Electrolux EK666CE Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
Elektrick˝ spor·k se sklokeramickou varnou deskou
VOD K POUéITÕ
EK 666 CE
2
3
OBSAH
VäEOBECN… POKYNY 4
LIKVIDACE OBALŸ 4
BEZPE»NOSTNÕ POKYNY 5
UVEDENÕ DO PROVOZU 5
PeËicÌ trouba 5
SpÌnacÌ hodiny 5
Popis spot¯ebiËe 6
SPÕNACÕ HODINY 7
Po p¯ipojenÌ spor·ku... 7
NastavenÌ dennÌho Ëasu 7
Kr·tkodobÈ odmϯov·nÌ Ëasu 7
Vymaz·nÌ ˙daje kr·tkodobÈho odmϯenÌ Ëasu 8
AutomatickÈ vypnutÌ 8
Vymaz·nÌ automatickÈho vypnutÌ 8
PLOT›NKY 9
VarnÈ n·doby 9
Sklokeramick· varn· deska 10
Ovl·d·nÌ 10
Ochrana p¯ed p¯eh¯·tÌm 10
PE»ICÕ TROUBA 11
Ovl·d·nÌ 11
Druhy provozu 11
Z·suvnÈ ˙rovnÏ 12
Tabulka peËenÌ peËiva 13
PeËenÌ masa 14
Tabulka peËenÌ masa 15
Grilov·nÌ a zapÈk·nÌ 16
Tabulka grilov·nÌ 16
Zava¯ov·nÌ 17
Tabulka zava¯ov·nÌ 17
Rozmrazov·nÌ 18
Tabulka rozmrazov·nÌ 18
Z¡SUVKA NA PÿÕSLUäENSTVÕ 18
»IäTÃNÕ A ⁄DRéBA 19
»elnÌ stÏna 19
Sklokeramick· varn· deska 19
PeËicÌ trouba 20
P¯ÌsluöenstvÌ 20
V›MÃNA NÃKTER›CH »¡STÕ SPOR¡KU 21
é·rovka osvÏtlenÌ peËicÌ trouby 21
OstatnÌ p¯ÌsluöenstvÌ 21
CO DÃLAT V PÿÕPADÃ PROBL…MŸ? 21
N¡VOD K MONT¡éI 22
BezpeËnostnÌ pokyny pro instalatÈra 22
P¯ipojenÌ spor·ku a jeho umÌstÏnÌ 22
P¯ipojenÌ do elektrickÈ sÌtÏ 23
TECHNICK… ⁄DAJE 24
SERVIS 24
Z¡RUKA, SERVIS A N¡HRADNÕ DÕLY 25
4
VäEOBECN… POKYNY
V·ûen· z·kaznice, v·ûen˝ z·kaznÌku,
p¯ed uvedenÌm tohoto spor·ku do provozu si pozornÏ proËtÏte n·sledujÌcÌ n·vod. Velmi rychle se tak sezn·mÌte
s jeho ovl·d·nÌm. Nejd¯Ìve vöak zkontrolujte, zda jste spor·k dostali v po¯·dku. Pokud zjistÌte, ûe byl p¯i p¯epravÏ
poökozen, obraùte se na prodejce nebo na region·lnÌ sklad, kter˝ v·m spor·k dodal. TelefonnÌ ËÌslo najdete na
dokladu o koupi nebo na dodacÌm listu.
Elektrick˝ spor·k nenÌ hraËka...
Spor·k, a p¯edevöÌm jeho plot˝nky, odtah par a dv̯ka
peËicÌ trouby jsou p¯i provozu horkÈ!
Nedovolujte proto p¯edevöÌm mal˝m dÏtem, aby se
ke spor·ku p¯ibliûovaly, protoûe jeötÏ nerozpoznajÌ
nebezpeËÌ, kterÈ jim hrozÌ p¯i zach·zenÌ s elektrick˝mi
spot¯ebiËi. StaröÌ dÏti nechte pracovat se spor·kem
pouze pod vaöÌm dozorem. Naöe spot¯ebiËe odpovÌdajÌ
bezpeËnostnÌm p¯edpis˘m t˝kajÌcÌch se technick˝ch
pracovnÌch prost¯edk˘. Tyto p¯edpisy vöak nemohou
pokr˝vat vöechna eventu·lnÌ rizika.
Tento spor·k odpovÌd· poûadavk˘m smÏrnice
ES 89/336 EG o odruöenÌ, jakoû i normÏ EN 60555
t˝kajÌcÌ se zpÏtnÈho p˘sobenÌ na sÌù.
Z hlediska ochrany p¯ed nebezpeËÌm vznÌcenÌ
odpovÌd· tento spor·k typu Y (IEC 335-2-6): spot¯ebiËe
tohoto typu smÏjÌ st·t pouze z jednÈ strany vedle vyööÌ
kuchyÚskÈ sk¯ÌÚky, dalöÌch spot¯ebiˢ nebo zdÌ.
BezpeËn˝ provoz tohoto spot¯ebiËe bude zajiötÏn
pouze v p¯ÌpadÏ, ûe se budete ¯Ìdit bezpeËnostnÌmi
pokyny z p¯ÌsluönÈ kapitoly.
LIKVIDACE OBALŸ
Obaly a pomocnÈ obalovÈ prost¯edky naöich velk˝ch
elektrospot¯ebiˢ jsou s v˝jimkou d¯eva recyklovatelnÈ
a mÏly by se pokud moûno odevzdat k recyklaci.
Pokud obaly nem˘ûete vyuûÌt jinak, doporuËujeme:
ï obaly z papÌru, lepenky a vlnitÈ lepenky byste mÏli
odvÈzt do p¯Ìsluön˝ch kontejner˘,
ï plastovÈ Ë·sti obal˘ byste mÏli rovnÏû dopravit do
p¯Ìsluön˝ch kontejner˘; pokud je v mÌstÏ bydliötÏ
nem·te, m˘ûete tyto materi·ly odevzdat do
domovnÌho odpadu.
Jako pomocnÈ obalovÈ prost¯edky jsou u n·s povoleny
jen recyklovatelnÈ plasty, nap¯.
V tÏchto p¯Ìkladech p¯edstavuje
PE polyetylen**
02 = PE-HD
04 = PE-LD
PP polypropylen
PS polystyren
5
BEZPE»NOSTNÕ POKYNY
UVEDENÕ DO PROVOZU
ï Spor·k smÌ p¯ipojit pouze elektroinstalatÈr s
p¯Ìsluön˝m opr·vnÏnÌm. TÌm je zaruËeno, ûe budou
dodrûeny z·konnÈ p¯edpisy a technickÈ podmÌnky
mÌstnÌch elektrorozvodn˝ch z·vod˘ pro p¯ipojenÌ
elektrospot¯ebiˢ. D˘leûitÈ pokyny k tomuto tÈmatu
najde odbornÌk v kapitole "N·vod k mont·ûi".
ï P¯eh¯·tÈ tuky a oleje se mohou na plot˝nk·ch
vznÌtit. Pokrmy na tuku nebo na oleji (nap¯. hranolky)
se smÏjÌ p¯ipravovat jen pod dohledem.
ï Zvl·ötnÌ opatrnost je t¯eba zachov·vat p¯i provozu
grilu. P¯i grilov·nÌ nepouötÏjte ke spor·ku dÏti.
