Kenwood FGP203WG, FGP20 Návod k obsluze

116
bezpečnost
O
Přečtěte si pečlivě pokyny v této příručce a uschovejte ji pro
budoucí použití.
O
Odstraňte všechny obaly a štítky včetně ochranné folie z
čepelí.
O
Pokud by došlo k poškození napájecího kabelu, tak je
z bezpečnostních důvodů nutné nechat napájecí kabel
vyměnit od firmy KENWOOD nebo od autorizovaného
servisního technika firmy KENWOOD.
O
Dávejte pozor, protože čepele na kuželu a na konci
pěchovače jsou velmi ostré. Zacházejte s nimi opatrně.
O
Před sundáním víka vypněte a počkejte, až se čepele úplně
zastaví.
O
Vypněte a odpojte z elektrické zásuvky:
před připojením nebo odpojením částí,
pokud spotřebič nepoužíváte,
před čištěním.
O
K protlačování potravin plnicí trubicí nepoužívejte prsty.
Vždy používejte dodávaný pěchovač.
O
Nepoužívejte poškozený spotřebič. Nechte jej zkontrolovat
nebo opravit: viz „servis a údržba“.
O
Nedovolte, aby se napájecí jednotka, kabel nebo zástrčka
namočily.
O
Nedovolte, aby kabel visel přes okraj stolu nebo pracovní
plochy nebo se dotýkal horkých povrchů.
O
Nenechávejte zapnutý spotřebič bez dozoru.
O
Nesprávné používání spotřebiče může způsobit zranění.
O
Nepoužívejte neschválené nástavce.
O
Osoby se sníženými fyzickými, smyslovými nebo mentálními
schopnostmi nebo s nedostatkem zkušeností a znalostí
mohou spotřebič používat v případě, že jsou pod dozorem
nebo byly poučeny o bezpečném používání spotřebiče a
chápou rizika, která jsou s používáním spojená.
Ïesky
Nezapomeñte si prosím rozev¡ít titulní stránku s vyobrazením
117
O
Děti by měly být pod dozorem, aby si s přístrojem nehrály.
O
Tento spotřebič nesmějí používat děti. Spotřebič a jeho
kabel musí být mimo dosah dětí.
O
Toto zařízení je určeno pouze pro domácí použití.
Společnost Kenwood vylučuje veškerou odpovědnost v
případě, že zařízení bylo nesprávně používáno nebo pokud
nebyly dodrženy tyto pokyny.
před zapojením
P¡esvêdïte se, ¥e va•e elektrická
zásuvka odpovídá zásuvce uvedené na
spodní stranê p¡ístroje.
Tento spotřebič splňuje nařízení ES č.
1935/2004 o materiálech a výrobcích
určených pro styk s potravinami.
před prvním použitím
Omyjte všechny části: viz „péče a
čištění“.
popis
pěchovač s pomocnou čepelí
víko s plnicí trubicí
krájecí kužel
Kužele obsažené v balení se mohou lišit.
Dostupné volitelné kužele zahrnují:
Špagety (2 x 2 mm)
Linguine (2 x 4 mm)
Tagliatelle (2 x 9 mm)
Plochá čepel (pappardelle) –
šířka proužku závisí na šířce
potraviny
držák kužele
pohonná jednotka
vypínač
nádoba
podstavec nádoby
úložný prostor pro kabel
Pokud chcete získat další krájecí
kužele, přečtěte si informace v části
„servis a údržba“.
sestavení spiralizéru
1 Vložte držák kužele
.
2 Vložte požadovaný krájecí kužel
. Pokud držák kužele nebo kužel
nejsou správně vloženy, nelze nasadit
víko. Ujistěte se, že je kužel v držáku
správně usazený.
3 Nasaďte víko tak, aby symbol
na víku byl umístěný u symbolu
na těle přístroje. Otočte ve směru
hodinových ručiček tak, aby byl symbol
umístěný u symbolu
4 Vložte nádobu pod krájecí kužel.
5 Nakrájejte potraviny, aby se vešly do
plnicí trubice, a připevněte je na čepel
na konci pěchovače.
6 Pěchovač s potravinou zasuňte do
plnicí trubice tak, aby drážka na
pěchovači dosedla na žebro v plnicí
trubici.
7 Zapněte a pomocí pěchovače tlačte
potravinu do plnicí trubice.
rady a tipy
Zeleninou nakrájenou na spirály
můžete nahradit nudle a jiné těstoviny.
Používejte tvrdé ovoce a zeleninu bez
pecek, semen a dutých středů.
Nepoužívejte měkké, šťavnaté nebo
přezrálé potraviny, protože by se při
zpracování rozpadly.
Ve slupce ovoce a zeleniny je
obsaženo mnoho důležitých vitaminů a
živin, proto ji odstraňujte jen v případě,
že je nejedlá.
118
Vybírejte co nejrovnější zeleninu.
Ukrojte konec potraviny, aby vznikl
rovný povrch, který se dá připevnit
na konec pěchovače. Nerovné konce
znesnadňují upevnění na konec
pěchovače a vedou ke špatným
výsledkům.
Průměr potraviny by měl být větší než
5 cm, aby se dala dobře připevnit na
konec pěchovače.
Na konci zpracování zůstane zbytek ve
tvaru kužele. Tyto kousky lze nakrájet
a použít.
Potraviny nakrájené na spirály lehce
povařte v páře, spařte, povařte ve vodě
nebo osmahněte.
Tabulka doporučeného používání
Potravina
Příprava
Poznámky
Jablka

