AEG EA130 Uživatelský manuál

Kategorie
Kávovary
Typ
Uživatelský manuál
c
48
c
Vážená zákaznice,
vážený zákazníku,
pøeètìte si prosím pozornì tento
návod k použití. Velmi dùležité jsou
pøedevším bezpeènostní pokyny.
Návod k použití si prosím uschovejte
pro pøípad potøeby získání potøebných
informací.
Pøedejte ho i pøípadnému dalšímu
majiteli tohoto pøístroje.
Souèásti pøístroje (obr. 1)
A Hlavní vypínaè Zap/Vyp
B Provozní kontrolka
C Kontrolka teploty
D Zásobník vody (na zadní stranì)
E Otoèný voliè pro kávu nebo páru
F Napìòovací tryska (s nástavcem)
G Odmìrka
H Èisticí pomùcka
J Pìchovaè kávy
K Sítko na 1 šálek
L Sítko na 2 šálky
M Sítko pro nálevový sáèek
(pouze EA 130)
N Držák sítka
O Chrániè prs
P Odkapávací miska
Q odkapávací møížka
R Ukazatel množství vody
S Varná hlavice s uchycením držáku
sítka
T Sítko ve varné hlavici (uvnitø)
U Typový štítek
1 Bezpeènostní pokyny
Bezpeènost pøi instalaci
Automat musí stát bezpeènì. K
instalaci vyberte vodorovnou plochu.
Automat smí být pøipojen jen k
elektrické síti, jejíž napìtí, druh
proudu a frekvence odpovídají
údajùm na typovém štítku (viz spodní
stranu pøístroje).
Bezpeènost pøi provozu
Pøívodní kabel se nikdy nesmí
dotýkat horkých èástí pøístroje.
Kabel ze zásuvky vytahujte vždy za
zástrèku, nikdy netahejte za kabel.
Pøístroj nezapínejte, jestliže:
je pøívodní kabel poškozený, nebo
je kryt pøístroje viditelnì poškozen.
Napìòovací tryska, sítko a držák
sítka a kruhový úchyt se pøi použití z
provozních dùvodù zahøívají na
vysokou teplotu.
Nedovolte dìtem, aby se jich
dotýkaly.
Z funkèních dùvodù je kryt za
provozu teplý.
Držák sítka bìhem varného procesu
neodstraòujte, protože pøístroj je pod
tlakem. Nebezpeèí popálení!
Do zásobníku nalévejte pouze
studenou vodu a v žádném pøípadì
minerální vodu, destilovanou vodu,
mléko ani jiné kapaliny.
Není-li zásobník na vodu naplnìný
vodou, automat nezapínejte.
Automat nepoužívejte bez
odkapávací misky nebo møížky.
Bezpeènost pøi èištìní
Pøed údržbou nebo mytím se vždy
pøesvìdète, zda je automat vypnutý a
zástrèka je vytažená ze zásuvky.
Dodržujte pokyny k odvápòování
automatu.
Automat neponoøujte do vody!
c
49
Bezpeènost pøi opravì
Opravy elektrických pøístrojù smí
provádìt pouze odbornì vyškolení
pracovníci. Neodborné opravy
mohou pro uživatele pøedstavovat
znaèné nebezpeèí.
Jestliže je síový kabel poškozený,
výmìnu musí provést výrobce,
prodejce nebo kvalifikovaný
odborník, aby nedošlo k ohrožení
zdraví nebo poškození pøístroje.
V pøípadì, že je automat využíván k
jiným úèelùm, nebo je používán
nevhodným zpùsobem, nemùže
výrobce pøevzít odpovìdnost za
pøípadné škody.
;
Tento pøístroj odpovídá
následujícím smìrnicím EU:
73/23/EHS ze dne 19.02.1973
“Smìrnice o nízkém napìtí” ve znìní
pozmìòovací smìrnice 93/68/EHS
89/336/EHS ze dne 3.5.1989
“Smìrnice EMV” ve znìní
pozmìòovací smìrnice 92/31/EHS
Pøed prvním použitím
Pøeètìte si prosím bezpeènostní
pokyny, abyste zabránili svému
možnému zranìní a poškození
pøístroje.