ï Spor·k se nesmÌ Ëistit horkovzduön˝mi a tlakov˝mi
ËisticÌmi p¯Ìstroji.
ï Opravy spor·ku, zvl·ötÏ jeho vodiv˝ch Ë·stÌ, smÌ
prov·dÏt pouze odbornÌk. V p¯ÌpadÏ poruchy se
proto obraùte na n·ö servis.
ï P¯i p¯ipojenÌ jin˝ch elektrospot¯ebiˢ v blÌzkosti
spor·ku dbejte na to, aby se jejich p¯ÌvodnÌ kabely
nedot˝kaly hork˝ch plot˝nek, nebo aby se
nep¯iv¯ely do hork˝ch dv̯ek spor·ku.
ï Nedovolujte p¯edevöÌm mal˝m dÏtem, aby se
p¯ibliûovaly ke spor·ku, protoûe jeötÏ nerozpoznajÌ
nebezpeËÌ, kterÈ jim hrozÌ p¯i zach·zenÌ s
elektrick˝mi spot¯ebiËi. StaröÌ dÏti nechte pracovat
se spor·kem pouze pod vaöÌm dozorem.
ï V z·suvce na p¯ÌsluöenstvÌ m˘ûe dojÌt p¯i provozu
peËicÌ trouby k akumulaci tepla. Neskladujte tam
proto ho¯lavÈ materi·ly, jako nap¯. ËisticÌ spreje,
ËisticÌ prost¯edky, plastovÈ s·Ëky, chÚapky, papÌr
atd.
Zvl·ötnÌ upozornÏnÌ t˝kajÌcÌ se
sklokeramickÈ varnÈ desky:
ï Kdyby se na sklokeramickÈm povrchu objevily
viditelnÈ trhliny, p¯epnÏte ihned vöechny p¯epÌnaËe
plot˝nek na "vypnuto" (na "0"). Potom odpojte spor·k
ze sÌtÏ: vypnÏte jistiË, nebo vyöroubujte pojistky.
ï Varn· deska se nesmÌ pouûÌvat jako pracovnÌ
plocha. V û·dnÈm p¯ÌpadÏ neoh¯Ìvejte na plot˝nk·ch
pokrmy v hlinÌkovÈ fÛlii nebo v plastov˝ch n·dob·ch.
Kdyû budete uv·dÏt spor·k poprvÈ do provozu,
proveÔte n·sledujÌcÌ kroky.
PeËicÌ trouba
VyjmÏte z peËicÌ trouby veökerÈ p¯ÌsluöenstvÌ a umyjte
je teplou vodou s bÏûn˝m mycÌm prost¯edkem.
NepouûÌvejte abrazivnÌ ËisticÌ prost¯edky!
Zav¯ete dv̯ka peËicÌ trouby a asi na 30 aû 60 minut ji
zapnÏte: nastavte funkci vrchnÌho a spodnÌho oh¯evu
a maxim·lnÌ teplotu. BÏhem tÈto doby mÌstnost dob¯e
vÏtrejte. Z·pach novoty, kter˝ se p¯i tomto "vypalov·nÌ"
uvolÚuje, je norm·lnÌ. Potom peËicÌ troubu teplou
vodou a bÏûn˝m mycÌm prost¯edkem umyjte.
SpÌnacÌ hodiny
Podle n·vodu v p¯ÌsluönÈ kapitole nastavte spÌnacÌ
hodiny.
6
POPIS SPOTÿEBI»E
Celkov˝ pohled na spot¯ebiË
1 sklokeramick· varn· deska
2 plot˝nky
3 ovl·dacÌ panel
4 peËicÌ trouba
5 dv̯ka peËicÌ trouby s pr˘hledn˝m okÈnkem
6 drûadlo
7 z·suvka na p¯ÌsluöenstvÌ
8 v˝ökovÏ nastavitelnÈ noûiËky
9 sokl spor·ku
Ovl·dacÌ panel
A spÌnacÌ hodiny
B p¯epÌnaË levÈ p¯ednÌ plot˝nky
C p¯epÌnaË levÈ zadnÌ plot˝nky
D p¯epÌnaË pravÈ zadnÌ plot˝nky
E p¯epÌnaË pravÈ p¯ednÌ plot˝nky
F p¯epÌnaË funkcÌ peËicÌ trouby
G regul·tor teploty peËicÌ trouby
H provoznÌ kontrolka; signalizuje, ûe peËicÌ trouba
a/nebo plot˝nky jsou v provozu.
K kontrolka termostatu; signalizuje, ûe jedno z topn˝ch
tÏles peËicÌ trouby je v provozu.
7
SPÕNACÕ HODINY
TLA»ÕTKO 1 (-) SLOUéÕ KE SNÕéENÕ A
NASTAVENÕ »ASOV…HO
⁄DAJE.
TLA»ÕTKO 2 (+) SLOUéÕ KE ZV›äENÕ
»ASOV…HO ⁄DAJE.
SYMBOL VARN… N¡DOBY
(PÿÕPRAVY POKRMU)
Po p¯ipojenÌ spor·ku...
... blik· cel˝ ˙daj 0:00 (obr. 1). Pro provoz spor·ku je
bezpodmÌneËnÏ nutnÈ nastavit dennÌ Ëas. Aktu·lnÌ
dennÌ Ëas bÏûÌ v odmϯenÌ Ëasu 0:01 aû 24.00. Hodiny
se musÌ nastavit.
NastavenÌ dennÌho Ëasu
Postup:
1. Nejd¯Ìve stisknÏte z·roveÚ tlaËÌtko 1 a tlaËÌtko 2 a
drûte je, dokud se neobjevÌ ˙daj 88:88 (obr. 2).
Pak obÏ tlaËÌtka uvolnÏte (obr. 3) a ihned stisknÏte
tlaËÌtko 2, na displeji se objevÌ 12.00 (obr. 4) a
potom p¯ejdÏte k nastavenÌ dennÌho Ëasu pomocÌ
tlaËÌtka 1 nebo 2 (obr. 5).
2. Asi po 5 sekund·ch od poslednÌho stisknutÌ tlaËÌtka
je dennÌ Ëas potvrzen.
P¯i zmÏnÏ Ëasu nebo po v˝padku proudu tento postup
opakujte.
D˘leûitÈ upozornÏnÌ: Symbol varnÈ n·doby nem·
po nastavenÌ dennÌho Ëasu svÌtit. V p¯ÌpadÏ, ûe p¯ece
jen svÌtÌ, doölo k nechtÏnÈmu nastavenÌ kr·tkÈho
ËasovÈho intervalu, kter˝ ubÌh· (viz "Vymaz·nÌ ˙daje
kr·tkodobÈho odmϯenÌ Ëasu").
Kr·tkodobÈ odmϯov·nÌ Ëasu
PomocÌ funkce kr·tkodobÈho odmϯov·nÌ Ëasu lze
nastavit Ëas, po jehoû uplynutÌ zaznÌ akustick˝ sign·l.
Tuto funkci lze prakticky vyuûÌt takto: p¯i va¯enÌ vajec
nebo tÏstovin, p¯i louhov·nÌ Ëaje apod. Maxim·lnÏ lze
nastavit 24 hodin.
