Kenwood CP658 Návod k obsluze

Typ
Návod k obsluze

Tato příručka je také vhodná pro

před použitím tohoto zařízení
Kenwood
Přečtěte si pečlivě pokyny v této
příručce a uschovejte ji pro
budoucí použití.
Odstraňte veškerý obalový
materiál a nálepky.
bezpečnost
Toto zařízení vytváří páru, která
vás může opařit.
Neopařte se párou, která vychází
z tohoto pomalého hrnce, zejména
pří snímání poklice.
S tímto pomalým hrncem
manipulujte opatrně – všechny
jeho součásti se během provozu
zahřívají. Používejte ochranné
rukavice.
Pokud dojde k poškození malého
hrnce, zásadně jej nepoužívejte.
Nechte jej zkontrolovat nebo
opravit: viz servis a péče o
zákazníky.
Zásadně neponořujte elektrický
hrnec, šňůru ani zástrčku do vody
– může dojít k úrazu elektrickým
proudem. Ovládací prvky hrnce
udržujte suché a čisté.
Nenechávejte napájecí šňůru viset
v dosahu dětí.
Mimo používání vždy pomalý
hrnec odpojte ze zásuvky.
Na hrnec zásadně neumísťujte jiné
přístroje nebo součásti, ani
neumísťujte hrnec do trouby.
Toto zařízení nepoužívejte na
pracovních deskách, které nejsou
žáruvzdorné.
Tento pomalý hrnec nepoužívejte
v blízkosti nebo pod závěsy nebo
jinými hořlavými materiály.
zásady bezpečnosti
používání potravin
Maso (včetně drůbeže), ryby a
plody moře důkladně provařte.
Zásadně je nepřipravujte
zmrazené.
V pomalém hrnci neohřívejte jídlo
opakovaně.
Než začnete jídlo konzumovat,
vždy zkontrolujte, zda je
dostatečně teplé a zda z něho
vychází pára.
Zásadně částečně nepředvařujte
maso nebo drůbež, abyste je
následně zmrazili pro pozdější
přípravu.
Postupujte podle pokynů pro
přípravu výrobce přísady, zejména
v případě sušených luštěnin.
Například sušené červené fazole
je třeba namočit přes noc a potom
před oloupáním a přidáním do
pomalého hrnce rychle převařit
v pitné vodě alespoň 10 minut, aby
se zničily toxiny.
před připojením do elektrické
zásuvky
Napájení, které máte k dispozici,
musí odpovídat napájení
uvedenému na spodní straně
zařízení.
Toto zařízení splňuje směrnici
89/336/EEC Evropské unie.
před prvním použitím
Všechny části hrnce omyjte – viz
část „čištění“.
legenda
poklice
varná nádoba
elektrický hrnec
držadla
ovládací regulátor
83
Ïesky
Nezapomeñte si prosím rozev¡ít titulní stránku s vyobrazením
84
používání pomalého
hrnce
1 Postupujte podle receptu a vložte
ingredience do nádoby.
2 Vložte nádobu do elektrického
hrnce.
3 Na hrnec nasaďte poklici.
4Vyberte požadované nastavení,
tzn. silný (High) nebo slabý (Low)
stupeň, a potom připojte do
elektrické zásuvky.
5 Nechte vařit po požadovanou
dobu.
6 Po uvaření pomalý hrnec vypněte
a odpojte ze zásuvky.
Následující časy jsou pouze
orientační a závisí na typu
připravovaných potravin.
Při nízkém (Low) stupni se
potraviny budou vařit postupně
přes den nebo přes noc a příprava
trvá přibližně 8 hodin. Tento stupeň
lze rovněž použít pro přípravu
delikátnějších jídel, pro které je
vhodnější nižší stupeň vaření,
například pečená jablka, sázené
ovoce.
Při vysokém (High) stupni je
příprava v porovnání s nízkým
stupněm rychlejší a trvá 3 až 5
hodin.
Ohřívací stupeň (Keep Warm)
toto nastavení slouží k udržení
teploty již připraveného jídla.