0 Zástrèku zasuòte do zásuvky.
Pøed první pøípravou espresa byste
mìli topný systém jednou
propláchnout vodou ze zásobníku.
Postupujte pøitom pøesnì stejným
zpùsobem popsaným v kapitole
“Pøíprava espresa” nebo “Napìnìní
mléka”, ale do sítka nedávejte mletou
kávu na espreso. Doprostøed
odkapávací møížky (obr. 1/Q) a pod
napìòovací trysku (obr. 1/F)
postavte co nejvìtší nádobu.
Pøíprava espresa
Po uvaøení by mìlo být espreso
pokryto hustou pìnovou vrstvou, tzv.
Crema.
K uvaøení voòavého espresa s
hustou pìnou jsou nejdùležitìjší
èistá, èerstvá voda, správnì umletá
káva a vhodná teplota vody.
1. Doplòování vody (obr. 2)
0 Zásobník vody lehce vytáhnìte ven z
automatu (obr. 2).
0 Pak otevøete víko zásobníku.
0 Zásobník vody naplòujte pouze
chladnou, èistou vodou.
Dbejte na to, aby hladina vody byla
nad znaèkou MIN (minimum) a pod
znaèkou MAX (maximum).
0 Víko opìt zavøete.
0 Po naplnìní vrat’te zásobník zpìt do
automatu a zasuòte ho smìrem dolù,
aby dobøe zapadl.
3
Víko zásobníku mùžete také
nadzdvihnout a sklopit ke stranì.
Zásobník vody mùžete také doplnit
pøímo v automatu, napø. pomocí
konvice.
2. Zapnìte pøístroj
0 Zapnìte pøístroj vypínaèem (obr.
1/A). Provozní kontrolka (obr. 1/B,
èervená) svítí a kontrolka teploty
(obr. 1/C, zelená) bliká.
Jakmile pøístroj dosáhne provozní
teploty, kontrolka teploty svítí
nepøetržitì. Tato kontrolka mùže
bìhem provozu zaèít opìt blikat,
jestliže se pøístroj znovu zahøívá.
3. Dávkování mleté kávy
na espreso (obr. 3, 4)
0 Uchopte držák sítka, sklapnìte
chrániè prstù zpìt a vložte do nìj
sítko na jeden nebo dva šálky kávy
(obr. 3).
3
Pouze EA 130: Pøi pøípravì kávy z
nálevových sáèkù používejte sítko na
nálevové sáèky (obr. 1/M a obr. 5).
c
50
0 Sítko naplòte umletou kávou na
espreso. Použijte:
1 plnou odmìrku pro sítko na jeden
šálek kávy, 2 plné odmìrky pro sítko
na dva šálky kávy.
0 Pìchovaèem kávy (obr. 1/J) stlaète
kávu lehce do sítka (obr. 4). Dávejte
pozor, aby bylo sítko po stlaèení kávy
naplnìno až po okraj. Okraj sítka
vyèistìte od zbytkù kávy.
3
Kávu nepìchujte do sítka silou! Voda
by pak kávou špatnì protékala. (Viz
také “Co dìlat, když ...”)
3
Melete-li kávu sami, zvolte støední
stupeò mletí.
4. Zašroubování držáku sítka
(obr. 6, 7)
0 Držák sítka umístìte do úchytu sítka
tak, aby rukojet’ držáku sítka byla
pod levým bílým trojúhelníkem
(obr. 6,”1”).
0 Držákem sítka otoète doprava až na
doraz (obr. 6,”2”), takže rukojet’ nyní
smìøuje dopøedu a nachází se pod
bílou èárou mezi dvìma body (obr.
7,”3”).
5. Umístìní šálku (šálkù)
(obr. 8)
0 Jeden nebo dva šálky postavte pod
otvory držáku sítka (obr. 8).