D˘leûitÈ upozornÏnÌ:
Funkce kr·tkodobÈho odmϯov·nÌ Ëasu by se nemÏla
pouûÌvat z·roveÚ s peËicÌ troubou, protoûe po uplynutÌ
Ëasu se spor·k vypne. Kr·tkodobÈ odmϯov·nÌ Ëasu
nespÌn· plot˝nky.
Obr. 1
Obr. 2
Obr. 3
Obr. 4
Obr. 5
8
Obr. 6
Obr. 7
Obr. 8
Obr. 9
Obr. 10
Obr. 11
Obr. 12
Postup:
1. StisknÏte tlaËÌtko 1, na displeji se objevÌ 0:00 a
symbol varnÈ n·doby (obr. 6). StisknÏte tlaËÌtko 2,
dokud se neobjevÌ poûadovan˝ kr·tk˝ interval
(obr. 7). ZmÏnu m˘ûe podle pot¯eby provÈst
tlaËÌtkem 1.
2. Asi 5 sekund po nastavenÌ symbol varnÈ n·doby
jednou blikne a nastaven˝ Ëas zaËne ubÌhat.
3. V okamûiku vypnutÌ (na displeji 0:00) zaznÌ asi na
2 minuty akustick˝ sign·l a ˙daj na displeji zaËne
blikat (obr. 8). JeötÏ jednou stisknÏte tlaËÌtko 1
(obr. 9).
Vymaz·nÌ ˙daje kr·tkodobÈho odmϯenÌ Ëasu
JakÈkoliv nastavenÌ kr·tkodobÈho intervalu m˘ûete
kdykoliv vr·tit zpÏt na 0.
Postup:
1. StisknÏte jednou tlaËÌtko 1 a potom je tisknÏtÏ tak
dlouho, dokud se neobjevÌ 0:00 (obr. 10).
2. TlaËÌtko uvolnÏte a po kr·tkÈ dobÏ se na displeji
objevÌ dennÌ Ëas.
AutomatickÈ vypnutÌ
Funkce automatickÈho vypnutÌ slouûÌ k tomu, aby se
peËicÌ trouba po urËitÈ dobÏ provozu samoËinnÏ
vypnula. Maxim·lnÏ lze nastavit 24 hodin. Funkce
automatickÈho vypnutÌ p¯itom neovl·d· plot˝nky.
UpozornÏnÌ:
P¯i pouûitÌ automatickÈho vypnutÌ lze pouûÌt p¯i p¯ÌpravÏ
pokrm˘, kterÈ se nemusejÌ mÌchat ani hlÌdat.
Postup:
1. ZapnÏte peËicÌ troubu: nastavte druh provozu a
teplotu.
2. StisknÏte jednou tlaËÌtko 1, na displeji se objevÌ
˙daj 0:00 a symbol varnÈ n·doby (obr. 6). Potom
tisknÏte tlaËÌtko 2 tak dlouho, dokud se neobjevÌ
poûadovan˝ kr·tkodob˝ interval (obr. 7). ZmÏnu
nastavenÌ lze podle pot¯eby provÈst tlaËÌtkem 1.
3. Asi 5 sekund po nastavenÌ symbol varnÈ n·doby
jednou blikne a nastaven˝ Ëas zaËne ubÌhat.
4. V okamûiku vypnutÌ (na displeji 0:00) zaznÌ asi na
2 minuty akustick˝ sign·l, ˙daj na displeji zaËne
blikat a peËicÌ trouba (osvÏtlenÌ a topn· tÏlesa) se
vypne (obr. 8). JeötÏ jednou stisknÏte tlaËÌtko 1
(obr. 9).
5. Potom peËicÌ troubu bezpodmÌneËnÏ vypnÏte,
tj. nastavte p¯epÌnaË funkcÌ a teploty na 0. Vyt·hnÏte
hotovÈ pokrmy z trouby.
Vymaz·nÌ automatickÈho vypnutÌ
JakÈkoliv nastavenÌ automatickÈho vypnutÌ m˘ûete
kdykoliv vr·tit zpÏt na 0.
Postup:
1. StisknÏte jednou tlaËÌtko 1 a potom je tisknÏte tak
dlouho, dokud se na displeji neobjevÌ 0:00
(obr. 10).
2. TlaËÌtko uvolnÏte a po kr·tkÈ dobÏ se na displeji
objevÌ dennÌ Ëas.
3. Jestliûe je peËicÌ trouba v provozu, vypnÏte ji.
9
PLOT›NKY
ï NezapÌnejte plot˝nky, na kter˝ch nenÌ varn· n·doba
a nepouûÌvejte plot˝nky k vyh¯Ìv·nÌ mÌstnostÌ.
ï Dbejte na to, aby plot˝nky i dna varn˝ch n·dob
byly ËistÈ, protoûe neËistoty zhoröujÌ funkËnost.
ï P¯eh¯·tÈ tuky a oleje se mohou na plot˝nk·ch
vznÌtit. Pokrmy na tuku nebo na oleji
(nap¯. hranolky) se smÏjÌ p¯ipravovat jen pod
dohledem.
ï Sklokeramick· varn· deska je velmi odoln·, ale
nikoli nerozbitn·. Kdyû na ni dopadnou ostrÈ a
tvrdÈ p¯edmÏty, mohou ji poökodit.
ï P¯i zah¯Ìv·nÌ plot˝nky mÌrnÏ bzuËÌ. Tento zvuk
nem· vliv na jejich funkËnost.
ï »ervenÏ ûhnoucÌ plocha m˘ûe p¯i pohledu ze
strany p¯esahovat okraj varnÈ zÛny.
ï Zrnka pÌsku nebo drsnÈ litinovÈ n·doby mohou
poökr·bat sklokeramick˝ povrch a dekor.
ï Kdyby se na sklokeramickÈm povrchu objevily
viditelnÈ trhliny, p¯epnÏte ihned vöechny p¯epÌnaËe
plot˝nek na "vypnuto" (na "0"). Potom odpojte
spor·k ze sÌtÏ: vypnÏte jistiË, nebo vyöroubujte
pojistky. Zavolejte do servisu.
ï Varn· deska se nesmÌ pouûÌvat jako pracovnÌ
plocha. V û·dnÈm p¯ÌpadÏ neoh¯Ìvejte na
plot˝nk·ch pokrmy v hlinÌkovÈ fÛlii nebo v
plastov˝ch n·dob·ch.
VarnÈ n·doby
Plot˝nky se plnÏ vyuûÌvajÌ jen v p¯ÌpadÏ, ûe na nÏ
postavÌte varnÈ n·doby s rovn˝m dnem a pr˘mÏrem
p¯izp˘soben˝m pr˘mÏru plot˝nky. NerovnÈ dno n·dob
je p¯ÌËinou delöÌho uv·dÏnÌ do varu a zv˝öenÈ
energetickÈ spot¯eby.
DoporuËuje se normovanÈ varnÈ n·dobÌ urËenÈ pro
elektrickÈ plot˝nky se zabrouöen˝m siln˝m dnem.