Nedoporučujeme ohřívat jídlo déle
než 1 hodinu po dokončení; po
použití hrnec vypněte.
rady pro používání
pomalého hrnce
1 Připravené přísady by měly mít
pokojovou teplotu, není vhodné je
přidávat přímo z ledničky. Nicméně
přísady jako maso nebo ryby
nenechávejte venku z ledničky
příliš dlouho; vyjměte je z ledničky
pouze na takovou dobu, aby se
vstřebal chlad, a potom přísady
zakryjte přilnavou fólií nebo uložte
do plastového sáčku.
2 Zeleninu jako například mrkev,
cibuli, tuřín atd. krájejte na
dostatečně malé kousky, protože
se připravují déle než maso.
3 Všechny typy přísad krájejte na
rovnoměrné kousky, aby se
připravovaly rovnoměrně.
4 Opečením masa a orestováním
zeleniny předem na samostatné
pánvi odstraníte část tuku z masa
a také se zlepší vzhled a chuť
masa i zeleniny. Není to ovšem
nezbytné.
5 Během vaření zvedejte poklici co
nejméně často, protože přitom
uniká teplo a odpařují se tekutiny.
Podle toho, jak často a na jak
dlouho jste poklici zvedli, bude
třeba prodloužit dobu vaření o 20
až 30 minut.
6 K vaření vždy slouží varná
nádoba. Zásadně nevkládejte
potraviny přímo do elektrického
hrnce.
7 Zásadně neponořujte horkou
varnou nádobu do studené vody
ihned po použití ani nelijte vařící
vodu do prázdné studené varné
nádoby. Náhlá změna teploty
může způsobit prasknutí nádoby.
8 Po několika měsících používání
může glazura na varné nádobě
popraskat: to je u glazovaného
nádobí běžné a nemá to žádný vliv
na fungování pomalého hrnce.
9 Při vaření v pomalém hrnci podle
běžných receptů bude
pravděpodobně třeba používat
méně tekutin. Při pomalém vaření
se tekutiny neodpařují tak rychle
jako při běžném vaření; nicméně
musí být v hrnci určité množství
tekutin, které pomáhají zajišťovat
přenos tepla.
10 Zásadně nenaplňujte pomalý
hrnec na více než 2/3 celkového
objemu.
11 Mléčné výrobky jako například
smetanu, kyselou smetanu nebo
jogurt, je třeba přidat až ke konci
přípravy, aby se zabránilo sražení.
12 Zmraženou zeleninu jako například
hrášek je třeba rozmrazit a přidat
v poslední půlhodině přípravy.
Zachová se tak barva a textura
zeleniny a teplota v hrnci.
13 Nejlepších výsledků dosáhnete,
když jsou přísady ponořeny
v tekutině.
14 Z masa odřízněte nadbytečný tuk.
15 Máte-li k dispozici žáruvzdorné
nádobí vhodné velikosti, je možné
v pomalém hrnci vařit více jídel
najednou, například jelito
v těstíčku, mrkev a ovocný
kompot. Zakryjte nádoby fólií a
umístěte je do horké vody do
varné nádoby.
16 Při vaření celých kloubů je třeba,
aby se pohodlně vešly do nádoby,
a vždy přidejte tekutiny. Během
vaření obracejte.
17 Při používání teplých přísad se
vaření urychlí.
18 Pro zahuštění omáčky atd.
smíchejte trochu kukuřičné mouky
s malým množstvím studené vody
a promíchejte. Připravenou směs
přidejte do varné nádoby ke konci
přípravy. Zakryjte hrnec poklicí a
dále vařte, dokud omáčka
nezahoustne a nezačne bublat.
Údržba a čištění
Před čištěním hrnec vždy vypněte,
odpojte z elektrické zásuvky a
nechte zařízení vychladnout.
elektrický hrnec
Vnější části pomalého hrnce otřete
vlhkým hadříkem a osušte.
Elektrický hrnec zásadně
neponořujte do vody.
Poklice varné nádoby
Umyjte v teplé mýdlové vodě,
opláchněte a důkladně vysušte.
