Zanussi BMS641A Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

Tato příručka je také vhodná pro

MULTIFUNKÈNÍ VESTAVNÉ
PEÈICÍ TROUBY
BMS 641
NÁVOD K OBSLUZE
2
PÿEDNÕ PANEL
1. ELEKTRONICK› PROGRAM¡TOR
2. KONTROLKA TEPLOTY V TROUBÃ
3. OVL¡DACÕ KNOFLÕK FUNKCÕ TROUBY
4. OVL¡DACÕ KNOFLÕK TERMOSTATU
5. KONTROLKA FUNKCÕ TROUBY
3
Obr. 1 Obr. 5 Obr. 9
Obr. 2 Obr. 6 Obr. 10
Obr. 3 Obr. 7 Obr. 11
Obr. 4 Obr. 8 Obr. 12
4
Obr. 13 Obr. 17
Obr. 14 Obr. 18
Obr. 15 Obr. 19
Obr. 16 Obr. 20
5
D˘leûit· bezpeËnostnÌ upozornÏnÌ
m
Tato upozornÏnÌ si MUSÕTE p¯ed instalacÌ nebo pouûÌv·nÌm trouby peËlivÏ
prostudovat. Jestliûe pot¯ebujete pomoc, kontaktujte oddÏlenÌ sluûeb
z·kaznÌk˘m na ËÌsle 02/6112 6112.
Instalace
ï Tuto peËicÌ troubu musÌ instalovat kvalifikovan˝
person·l podle p¯Ìsluön˝ch platn˝ch norem a
p¯edpis˘.
ï Tato trouba je tÏûk·. Proto buÔte p¯i p¯emisùov·nÌ
opatrnÌ.
ï P¯ed pouûitÌm trouby je t¯eba odstranit vöechny
vnit¯nÌ i vnÏjöÌ obaly.
ï Nepokouöejte se troubu nijak upravovat.
BezpeËnost dÏtÌ
ï Tato trouba je navrûena pro obsluhu dospÏl˝mi
osobami. Nedovolte dÏtem, aby si v jejÌ blÌzkosti
nebo dokonce s troubou hr·ly.
ï Trouba se bÏhem provozu oh¯eje. DÏti by se mÏly
drûet stranou trouby, dokud nevychladne.
BÏhem pouûÌv·nÌ
ï Tato trouba je urËena jen pro pouûitÌ v dom·cnosti.
NenÌ urËena pro komerËnÌ nebo pr˘myslovÈ ˙Ëely.
ï Nikdy nevykl·dejte û·dnou Ë·st trouby hlinÌkovou
fÛliÌ.
ï Nedovolte, aby se neho¯lavÈ kuchyÚskÈ materi·ly,
nap¯. roûnicÌ s·Ëky, dot˝kaly tÏles trouby.
ï Nikdy nevkl·dejte do trouby ani nepokl·dejte na
troubu û·dn˝ materi·l, kter˝ by se mohl teplem tavit.
ï Nikdy do trouby nevkl·dejte uzav¯enÈ plechovky
nebo aerosoly. P¯i oh¯Ìv·nÌ trouby by mohly
explodovat.
ï Nikdy nenech·vejte na troubÏ nebo na jejÌm drûadle
viset utÏrky, ubrusy nebo jinÈ kusy l·tek.
ï NepouûÌvejte troubu, kdyû p¯ich·zÌ do styku s vodou
a nikdy s nÌ nemanipulujte vlhk˝ma rukama.
ï Kdyû se v troubÏ oh¯ÌvajÌ tuky nebo oleje, vûdy
dbejte zv˝öenÈ opatrnosti, protoûe se p¯i styku s
hork˝m povrchem trouby mohou vznÌtit.
ï P¯i vkl·d·nÌ a vyjÌm·nÌ pokrm˘ vûdy pouûÌvejte
ochrannÈ rukavice pro manipulaci s troubou.
ï Kdyû troubu nepouûÌv·te, ujistÏte se, ûe vöechny
knoflÌky jsou v poloze VYP.
ï Nenech·vejte v troubÏ ani na troubÏ û·dnÈ n·dobÌ
se zbytky pokrm˘, nap¯. tuky Ëi oleje, pro p¯Ìpad, ûe
by se trouba nechtÏnÏ zapnula.
ï Kdyû pouûÌv·te jinÈ elektrickÈ spot¯ebiËe, zajistÏte,
aby se kabely nemohly dot˝kat hork˝ch povrch˘
trouby.
⁄drûba a ËiötÏnÌ
ï »istÏte troubu jen v souladu s tÏmito pokyny.
ï Troubu je t¯eba udrûovat st·le Ëistou. Tvorba n·nos˘
tuku a jin˝ch zbytk˘ pokrm˘ by mohla zp˘sobit
poû·r, zejmÈna na grilovacÌ p·nvi.
ï Vûdy p¯ed ËiötÏnÌm nebo ˙drûbou nechte troubu
vychladnout a odpojte jejÌ elektrickÈ nap·jenÌ.
Servis
ï Tuto troubu by mÏl opravovat a poskytovat pro ni
servis jen autorizovan˝ servisnÌ technik. MÏly by se
pouûÌvat jen origin·lnÌ n·hradnÌ dÌly.
Informace o ûivotnÌm prost¯edÌ
ï Po instalaci zlikvidujte obalovÈ materi·ly s ohledem
na bezpeËnost a poûadavky ochrany ûivotnÌho
prost¯edÌ.
ï Kdyû vyhazujete starou troubu, od¯ÌznÏte kabel,
aby byla nefunkËnÌ. OdstraÚte takÈ dve¯nÌ z·padky,
aby se prostor trouby nestal pastÌ.
Tuto p¯ÌruËku si uschovejte pro
budoucÌ pot¯ebu a p¯ed·vejte ji spolu
se spot¯ebiËem kaûdÈmu novÈmu
vlastnÌkovi.
6
Obsah Ovl·dacÌ prvky
Strana
D˘leûit· bezpeËnostnÌ upozornÏnÌ 5
Pro uûivatele
Ovl·dacÌ prvky 6
CelodennÌ hodiny a ËasovaË 7
P¯ed prvnÌm pouûitÌm 8
PouûÌv·nÌ trouby 8
PouûÌv·nÌ konvenËnÌ trouby 9
Tabulka peËenÌ 10
PouûÌv·nÌ trouby s ventil·torem 11
Rozmrazov·nÌ 13
Grilov·nÌ 14
»iötÏnÌ trouby 16
Kdyû nÏco nepracuje spr·vnÏ 18
Z·ruka, servis a n·hradnÌ dÌly 19
Pro instalujÌcÌho
Instalace 20
ElektrickÈ p¯ipojenÌ 20
Vestavba 21
Ovl·dacÌ knoflÌk funkcÌ trouby
(Obr. 1 na stranÏ 3)
ProvoznÌ kontrolka trouby - bude svÌtit bez jakÈkoli
peËicÌ funkce.
NastavenÌ rozmrazov·nÌ - toto nastavenÌ je urËeno
pro snazöÌ rozmrazov·nÌ zmrazen˝ch potravin
(viz str. 14).
KonvenËnÌ peËenÌ - teplo p¯ich·zÌ z vrchnÌho i
spodnÌho tÏlesa a zajiöùuje rovnomÏrn˝ oh¯ev v
celÈ troubÏ.
VrchnÌ oh¯ÌvacÌ tÏleso - teplo p¯ich·zÌ jen z hornÌ
Ë·sti trouby.
SpodnÌ oh¯ÌvacÌ tÏleso - teplo p¯ich·zÌ jen ze
spodnÌ Ë·sti trouby.
PeËenÌ s ventil·torem - umoûÚuje v·m roûnit
nebo pÈci a roûnit souËasnÏ s vyuûitÌm libovolnÈ
˙rovnÏ, aniû by doch·zelo k p¯enosu chutÌ a v˘nÌ.
Jen vnit¯nÌ grilovacÌ tÏleso - m˘ûe se pouûÌt pro
grilov·nÌ mal˝ch mnoûstvÌ.
Dvojit˝ gril - bude zapnutÈ celÈ grilovacÌ tÏleso.
