INHALTSVERZEICHNIS
Istruzioni per l’uso Modello 48865
Dati tecnici ........................................... 57
Significato dei simboli ............................ 57
Per la vostra sicurezza ............................. 57
Prima del primo utilizzo .......................... 59
Descrizione dei tasti ................................ 60
Preparazione del gelato ........................... 60
Pulizia e cura ......................................... 62
Ricette: Osservazioni generali .................. 62
Ricette .................................................. 63
Ricette con la stevia ............................... 66
Norme die garanzia ................................. 68
Smaltimento / Tutela dell’ambiente .......... 68
Service .................................................. 22
Manual de instrucciones Modelo 48865
Datos técnicos ....................................... 69
Explicación de símbolos .......................... 69
Para su seguridad ................................... 69
Antes del primer uso ............................... 71
Descripción de las teclas ......................... 72
Preparar helado ...................................... 72
Limpieza y Cuidado ................................ 73
Recetas: Indicaciones generales ............... 74
Recetas ................................................. 74
Recetas con stevia .................................. 76
Condiciones de Garantia .......................... 77
Disposición/Protección del medio
ambiente ............................................... 77
Service .................................................. 22
Návod k obsluze Modelu 48865
Technické údaje .................................... 78
Vysvětlení symbolů ..................................78
Všeobecné bezpečnostní pokyny ............... 78
Před prvním použitím .............................. 80
Popis tlačítek ......................................... 80
Příprava zmrzliny .................................... 81
Čištění a péče ........................................ 82
Všeobecné pokyny .................................. 82
Recepty ................................................. 83
Recepty se stévií.....................................86
Záruční podmínky ................................... 88
Likvidace / Ochrana životného prostředí .... 88
Service .................................................. 22
Instrukcja obsługi Model 48865
Dane techniczne ..................................... 89
Objaśnienie symboli ................................ 89
Dla bezpieczeństwa użytkownika .............. 89
Przed pierwszym użyciem ........................ 91
Opis przycisków ...................................... 92
Przygotowanie lodów ............................... 92
Czyszczenie i konserwacja ....................... 94
Informacje ogólne .................................. 94
Przepisy ................................................. 95
Przepisy z zastosowaniem stewii ............... 98
Warunki gwarancji................................... 100
Utylizacja / ochrona środowiska ................ 100
Service .................................................. 22
7
IHRE NEUE EISMASCHINE
D Ab Seite 8
1 Transparenter Deckel
2 Mischer
3 Eisbehälter
4 Kompressorgehäuse
GB Page 23
1 Transparent lid
2 Mixing arm
3 Ice cream bowl
4 Compressor housing
F Page 35
1 Couvercle transparent
2 Mixeur
3 Réservoir de glace
4 Boîtier du compresseur
NL Pagina 46
1 Transparente deksel
2 Roerwerk
3 Ijsreservoir
4 Compressor behuizing
I Pagina 57
1 Coperchio trasparente
2 Pala
3 Cestello per il gelato
4 Corpo compressore
E Página 69
1 Tapa transparente
2 Mecanismo agitador
3 Recipiente para helado
4 Carcasa del compresor
CZ Strany 78
1 Transparentní kryt
2
Míchadlo
3 Nádoba na zmrzlinu
4 Těleso kompresoru
PL Strony 89
1
Przezroczysta pokrywa
2
Mieszak
3
Pojemnik na lody
4
Obudowa sprężarki
78
Výkon: 135 W, 220–240 V~, 50 Hz
Objem: 1,2 litr
Max. plnící množství: 750 ml
Velikost: D/Š/V 40,0 x 26,0 x 18,8 cm
Hmotnost: Cca 9,5 kg
Přívod: Cca 150 cm
Vybavení: Plně automatický samochladící kompresor pro trvalé chlazení, elegantní
nerezový design, vyjímatelná nádoba na zmrzlinu, eloxovanár, robustní
motor, vhodný pro trvalý provoz
Příslušenství: Návod k obsluze s recepty
Je vyhrazeno právo na omyly a změny vybavení, techniky, barev a designu
VOD K OBSLUZE MODELU 48865
VŠEOBECNÉ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY
TECHNICKÉ ÚDAJE
Následující pokyny si přečtěte a
uložte.
Všeobecné bezpečnostní pokyny
1. Přístroj může být používán
dětmi od 8 let a osobami se
sníženými fyzickými, smys
-
lovými nebo duševními scho-
pnostmi nebo s nedostatkem
zkušeností a/nebo nedostat
-
kem znalostí, pokud jsou
pod dohledem nebo pokud
byly poučeny o bezpečném
používání přístroje a
porozuměly z něj vyplýva
-
jícím rizikům. Přístroj není
hračka. Čištění a údržbu
přístroje smí provádět děti
pouze pod dohledem.