Jejich pr˘mÏr smÌ b˝t vÏtöÌ, ale v û·dnÈm p¯ÌpadÏ
menöÌ neû plot˝nka, protoûe tak doch·zÌ k tepeln˝m
ztr·t·m a navÌc se mohou na plot˝nk·ch p¯ipalovat
neËistoty. VarnÈ n·doby by mÏly b˝t v z·sadÏ p¯ikrytÈ
pokliËkou.
N·doby ze û·ruvzdornÈho skla se zabrouöen˝m dnem
jsou vhodnÈ, pokud odpovÌdajÌ pr˘mÏru plot˝nky.
VarnÈ n·doby, kterÈ p¯esahujÌ plot˝nky, by mohly v
d˘sledku vznikajÌcÌho tepelnÈho napÏtÌ prasknout.
Ani û·ruvzdornÈ n·doby vöak nesn·öejÌ p¯Ìliö velkÈ
teplotnÌ rozdÌly.
Vyh˝bejte se takÈ tomu, abyste p¯ilÈvali do hork˝ch
n·dob studenou vodu, nebo n·doby odstavovali na
studenÈ dlaûdice nebo kov. P¯i pouûitÌ sklenÏn˝ch
n·dob byste u velk˝ch plot˝nek nemÏli nastavovat
stupeÚ vyööÌ neû 2.
P¯i pouûitÌ speci·lnÌch varn˝ch n·dob je t¯eba se ¯Ìdit
navÌc pokyny v˝robce.
TlakovÈ hrnce
PouûitÌ tlakov˝ch hrnc˘ je velmi ˙spornÈ, zvl·ötÏ u
pokrm˘ s dlouhou dobou p¯Ìpravy.
NezapomÌnejte na to, abyste mÏli v hrnci vûdy
dostateËnÈ mnoûstvÌ vody. Jinak by se mohlo v
d˘sledku p¯eh¯·tÌ poökodit dno n·dobÌ i plot˝nka.
Automatick˝ provoz
BliûöÌ informace o automatickÈm provozu, Ëili o zapnutÌ
a vypnutÌ levÈ p¯ednÌ plot˝nky pomocÌ spÌnacÌch
hodin najdete v kapitole "SpÌnacÌ hodiny".
öpatnÏ öpatnÏ spr·vnÏ
10
PLOT›NKY
Sklokeramick· varn· deska
VelkÈ plot˝nky
Lev· p¯ednÌ a prav· zadnÌ plot˝nka majÌ pr˘mÏr
180 mm. V˝kon se reguluje p¯ipojov·nÌm r˘zn˝ch
topn˝ch okruh˘. Podle toho, v jakÈ poloze je p¯epÌnaË,
svÌtÌ r˘znÈ Ë·sti plot˝nky.
MalÈ plot˝nky
Lev· zadnÌ a prav· p¯ednÌ plot˝nka majÌ pr˘mÏr
145 mm. V˝kon se reguluje p¯ipojov·nÌm r˘zn˝ch
topn˝ch okruh˘. Podle toho, v jakÈ poloze je p¯epÌnaË,
svÌtÌ r˘znÈ Ë·sti plot˝nky. V poloze do stupnÏ 1 nejsou
topn· tÏlesa tÈmϯ vidÏt.
Ovl·d·nÌ
Plot˝nky se uv·dÏjÌ do provozu p¯Ìsluön˝mi p¯epÌnaËi
na ovl·dacÌm panelu spor·ku. Symboly nad
jednotliv˝mi p¯epÌnaËi oznaËujÌ p¯Ìsluönost k
plot˝nk·m. Po zapnutÌ jednÈ nebo nÏkolika plot˝nek
se na ovl·dacÌm panelu rozsvÌtÌ provoznÌ kontrolka.
Topn˝ v˝kon plot˝nek lze nastavovat v öesti stupnÌch.
DoporuËuje se vypÌnat plot˝nky asi 3 aû 5 minut p¯ed
ukonËenÌm p¯Ìpravy pokrmu. Tak lze vyuûÌt zbytkovÈho
tepla. V tabulce najdete p¯Ìklady pouûitÌ jednotliv˝ch
stupÚ˘ v˝konu.
SmaûenÌ na velkÈ plot˝nce
Nastavte p¯epÌnaË na stupeÚ 3. Jakmile je tuk
rozp·len˝, vloûte pokrm p¯ipraven˝ ke smaûenÌ na
p·nev a p¯epnÏte p¯epÌnaË na stupeÚ 2. V p¯ÌpadÏ
pot¯eby m˘ûete nastavit niûöÌ i vyööÌ stupeÚ.
Ochrana p¯ed p¯eh¯·tÌm
Vöechny plot˝nky jsou vybaveny ochranou p¯ed
p¯eh¯·tÌm, kter· chr·nÌ plot˝nky p¯i nevhodnÈm
pouûÌv·nÌ (nap¯. p¯i zah¯Ìv·nÌ bez varnÈ n·doby) p¯ed
poökozenÌm.
Poloha p¯epÌnaËe vhodn· k
0 vypnutÌ, vyuûitÌ zbytkovÈho tepla
ï udrûov·nÌ teploty, dalöÌ va¯enÌ
mal˝ch mnoûstvÌ
1 dalöÌ va¯enÌ
ï dalöÌ va¯enÌ velk˝ch mnoûstvÌ,
dalöÌ smaûenÌ vÏtöÌch kus˘
2 smaûenÌ, p¯Ìpravy jÌöky
ï smaûenÌ
3 uvedenÌ do varu,
rychlÈ osmahnutÌ, smaûenÌ
11
Ovl·d·nÌ
PeËicÌ trouba se uv·dÌ do provozu nastavenÌm
p¯epÌnaËe druhu provozu i regul·toru teploty.
Druhy provozu
PeËicÌ trouba m· tyto druhy provozu:
VrchnÌ a spodnÌ oh¯ev
Teplo vyza¯ujÌ stejnomÏrnÏ topn· tÏlesa na
stropÏ i dnÏ peËicÌ trouby. PeËenÌ masa a
peËiva je moûnÈ pouze v jednÈ z·suvnÈ ˙rovni.
Grilov·nÌ
Teplo vyza¯ujÌ topn· tÏlesa na stropÏ peËicÌ
trouby. Grilov·nÌ je vhodnÈ p¯i p¯ÌpravÏ steak˘,
¯Ìzk˘, pl·tk˘ masa a p¯i zapÈk·nÌ toast˘.
P¯i grilov·nÌ pootev¯ete dv̯ka peËicÌ trouby
a instalujte plech odr·ûejÌcÌ tepelnÈ z·¯enÌ
grilu a chr·nÌcÌ ovl·dacÌ panel.
SpodnÌ oh¯ev
Teplo vyza¯uje pouze topnÈ tÏleso na dnÏ peËicÌ
trouby.
Hork˝ vzduch
Ventil·tor se star· o trvalou cirkulaci horkÈho
vzduchu v peËicÌ troubÏ. P¯i tomto druhu provozu
lze pÈct maso a peËivo na dvou ˙rovnÌch.
Rozmrazov·nÌ
P¯i tomto druhu provozu cirkuluje studen˝
vzduch. PouûÌv· se k öetrnÈmu rozmrazov·nÌ
mraûen˝ch pokrm˘.