6. Pøíprava espresa
3
Prístroj musí dosáhnout provozní
teploty (zelená kontrolka teploty na
obr. 1/C svítí nepretržite).
0 Nastavte otocný volic (obr. 1/E)
doleva na symbol . Nyní voda
prochází umletou kávou pod
vysokým tlakem.
3
Krátce po spuštìní je spaøování
pøerušeno na nìkolik sekund. Mletá
káva je navlhèena, aby lépe uvolòo-
vala aroma. Poté spaøování
pokraèuje.
0 Po uvaøení požadovaného množství
espresa otoète volièem zpìt doleva
do polohy “”.
3
Po každé pøípravì espresa nebo
použití páry èi horké vody, kdy se
otoèný voliè otáèí do polohy”,
steèe zbylá voda do odkapávací
misky. Další šálek espresa se
pøipraví opìt s èerstvou vodou. Tím
je vždy zaruèena dokonalá chut’
espresa. Odkapávací misku proto
pravidelnì vylévejte.
7. Vyjmutí držáku sítka
(obr. 9)
0 Držák sítka vytoète doleva z
upevòovacího úchytu.
0 Chrániè prstù sklopte dopøedu a
držte ho stisknutý. Použitou kávu z
držáku sítka nebo sítka vyklepnìte
(obr. 9).
0 Držák sítka a sítko vypláchnìte
teplou vodou. Držák sítka nemyjte v
myèce nádobí!
3
Jestliže nebudete kávovar delší dobu
používat, držák sítka znovu
nenasazujte. Prodloužíte tím životnost
tìsnìní na varné hlavici.
Pøíprava páry/napìnìní mléka
(obr. 10, 11)
Horkou páru mùžete použít k
napìnìní mléka pøi pøípravì
kapuèína, nebo k ohøátí tekutin.
1. Zapnutí automatu na kávu
0 Na napìòovací trysku nasuòte
nástavec, který je souèástí vybavení
(obr. 10).
0 Zapnìte nebo vypnìte zaøízení
vypínaèem (obr. 1/A). Vyèkejte,
dokud pøístroj nedosáhne provozní
teploty a zelená kontrolka teploty
(obr. 1/C) nezaène svítit nepøetržitì.
2. Pøíprava páry / Napìnìní
mléka
0 Mléko nebo tekutinu, kterou chcete
ohøát, nalijte do žáruvzdorné nádoby.
0 Napìòovací trysku ponoøte do mléka
nebo do jiné tekutiny k ohøátí
(obr. 11).
c
51
0 Nastavte otoèný voliè (obr. 1/E)
doleva do polohy . Jakmile zelený
indikátor teploty (obr. 1/C) zaène
blikat, zaøízení vyrábí páru. Na
zaèátku mùže z trysky vytéct ještì
nìkolik kapek horké vody.
Dùležité upozornìní: Napìòovací
tryska se nesmí dotýkat dna šálku,
aby z ní pára mohla volnì vycházet.
0 Pøívod páry zastavíte otoèením
otoèného volièe (obr. 1/E) zpìt
smìrem doprava do polohy “
0 Napìnìnou tekutinu odstavte a
otoèným volièem páry ještì jednou
na nìkolik vteøin otoète na symbol .
Tímto zpùsobem odstraníte pøípadné
zbytky mléka nebo jiných tekutin z
trysky. Pozor! Pára je horká.
3
Chcete-li získat jemnou, krémovou
mléènou pìnu, doporuèujeme použít
studené nízkotuèné mléko.
Pøíprava kapuèína
Velký šálek na kávu naplòte do ½
¾ espresem. Pøelijte ho napìnìným
mlékem. Na mléènou pìnu pak ještì
nasypte trochu kakaa.
Èištìní a údržba
Denní péèe
Doporuèujeme vám, abyste dennì
pøed první a po poslední pøípravì
espresa systém asi na 10 vteøin
propláchli bez umleté kávy, aby se v
nìm neusazovaly kávové èástice.