2. Děti do 3 let by se neměly k
přístroji přibližovat nebo být
pod trvalým dohledem.
3. Děti mezi 3 a 8 roky by měly
zapínat a vypínat přístroj
pouze tehdy, když se nachází
ve své určené normální
pozici ovládání a když jsou
pod dohledem nebo pokud
byly poučeny o bezpečném
používání přístroje a
porozuměly z něj vyplýva
-
jícím rizikům. Děti mezi 3 a
8 roky by neměly přístroj ani
připojovat ani ovládat, čistit
nebo provádět údržbu.
VYSVĚTLENÍ SYMBOLŮ
Tento symbol označuje eventuální nebezpečí, která mohou mít za následek zranění nebo
poškození přístroje.
79
4. Děti mají být pod dohledem,
aby bylo zajištěno, že si s
přístrojem nehrají.
5. Přístroj napojte na střídavý
proud dle typového štítku.
6. Tento přístroj nesmí být
provozován s externími
spínacími hodinami nebo
systémem dálkového ovlá
-
dání.
7. Po použití, před čištěním
nebo při příp. poruše
během provozu prosím vždy
vytáhněte zástrčku.
8. Přístroj nikdy nenamáčejte
do vody či jiné kapaliny a
přívod chraňte před vlhkostí.
9. Přístroj i součásti nejsou
vhodné do myčky nádobí.
10. Přístroj postavte na volný,
rovný podklad.
11. Tento přístroj je určen
výhradně k domácímu nebo
podobnému použití, např.
kuchyňky v obchodech, v
kancelářích nebo jiných
pracovištích,
zemědělské provozy,
použití hosty v hotelích,
motelech a jiných ubyto
-
vacích zařízeních,
soukromé penziony nebo
prázdninové ubytovny.
12. Přístroj a jeho přívod nikdy
neprovozujte či neodstavujte
na nebo v blízkosti horkých
ploch.
13. Přívod před použitím zcela
odmotejte.
14. Kabel nesmí viset přes hranu
pracovní plochy.
15. Maximální plnící množství
nesmí být překročeno.
Nádoba na zmrzlinu by měla
být naplněna maximálně ze
¾, protože zmrzlina se v pro
-
cesu mražení roztahuje.
16. Naplňte přísady pro zmrzlinu
vždy do odnímatelné nádoby
na zmrzlinu, nikdy ne přímo
prohlubně zmrzlinovače.
17. Během provozu nepřidržujte
v přístroji žádné předměty a
nesahejte do nádoby rukou.
18. Přístroj používejte vždy
pouze po správném sesta
-
vení.
19. Nikdy přístroj nepoužívejte
bez nádoby na zmrzlinu!
20. Během provozu musí být
větrací otvory jak na krytu
kompresoru tak také na
hnací části volné.
21. Neprovozujte přístroj s
příslušenstvím od jiných
výrobců.
22. V nádobě na zmrzlinu
nepoužívejte žádné ostré
nebo špičaté předměty.
Tato by jimi mohla být
poškrábána. Používejte
gumové nebo dřevěné stěrky,
abyste dostali hotovou zmrz
-
linu z nádoby.
23. Pravidelně u zástrčky
a přívodu kontrolujte
opotřebení a poškození. Při
poškození přívodního kabelu
nebo jiných součástí zašlete
prosím přístroj ke kontrole
a opravě našemu zákaz
-
nickému servisu. Neodborné
opravy mohou vést ke vzniku
závažných nebezpečí pro
uživatele a ke ztrátě záruky.
24. Vhodné pouze pro potraviny.
80
Nesahat do běžícího přístroje – hrozí nebezpečí poranění!
Při vybalování a odstraňování obalu dbejte na to, aby se přístroj nenaklonil více než o 45 °,
protože jinak se může poškodit jeho kompresor.
Nechte přístroj po vybalení minimálně dvě hodiny stát, než jej uvedete do provozu. Chladicí
prostředek v přístroji se musí nejprve usadit, protože jinak může dojít k poškození kompresoru.
Výrobce nepřebírá žádné ručení při chybné montáži, neodborném nebo chybném použití nebo po provedení
opravy neautorizovanými třetími osobami.
PŘED PRVNÍM POUŽITÍM
1. Odstraňte všechny části balení a transportní
pojistky. Části balení udržujte mimo dosah
dětí – nebezpečí udušení!
2. Nechte přístroj po vybalení minimálně x
hodiny stát na jeho konečném místě, než
jej uvedete do provozu. Chladicí prostředek
v přístroji se musí nejprve usadit, protože
jinak může dojít k poškození kompresoru.
3. Před prvním použitím musíte všechny vyjí-
matelné části kromě tělesa kompresoru (4)
opláchnout teplou vodou.