Používejte malá jablka (o průměru, který
se vejde do plnicí trubice).
Konec ukrojte, aby vznikla rovná plocha.
Není třeba vykrajovat jádřinec ani
odstraňovat pecky, protože jádřinec
zůstane na konci pěchovače.
Jablko nakrájené na spirály rychle
zhnědne, proto ihned spotřebujte nebo
přidejte citronovou šťávu.
Používejte do salátů a dezertů.
Červená řepa

Odstraňte listy.
Čerstvou červenou řepu není třeba
loupat, stačí slupku před zpracováním
omýt.
Vařená řepa je příliš měkká a nepůjde
dobře nakrájet na spirály.
Jezte syrovou v salátech.
Brokolicové
košťály

Košťály uřízněte.
Když vaříte brokolici, košťály si nechte a
nakrájejte je na spirály.
Okurka

Nakrájejte na kousky, které se vejdou do
plnicí trubice.
Mrkev

Používejte velké rovné mrkve a konce
uřízněte, aby vznikla rovná plocha.
Lehce povařte v páře, spařte, povařte ve
vodě nebo osmahněte.
Celer

Oloupejte a nakrájejte na kousky, které
se vejdou do plnicí trubice.
Lehce povařte v páře, spařte, povařte ve
vodě nebo osmahněte.
119
Potravina
Příprava
Poznámky
Cukety

Používejte velké rovné cukety a ukrojte
oba konce.
Lehce povařte v páře, spařte, povařte ve
vodě nebo osmahněte.
Pastinák

Používejte velké rovné pastináky a
ukrojte oba konce.
Lehce povařte v páře, spařte, povařte ve
vodě nebo osmahněte.
Tuřín

Oloupejte a nakrájejte na kousky, které
se vejdou do plnicí trubice.
Lehce povařte v páře, spařte, povařte ve
vodě nebo osmahněte.
Muškátová dýně

Použijte konec dýně bez dutého vnitřku a
semen.
Oloupejte a nakrájejte na kousky, které
se vejdou do plnicí trubice.
Lehce povařte v páře, spařte, povařte ve
vodě nebo osmahněte.
Kedlubna

Oloupejte a nakrájejte na kousky, které
se vejdou do plnicí trubice.
Lehce povařte v páře, spařte, povařte ve
vodě nebo osmahněte.
Bílá ředkev
(daikon)