Postupujte pøitom jako pøi pøípravì
espresa, ale bez použití kávy.
0 Potom nastavte otoèný voliè (obr.
1/E) krátce do polohy .
0 Zbylou vodu ze zásobníku na vodu
vylijte.
Èištìní (obr. 12 – 16)
1
Pøed každým èištìním automat
vypnìte a vytáhnìte zástrèku ze
zásuvky.
Žádnou èást automatu na espreso
nemyjte v myèce!
0 Všechny plochy automatu otøete
vlhkým hadøíkem. Nepoužívejte
žádné ostré nebo abrazivní èisticí
prostøedky.
0 zásobník na vodu umyjte alespoò
jednou týdnì bìžným zpùsobem v
døezu.
0 Obì sítka, na jeden i na dva šálky,
èas od èasu vyèistìte kartáèkem.
Napìòovací tryska
0 Z trysky stáhnìte nástavec a umyjte
ho normálnì v døezu.
0 Napìòovací trysku otøete doèista
vlhkou utìrkou. Pomocí èisticí
pomùcky (obr. 1/H) mùžete
vyšroubovat hlavici trysky a vyèistit ji
nebo odvápnit.
Odkapávací møížka a odkapávací
miska
Jestliže ukazatel množství vody
(obr. 1/R) pøesahuje odkapávací
møížku, je nutné vodu z misky vylít.
0 Odkapávací møížku uchopte za
otvory. Vyjmìte ji a propláchnìte pod
tekoucí vodou (obr. 12).
0 Odkapávací misku uchopte na obou
stranách a vytáhnìte ji smìrem
dopøedu z automatu (obr. 13).
0 Vyjmìte plastovou vložku a
opláchnìte ji pod tekoucí vodou
(obr. 14).
0 Vložku opìt vložte do odkapávací
misky.
0 Èistou odkapávací misku zasuòte
zpìt do automatu a nasaïte na ni
møížku.
Èištìní spaøovacího sítka
Ve varné hlavici je umístìno
spaøovací sítko, kterým protéká
horká voda. Pravidelnì kontrolujte,
zda nejsou otvory spaøovacího sítka
zanesené kávou.
Jsou-li otvory zanesené:
0 Pomocí mince spaøovací sítko
vyšroubujte (obr. 15).
0 Spaøovací sítko s tìsnìním (obr.
16/1) vyjmìte a tìsnìní oddìlte od
sítka (obr. 16/2).
c
52
0 Spaøovací sítko umyjte teplou vodou
a kartáèkem.
0 Tìsnìní opláchnìte teplou vodou.
3
Potøebujete-li automat pøepravovat pøi
teplotì pod bodem mrazu:
0 Vylijte zásobník na vodu.
0 Otoèným volièem (obr. 1/E) pootoète
do polohy a nechte automat
“vypaøit”.
Odvápòování
Jestliže espreso protéká filtrem
neobvykle pomalu, je nejvyšší èas k
odvápnìní automatu.
Doporuèujeme stroj odvápnit jednou
za ètvrt roku. Pokud musíte používat
tvrdou vodu, je tøeba odvápnìní
provádìt èastìji.
3
Doporuèujeme používat originální
odvápòovaní tablety AEG
PNC 900 195 537/7.
Dùležité upozornìní: Pøed
odvápnìním vyjmìte spaøovací sítko
(obr. 1/U) i s tìsnìním; postupujte
podle popisu v èásti “Èištìní
spaøovacího sítka” (obr. 15,16).
Do zásobníku na vodu nalijte nejprve
vodu a teprve potom pøidejte
odvápòovací prostøedek, nikdy ne
naopak! Musíte použít alespoò 0,5 l
vody. Pøidejte odpovídající množství
odvápòovacího prostøedku.
0 Vytáhnìte zástrèku ze zásuvky a
nechte automat vychladnout.