4. Kryt a vybrání pro nádobu na zmrzlinu otřete
dobře vyždímanou vlhkou utěrkou.
5. Postavte přístroj na rovnou a suchou pra-
covní plochu.
Tlačítko „Power“
Když se zástrčka nachází v zásuvce, je přístroj
v pohotovostním režimu. Na displeji se zobrazí
„00“. Stiskněte tlačítko Power, abyste přístroj
zapnuli. Displej se rozsvítí a objeví se na něm
„00:00“. Pro vypnutí přístroje během provozu
rovněž stiskněte toto tlačítko.
Tlačítko Čas +“
Prodlužuje čas v krocích o 1 minutu. Když toto
tlačítko držíte stisknuté, postupně se mění
nastavení času.
Tlačítko Čas -“
Zkracuje čas v krocích o 1 minutu. Když toto
tlačítko držíte stisknuté, postupně se mění nastavení času. Minimální doba přípravy činí 5 minut,
kratší časy není možné nastavit.
Tlačítko „Start/Pauza“
Spouští vždy daný vybraný program. Program je také možné tímto tlačítkem přerušit. Když program
přerušíte, neběží předem nastavený čas dále. Jakmile znovu stisknete tlačítko START/PAUZA,
POPIS TLAČÍTEK
Čas -
Start/Pauza
Power
(Zap/Vyp)
Čas +
81
pracuje přístroj dále. Upozornění: Když postup přípravy během 20 minut nepokračuje, přístroj se
vypne. Musíte znovu stisknout tlačítko „Power“ a opět provést všechna zadání.
Nemačkejte toto tlačítko příliš často za sebou. Před novým stisknutím by mělo uběhnout minimálně
5 minut, aby se předešlo poškození kompresoru.
1. Připravte si přísady pro zmrzlinu podle
receptu. Pokud jde o zmrzlinovou hmotu,
která se musí předem povařit, udělejte to o
den dříve, aby hmota mohla dobře vychlad-
nout.
2. Připravenou zmrzlinovou hmotu popř.
potřebné přísady vychlaďte v ledničce na
cca 6-8 °C.
3. Z ovoce udělejte pyré až bezprostředně před
přípravou, kousky ovoce přidávejte ke
konci doby přípravy.
4. Alkohol dávkujte úsporně a přidávejte ke
konci doby zmrazování, protože alkohol tuto
dobu prodlužuje.
5. Vložte vychlazené přísady do vyjímatelné
nádoby na zmrzlinu. Dbejte na to, abyste
nepřekročili maximální množství náplně.
Nádoba na zmrzlinu smí být naplněna
nejvýše do ¾, protože zmrzlina zvětšuje
svůj objem zmrazováním a zapracovaným
vzduchem.
6. Vložte vyjímatelnou nádobu na zmrzlinu (3)
do příslušného vybrání tělesa kompresoru
(4). Ujistěte se, že nádoba zaskočila, jen tak
bude později možné přístroj zapnout.
7. Nasaďte míchadlo (2) přesně na hřídel,
která vystupuje ze dna nádoby na zmrzlinu
(3).
8. Na nádobu na zmrzlinu nasaďte kryt (1) a
otáčejte jím proti směru hodinových ručiček,
zaskočí. Otvorem v krytu můžete později
přidávat další potřebné přísady.
9. Zastrčte zástrčku do zásuvky (220-240 V~,
50 Hz).
10. Zapněte přístroj spínačem POWER.
Stisknutím tlačítek Čas +
a Čas -
můžete sami zvolit požadovanou dobu
přípravy. To je možné v krocích po 1 minutě
v rozsahu 5 až 60 minut.
11. Stiskněte nyní tlačítko START/PAUZA
Přístroj začíná s mícháním popř. chlazením
přísad.
12. Na displeji se zobrazuje zbývající doba.
13. Během provozu můžete tuto dobu prodloužit,
když stisknete tlačítko „Čas + “ a v
krocích po jedné minutě jej prodloužíte na
maximálně 60 minut. Stisknutím tlačítka
Čas -“ dobu chodu zkracujete.
14. Programy je také možné přerušit tlačítkem
START/PAUZA. Když program přerušíte,
neběží předem nastavený čas dále. Jakmile
znovu stisknete tlačítko START/PAUZA, pra-
cuje přístroj dále.
15. Po uplynutí nastavené doby se přístroj auto-
maticky vypne a zazní signální tón.
16. Pokud se zmrzlina nevyjme během 10
minut po zaznění signálu dokončení, zapne
se na maximálně jednu hodinu automa-
tická funkce chlazení v programech míchání
a zmrazování popř. zmrazování, pokud
během této doby nebude stisknuto žádné
jiné tlačítko. Tím se zabrání opětnému roz-
tání zmrzliny. Přesto nenechávejte zmrzlinu
v přístroji příliš dlouho, protože jinak bude
tvrdá a křehká.