PE»ICÕ TROUBA
p¯epÌnaËe
Mont·û ochrannÈho plechu
12
PE»ICÕ TROUBA
Z·suvnÈ ˙rovnÏ
PeËicÌ plech, roöt nebo pek·Ë lze zasunout do
4 r˘zn˝ch ˙rovnÌ. V tabulk·ch jsou uv·dÏny
nejv˝hodnÏjöÌ ˙rovnÏ p¯i jednotliv˝ch druzÌch provozu.
PeËenÌ peËiva
K peËenÌ peËiva lze pouûÌt vrchnÌ a spodnÌ oh¯ev a
hork˝ vzduch.
PeËenÌ peËiva s vrchnÌm a spodnÌm oh¯evem
ï PouûÌvejte jen jednu z·suvnou ˙roveÚ.
ï Tento druh provozu se zvl·ötÏ hodÌ k peËenÌ
such˝ch kol·Ë˘, chleba a piökotu.
ï PouûÌvejte tmavÈ peËicÌ formy. SvÏtlÈ peËicÌ formy
br·nÌ hnÏdnutÌ peËiva, protoûe odr·ûejÌ teplo.
ï PeËicÌ trouby pokl·dejte vûdy na roöt. P¯i pouûitÌ
peËicÌho plechu roöt vyt·hnÏte.
ï P¯edeh¯·tÌ trouby zkracuje dobu peËenÌ. Pokrmy
vloûte do trouby aû ve chvÌli, kdy je dosaûena
p¯edvolen· teplota, tj. po prvnÌm zhasnutÌ ËervenÈ
kontrolky peËicÌ trouby.
ï Z·suvnou ˙roveÚ a teplotu zvolte podle tabulky.
PeËenÌ peËiva s hork˝m vzduchem
ï Tento druh provozu se zvl·ötÏ dob¯e hodÌ k peËenÌ
vlhk˝ch a ovocn˝ch kol·Ë˘ na nÏkolika ˙rovnÌch.
ï Mohou se pouûÌvat takÈ svÏtlÈ peËicÌ formy.
ï Teplota peËenÌ je zpravidla niûöÌ neû p¯i vrchnÌm a
spodnÌm oh¯evu (viz tabulky).
ï P¯i peËenÌ vlhkÈho kol·Ëe na plechu (ovocnÈho
kol·Ëe) pouûÌvejte maxim·lnÏ dva plechy, protoûe
se tvo¯Ì p¯Ìliö mnoho p·ry.
ï R˘znÈ peËivo lze pÈct z·roveÚ v p¯ÌpadÏ, ûe doby
jeho peËenÌ p¯ibliûnÏ odpovÌdajÌ.
ï Z·suvnou ˙roveÚ a teplotu zvolte podle tabulky.
ï Doba peËenÌ m˘ûe b˝t u nÏkolika plech˘ r˘zn·.
V p¯ÌpadÏ pot¯eby musÌte jeden plech vyt·hnout
d¯Ìve neû dalöÌ.
ï DrobnÈ peËivo by mÏlo b˝t pokud moûno stejnÏ
velkÈ a silnÈ. NestejnomÏrnÈ peËivo se takÈ
nestejnomÏrnÏ peËe!
ï P¯i souËasnÈm peËenÌ nÏkolika kol·Ë˘ vznik· vÌce
p·ry, kter· m˘ûe tvo¯it kondenz·t na dv̯k·ch
trouby.
13
PE»ICÕ TROUBA
Tabulka peËenÌ peËiva
Druh peËiva p¯edeh¯·tÌ vrchnÌ/spodnÌ oh¯ev hork˝ vzduch doba
peËenÌ
z·suvn· teplota z·suvn· teplota v min.
˙roveÚ zdola ve ∞C ˙roveÚ zdola ve ∞C
SladkÈ peËivo
b·bovky aj. (kruhov· forma) 1. 170-180 2. 160-170 60-70
kol·Ë (hranat· forma) 1. 170-180 2. 160-170 60-70
kol·Ë (zavÌracÌ forma) 2. 170-180 2. 160-170 45-60
s˝rov˝ kol·Ë (zavÌracÌ forma) 2. 170-180 2. 150-160 60-90
ovocn˝ kol·Ë (k¯ehkÈ tÏsto) 2. 170-180 2. 160-170 50-70
ovocn˝ kol·Ë s polevou 2. 170-180 2. 160-170 60-70
piökotov˝ dort ano 1. 170-180 2. 160-170 30-40
kol·Ë s drobenkou 2. 180-200 2. (1. a 3.) 160-170 25-35
ovocn˝ kol·Ë 2. 170-180 2. (1. a 3.) 160-170 40-60
övestkov˝ kol·Ë 2. 180-200 2. (1. a 3.) 160-170 30-50
piökotov· rol·da ano 2. 170-180 2. (1. a 3.) 160-170 10-15
kynut˝ z·vin ano 1. 200-220 2. 170-180 25-35
ötola ano 2. 170-180 2. 160-170 40-60
jablkov˝ z·vin 2. 180-200 2. 170-180 35-55
PikantnÌ peËivo
lotrinsk˝ kol·Ë 1. 170-180 2. 170-180 45-60
pizza ano 2. 220-240 2. (1. a 3.) 190-210 30-45
chlÈb ano 2. 200-220 2. 170-180 50-60
housky ano 2. 210-220 2. 180-190 30-40
DrobnÈ peËivo
z k¯ehkÈho tÏsta 2. 170-180 2. (1. a 3.) 150-160 10-20
protlaËovanÈ peËivo 3. 170-180 2. (1. a 3.) 150-160 10-25
pusinky 2. 100-110 2. (1. a 3.) 100-110 60-120
drobnÈ kynutÈ peËivo 2. 180-200 2. (1. a 3.) 160-170 20-35
z listovÈho tÏsta 2. 180-200 2. (1. a 3.) 160-170 15-30
vÏtrnÌky 2. 180-200 2. (1. a 3.) 170-190 25-45
MraûenÈ peËivo
jablkov˝, tvarohov˝ z·vin 2. 170-180 2. (1. a 3.) 160-170 45-60
s˝rov˝ kol·Ë 2. 170-180 1. 160-170 60-75
pizza ano 2. 200-220 2. (1. a 3.) 170-180 15-25
hranolky 2. 200-220 2. 170-180 20-30
krokety 2. 200-220 2. 170-180 20-30
U teplot je ud·vanÈ rozmezÌ. Nastavte vûdy nejd¯Ìve niûöÌ teplotu. Pokud propeËenÌ peËiva nenÌ dostateËnÈ,
m˘ûete p¯ÌötÏ teplotu zv˝öit. Doby peËenÌ jsou pouze orientaËnÌ a lze je podle okolnostÌ mÏnit. TuËnÏ vytiötÏnÈ
˙daje oznaËujÌ vûdy v˝hodnÏjöÌ druh provozu. P¯i peËenÌ na dvou ˙rovnÌch platÌ ˙daje uvedenÈ v z·vorce.
14
PE»ICÕ TROUBA
PeËenÌ masa
K peËenÌ masa lze pouûÌt vrchnÌ a spodnÌ oh¯ev a
hork˝ vzduch. Kter˝ druh provozu je u danÈho pokrmu
v˝hodnÏjöÌ, zjistÌte v tabulce (tuËnÏ vytiötÏnÈ ˙daje).