Oloupejte a nakrájejte na kousky, které
se vejdou do plnicí trubice.
Dobrá alternativa k rýži.
Topinambury

Omyjte a nakrájejte na kousky, které se
vejdou do plnicí trubice.
Ihned po zpracování dejte do vody s
trochou citronové šťávy, aby nezměnily
barvu.
Hrušky

Používejte tvrdé malé hrušky.
Nakrájejte na kousky, které se vejdou do
plnicí trubice.
Hruška nakrájená na spirály rychle
zhnědne, proto ihned spotřebujte nebo
přidejte citronovou šťávu.
Používejte do salátů a dezertů.
Brambory / sladké
brambory

Omyjte slupky.
Nakrájejte na kousky, které se vejdou do
plnicí trubice.
Ihned po zpracování dejte do vody,
abyste zabránili změně barvy.
120
péče a čištění
Před čištěním vždy vypněte a odpojte
ze zásuvky.
S čepelemi na kuželu a pěchovači
zacházejte opatrně – jsou velmi ostré.
K čištění čepelí používejte kartáč.
Některé potraviny mohou obarvit
plastové části. To je zcela normální a
plastu to neškodí ani to nemá vliv na
chuť potravin. Obarvení lze snadněji
odstranit pomocí hadříku namočeného
v rostlinném oleji.
Kužele po používání skladujte v
nádobě spiralizéru.
pohonná jednotka
Otřete vlhkým hadříkem a pak osušte.
Neponořujte pohonnou jednotku do
vody.
Přebytečný kabel zasuňte do zadní
části
pohonné jednotky.
Odnímatelné části ručně omyjte a pak
osušte.
Lze je umýt také v myčce.
servis a údržba
Pokud při používání spotřebiče
narazíte na jakékoli problémy, před
vyžádáním pomoci si přečtěte část
„průvodce odstraňováním problémů“
v návodu nebo navštivte stránky
www.kenwoodworld.com.
Upozorňujeme, že na váš výrobek se
vztahuje záruka, která je v souladu
se všemi zákonnými ustanoveními
ohledně všech existujících záručních
práv a práv spotřebitelů v zemi, kde byl
výrobek zakoupen.
Pokud se váš výrobek Kenwood
porouchá nebo u něj zjistíte závady,
zašlete nebo odneste jej prosím do
autorizovaného servisního centra
KENWOOD. Aktuální informace o
nejbližším autorizovaném servisním
centru KENWOOD najdete na webu
www.kenwoodworld.com nebo na webu
společnosti Kenwood pro vaši zemi.
Zkonstruováno a vyvinuto společností
Kenwood ve Velké Británii.
Vyrobeno v Číně.
DŮLEŽITÉ INFORMACE PRO
SPRÁVNOU LIKVIDACI VÝROBKU V
SOULADU S EVROPSKOU SMĚRNICÍ
O ODPADNÍCH ELEKTRICKÝCH A
ELEKTRONICKÝCH ZAŘÍZENÍCH
(OEEZ)
Po ukončení doby provozní životnosti se
tento výrobek nesmí likvidovat společně
s domácím odpadem.
Výrobek se musí odevzdat na
specializovaném místě pro sběr
tříděného odpadu, zřizovaném městskou
správou anebo prodejcem, kde se tato
služba poskytuje.
Pomocí odděleného způsobu likvidace
elektrospotřebičů se předchází vzniku
negativních dopadů na životní prostředí
a na zdraví, ke kterým by mohlo dojít
v důsledku nevhodného nakládání s
odpadem, a umožňuje se recyklace
jednotlivých materiálů při dosažení
významné úspory energií a surovin.
Pro zdůraznění povinnosti tříděného
sběru odpadu elektrospotřebičů
je výrobek označený symbolem
přeškrtnutého odpadkového koše.