17. Upozornění: Zmrzlinový přístroj je kons-
truován tak, aby motor od určité konzis-
tence zmrzlinové hmoty zůstal stát, aby se
předešlo jeho poškození. To nepředstavuje
závadu přístroje, v případě potřeby pak
PŘÍPRAVA ZMRZLINY
82
můžete zmrzlinovou hmotu znovu nechat
zmrazit.
Vyjmutí zmrzliny
18. Před vyjmutím zmrzliny vypněte přístroj
spínačem POWER a vytáhněte zástrčku ze
zásuvky.
19. Sundejte průhledný kryt.
20. Vyjměte nádobu na zmrzlinu z přístroje.
21. Opatrně vytáhněte míchadlo z nádoby na
zmrzlinu.
22. Přendejte zmrzlinu do vhodné nádoby.
Nepoužívejte k tomu žádné ostré nebo
špičaté předměty, nýbrž plastovou nebo
dřevěnou lžíci, abyste nepoškodili nádobu
na zmrzlinu. Doporučujeme silikonovou
stěrku.
23. Na přání můžete přímo pokračovat v nové
přípravě zmrzliny. K tomu opět začněte s
bodem 1.
24. Tip:
Pokud připravujete např. ovocnou zmrzlinu
nebo sorbet, vyjměte okamžitě na konci pro-
gramu nádobu na zmrzlinu, přendejte zmrz-
linu do nádoby vhodné k zmrazování a dejte
tuto nádobu na max. 15 minut do mrazáku,
aby se zmrzlina plně zmrazila. Jinak bude
zmrzlina sice zvenku velmi pevně zmražená,
ale uvnitř případně ještě mírně tekutá.
ČIŠTĚNÍ A PÉČE
Před čištěním přístroj vždy vypněte,
vyndejte zástrčku ze zásuvky a nechte
přístroj vychladnout.
1. Nikdy přístroj nečistěte vodou nebo pod
vodou nebo jinou kapalinou. Zvláště motor a
kompresor se nesmí dostat do styku s větším
množstvím vody.
2. Nepoužívejte žádné abrazivní čisticí
prostředky, nebo prostředky, které mohou
způsobit poškrábání.
3. Vyjímatelné části můžete očistit v teplé vodě
s jemným saponátem. Části nejsou vhodné
pro čištění v myčce. Dbejte na to, abyste
nádobu na zmrzlinu neponořili do vody.
4. Otřete těleso kompresoru vlhkou utěrkou.
5. Před sestavením všechny části dobře osušte
měkkou utěrkou.
6. Pozor: Než zmrzlinový přístroj znovu
použijete, zajistěte z hygienických důvodů,
aby všechny části byly důkladně vyčištěny
a suché.
VŠEOBECNÉ POKYNY
Čerstvá zmrzlina chutná nejlépe. Domácí
zmrzlina neobsahuje žádné konzervační látky a
je proto určena k okamžité spotřebě.
Chcete-li však zmrzlinu uchovat déle. Měli byste
do hmoty přidat 20 g zmrzlinového základu.
Zmrzlinový základ zabrání, aby se krystalky ledu
opět spojily a zmrzlina se tak stala „tříštivá“.
Zmrzlinový základ obdržíte např. u:
Hobbybäcker-Versand - Inge Pinzer
Am Mühlholz 6 – D-89287 Bellenberg
Tel. 0 73 06/92 59 00 - Fax 0 73 06/92 59 05
Internet: www.hobbybaecker.de
Pro přípravu ovocné zmrzliny používejte pouze
zcela zralé ovoce.
Kousky ovoce nebo lesní plody přidávejte
nakonec otvorem ve víku.
83
Používejte pouze velmi čerstvá vejce.
Mléko můžete nahradit smetanou a smetanu
mlékem.
Čím více smetany použijete, tím je zmrzlina
krémovější.
Cukr může být nahrazen medem, sirupem či
sladidlem (ne u jemné zmrzliny).
Mléko může být nahrazeno sojovým mlékem
Přejete-li si tuhou zmrzlinu, postavte
zmrzlinovou hmotu na 15-30 minut na výparník
vaší chladničky než ji naplníte do nádoby na
zmrzlinu, nebo nastavte delší dobu přípravy.
Dbejte na to, aby hmota měla teplotu odpovídající
teplotě v chladničce, než ji naplníte do nádoby
na zmrzlinu. Čím je hmota chladnější, tím kratší
je čas přípravy (30 minut).
V krátké době ztratí chuť a kvalitu.
Pro skladování byste zmrzlinu nikdy neměli
dávat do mrazničky v nádobě na zmrzlinu patřící
k přístroji, nýbrž byste ji měli naplnit do vhodné
nádoby s víkem.