Zbytky potravin zachycené na
vnitřní straně nádoby lze odstranit
pomocí měkkého kartáčku.
Varnou nádobu a poklici je možné
mýt v myčce na nádobí.
servis a služba
zákazníkům
Výměnu poškozené napájecí šňůry
smí z bezpečnostních důvodů
provést pouze firma KENWOOD
nebo firmou KENWOOD
autorizovaná opravna.
Pokud potřebujete pomoc s:
používáním pomalého hrnce
servisem nebo opravami
Obraťte se na obchod, ve kterém
jste pomalý hrnec zakoupili.
RECEPTY
bramboračka
s čedarem a pažitkou
6 velkých brambor oloupaných a
nakrájených na plátky
1 velký stroužek česneku,
oloupaný
700 ml/1pt 5 fl oz vývaru
300 g/10 oz nastrouhaného čedaru
75 g/3 oz čerstvé nakrájené
pažitky
sůl a pepř
Do varné nádoby dejte brambory,
česnek a 500 ml/171/2 fl oz vývaru.
Nechte 2 hodiny povařit na vysokém
(High) stupni. Směs vyjměte a
rozmixujte na požadovanou hustotu.
Vraťte směs do varné nádoby a
přidejte sýr, zbytek vývaru, pažitku,
sůl a pepř. Nechte povařit na vysokém
(High) stupni dalších 30 minut. Před
podáváním lze přidat sýr a smetanu.
85
hovězí pečeně se
zeleninou
15 ml/1 lžíce oleje
1,5 kg/3 lb 4 oz libové hovězí
pečeně
1 oloupaná a nakrájená cibule
4 oloupané mrkve nakrájené na
kousky 1 cm/1/2 palce
1 litr/13/4 pt horkého hovězího
vývaru
Na pánvi rozehřejte olej a nechte
maso na všech stranách osmahnout.
Přidejte zeleninu a smažte do mírně
zlatavé barvy.
Přesuňte směs do varné nádoby,
přidejte horký vývar a koření.
Zakryjte poklicí a vařte na vysokém
(High) stupni 4 – 6 hodin nebo na
nízkém (Low) stupni 7 – 9 hodin.
hovězí v pivu
1,5 kg/3lb 4 oz libového masa na
pánev nakrájeného na kostky 1
palec/2,5 cm
4 velké brambory, každá nakrájená
na 8 kousků
2 velké cibule, každá nakrájená na
8 kousků
4 mrkve nakrájené na kousky 2
cm/3/4 palce
500 ml/171/2 fl oz piva
300 ml/101/2 fl oz hovězího vývaru
30 ml/2 lžíce čerstvé nakrájené
petržele
25 g/1 oz svazek mateřídoušky
bez stonků
30 ml/2 lžíce kukuřičné mouky
sůl a pepř
Vložte všechny přísady do varné
nádoby a vařte na vysokém (High)
stupni 4 – 6 hodin nebo na nízkém
(Low) stupni 7 – 9 hodin. Smíchejte
trochu kukuřičné mouky s malým
množstvím studené vody a
promíchejte. Sejměte poklici, přidejte
směs do varné nádoby a dobře
promíchejte. Zakryjte hrnec poklicí a
dále vařte, dokud šťáva lehce
nezahoustne a nezačne bublat.
boloňská omáčka
Použijte jako základ pro špagety po
boloňsku nebo pro lasagne
15ml/1 lžíce oleje
2 nakrájené cibule
8 plátků nakrájené prorostlé
slaniny
1 kg/2 lb 4 oz libového mletého
hovězího masa
2 x 454 g rajčatového protlaku
v plechovkách
1 stroužek oloupaného a
rozdrceného česneku
2 rovné lžíce /30 ml rajčatového
protlaku (nebo podle chuti)
sůl a pepř
250 g/9 oz nadrobno nakrájených
hub
Na velké pánvi rozhřejte olej, orestujte
cibuli do zlatova a vložte do varné
nádoby. Na pánev přidejte slaninu,
osmažte a přidejte do varné nádoby.