PeËicÌ n·doby
K peËenÌ masa m˘ûete pouûÌvat n·doby ze smaltu,
û·ruvzdornÈho skla, keramiky (¯Ìmsk˝ hrnec) nebo
litiny. NerezovÈ peËicÌ n·doby jsou zvl·ötÏ u vrchnÌho
a spodnÌho oh¯evu nevhodnÈ, protoûe silnÏ odr·ûejÌ
teplo.
Kdyû peËeni p¯ikryjete, z˘stane öùavnatÏjöÌ a peËicÌ
trouba se tolik nezneËistÌ. V otev¯enÈ n·dobÏ na
peËenÌ maso zase rychleji zhnÏdne a vytvo¯Ì k˘rËiËku.
Na velkÈ kusy peËenÈho masa se hodÌ roöt v kombinaci
s pek·Ëem.
Rady
ï U masa, dr˘beûe a ryb se vyplatÌ pÈct v peËicÌ
troubÏ kusy od 1 kg v˝öe.
ï PeËeni je t¯eba podlÌt takov˝m mnoûstvÌm vody,
aby se öù·va z masa nep¯ipalovala. P¯i delöÌ dobÏ
peËenÌ se musÌ peËenÏ kontrolovat a p¯ÌpadnÏ
voda dolÌt.
ï V tabulce najdete ˙daje o teplotÏ, z·suvnÈ ˙rovni
a dobÏ peËenÌ. Jelikoû doba peËenÌ velmi silnÏ
z·visÌ na druhu, v·ze a kvalitÏ masa, mohou se
objevit velkÈ ËasovÈ rozdÌly.
ï P¯ibliûnÏ po uplynutÌ poloviny doby peËenÌ je t¯eba
maso, zvl·ötÏ p¯i p¯ÌpravÏ v uzav¯enÈ peËicÌ
n·dobÏ, obr·tit. Je tedy dobrÈ obr·tit maso nejd¯Ìve
"vzhlednÏjöÌ" stranou smÏrem dol˘.
ï P¯i peËenÌ vÏtöÌch kus˘ masa se tvo¯Ì vÏtöÌ mnoûstvÌ
p·ry, kter· se m˘ûe sr·ûet na dv̯k·ch. Je to
p¯irozen˝ jev, kter˝ neovlivÚuje funkËnost
spot¯ebiËe. Po ukonËenÌ peËenÌ ot¯ete okÈnko
dv̯ek.
ï P¯i peËenÌ na roötu zasuÚte do niûöÌ z·suvnÈ
˙rovnÏ pek·Ë.
ï Nenech·vejte peËeni vychladnout v uzav¯enÈ
n·dobÏ na peËenÌ.
15
PE»ICÕ TROUBA
Tabulka peËenÌ masa
Druh masa mnoûstvÌ vrchnÌ/spodnÌ oh¯ev hork˝ vzduch doba
v g peËenÌ
z·suvn· teplota z·suvn· teplota v min.
˙roveÚ zdola ve ∞C ˙roveÚ zdola ve ∞C
HovÏzÌ maso
hovÏzÌ peËenÏ 1000 2. 190-210 2. 170-180 90-120
hovÏzÌ peËenÏ 1500 2. 180-200 2. 160-170 120-150
rostbÌf, krvav˝ 1000 2. 220-230 2. 190-200 25-35
rostbÌf, r˘ûov˝ 1000 2. 220-230 2. 180-200 30-40
rostbÌf, propeËen˝ 1000 2. 220-230 2. 180-200 35-45
Vep¯ovÈ maso
vep¯ov· peËenÏ, tuËn· 1500 2. 190-200 2. 170-180 150-160
vep¯ov· peËenÏ, tuËn· 2000 2. 180-200 2. 170-180 170-190
vep¯ov· peËenÏ, libov· 1500 2. 200-220 2. 160-170 120-140
rol·da 1500 2. 200-220 2. 160-170 120-140
uzen· peËenÏ 1500 2. 180-200 2. 160-170 90-120
sekan· peËenÏ 1500 2. 230-240 2. 180-190 60-70
TelecÌ maso
telecÌ rol·da 1500 2. 190-200 2. 180-200 90-120
telecÌ noûiËky 1750 2. 180-200 2. 160-170 120-130
SkopovÈ maso
jehnÏËÌ h¯bet 1500 2. 190-200 2. 170-180 90-120
skopov· k˝ta 1500 2. 190-200 2. 170-180 120-130
DivoËina
zajeËÌ h¯bet 1500 2. 210-220 2. 180-190 90-120
srnËÌ k˝ta 1500 2. 200-210 2. 170-180 90-120
kanËÌ k˝ta 1500 2. 200-210 2. 170-180 90-120
Dr˘beû
ku¯e 1200 2. 200-210 2. 180-190 60-70
brojler 1500 2. 200-210 2. 180-190 70-90
kachna 1700 2. 170-190 2. 150-160 120-150
husa 4000 2. 180-200 2. 160-170 180-210
kr˘ta, krocan 5000 2. 190-210 2. 160-170 180-240
Ryby
ryba vcelku 1000 2. 200-210 2. 170-180 45-60
zapÈkan· ryba 1500 2. 180-200 2. 150-170 45-60
16
PE»ICÕ TROUBA
Grilov·nÌ a zapÈk·nÌ
Gril se hodÌ zvl·ötÏ ke k¯upavÈ a netuËnÈ p¯ÌpravÏ
klob·s, ploch˝ch kousk˘ masa a ryb (steaky, ¯Ìzky,
pl·tky lososa) nebo takÈ zapÈk·nÌ toast˘.
Rady
ï P¯i grilov·nÌ je t¯eba db·t na zv˝öenou
opatrnost. NepouötÏjte ke spor·ku dÏti.
ï Dv̯ka peËicÌ trouby je t¯eba pootev¯Ìt a nasadit
ochrann˝ plech!
ï V tabulce grilov·nÌ najdete ˙daje o teplotÏ, z·suvnÈ
˙rovni a dobÏ grilov·nÌ. Jelikoû doba grilov·nÌ silnÏ
z·visÌ na druhu, v·ze a kvalitÏ masa, mohou se
objevit velkÈ ËasovÈ rozdÌly.
ï PeËicÌ troubu asi 5 minut p¯edeh¯Ìvejte.
ï P¯i grilov·nÌ na roötu pot¯ete roöt olejem, aby se
grilovanÈ maso nep¯ilepilo.
ï PlochÈ grilovanÈ pokrmy poloûte na roöt. Pek·Ë na
zachycov·nÌ öù·vy z masa zasuÚte o jednu
z·suvnou ˙roveÚ nÌû.
ï GrilovanÈ maso po uplynutÌ poloviny doby grilov·nÌ
obraùte. PlochÈ pl·tky jen jednou, silnÏjöÌ kusy
nÏkolikr·t.
ï Po kaûdÈm grilov·nÌ peËicÌ troubu a p¯ÌsluöenstvÌ
vyËistÏte, aby se neËistoty nemohly p¯ip·lit.