Zmrzlina může být krátkodobě přechovávána na
výparníku nebo v mrazničce.
Zmrzlinu spotřebujte během jednoho týdne.
Rozmraženou či změklou zmrzlinu ihned
spotřebujte a nikdy znova nemrazte.
JEMNÁ SMETANOVÁ ZMRZLINA
Jemná smetanová zmrzlina
300 ml smetany, 65 g včelího medu, 2 žloutky,
1 vejce, 1 špetka soli
Všechny přísady smíchejte bezprostředně před
mražením, dejte do nádoby a zpracujte na
jemnou smetanovou zmrzlinu.
Přidejte přísady dle chuti.
Vanilková jemná smetanová zmrzlina
300 ml smetany, ½ rozříznutého vanilkového
lusku, 65 g včelího medu, 1 žloutek, 1 vejce,
1 špetku soli
Den předem uvařte smetanu, vanilkový lusk a
med a nechte zchladnout na teplotu lednice.
Bezprostředně před přípravou zmrzliny přidejte
žloutek, vejce a sůl.
Čokoládová jemná smetanová zmrzlina
300 ml smetany, 30 g mléčné čokolády, 30 g
hořké čokolády, 1 žloutek, 1 vejce, 1 špetka soli
Den předem uvařte smetanu a čokoládu a nechte
zchladnout na teplotu lednice. Bezprostředně
před přípravou zmrzliny přidejte žloutek, vejce
a sůl.
Jemná malinová zmrzlina
300 ml smetany, ½ bal. vanilkového cukru, 65 g
včelího medu, 1 žloutek, 1 vejce, 1 špetku soli
150 ml pyré z malin
Smíchejte smetanu, vanilkový cukr a med.
Bezprostředně před přípravou zmrzliny přidejte
žloutek, vejce a sůl a vmíchejte pyré z malin.
SMETANOVÁ ZMRZLINA
Smetanová zmrzlina se připravuje z mléka, smetany, příp. žloutku, cukru a ostatních přísad. Teprve
stálým mícháním při mrazení získáte krémovou konzistenci.
Základní recept na smetanovou zmrzlinu
200 ml mléka, 250 ml smetany, 1 vanilkový
lusk, 1 špetka soli, 3 žloutky, 3 PL cukru
Zahřejte mléko a smetanu, nařízněte vanilkový
lusk, dřeň vyškrábejte a dejte do mléka,
stejně tak sůl. Smíchejte žloutek s cukrem,
pomalu přilévejte horké mléko a vše společně
promíchejte. Hmotu chlaďte 24 hod. v lednici,
pak z ní ve zmrzlinovači připravte zmrzlinu. TIP:
84
Pro děti vmíchejte nakonec 1 PL lentilek nebo
gumových medvídků.
Rychlá vanilková zmrzlina
100 ml mléka, 300 ml smetany, 1 vejce, 3 PL
cukru, 1–2 bal. vanilkového cukru
Všechny přísady dobře smíchejte a promíchejte
a ve zmrzlinovači z nich připravte zmrzlinu.
Základní recept na čokoládovou zmrzlinu
po ½ tabulce hořké a mléčné čokolády, 250 ml
smetany, 50 ml mléka, 1 vejce
Povařit čokoládu s mlékem a smetanou a na
24 hodin nechat chladit v lednici. Do hmoty
pak vmíchejte 1 vejce a ve zmrzlinovači vyrobte
zmrzlinu.
Rychlá čokoládová zmrzlina
150 ml čokoládového sirupu, 1 vejce, 150 ml
smetany, 150 ml mléka
Všechny přísady smíchejte a ve zmrzlinovači z
nich připravte zmrzlinu.
Moka zmrzlina
Připravte vanilkovou zmrzlinu podle základního
receptu, avšak před dalším zpracováním
rozpusťte v horkém mléce 2–3 lžíce prášku
moka nebo espreso. Ke konci procesu mražení
přidejte 1–2 lžíce kávového likéru.
Zmrzlina z vlašských ořechů
50 g cukru zkaramelizujte na pánvi do světle
hněda, přidejte 50 g sekaných vlašských ořechů
a dobře promíchejte. Nechte vychladnout na
naolejovaném plechu . Nasekejte krokant.
Podle základního receptu připravte vanilkovou
zmrzlinu, přičemž cukr nahraďte lesním medem.
Ke konci procesu mražení přidejte nasekaný
krokant. TIP: Vlašské ořechy nahraďte dýňovými
semeny, dochuťte 1 lžící tykvového oleje.
Amaretto zmrzlina
Připravte vanilkovou zmrzlinu dle základního
receptu. 100 g amaretto smíchejte s 2–3
lžícemi Amaretta a přidejte ke konci mražení.