Orestujte maso do hněda, přidejte
nakrájené houby, přiveďte směs do
varu a potom přeneste do varné
nádoby. Přidejte do varné nádoby
zbývající přísady. Vařte na vysokém
(High) stupni 3 - 5 hodin nebo na
nízkém (Low) stupni 6 – 8 hodin.
86
coq au vin (kuře na
víně)
250 g/9 oz slaniny nakrájené na
kostičky
2 středně velké nakrájené cibule
2 stroužky rozdrceného česneku
450 g/1 lb žampiónů nakrájených
na tenké plátky
8 kuřecích prsíček bez kosti
500 ml/171/2 fl oz červeného vína
1 litr / 13/4 pt horkého kuřecího
vývaru
sůl a pepř
kukuřičná mouka (volitelně)
Vložte všechny přísady do pomalého
hrnce. Zakryjte poklicí a vařte na
vysokém (High) stupni 3 - 5 hodin
nebo na nízkém (Low) stupni 6 - 8
hodin.
Podle potřeby zahustěte šťávu směsí
malého množství kukuřičné mouky a
vody. Sejměte poklici, přidejte směs
do varné nádoby a dobře promíchejte
(podle potřeby vyjměte kuřecí prsíčka
a během přidávání kukuřičné mouky
je přihřívejte). Zakryjte hrnec poklicí a
dále vařte, dokud šťáva lehce
nezahoustne a nezačne bublat.
dušené kuře
s estragonem
25 g/1oz másla
1 lžíce/15 ml oleje
6 kuřecích prsíček
1 velká nadrobno nakrájená cibule
200 ml/7 fl oz suchého bílého vína
200 ml/7 fl oz horkého kuřecího
vývaru
6 snítek estragonu
100 ml/31/2 fl oz zahuštěné
smetany
sůl a pepř
1 - 2 lžíce /15 – 30 ml kukuřičné
mouky
Na pánvi rozehřejte máslo a olej.
Přidejte kuřecí prsíčka a po obou
stranách osmahněte do hněda.
Přeneste kuřecí maso do varné
nádoby. Orestujte cibuli a přidejte do
varné nádoby společně s bílým
vínem, vývarem, 2 snítkami estragonu
a kořením.
Zakryjte poklicí a vařte na vysokém
(High) stupni 3 -4 hodin nebo na
nízkém (Low) stupni přibližně 6 hodin.
Na konci doby vaření vyjměte kuřecí
prsíčka a přihřívejte je. Smíchejte
kukuřičnou mouku s vodou, vzniklou
směs přidejte do pomalého hrnce
společně se smetanou a dobře
promíchejte. Do varné nádoby vraťte
kuřecí prsíčka, zakryjte poklicí a
nechte dále vařit, dokud směs
nezahoustne. Nakonec jemně
nakrájejte zbývající estragon a přidejte
do varné nádoby. Ihned podávejte.
pečená jablka
5 – 6 jablek pro vaření (zvolte
taková, která se vejdou do varné
nádoby)
150 g/5 oz mixovaného sušeného
ovoce
5 ml/1 rovná lžička skořice
50 g/2 oz práškového hnědého
cukru
125 ml/5 fl oz studené vody
Jablka omyjte a zbavte jádřinců a
potom ostrým nožem rozřízněte
slupku po středním obvodu
každého jablka. Vložte jablka do
varné nádoby. Smíchejte ovoce,
skořici a cukr a touto směsí
naplňte střed každého jablka.
Přidejte vodu a zakryjte poklicí.
Vařte na nízkém (Low) stupni
přibližně 4 hodiny (délka závisí na
velikosti a odrůdě jablek).
87
rýžový nákyp
75 g/3 oz krátké nebo nákypové
rýže
50 g/2 oz krystalového cukru
1 litr/13/4 pt mléka
25 g/1oz másla
muškátový oříšek
Vložte rýži, cukr a mléko do varné
nádoby a dobře zamíchejte. Zalijte
mlékem a posypte muškátovým
oříškem. Zakryjte poklicí a vařte na
vysokém (High) stupni 4 hodiny nebo
na nízkém (Low) stupni 5 hodin.