TepelnÈ grilov·nÌ - tato funkce nabÌzÌ alternativnÌ
zp˘sob p¯Ìpravy jednotliv˝ch pokrm˘, norm·lnÏ
spojovan˝ch s konvenËnÌm grilov·nÌm. GrilovacÌ
tÏleso a trouba mohou p˘sobit souËasnÏ s
cirkulacÌ vzduchu kolem vloûenÈho pokrmu.
Ovl·dacÌ knoflÌk termostatu
(Obr. 2 na stranÏ 3)
Ot·Ëejte ovl·dacÌm knoflÌkem termostatu ve smÏru
ot·ËenÌ hodinov˝ch ruËiËek a zvolte si teplotu mezi
50∞C aû 250∞C (MAX).
CelodennÌ hodiny a ËasovaË
(Obr. 3 na stranÏ 3)
UpozornÏnÌ minutov˝ch Ëas˘.
Doba peËenÌ.
Konec doby peËenÌ.
RuËnÌ funkce.
Symbol hrnce - bude zobrazen tehdy, kdyû
probÌh· program.
Symbol nastavenÌ automatickÈho reûimu - bude
zobrazen tehdy, kdyû trouba byla
naprogramov·na pro automatick˝ reûim.
KnoflÌk nastavenÌ Ëasu.
7
CelodennÌ hodiny a Ëasov
Tento elektronick˝ ËasovaË m˘ûe ukazovat dennÌ Ëas,
m˘ûe fungovat jako upozornÏnÌ minutov˝ch Ëas˘ a
automaticky ovl·dat troubu.
D¯Ìve neû m˘ûete troubu pouûÌvat, musÌ se na
elektronickÈm ËasovaËi nastavit dennÌ Ëas.
UvÏdomte si prosÌm, ûe jsou to celodennÌ, t.j.
24 hodinovÈ hodiny. »as 2 hodiny odpoledne proto
ukazujÌ jako 14:00.
V p¯ÌpadÏ ztr·ty nap·jenÌ se vöechna nastavenÌ (dennÌ
Ëas, nastaven˝ program nebo probÌhajÌcÌ program)
zruöÌ. Kdyû se dod·vka proudu obnovÌ, budou na displeji
blikat ËÌslice a ËasovaË se bude muset znovu nastavit.
NASTAVOV¡NÕ
DENNÕHO »ASU
StisknÏte tlaËÌtko se
symbolem a a
souËasnÏ ot·Ëejte
knoflÌkem nastavenÌ
Ëasu tak dlouho,
dokud se na displeji
nezobrazÌ spr·vn˝ Ëas.
NASTAVOV¡NÕ
UPOZORNÃNÕ
MINUTOV›CH
»ASŸ
StisknÏte tlaËÌtko se
symbolem a
souËasnÏ ot·Ëejte
knoflÌkem nastavenÌ
Ëasu tak dlouho,
dokud se na displeji
nezobrazÌ û·dan· doba trv·nÌ (maxim·lnÏ 23 hodin
a 59 minut).
Na naöem obr·zku je vidÏt nastavenÌ na 35 minut.
Po nÏkolika sekund·ch se na displeji zobrazÌ dennÌ Ëas.
Pro kontrolu zb˝vajÌcÌ doby v minut·ch stisknÏte tlaËÌtko
. Na konci tÈto odmϯovanÈ doby zaznÌ sign·l. Kdyû
chcete signalizaci vypnout, stisknÏte tlaËÌtko .
RU»NÕ FUNKCE
Stiskem tlaËÌtka uvedete
troubu do reûimu ruËnÌch
funkcÌ.
VYPÕNACÕ AUTOMATIKA
Toto nastavenÌ je uûiteËnÈ, kdyû chcete ihned zaËÌt
pÈci, ale troubu chcete vypnout automaticky.
1. Nastavte ovl·dacÌ knoflÌk funkcÌ trouby a ovl·dacÌ
knoflÌk termostatu na poûadovan· nastavenÌ.
2. Vloûte pokrm do trouby.
3. StisknÏte tlaËÌtko a souËasnÏ ot·Ëejte knoflÌkem
nastavenÌ Ëasu tak dlouho, dokud nebude zobrazena
û·dan· doba peËenÌ.
Na naöem obr·zku je vidÏt zobrazenÌ na 1 hodinu a
10 minut. Na konci doby peËenÌ se trouba vypne a zaznÌ
sign·l.
Kdyû chcete signalizaci vypnout, stisknÏte tlaËÌtko .
ZAPÕNACÕ A VYPÕNACÕ AUTOMATIKA
1. UjistÏte se, ûe hodiny ukazujÌ spr·vn˝ dennÌ Ëas.
2. ProveÔte kroky 1, 2 a 3, vysvÏtlenÈ v odstavci
"NastavenÌ ËasovaËe jen pro vypÌn·nÌ".
3. StisknÏte tlaËÌtko a souËasnÏ ot·Ëejte knoflÌkem
nastavenÌ Ëasu tak dlouho, dokud se nezobrazÌ
koneËn˝ Ëas peËenÌ.
Na naöem obr·zku je vidÏt nastavenÌ koneËnÈho Ëasu
7 hodin a 35 minut odpolednÌho Ëasu.
KDYé CHCETE PROGRAM ZRUäIT
1. StisknÏte tlaËÌtko a souËasnÏ ot·Ëejte knoflÌkem
nastavenÌ Ëasu, dokud doba trv·nÌ peËenÌ nenÌ
nastavena na nulu.
2. Jestliûe byl takÈ nastaven koneËn˝ Ëas peËenÌ,
stisknÏte tlaËÌtko a souËasnÏ ot·Ëejte knoflÌkem
nastavenÌ Ëasu, dokud koneËn˝ Ëas peËenÌ nenÌ
nastaven na nulu.
8
P¯ed prvnÌm pouûitÌm
m
P¯ed pouûitÌm trouby odstraÚte vöechny obaly
zevnit¯ a vnÏ trouby.
P¯ed prvnÌm pouûitÌm by se trouba mÏla vyh¯·t bez
pokrm˘. BÏhem tÈto doby m˘ûe z trouby vych·zet
nep¯Ìjemn˝ z·pach. To je zcela norm·lnÌ.
1. P¯epnÏte ovl·dacÌ knoflÌk funkcÌ trouby na konvenËnÌ
peËenÌ .
2. Nastavte ovl·dacÌ knoflÌk termostatu na MAX.
3. Otev¯ete okno v mÌstnosti, aby bylo dobrÈ vÏtr·nÌ.
4. Nechte troubu bÏûet napr·zdno p¯ibliûnÏ 45 minut.
5. Uprost¯ed tÈto doby zmÏÚte nastavenÌ ovl·dacÌho
knoflÌku funkcÌ na peËenÌ s ventil·torem .
Tento postup by se mÏl opakovat s funkcÌ grilu
p¯ibliûnÏ po dobu 5-10 minut.
V˝suvnÈ ovl·dacÌ knoflÌky (Obr. 4 na str. 3)
Vöechny tyto modely s v˝jimkou modelu BMS 641X
jsou opat¯eny ovl·dacÌmi knoflÌky, kterÈ se ovl·dajÌ po
stlaËenÌ a vysunutÌ knoflÌku.
Kdyû trouba nepracuje, tyto knoflÌky mohou b˝t zcela
zapuötÏny do ovl·dacÌho panelu.
PouûÌv·nÌ trouby
m
ï Vûdy peËte se zav¯en˝mi dv̯ky trouby.
ï P¯i otevÌr·nÌ sklopn˝ch dv̯ek trouby st˘jte stranou.
Nenechte je spadnout do otev¯enÈ polohy - p¯idrûujte
je za drûadlo, dokud nejsou zcela otev¯enÈ.
ï Tato trouba m· Ëty¯i ˙rovnÏ pro plechy. (Obr. 7 na
str. 3) a dod·v· se se dvÏma plechy. Tyto ˙rovnÏ se
poËÌtajÌ zdola nahoru, jak ukazuje obr·zek.
Je d˘leûitÈ, aby plechy byly spr·vnÏ umÌstÏny, jak
ukazuje obr·zek.
ï Nepokl·dejte n·dobÌ p¯Ìmo na dno trouby.
Kondenzace a p·ra
Kdyû se pokrm oh¯Ìv·, vznik· p·ra podobn˝m zp˘sobem
jako v hrnci. VÏtracÌmi otvory trouby Ë·st tÈto p·ry
unikne. P¯esto st˘jte p¯i otevÌr·nÌ dv̯ek trouby
stranou, aby nashrom·ûdÏn· p·ra nebo teplo mohly
uniknout.
Jakmile tato p·ra p¯ijde do styku s chladn˝m povrchem
na vnÏjöÌ stranÏ trouby, nap¯Ìklad na hranÏ, zkondenzuje
a vytvo¯Ì se vodnÌ kapky. To je zcela norm·lnÌ a nenÌ to
z·vada trouby.
Aby nedoch·zelo ke zmÏnÏ barvy, pravidelnÏ
zkondenzovanou vodu a pot¯ÌsnÏnÌ povrchu otÌrejte.
N·dobÌ
ï PouûÌvejte n·dobÌ urËenÈ pro peËenÌ v troubÏ, kterÈ
vydrûÌ teplotu 250∞C.
ï PeËicÌ plechy a pek·Ëe by se nemÏly pokl·dat p¯Ìmo
proti m¯Ìûce zakr˝vajÌcÌ ventil·tor v zadnÌ stÏnÏ trouby
ani pokl·dat p¯Ìmo na dno trouby.
ï NepouûÌvejte peËicÌ plechy vÏtöÌ neû 30x35 cm
(12x14 palc˘), protoûe by byla naruöena cirkulace
tepla a byla by ovlivnÏna funkce trouby.
Vliv n·dobÌ na v˝sledky peËenÌ
N·dobÌ a plechy se liöÌ co do tlouöùky, vodivosti, barvy
a pod. a takÈ jejich vliv na zp˘sob p¯en·öenÌ tepla do
pokrmu je r˘zn˝.
A HlinÌkovÈ, kameninovÈ a sklenÏnÈ n·dobÌ do trouby
a jasnÏ z·¯ivÈ n·dobÌ sniûujÌ ˙Ëinek peËenÌ a
zahnÏd·v·nÌ zespodu.
B SmaltovanÈ litinovÈ n·dobÌ, eloxovan˝ hlinÌk, hlinÌk
s nelepiv˝m vnit¯nÌm povrchem a barevn˝m vnÏjöÌm
povrchem i tmavÈ, tÏûkÈ n·dobÌ zvyöujÌ ˙Ëinek peËenÌ
a zahnÏd·v·nÌ zespodu.
9
PouûÌv·nÌ konvenËnÌ trouby
P¯i pouûitÌ tohoto nastavenÌ teplo p¯ich·zÌ ze spodnÌho
i z vrchnÌho tÏlesa. To v·m umoûÚuje pÈci na jednÈ
˙rovni a je vhodnÈ zejmÈna pro n·dobÌ, kterÈ vyûaduje
zvl·ötnÌ zahnÏdnutÌ spodku, jako jsou pizzy, b·bovky a
dortovÈ korpusy.
ZapÈkanÈ pokrmy, nudle a rag˘ s brambory, kterÈ
vyûadujÌ zvl·ötnÌ zahnÏd·v·nÌ shora, se rovnÏû v
konvenËnÌ troubÏ peËou dob¯e. Tento zp˘sob peËenÌ
v·m poskytuje p¯Ìleûitost pÈci bez pouûitÌ
horkovzduönÈho ventil·toru.
Jak pouûÌvat konvenËnÌ troubu
1. NatoËte knoflÌk ovl·d·nÌ funkcÌ trouby na
poûadovanou funkci peËenÌ - - .
2. NatoËte termostat na poûadovanou teplotu.
Jen vrchnÌ tÏleso trouby
Tato funkce je vhodn· pro dokonËenÌ peËen˝ch pokrm˘,
nap¯Ìklad nudlÌ, sekanÈ s cibulkou zapeËenÈ s brambory,
kvÏt·kovÈho s˝ra a pod.
Jen spodnÌ tÏleso trouby
Tato funkce je obzvl·ötÏ vhodn· pro peËenÌ jemnÈho
peËiva nebo peËenÌ pizzy. M˘ûe se takÈ pouûÌvat k
dokonËov·nÌ b·bovek nebo dortov˝ch korpus˘, aby
bylo zaruËeno, ûe spodek je dob¯e propeËen.
CO JE TÿEBA VZÕT NA VÃDOMÕ
ï ProvoznÌ kontrolka trouby se rozsvÌtÌ, kdyû je ovl·dacÌ
knoflÌk funkcÌ nastaven.
ï ChladicÌ ventil·tor bude bÏhem peËenÌ nep¯etrûitÏ
bÏûet. M˘ûe bÏûet i po vypnutÌ trouby, aby ovl·dacÌ
prvky trouby z˘staly chladnÈ. To je zcela norm·lnÌ.
ï Kontrolka termostatu z˘stane svÌtit tak dlouho, dokud
nenÌ dosaûena spr·vn· teplota. Pak bude st¯ÌdavÏ
svÌtit a zhasÌnat, aby signalizovala udrûov·nÌ teploty.
POZN¡MKA
P˘sobenÌ chladicÌho ventil·toru bude z·viset na tom,
jak dlouho byla trouba pouûÌv·na a p¯i jakÈ teplotÏ. P¯i
niûöÌch teplot·ch, nebo kdyû se trouba pouûÌvala jen
kr·tce, v˘bec se nemusÌ zapnout.
Rady a tipy
Poloha st¯ednÌ ˙rovnÏ umoûÚuje nejlepöÌ rozloûenÌ tepla.
Kdyû chcete zv˝öit zahnÏd·v·nÌ spodku, staËÌ jen pouûÌt
niûöÌ ˙roveÚ. Kdyû je t¯eba zv˝öit zahnÏd·v·nÌ vrchnÌ
strany, pouûijte vyööÌ ˙roveÚ.
Materi·l a povrchov· ˙prava pouûit˝ch peËicÌch plech˘
a n·dobÌ ovlivnÌ zahnÏd·v·nÌ zespodu. SmaltovanÈ
n·dobÌ, tmavÈ, tÏûkÈ nebo nelepivÈ n·dobÌ zvyöujÌ
zahnÏd·v·nÌ, zatÌmco sklenÏnÈ n·dobÌ do trouby, lesklÈ
hlinÌkovÈ nebo leötÏnÈ ocelovÈ plechy odr·ûejÌ teplo a
v˝slednÈ zahnÏdnutÌ spodku je niûöÌ.
N·dobÌ ukl·dejte vûdy do st¯edu plech˘, aby bylo
zajiötÏno rovnomÏrnÈ zahnÏd·v·nÌ.
N·dobÌ pokl·dejte na peËicÌ plechy vhodnÈ velikosti,
aby nedoch·zelo k pot¯ÌsnÏnÌ dna trouby a trouba se
udrûela v ËistotÏ.
Nepokl·dejte n·dobÌ nebo peËicÌ plechy p¯Ìmo na dno
trouby, protoûe by se p¯eh¯·lo a doölo by k poökozenÌ
trouby.
Pro rychlejöÌ rozeh¯·tÌ trouby pouûijte funkci s
ventil·torem, dokud nezhasne kontrolka trouby, aby se
trouba proh¯·la. Pak p¯epnÏte voliË na nastavenÌ
konvenËnÌ trouby.
PeËenÌ na jednÈ ˙rovni d·v· nejlepöÌ v˝sledky. Kdyû
pot¯ebujete pÈci na vÌce neû jednÈ ˙rovni, pouûijte
funkci peËenÌ s ventil·torem.
10
Tabulka peËenÌ - konvenËnÌ trouba
Tabulka peËenÌ masa a dr˘beûe
(konvenËnÌ trouba + trouba s ventil·torem)
Maso Doba p¯Ìpravy
HovÏzÌ 20-35 minut na 1/2kg + 20-35 minut
HovÏzÌ, vykostÏnÈ 25-35 minut na 1/2kg + 25-35 minut
SkopovÈ, jehnÏËÌ 25-35 minut na 1/2kg + 25-35 minut
Vep¯ovÈ a telecÌ 30-40 minut na 1/2kg + 30-40 minut
äunka 30-40 minut na 1/2kg + 30-40 minut
Ku¯e 15-20 minut na 1/2kg + 20 minut
Krocan a husa 15-20 minut na 1/2kg aû do 3kg
+ 15 minut na 1/2kg
Kachna 25-35 minut na 1/2kg + 20 minut
P¯i peËenÌ se p¯esvÏdËte, ûe maso je
¯·dnÏ propeËenÈ. Podle pot¯eby
pouûijte teplotnÌ sondu (nenÌ
p¯ÌsluöenstvÌ) a zkontrolujte, zda ve
st¯edu kusu byla dosaûena poûadovan·
teplota (viz tabulka nÌûe).
MASO TEPLOTY
HovÏzÌ KrvavÈ - 60∞C
MÌrnÏ propeËenÈ - 70∞C
Dob¯e propeËenÈ - 80∞C
Vep¯ovÈ Dob¯e propeËenÈ - 80∞C
JehnÏËÌ MÌrnÏ propeËenÈ - 70∞C
Dob¯e propeËenÈ - 80∞C
Pokrm Teplota (∞C) Poloha vodÌtek Doba peËenÌ
(˙roveÚ) (minut)
Suöenky 170-200 2/3 25-30
ChlÈb, ûemle, kynut· tÏsta, tÏsta 200-230 2 35-45
JÌdla v rendlÌku 140-170 2 90-180
PeËivo - drobnÈ 170-190 2/3 18-25
PeËivo - piökotov· buchta, s ovocem 130-180 2 90-150
LÌstkovÈ tÏsto 200-230 2 30-35
Ryby 200-230 2/3 20-40
OvocnÈ kol·Ëe, dorty, drobenkovÈ kol·Ëe 180-210 2 50-65
SnÏhovÈ peËivo 90-100 2 90-150
MlÈËnÈ pudinky 140-160 2 90-150
Paötika, lah˘dky (ve vodnÌm oh¯ÌvacÌm hrnci) 160-180 1 60-90
Pizzy 200-230 2 25-30
LÌstkovÈ plnÏnÈ peËivo, zapÈkanÈ klob·sy,
maso nebo ovoce zapÈkanÈ v lÌstkovÈm tÏstÏ 230-260 2 15-25
B·bovky, korpusy 170-200 2 50-60
»ajovÈ kol·Ëky 230-250 2/3 8-12
N·kypy 200-230 2 35-45
NadÌvan· zelenina 230-250 2 35-45
RoötÏnÈ maso a dr˘beû 160-180 2
Udrûov·nÌ teplÈho jÌdla, oh¯Ìv·nÌ tal̯˘ 90-100 2
viz tabulku peËenÌ
masa a dr˘beûe
11
PouûÌv·nÌ trouby s ventil·torem
Vzduch uvnit¯ trouby je oh¯Ìv·n tÏlesem okolo ventil·toru,
umÌstÏnÈho za zadnÌm panelem. Tento ventil·tor uv·dÌ
do obÏhu hork˝ vzduch a udrûuje rovnomÏrnou teplotu
v troubÏ.
V˝hody peËenÌ s touto funkcÌ jsou:
RychlejöÌ p¯edeh¯ev
Protoûe trouba s ventil·torem rychle dos·hne teplotu,
nenÌ obvykle nutnÈ troubu p¯edeh¯Ìvat, aËkoliv moûn·
dojdete k n·zoru, ûe 5-7 minut navÌc k dobÏ peËenÌ
je moûnÈ p¯idat. U recept˘, kterÈ pouûÌvajÌ vyööÌ
teploty, se nejlepöÌch v˝sledk˘ dos·hne tehdy, kdyû
se trouba nejprve p¯edeh¯eje, na p¯. pro chlÈb,
cukr·¯skÈ peËivo, ËajovÈ kol·Ëky, n·kypy, a pod.
NiûöÌ teplota
PeËenÌ v troubÏ s ventil·torem obecnÏ vyûaduje
niûöÌ teploty neû s konvenËnÌ troubou.
Dodrûujte doporuËovanÈ teploty uvedenÈ v tabulce
na str. 11, nebo si pamatujte, ûe proti peËenÌ podle
p¯edpis˘ v konvenËnÌ troubÏ m˘ûete zde snÌûit teplotu
asi o 20-25∞C.
DoporuËen· maxim·lnÌ teplota peËenÌ p¯i provozu s
ventil·torem je 180∞C.
Jednotn˝ oh¯ev pro peËenÌ
Trouba s ventil·torem m· rovnomÏrn˝ oh¯ev ve
vöech poloh·ch plech˘ (˙rovnÌch). To znamen·, ûe
lze v tÈûe troubÏ pÈci vÌce vs·zek tÈhoû pokrmu
najednou. Avöak na hornÌm plechu zahnÏd·v·nÌ
bude asi probÌhat rychleji neû na spodnÌm. To je
norm·lnÌ.
Nedoch·zÌ zde k û·dnÈmu promÌsenÌ v˘nÌ.
Jak pouûÌvat troubu s ventil·torem
1. NatoËte ovl·dacÌ knoflÌk funkcÌ na symbol .
2. NatoËte ovl·dacÌ knoflÌk termostatu na û·danou
teplotu.
CO JE TÿEBA SI ZAPAMATOVAT
BÏhem peËenÌ bude chladicÌ ventil·tor a kontrolka
termostatu fungovat stejnÏ, jak je pops·no u funkcÌ
konvenËnÌ trouby.
Tabulka peËenÌ
Tato tabulka je zam˝ölena jen jako
pom˘cka. Podle vaöich konkrÈtnÌch
poûadavk˘ bude t¯eba nutnÈ teplotu
zv˝öit nebo snÌûit. Pouze zkuöenost
v·m umoûnÌ urËit spr·vnÈ nastavenÌ
pro vaöe osobnÌ pot¯eby.
Kdyû peËete maso, ujistÏte se, ûe maso
je ¯·dnÏ propeËenÈ. Podle pot¯eby
pouûijte teplotnÌ sondu a zkontrolujte,
zda ve st¯edu kusu byla dosaûena
poûadovan· teplota (viz tabulka nÌûe).
MASO TEPLOTY
HovÏzÌ KrvavÈ - 60∞C
MÌrnÏ propeËenÈ - 70∞C
Dob¯e propeËenÈ - 80∞C
Vep¯ovÈ Dob¯e propeËenÈ - 80∞C
JehnÏËÌ MÌrnÏ propeËenÈ - 70∞C
Dob¯e propeËenÈ - 80∞C
Pokrm
Suöenky
ChlÈb
Pokrmy v rendlÌku
PeËivo: drobnÈ a n·kyp
piökotov· buchta
s ovocem
v·noËnÌ
snÏhovÈ
Ryby
OvocnÈ kol·Ëe,
drobenkovÈ kol·Ëe
MlÈËnÈ pudinky
Cukr·¯skÈ peËivo:
lÌstkovÈ tÏsto
loupanÈ
lÌstkovÈ plnÏnÈ
Dorty
B·bovky, korpusy
»ajovÈ kol·Ëky
RoötÏnÈ: maso a dr˘beû
Poloha plechu
(˙roveÚ)
Poloha
plech˘
nenÌ
kritick·,
ale
p¯esvÏdËte
se, ûe
mezery
mezi
pouûit˝mi
˙rovnÏmi
jsou
rovnomÏrnÈ.
Teplota peËenÌ
(∞C)
180-190
210-220
130-140
160-170
140-150
130-140
130-140
90-100
170-190
190-200
190-200
130-140
180
170-180
210-220
160-180
12
Rady a tipy
ï Volba pouûit˝ch vodÌtek nenÌ kritick·, ale ujistÏte se,
ûe mezi plechy jsou rovnomÏrnÈ mezery.
ï Kdyû v troubÏ s ventil·torem peËete vÌce neû jeden
pokrm, umÌstÏte n·doby doprost¯ed, na vÌce plech˘,
neû na jeden plech po celÈ ploöe.
ï Kdyû je trouba pln·, budete moûn· muset dobu
peËenÌ mÌrnÏ prodlouûit.
ï Na dno trouby je moûnÈ poloûit podstavec. N·doby
pokl·dejte radÏji na podstavec v tÈto poloze neû
p¯Ìmo na dno trouby, aby vzduch mohl cirkulovat
kolem pokrmu.
ï Kdyû je trouba naplnÏna jednÌm pokrmem, nap¯.
stejnÈ plechy drobnÈho peËiva nebo se sendviËov˝m
peËivem stejnÈ velikosti, bude vöe hotovÈ ve stejnou
dobu a bude se z trouby vyjÌmat najednou. Kdyû se
peËe peËivo r˘znÈ velikosti nebo se pouûÌvajÌ plechy
r˘znÈ velikosti, nap¯. suöenky a peËivo, nemusÌ b˝t
hotovÈ najednou.
ï Trouba s ventil·torem se m˘ûe pouûÌt k proh¯Ìv·nÌ
pokrm˘ bez p¯edchozÌho oh¯·tÌ, nap¯. ovocnÈ dorty,
plnÏnÈ kol·Ëe, zapÈkanÈ klob·sy a jinÈ kousky
drobnÈho peËiva. Pouûijte teplotu 190-200∞C a
nechte tak 20-40 minut (v z·vislosti na mnoûstvÌ
pokrmu v troubÏ).
ï PouûitÌ p¯Ìliö vysok˝ch teplot m˘ûe zp˘sobit
nerovnomÏrnÈ zahnÏd·v·nÌ. Zkontrolujte podle
doporuËenÌ pro teploty v troubÏ, uveden˝ch v tabulce
peËenÌ, ale buÔte p¯ipraveni podle pot¯eby o 10∞C
teplotu upravit. NezapomeÚte o 20-25∞C teplotu
snÌûit proti recept˘m pro konvenËnÌ troubu.
ï MasovÈ konzervy by se do trouby nemÏly vkl·dat
na oh¯Ìvanou plochu nebo ho¯·k, protoûe by mohlo
dojÌt k poprask·nÌ smaltu.
13
Rozmrazov·nÌ
Ventil·tor trouby pracuje bez topnÈho tÏlesa a uv·dÌ do
pohybu vzduch v troubÏ p¯i pokojovÈ teplotÏ. TÌm se
zvyöuje rychlost rozmrazov·nÌ. ProsÌm, uvÏdomte si
vöak, ûe rychlost rozmrazov·nÌ z·visÌ na teplotÏ v
mÌstnosti.
Tato funkce je obzvl·ötÏ vhodn· pro jemnÈ pokrmy,
kterÈ by se teplem nemÏly poökodit, nap¯. krÈmem
plnÏnÈ zdobenÈ dorty, mraûenÈ peËivo, cukr·¯skÈ
peËivo, chlÈb a dalöÌ kvaöenÈ v˝robky.
Jak pouûÌvat rozmrazov·nÌ
1. NatoËte ovl·dacÌ knoflÌk funkcÌ trouby do polohy .
2. P¯esvÏdËte se, ûe ovl·dacÌ knoflÌk termostatu je v
poloze VYP.
Rady a tipy
ï Pokrm p¯ikryjte pokliËkou, hlinÌkovou fÛliÌ nebo
plastickou fÛliÌ, aby bÏhem rozmrazov·nÌ
nedoch·zelo k vysych·nÌ.
ï PO ROZMRAZENÕ IHNED ÿ¡DNÃ UPE»TE.
ï ZmrazenÈ potraviny by se mÏly umÌstit v jednÈ
vrstvÏ, kde jen to je moûnÈ a v polovinÏ doby
rozmrazov·nÌ otoËit.
ï Pro rozmrazov·nÌ tÌmto zp˘sobem jsou vhodnÈ
pouze kusy masa a dr˘beûe do 2kg.
P¯ibliûnÈ doby rozmrazov·nÌ jsou uvedeny v n·sledujÌcÌ
tabulce.
Potraviny Doba rozmrazov·nÌ Doba v˝drûe Pozn·mky
(minut) (minut)
Ku¯e 1000 g 100-140 20-30 Poloûte ku¯e na obr·cen˝ tal̯ek
nebo tal̯. Rozmrazujte nezakrytÈ
a v polovinÏ doby rozmrazov·nÌ
otoËte. Co nejd¯Ìve vyjmÏte
dr˘bky.
Maso 1000 g 100-140 20-30 Rozmrazujte nezakrytÈ a v
polovinÏ doby rozmrazov·nÌ
otoËte.
Maso 500 g 90-120 20-30 Jako v˝öe.
Pstruh 150 g 23-35 10-15 Rozmrazujte nezakrytÈho.
Jahody 300 g 30-40 10-20 Rozmrazujte nezakrytÈ.
M·slo 250 g 30-40 10-15 Rozmrazujte nezakrytÈ.
Smetana 2x200 g 80-100 10-15 Rozmrazujte nezakrytou
(smetana se snadno öleh· i kdyû
jejÌ Ë·st je st·le lehce zmrazen·.
Kol·Ë 1400 g 60 60 Rozmrazujte nezakryt˝.
Doby uvedenÈ v tabulce by se mÏly pouûÌvat jen jako vodÌtko, protoûe rychlost rozmrazov·nÌ bude z·viset na teplotÏ
v kuchyni. Nap¯Ìklad ËÌm je okolnÌ teplota niûöÌ, tÌm delöÌ bude doba rozmrazov·nÌ.
Grilov·nÌ
m
P¯i grilov·nÌ musÌ b˝t dv̯ka trouby uzav¯en·.
Z grilovacÌ p·nve se musÌ odstranit drûadla.
Jak pouûÌvat gril
1. NatoËte ovl·dacÌ knoflÌk funkcÌ trouby do polohy .
2. NatoËte ovl·dacÌ knoflÌk termostatu na poûadovanou
teplotu.
3. Nastavte polohu roötu a vodÌtek grilovacÌ p·nve pro
r˘znÈ tlouöùky pokrmu. Poloha blÌûe ke grilovacÌmu
tÏlesu grilov·nÌ urychluje, poloha d·le od grilovacÌho
tÏlesa zpomaluje.
4. BÏhem grilov·nÌ bude chladicÌ ventil·tor a kontrolka
termostatu fungovat stejnÏ, jak je pops·no u funkcÌ
trouby s ventil·torem.
Rady a tipy
- VÏtöina pokrm˘ by se mÏla pokl·dat na roöt v
grilovacÌ p·nvi, aby odkap·vajÌcÌ tuk a öù·va se
zachyt·valy v p·nvy. Do p·nve se doporuËuje p¯ilÌt
malÈ mnoûstvÌ vody, aby se zamezilo p¯ipalov·nÌ
tuku a vzniku kou¯e. TakovÈ pokrmy, jako jsou ryby,
j·tra a ledviny, se mohou pokl·dat p¯Ìmo do grilovacÌ
p·nve, pokud si to p¯ejete.
- Pokrm by mÏl b˝t p¯ed grilov·nÌm ¯·dnÏ vysuöen,
aby se minimalizovalo zneËiötÏnÌ trouby poprsk·nÌm.
LibovÈ maso a ryby lehce pot¯ete trochou oleje nebo
rozeh¯·tÈho m·sla, aby si bÏhem grilov·nÌ udrûely
vlhkost.
- P¯Ìlohy jako jsou rajsk· jablÌËka a houby lze p¯i
grilov·nÌ masa vloûit pod roöt.
- Kdyû se toastuje chlÈb, doporuËujeme pouûÌt vrchnÌ
vodÌtka.
- Pokrm by se mÏl bÏhem peËenÌ podle pot¯eby
p¯evracet.
GrilovacÌ tÏleso je regulov·no termostatem. BÏhem
peËenÌ se gril periodicky zapÌn· a vypÌn·, aby nedoölo
k p¯eh¯·tÌ a byla udrûov·na nastaven· teplota.
Jak pouûÌvat vnit¯nÌ grilovacÌ tÏleso
Vnit¯nÌ gril dod·v· do st¯ednÌ oblasti grilovacÌ p·nve
rychlÈ a p¯ÌmÈ teplo. PouûitÌ vnit¯nÌho grilovacÌho tÏlesa
u mal˝ch mnoûstvÌ napom·h· ˙spo¯e energie.
1. NatoËte ovl·dacÌ knoflÌk funkcÌ trouby do polohy .
2. NatoËte ovl·dacÌ knoflÌk termostatu na poûadovanou
teplotu.
3. Nastavte polohu roötu a vodÌtek grilovacÌ p·nve pro
r˘znÈ tlouöùky pokrmu a postupujte podle pokyn˘
pro grilov·nÌ.
Jak pouûÌvat tepeln˝ gril
Tepeln˝ gril nabÌzÌ alternativnÌ zp˘sob tepelnÈ ˙pravy
pokrm˘, kterÈ se bÏûnÏ upravujÌ konvenËnÌm grilov·nÌm.
GrilovacÌ tÏleso a ventil·tor trouby pracujÌ st¯ÌdavÏ, aby
kolem pokrmu cirkuloval hork˝ vzduch. pot¯eba
kontrolovat a obracet pokrm je snÌûena. TepelnÈ grilov·nÌ
pom·h· minimalizovat v˝skyt pach˘ z peËenÌ v kuchyni.
S v˝jimkou toast˘ a krvav˝ch biftek˘ m˘ûete tepeln˝m
grilov·nÌm p¯ipravovat vöechny pokrmy, kterÈ byste
norm·lnÏ grilovali s pouûitÌm konvenËnÌho grilu. ⁄prava
je jemnÏjöÌ a proto ve srovn·nÌ s konvenËnÌm grilov·nÌm
je doba grilov·nÌ troöku delöÌ. Jednou z v˝hod je moûnost
souËasnÈho grilov·nÌ vÏtöÌch d·vek.
1. NatoËte ovl·dacÌ knoflÌk funkcÌ trouby do polohy .
2. NatoËte ovl·dacÌ knoflÌk termostatu na poûadovanou
teplotu. Zvolte si maxim·lnÌ teplotu 200∞C.
3. Nastavte polohu roötu a vodÌtek grilovacÌ p·nve pro
r˘znÈ tlouöùky pokrmu a postupujte podle pokyn˘
pro grilov·nÌ.
Rady a tipy
P¯ipravte pokrmy stejn˝m zp˘sobem jako pro konvenËnÌ
grilov·nÌ. LibovÈ maso a ryby lehce pot¯ete trochou
oleje nebo rozeh¯·tÈho m·sla, aby si bÏhem grilov·nÌ
udrûely vlhkost.
Jestliûe tepelnÈ grilov·nÌ prov·dÌte na vÌce ˙rovnÌch,
bude asi nutnÈ pokrmy jednotliv˝ch ˙rovnÌ mezi sebou
bÏhem grilov·nÌ vymÏÚovat.
»asy grilov·nÌ uvedenÈ v tabulce nÌûe jsou obecn˝m
vodÌtkem. SkuteËnÈ Ëasy budou z·viset na tlouöùce a
mnoûstvÌ grilovanÈho pokrmu.
POKRM TÏleso grilu a vnit¯nÌho grilu Tepeln˝ gril
Teplota Doba Teplota Doba
(∞C) (minut/stranu) (∞C) (minut)
Pl·tky slaniny 210 2-3 200 8-12
Hamburgery 200 6-10 190 10-15
Ku¯ecÌ p˘lky 170 10-15 160 35-45
ÿÌzky - jehnÏËÌ 180 7-10 170 20-25
- vep¯ovÈ 180 10-15 170 25-35
Ryby - cel˝ pstruh/herinek 170 8-12 170 10-20
- filÈ z plat˝ze/tresky 170 4-6 170 10-20
Keb·by 180 10-15 170 20-30
Ledviny - jehnÏËÌ/vep¯ovÈ 170 4-6 180 10-15
J·tra - jehnÏËÌ/vep¯ov· 170 5-10 180 20-30
Klob·sy 180 10-15 190 10-15
Toasty 250 1-2 -
Proh¯Ìv·nÌ a zahnÏd·v·nÌ, nap¯.
gratinov·nÌ, nudle, sekan· - - 170 20-30
s cibulkou zapeËen· s brambory podle velikosti podle velikosti
Jen zahnÏd·v·nÌ pokrm˘ 230 3-5 -
Tabulka peËenÌ - grilov·nÌ
16
»iötÏnÌ trouby
m
P¯ed ËiötÏnÌm vûdy nechte chladicÌ ventil·tor
bÏûet, aby p¯ed vypnutÌm elektrickÈho nap·jenÌ
byla trouba chladn·.
Troubu je t¯eba udrûovat st·le Ëistou. Tvorba
n·nos˘ tuku a jin˝ch zbytk˘ pokrm˘ by mohla
zp˘sobit poû·r, zejmÈna na grilovacÌ p·nvi.
»isticÌ prost¯edky
P¯ed pouûitÌm ËisticÌch prost¯edk˘ a materi·l˘ na vaöi
troubu zkontrolujte, zda jsou pro to vhodnÈ a zda
takovÈ jejich pouûitÌ doporuËuje v˝robce.
»isticÌ prost¯edky v podobÏ bÏlicÌ l·tky by se nemÏly
pouûÌvat, protoûe mohou poökodit povrchovou ˙pravu.
AbrazivnÌ prost¯edky by se rovnÏû mÏly z pouûitÌ vylouËit.
VnÏjöÌ ËiötÏnÌ
PravidelnÏ otÌrejte cel˝ ovl·dacÌ panel, dv̯ka trouby a
dve¯nÌ tÏsnÏnÌ mÏkkou l·tkou namoËenou do teplÈ
vody s trochou tekutÈho sapon·tu.
Aby nedoch·zelo k poökozenÌ nebo zeslabenÌ
dve¯nÌch skel, nepouûÌvejte:
ï kuchyÚskÈ pr·öky a bÏlicÌ prost¯edky,
ï impregnovanÈ utÏrky, nevhodnÈ pro nelepivÈ
p·nve,
ï r˘znÈ komerËnÌ nebo ocelovÈ dr·tÏnky,
ï chemickÈ agresivnÌ p¯Ìpravky na ËiötÏnÌ trouby
nebo aerosoly,
ï odstraÚovaËe rzi,
ï odstraÚovaËe skvrn na vany a umyvadla.
VnÏjöÌ a vnit¯nÌ dve¯nÌ sklo ËistÏte s pouûitÌm teplÈ
m˝dlovÈ vody. Kdyby vnit¯nÌ dve¯nÌ sklo bylo silnÏ
zneËiötÏnÈ, doporuËuje se pouûÌt takov˝ prost¯edek,
jako je dr·tÏnka na sklokeramickÈ desky Hob Brite.
Pro odstraÚov·nÌ takov˝ch n·nos˘ nepouûÌvejte ökrabky
na barvy.
NE»ISTÃTE dv̯ka trouby, kdyû jsou skla jeötÏ
tepl·. Jestliûe toto nutnÈ opat¯enÌ nebudete
respektovat, skla mohou prasknout.
Kdyû se dve¯nÌ sklo od¯e nebo silnÏ poökr·be,
zeslabÌ se a musÌ se vymÏnit, aby nedoölo k
moûnÈmu prasknutÌ. Kontaktujte mÌstnÌ servisnÌ
st¯edisko, kde v·m r·di podajÌ pot¯ebnÈ rady.
m
Vnit¯nÌ komora trouby
Smaltovan˝ povrch vnit¯nÌ komory trouby se nejlÈpe
ËistÌ, dokud je trouba tepl·.
Po kaûdÈm pouûitÌ vyt¯ete troubu mÏkk˝m kusem l·tky
namoËen˝m do teplÈ m˝dlovÈ vody. »as od Ëasu bude
nutnÈ provÈst d˘kladnÏjöÌ ËiötÏnÌ s pouûitÌm speci·lnÌch
ËisticÌch prost¯edk˘ na trouby.
Jestliûe zneËiöùov·nÌ skonËilo, je pro zmÏkËenÌ usazenin
a snazöÌ ËiötÏnÌ dobrÈ provÈst n·sledujÌcÌ kroky potÈ,
co trouba vychladne:
1. Postavte grilovacÌ/masovou p·nev na roöt ve
spodnÌch vodÌtk·ch.
2. P¯idejte p·r kapek mycÌho tekutÈho prost¯edku a
doplÚte do ˙rovnÏ asi 12 mm v¯elou vodou z konvice.
3. Zav¯ete dv̯ka trouby, natoËte knoflÌk funkcÌ trouby
na troubu s ventil·torem a nastavte knoflÌk
termostatu na 50∞C.
4. Po 15 minut·ch termostat vypnÏte a nechte ventil·tor
trouby dalöÌch 5 minut pokraËovat bez oh¯evu, kdy
teplota vody klesne.
5. OpatrnÏ z trouby vyjmÏte p·nev s vodou a s pouûitÌm
bÏûn˝ch ËisticÌch prost¯edk˘ na trouby odstraÚte
vöechny zbytky neËistot.
6. Nechte nas·knout p¯ip·lenÈ pot¯ÌsnÏnÌ na dnÏ trouby
m˝dlovou vodou podle pot¯eby i delöÌ dobu.