Tabulka grilov·nÌ
Grilovan˝ pokrm v·ha z·suvn· ˙roveÚ teplota doba grilov·nÌ
v g zdola ve ∞C v minut·ch
Maso a uzeniny
2 hovÏzÌ steaky, krvavÈ 400 4. 250 10-12
2 hovÏzÌ steaky, r˘ûovÈ 400 4. 250 12-16
2 hovÏzÌ steaky, propeËenÈ 400 4. 250 16-20
2 vep¯ovÈ pl·tky 350 4. 250 20-22
2 kotlety 400 4. 250 20-22
2 telecÌ ¯Ìzky 750 4. 250 18-20
4 jehnÏËÌ kotlety 750 4. 250 14-16
4 grilovacÌ klob·sy 400 4. 250 15-18
2 pl·tky sekanÈ 400 4. 250 10-16
Ryby
pl·tky lososa 400 3. 250 10-12
ryba v alobalu 500 3. 250 8-12
Toasty
4 pl·tky toastovÈho chleba 200 4. 250 1-2
2 pl·tky chleba 200 4. 250 2-3
obloûenÈ toasty 1000 3. 250 5-7
17
PE»ICÕ TROUBA
Zava¯ov·nÌ
K zava¯ov·nÌ pouûÌvejte druh provozu "hork˝ vzduch".
ï PouûÌvejte jen ËerstvÈ potraviny.
ï Pokrmy urËenÈ k zava¯ov·nÌ a sklenice p¯ipravte
obvykl˝m zp˘sobem. PouûÌvejte bÏûnÈ zava¯ovacÌ
sklenice se sklenÏn˝mi vÌËky a gumov˝m tÏsnÏnÌm.
Sklenice se öroubovacÌm nebo bajonetov˝m
uz·vÏrem a kovovÈ plechovky se nesmÏjÌ pouûÌvat.
Sklenice by mÏly b˝t pokud moûnost stejnÏ velkÈ,
naplnÏnÈ stejn˝m obsahem a dob¯e uzav¯enÈ.
Najednou m˘ûete zava¯ovat aû 4 sklenice (1,5 l).
ï Do pek·Ëe nalijte asi litr vody, aby byla v peËicÌ
troubÏ dostateËn· vlhkost. Do pek·Ëe postavte
sklenice tak, aby se nedot˝kaly. Jedna vrstva
mokrÈho papÌru poloûen· na sklenice chr·nÌ
gumovÈ tÏsnÏnÌ.
ï Pek·Ë se sklenicemi zasuÚte do 1. z·suvnÈ ˙rovnÏ.
P¯epÌnaËem nastavte horkovzduön˝ provoz a
regul·tor nastavte na teplotu 180∞C.
ï P¯edeh¯Ìv·nÌ trouby nenÌ nutnÈ.
ï Sledujte, aû v zava¯ovacÌch sklenicÌch zaËnou
stoupat bublinky a ¯iÔte se Ëasov˝mi ˙daji z tabulky
zava¯ov·nÌ.
Tabulka zava¯ov·nÌ
Zava¯ovan˝ pokrm mnoûstvÌ hork˝ vzduch 180∞C po bublink·ch doba zava¯ov·nÌ
aû do bublinek v minut·ch
Ovoce
bobule 4 x 1,5 litru asi 30 min vypnout 15 min
peckoviny 4 x 1,5 litru asi 30 min vypnout 30 min
jableËn· povidla 4 x 1,5 litru asi 40 min vypnout 35 min
Zelenina
okurky 4 x 1,5 litru 30-40 min vypnout 30 min
fazole, mrkev 4 x 1,5 litru 30-40 min
p¯epnout na 130∞C
30 min
60-90 min
18
PE»ICÕ TROUBA
Rozmrazov·nÌ
Cirkulace vzduchu v peËicÌ troubÏ urychluje
rozmrazov·nÌ mraûen˝ch pokrm˘.
ï K rozmrazov·nÌ v troubÏ se hodÌ dorty se ölehaËkou
a m·slov˝mi krÈmy, kol·Ëe, peËivo, chlÈb, housky a
mraûenÈ ovoce.
Tabulka rozmrazov·nÌ
ï Maso a dr˘beû by se v peËicÌ troubÏ nemÏly z
hygienick˝ch d˘vod˘ rozmrazovat.
ï Pokud je to moûnÈ, rozmrazovan˝ pokrm obraùte
nebo zamÌchejte, aby rozt·val stejnomÏrnÏ.
Rozmrazovan˝ pokrm mnoûstvÌ druh provozu regul·tor doba
teploty v minut·ch
Kol·Ëe a peËivo
t¯en˝ kol·Ë 500 g hork˝ vzduch ï (vypnuto) 30-45
ovocn˝ kol·Ë 1000 g hork˝ vzduch ï (vypnuto) 45-60
dorty se ölehaËkou
a krÈmem 1200 g hork˝ vzduch ï (vypnuto) 60-90
ChlÈb a housky
chlÈb 1000 g hork˝ vzduch 50∞C 30-45
4 housky 500 g hork˝ vzduch 50∞C 15-30
toastov˝ chlÈb 500 g hork˝ vzduch 50∞C 15-30
Ovoce
maliny, jahody 300 g hork˝ vzduch ï (vypnuto) 45-60
t¯eönÏ, övestky 500 g hork˝ vzduch ï (vypnuto) 45-60
jableËn· povidla 500 g hork˝ vzduch ï (vypnuto) 30-45
Z¡SUVKA NA PÿÕSLUäENSTVÕ
Tato z·suvka slouûÌ k uschov·v·nÌ p¯ÌsluöenstvÌ.
P¯i provozu peËicÌ trouby se v tomto prostoru
m˘ûe akumulovat teplo.
Neukl·dejte proto do z·suvky ho¯lavÈ materi·ly, jako
nap¯. ËisticÌ spreje, ËisticÌ prost¯edky, plastovÈ s·Ëky,
chÚapky, papÌr atd.
VyjmutÌ z·suvky na p¯ÌsluöenstvÌ:
ï Vyt·hnÏte z·suvku aû na doraz ven. MÌrnÏ ji p¯itom
nadzvednÏte, aû se objevÌ v·leËky ve vodicÌch
liöt·ch.
ï Celou z·suvku nadzvednÏte.
ï P¯i zasunov·nÌ z·suvky na p¯ÌsluöenstvÌ postupujte
opaËn˝m zp˘sobem.
19
»IäTÃNÕ A ⁄DRéBA
P¯ed ËiötÏnÌm spor·k vypnÏte a nechte vychladnout.
Spor·k se nesmÌ Ëistit horkovzduön˝mi ani parnÌmi
ËisticÌmi p¯Ìstroji.
»elnÌ stÏna
K ËiötÏnÌ a ˙drûbÏ ËelnÌ stÏny pouûÌvejte bÏûnÈ ËisticÌ
prost¯edky, kterÈ lze podle ˙daj˘ v˝robce pouûÌvat.
V û·dnÈm p¯ÌpadÏ nepouûÌvejte abrazivnÌ prost¯edky.
Sklokeramick· varn· deska
V û·dnÈm p¯ÌpadÏ nepouûÌvejte agresivnÌ ËisticÌ
prost¯edky, jako nap¯. abrazivnÌ prost¯edky, r˘znÈ
dr·tÏnky, odstraÚovaËe rzi a skvrn atd.