OVOCNÁ ZMRZLINA
Ovocná zmrzlina se skládá z ovocného pyré s přidáním cukru, smetany, jogurtu a příp. bílku. Aby byla
ovocná zmrzlina jemná, musí se po celou dobu mražení míchat.
Základní recept
250 g pyré z ovoce, 1 PL citrónové šťávy, 75 g
cukru, 1 PL bílku, 125 ml smetany
Smíchejte ovocné pyré a citrónovou šťávu. Bílek
a smetanu ušlehejte zvlášť do tuha, přidejte k
ovocnému pyré. Ve zmrzlinovači přetvořte na
zmrzlinu.
Při použití zavařeného ovoce můžete vynechat
cukr.
Jogurtovo-ovocná zmrzlina
250 g libovolných bobulovin nebo peckovin
(jahody, maliny, borůvky, meruňky, třešně atd.),
trocha tekutého sladidla, 250 ml bílého jogurtu,
2 PL smetany
Příprava jako u jahodové zmrzliny.
Základní recept jahodová zmrzlina
300 g jahod, 2 PL cukru, 250 ml sladké
smetany, 30 ml mléka
Jahody se všemi přísadami rozmixujte a ve
zmrzlinovači z nich připravte zmrzlinu.
Rychlá jogurtová zmrzlina
Jednoduše zpracujte 600 ml ovocného jogurtu
(4,5 % obsahu tuku).
85
Zmrzlina mango-kokos
1 zralé mango, 1 kelímek bílého jogurtu,
150 ml kokosového mléka, 2 PL cukru, 2 PL
strouhaného kokosu
Mango oloupejte, odstraňte pecku a rozmixujte,
s ostatními přísadami z nich ve zmrzlinovači
připravte zmrzlinu.
SORBET
Sorbet se může udělat téměř ze všech druhů ovoce a ovocných šťáv, např. z malin, meruněk, melounů,
kiwi atd. Sorbet se při mražení musí stále míchat, aby se nevytvořily krystalky ledu. Sorbety nemusí
být sladké a mohou se servírovat jako dezert. Jako mezichod menu se nabízí např. rajčatovo- nebo
Campari-pomerančový sorbet. Obzvláště chutné je, když servírujete kuličku sorbetu ve skleničce
sektu.
Základní recept
Smíchat 500 ml pyré z ovoce/ovocné šťávy, 50–
100 g cukru (dle chuti a druhu ovoce), 1–2 PL
bílku a ve zmrzlinovači vypracovat zmrzlinu.
Pro zjemnění můžete přidat 1 PL likéru, koňaku,
malinové pálenky atd. Při použití zavařeného
ovoce jako např. Ananasu již zpravidla není
třeba přidávat cukr.
Jahodový sorbet
300 g jahod, 1 ČL citrónové šťávy, 1 PL bílku,
3 PL cukru, 75 ml jablečné šťávy
Z přísad vytvořte pyré a zpracujte na sorbet.
Campari-pomerančový sorbet
500 ml pomerančové šťávy, 100 ml Campari,
1–2 PL bílku, cukr dle chuti
Ve zmrzlinovači přetvořte na sorbet a servírujte
jako osvěžující předkrm.
Cassis-Sorbet
500 ml pyré z černého rybízu, šťáva z 1 citronu,
50 g cukru, 2 cl Crème de Cassis, 1 bílek
Pyré přepasírovat přes sítko, smíchat s
citronovou šťávou, cukrem a likérem, vmíchat
bílek a zpracovat na sorbet.
Bezinkový sorbet
500 ml vody, 200 g práškového cukru, 8–10
bezinek, 1 citron, 1 bílek
Povařte cukr s vodou. Bezinky omyjte, vytřepejte
do sucha a nechte v již nevařícím cukrovém
sirupu cca 30 min. Přelijte přes síto. Vymačkat
citron a přidat šťávu. Bezinkový sirup nechte
vychladnout. Z chladného bezinkového sirupu
spolu s bílkem vytvořte ve zmrzlinovači na
sorbet. Servírujte se sezónním ovocem (např.
rybízem, jahodami) a fritovanými bezinkami.
Sorbet šampaňské-bazalka
1 svazek bazalky, 100 g cukru, 200 ml suchého
bílého vína, 100 ml šampaňského nebo sektu,
šťáva z 1 citronu, 1 bílek
Omyté listy bazalky rozmixujte ve 100 ml bílého
vína (pomocí mixeru ESGE-Zauberstab) a nechte
projít asi ½ hod. Povařte cukr se zbylým bílým
vínem. Bazalkové víno přelijte přes jemné sítko,
se zchlazeným cukrovým sirupem, šampaňským,
citronovou šťávou, bílkem zpracujte ve
zmrzlinovači na sorbet a servírujte jako předkrm
nebo mezi chody.
TIP: Bez bazalky a s trochou cukru osvěžující
dezert.