VodÌtka roöt˘ - plech˘
Pro ËiötÏnÌ tato vodÌtka namoËte do teplÈ m˝dlovÈ vody
a ˙pornÈ skvrny odstraÚte nekovovou "dr·tÏnkou"
dob¯e namoËenou do m˝dlovÈ vody. Dob¯e opl·chnÏte
a vyt¯ete do sucha kusem mÏkkÈ l·tky.
Tato vodÌtka lze pro snazöÌ ËiötÏnÌ vyjmout (viz obr·zek).
Kdyû p¯ipevÚujete vodÌtka zpÏt do trouby, dbejte, aby
matice byly bezpeËnÏ utaûeny.
m
17
Tukov˝ filtr (Obr. 12 na str. 3)
Aby nedoch·zelo k n·nos˘m tuku na lopatk·ch
ventil·toru, musÌ se na vÏtracÌ otvory na zadnÌ stÏnÏ
nasadit tukov˝ filtr.
»iötÏnÌ tukovÈho filtru
Kdyû trouba vychladne, vyjmÏte filtr zatlaËenÌm na
vyËnÌvajÌcÌ jaz˝Ëek smÏrem vzh˘ru a filtr peËlivÏ vyperte.
Tukov˝ filtr by se mÏl po kaûdÈm pouûitÌ vyËistit. Tento
filtr lze pr·t v myËce na n·dobÌ p¯i teplotÏ 65∞C. Kdyû je
filtr silnÏ zneËiötÏn, vloûte ho do n·doby s vodou a
p¯idejte lûiËku pracÌho pr·öku pro automatickÈ praËky
nebo mycÌho pr·öku pro myËky. Vodu uveÔte do varu
a asi 30 minut nebo podle stupnÏ zneËiötÏnÌ dÈle nechte
vodu p˘sobit. UjistÏte se, ûe roztok se nevyva¯il, protoûe
by to na filtru zanechalo stopy.
Filtr opl·chnÏte v ËistÈ vodÏ a vysuöte.
NezapomeÚte p¯ed dalöÌm pouûitÌm trouby nasadit filtr
zpÏt do trouby.
V˝mÏna û·rovky trouby (Obr. 13 na str. 4)
Jestliûe je t¯eba vymÏnit û·rovku, nov· û·rovka musÌ
odpovÌdat n·sledujÌcÌ specifikaci:
- V˝kon: 15W.
- NapÏtÌ: 220-240 V st¯. (50Hz).
- Odolnost v˘Ëi teplotÏ 300∞C.
- Patice: E14.
Tyto û·rovky jsou k dost·nÌ v odbornÈm elektroobchodÏ
nebo ve vaöem mÌstnÌm autorizovanÈm servisnÌm
st¯edisku spot¯ebiˢ Zanussi.
P¯i vlastnÌ v˝mÏnÏ vadnÈ û·rovky:
1. P¯esvÏdËte se, ûe trouba je odpojena od elektrickÈho
nap·jenÌ.
2. NatoËte sklenÏn˝ kryt û·rovky proti smÏru ot·ËenÌ
hodinov˝ch ruËiËek.
3. VyjmÏte vadnou û·rovku a nasaÔte novou.
4. NasaÔte zpÏt sklenÏn˝ kryt.
5. P¯ipojte elektrickÈ nap·jenÌ trouby.
»iötÏnÌ zavÏöenÈho grilu
Tento model je opat¯en zavÏöen˝m grilovacÌm tÏlesem,
aby se vrchnÌ stÏna vnit¯nÌ komory trouby sn·ze Ëistila.
P¯ed dalöÌm postupem zajistÏte odpojenÌ
trouby od elektrickÈho nap·jenÌ.
1) Odöroubujte örouby, kterÈ p¯idrûujÌ gril na mÌstÏ (viz
Obr. 10 na str. 3).
2) Pak opatrnÏ zat·hnÏte za gril smÏrem dol˘, aby se
zp¯Ìstupnila vrchnÌ plocha (viz Obr. 11 na str. 3).
3) VyËistÏte vrchnÌ plochu vnit¯nÌ komory trouby
vhodn˝m ËisticÌm prost¯edkem a vyt¯ete p¯ed
usazenÌm grilovacÌho tÏlesa do sucha.
4) JemnÏ zatlaËte grilovacÌ tÏleso zpÏt na mÌsto a
pevnÏ p¯iöroubujte p¯ipevÚujÌcÌ matice.
POZN¡MKA: P¯esvÏdËte se, ûe matice
p¯idrûujÌcÌ grilovacÌ tÏleso jsou pevnÏ
utaûeny, aby za provozu trouby nedoölo ke
spadnutÌ tÏlesa dol˘.
m
18
Kdyû nÏco nepracuje spr·vnÏ
Jestliûe spot¯ebiË nepracuje spr·vnÏ, prosÌm, proveÔte n·sledujÌcÌ kontroly a teprve pak kontaktujte svoje mÌstnÌ
servisnÌ st¯edisko v˝robk˘ ZANUSSI.
PÿÕZNAK
n Trouba se nezapne.
n Kontrolka teploty trouby se nerozsvÌtÌ.
n Kontrolka trouby se nerozsvÌtÌ.
n P¯Ìprava pokrm˘ trv· p¯Ìliö dlouho, nebo se naopak
peËou p¯Ìliö rychle.
n Na pokrmu a uvnit¯ trouby se usazuje p·ra v
podobÏ kapek vody.
n »asovaË nefunguje.
n Ventil·tor trouby je p¯Ìliö hluËn˝.
ÿEäENÕ
u Zkontrolujte, zda jsou nastaveny hodiny, zda je
trouba zapnuta na ruËnÌ ovl·d·nÌ a zda je zapnuta
funkce trouby a zvolena spr·vn· teplota.
u Zkontrolujte, zda je spot¯ebiË spr·vnÏ zapojen a v
pouûitÈ z·suvce je napÏtÌ, nebo zda vypÌnaË
p¯ÌsluönÈho elektrickÈho okruhu je zapnut˝.
u Nastavte knoflÌk termostatu na urËitou teplotu.
u Nastavte knoflÌk funkcÌ trouby na nÏjakou funkci.
u Nastavte knoflÌk funkcÌ trouby na nÏjakou funkci.
u Zkontrolujte û·rovku osvÏtlenÌ a podle pot¯eby ji
vymÏÚte (viz "»iötÏnÌ trouby").
u Bude asi nutnÈ zmÏnit nastavenÌ termostatu.
u P¯eËtÏte si tuto p¯ÌruËku a pozornost vÏnujte
zejmÈna Ë·sti "PouûÌv·nÌ trouby".
u Po dokonËenÌ p¯Ìpravy pokrm˘ je nenech·vejte v
troubÏ dÈle neû 15-20 minut.
u Zkontrolujte stav podle pokyn˘ pro ËasovaË.
u Zkontrolujte, zda je tukov˝ filtr spr·vnÏ nasazen.
u Zkontrolujte, zda vodÌtka a peËicÌ plechy Ëi pek·Ëe
nevibrujÌ a nedot˝kajÌ se zadnÌ stÏny trouby.
Jestliûe trouba po provedenÌ v˝öe uveden˝ch kontrol
st·le nefunguje spr·vnÏ, kontaktujte svoje mÌstnÌ
autorizovanÈ servisnÌ st¯edisko v˝robk˘ ZANUSSI.
P¯itom poËÌtejte s tÌm, ûe budete t·z·ni na n·sledujÌcÌ
informace:
1. Vaöe jmÈno, adresu a poötovnÌ smÏrovacÌ ËÌslo.
2. Vaöe telefonnÌ ËÌslo.
3. JasnÈ a struËnÈ shrnutÌ podrobnostÌ z·vady.
4. Model, ËÌslo v˝robku (Prod. No.) a v˝robnÌ ËÌslo
(Ser. No.) spot¯ebiËe (kterÈ naleznete na typovÈm
ötÌtku).
5. Datum zakoupenÌ spot¯ebiËe.
ProsÌm, vezmÏte na vÏdomÌ, ûe p¯i kaûdÈm z·ruËnÌm
servisu je nutnÈ poskytnout doklad o zakoupenÌ a
z·ruËnÌ list.