1. Celou varnou desku vyËistÏte vûdy, kdyû je
zneËiötÏna - nejlÈpe po kaûdÈm pouûitÌ. PouûÌvejte
k tomu vlhk˝ hadr a nÏkolik kapek mycÌho
prost¯edku. Potom varnou desku vyt¯ete Ëist˝m
hadrem dosucha, na povrchu nesmÏjÌ z˘stat zbytky
ËisticÌch prost¯edk˘. K ËiötÏnÌ doporuËujeme bÏûnÏ
dostupnÈ ËisticÌ prost¯edky. Tyto prost¯edky
vytv·¯ejÌ ochrannou vrstviËku, kter· odpuzuje vodu
a neËistoty. Vöechny neËistoty se zachytÌ na tÈto
vrstviËce a lze je pak snadno odstranit.
2. Jednou za t˝den vyËistÏte d˘kladnÏ celou varnou
desku. Pouûijte k tomu bÏûnÈ ËisticÌ prost¯edky a
¯iÔte se pokyny v˝robce. Potom varnou desku
umyjte Ëistou vodou a Ëist˝m hadrem ji vyt¯ete
dosucha. Na povrchu nesmÏjÌ z˘stat zbytky
ËisticÌch prost¯edk˘. P¯i zah¯·tÌ varnÈ desky by
p˘sobily agresivnÏ a mohly by poökodit jejÌ povrch.
Zvl·ötnÌ zneËiötÏnÌ
ï HouûevnatÈ neËistoty a skvrny (v·penitÈ,
perleùovÏ lesklÈ skvrny) se nejlÈpe odstraÚujÌ v
dobÏ, kdy je varn· deska vlaûn·. K ËiötÏnÌ pouûÌvejte
bÏûnÏ dostupnÈ ËisticÌ prost¯edky. Postupujte
p¯itom podle bodu 2.
ï P¯ekypÏlÈ pokrmy nejd¯Ìve zmÏkËete mokr˝m
hadrem a zbytky neËistot potom odstraÚte
sklenÏnou ökrabkou. Potom varnou desku
vyËistÏte, jak je uvedeno pod bodem 2.
ï P¯ip·len˝ cukr a roztaven˝ plast odstraÚte ihned
jeötÏ zahorka sklenÏnou ökrabkou. Potom varnou
desku vyËistÏte, jak je uvedeno pod bodem 2.
ï Zrnka pÌsku, kterÈ se na varnou desku mohou
dostat p¯i ËiötÏnÌ brambor nebo mytÌ sal·tu, mohou
sklokeramick˝ povrch p¯i posouv·nÌ hrnc˘
poökr·bat. Dbejte na to, aby se na varnou desku
û·dn· zrnka pÌsku nedostala.
ï BarevnÈ zmÏny varnÈ desky nemajÌ vliv na funkci
a stabilitu sklokeramickÈho povrchu. Nejedn· se
p¯itom o poökozenÌ varnÈ desky, ale o neodstranÏnÈ
a tudÌû p¯ip·lenÈ zbytky.
ï T¯pytiv· mÌsta vznikajÌ otÏrem dna varn˝ch n·dob,
zvl·ötÏ p¯i pouûÌv·nÌ n·dob s hlinÌkov˝mi dny,
nebo p¯i pouûÌv·nÌ nevhodn˝ch ËisticÌch
prost¯edk˘. BÏûn˝mi ËisticÌmi prost¯edky se
odstraÚujÌ jen velmi obtÌûnÏ. V p¯ÌpadÏ pot¯eby
ËiötÏnÌ nÏkolikr·t opakujte. P¯i pouûÌv·nÌ agresivnÌch
ËisticÌch prost¯edk˘ a drsn˝ch n·dob se Ëasem
obrousÌ dekor a objevujÌ se tmavÈ skrvny.
20
»IäTÃNÕ A ⁄DRéBA
PeËicÌ trouba
ï P¯ed kaûd˝m ËiötÏnÌm otev¯ete dv̯ka peËicÌ trouby
a nechte ji vychladnout.
ï PeËicÌ troubu a jejÌ p¯ÌsluöenstvÌ byste mÏli vyËistit
po kaûdÈm pouûitÌ, aby se zbytky pokrm˘ nemohly
p¯ip·lit.
ï Plech ze dna peËicÌ trouby lze vyjmout, ËÌmû se
ËiötÏnÌ peËicÌ trouby usnadnÌ.
ï MastnÈ skvrny se nejsnadnÏji vyËistÌ teplou vodou,
dokud je peËicÌ trouba jeötÏ vlaûn·.
ï Na houûevnatÈ skvrny pouûijte bÏûnÈ dostupnÈ
prost¯edky k ËiötÏnÌ peËicÌ trouby. Potom ji d˘kladnÏ
umyjte Ëistou vodou, abyste odstranili vöechny
zbytky ËisticÌch prost¯edk˘.
ï V û·dnÈm p¯ÌpadÏ nepouûÌvejte agresivnÌ ËisticÌ
prost¯edky, jako nap¯. abrazivnÌ prost¯edky. r˘znÈ
dr·tÏnky, odstraÚovaËe rzi a skvrn atd.
ï LakovanÈ, eloxovanÈ, pozinkovanÈ povrchy nebo
hlinÌkovÈ Ë·sti nesmÏjÌ p¯ijÌt do styku se sprejem na
peËicÌ trouby: m˘ûe dojÌt k jejich poökozenÌ nebo
ke zmÏnÏ barvy. TotÈû platÌ pro ventil·tor a teplotnÌ
Ëidlo.
ï P¯i n·kupu a d·vkov·nÌ ËisticÌch prost¯edk˘ myslete
na ûivotnÌ prost¯edÌ a ¯iÔte se pokyny jednotliv˝ch
v˝robc˘.
»iötÏnÌ mezistÏny peËicÌ trouby
P¯ed demont·ûÌ je t¯eba spor·k odpojit ze sÌtÏ:
vypnÏte jistiË, nebo vyöroubujte pojistky.
»iötÏnÌ dv̯ek peËicÌ trouby
D˘kladnÈ vyËiötÏnÌ dv̯ek peËicÌ trouby si lze usnadnit
jejich demont·ûÌ.
VysazenÌ dv̯ek peËicÌ trouby
ï Dv̯ka peËicÌ trouby sklopte do vodorovnÈ polohy.
ï RamÌnka na obou z·vÏsech dv̯ek p¯eklopte aû na
doraz dop¯edu.
ï Dv̯ka potom pomalu aû na doraz zase sklapnÏte.
ï Dv̯ka nadzvednÏte a vysaÔte je ze z·vÏs˘.
ï Dv̯ka vyËistÏte.
NasazenÌ dv̯ek peËicÌ trouby
ï P¯i zavÏöenÌ dv̯ek postupujte v obr·cenÈm po¯adÌ
neû p¯i vysazenÌ.
ï RamÌnka z·vÏs˘ znovu p¯eklopte dozadu k peËicÌ
troubÏ.
ï P¯ezkouöejte, zda se dv̯ka spr·vnÏ zavÌrajÌ.
P¯ÌsluöenstvÌ
P¯ÌsluöenstvÌ, jako nap¯. pek·Ë atd. umyjte horkou
vodou s mycÌm prost¯edkem.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Electrolux EK666CE Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál