v poslední půlhodině vaření. Smetanu či žloutek lze přidat těsně před
servírováním.
pudinky
23 Použijte žáruvzdornou pudinkovou misku, která se vejde do nádoby na vaření, aniž by se
dotýkala jeho stěn.
24 Do nádoby na vaření nalijte takové množství vody, aby hladina sahala do poloviny misky.
paštiky
25 U paštiky postupujte podle receptu a nádobu na vaření použijte jen jako vodní lázeň, která
při přípravě zajistí jemnou a rovnoměrnou teplotu.
nákresy
0 vypnuto
1 nízká
2 vyso
O stále teplé
3 kontrolka
4 regulátor teploty
5 držátko víčka
6 víčko
7 doba na vaření
8 držadlo
` vhodné pro mytí v myčce
48
C ÍPRAVA
26 Rozhodněte se, kdy chcete začít jíst a kdy chcete začít s vařením.
27 Pokud chcete jíst v 18.00 a potřebujete začít vařit v 8.00, najděte si recept, který trvá asi 10
hodin.
28 Umístěte spotřebič na stabilní, rovnou plochu odolnou vůči teplu.
C PŘEDEHŘÁ
29 Regulátor teploty nastavte na symbol 0.
30 Umístěte nádobu na vaření do přístroje a dejte na něj poklici.
31 Zasuňte zástrčku do zásuvky.
32 Regulátor teploty nastavte na 2 a nechte přístroj 20 minut zahřát.
33 Rozsvítí se kontrolka.
C OPÉKÁNÍ
34 Když se nádoba na vaření zahřívá:
35 Dozlatova na pánvi osmažte maso a zeleninu.
36 V nějakém hrnci si připravte vodu na podlití.
C PLNĚNÍ
37 Když je nádoba na vaření zahřátá:
38 Držátkem víčka otevřete víko.
39 Dejte do nádoby na vaření ingredience a potom jídlo podlijte.
40 Vraťte zpět víko.
41 Regulátor teploty nastavte na 1 pro tradiční pomalé vaření. Pokud přístroj používáte jako
elektrický hrnec na dušení, použijte polohu 2.
C HOTOVO?
42 Regulátor teploty nastavte na symbol 0.
43 Kontrolka zhasne.
44 Vytáhněte přístroj ze zásuvky.
45 Držátkem víčka otevřete víko.
46 Všechno jídlo z nádoby na vaření vyjměte.
47 Pokud nechcete nádobu na vaření hned umývat, napusťte do ní teplou vodu, aby se
zbytkovým teplem nepřipekly zbytky potravin na stěny nádoby.
C PÉČE A ÚDRŽBA
48 Přístroj vypojte ze sítě a nechte vychladnout.
49 Všechny plochy otřete čistým vlhkým hadrem.
50 Umyjte poklici a nádobu na vaření v teplé mýdlové vodě a použijte hadřík nebo houbu. Pak
nádobu vypláchněte a dobře osušte.
51 Tyto díly můžete umýt v myčce na nádobí.
52 Extrémní prostředí uvnitř myčky může ovlivnit povrchovou úpravu zařízení.
53 Poškození je pak pouze kosmetického rázu, čili nemělo by dojít k ovlivnění provozu přístroje.
54 Vnější část nádoby na vaření do vody nenamáčejte. Spodek je porézní a nasaje vodu, která
pak po zahřátí nádoby může způsobit, že nádoba pukne.
55 Po nějakém čase používání se mohou na glazuře nádoby na vaření objevit pavučiny
prasklinek. Ovšem jde jen o povrchový vzhled a na funkci pomalého vařiče to žádný vliv
nemá. Nelamte si s tím hlavu.
W
OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aby nedošlo k ohrožení zdraví a životního prostředí vlivem nebezpečných látek
obsažených v elektrických a elektronických produktech, spotřebiče označené tímto symbolem
nesmějí být vhazovány do směsného odpadu, ale je nutno je obnovit, znovu použít nebo
recyklovat.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Russell Hobbs COOK@HOME Uživatelský manuál

Kategorie
Pomalé vařiče
Typ
Uživatelský manuál
Tato příručka je také vhodná pro