0 Nasaïte držák sítka bez sítka.
0 Pod držák sítka postavte dostateènì
velkou nádobu.
0 Pøívodní kabel zasuòte do zásuvky a
automat zapnìte.
0 Otoèným volièem (obr. 1/E) otoète
do polohy a nechte systémem
protéct asi 1/3 odvápòovacího
roztoku.
0 Pak automat vypnìte a odvápòovací
roztok nechte asi 10 minut pùsobit.
0 Nakonec nechejte protéct systémem
i zbytek.
0 Potom zásobník vody dùkladnì
vymyjte.
0 Nalijte do zásobníku èistou vodu a
nechejte celé množství vody protéct
systémem.
Pøi silném usazení vápence celý
odvápòovací proces opakujte.
0 Po odvápnìní opìt nasaïte
spaøovací sítko s tìsnìním.
Co dìlat, když ...
je teplota espresa pøíliš nízká:
Proveïte jeden varný cyklus bez
kávy, ale s nasazeným sítkem i
držákem, aby se systém pøedehøál.
–Pøedehøejte šálky.
Proveïte odvápnìní kávovaru.
se výraznì sníží rychlost prùtoku:
Kávu do sítka tak silnì nepìchujte.
Kávu na espreso nemelte tak
jemnì (zvolte støední stupeò mletí).
Proveïte odvápnìní kávovaru.
espreso vytéká po stranách držáku
sítka:
Zkontrolujte, zda je držák sítka
správnì zasazený v upevòovacím
kroužku.
Držák sítka utáhnìte pevnìji v
upevòovacím kroužku.
Okraj držáku sítka oèistìte od
kávy.
espreso nevytéká:
Zkontrolujte, zda je v zásobníku
dost vody a je správnì usazený.
Zkontrolujte, zda je držák sítka
správnì zasazený v upevòovacím
kroužku.
Zkontrolujte, zda je otoèný voliè
(obr. 1/E) nastaven doprava do
polohy .
Kávu do sítka tak silnì nepìchujte.
Vyèistìte spaøovací sítko.
Proveïte odvápnìní kávovaru.
c
53
pìna není tak dokonalá:
Zkontrolujte, zda je v sítku
dostateèné množství kávy.
Vždy používejte jen èerstvou kávu.
Kávu stlaète jen lehce.
pøi napìnìní mléka vzniká málo
pìny:
Používejte vždy chladné a èerstvé
nízkotuèné mléko.
Vyèistìte napìòovací trysku.
prùtok se zvýšil:
Káva je umletá pøíliš nahrubo.
Zkontrolujte, zda je v sítku
dostateèné množství kávy.
automat na kávu se pøi provozu
vypíná:
Èerpadlo automatu je vybaveno
tepelnou pojistkou, která ho chrání
pøed pøehøátím. Tato tepelná pojistka
pøeruší provoz automatu, jestliže se
používá pøíliš dlouho bez pøestávky,
nebo bìží-li èerpadlo bez vody.
Vypínaè Zap/Vyp nastavte na
“Vyp” a vytáhnìte zástrèku ze
zásuvky.
Automat nechte alespoò 20 minut
vychladnout. Doplòte vodu.
Automat opìt pøipojte k elektrické
síti a zapnìte ho. Jestliže spotøebiè
stále nefunguje, obrat’te se na naši
zákaznickou službu.
Technické údaje
Sít’ové napìtí: 230–240 V, 50 Hz
Pøíkon: 1250 W
(Viz typový štítek na spodní stranì
automatu.)
2 Likvidace
Obalový materiál
Obal z lepenky odevzdejte do
sbìrny starého papíru.
Umìlohmotný sáèek z polyetylénu
(PE) a vycpávky z pìnového
polystyrénu, které neobsahují
freony, odevzdejte na pøíslušné
sbìrné místo nebo do
recyklaèního dvora.
1 / 1

AEG EA130 Uživatelský manuál

Kategorie
Kávovary
Typ
Uživatelský manuál