86
PARFAIT
Základem pro parfait je bílek a cukr, které jsou ve vodní lázni našlehány do krémova a dále zpracovány
s dalšími přísadami a smetanou do krémové zmrzliny.
Parfait z jablek a kalvádosu
300 g jablek, 1 citron, 2 PL kalvádosu, 1 vejce,
1 žloutek, 60 g cukru, 200 ml smetany
Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky,
smíchejte s citronovou šťávou. 1 PL jablkových
kostiček odeberte, zbytek povařte do měkka
s 1–2 PL vody, rozmixujte. Z vajec a cukru
ušlehejte ve vodní lázni pěnu. Vmíchejte
jablečné pyré a hmotu nechte vychladnout.
Smetanu ušlehejte do tuha a vmíchejte. Ve
zmrzlinovači vytvořte krémovou zmrzlinu. Krátce
před koncem mražení přidejte kostičky jablek.
Servírujte se sirupem z černého rybízu nebo
ostružin.
Pralinkové parfait
40 g cukru, 65 ml vody, 2 žloutky, 1 bal.
vanilkového cukru, na špičku nože nastrouhané
pomerančové kůry, 60 g čokoládové polev, 50 g
nugátu, 1–2 PL kakaového likéru nebo rumu,
200 ml smetany
Povařte cukr s vodou, nechte vychladnout. Ve
vodní lázni ušlehejte krém ze žloutku s cukrovou
vodou, vanilkového cukru a pomerančové kůry.
Čokoládovou polevu a nugát rozpusťte ve vodní
lázni a smíchejte se žloutkovou hmotou, přidejte
likér nebo rum. Do vychlazené hmoty přidejte
do tuha ušlehanou smetanu a ve zmrzlinovači
vytvořte krémové parfait.
RECEPTY SE STÉVIÍ
Cukr můžete nahradit stévií. Pak vždy nahraďte cca 1/10 uvedeného množství cukru stévií (tedy např.
místo 100 g cukru použijte 10 g stévie).
Vytvořili jsme pro Vás několik návrhů receptů. Dbejte však na to, že není možné vyrobit čokoládovou
zmrzlinu, protože u pochází tuk a cukr z tabulkové čokolády. Stejně tak není možné vyrobit
vanilkovou zmrzlinu, protože cukr funguje jako nezbytný nosič chuti.
Používejte pouze velmi čerstvá vejce.
Spotřebujte zmrzlinu během jednoho týdne. Roztátou nebo změklou zmrzlinu ihned spotřebujte a
nenechávejte ji znovu mrazit.
Kiwi zmrzlina
5 zralých kiwi, 10 g stévie, 2 polévkové lžíce
jablečného pyré, 250 ml jablečné šťávy, 2 bílky,
1 polévkové lžíce citrónové šťávy
Oloupejte kiwi, nakrájejte je na kousky a dejte
do vysokého poháru. Přidejte stévii, jablečné
pyré a jablečnou šťávu. Rozmixujte tyčovým
mixérem. Bílek a citrónovou šťávu rozšlehejte do
krémova a smíchejte s hmotou z kiwi. Vložte do
zmrzlinového přístroje a nechte cca 40 minut
mrazit.
Višňový sorbet
250 g višní (z kompotu, okapané), 1 polévkové
lžíce citrónové šťávy, 10 g stévie, 250 ml
jablečné šťávy, 1 balení za studena rozpustné
želatiny
Všechny přísady vložte do vysokého poháru
a rozmixujte tyčovým mixérem. Vložte do
zmrzlinového přístroje a nechte cca 40 minut
mrazit.
87
Mražený rajčatový krém
(jako předkrm nebo mezichod v horkých dnech)
125 ml rajčatové šťávy, 125 ml rajčatového
pyré (hotový produkt), 200 g zakysané smetany,
100 g sladké smetany, 1,5 polévková lžíce soli,
2 špetky stévie, 2 polévkové lžíce citrónové
šťávy, 1,5 polévková lžíce velmi jemně nasekané
petrželky, 1,5 polévková lžíce nasekané pažitky,
1 balení za studena rozpustné želatiny, černý
pepř a tabasko podle chuti
Všechny přísady vložte do vysokého poháru
a rozmixujte tyčovým mixérem. Vložte do
zmrzlinového přístroje a nechte cca 40 minut
mrazit.
Tip: Do rajčatového krému můžete také přidat
1 2 polévkové lžíce (podle připravovaného
množství) balsamikového octa a jemně nasekané
listy bazalky. Pak se nepoužije tabasko, petrželka
a pažitka.
Okurková zmrzlina
1 salátové okurky, 2 polévkové lžíce citrónové
šťávy, 1 polévkové lžíce slunečnicového oleje,
1 polévkové lžíce olivového oleje, 1 balení
směsi koření „kopr“ pro okurkový salát (nebo 2
polévkové lžíce velmi jemně nasekaného kopru),
3 g stévie, 1 balení za studena rozpustné
želatiny, 2 bílky, sůl a pepř podle chuti
Oloupejte okurky, rozkrojte je na poloviny,
vyloupejte jádra, nakrájejte na velké kostky a
dejte do vysokého poháru. Rozmixujte tyčovým
mixérem. Přidejte všechny další přísady
kromě bílku a rozmixujte. Bílky se špetkou
soli rozšlehejte do krémova a šlehací metlou
vpracujte do okurkového pyré. Vložte do
zmrzlinového přístroje a nechte cca 30 40
minut mrazit.
Zmrzlina z podmáslí
200 ml podmáslí, 100 g mléka, 100 ml
šlehačky, 2 žloutky, 10 g stévie, 0,5 čajová
lžička nastrouhané citrónové kůry
Varianta přípravy 1
Tuto rychlou variantu přípravy zvolte jen tehdy,
když si jste jisti, že používáte velmi čerstvá
vejce.
Všechny přísady vložte do vysokého poháru a
rozmixujte tyčovým mixérem.
Vložte do zmrzlinového přístroje a nechte cca 40
minut mrazit.
Varianta přípravy 2
Žloutky a stévii ve vodní lázni ušlehejte do
pěny. Povařte mléko a šlehačku, vmíchejte
do žloutkového krému a nechte vychladnout.
Nejlepší je připravovat tuto směs den předem.
Když je žloutkový krém kompletně vychlazený,
vmíchejte podmáslí (nevmíchávejte jej dříve,
protože podmáslí se jinak srazí). Vložte do
zmrzlinového přístroje a nechte cca 40 minut
mrazit.
Jahodová zmrzlina
250 g jahod, 10 g stévie, 100 ml mléka, 100 ml
šlehačky, 1 polévkové lžíce citrónové šťávy
Všechny přísady vložte do vysokého poháru
a rozmixujte tyčovým mixérem. Vložte do
zmrzlinového přístroje a nechte cca 40 minut
mrazit.
Tip: Přidejte buď 1 2 polévkové lžíce
balsamika nebo 1 2 polévkové lžíce velmi
jemně nasekaných listů máty nebo bazalky.
Místo jahod můžete použít také borůvky nebo
maliny.
88
Recepty v tomto návodu k použití byly pečlivě zváženy a odzkoušeny autory z firmy UNOLD AG, přesto
není možno za tyto převzít záruku. Poskytnutí záruky na poškození zdraví, věcné a majetkové škody
prostřednictvím autorů popř. firmou UNOLD AG a jí pověřenými osobami je vyloučeno.
ZÁRUČNÍ PODMÍNKY
LIKVIDACE / OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTŘEDÍ
Naše vyrobené přístroje mají vysoce kvalitní standard pro zajišt’ění jejich dlouhé životnosti. Pravidel-
údržby i opravy odborně provedeny naším prodejním servisem mohou mít vliv na prodloužení provozní
životnosti přístroje. Když je přístroj vadný a už ho nelze opravit, neopomeňte prosím:
Toto zařízení nepatří do běžného domovního odpadku, ale musí být předáno do autorizované sběrny pro
recyklování elektrických nebo elektronických zařízení.
Separátní sběr a recyklování odpadních produktů umožňuje šetření přírodních zdrojů a zajišt’uje, aby byly
odpady likvidovány způsobem, který je pro zdraví a kologii přijatelný.
Na naše přístroje poskytujeme záruku v trvání 24 měsíců (u průmyslového využití 12 měsíců) od data koupě výrobku, záruka
se vztahuje na poškození, která prokazatelne vznikla při správném použití v důsledku výrobních vad. Po dobu záruky budeme
odstraňovat materiální i výrobní vady opravou nebo výměnou podle našeho uvážení.
Poskytnutí záruky výhradně platí pro zařízení prodány v Německu i Rakousku. V jiných zemích se obrat’te prosím na kompe-
tentní dovozce. Přístroje, na které bylo uplatňováno odstranění vad, zašlete prosím smechanicky vyhotovenou kopií nákupního
dokladu, ze kterého musí být bezpodmínečně patrný datum nákupu i s popisem vad, přístroj musí být bezpečně zabalen a na-
frankován na náš záruční servis. V připadě opravněné záruky jsou kupujícím vraceny poštovní poplatky v Německu i Rakousku.
Tato záruka se nevztahuje na poškození způsobená opotřebením, nesprávným zacházením a nedodržováním návodů kúdržbě
a obsluze. Záruční doba zaniká, když opravy nebo manipulace s přístrojem byly provedeny třetí osobou.
Eventuální nároky zákazníka vůči prodejci/obchodníku nejsou touhle zárukou omezeny.
/