121
průvodce odstraňováním problémů
Problém Příčina Řešení
Spiralizér nefunguje. Chybí napájení.
Víko není správně zajištěné.
Zkontrolujte zapojení
spotřebiče.
Zkontrolujte, zda je víko
správně zajištěné.
Nelze nasadit víko. Držák kužele nebo kužel
nejsou správně nasazené.
Zkontrolujte, zda jsou držák
kužele a kužel správně
nasazené.
Špatné výsledky. Potraviny příliš měkké nebo
šťavnaté.
Potraviny příliš tenké nebo
malé.
Potravina není pevně
uchycená na konci
pěchovače.
Používejte tvrdé ovoce a
zeleninu bez pecek, semen a
dutých středů.
Zvolte co nejrovnější potraviny
s průměrem aspoň 5 cm.
K dosažení nejlepších
výsledků
Vždy nejprve potravinu pevně
uchyťte na konec pěchovače.
Pak zasuňte do plnicí trubice.
Zapněte a rovnoměrně tlačte
na horní část pěchovače.
Místo spirál vznikají
kousky ve tvaru
půlměsíce.
Průměr zpracovaných
potravin je příliš malý.
Potravina se v plnicí trubici
otáčí.
Zajistěte, aby byl průměr větší
než konec pěchovače.
Držte potravinu pevně, aby se
nemohla otáčet.
Potraviny rychle
hnědnou.
Některé potraviny jako
jablka, hrušky a brambory
po zpracování rychle
zhnědnou.
Spotřebujte ihned po
zpracování nebo uložte do
vody.
Přidejte k ovoci citronovou
šťávu, která hnědnutí zabrání.
122
Cuketový salát
Počet porcí: 2 jako hlavní jídlo / 4 jako příloha
Doba: 5 minut
Ingredience:
Cukety 2
Žlutá paprika (odstraňte
stopku a semínka)
1
Červená cibule
(oloupaná)
½ (střední – 150 g)
Řapíkatý celer 1 řapík
Postup:
1 Nakrájejte cuketu na spirály pomocí ploché
čepele.
2 Nakrájejte papriku, cibuli a celer na 3 mm
tenké kousky.
3 Všechny ingredience smíchejte v míse.
4 Zalijte dresinkem podle vlastního výběru.
Thajský spirálový salát
Počet porcí: 2 jako hlavní jídlo / 4 jako příloha
Doba: 10 minut
Ingredience:
Bílá ředkev (daikon)
(oloupaná)
½ (30 cm)
Okurka 2
Mango (oloupené a bez
pecky)
½
Jarní cibulka 4
K posypání:
Sezamová semínka 4 lžičky
Sušené krevety
(volitelně)
4 lžíce
Čerstvý koriandr
(nasekaný)
4 lžíce
Postup:
1 Nakrájejte okurky a ředkev na spirály pomocí
čepele na linguine.
2 Nakrájejte mango na kostičky a nadrobno
nakrájejte jarní cibulky.
3 Všechny ingredience smíchejte ve velké míse.
4 Zalijte dresinkem podle vlastního výběru a
posypte sezamovým semínkem, sušenými
krevetami a čerstvým koriandrem.
recepty (čepel na špagety a tagliatelle lze použít také v
receptech, kde se doporučuje čepel na linguine .)
123
recepty
Linguine z červené řepy a
celeru s krevetami
Počet porcí: 2 jako hlavní jídlo / 4 jako příloha
Doba: 20 minut
Ingredience:
Syrová červená řepa 2
Celer ½ (400 g)
Fenykl ½ hlízy
Na marinádu:
Citron Šťáva z ½
Extra panenský olivový
olej
5 lžic
Fenyklová semena ½ lžičky
Koření Podle chuti
K dohotovení:
Tygří krevety 20
Špenát 200 g
Postup:
1 Oloupejte červenou řepu a celer a ořízněte
horní a spodní část.
2 Nakrájejte červenou řepu a celer na spirály
pomocí čepele na linguine.