Z·kaznÌci se spot¯ebiËem v z·ruce by se mÏli ujistit, ûe
p¯ed p¯ivol·nÌm technika byla provedena kontrola podle
v˝öe uveden˝ch krok˘, protoûe servisnÌ technik si bude
v p¯ÌpadÏ, ûe se nejedn· o mechanickou nebo elektrickou
z·vadu, ˙Ëtovat poplatek.
19
Z·ruka, servis a n·hradnÌ dÌly
P¯eËtÏte si tento n·vod k obsluze a dodrûujte v nÏm
uvedenÈ rady a pokyny. V mnoha p¯Ìpadech si budete
moci vyjasnit jakÈkoli pochybnosti sami a tudÌû vyhnout
se zbyteËn˝m vol·nÌm do servisu. P¯edchozÌ Ë·st
nazvan· "Kdyû spot¯ebiË nepracuje spr·vnÏ" obsahuje
doporuËenÌ, co by se mÏlo zkontrolovat d¯Ìve,
neû zavol·te servisnÌho technika.
Jestliûe po tÏchto kontrol·ch z·vada st·le existuje,
zavolejte Vaöe nejbliûöÌ autorizovanÈ servisnÌ st¯edisko
Zanussi.
UjistÏte se, prosÌm, ûe m˘ûete sdÏlit model a seriovÈ
ËÌslo spot¯ebiËe. Tyto informace naleznete na datovÈm
ötÌtku uvnit¯ sk¯ÌnÏ.
Origin·lnÌ n·hradnÌ dÌly lze koupit od autorizovan˝ch
st¯edisek servisu Zanussi.
PodmÌnky z·ruky
My, v˝robce, zaruËujeme, ûe jestliûe bÏhem 12 mÏsÌc˘
od data zakoupenÌ tohoto spot¯ebiËe Zanussi se tento
spot¯ebiË nebo jak·koli jeho Ë·st uk·ûou jako vadnÈ,
pouze z d˘vodu vadnÈho zpracov·nÌ, nebo vadnÈho
materi·lu, provedeme podle naöeho uv·ûenÌ buÔ opravu
nebo v˝mÏnu tÈhoû BEZ PLACENÕ za pr·ci, materi·l
nebo p¯epravu za p¯edpokladu, ûe:
- Spot¯ebiË byl spr·vnÏ instalov·n a pouûÌv·n pouze
na napÏtÌ uvedenÈ na ötÌtku jmenovit˝ch hodnot.
- Spot¯ebiË byl pouûÌv·n pouze pro norm·lnÌ dom·cÌ
˙Ëely a v souladu s pokyny v˝robce pro provoz
a ˙drûbu.
- Na spot¯ebiËi neprov·dÏla servis, ˙drûbu ani opravu
jin· neû n·mi autorizovan· osoba, ani spot¯ebiË
nerozebÌrala nebo s nÌm manipulovala jinak.
- Vöechny servisnÌ pr·ce podle tÈto z·ruky musÌ
prov·dÏt servis Zanussi nebo jÌm autorizovanÈ
st¯edisko.
- Kaûd˝ vymÏnÏn˝ spot¯ebiË nebo vymÏnÏn· vadn·
souË·st se stanou naöÌm vlastnictvÌm.
- Tato z·ruka platÌ vedle Vaöich z·konn˝ch nebo
jin˝ch pr·vnÏ podloûen˝ch pr·v.
V›JIMKY - tato z·ruka se nevztahuje na:
- PoökozenÌ nebo poûadavky vzniklÈ v d˘sledku
p¯epravy, nespr·vnÈho pouûitÌ nebo nedbalosti,
v˝mÏny û·rovek a snÌmatel˝ch Ë·stÌ ze skla nebo
plastick˝ch hmot.
- N·klady spojenÈ s poûadavky na odstranÏnÌ z·vad
spot¯ebiËe, kter˝ je nespr·vnÏ instalov·n.
- Spot¯ebiËe, kterÈ jsou pouûÌv·ny v komerËnÌm
prost¯edÌ vËetnÏ pronajÌman˝ch.
- ZemÏ EvropskÈho spoleËenstvÌ. Lze pouûÌt
standardnÌ z·ruku, ale zajiötÏnÌ, ûe spot¯ebiË splÚuje
normy platnÈ v p¯ÌsluönÈ zemi, kam byl spot¯ebiË
dopraven, je na zodpovÏdnosti a na n·klady
vlastnÌka. M˘ûe b˝t vyûadov·n doklad o koupi.
Model .......................................................................
»Ìslo v˝robku (Prod. No.) .........................................
SeriovÈ ËÌslo (Serial. No.)..........................................
Origin·lnÌ n·hradnÌ dÌly, kterÈ
majÌ certifikaci v˝robce
spot¯ebiËe a jsou opat¯eny
tÌmto symbolem, jsou k
dost·nÌ pouze v naöem
servisnÌm st¯edisku a n·mi
autorizovan˝ch servisnÌch
st¯ediscÌch.
20
Instalace
ElektrickÈ p¯ipojenÌ
Trouba musÌ b˝t nainstalov·na v souladu s
dodan˝mi pokyny.
TechnickÈ ˙daje
ROZMÃRY V˝öka 580 mm
V›KLENKU ä̯ka 560-570 mm
Hloubka 550 mm
ROZMÃRY V˝öka 320 mm
VNITÿNÕ ä̯ka 420 mm
KOMORY Hloubka 390 mm
TROUBY Objem 53,2 litr˘
Tuto troubu musÌ instalovat kvalifikovan˝
person·l podle p¯ÌsluönÈ platnÈ normy.
JmenovitÈ ˙daje topn˝ch tÏles
Topn· tÏlesa trouby 1,8 kW
VrchnÌ topnÈ tÏleso 0,8 kW
SpodnÌ topnÈ tÏleso 1,0 kW
KonvekËnÌ tÏleso 2,0 kW
TopnÈ tÏleso grilu 1,75 kW
TopnÈ tÏleso dvojitÈho grilu 2,55 kW
Ventil·tor horkovzduönÈho provozu 30W
OsvÏtlenÌ trouby 15W
ChladicÌ ventil·tor 25W
Celkov˝ jmenovit˝ v˝kon (p¯i 230-240V) 2,6 kW
m m
Tato trouba je navrûena pro p¯ipojenÌ na jednof·zov˝
elektrick˝ p¯Ìvod 230-240V st¯ÌdavÈho napÏtÌ (50Hz).
Trouba m· snadno p¯Ìstupnou svorkovnici, kter· je
oznaËena takto:
PÌsmeno L - ûiv˝ vodiË (f·ze)
PÌsmeno N - st¯ednÌ vodiË (nul·k)
y - zemnicÌ svorka
TATO TROUBA MUSÕ B›T OPATÿENA PÿÕSLUäNOU
OCHRANOU PÿED NEBEZPE»N›M DOTYKOV›M
NAPÃTÕM.
Tato trouba je opat¯ena p¯ipojovacÌm kabelem typu
H05RR-F o pr˘¯ezu 3x1,5mm
2
.
Mezi troubu a elektrick˝ p¯Ìvod (sÌù) je nutnÈ namontovat
dvoupÛlov˝ vypÌnaË s minim·lnÌ mezerou mezi
rozepnut˝mi kontakty 3 mm a se jmenovit˝mi hodnotami
zatÌûenÌ, aby vyhovoval mÌstnÌm platn˝m p¯edpis˘m.
Tento vypÌnaË nesmÌ v û·dnÈm bodÏ rozpojovat
ochrann˝ a zemnicÌ vodiË (ûlutozelen˝ vodiË).
D˘leûitÈ upozornÏnÌ
Po instalaci a p¯ipojenÌ se kabel musÌ umÌstit tak, aby se
nemohl v û·dnÈm mÌstÏ oh¯·t vÌce neû na 60∞C nad
teplotu okolÌ.
P¯ed p¯ipojov·nÌm trouby zkontrolujte, zda jiötÏnÌ v
dom·cÌ instalaci snese zatÌûenÌ zp˘sobenÈ troubou a
zda je p¯Ìvod elektrickÈ energie opat¯en ¯·dnou ochranou
p¯ed nebezpeËn˝m dotykov˝m napÏtÌm.
V˝robce odmÌt· jakoukoli odpovÏdnost
za nedodrûenÌ tÏchto bezpeËnostnÌch
opat¯enÌ.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Zanussi BMS641A Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
Tato příručka je také vhodná pro