Obsah varné nádoby zamíchejte po
jedné hodině a během další přípravy
ještě jednou.
dušený hruškovo-
kávový nákyp
30 ml/2 lžíce mleté kávy
15 ml/1 lžíce takřka vařící vody
4 malé zralé hrušky
šťáva z poloviny pomeranče
100 g/4 oz moučkového cukru
100 g/4 oz lepšího hnědého
krystalového cukru
15 ml/1 lžíce pro pečení
2 rozšlehaná vejce
50 g/2 oz kypřícího prášku
50 g/2 oz loupaných pražených
jemně mletých lískových ořechů
45 ml/3 lžíce javorového sirupu
tenké plátky pomerančové kůry na
ozdobu
Do varné nádoby nalijte asi 2,5 cm /1
palec horké vody. Do elektrického
hrnce vložte otočený omáčník nebo
kovovou dortovou formu, nasaďte
poklici a zapněte pomalý hrnec na
vysoký (High) stupeň. Vymažte a
rovně vložte plechovou dortovou
formu
s pevným dnem hlubokou 18 cm/ 7
palců nebo nádobu na zapékání.
Nasypte mletou kávu do malé nádoby
a zalijte vodou. Nechte 4 minuty
luhovat a potom přelijte přes jemné
sítko. Hrušky oloupejte, rozkrájejte na
poloviny a zbavte jádřinců. Hrušky na
povrchu jemně podél nařízněte a
potřete pomerančovou šťávou.
V nádobě ušlehejte z másla a většího
množství krystalového cukru jemný
sníh. Postupně zašlehejte vejce.
Prosejte mouku a vmíchejte do směsi
v nádobě. Přidejte lískové ořechy a
tekutou kávu. Směs přesuňte lžičkou
do dortové formy nebo zapékací
nádoby a zarovnejte do roviny.
Hrušky osušte papírovou kuchyňskou
utěrkou a rovnou stranou dolů je
rozmístěte do kruhu do piškotu.
Potřete javorovým sirupem a posypte
15 ml/ 1 lžící krystalového cukru.
Zakryjte horní stranu formy nebo
zapékací nádoby kuchyňskou fólií a
umístěte do varné nádoby. Okolo
formy nebo zapékací nádoby nalijte
dostatečné množství vařící vody, aby
dosahovala nad polovinu formy nebo
nádoby. Zakryjte poklicí a vařte 3 –
3,5 hodiny, až nákyp vzejde a bude
dostatečně pevný.
Nechte piškot vychladnout ve formě
až 10 minut a potom jej vyklopte na
servírovací mísu. Lehce potřete
zbývajícím javorovým sirupem,
ozdobte plátky pomerančové kůry a
podávejte se šlehačkou.
88
jablečné čatní
Kořen zázvoru (obdélník asi
2,5cm/1 palec)
15 ml/1 lžíce koření pro nakládání
okurek
1,36 kg/3 lb připravených
nakrájených jablek pro vaření,
například Bramleys
150 g/5 oz rozinek
150 g/5 oz jemně nakrájené cibule
1 velký stroužek oloupaného a
rozdrceného česneku
250 g / 9 oz tmavě hnědého cukru
250 m/9 fl oz sladového octa
Zavažte kořen zázvoru a koření pro
nakládání okurek do malého kousku
mušelínu.
Vložte všechny přísady do varné
nádoby a dobře zamíchejte.
Zakryjte poklicí a vařte na nízkém
(Low) stupni přibližně 8 hodin. Na
konci této dobu sejměte poklici,
zamíchejte přísady, přepněte na
vysoký (High) stupeň a nechte směs
vařit dalších 30 – 60 minut nebo
dokud nebude dosažena správná
hustota. Nechte mírně zchladit, nalijte
do čistých sklenic a ihned uzavřete.
Postačuje na výrobu 4 lb.
89
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125

Kenwood CP658 Návod k obsluze

Typ
Návod k obsluze
Tato příručka je také vhodná pro