3 Spirály z červené řepy a celeru dejte do velké
mísy.
4 Z fenyklu odstraňte střed, jemně nasekejte a
přidejte do mísy.
5 Přidejte citronovou šťávu.
6
Osmahněte zeleninu, fenyklová semena a
koření v olivovém oleji na střední teplotu.
7 Smažte 5 minut a pak přidejte krevety a
smažte, dokud nezrůžoví.
8 Přidejte špenát a důkladně promíchejte.
Podávejte.
Řecký spirálový salát
Počet porcí: 2 jako hlavní jídlo / 4 jako příloha
Doba: 10 minut
Ingredience:
Okurka 2
Zelená paprika (zbavená
semínek)
1
Červená cibule
(oloupaná)
½
Cherry rajčata 8
Černé olivy bez pecek 50 g
Sýr feta 50 g
Na dresink:
Řepkový olej 4 lžíce
Vinný ocet 3 lžíce
Oregano 1 lžíce
Kapary 1 lžíce
Koření Podle chuti
Postup:
1 Nakrájejte okurky na spirály pomocí ploché
čepele a dejte do mísy.
2 Papriku a cibuli nakrájejte na 3 mm tenké
plátky.
3 Rajčata nakrájejte na půlky a sýr feta
nakrájejte na 1 cm velké kostičky.
4 Dejte ingredience do mísy.
Na dresink
1 Olej a ocet lehce prošlehejte vidličkou.
2 Najemno nasekejte bylinky a přidejte je spolu s
kaparami a kořením do oleje.
3 Přidejte dresink do mísy a nechte marinovat při
pokojové teplotě 30 minut před podáváním.
124
recepty
Ramen s nudlemi z ředkve a
houbami šitake
Počet porcí: 4
Doba: 20 minut
Ingredience:
Bílá ředkev (daikon)
(oloupaná)
½ (500 g)
Olivový olej 4 lžíce
Tofu 250 g
Omáčka hoisin 1 lžíce
Čínské zelí 1–2 hlávky
Houby šitake 150 g
Česnek (oloupaný) 2 stroužky
Zázvor (oloupaný) 2cm kousek
Pasta miso 1 lžíce
Sójová omáčka 2 lžíce
Zeleninový vývar 1 litr
K dohotovení
Jarní cibulka 4
Vejce natvrdo 2
Postup:
1 Nakrájejte ředkev na spirály pomocí čepele na
linguine a dejte do velké mísy.
2 Nakrájejte tofu na 2cm kostky a osmažte na
olivovém oleji na střední teplotu.
3 Když tofu zhnědne, přidejte omáčku hoisin a
nechte tofu omáčkou zcela obalit. Odstavte.
4 Nahrubo nasekejte čínské zelí a najemno
nasekejte česnek a zázvor.
5 Houby nakrájejte na tenké plátky.
6 Na pár minut osmahněte česnek a zázvor v
olivovém oleji na střední teplotu.
7 Přilejte vývar a přiveďte k mírnému varu.
8 Přidejte houby, sójovou omáčku a pastu miso a
vařte 10 minut.
9 Přidejte ředkev nakrájenou na spirály a vařte
dalších 3–5 minut.
Mrkvovo-meruňkové ovesné
tyčinky
Počet porcí: 8
Celková doba: 45 minut
Ingredience:
Mrkev 2 velké
Máslo 175 g
Med 200 ml
Sušené meruňky 125 g
Vlašské ořechy 30 g
Ovesné vločky 350 g
Postup:
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Hranatou
formu (25 × 25 cm) vyložte pečicím papírem a
vymastěte.
2 Nakrájejte mrkve na spirály pomocí čepele na
linguine.
3 Rozpusťte máslo s medem v mikrovlnné troubě
nebo rendlíku.
4 Nasekejte meruňky a ořechy a s vločkami je
přidejte k mrkvi.
5 Vše promíchejte, aby se spojilo v jednu hmotu.
6 Směs přendejte do formy a rovnoměrně
rozetřete.
7 Pečte v troubě 15–20 minut.
8 Když začnou okraje zlátnout, vyjměte formu
z trouby. Za tepla nakrájejte na 8 obdélníků a
pak nechte zcela vychladnout.
/